top deco

Abraham Pieters Verschuiere

Mannelijk 1608 - 1680  (~ 72 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Abraham Pieters Verschuiere is gedoopt op 8 jun 1608 in Rotterdam; is begraven op 17 jun 1680 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 jan 1638; Attestatie
    • vermelding: van 15 jan 1638; Attestatie
    • Beroep: van 1642; Goud- en zilversmid
    • vermelding: van 17 jan 1645; Overeenkomst
    • vermelding: van 26 jul 1645; Bestedingsovereenkomst
    • vermelding: van 13 aug 1646; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 9 nov 1649; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 29 aug 1650; Testament
    • vermelding: van 27 okt 1651; Attestatie
    • vermelding: van 16 mei 1652; Attestatie
    • vermelding: van 17 mei 1652; Machtiging
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 16 aug 1658; Attestatie
    • vermelding: van 19 mei 1659; Overeenkomst
    • vermelding: van 30 jul 1669; Testament

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers; doopgetuigen Francois Lodewijks en Sara Nesschers

    vermelding:
    Neeltge Daniels, 23 jaar oud, vrouw van Abraham Verschuyr, en Lambert van de Vaeck, 26 jaar oud, bode van de Admiraliteyt, verklaren op verzoek van Johan Verhaven, dat, toen 8 dagen geleden Pieter Carpentier en Eynout Jacobss, waechmeester, bij de Waech liepen, Carpentier Verhaven met "honsvot" aansprak en hem het briefje vroeg te geven, waarbij hij hem met zijn vuist bedreigde, zonder dat Verhaven enige aanleiding tot dit dreigement gaf.

    vermelding:
    Neeltge Daniels, 23 jaar oud, vrouw van Abraham Verschuyr, en Lambert van de Vaeck, 26 jaar oud, bode van de Admiraliteyt, verklaren op verzoek van Johan Verhaven, dat, toen 8 dagen geleden Pieter Carpentier en Eynout Jacobss, waechmeester, bij de Waech liepen, Carpentier Verhaven met "honsvot" aansprak en hem het briefje vroeg te geven, waarbij hij hem met zijn vuist bedreigde, zonder dat Verhaven enige aanleiding tot dit dreigement gaf.

    vermelding:
    Abraham Verschuijr of Verschuer, silversmith, neemt Henrik Allertsen Clingenburg, jongman, aan voor 2 jaar.
    Hij zal hem het ambacht van het silversmeden leren.
    Het loon bedraagt het 1e jaar 8 stuivers per werkdag, het 2e jaar 10 stuivers per dag.
    Wijnant Allertsz Clingenburg, jongman, stelt zich borg voor Henrik.
    Getekend door Hendrijck Alarse Klingerborch.

    vermelding:
    Abraham Verschuijr en Jan Corssen van Letho, voogden over Crijn Harmansz van Berckhout, de nagelaten zoon van Harman van Berckhout, besteden Crijn voor 2 jaren uit bij Hans Glandi, silversmith, die hem zal onderwijzen in het silversmeeden.
    Crijns loon bedraagt het 1e jaar 9 stuivers en het 2e jaar 11 stuivers per werkdag.
    N.B. Hans Glandi tekent als Hans Glandon.

    vermelding:
    Jan van Soetendael, bosschieter op het oorlogsschip met kapitein Witte Cornelisz de Witte, vice-admiraal van Hollant, is 28 gulden schuldig aan Abraham Verschuijre, silversmit, voor geleverde waren.

    vermelding:
    Willem Mijs, stoofpannenbakker en tegelbakker te Delfshaven, alsmede Johan van Vliet, wonende alhier, en Gerrit Den Back, wonende te Delfshaven, beiden als borg en mede-principale schuldenaar, verklaren 1500 gulden schuldig te zijn aan Hendrik Bens, chirurgijn, en Cornelis Gorissen, kousenmaker, als voogden van moederszijde, en aan Abraham Verschuiren, zilversmid, en Hendrik van Heijnsbergen, als voogden van vaderszijde van Barbara Hendricx van Heijnsbergen, nagelaten kind van Hendrick van Heijnsbergen en Annetje Jacobs Bonsto.

    vermelding:
    Abraham van der Schuieren, gout- en silversmit, en zijn vrouw Neeltje Danielsdr benoemen elkaar tot erfgenaam. Eventuele kinderen krijgen samen, als zij volwassen zijn geworden, 7000 gulden.

