top deco

Adriaen Cornelisz Maet

Mannelijk ca. 1611 - na 1667  (> 56 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Adriaen Cornelisz Maet is geboren circa 1611 in Jaarsveld; is gestorven na 5 dec 1667.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 3 nov 1638; Machtiging
    • vermelding: van 19 nov 1642; Getuige van fatale steekpartij in herberg
    • functie: van 1647 tot 1663; Kerkmeester te Jaarsveld
    • functie: van 1651 tot 1672; Schepen te Jaarsveld
    • vermelding: van 21 feb 1654; Afhandeling boedel Cornelis Claessen Maeth
    • vermelding: van 16 aug 1656; Koop hofstede e.a. te Jaarsveld
    • vermelding: van 16 aug 1656; Regeling voor de weeskinderen
    • vermelding: van ca. 1658; Voogd over de kinderen van Aeltgen Cornelisdr en Arijen Pietersz Bunnick
    • vermelding: van 29 okt 1658; Transport uit nalatenschap
    • vermelding: van 18 jan 1663; Koop land te Jaarsveld
    • functie: van 1666; Burgemeester van Jaarsveld
    • vermelding: van 18 mei 1666; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 5 dec 1667; Transport van land in de polder Vogelesangh te Jarsveld
    • vermelding: van 16 okt 1668; Transport onroerend goed te Jaarsveld

    Aantekeningen:

    Aliias Vinck

    Geboorte:
    Was op 19-11-1642 30 Jaar

    vermelding:
    ONA Lopik, notaris Jan van der Snell 3-11-1638: Adriaen Corns. Maet machtigt Ghijsbert Snel, procureur te Schoonhoven om hem te vertegenwoordigen voor het gerecht van Jaarsveld.

    vermelding:
    ORA Jaarsveld fol. 102v, d.d. 19-11-1642
    Gerrit van Rietvelt schout, Dirck Aertsz Schoonderwoert en Ghijsbrecht Heijndricxsz Quotenaer schepenen oirconden dat gecompareert sijn Jan Willemsz lijnslager out 46 jaren ende Arijen Cornelisz Maet out 30 jaren ofte elcx daer ontrent, dewelke ten versoucke vande naeste vrunden ende bloetverwanten van Herbert Cornelisz Coijmange deposeert hebben waerachtig te sijn dat sijl. deposanten beneffens de voorn. Coijman op den 4 deser hebben geweest met meer ander geselschap ten huijse ende herberge van Jan Corsz wonende aenden rolloff onder den gerechte van Thienhoven ende aldaer gesien hebben dat de voorñ Coijman hantsgemeen ende questiens is geworden met eenen Jan Ruttersz in welcke questie den voorñ Jan Corsz hem vervouchde gelijck hij oock heel onfatsoenelijck met een grooten blooten opsteecker ofte mes was doende in sulcker vougen dat hij den voors. Coijman in sijn rechter arm geinfligeert heeft een groote sware quetsure niet sonder prijckel, naer ons bericht is van te houden eenen stijven arm waer uijt den selven Coijman ooirsaeck nam sijnen eerste pertij te verlaten ende hem te weere te stellen jegens sodanige onfatsoenlijckhede gelijck oock (Godt betert) geschiet is vermits den selven Coijman den voors. Jan Corssen een steecke heeft gebracht inde rechter Borst ende naer dat hij twaelff dagen gelegen ende het bedde gehouden hadde met toeval van een sware spruijw ende vejementen coortse deser werelt is comen te overlijden seggende voor redenen van wetenschap bij het gunt voors. staet present geweest te sijnende oversulcx volcomentel. te bevestigen.

    functie:
    In 1647 en 1648 als Arijen Cornelisz Vinck, ontfanger vermeld
    In 1650 is Arijen Cornelisz Maeth als ontfanger vermeld

    functie:
    Ook Buermeester van de Polder de Vogelesangh in 1664
    Buijermeester van Wiel in 1653, 1667 en 1668

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 357/473 21-2-1654: Rekening van de boedel van Marrichien Jans weduwe van Cornelis Claessen Maeth over de jaren 1652 en 1653.
    Vermeld o.a.: Adrijaen Cornelis Maeth moet f 250,- betalen voor landpacht. Daarop worden kosten en het onderhoud van zijn moeder in minderling gebracht. De volgende personen krijgen 1/6 deel uit te boedel: Claes Vinck, Arijen Maeth, Jan Vinck, Eerst de Jongsten, Arijen Peters Bunninck, Jan Jacobs Rietvelt.
    De 3 dochters lijken overleden te zijn. De hierboven genoemde 3 schoonzonen krijgen naast geld ook nog huishoudelijke artikelen voor hun kinderen (de kleinkinderen van Cornelis Claesz Maeth)

    vermelding:
    ORA Jaarsveld fol. 75, d.d. 16-8-1656
    Dross. Esvelt en schepenen Heijndrick Koot en Willem Jansen Lamme Compareerde Jan Gerritsz. Keijser en verklaarde te transporteren Arijen Cornelisz. Maeth de eigendom van een hofstede met huis en schuur en berg en geboomte groot 7 morgen land in de polders van Overnes en Vogelesang. Daar boven Dirck Verwoert en beneden Heijndrick van Leeuwen. Opstrekk. van het buurland van Lopik tot in de diepte van de Lek.

