• Voornaam:   
  • Familienaam:   

Genealogie familie Alsemgeest


Een reis in het verleden met verrassende vergezichten

Bijzondere datums en aantallen


Inleiding

In de statistieken staan algemene aantallen vermeld. Maar bij het stamboomonderzoek geven datums en aantallen ook andere informatie. De samengestelde gegevens, onthullen soms indrukwekkende verhalen.

Grote gezinnen

Groot gezinIn 2017 mocht ik voor het project Haagse Herinneringen een filmpje - een creatieve bende - maken over het gezin met 11 kinderen waarin ik opgroeide.
Mijn vader kwam uit een katholiek milieu, waar een groot gezin heel gewoon was. Zo hadden zijn ouders Klaas Alsemgeest en Jaan Neerscholten een indrukwekkend aantal nakomelingen. Opa Klaas en Oma Jaan kregen 12 kinderen (2 zeer jong overleden) en totaal 102 kleinkinderen, waarvan Remi Alsemgeest in 1962 het 100e kleinkind was. Het was heel gewoon dat bij de reünies met de nakomelingen, neven en nichten voor het eerst kennis maakten met elkaar. En het gebeurde ook dat mijn broer een leuke vrouw had ontmoet bij een dansavond, die bij nadere kennismaking zijn eigen nicht bleek te zijn...
Al die neven en nichten kwamen uit gezinnen van 6 kinderen, 9 kinderen, 10 kinderen, 11 kinderen (2x), 12 kinderen, 14 kinderen (2x) en tenslotte een gezin met 15 kinderen. De broers en zussen uit dit laatste gezin konden in 2015 nog vieren dat zij samen 1000 jaar waren geworden.

Verder gravend in het verleden vond ik onder andere de volgende grote gezinnen:

Lange ondertrouw en een heel kort huwelijk

Maria Jans Cotermans (tak Laduk) en Jacob Coninck waren bijna 3 jaar te Dordrecht in ondertrouw geweest. Die extreem lange periode heeft waarschijnlijk met ontbrekende toestemming van de ouders te maken. Uiteindelijk trouwde het paar in december 1636. Maar het huwelijk was van korte duur omdat Maria Jans nog geen 3 maanden daarna is overleden in Rotterdam.

Moetjes en bastaards

MoetjeAls een vrouw in het verleden ongehuwd in verwachting raakte, dan werd de vader van het ongeboren kind vaak verplicht om met de zwangere vrouw te trouwen. Zo trouwden de ouders van mijn moeder 4 maanden voordat zij ter wereld kwam. En er waren meer moetjes in de familie:

Wel en niet erkend

Er werd niet altijd voor de bevalling getrouwd. Soms werden de reeds geboren kinderen later bij het huwelijk van de ouders erkend door de vader.
Als de moeder ongehuwd bleef, dan kregen de kinderen het stempel 'bastaard' mee. Veel van die kinderen hadden daardoor een moeilijk leven en waarschijnlijk ook de moeders. Hadden de moeders een avontuurtje gehad met een gehuwde man of een man boven hun klasse? Waren zij slachtoffer van ongewenste intimiteiten, bijvoorbeeld als dienstmeid met de baas? Werkten zij als prostituee? Op die vragen geven de archieven vaak geen antwoord.

Kindersterfte

dood kindjeIn de vorige eeuwen, was de kindersterfte hoger dan in de huidige tijd. Toch werden enkele gezinnen in de familiestamboom wel heel erg hard getroffen.

Snel hertrouwd

Trouw tot in de dood

begraafakte Je hoort het wel eens: echtparen die lang samen getrouwd zijn en uiteindelijk vlak na elkaar overlijden. Ook in onze familiehistorie zijn vergelijkbare situaties te vinden. Helaas is het niet duidelijk wat de oorzaak van overlijden is geweest.

Naast de hierboven vermelde voorouders, zijn er nog 4 echtparen in de familiestamboom te vinden, die eenzelfde lot ondergingen. Bij één van die echtparen (Antje Harms Kraijer en Jan Arends Struik) is waarschijnlijk de tyfus of cholera de oorzaak geweest. Deze ziekte heerste in 1859 te Groningen.

Nog meer opvallende feiten

Den Haag, maart 2021
Henny van den Broek-Alsemgeest


Direct naar

Contact

Contactformulier

Gebruik van onze gegevens

Gegevens mogen worden overgenomen met bronvermelding. Wegens auteursrecht kunnen afbeeldingen niet worden gekopieerd.