    vermelding:
    Verklaring op verzoek van Pieter den Brabander, zilversmid te 'sGravenhage.
    David de Coning, deken; Abraham Verschueren, en Pieter Uitenbroeck, zevenmannen van het Goud-en Zilversmidsgilde verklaren dat vorig jaar op kermissen te Delft, Maassluis en Maasland in hun kramen enkele gildebroeders door hoofdlieden van het gilde te Delft, m.n. Daniel van den Berg, hun zilverwerk is gemolesteerd en hun een boete is opgelegd. Bij controle van deze voorwerpen werden deze goed bevonden en vekoopwaardig. Deze conrole werd door gildebroeders van Dordrecht, Leiden en 'sGravenhage en door Anthonie van der Beken, assajeur van de grafelijke munt, uitgevoerd.

    vermelding:
    Abraham Verschuer en Andries Schepper, beiden hoofdlieden van het goudt-en silversmitsgilde, en Davidt de Coninck, serenman van dit gilde, hebben op verzoek van hun collega's in Gouda een roofringh en een claeuringh bekeken en geconstateerd dat deze onder de stenen zijn opgevuld met een zware substantie (loodwit), hetgeen tegen de voorschriften is en als bedrog moet worden aangemerkt. Zij vinden dat de maker uit het gilde gezet dient te worden.

    vermelding:
    Abraham Verschueren (Verschuer), zilversmid, machtigt Bernhardt Swaerdecroon, advocaat, om namens hem te gaan naar
    - Elisabet van der Cloot, weduwe van zijn vader Pieter Verschueren en moeder/voogdes van Pieter, Johannes en Jacobus Verschueren, onmondige nakinderen van genoemde Pieter,
    - Willem Henrixsz Rotshoek, vader en voogd van zijn kinderen, vanwie de moeder wijlen Catharina Verschueren is,
    - Agneta Rotshoek, meerderjarige dochter van genoemde Catharina,
    - Nicolaes Claesen de Jong, man van Sara Verschueren,
    samen voorkinderen van genoemde Pieter Verschueren, vanwie de moeder Elisabet van Emmersael is,
    - Henrik Jansse van der Plasch, man van Elisabet,
    - Gillis van der Clanck, man van Lucretia,
    - Cornelis Blonck, man van Jannetie,
    - Adriaen Meeusen de Haes uit Brielle, man van Maria Verschueren,
    - Joost Verschueren, en
    - Dirk Amijs uit Gouda, man van Catharina Verschueren,
    allen meerderjarige gehuwde nakinderen en met comparant erfgenamen van genoemde Pieter verschueren ten einde zijn zaken betreffende de nalatenschap van Pieter waar te nemen en zijn deel uit de erfenis te ontvangen.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Andries Ketelaer, Augustijn van den Heuvel, en Abraham Verschuyr, hooftluyden van 't Silversmitsgilde alhier, verklaren op verzoek van de hooftluyden van 't Silversmitsgilde te Gouda, dat zij gedurende vele jaren de visite(inspectie) op 't gout en silver over de steden Schiedam en Vlaerdingen hebben gehad, en dat deze visite op de Kermissen, Jaarmarkten 3 tot 5 of meermaal in het jaar plaatshad, zonder enige tegenwerking van de Magistraten.
    Alleen in de jaren 1650 of 1651 hebben de hooftluyden van het Silversmitsgilde te Delft te Vlaerdingen getracht het werk van de hooftluyden van deze stad te beletten.
    De hooftluyden van Delft zijn echter zonder enige resultaat vertrokken.

    vermelding:
    Abraham Verschueren, goudsmid, verhuurt een huis aan Jacobus Boor, bakker. Zij verklaren dat zij een geschil hebben over de huurpenningen van dat huis. Boor heeft op 01-05-1658 een huurovereenkomst getekend voor de duur van 6 jaar. Samuel de Bacq, brouwer in 'Het Zeeuwsche Wapen' zal voor de huur 200 Carolusguldens, betalen aan Verschueren.
    Bartjan Isaacsz, bewoner van de kelder van het huis, zal eind april nog eens 70 gulden bijdragen. Jacobus Boor belooft later nog eens 14 gulden, 60 gulden en jaarlijks 175 gulden te betalen.
    Marteijn Deijm zal namens Verschueren en Harman van Oole namens Boor toezien of alles volgens afspraak verloopt.

    vermelding:
    Abraham Verschueren, silversmit, en zijn vrouw Neeltge Daniels van der Heij benoemen elkaar tot universeel erfgenaam en voogd.
    De ongehuwde kinderen erven evenveel als de gehuwde kinderen bij meerderjarigheid of huwelijk als legitieme portie gehad hebben.
    De langstlevende benoemt de kinderen tot erfgenamen.
    In de portie van zoon Daniel Verschueren moet worden verrekend hetgeen hij zijn ouders schuldig is volgens een obligatie + hetgeen hij nog zal ontvangen volgens een specificatie, ondertekend door zijn ouders en één van de andere kinderen.