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 382/473 16-8-1656: Regeling voor de minderjarige weeskinderen van Arijen Cornelisz Maeth verwekt bij Jannichen Jans met name: Jan Arijens, toekomende kerstmis 7 jaar; Willemtgen Arijensdr. oud 5 jaar en Meijnsien Jansdr (sic. Arijensdr), oud toekomende allerheiligen 3 jaar. De voogden sluiten een overeenkomst met Arijen Cornelisz Maeth, weduwnaer van de Jannetgen Jans, geassisteert met Claes Cornelisz Vinck zijn broer en anderzijds met Jan Aertsz Verleck, Huijbert Claessen, oud omen? met Crijn Jorisz behout oom van de kinderen. De weduwnaar behoudt de boedel met levende have, koren in de bargen op het veld op voorwaarde van onderhoud en opvoeding van zijn kinderen. Als de kinderen 20 jaar worden of trouwen, zal aan hen o.a. een derde deel van 1800 gulden worden uitgekeerd.
    Vermeld in de boedel 7 morgen land gekocht van Jan Gerritsz Keijser met de huijsinge bergen en getimmerte daar op staand, gelegen in de polder van Overnes en Vogelesangh.
    Geaccordeerd door schout en schepenen op 11-9-1656

    vermelding:
    ORA Jaarsveld fol. 129v, d.d. -
    Compareerde Claes Cornelisz. Vinck, Arijen Cornelisz. Maeth als omen en bloedvoogden van de kinderen van Aeltgen Cornelisdr. verwekt aan Arien Petersz. Bunnick en bekenden ontvangen te hebben 430 gld in betalinge van de kooppenn. van het bovenstaande huis genaamd De Prins.

    vermelding:
    ORA Meerkerk: 29-10-1658: Crijn Anthonisz., getrouwd met Aentje Jans, Deliaentje Jans voor haarzelf en Adriaen Cornelisz., weduwnaar van Jannigje Jans als vader en voogd van hun kinderen, tezamen erfgenamen van hun broer Claes Jansz. za., transporteren aan hun zwager Jan Adriaensz. Ottelander de gerechte ¾ parten van de huizing, hofstede en landen waar Jan Adriaensz. Pelt [alias Ottelander! vR] tegenwoordig op en in woont, zuid de weduwe en kinderen van Huijbert Thonisz. en noord de meentweg. Adriaen Cornelisz. Maet transporteert aan de voornoemde Jan Adriaensz. Pelt de helft van 5 morgen op Oosternes, strekkend voor van de nieuwe steeg achter tot de ossecampsloot toe, oost het weeskind van Gerrit Cornelisz. Cleijn en west Anthonis Dircksz.

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 18-01-1663 fol. 53v
    Compar. voor dito schout en Cent Verwoert en Willem Jansen Lamme, schepenen, Willem Jacobsz Lamme, won. in Lopick, en transp. aan Claes Cornelissen en Arijen Cornelissen Maeth, elcx voor de helfte, seeckere 1½ m. lants gel. in de polder de Vogelesangh in dese heerl., bel. boven Willem Jansen Lamme, beneden Mr. Maerten Schats, lijsenciaet in beijde rechten, opstr. van de lijnweteringh tot de oude sloot met de conditie dat dit land sijn uijtpadt sal moeten nemen op de oude sloot sonder een overpadt te hebben over het achterlandt tot aen de cadewetering. Betaald met een schuldbrief, inh. onder conditie, soo hij compt. voor meij toecomende sal wesen getrout, dat sij sullen moeten betalen dsomma van 900 gld.

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 18-05-1666 fol. 115
    Compar. voor dito schout en Sijmon Willemsen van Eijtteren en Ewout Jansen bode, schepenen, Adriaen Cornelisen Maeth, buiermeester alhier, en Jannetgen Melsen, echtel., en bekennen schuldig te sijn de heren en Meesters Willem van der Straten, der medesijnen Docter van sijn hoogheijt de prince van Orangien etc. en Jan Quindt, secr. van de Achtbare heren en vroetschap der stadt Utrecht, in qualite als mombers en gestelde voochden over Diederick van Velthuijsen en dat t.b.v. deselve Velthuijsen, dsomme van 640 car. gld., geëmploijeert tot betalinge van huisboedels lasten, tegen jrl. 5% intrest, onder verband van seeckere hofstede als huijs, schuijer, bergen en geboomte, groot 7 m. lants, gel. soo in de polder van Overnes als Vogelesangh, bel. boven Thomas van der Marck, Vrijheer van Leur, Domheer t’Utrecht, en beneden Heijndrick Koot, opstr. van het buierlandt van Lopick tot in de diepte der Lecke, soo hem, Maeth, hetselve op 16-08-1656 ie getransporteert, vrij alodiael landt, niet belast als alleenlijck met 1800 gld. sijn voorkinderen bij uijtcoop belooft, en noch 1/6 part in 14 m. min 1 hont lants, hem, Maeth, aengecomen door het overlijden van sijn vader en moeder, gel. soo op Overnes, Vogelesangh als Wiell, bestaende soo in bouwlanst, griendinge als weijlandt, alle gel. in dese heerl.

