top deco

Maritgen Jacobsdr van der Zegen

Vrouwelijk - vóór 1665


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Maritgen Jacobsdr van der Zegen is gestorven vóór 23 mrt 1665.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 16 mrt 1620; Testament
    • vermelding: van 6 aug 1624; Testament
    • vermelding: van 3 nov 1632; Testament
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 20 okt 1643; Testament
    • vermelding: van 8 mrt 1645; Testament
    • vermelding: van 13 apr 1649; Machtiging
    • vermelding: van 29 dec 1651; Verkoopakte
    • vermelding: van 31 jul 1653; Attestatie
    • vermelding: van 27 apr 1654; Overeenkomst
    • vermelding: van 27 jul 1654; Machtiging
    • vermelding: van 27 jul 1654; Machtiging
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 28 dec 1654; Machtiging
    • vermelding: van 30 dec 1654; Attestatie
    • vermelding: van 5 okt 1655; Schenking
    • vermelding: van 24 nov 1655; Boedelrekening
    • vermelding: van 27 jan 1656; Machtiging
    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 26 mrt 1656; Schenking
    • vermelding: van 23 mrt 1665; Machtiging

    Aantekeningen:

    Als broer wordt Jacob van der Zeghen vermeld in testament

    vermelding:
    Joost Verschuyren den Ouden en zijn vrouw Maritgen Jacobsdr laeckencoopper Hoochstraet, vermaken legaten aan haar moeder Grietgen Jansdr en aan Cathalina Verschuyren vrouw van Heynrick Hensberch, robijnsnijder. Zij benoemen tot voogden hun resp. zwager en broer Gerrit Jacobsz laeckencoopper, Pieter Verschuyren. Onder herroeping van de huw. voorwaarden.

    vermelding:
    Joost Verschuyr den ouden met zijn vrouw Merritgen Jacobsdr grossier van laeckenen Hoochstraet, verklaren hun overeenkomst van huw. voorwaarden voor vervallen. Zij benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam. Verder legateren zij aan hun nog minderjarige kinderen een huwelijks uitzet welke gelijk is aan hetgeen is uitgekeerd aan hun dochter Elysabet Verschuyren, en hun zonen Joost Verschuyren en Jacob Verschuyren. Tevens wordt een bedrag van 60 gulden per jaar gelegateerd aan Catharina Verschuyren, comparants zuster. Tot voogden worden benoemd de zoon van comparanten Joost Verschuyren de Jonghe, en hun zwager resp. broeder Gerrit Jacobsz van der Zeghen. De weeskamer wordt uitgesloten van bemoeienis. Akte van huw. voorwaarden opgemaakt en gepasseerd door notaris Jan van Aller Andriessen op 16.03.1620.

    vermelding:
    Joost Verschuyeren den Ouden en zijn vrouw Maritgen Jacobsdr laeckencooper Haringvliet, benoemen elkaar tot algeheel erfgenaam met voorzieningen voor hun kinderen: Elisabeth Verschuyren, Joost Verschuyren de Jonge, Jacob Verschuyren, Margaretha Verschuyren, Pouwels Verschuyren, Pieter Verschuyren. Zij benoemen tot voogden hun zoons Joost en Jacob en hun schoonzoon Pieter Wijnants. Zij vermaken aan de gemeente waarmee zij in gelove zijn" de helft van de schuur en de plaats waarin de gemeente samenkomt en waar gepreekt wordt, staande in de Lombertstraet. Hun zoon Joost krijgt het recht van voorkoop van hun huis, genaamd Sinct Joris op de Hoochstraet, waarop een rentebrief rust op naam van de erfgenamen van Jan Ghijsbrechtsz Tromper, waarvan de rente gend wordt door mr. Gerrit Damen van Nideck. Weeshuis, Armen Weeshuis.

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Joost Verschuer den Ouden en zijn vrouw Maertgen Jacobsdr, wonende aan het Haringvliet, zuidzijde, maken een wederkerig testament met legaten aan Catalina Verschuer Joost's zuster, aan Aeltgen Maertens, aan de blinde dochter van Grietge Jans te Beverwijck, aan de gemeente waarvan zij lidmaat zijn 1000 gulden en aan het Oude Vrouwenhuys 200 gulden.
    Testateuren hebben enkele getrouwde kinderen, hun jongste zoon is niet getrouwd.

    vermelding:
    Joost Verschueren den Ouden en zijn vrouw Maeritge Jacobsdr maken een aanvulling op hun testament, gepasseerd voor deze notaris, van 20-10-1643 waarbij hun zoon Poulus Verschuere na hun dood aan zijn vier kinderen uit zijn huwelijk met wijlen Maritgen van Berckel, genaamd Maria Verschueren, Cornelia Verschueren, Elisabeth Verschueren en Anna Verschueren, 10.000 gulden zal uitkeren.
    N.B. Maeritge ondertekent met Moeder Verschuer.

    vermelding:
    Joost Verschueren den Oude, en echtgenote Maria Jacobs van der Seegen, machtigen hun zoon Paulus Verschueren om al hun zaken waar te nemen.
    NB: Uitvoerige tekst; in tekst is bij Paulus: "en Johannes" en "zonen" doorgehaald.

    vermelding:
    Paulus Verschueren en Johannes Verschueren verkopen namens hun moeder Maria Verschuer, wed. van Joost Verschueren den ouden, aan
    Cornelis van den Berch, coopman,
    een huis aan de noordzijde van de Hoochstraet op de Middeldam voor 16500 gld, met als waarborg zijn huis aan de Schiedamschedijck.
    Oude giftbrief is van 05-10-1624.
    Genoemd is nog de Ontvanger van de Gemene Middelen over het Quartier van Rotterdam.
    Belendingen:
    - wed. van Daniel van Nes;
    - Teunis Jansz Carreman;
    - David de Coninck;
    - Sluisvliet;
    - het huis waaruit hangt ' Amsterdam ' van de wed. van Joost van de Water.

    vermelding:
    Dirck Adriaensz Kruijck, 48 jaar, en Dirck Claesz van Dijck, 40 jaar, beide wonend te Crooswijk, leggen een verklaring af op verzoek van Maria van der Segen, weduwe van Joost Verschuijr de Oude. Ze weten, dat ongeveer 7 jaar geleden, voor het huis "Het Lam", dat toen van Vastert Anthonisz van Ardennen zal.was, en nu van Marinus Groenincx, getrouwd met de enige dochter en erfgename van van Ardenne, een bruggetje lag over de Crooswijkse sloot. Het bruggetje lag vlak voor de deur, en van Ardennen heeft het laten afbreken, en verleggen naar het huis van Maria van der Segen. Het was wel zo breed als de helft van het huis. Ze verklaren dat ze beiden in Crooswijk geboren en getogen zijn, en van Dijck heeft zelfs met zijn ouders jaren in "Het Lam" gewoond. Van Dijck weet nog, dat er in de twee boomgaarden, waarvan er één was van Maria van der Segen en één van Groenincx, gekapt mocht worden. Zijn vader heeft dit niet alleen verteld, maar er ook gekapt. Hij kreeg hiervoor als loon een derde deel, de eigenaren deelden de rest.

    vermelding:
    Maria van der Zegen (Seegen), weduwe van Joost Verschueren den Ouden, heeft met haar man hun kinderen gelijk bedeeld voor b.v. hun uitzet bij huwelijk en uitvoeren van een nering in koopmanschappen. Zij heeft echter daarboven een aanzienlijk kapitaal aan haar zoon Jacob Verschueren gegeven. Hij kan dit geld echter niet terug betalen. Omdat zij haar kinderen en kleinkinderen gelijk wil behandelen, staat zij een deel van haar goederen aan hen af. Haar andere kinderen zijn Elisabeth Verschueren, weduwe van Pieter Noortdijck, uit Amsterdam; Margareta Verschueren, weduwe van Pieter Wijnants, uit Haarlem; Paulus Verschueren, raad en vroedschap en burgemeester; Pieter Verschuer, koopman; Johannes Verschuer, oud-schepen van Rotterdam en tegenwoordig schepen van Schieland. Haar kleinkinderen Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrick Pelt, en Jacob Verhaven (Verhaeven), man van Maria Verschueren, die de kinderen zijn van haar zoon, gelden samen voor 1 kind. Deze 6 partijen krijgen een gelijke som van 16000 gulden in geld, obligaties, enz. Zij zullen rente over dit bedrag betalen.