    Begraven:
    Man van Nelttije Daneijelts; kerk 2 uren luijen; overledene liet na 6 meerderjarige kinderen; bij 't Stadthuijts over de waech

    Abraham is getrouwd met Neeltge Daniels van der Heij op 22 okt 1634 (civil) in Rotterdam. Neeltge is geboren in 1615 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Daniel Abrahams Verschueren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 27 nov 1685 in Rotterdam, Prinsenkerk.
    2. 3. Elisabeth Abrahamsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 4. Pieter Abrahamsz Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    4. 5. Justus Abrahamsz Verschueren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 6. Cornelia Abrahamsdr Verschuur  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    6. 7. Johanna Verschuere  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1650.
    7. 8. Neeltjen Abrahamsdr Verschuur  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 6 jan 1653 in Rotterdam.
    8. 9. Neeltgen Abrahamsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 11 feb 1657 in Rotterdam.


Generatie: 2

  1. 2.  Daniel Abrahams Verschueren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1) is begraven op 27 nov 1685 in Rotterdam, Prinsenkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1666; Goudsmid
    • vermelding: van 11 sep 1666; Attestatie

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Hiob Cruijt, coopman, verklaart op verzoek van Daniel Verschuijr, goutsmit, dat hij van Clara Crijgers, weduwe van Willem Crijger, in zijn leven burgermeester alhier, gelden geeïst heeft voor het leveren van goud. Clara heeft hem in een kantoor een tafel met een grote hoeveelheid goudgelt laten zien.
    Enige dagen later heeft hij Jacob van Harsele verteld wat hij gezien had.

    Begraven:
    Prijnsse kerck; overledene liet na 2 minderjarige kinderen; Dijck over den Brantsteegh

    Gezin/Partner: Jannetjen Louwrens. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. Laurens Danielsz Verschuuren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 13 jun 1660 in Amsterdam, Nieuwe kerk.
    2. 11. Abram Danielsz Verschure  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 2 okt 1672 in Amsterdam, Nieuwe kerk.

  2. 3.  Elisabeth Abrahamsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 jun 1667; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Rees, groffsmith, en zijn vrouw Elisabeth Verschuer, die op de Nieuwe Haven wonen, en waarvan zij ziek in het kinderbed is leggende, benoemen elkaar tot erfgenaam. Als er geen kinderen in leven zijn, dan krijgt de familie van de eerstoverledene de kleding van de overledene, en bovendien 200 gulden. Zijn er wel kinderen, dan krijgen die hun opvoeding en 100 gulden.

    Elisabeth is getrouwd met Pieter Cornelisz Rees vóór 20 jul 1664 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 4.  Pieter Abrahamsz Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 25 okt 1677; Schuldbekentenis

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Verschuer, neurenbergier en burger alhier,leent 600 gld van Kapt. Christiaen Eldersz den Handel, burger alhier.
    Abraham Verschuere, zilversmid en burger alhier, stelt zich borg voor zijn zoon.

    Pieter is getrouwd met Martha Breggers vóór 31 jan 1666 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 5.  Justus Abrahamsz Verschueren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1)

    Justus is getrouwd met Cornelia Palmenboom vóór 15 nov 1671 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 6.  Cornelia Abrahamsdr Verschuur Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1)

    Cornelia is getrouwd met Cornelis Paap vóór 19 dec 1683 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 7.  Johanna Verschuere Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1) is geboren circa 1650.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 23 feb 1669; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Lodewijck van Schie en zijn vrouw Janneke Verschuere benoemen elkaar tot erfgenaam; als hij de eerststervende is, vermaakt hij gelden aan moeder Alewijntge Barents, als zij dan nog in leven is.

    Johanna is getrouwd met Lodewijck van Schie vóór 23 feb 1669 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 12. Neeltie van Schie  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 14 nov 1680 in Rotterdam.

  7. 8.  Neeltjen Abrahamsdr Verschuur Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1) is gedoopt op 6 jan 1653 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop remonstrants


  8. 9.  Neeltgen Abrahamsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Abraham1) is gedoopt op 11 feb 1657 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop remonstrants; andere doopgetuigen Dirck Amijs en Elizabeth Daniels



Generatie: 3

  1. 10.  Laurens Danielsz Verschuuren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Daniel2, 1.Abraham1) is gedoopt op 13 jun 1660 in Amsterdam, Nieuwe kerk.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Getuige doop: Willemtge Barents


  2. 11.  Abram Danielsz Verschure Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Daniel2, 1.Abraham1) is gedoopt op 2 okt 1672 in Amsterdam, Nieuwe kerk.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Hervormd gedoopt


  3. 12.  Neeltie van Schie Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Johanna2, 1.Abraham1) is gedoopt op 14 nov 1680 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Getuige doop: Wilhelmina van Schie





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.