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 05-12-1667 fol. 137v
    Compar. voor dito schout en Heijndrick Koot en Willem Jansen Lamme, schepenen, Claes Cornelisz Vinck en Adriaen Cornelisz Maeth, gebroeders, en transp. gesamenderhant en elcx voor de helft aan Cornelia Gerrit Bastiaens de Colen, wed. wijlen Jan Gijsbertsz Stiltingh, in sijn leven dijckmr. van de Lopickerwaert, 1½ m. lants gel. in de polder de Vogelesangh, bel. boven Willem Jansen Lamme, beneden Ludolff Schath, opstr. van de lijnweteringh tot de ouden sloot toe, onder conditie dat dit getransporteerde sijn uijtpadt sal moeten nemen op de ouden sloot sonder eenich overpadt te hebben over het achterlant tot op de kade, vermogens de transportbrief daer bij hij tselve op 18-01-1663 heeft ontvangen, voor 840 gld.

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 16-10-1668 fol. 156v
    Compar. voor dito schout en Heijndrick Koot en Willem Jansen Lamme, schepenen, Adriaen Cornelisz Maeth, mede schepen alhier, en transp. aen Geertgen Gerritsdr, wed. wijlen Cornelis Jansen Angst, won. tot Amsterdam, seeckere huijsinge, barge, schuijer en vorder getimmer. staende op de gront van dselve wed. in de polder Overnes annex de hogendijck, voor 325 gld.

    Adriaen is getrouwd met Janneken Jans op 11 mei 1645 (civil) in Jaarsveld. Janneken (dochter van Jan Claesz en Willemtgen Fredericksdr) is geboren circa 1625 in Zouwendijk (Meerkerk); is gestorven vóór 16 aug 1656. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Jan Arijens Maet  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 25 dec 1649 in Jaarsveld; is gestorven vóór 11 mei 1711.
    2. 3. Willemtje Ariens Maeth alias Vinck  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1651 in Jaarsveld; is gestorven vóór 26 jan 1698.
    3. 4. Meijnsien Ariensdr Maet  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 1 nov 1653 in Jaarsveld.

    Adriaen is getrouwd met Janneken Mels Huijbertse op 14 sep 1656 (civil) in Jaarsveld. Janneken is geboren circa 1625 in Langerak. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 2

  1. 2.  Jan Arijens Maet Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Adriaen1) is geboren op 25 dec 1649 in Jaarsveld; is gestorven vóór 11 mei 1711.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 16 aug 1656; Regeling voor de weeskinderen
    • vermelding: van 11 mei 1711; Transport van land te Langerak

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Op 16-8-1656 toekomende kerstmis 7 jaar

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 382/473 16-8-1656: Regeling voor de minderjarige weeskinderen van Arijen Cornelisz Maeth verwekt bij Jannichen Jans met name: Jan Arijens, toekomende kerstmis 7 jaar; Willemtgen Arijensdr. oud 5 jaar en Meijnsien Jansdr (sic. Arijensdr), oud toekomende allerheiligen 3 jaar. De voogden sluiten een overeenkomst met Arijen Cornelisz Maeth, weduwnaer van de Jannetgen Jans, geassisteert met Claes Cornelisz Vinck zijn broer en anderzijds met Jan Aertsz Verleck, Huijbert Claessen, oud omen? met Crijn Jorisz behout oom van de kinderen. De weduwnaar behoudt de boedel met levende have, koren in de bargen op het veld op voorwaarde van onderhoud en opvoeding van zijn kinderen. Als de kinderen 20 jaar worden of trouwen, zal aan hen o.a. een derde deel van 1800 gulden worden uitgekeerd.
    Vermeld in de boedel 7 morgen land gekocht van Jan Gerritsz Keijser met de huijsinge bergen en getimmerte daar op staand, gelegen in de polder van Overnes en Vogelesangh.
    Geaccordeerd door schout en schepenen op 11-9-1656

    vermelding:
    ORA Langerak 44 11-5-1711
    heeft getransporteert Jan Tonis Smit aen Engeltge Claes wed. van Jan Ariens Maet, ses mergen lant gelegen boven in Langerak voor de somme van 800 gl.

    Gezin/Partner: Engeltge Claes. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Willemtje Ariens Maeth alias VinckWillemtje Ariens Maeth alias Vinck Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Adriaen1) is geboren circa 1651 in Jaarsveld; is gestorven vóór 26 jan 1698.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 16 aug 1656; Regeling voor de weeskinderen
    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Op 16-8-1656 ca. 5 jaar oud

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 382/473 16-8-1656: Regeling voor de minderjarige weeskinderen van Arijen Cornelisz Maeth verwekt bij Jannichen Jans met name: Jan Arijens, toekomende kerstmis 7 jaar; Willemtgen Arijensdr. oud 5 jaar en Meijnsien Jansdr (sic. Arijensdr), oud toekomende allerheiligen 3 jaar. De voogden sluiten een overeenkomst met Arijen Cornelisz Maeth, weduwnaer van de Jannetgen Jans, geassisteert met Claes Cornelisz Vinck zijn broer en anderzijds met Jan Aertsz Verleck, Huijbert Claessen, oud omen? met Crijn Jorisz behout oom van de kinderen. De weduwnaar behoudt de boedel met levende have, koren in de bargen op het veld op voorwaarde van onderhoud en opvoeding van zijn kinderen. Als de kinderen 20 jaar worden of trouwen, zal aan hen o.a. een derde deel van 1800 gulden worden uitgekeerd.
    Vermeld in de boedel 7 morgen land gekocht van Jan Gerritsz Keijser met de huijsinge bergen en getimmerte daar op staand, gelegen in de polder van Overnes en Vogelesangh.
    Geaccordeerd door schout en schepenen op 11-9-1656