    vermelding:
    Maria van der Zegen (Seegen), wonende in de Nieupoort, anders genaamd de Oppert, weduwe van Joost Verschueren den Ouden, verklaart dat haar zoon Paulus Verschueren, raad en vroedschap en burgemeester, een machtiging van haar en haar man heeft die 13 april 1649 bij notaris Jacob Delphius is opgemaakt, en bovendien een akte van confirmatie heeft, die d.d. 16 februari 1650 door de Heren van de Wet is afgegeven, waarin staat dat hij het bewind voert over de gezamenlijke goederen. Paulus voert dit bewind goed uit zoals ook de andere kinderen concluderen en legt rekening en verantwoording aan hen af. Nu trekt Maria deze machtiging in.
    Elisabeth Verschueren, weduwe van Pieter Noortdijck, uit Amsterdam; Margareta Verschuer, weduwe van Pieter Wijnantsz, uit Haarlem; Pieter Verschuer, koopman; Johannes Verschuer, oud-schepen van Rotterdam en nu schepen van Schieland; Elisabeth Verschuer, weduwe van Henrick Pelt; Jacob Verhaven (Verhaeven), koopman, man van Maria Verschuer, kinderen en kleinkinderen van Maria van der Zegen, verklaren dat zij het bewind zoals hun broer en oom Paulus Verschueren dit gevoerd heeft, goedkeuren.

    vermelding:
    Maria van der Zegen (Seeggen), weduwe van Joost Verschueren d'ouden, machtigt Henrik Vermaet, rentmeester van het vrouwenhuis, om van haar kinderen en kleinkinderen betaling te eisen en te ontvangen, te weten 180 gulden elke 3 maanden, zijnde het bedrag dat haar kinderen en kleinkinderen samen haar levenslang schuldig zijn volgens een contract dat heden bij deze notaris is gepasseerd, en om haar administratie te doen.
    De kinderen zijn Elisabeth Verschueren, weduwe van Pieter Noortdijck, wonend te Amsterdam, Margarieta Verschuer, weduwe van Pieter Wijnants, wonend te Haarlem, Paulus Verschuer, raet en vroetschap en burgemeester alhier, Pieter Verschuer, koopman, Johannes Vrschuer, oud-schepen alhier en nu schepen van Schielant, de kleinkinderen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van Hendrick Pelt, en Jacob Verhaven, man en voogd van Maria Verschuer, de kinderen van haar zoons.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Maria van der Zegen is weduwe van Joost Verschuer d'oude en erfgenaam van haar zoon Joannes Verschuer, oud-schepen en schepen van Schieland.
    Haar kinderen en mede-erfgenamen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Noordijk, wonend te Amsterdam, Jacob Verschuer, schout te Hillegersberch, Margaritha Verschuer, weduwe van Pieter Wijnants, Paulus Verschuer, raad en vroetschap en burgemeester, en Pieter Verschuer, koopman, allen broers en zusters van Joost Verschuer, haar kleinkinderen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van koopman Henrik Pelt, en koopman Jacob Verhaven, man van Maria Verschuer, zij zijn de kinderen van de overleden Joost Verschuer, de broer van de overleden Joannes Verschuer.
    Maria machtigt haar zoon Paulus Verschuer en haar neef Jacob Verhaven om de boedel en goederen van haar overleden zoon Joannes te redderen en af te wikkelen.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe en erfgename van Joost Verschueren den oude, zegt dat zij wegens de gedane egalisatie aan haar kinderen en kleinkinderen, waarvan akta bij deze notaris op 27-7-1654, aan Jacob Verhaven, koopman, man en voogd van Maria Verschuer, één van de dochters van haar overleden zoon Joost Verschueren, 3 rentebrieven in eigendom heeft gegeven ten laste van de ridderschap, de edelen en de steden van Holland en Westvriesland, met een Comptoir alhier waar Johan Timmers ontvanger is.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe en erfgename van Joost Verschuer den Oude, en erfgename van Johan Verschuer, out-schepen van Rotterdam, draagt het eigendom van een obligatie van 2000 gulden, die Jan Pietersz Muliers schuldig was aan haar man, gedateerd op 17-04-1649, over aan Paulus Verschuer, haar zoon, out-burgermeester en raedt en vroedtschap alhier.
    Tevens de schuld van 200 gulden die Jan Pietersz Muliers heeft aan Johan Verschuer over gekochte laeckens. Pieter Verschuer en JacobVerhaven, coopluijden keuren de schenking van hun moeder en schoongrootmoeder goed.

    vermelding:
    Maria van der Zeggen, weduwe van Joost Verschuer den Ouden en erfgename van Johan Verschuer, oud-schepen, schenkt geld uit rentebrieven aan Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Noortdijck te Amsterdam. De rentebrieven staan op naam van Martin van der Hoeve, lakenkoper, Willem Jorisz uit Den Briel, Margaretha Verschuer, weduwe van Pieter Wijnants uit Haarlem, schepenen van Sint Michielsdorp in Putten, Johannes Verschuer, Paulus Verschuer, oud-burgemeester, raad en vroedschap, Joost Noortdijck, Pieter Noortdijck, Jacobus Wijnandts en Jacob Schout, notaris te Haarlem.

    vermelding:
    Maria van der Zegen weduwe van Joost Verschuer den Ouden, geassisteerd met haar zoon Paulus Verschueren, oudburgemeester,machtigt Hendrick Vermaat om namens haar voor schepenen t.b.v. kapitein Marinis Groennicx in eigendom over te dragen een boomgaard, tuin en elzenakker voor 2200 gulden. Er was ongenoegen geweest tussen haar en Groennicx over de boomgaard gelegen in Zuidbrouck aan de Crooswijksekade.
    De boomgaard grenst aan Eeuwout van Bijlnaersen en de Crooswijkse en Scheisloot.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden.
    Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer.
    De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschuer den oude verklaart een schenking te doen aan Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Noordijck, wonend te Amsterdam, Margareta Verschuer, weduwe van Pieter Wijnants, wonend te Haarlem, Paulus Verschuer, oud burgemeester, raadt en vroedschap, Pieter Verschuer, koopman en Elisabeth Verschuer, weduwe van Henrick Pelt en Maria Verschuer, gehuwd met Jacob Verhaven.
    Voorn comparanten verklaarden de donatie van hun moeder en grootmoeder te accepteren en aan te nemen.

    vermelding:
    Erfgenamen van wijlen Maria van der Zegen t.w. Paulus Verschueren oud-burgemeester en bewindhebber der Oostindische Compagnie alhier -Elisabeth Verschueren, weduwe van Hendrick Pelt en Maria Verschueren, gehuwd met Jacob Verhoeven, oud-schepen en president commissaris van het waterrecht alhier, machtigen Arnout Hofflant, rentmeester van het weeshuis alhier om Maria's nagelaten kapitaal van 6.000 gld. te consolideren of aan erfgenamen te laten volgen.
    Elisabeth en Maria Verschueren zijn dochters van wijlen Joost Verschueren de Jonge.Wijlen Maria van der Zegen was weduwe van Joost Verschueren de Oude

    Overleden:
    In 1656 was Maria ernstig ziek, maar ook hersteld. Haar kleindochter Dina Noortdijck heeft haar verzorgd en schrijft daar op 14 april 1656 een brief over naar haar moeder Elisabeth. In 1657 was Maria levenslustig genoeg om in Amsterdam het huwelijk van kleindochter Margaretha bij te wonen.

    Gezin/Partner: Joost Joosten den Ouden Verschuyren. Joost (zoon van Joost Verschuyr en Lysbet Palmaes) is geboren circa 1571; is begraven op 24 jul 1650 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Elijsebeth Joosten Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven in 1659.
    2. 3. Joost Joosten de Jonge Verschuyren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 9 mrt 1649.
    3. 4. Jacob Joosten Verschuyren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 28 jul 1654.
    4. 5. Margareta Joosten Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 15 okt 1678.
    5. 6. Johannes Joosten Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 18 dec 1654.
    6. 7. Poulus Joosten Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1605; is begraven op 18 dec 1667 in Rotterdam.
    7. 8. Pieter Joosten Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1610; is gestorven vóór 17 apr 1676.


Generatie: 2

  1. 2.  Elijsebeth Joosten Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is gestorven in 1659.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 19 mrt 1613; Testament
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Legiersz, laeckencoeper, en zijn vrouw Elisabeth Verschuijren benoemen elkaar tot erfgenaam.
    De langstlevende is gehouden direct na de dood van de eerststervende aan hun kinderen een bedrag van 6.000 gulden uit te keren.

