top deco

Wilhelmus Alsemgeest

Mannelijk 1908 - 1980  (71 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Wilhelmus Alsemgeest is geboren op 4 mei 1908 in Naaldwijk; is gestorven op 20 jan 1980 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Smid
    • Geboorteregistratie: 4 mei 1908
    • Beroep: van 1937; Handelaar in tuinbouwgereedschappen

    Aantekeningen:

    Het boek "De tegenstoot" van Jaap A. Klip (ISBN 90-5911-481-7) gaat over de gevechten om de Grebbeberg in mei 1940. Het boek volgt zoveel mogelijk de belevenissen van het bataljon Jagers. In het verhaal is het op feiten gebaseerde, maar fictieve dagboek van soldaat Alsemgeest verwerkt. Willem Alsemgeest was de enige overlevende van een meer dan dertig man tellende stelling in de stoplijn op de Grebbeberg. Enkele hoofdstukken zijn mede gebaseerd op een door Willem in 1960 geschreven verslag.
    Uit "De tegenstoot":
    "Willem Alsemgeest werd geboren op 4 mei 1908 te Naaldwijk, als oudste in een Rooms-katholiek gezin met nog één broer en drie zussen. Kort voor de oorlog getrouwd en bij het aanbreken van de oorlog vader van een pasgeboren zoon.
    Alsemgeest werkte voor de oorlog in de tuinderij en handelde o.a. in tuingereedschappen. Heeft ook nog in een plaatselijke smederij gewerkt. In zijn vrije tijd was hij actief bij de Bijzondere Vrijwillige Landstorm.
    Nadat hij op 13 mei 1940 gewond was afgevoerd naar een Amsterdams ziekenhuis, raakte hij geheel buiten zinnen toen hij in de hal van het ziekenhuis een van de gewonden Duits hoorde spreken. Als een razende sprong hij op de Duitser af en eer er een verpleegster bij was, had hij hem al te pakken. In shocktoestand werd hij daarna op een brancard naar de Valeriuskliniek gebracht, een psychiatirische afdeling. Pas na drie dagen, toen een dokter op het idee kwam om hem in een Nederlands uniform te benaderen, werd Alsemgeest weer aanspreekbaar.
    Zijn leven lang zou Alsemgeest de herinneringen met zich meedragen. Niet alleen lichamelijk, zijn gewonde been zou nooit meer geheel herstellen, maar vooral ook geestelijk.
    Na de oorlog heeft hij tot 1960 gewerkt bij Museum Mesdag in Den Haag. In dat jaar kreeg hij met een ernstige terugval te maken, waarop de behandelend arts hem adviseerde zijn oorlogservaringen op papier te zetten. Na 1960 ging het langzaamaan steeds verder bergafwaarts totdat hij in 1980 kwam te overlijden.
    Alsemgeest was iemand die recht op zijn doel afging. Aan zijn ervaringen met de Duitser in de meidagen van 1940 heeft hij sterke haatgevoelens overgehouden. Gedurende de oorlog is hij nog actief geweest in het Loosduinse verzet. Na de oorlog heeft hij steevast de jaarlijkse herdenkingen bij het oorlogsmonument in Loosduinen bijgewoond."

    Geboorte:
    Tweelingbroer
    Geboren in het huis wijk A Heerenstraat nr 45

    Wilhelmus is getrouwd met Wilhelmina Hubertina Marcusse op 14 sep 1938 (civil) in Den Haag. Wilhelmina is geboren op 25 jul 1902 in Den Haag; is gestorven op 13 mei 2001 in Den Haag; is begraven op 18 mei 2001 in Den Haag, RK begraafplaats St. Jozef. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Levend  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven


Generatie: 2

  1. 2.  LevendLevend Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Wilhelmus1)

    Levend is getrouwd met Levend [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Levend  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 4. Monique Alsemgeest  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 2 mei 1966 in Den Haag; is gestorven op 17 mei 1996 in Landgraaf, Op de Bles.


Generatie: 3

  1. 3.  Levend Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Levend2, 1.Wilhelmus1)

  2. 4.  Monique Alsemgeest Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Levend2, 1.Wilhelmus1) is geboren op 2 mei 1966 in Den Haag; is gestorven op 17 mei 1996 in Landgraaf, Op de Bles.

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Jarenlang hebben de medewerkers van Mareveld 1 Monique met veel zorg en toewijding begeleid.





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.