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)

    Gezin/Partner: Cornelis Jansen Boode. Cornelis (zoon van Jan Jansz Bode en Pietertge Jans van Zijl) is geboren circa 1650 in Jaarsveld; is gestorven circa 1713. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 5. Jan Cornelis (de oudste) Bode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1672 in Jaarsveld.
    2. 6. Cornelis Cornelisse Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1674.
    3. 7. Pietertje Cornelisse Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1675 in Jaarsveld.
    4. 8. Arij Cornelisz Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1679; is gestorven op 15 aug 1752 in Lopik.
    5. 9. Jannigje Cornelis Bode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1680 in Jaarsveld; is begraven op 30 sep 1747 in Jaarsveld, NH kerk.
    6. 10. Grietje Cornelis Bode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1682.
    7. 11. Jan Cornelissen (de jongste) Bode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1684; is gestorven op 10 nov 1780 in Jaarsveld.

  3. 4.  Meijnsien Ariensdr Maet Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Adriaen1) is geboren op 1 nov 1653 in Jaarsveld.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 16 aug 1656; Regeling voor de weeskinderen

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Op 16-8-1656 toekomende allerheiligen 3 jaar

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 382/473 16-8-1656: Regeling voor de minderjarige weeskinderen van Arijen Cornelisz Maeth verwekt bij Jannichen Jans met name: Jan Arijens, toekomende kerstmis 7 jaar; Willemtgen Arijensdr. oud 5 jaar en Meijnsien Jansdr (sic. Arijensdr), oud toekomende allerheiligen 3 jaar. De voogden sluiten een overeenkomst met Arijen Cornelisz Maeth, weduwnaer van de Jannetgen Jans, geassisteert met Claes Cornelisz Vinck zijn broer en anderzijds met Jan Aertsz Verleck, Huijbert Claessen, oud omen? met Crijn Jorisz behout oom van de kinderen. De weduwnaar behoudt de boedel met levende have, koren in de bargen op het veld op voorwaarde van onderhoud en opvoeding van zijn kinderen. Als de kinderen 20 jaar worden of trouwen, zal aan hen o.a. een derde deel van 1800 gulden worden uitgekeerd.
    Vermeld in de boedel 7 morgen land gekocht van Jan Gerritsz Keijser met de huijsinge bergen en getimmerte daar op staand, gelegen in de polder van Overnes en Vogelesangh.
    Geaccordeerd door schout en schepenen op 11-9-1656



Generatie: 3

  1. 5.  Jan Cornelis (de oudste) Bode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1672 in Jaarsveld.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)


  2. 6.  Cornelis Cornelisse Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1674.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)

    Cornelis is getrouwd met Ariaantje Peele van Os op 10 mei 1716 (civil) in Ameide. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 12. Willempie Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 13 nov 1716 in Ameide.
    2. 13. Cornelis Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 31 mrt 1718 in Ameide.

  3. 7.  Pietertje Cornelisse Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren in 1675 in Jaarsveld.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)

    Pietertje is getrouwd met Goosen Everse van Harten op 13 feb 1698 (civil) in Jaarsveld. Goosen is geboren in Buurmalsen. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 14. Willemtje Goosen van Harten  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 7 jan 1705 in Meerkerk.

  4. 8.  Arij Cornelisz Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1679; is gestorven op 15 aug 1752 in Lopik.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Minderjarig op 26-1-1698

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)

    Overleden:
    Laat vrouw en kinders na

    Arij is getrouwd met Maria Cornelisse van Vuuren op 3 nov 1699 (civil) in Jaarsveld. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 15. Peter Ariensz de Bode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1710 in Jaarsveld.
    2. 16. Willempje Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 15 jul 1714 in Ameide.
    3. 17. Adrianus Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 6 okt 1718 in Ameide.
    4. 18. Jacobus Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 dec 1719 in Ameide.
    5. 19. Willempie Boode  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 16 jan 1724 in Ameide; is gestorven op 20 jul 1797 in Jaarsveld.