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    Elijsebeth is getrouwd met Pieter Legiers Noortdijck op 12 feb 1613 (civil) in Rotterdam. Pieter is begraven op 14 dec 1647 in Amsterdam, Westerkerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Joost Joosten de Jonge Verschuyren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is gestorven vóór 9 mrt 1649.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 6 jan 1617; Testament
    • vermelding: van 31 okt 1621; Testament
    • vermelding: van 30 apr 1627; Testament
    • vermelding: van 21 jun 1629; Verkoopakte
    • Beroep: van 1631 tot 1633; Kapitein
    • vermelding: van 15 sep 1631; Verkoopakte
    • vermelding: van 28 apr 1633; Testament
    • vermelding: van 18 jul 1633; Attestatie
    • Beroep: van 18 jul 1633; Koopman
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 2 apr 1642; Machtiging
    • vermelding: van 26 feb 1644; Akte van verhuur
    • vermelding: van 1 jun 1645; Machtiging
    • vermelding: van 15 apr 1648; Machtiging
    • vermelding: van 16 apr 1648; Machtiging
    • vermelding: van 9 mrt 1649; Overeenkomst
    • vermelding: van 25 mei 1649; Machtiging
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 12 jun 1657; Huwelijksvoorwaarden

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Joost Verschuyr de jonge en zijn vrouw Maria Willemsdr wonende in de Luypert Hauttuyn Opgemaakt een besloten testament

    vermelding:
    Joost Verschuyr de Jonge met zijn vrouw Marya Willemsdr Houttuyn, benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam. De weeskamer wordt uitgesloten van bemoeienis.

    vermelding:
    Joost Verschuyr de Jonghe met zijn vrouw Marya Willemsdr Nieuwehaven, benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam. De weeskamer wordt uitgesloten van bemoeienis.

    vermelding:
    Bartholomeus Reyniersz den Jongenboer, capiteyn, verkoopt een huis en erf gelegen aan de zuidzijde van 't Haringvliet aan Joost Verschuer de Jonge, coopman, voor 5.000 carolus gulden.

    Belendingen: Huybert Cornelisz van der Wedde, Mase of Merwede.
    Koop gedaan volgens erfdienstbaarheden waaronder Roeloff Dircxz het huis heeft bezeten.

    vermelding:
    Jasper Lieffhebber, vice-admirael van de Maese, verkoopt aan Claes Kievit een huis en erf aan de zuidzijde van 't Haringvliet voor een bedrag van 7.000 gulden. De koper zal de borgtocht moeten gedogen waarmee het verkochte huis is belast ten behoeve van capiteyn Joost Verschuijr de jonge, in verband met een huis en erf door hem gekocht van capiteyn Bartholomeeus Reijniersz den Jongenboer. Belend ten westen de weduwe van capiteyn Pieter Emmetgens, en ten westen Willem Nobel.

    vermelding:
    Joost Verschuyren de Jonge en zijn vrouw Maritgen Willemsdr, laeckencoopman Hoochstraat, benoemen elkaar tot algeheel erfgenaam en benoemen tot voogden over hun kinderen Pieter Verschuyren zijn broer Hoochstraat, Pieter Wijnantsz zijn zwager Haerlem.

    vermelding:
    Jean Ghijsbertsz, coopman, en Joost Verschuyre de jonge, oudt-capiteyn van de burgerije, en coopluyden alhier namens Leendert Jansz en Glaude Rota, beiden coopluyden wonende te Schiedam, machtigen Daniel Coorne, solliciteur in Sgravenhage, om tegen Wijnant de Keijser, mede wonend te 's-Gravenhage te procederen om betaling van gelden te verkrijgen die zij van hem tegoed hebben.

    Beroep:
    Grossier van wolle lakens

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Joost Verschuyr (Verschuer) de Jonge, die kapitein van de Burgerij is geweest en woont op de Hoochstraet, machtigt zijn winkelknecht Pieter Bijlevelt om namens hem in Zeeland en andere plaatsen al het geld te innen, dat Joost toekomt. Het betreft geleverd laken, karsayen en andere goederen.

    vermelding:
    Joost Verschuijr de Jonge, laeckencooper, verhuurt aan IJmant IJmantsen, raet bij de admiraliteijt, een huis aan der zuidzijde van het Haringvliet, voor 1 jaar en voor 600 gulden.
    Belendingen: ten oosten de weduwe van Huijbert Cornelisz van Velde en ten westen Andries van Aller, strekkend tot de Maes.

    vermelding:
    Joost Verschuyr (Verschuer) de Jonge, koopman, op de Hoochstraat herroept de machtiging aan zijn gewezen knecht Pieter Bijlevelt. De machtiging is voor deze notaris opgemaakt. Joost machtigt nu Samuel Jansz Coopmans (Coopman), die bij hem inwoont, om voor hem bij Jacob Gorsz (Gorssen of Gorsse) uit Goes 638 pond te innen.

    vermelding:
    Joost Verschuer de jonge, lakencooper, machtigt Jacob Verhaven, zijn schoonzoon, coopman, om van Marinis Bremans te Sommersdijck 4359 gulden te eisen, die deze hem schuldig is over leverantie van lakenen.

    vermelding:
    Joost Verschuyr de Jonge, koopman, machtigt zijn bediende Samuel Jansz, om voor zijn helft de overdracht te regelen van woning en gebouw op het eiland Rozenburg; en zijn deel van de kooppenningen te ontvangen. De panden zijn verkocht aan Jan Jacobsz Ackersdijck en Aryen Claesz; ze waren gebouwd door hem en wijlen Maerten Allertsz van der Duyn.

    vermelding:
    Maria Willems, weduwe en erfgenaam van Joost Verschuijr de Jonge, oud-capitein van de burgerij, volgens het testament van 28-04-1633 voor notaris Willem Jacobs verleden, geassisteerd door Jacob Verhaven, haar zwager, en ontfanger Paulus Verschuijr, mede voor zijn vader, Joost Verschuijr de Ouden, ter ene zijde, en Samuel Coopman, meerderjarige j.m., ter andere zijde, sluiten een overeenkomst over de overname van inventaris van de winkel van Joost Verschuijr de Oude en de Jonge. Johan Blieck en Adrijaen Pieters Hoppesteijn te Delft, ooms van Coopman, stellen zich borg.

    vermelding:
    Maria Willems, weduwe/erfgename van kapitein Jooost Verschuyr, machtigt haar zwager Johannis Verschuyren en schoonzoon Jacob van der Haeven, om uitstaande schulden te innen.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Nicolaes Mey, j.m., bijgestaan door zijn zwager Nicolaes (Claes) de Munt te Leyden, [de naam van zijn oom Pieter Mey is doorgestreept], trouwt onder huwelijksvoorwaarden met Geertruyt Pelt, bijgestaan door haar grootmoeder Maria Willems Hoeffwegen, weduwe van Joost Verschuer, haar moeder Elisabeth Verschuer, weduwe van Heindrick Pelt, en haar aangetrouwde oom Jacob Verhaeven, regerend schepen.

    Joost is getrouwd met Maria Willemsdr Hoeffwegen op 21 apr 1615 (civil) in Rotterdam. Maria is geboren in Bleiswijk. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 9. Maria Joosten Verschuure  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Rotterdam.
    2. 10. Elisabeth Joosten Verschueren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 4 jan 1672 in Rotterdam.

  3. 4.  Jacob Joosten Verschuyren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is gestorven vóór 28 jul 1654.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • functie: van 1654; Schout te Hillegersberch
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.

    Gezin/Partner: Johanna van der Meijden. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 11. Maria Jacobs Verschueren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 12. Margareta Jacobsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 13. Joost Jacobsz Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 7 okt 1625; is gestorven op 1 okt 1671 in Amsterdam; is begraven op 7 okt 1671 in Amsterdam, Nieuwe en Engelsche Kerk.
    4. 14. Johannes Jacobsz Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1630.
    5. 15. Petronella Jacobsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 21 apr 1634 in Amsterdam.
    6. 16. Janneke Verschuren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 mei 1637 in Amsterdam.
    7. 17. Helena Jacobusdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 feb 1639 in Amsterdam.
    8. 18. Catharina Jacobsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 8 aug 1641 in Amsterdam.

  4. 5.  Margareta Joosten Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is gestorven vóór 15 okt 1678.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 14 sep 1624; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 28 jul 1654; Schenking
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Jacob Wijnandsz, j.g. geassisteerd door zijn oom Michiel Pompen thesaurier Dordrecht, en zijn neef Pieter Doensz van Groenendijck, toekomstige bruidegom van Margareta Verschuyren, j.d., geassisteerd door haar vader Joost Verschuyren den ouden Hoochstraet, en haar moeder Merritgen Jacobsdr, sluiten een overeenkomst van huw. voorwaarden. De akte doorgehaald en niet ondertekend.