  5. 9.  Jannigje Cornelis Bode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1680 in Jaarsveld; is begraven op 30 sep 1747 in Jaarsveld, NH kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens
    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap
    • vermelding: van 27 nov 1752; Vermeld in verzoek bij afhandeling nalatenschap

    Aantekeningen:

    Achternaam ook vermeld als Booi

    Geboorte:
    Minderjarig op 26-1-1698

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    vermelding:
    Leendert de Veerman, wonend te Jaarsveld verklaart dat hij in huwelijk bij wijlen zijn eerste huisvrouw Pietertje van Oosterom 4 kinderen heeft verwekt: Cathrijntje 16 jaar; Jannigje 13 jaar; Jan 11 jaar en Arij de Veerman 9 jaar.
    Zijn vrouw is te Jaarsveld overleden, evenals haar ouders Pieter Oosterom en Jannigje Cornelisze Boode. Zijn vrouw was voor een negende deel erfgename in hun nalatenschap. Leendert is niet in staat zijn kinderen te alimenteren, omdat hij met zijn arbeid een gering daggeld verdient. Uit de de nalatenschap van de grootouders van de voornoemde kinderen is een kapitaal van ruim 300 gulden gekomen. Hij heeft de voogden/weesmannen in december 1749 verzocht enig geld uit die nalatenschap aan hem toe kennen voor kleding en benodigdheden van zijn kinderen. Hij heeft wel iets gehad van de voogden (Joost Baltenze van Tienhoven en Claas Oosterom), maar zij weigerden de uitkering te continueren zonder toestemming van drossaart en schout. De toesteming wordt op 27-11-1752 gegeven.

    Overleden:
    Het echtpaar Pieter en Jannigje hebben dezelfde begraafdatum: 30-9-1747.
    'In de kerk 't lijk van Pieter van Oosterom, neffens ook zijn Huijsvrouw voor kerke geregtigd van beijde de lijken f 2 en voor 't ligten den zarke f 5'.

    Jannigje is getrouwd met Pieter Arijens van Oostrum op 30 jul 1699 (civil) in Jaarsveld. Pieter (zoon van Arien Eerstenz van Oostrum en Marigje Claes Blom) is geboren circa 1676; is gestorven op 30 sep 1747 in Jaarsveld. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 20. Willemtie Pieters van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Jaarsveld; is begraven op 2 jun 1777 in Lopik.
    2. 21. Pietertje van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór dec 1749.
    3. 22. Arie Pieters van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1705 in Jaarsveld; is gestorven vóór 17 okt 1747.
    4. 23. Grietje Pieters van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1708; is gestorven in 1772 in Willige Langerak.
    5. 24. Ariaantje Pietersze van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1714 in Jaarsveld.
    6. 25. Cornelis Pieterse (Ariensz) Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1715 in Jaarsveld; is gestorven in 1774 in Willige Langerak.
    7. 26. Claas Pietersz van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1718.
    8. 27. Claasje van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1720; is gestorven op 12 jan 1790 in Benschop; is begraven op 19 jan 1790 in Benschop.
    9. 28. Ernst Pietersz van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1723; is gestorven vóór 16 aug 1772.

  6. 10.  Grietje Cornelis Bode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1682.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Minderjarig op 26-1-1698

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)


  7. 11.  Jan Cornelissen (de jongste) Bode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1684; is gestorven op 10 nov 1780 in Jaarsveld.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 jan 1698; Regeling voor de weeskinderen Willemtje Ariens
    • functie: van 21 mrt 1720; Schepen van Jaarsveld

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Minderjarig op 26-1-1698

    vermelding:
    Weeskamer Jaarsveld 131/473 26-1-1698: Inventaris gemaakt door Cornelis Janssen Bode, burgemeester van Jaarsveld, weduwnaar van Willemtjen Adriaens.
    In de boedel onder andere: een hofstede met 7 mergen land gelegen in de polder van Vogelesang; een huis en 2 mergen land gelegen in de polder de Graaff; 3 mergen land gelegen in de polder De Wiel (na het overlijden van Willemtje aangekocht); 4 mergen land gelegen te Lopik (ook aangekocht na het overlijden); 1300 gld contant geld; kleren; goud en zilver, verdeeld onder de kinderen; 2 eiken kasten; een kist; een hangend horloge; huisraad, banken, schotels, tin -, ijzer- en koperwerk, pannen, potten, spiegels, etc.; 4 bedden, linnengoed, trekmutsen, neusdoeken, slaaplakens, tafellakens en servetten; 3 wagens, een ploeg en eg, bouwgereedschap; 10 paarden, 5 melkbeesten, 2 vaarsen, 2 pinken; koren (230 gld); vlees en spek in de kuip en in de schoorsteen; 80.000 hoep en hoephout (wilgenhout); brandhout; Nog 200 gld te ontvangen landpachten; te betalen landpachten, belastingen e.d.
    Adriaan Claassen Vinck en Teunis Krijnen de Hoogh worden vermeld als naaste bloedvrienden en voogden van 's moeders zijde van de minderjarige kinderen: Arien, Jannigje, Grietjen, Jan de Bode; nog Jan en Cornelis.
    Voor de kinderen is een bedrag gereserveerd van 1.575 car. gulden uit te keren bij meerderjarigheid of huwelijk.
    Per kind 225 gulden (inclusief de dan volwassen Pietertje). In de akte wordt ook gesproken over de 4 minderjarig kinderen en de 3 oudsten (Jan, Cornelis en waarschijnlijk de niet genoemde Pietertgen)

    Jan is getrouwd met Aertje Teunis Bloos op 27 sep 1716 (civil) in Lopikerkapel. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 4

  1. 12.  Willempie Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Cornelis3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 13 nov 1716 in Ameide.

  2. 13.  Cornelis Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Cornelis3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 31 mrt 1718 in Ameide.

  3. 14.  Willemtje Goosen van Harten Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Pietertje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 7 jan 1705 in Meerkerk.

    Willemtje is getrouwd met Jan Teunisz de Kluijt op 2 mei 1734 (civil) in Noordeloos. Jan is gedoopt op 24 aug 1698 in Noordeloos. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 15.  Peter Ariensz de Bode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Arij3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1710 in Jaarsveld.

    Peter is getrouwd met Adriana Maasen Schoonderwoert op 30 nov 1738 (civil) in Jaarsveld. Adriana is geboren in 1710 in Jaarsveld. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 16.  Willempje Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Arij3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 15 jul 1714 in Ameide.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doopgetuige: Annetje Cornelis Vermeulen


  6. 17.  Adrianus Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Arij3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 6 okt 1718 in Ameide.

  7. 18.  Jacobus Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Arij3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 10 dec 1719 in Ameide.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doopgetuige: Theuntje van Mourik, huijsvrouw van de hr. Jan van Bommel


  8. 19.  Willempie Boode Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Arij3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gedoopt op 16 jan 1724 in Ameide; is gestorven op 20 jul 1797 in Jaarsveld.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doopgetuigen: Neeltje van IJseren, geheven door Annetje Thomas


  9. 20.  Willemtie Pieters van Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren in Jaarsveld; is begraven op 2 jun 1777 in Lopik.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    Begraven:
    Wilmpje Oosterom, wed. van Arien Pieterse de Bruijn. Laat kinders na.

    Willemtie is getrouwd met Arien Pietersz de Bruijn op 30 mei 1728 (civil) in Lopik. Arien is gedoopt op 12 apr 1690 in Lopik; is gestorven op 11 sep 1752 in Lopik. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 29. Pieter Ariensz de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 28 nov 1728 in Lopik; is begraven op 29 jun 1791 in Breukelen.
    2. 30. Jacobus Ariensz de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 19 nov 1730 in Lopik; is begraven op 16 dec 1805 in Vreeswijk.
    3. 31. Oostrum Ariens de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 9 nov 1733 in Lopik; is begraven op 29 okt 1781 in Lopik.
    4. 32. Tijmen de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 18 jul 1734 in Lopik; is gestorven op 12 apr 1738 in Lopikerkapel.
    5. 33. Hadewijn de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 4 dec 1735 in Lopik; is gestorven vóór 24 mei 1742.
    6. 34. Jannigje de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 24 feb 1737 in Lopik; is gestorven na 25 dec 1768.
    7. 35. Teijmen de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 7 dec 1738 in Lopik; is gestorven op 2 aug 1753 in Lopik.
    8. 36. Hadewijn Ariens de Bruijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 24 mei 1742 in Lopik; is begraven op 31 jan 1783 in Lopik.

  10. 21.  Pietertje van Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is gestorven vóór dec 1749.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap
    • vermelding: van 2 nov 1752; Vermeld in de boeken van de weeskamer te Jaarsveld

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    vermelding:
    Leendert de Veerman, wonend te Jaarsveld verklaart dat hij in huwelijk bij wijlen zijn eerste huisvrouw Pietertje van Oosterom 4 kinderen heeft verwekt: Cathrijntje 16 jaar; Jannigje 13 jaar; Jan 11 jaar en Arij de Veerman 9 jaar.
    Zijn vrouw is te Jaarsveld overleden, evenals haar ouders Pieter Oosterom en Jannigje Cornelisze Boode. Zijn vrouw was voor een negende deel erfgename in hun nalatenschap. Leendert is niet in staat zijn kinderen te alimenteren, omdat hij met zijn arbeid een gering daggeld verdient. Uit de de nalatenschap van de grootouders van de voornoemde kinderen is een kapitaal van ruim 300 gulden gekomen. Hij heeft de voogden/weesmannen in december 1749 verzocht enig geld uit die nalatenschap aan hem toe kennen voor kleding en benodigdheden van zijn kinderen. Hij heeft wel iets gehad van de voogden (Joost Baltenze van Tienhoven en Claas Oosterom), maar zij weigerden de uitkering te continueren zonder toestemming van drossaart en schout. De toesteming wordt op 27-11-1752 gegeven.

    Gezin/Partner: Leendert de Veerman. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  11. 22.  Arie Pieters van Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1705 in Jaarsveld; is gestorven vóór 17 okt 1747.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Vertrokken naar Tienhoven bij Ameide
    • vermelding: van 21 jul 1740; Testament te Willige Langerak
    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap
    • vermelding: van 21 jul 1762; Afhandeling nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Met Aaltie Vurens

    vermelding:
    21 juli 1740 des morgens 6 uur. Testament. Comp. Arie Oosterom en Aaltie Vurens, ziek te bed leggende, echtelieden te W.L. Voogden Pieter en Cornelis Oosterom en Jan Vurens.