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Maria van der Segen, weduwe van Joost Verschuyren den Oude, schenkt aan haar dochter Margareta Verschuyren, weduwe van Pieter Wijnantsz, wonende tot Haarlem, twee rentebrieven ten laste van het gemeenland van Holland en Westfriesland.Deze schenking wordt door Margarata Verschuyren in grote dank aanvaard.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    Margareta is getrouwd met Pieter Jacob Wijnandsz op 3 dec 1624 (civil) in Rotterdam. Pieter is geboren in Haarlem; is gestorven vóór 28 jul 1654. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 6.  Johannes Joosten Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is gestorven vóór 18 dec 1654.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Bewindhebber van de Oost-Indische compagnie
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 10 mrt 1642; Machtiging
    • vermelding: van 16 jun 1642; Machtiging
    • vermelding: van 16 jun 1642; Machtiging
    • vermelding: van 25 mei 1649; Machtiging
    • vermelding: van 6 mrt 1653; Akte van verhuur
    • functie: tot 1654; Oud-schepen van Rotterdam en schepen van Schieland
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 31 okt 1654; Testament
    • vermelding: van 31 okt 1654; Testament
    • vermelding: van 19 dec 1654; Attestatie
    • vermelding: van 28 dec 1654; Machtiging
    • vermelding: van 5 okt 1655; Schenking
    • vermelding: van 4 feb 1656; Verkoop

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Joost Verschuren den Ouden coopman, van de gereformeerde religie machtigt Coenraedt Temmincq coopman te Nantis, en Rochus Parve coopman te Nantis,
    om in rechte het huwelijk van zijn minderjarige zoon Joannes Verschuren, met een jongedochter te beletten; hij zit gevangen in 't Prison des Regares te
    Nantis in Britaigne, omdat hij bij haar een kind heeft verwekt.

    vermelding:
    Joost Verschuren den Ouden coopman machtigt Jan Friesse banckier te Parijs,
    om voor rechters van La Chambre Ledit te Parijs te trachten een minnelijke schikking te treffen in verband met het feit dat zijn minderjarige zoon Johannes Verschuren bij een jongedochter een kind zou hebben verwekt.

    vermelding:
    Joost Verschuren den Ouden coopman, van de gereformeerde religie machtigt Johan Friesse banckier te Parijs, om voor rechters van La Chambre Ledit te Parijs, in rechte het huwelijk van zijn minderjarige zoon Joannes Verschuren, met een jongedochter te beletten en een schikking te treffen. De zoon zit gevangen in het Prison des Regares te Nantis in Britaigne, omdat hij bij haar de betr. jongedochter een kind verwekt zou hebben.

    vermelding:
    Maria Willems, weduwe/erfgename van kapitein Jooost Verschuyr, machtigt haar zwager Johannis Verschuyren en schoonzoon Jacob van der Haeven, om uitstaande schulden te innen.

    vermelding:
    Johan Verschuijr, schepen, verhuurt een huis aan IJsaacq Cope (tekent als Coppe), drappier.
    Het verhuurde huis, staande achter het huis waarin Verschuijr zelf woonachtig is, wordt bewoond door de moeder van Cope. Zij behoudt een doorgang tot op de Slikvaart en over het bruggetje.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Maria van der Segen, weduwe van Joost Verschuyr den ouden, handhaaft haar vorige testamenten.
    Zij prelegateert 4000 gulden aan haar jongste zoon Johannes Verschuijr, oud-schepen alhier, die onmiddellijk na haar overlijden uitgekeerd moet worden voordat haar nalatenschap verdeeld zal worden door haar erfgenamen.

    vermelding:
    Maria van der Segen, weduwe van Joost Verschuyr den ouden, legateert 1000 gulden aan haar jongste zoon Johannes Verschuyr, out-schepen. Haar verdere nalatenschap zal onder haar erfgenamen verdeeld worden.
    N.M. Maria tekent met Marye van der Seegen.

    vermelding:
    Paulus Verschueren, raid en vroetschap en burgemeester, zegt op verzoek van zijn moeder Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren d'oude, dat hij op 6 december 1654 aan het ziekbed van zijn inmiddels overleden broer Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, zijn broer heeft horen zeggen dat zijn moeder zijn enige erfgenaam is. Maria heeft het ook gehoord.
    Zij vragen Maria's kinderen en de kinderen van de overleden Joost Verschueren de woorden van gisteren te geloven en de genoemde machtiging door Maria te bevestigen en voort te zetten.

    vermelding:
    Maria van der Zegen is weduwe van Joost Verschuer d'oude en erfgenaam van haar zoon Joannes Verschuer, oud-schepen en schepen van Schieland.
    Haar kinderen en mede-erfgenamen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Noordijk, wonend te Amsterdam, Jacob Verschuer, schout te Hillegersberch, Margaritha Verschuer, weduwe van Pieter Wijnants, Paulus Verschuer, raad en vroetschap en burgemeester, en Pieter Verschuer, koopman, allen broers en zusters van Joost Verschuer, haar kleinkinderen zijn Elisabeth Verschuer, weduwe van koopman Henrik Pelt, en koopman Jacob Verhaven, man van Maria Verschuer, zij zijn de kinderen van de overleden Joost Verschuer, de broer van de overleden Joannes Verschuer.
    Maria machtigt haar zoon Paulus Verschuer en haar neef Jacob Verhaven om de boedel en goederen van haar overleden zoon Joannes te redderen en af te wikkelen.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe en erfgename van Joost Verschuer den Oude, en erfgename van Johan Verschuer, out-schepen van Rotterdam, draagt het eigendom van een obligatie van 2000 gulden, die Jan Pietersz Muliers schuldig was aan haar man, gedateerd op 17-04-1649, over aan Paulus Verschuer, haar zoon, out-burgermeester en raedt en vroedtschap alhier.
    Tevens de schuld van 200 gulden die Jan Pietersz Muliers heeft aan Johan Verschuer over gekochte laeckens. Pieter Verschuer en JacobVerhaven, coopluijden keuren de schenking van hun moeder en schoongrootmoeder goed.

    vermelding:
    Paulus Verschueren, oud burgemeester, raad en vroedschap; en Jacob Verhaven, koopman, als gemachtigden voor Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, en erfgename van wijlen haar zoon Johannes Verschueren; dragen de pacht over van een erf waarop een raam-toebehorend aan de stad- liggend buiten het Hofpoortje, aan Johan van der Meyden alias van Gorcum. Deze zal de jaarlijkse pacht verder betalen. Tevens verkopen ze aan hem de op het land staande opstallen voor 800 gulden.

    Overleden:
    Overleden tussen 6-12-1654 en 18-12-1654


  6. 7.  Poulus Joosten Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is geboren in 1605; is begraven op 18 dec 1667 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1632; Lakenkoper
    • vermelding: van 14 feb 1632; Testament
    • vermelding: van 9 nov 1632; Attestatie
    • functie: van 1637; Diaken van de Gereformeerde Kerk te Rotterdam
    • Beroep: van 1637; Koopman
    • vermelding: van 3 jun 1638; Testament
    • vermelding: van 26 jul 1638; Machtiging
    • vermelding: van 27 okt 1639; Machtiging
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • functie: van 1642; Vader van het Oudemannenhuys
    • functie: van 1644 tot 1652; Ontvanger van 's lands middelen
    • vermelding: van 8 apr 1644; Verkoopakte
    • vermelding: van 24 okt 1644; Machtiging
    • vermelding: van 8 mrt 1645; Testament
    • vermelding: van 7 mei 1646; Machtiging
    • vermelding: van 18 feb 1647; Akte van verhuur
    • vermelding: van 18 sep 1647; Akte van verhuur
    • vermelding: van 10 okt 1647; Attestatie
    • Beroep: van 1649 tot 1667; Burgemeester van Rotterdam, raad en vroedschap
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 23 apr 1655; Testament
    • vermelding: van 10 sep 1655; Verkoopakte
    • vermelding: van 27 aug 1658; Transportakte
    • vermelding: van 13 mrt 1659; Machtiging
    • vermelding: van 4 mrt 1664; Verhuur
    • vermelding: van 29 mei 1666; Verhuur

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pouwels Verschuyeren en zijn vrouw Maria van Berckel laeckencooper Nyeupoort, benoemen elkaar tot universeel erfgenaam met voorzieningen voor hun kinderen, zij benoemen de langstlevende tot voogd met uitsluiting van de Weeskamer van Rotterdam.

    vermelding:
    - Hendrick Dircx Appeldoorn, 39 jaar;
    - Johan van Berckel, 23 jaar en
    - Pauls Verschuyre, 27 jaar, allen laeckencoopers;
    leggen op verzoek van Lambrecht Hulsthout en Adriaen Rijsberch, laeckencoopers te Dordrecht, een verklaring af over het gebruik bij de betaling van de impost op wollelakens.
    Doorgestreept is de naam van Hendrick Blanckenburg, eertijds laeckencooper, pachter van de impost op de wollelakens.