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    vermelding:
    21 juli 1762. Gecomp. Pieter van Oostrom, Hendrik van Oostrom, Willem van Oostrom, Cornelis van Oostrom en Willempje van Oostrom ter eenre, mitsgaders Jan van Oostrom ter andere zijde, kinderen en erfgen. van Ary van Oostrom en Aaltje Vuurens alhier gewoond hebb. en overleden. Verklaarden dat zal hebben Jan van Oostrom in volle eigendom een huis en erve gelegen te W.L. bij de kerk aldaar. Bel. t.n. de wed. Judocus van Wijngaarden en t.z. Pieter de Groot. Belast met hypotheek van f 900,- gepass. t. b. van de erfgen. van wijlen de heer Johannis van der Geer van date 31 maart 1750.
    Item nog een huisje met schuur, berg en boomgaard groot 1H, gelegen als voren, bel. t.n. het kerkhof en t.z. de heer Andries de Bruyn. En verder alle roerende goederen, koebeesten enz.

    Overleden:
    Arie was is in het testament van zijn ouders als voogd genoemd maar leefde niet meer toen de nalatenschap moest worden afgehandel (17-10-1747)

    Arie is getrouwd met Aaltie Hendriks Vurens vóór 4 sep 1729 (civil). Aaltie (dochter van Hendrik Jansz Vurens en Willempje Ariens Borst) is geboren circa 1704 in Willige Langerak; is gestorven circa 21 jul 1740. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 37. Hendrik van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 4 sep 1729 in Willige Langerak; is gestorven na 21 jul 1762.
    2. 38. Willem Arenze van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 8 apr 1731 in Willige Langerak; is gestorven vóór 29 mrt 1775.
    3. 39. Jan Ariensz van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 7 sep 1732 in Willige Langerak; is gestorven op 21 feb 1821 in Willige Langerak.
    4. 40. Cnelis van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 23 jan 1735 in Willige Langerak.
    5. 41. Jannigje van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 2 sep 1736 in Willige Langerak.
    6. 42. Willempje van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 26 jan 1739 in Willige Langerak; is gedoopt op 1 feb 1739 in Willige Langerak; is gestorven op 20 dec 1811 in Schoonhoven.

  12. 23.  Grietje Pieters van Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1708; is gestorven in 1772 in Willige Langerak.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap
    • vermelding: van 6 jun 1777; Afhandeling nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    vermelding:
    fol. 65. 6 juni 1777. Eigen voor Peeter de Hoop. Gecomp. Pieter Stigter, Ary Stigter, Cornelis Hooykaas, geh. met Jannigje Stigter, Cornelis Willem Stigter, Jan Stigter en Pieter Stigter, nog Pieter en Ary Stigter in qualiteit als voogden over Mergje Koolwijk, nagelaten minderj. dochter van Ary Koolwijk, geh. met Hendrikje Stigter te samen erfgenamen van wijlen Jan Stigter, dragen na
    veiling 9 apr. 1777 over t. b. van Peeter de Hoop een hofstede bestaande uit huis, berg en schuur met 24M land en uiterwaard in het boveneind van W.L. strekk. uit de Lek n.w. tot de Broeyk. bel. t.o. aan de hofstede met 16M de erven Jacobus van der Weyden en t.w. de koper. En van de overige 8M ten oosten en ten westen de wed. Cornelis Sliedrecht. Koopprijs f 3500,-

    Overleden:
    Op de lidmatenlijst staat 1772 als overlijdensjaar vermeld

    Grietje is getrouwd met Jan Pieters Stigter vóór 1729 (civil). Jan is geboren in 1705; is gestorven in 1777. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 43. Arij Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 44. Willem Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Jaarsveld.
    3. 45. Hendrikje Jans Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 28 mrt 1760.
    4. 46. Jan Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 47. Pieter Jansz Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 20 nov 1729 in Willige Langerak.
    6. 48. Cornelis Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 23 mrt 1731 in Willige Langerak.
    7. 49. Jannigje Stigter  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 22 mei 1732 in Willige Langerak.

  13. 24.  Ariaantje Pietersze van Oostrom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1714 in Jaarsveld.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    Gezin/Partner: Joost Baltensz van Tienhoven. Joost is geboren circa 1702 in Jaarsveld. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  14. 25.  Cornelis Pieterse (Ariensz) OostrumCornelis Pieterse (Ariensz) Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1715 in Jaarsveld; is gestorven in 1774 in Willige Langerak.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Woont in 1739 op een hofstede in Willige Langerak
    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    Cornelis is getrouwd met Geertruij Hendriksdr Vurens op 5 mei 1737 (civil) in Willige Langerak. Geertruij (dochter van Hendrik Jansz Vurens en Willempje Ariens Borst) is geboren circa 1714 in Willige Langerak. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 50. Pieter Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 9 feb 1738 in Willige Langerak.
    2. 51. Hendrik Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 mei 1739 in Willige Langerak; is begraven op 28 feb 1806 in Benschop.
    3. 52. Jannigje Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 22 jan 1741 in Willige Langerak.
    4. 53. Arij Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 11 okt 1742 in Willige Langerak.
    5. 54. Willem Cornelis Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 25 dec 1744 in Willige Langerak; is gestorven op 5 dec 1826 in Benschop.
    6. 55. Jan Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 24 sep 1747 in Willige Langerak; is gestorven op 20 aug 1818 in Willige Langerak.
    7. 56. Willemtje Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 21 dec 1750 in Willige Langerak.
    8. 57. Cornelis Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 okt 1752 in Willige Langerak.
    9. 58. Aaltie Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 8 jan 1758 in Willige Langerak; is gestorven op 1 jan 1838 in Ouderkerk a/d IJssel.
    10. 59. Jacobus Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 6 apr 1760 in Willige Langerak.