    Beroep:
    grossier van wollelakenen

    vermelding:
    Pauwels Verschuyeren en zijn vrouw Maria van Berckel laeckencooper Nyeupoort, benoemen hun kinderen tot erfgenaam, en bij gebreke van dien hun bloedverwanten volgens heersend erfrecht. Dit testament vervangt het testament gemaakt op 14.02.1632 voor notaris Willem Jacobsz.

    vermelding:
    Paulus Verschuyre, coopman en grossier van wolle lakenen, machtigt Johan van Berckel, raidt en vroetschap alhier, om een kwart van twee kavels land, gelegen in de Schermer over te dragen aan Cornelia Jacobsdr, weduwe van Gerard van Berckel, in leven burgemeester.

    vermelding:
    Pauls Verschuyre, coopman en grossier van wolle lakenen, machtigt, mede namens zijn compagnon, raidt en vroetschap Johan van Berckel, zijn dienaer Johannes Vermuyden om namens hem het geld dat buiten de stad uitstaat te innen.

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Paulus Verschuyr (tekent Verschueren) verkoopt aan Dirck Diert voor 13.000 gulden
    een huis, werkhuis en erf staande en gelegen aan de oostzijde van de Nieupoort anders genaamd De Oppert.
    Belend aan de noordzijde de verkoper en aan de zuidzijde het huis met het Swaert.
    Tevens neemt de koper voor 1.250 gulden over een gouden leren stuk van een schilderij in de schoorsteen en nog andere roerende goederen.
    De koper is gehouden contant te betalen.

    vermelding:
    Paulus Verschuyr (Verschueren), ontvanger, weduwnaar van Maria van Berckel, voor 1/5 deel, Johan van Berckel, ontvanger-generaal van Holland en West Friesland uit 's Gravenhage, vanwie Paulus een machtiging heeft, voor 2/5 deel, vervolgens Johan Gael, man van Anna van Berckel, voor 1/5 deel en Catharina van Berckel, ongehuwd, voor 1/5 deel zijn kinderen en erfgenamen van wijlen Gerard van Berckel. Zij machtigen Cornelis de Haes, procureur voor het gerecht in Alkmaar, om namens hen van Ronge IJsbrantsz, wonende in de Schermer in de zevende kavel, een jaar pacht van een woning en landerijen gelegen in de Schermer in de 7e en 8e kavel te ontvangen. Verder schadevergoeding te innen i.v.m. het gebruik van het land.

    vermelding:
    Joost Verschueren den Ouden en zijn vrouw Maeritge Jacobsdr maken een aanvulling op hun testament, gepasseerd voor deze notaris, van 20-10-1643 waarbij hun zoon Poulus Verschuere na hun dood aan zijn vier kinderen uit zijn huwelijk met wijlen Maritgen van Berckel, genaamd Maria Verschueren, Cornelia Verschueren, Elisabeth Verschueren en Anna Verschueren, 10.000 gulden zal uitkeren.
    N.B. Maeritge ondertekent met Moeder Verschuer.

    vermelding:
    Hester de Meester, laatst weduwe van Heyndrick van der Goch, advocaet, raedt en vroetschap, machtigt Johannes van Oosterwijck om bij het gerecht de eigendom in ontvangst te nemen van een huis en erf, gekocht van Pouwels Verschuyr en Johan van Berckel, en aan Euwout Jansz Vlasvelt over te dragen een huis en erf, staande en gelegen aan de noordzijde van de Blaeck, volgens de koopvoorwaarden daarvan d.d. 11-11-1645.

    vermelding:
    Paulus Verschuyr (tekent: Verschuyren), ontvanger van de gemenelands middelen, verhuurt voor drie jaar voor 500 Car. gulden 's jaars aan Margarita Bours (tekent: Boursse), weduwe van Pieter Bours, een huis en erf staande en gelegen aan de zuidzijde van het Haringvliet.
    Belend ten oosten: Trijntge Dircx en ten westen: Andries van Aller, notaris.
    Borg: Adriaen van der Leck.

    vermelding:
    Paulus Verschuyren (Verschueren), raad en vroedschap en ontvanger van het comptoir, verhuurt aan Panckraes Wyringxsz Koyman, een bouhuis (boerderij), bergschuur, boomgaard en land aan de Rottekade, bij de Bleiswijkse meren (Rottemeren-GAR). Paulus heeft recht op vruchtgebruik van de boomgaard en -op te knappen-vogelkooi (eendenkooi); huurder heeft hiervoor wel onderhoudsplicht, in detail beschreven. Tevens bepaling over turf. De huurperiode bedraagt 1 jaar, tegen een huur van 200 gulden voor huis en land en 30 voor de eendenkooi.

    vermelding:
    Johan van Berckel, ontfanger generael van Hollant en Westvrieslant, en Paulus Verschuijre, ontfanger van de gemeene landsmiddelen, verklaren dat zij bij testament van Cornelia Jacobs Roos, weduwe van Gerard van Berckel, burgemeester, raad en vroetschap, hun moeder en schoonmoeder, aangesteld zijn als curateurs over de goederen, die de kinderen van hun zuster en schoonzuster, Petronella van Berckel, erven, ook indien de man van Petronella, Johan van Quarles, voor zijn vrouw, overlijdt.
    Het testament is gepasseerd voor notaris Franck Jacobs op 06-09-1641.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Neeltje Maertensdr van der Zegen maakt haar testament op. Zij legateert aan de armen van de remonstrantse gemeente en aan Samuel Landtsbergen den Ouden, Samuel Landtsbergen de Jongen, Paulus Verschueren, burgemeester, haar neef, Maertjen Ariens Starreman, haar nicht, Catharina Spaen, haar nicht die zij ten doop hield, Pieter van der Zegen, haar broer, Martinus van der Zegen, haar neef, Martinus van der Zegen, zoon van Pieter van der Zegen, haar broer, Aeltje van der Zegen, haar zus, Evert van der Hoeven, Martin van der Hoeven en Aeltje van der Hoeven, haar neven en haar nicht.

    vermelding:
    Jan Pietersz Moliers, koopman, verkoopt aan Paulus Verschueren, oud-burgemeester, de opstal en "Melioratien en Beterschappen" van de Raem, gelegen aan de noordwestzijde van het Raempad, binnen de Raampoort. Het grenst tZ aan Jacob Jansz en Maertgen Harmans en tN Jan Denys Kelck, strekkend tot achter aan de Schiekade. Hij bekend volledig betaald te zijn.

    vermelding:
    Leendert Adriaensen Tasch en Theunis Adriaensen Tasch, beiden uit Zevenbergen, hebben met de andere erfgenamen van wijlen Pancras Cornelissen een perceel hooiland van 3 morgen in de Swanlasche polder in het Zuydeinde aldaar aan Paulus Verschuer, oud-burgemeester en raad en vroedschap, verkocht.

    vermelding:
    Boudewijn Wilhem van Muijlwijck machtigt Hartman de Custer, procureur, om aan Paulus Verschuijr, oud-burgemeester, de westerlijke helft van 3 erven over te dragen, waarvan de oosterlijke toebehoort aan de erfgenamen van dominee Adrianus Smoutius, gelegen aan de punt van de Wijn- en de Scheepmakershaven. Hij heeft de koopsom van 2500 gulden al ontvangen.
    Belendingen: ten oosten de voorn. erfgenamen en ten westen de erfgenamen van Crooswijck en de heer van der Wolff, strekkend van de Wijnhaven tot de Scheepmakershaven.

    vermelding:
    Paulus Verschueren, oud-burgemeester, raad en vroedschap, verhuurt een stuk land van 4 morgen, gelegen aan de Wieldrechtse polder aan de Middelweg, aan Corstiaen Ariaensen Ruijter, wonende aan de Pruimdijk.

    vermelding:
    Pauls Verschueren verhuurt een stuk land van 16 morgen, gelegen in de polder van Wieldrecht, aan Henderick Ariense Pater, wonende te Dubbeldam

    Begraven:
    overleden weduwnaar was burgemeester; Zijn nalatenschap werd geschat op 225.000 gulden

    Poulus is getrouwd met Maria Gherrids van Berckel op 22 apr 1631 (civil) in Rotterdam. Maria is begraven op 8 mrt 1643 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 19. Maria Poulus Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 feb 1632 in Rotterdam; is begraven op 21 sep 1678 in Rotterdam.
    2. 20. Geret Pouwels Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 26 sep 1633 in Rotterdam.
    3. 21. Cornelija Pouwels Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 nov 1634 in Rotterdam.
    4. 22. Elijsabeth Pouwels Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 23 mrt 1636 in Rotterdam.
    5. 23. Anna Poulus Verschuier  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 29 jul 1639 in Rotterdam.
    6. 24. Caterijna Poulus Verschuijer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 1 mrt 1643 in Rotterdam.

  7. 8.  Pieter Joosten Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Maritgen1) is geboren in 1610; is gestorven vóór 17 apr 1676.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1632; Koopman
    • vermelding: van 5 jul 1632; Testament
    • vermelding: van 5 mei 1635; Kwitantie
    • vermelding: van 3 dec 1637; Verkoop
    • vermelding: van 30 mrt 1640; Overeenkomst
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 28 mrt 1641; Attestatie
    • vermelding: van 15 mei 1641; Verkoopakte
    • vermelding: van 2 jan 1642; Machtiging
    • vermelding: van 15 jan 1642; Testament
    • vermelding: van 15 aug 1642; Diverse akten
    • vermelding: van 22 apr 1643; Akte van verhuur
    • vermelding: van 21 okt 1647; Attestatie
    • vermelding: van 27 apr 1649; Attestatie
    • vermelding: van 16 mei 1649; Huwelijkstoestemming
    • functie: tot vóór 18 mei 1649; Regent
    • vermelding: van 18 mei 1649; Testament
    • vermelding: van 21 mei 1649; Testament
    • vermelding: van 1 jun 1649; Attestatie
    • vermelding: van 27 jan 1651; Insinuatie of aanzegging
    • vermelding: van 14 dec 1651; Testament
    • vermelding: van 7 feb 1653; Attestatie
    • vermelding: van 5 jun 1653; Attestatie
    • vermelding: van 20 sep 1653; Attestatie
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Verschuyren en zijn vrouw Cornelia Jansdr Blenckvliet coopman Hoochstraat, benoemen elkaar over en weer tot algeheel erfgenaam, met legaten aan Jacob Adriaensz en zijn zoon Jan Jacobsz en aan de armen.
    Onder herroeping van hun huwelijkse voorwaarden.

    vermelding:
    Pieter Verschuer, coopman, bekent uit handen van Henrick Stier, Engels coopman, 550 gulden te hebben ontvangen bij de overdracht van 6 huisjes aan de oostzijde van de Slickvaert, eerder eigendom van de erven van Abraham Rijckers.

    vermelding:
    Abraham Wildens Antwerpen, mede voor zijn broers Hendrick Wildens
    Middelburch,en Jacques Wildens Middelburch,als erfgenamen van Anna Pessers,en van haar overleden man Johan Baptista Wildens, hun broer, verkoopt een huis en erf aan Pieter Verschuyr coopman, staande aan de Blaeck, belendend aan Aefgen Mateliefs weduwe van Andries Coninck,en Pieter Jacobsz van Heel, en Anna van Zouburch broudster,in de Hollantschen tuyn brouwerie.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr heeft met Abraham Wildens en Jaques Wildens een verschil van mening over een vertimmering aan het huis dat hij van hen kocht.
    Het betreft een goot tussen zijn huis en het huis van Wouter Hartmans.
    Zij hebben de kwestie voorgelegd aan Isaacq de Braa, Johan van Luffel en Johan Noorwits, allen ccopman, die besluiten dat Verschuyr 81 gulden moet betalen aan Wildens en het materiaal dat geleverd is door de houtkoper.
    N.B.: Verschuyr tekent als Verschuer.

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Op verzoek van Jan van den Bosch, chirurgijn man van Machdaleentgen Jacobs van Blenckvliet, verklaren Pieter Verschuren, 31 jaar coopman, en Adreaen Leendertsz van Blenckvliet, 43 jaar, dat genoemde Van den Bosch met Arien Jacobsz van Blenckvliet, zijn zwager, deling heeft gedaan van alle goederen, hen aangekomen door overlijden van Jacob Ariens van Blenckvliet en Elysabet Jans, hun ouders en schoonouders.

    vermelding:
    Pieter Verschuer coopman, verkoopt voor 1.837 gulden 2 huizen met een tuin aan Johan Bijvanck houtcooper, de huizen zijn gelegen aan de Singel, belendend van Jacob Dircsz coperslager, Joost Hardewijn asijnmaecker, Jacob Dircksz van Veen, in de akte wordt nog genoemd Abraham Jacobsz.

    vermelding:
    Gijsbert de Leeu, Rutger Schuyrmans, en Jasper Cooninck, allen kooplieden van wijn, machtigen Pieter Verschuyr, wijnkoopman en mede-participant in hiernagenoemde polis, om te innen bij Abraham de Hertoge, Jean Schuyt, Roeloff Codde, Hans Scheepel, Cornelis van der Helm, en Jan Michielsz Blom, kooplieden te Amsterdam, de respectieve bijdragen in de verzekering van een lading van 147 vaten en een kwart stomme Nantoise (wijn), vervoerd door schipper Arent Roelen. Dit schip is door de vijand genomen en opgebracht te Duinkerken.

    vermelding:
    Pieter Verschuyren, coopman, en zijn vrouw Cornelia Jansdr van Blenckvliet, wonende op de Blaeck aan de zuidzijde, benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam, met een legaat onder nadere voorwaarden aan de kinderen van haar overleden oom Jacob Ariaensz van Blenckvliet.
    N.B. Comparant tekent als Pieter Verschuer.

    vermelding:
    Olivier Couwijn, coopman, verklaart dat Anna van Souburch, gewezen brouster in "de Hollantse Thuijn", haar stift en cuijphuijs, aan de Blaecq, als onderpand heeft verbonden. Hij heeft de 401 penningen aan Mathijs Besemer, secretaris, betaald. Anna van Souburch heeft het stift en cuijphuijs overgedragen aan haar zwager, Jan Baptiste Wilders. Na diens overlijden hebben Abraham en Jaques Wilders het verkocht aan Pieter Verschuere, coopman.
    Belendingen: ten oosten Hesge Conincx en ten westen de weduwe van capitein de Muninck.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, coopman, verhuurt zijn huis en erf staande op de Blaeck aan Jems Jard, Engels coopman, voor de tijd van vijf jaar tegen een huurprijs van 900 gld. per jaar.
    NB: Jems Jard tekent met James Yard.

    vermelding:
    Voor Pieter Verschuiren, koopman, getuigen diens buren Cornelis Valck, oud 40 jaar, en Aelbrecht Pietersen, 38 jaar, dat Pieter een langere tijd een waterhond, genaamd Schut, heeft gehad, doch dat deze in juli verdwenen is. Het dier was tamelijk klein en had rood krulhaar, zonder vlekken. Toentertijd hebben zij het dier vaak gezien.

    vermelding:
    Jan Sanders Harel, 49 jaar, Huich Claessen de Haes, 39 jaar, Hendrik Jansen Buiser, 38 jaar, Dirck Bastiaensen den Henghst, 31 jaar, en Cornelis Reijersen van Crimpen, allen schippers of kapiteins ter zee, leggen op verzoek van Pieter Verschuiren, koopman, een verklaring af over het gedrag van Annetje Gerrits, dochter van Cornelia Ruitevelt, zoals zij dat gezien hebben in de herberg van genoemde Cornelia Ruitevelt in de stad Nantes in Britaniën, waar zij in diverse jaren en op verschillende tijden gelogeerd hebben.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, out-regent en coopman en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet hebben, door een brief uit Nantes in Brittaignen, vernomen dat hun zoon Johan Verschuyr gemeenschap heeft gehad met Anna Ruytevelt. Johan Verschuyr is 18 jaar en in de leer in Nantes bij Maerten Donner, coopman en in de kost bij Cornelia Ruytevelt, moeder van voorn. Anna. Anna is 25 jaar en nu zwanger. Johan heeft beloofd met haar te trouwen. De ouders geloven dat deze belofte onder dwang is afgelegd en willen het huweliijk voorkomen. Cornelia Ruytevelt moest door haar slechte naam uit het land van Heusen vertrekken. Zij is naar Gottenburch in Sweden gegaan en vandaar naar Nantes. Pieter Verschuyr en zijn vrouw onterven hun zoon en kleinkinderen en zullen deze niet erkennen.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, oud-regent en coopman, en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet bevestigen hun testament op 15.01.1642 gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel en verklaren dat zij hun zoon Johan Verschuyr, nu te Nantes verblijvend, en zijn eventuele kinderen geheel onterven.
    Johan Verschuyr is destijds vertrokken uit het land van Heusden naar Gottenburch in Sweden en vandaar naar Nantes gereisd, waar hij onder toezicht van Marten Dammer de negotie zou leren. Hij is te Nantes in de kost gegaan bij Cornelia Ruytevelt, herbergierster, en heeft diens dochter Annetgen Ruytevelt, 25 jr., zwanger gemaakt en trouwbelofte gedaan.