  15. 26.  Claas Pietersz van Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1718.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    Gezin/Partner: Bastiaentje Claese Stigter. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  16. 27.  Claasje van Oostrum Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1720; is gestorven op 12 jan 1790 in Benschop; is begraven op 19 jan 1790 in Benschop.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    Overleden:
    Den 12 januarij met twee klokken beluijd en den 19e dito in de kerk begr. f 6-6-
    Begraven in graf 39 van de NH Kerk te Benschop: de vrouw van Dirk Verbree

    Claasje is getrouwd met Dirk Verbree vóór 19 jan 1748 (civil). Dirk is geboren circa 1718; is gestorven op 17 dec 1794 in Benschop; is begraven op 23 dec 1794 in Benschop. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  17. 28.  Ernst Pietersz van Oostrom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Jannigje3, 3.Willemtje2, 1.Adriaen1) is geboren circa 1723; is gestorven vóór 16 aug 1772.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 okt 1747 tot 19 jan 1748; Regeling voogdij en verkopen uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Jaarsveld 17-10-1747: Ernst Ariense van Oosterom, wonende te Lopik geeft te kennen dat hij met Arij van Oosterom is aangesteld tot voogden in het testament van het echtpaar Pieter van Oosterom en Jannigje Cornelis d.d. 23-8-1729 voor notaris Franschois van Hoogstraten. De testateurs en Arij van Oostrom zijn overleden en Ernst heeft de ouderdom van 79 jaar bereikt en is daarom niet in staat om de voogdij op zich te nemen. Hij stelt voor om als voogden te benoemn: Joost Baltussen van Tienhoven, getrouwd met Aantje Pieters van Oosterom, Claas van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Leendert de Veerman, getrouwd met Pietertje van Oosterom.

    ORA Jaarsveld 19-1-1748: Overdracht uit nalatenschap door: Cornelis van Oosterom, Claas van Oosterom, Ernst van Oosterom, Arij de Bruijn getrouwd met Willempje van Oosterom, Jan Stigter getrouwd met Grietje van Oosterom, Joost Baltussen van Thienhoven getrouwd met Aantje van Oosterom, Dirk Verbree getrouwd met Claasje van Oosterom plus de voogden vermeld in de voorgaande akte van 17-10-1747 over de minderjarige kinds kinderen van Pieter van Oosterom en Annigje Cornelis. Zij dragen over aan Willem Janse Veen een hofstede, bestaand uit huis, 2 bergen en 2 schuren genaamd "t Gooijlandt met 18 mergen hennip-, bouw- wei-, hooi- of griendland staande en gelegen bij 't Koek-koekse Veer in de polder Vijffhoven te Jaarsveld, strekkend uit de halve kade wetering van Lopig tot over de Hogendijk in de diepte van de Lek en voor een gedeelte in de Halven Dijk, ten oosten de kerk van Jaarveld en ten westen Hanrik Verveer. De kade achter de getransporteerd hofstede wordt vergund aan Jan Borger den Oskam, waar zijn huisje op staat en bij hem in erfpacht is.
    Ook wordt overgedragen 3 morgen hooiland, in de polder Wiel en een boomgaard van 4 hond met griendland, in de polder Wiel.

    Op dezelfde dag dragen de hierboven vermelde personen over aan Tonis Lakerveldt de helft van 3,5 mergen weiland, gelegen de polder Vijfhoeven.

    Gezin/Partner: Gerrigje Claasse Stichter. Gerrigje is geboren circa 1725. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 60. Claas van Oostrum  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 7 jul 1747 in Lopikerkapel.
    2. 61. Jannigje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 11 aug 1748 in Lopik; is begraven op 29 sep 1748 in Lopik.
    3. 62. Zwaantje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 1 mrt 1750 in Lopik; is begraven op 13 mei 1750 in Lopik.
    4. 63. Zwaantje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 21 nov 1751 in Lopik; is gestorven op 23 dec 1758 in Lopik.
    5. 64. Klaas van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 14 jan 1753 in Lopik; is gestorven op 20 jan 1753 in Lopik.
    6. 65. Jannigje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 13 mrt 1754 in Lopik.
    7. 66. Klaas van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 aug 1755 in Lopik.
    8. 67. Arien van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 8 mei 1757 in Lopik; is gestorven op 22 mei 1757 in Lopik.
    9. 68. Aantje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 16 apr 1758 in Lopik; is gestorven op 22 mei 1758 in Lopik.
    10. 69. Zwaantje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 3 jun 1759 in Lopik.
    11. 70. Arien van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 26 apr 1761 in Lopik.
    12. 71. Cornelis van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 31 okt 1762 in Willige Langerak.
    13. 72. Aantje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 27 nov 1763 in Willige Langerak; is begraven op 15 feb 1781 in Polsbroek.
    14. 73. Bastiaantje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 21 apr 1765 in Willige Langerak.
    15. 74. Jan van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 29 mei 1768 in Willige Langerak.
    16. 75. Pietertje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 3 dec 1769 in Willige Langerak.
    17. 76. Eigje van Oostrom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 16 aug 1772 in Willige Langerak.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.