    N.B.: Zij tekent als Cornelia Verschuer.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, oud - regent en coopman en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet bevestigen hun voorgaande testamenten gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel op 15.01.1642 en 18.05.1649, en verklaren dat zij de onterving van hun zoon Johan Verschuyr (voor zover hun bekend verblijvend te Nantes in Brittaengen) in zoverre ongedaan maken dat hij alleen zijn legitieme portie zal ontvangen.

    vermelding:
    Arien Dircx Codeus, 66 jaar en Leendert Pieters Cruyt, houtcooper 57 jaar, leggen een verklaring af op verzoek van Neeltge Henrickx van Wevelinchoven, weduwe van Gerrit Teunisz Ruysevelt wonende te Nantes in Vranckrijck.
    Zij zijn ten huize van Jacob Pieters alhier geweest die lid is van de Mennonyten gemeente alhier en hebben met hem een gesprek gehad over Pieter Joosten Verschuyr alhier en diens zoon te Nantes in Vranckrijck Johannes Peter Verschuyr die ook bij de Mennonyten zijn en over de doop en belijdenis in deze gemeente.

    vermelding:
    Cornelia Ruytevelt, weduwe van Gerard van Ruytevelt in zijn leven coopman te Nantes, verzoekt de notaris aan Barent Hollaer en Huygh Teunisz te vragen of zij bereid zijn hun verklaring te herroepen afgelegd op 24-01-1650 en waarbij de eer en goede naam van requirante is aangetast.

    Bedoelde verklaring betreft een zaak tegen Pieter en Jan Verschure te Parijs en is afgelegd t.o.v. notaris Vitus Mustelius.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, oud-regent en oud-coopman, en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet, wonende aan de oostzijde van de Leuvehaven, bevestigen hun testament op 15.01.1642 gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel, maar herroepen de akte op 18.05.1649 gepasseerd t.o.v. notaris Vogel en schepenen alsmede hun testament op 21.05.1649 t.o.v. notaris Vogel betreffende de onterving van hun zoon Johannes Verschuyr aangezien de reden van deze onterving intussen is achterhaald en vervallen.

    vermelding:
    Jacomijntge Cornelis, 39 jaar, verklaart op verzoek van Magdaleentge Ariens, bejaarde dochter, dat zij in september 1652 bij de Leuvebregge koopman Pieter Verschuier heeft ontmoet. Zij spreekt hem daar aan over de vleselijke conversatie die hij met Magdaleentge heeft gehad waardoor Magdaleentge nu zwanger is. Magdaleentge kan niet in haar onderhoud voorzien, Jacomijntge zegt dat Verschuier haar geld moet geven.
    Enige dagen later in de herberg van de Swaen in 't Swaenshals zegt Verschuier dat hij wel wat geld wil geven uit goedheid, niet omdat hij vleselijk met haar geconverseerd heeft.
    Dirick Tol, 29 jaar, zegt dat hij Jacomijntge, Magdaleentge en Verschuier toen heeft gezien in 't Swaenshals.
    Hij hoorde zeggen dat zij later in de herberg in de Rijstuijn waar de Wezel uithangt moeten komen om overeen te komen.
    Dirick ziet daar Verschuier en Jacomijntge met notaris Blocq. Zij eist reparatie van haar eer en alimentatie voor haar a.s. kind van Verschuier.

    vermelding:
    Magdaleentge Ariens, j.d., wonend buiten de Hoffpoort, verklaart dat vrienden van Pieter Verschuijren, coopman, beweren dat zij is bevallen, op 29-12-1652, van het kind van Verschuijren. Zij ontkent dit. Adriaen Florissen en Neeltgen Andriesdr, haar ouders, bevestigen de verklaring

    vermelding:
    Leendert Cerssen Verbeecq, 37 jaar, herbergier in de Wesel in de Rijstuyn, zijn vrouw Ariaentge Gerritsdr, 46 jaar, en Aeltge Claes, jongedochter van 35 jaar, verklaren op verzoek van Pieter Verschuyre, koopman, dat ongeveer 14 dagen geleden ene Magdaleentgen Aryens, die ongehuwd is, o.a. tegen hen gezegd heeft: "Ick sal hem het kint thuys stieren". Met "hem" bedoelde zij Pieter.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    Pieter is getrouwd met Neeltgen Jans Blenckvliet op 2 apr 1630 (civil) in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 25. Johan Pieters Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1631; is gestorven vóór 15 okt 1657.


Generatie: 3

  1. 9.  Maria Joosten Verschuure Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Joost2, 1.Maritgen1) is geboren in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 12 jun 1645; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 12 feb 1646; Testament
    • vermelding: van 2 nov 1654; Testament
    • vermelding: van 18 feb 1660; Testament
    • vermelding: van 22 aug 1674; Huwelijksvoorwaarden

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Jacob Adriaensz Verhaven, jongman, bijgestaan door zijn zwagers Cornelis Bloncq en Crijn Adriaensz van der Linde en zijn oom out-schepen Cornelis Jansz Verhaven, maakt voorwaarden voor zijn a.s. huwelijk met Maria Verschuijre, jonge dochter, bijgestaan door haar vader Joost Verschuijr de jonge en haar moeder Maria Willems.
    N.B. in de akte zijn geen bedragen ingevuld en de akte is niet ondertekend.

    vermelding:
    Jacob van den Haven, koopman in cruydenierswaren, en echtgenote Maria Verschuyr, wonend in de Hooftstraet; benoemen elkaar tot universeel erfgenaam en voogd. Bij kinderloos overlijden van Maria 2.000 gulden en lijfgoed naar haar ouders (indien in leven, anders aan erfgenamen ab intestato); idem bij Jacob aan diens erfgenamen ab intastato 5.000 gulden. Langstlevende zal aan kind(eren) uitkeren 8.000 gulden en lijfgoed/sieraden als legitieme portie. Als kind(eren) voorijdig overlijden dan zal langstlevende aan erfgenamen ab intestato 4.000 gulden uitkeren.
    NB: Jacob tekent Jacob Verhaeven, Maria als Maria Verschuer. Ouders Maria tekenen ook (Joost Verschuyr de Jonge, Maria Wyllems).

    vermelding:
    Jacob Verhaven, coopman van cruijdenierswaren, en zijn vrouw, Maria Verschuer, bevestigen hun testament van 12-02-1646, enkele veranderingen.

    vermelding:
    Jacob Verhaven, out schepen en coopman en zijn vrouw Maria Verschuer benoemen elkaar tot erfgenaam.

    vermelding:
    Isaack de Riemer, meerderjarige jongeman, bedienaar van het goddelijk woord in de gereformeerde remonstrantse gemeente tot Noordtwijck, in deze geassisteerd door zijn vader Pieter de Riemer, doctor medicinae, en zijn moeder Maria Kienhoven te ener zijde en Jannetta Verhaven, weduwe van Johan Mavre, in deze geassisteerd door haar moeder Maria Verschueren, weduwe van Jacob Verhaven oud-schepen dezer stad, en haar zwager Isaack de Riemer allen wonende alhier ter andere zijde.
    Isaack en Jannetta zijn voornemens om een huwelijk te sluiten onder huwelijksvoorwaarden.

    Maria is getrouwd met Jacob Arentsz Verhaven op 8 aug 1645 (civil) in Rotterdam. Jacob is geboren in Rotterdam; is gestorven vóór 10 mei 1669. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 26. Jannetta Verhaven  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 10.  Elisabeth Joosten Verschueren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Joost2, 1.Maritgen1) is begraven op 4 jan 1672 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 6 jul 1638; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 12 jun 1657; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 18 aug 1659; Verkoop
    • vermelding: van 11 mrt 1662; Testament
    • vermelding: van 2 nov 1667; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 31 okt 1668; Testament
    • vermelding: van 14 sep 1669; Machtiging
    • vermelding: van 24 dec 1671; Testament

    Aantekeningen:

    Ook vermeld als dochter van Jacob, maar is dochter van Joost

    vermelding:
    Hendrick Jansz Pelt, j.m. toekomende bruidegom geassisteerd door zijn vader Jan Hendricx Pelt, lakencoper in Alkmaar, en Elisabeth Verschuyr, j.d. geassisteerd door haar vader Joost Verschuyr de jonge, oud-capiteyn van de burgerij en grossier van wolle lakens, en haar grootvader Joost Verschuyr de Oude, toekomende bruid sluiten een contract van huwelijksvoorwaarden.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Nicolaes Mey, j.m., bijgestaan door zijn zwager Nicolaes (Claes) de Munt te Leyden, [de naam van zijn oom Pieter Mey is doorgestreept], trouwt onder huwelijksvoorwaarden met Geertruyt Pelt, bijgestaan door haar grootmoeder Maria Willems Hoeffwegen, weduwe van Joost Verschuer, haar moeder Elisabeth Verschuer, weduwe van Heindrick Pelt, en haar aangetrouwde oom Jacob Verhaeven, regerend schepen.

    vermelding:
    Elisabeth Verschuer, weduwe van Heindrick Pelt -in leven lakenkoopman te Alkmaar- verkoopt aan Jacob Lambersz Smith, uit Schermerhorn, een stuk grasland in de Mijserpolder, genaamd "het Hooch", groot 9 achten(?) ; het grenst tW aan Dirck Cornelisz, houtkoopman, tO aan Jan Jansz Berckhout. De koopsom bedraagt 1.120 gulden, waarvan bij overdracht te betalen 373 gulden.
    NB: Elisabeth tekent als Elijsabet Verschueren.

    vermelding:
    Elisabeth Verschuyr, weduwe van Heindrick Pelt, prelegateert aan haar jongste dochter Josina Pelt. Zij benoemt haar drie kinderen, met namen Geertruyt Pelt, gehuwd met Nicolaes Moy, Wilhelmus Pelt en Josina Pelt, tot haar erfgenamen. Tot voogden benoemt zij haar zwager Jacob Verhaven, oud schepen, en Nicolaes Moy.

    vermelding:
    Nicolaes Moij, brouwer uit Alckmaer, leent van zijn schoonmoeder Elisabeth Verschuer, weduwe van Hendrick Pelt, 2700 gld.

    vermelding:
    Jan Heindericxz van Crackou, coopman, benoemt tot erfgenaam zijn dochters Alida Crackou en Susanne Crackou, kinderen van reeds overleden vrouw Barbera Sas, nu is hij gehuwd met Elisabeth Verschuer.
    Hij legateert aan Sara Busch, zijn nicht, zijn broer Govert Crackou, die nu in Oost-Indiën is en Cornelis Crackou, zijn andere broer of diens erfgenamen, Josijntje Pelt, de dochter van Elisabeth Verschuer, en de Remonstrantse kerck.
    Hij benoemt tot administrateurs zijn zwager Pieter van der Laenen, capiteijn Abraham van Clevesteijn en Pieter Adriaensz Verwer, opperclerck.
    Voorts worden nog genoemd Catarina Mijlant en N.N. van der Kelcke uit Oost-Indiën, Jannetje Cornelisdr, wonende op Wolffhouck, en Jan Kors, tegenwoordig in Oost-Indiën.

    vermelding:
    Elisabeth Verschuer, eerder weduwe van Heindrick Pelt, en nu de vrouw van Jan Heindericxsz van Crackou, koopman, met wie ze op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, met behoud van haar goederen, moeder en testamentaire voogdesse van Josina Pelt, haar minderjarige dochter, machtigt Cornelis Kessel, notaris en procureur te Alkmaar, in haar zaak tegen de twee kinderen van Maria Pelt zal., met name Geertruijt van Goch en Lucia van Goch, om copie te krijgen van de staat en scheiding van de boedel, die door de kinderen van Maria Pelt van haar vader Jan Heindericxsz Pelt op 02/01/1652 voor notaris Pieter Francken te Alkmaar is gepasseerd. Door het overlijden van Alexander van Goch en Maria van Goch, die geen nakomelingen hadden, en het overlijden van het onmondige kind van Alexander, is de nalatenschap overgegaan op Geertruijt en Lucia. Nu Geertruijt en Lucia overleden zijn moet de erfenis overgaan op de kinderen en hun nakomelingen van Heinderick Pelt. De kinderen hadden van hun moeder Maria Pelt geerfd. Deze was op huwelijkse voorwaarden getrouwd, die voor notaris Cornelis Jansz Baert te Alkmaar waren opgesteld op 08/05/1637.

    vermelding:
    Juffrouw Elisabeth Verschuer, vrouw van de heer Johan Crakouw, maakt haar testament op.
    - Josina Pelt, haar ongehuwde dochter van haar overleden eerste man, Hendrick Pelt, krijgt enige goederen en 8.000 gulden.
    - Elisabeth Pelt, de dochter van haar overleden zoon Willem Pelt, met de moeder Johanna van der Laan, krijgt de inboedel die bij haar moeder berust, behalve twee schilderijen.
    - Samuel Pelt, de zoon van haar overleden zoon Willem Pelt, krijgt alle boeken van Hendrick Pelt, zijn grootvader zaliger.
    - Genoemde Elisabeth en Samuel Pelt krijgen verder brieven en obligaties die onder beheer zijn bij Johan Timmer, ontvanger der gemene middelen.
    - De Remonstrantse Gemeente krijgt 100 gulden.
    Alle verdere goederen zijn voor de helft voor Geertruijt Pelt, vrouw van Nicolaes Moij, haar dochter, en voor de helft voor Josina Pelt, haar eerder genoemde dochter. Voor Geertruijt is er bovendien nog 5.700 gulden aan obligaties. Tot slot zijn 15 margen land bij Alkmaar ook voor haar beide dochters. Tot voogd over de minderjarige erfgenamen worden benoemd Johan Krakouw, haar man, en Nicolaes Moij, haar schoonzoon.
    De akte wordt gepasseerd in haar woning aan de zuidzijde van de Wijnstraet.

    Begraven:
    kerk 2½ uur beluijt; Winstraet b. Wolfshock

    Elisabeth is getrouwd met Henrick Jansz Pelt op 7 sep 1638 (civil) in Rotterdam. Henrick is geboren in Alkmaar; is gestorven vóór 28 jul 1654. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Elisabeth is getrouwd met Jan Heindericxz Crakau op 18 jan 1668 (civil) in Rotterdam. Jan is begraven op 27 okt 1674 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 11.  Maria Jacobs Verschueren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.


  4. 12.  Margareta Jacobsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.


  5. 13.  Joost Jacobsz Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1) is geboren op 7 okt 1625; is gestorven op 1 okt 1671 in Amsterdam; is begraven op 7 okt 1671 in Amsterdam, Nieuwe en Engelsche Kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament
    • vermelding: van 1671; Herdenkingspenning ter nagedachtenis aan Kapitein Joost Verschuer
    • Beroep: tot 1671; Statenkapitein

    Aantekeningen:

    Joost was ongehuwd.
    Was in 1656 waarschijnlijk adelborst op het schip Leeuwerden, onderdeel van een konvooi van 13 schepen onder vice-admiraal De Ruijter. Ook voer hij onder De Ruijter op één van de vier oorlogschepen ('t Wapen van Ilst) die een groot aantal koopvaardijschepen begeleidde op weg naar de Middelandse Zee. De koopvaardijschepen werden beschermd tegen Franse, Turkse en Afrikaanse rovers.
    In Maart 1659 Statenkapitein geworden. Hij was kapitein van het schip 'de Leeuwaarden" met 36 stukken en 150 man. Met dat schip heeft hij een vloot van koopvaardijschepen naar Kopenhagen begeleid.
    In mei 1661 voer hij met 'de Starre' onder De Ruijter naar de Middellandsche Zee en ging op jacht naar zeerovers. Hij overmeesterde daarbij een schip met 93 Turken en 21 christenslaven. Later werden ook andere schepen overmeesterd.
    In 1665 was hij betrokken bij de slag bij Lowestoff.
    Nam in 1666 deel als commandant van de "Jaersvelt" aan de viierdaagse zeeslag bij Foreland. Tijdens die slag heeft hij zich zeer moedig gedragen, maar is hij ook gewond geraakt, zijn er doden gevallen en was zijn schip zwaar beschadigd. In het daaropvolgende jaar was Joost nog steeds herstellende van zijn verwondingen.
    In 1667 nam hij deel aan de tocht naar Chattam onder Luitenant Admiraal Van Nes naast het eskader van De Ruijter.
    In 1670 doet hij mee aan een expeditie met de Engelsen tegen Algerijnse zeerovers.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.

    vermelding:
    Tekst op de penning:
    Gestorven den 1.en Begraven den 7.en van Wijnmaend 1672
    Zijnde de 46.en Verjaerdagh van Zijn E. Geboorte.

    ter Gedachtenisse van D.E Manhaften / Hr. JOOST VERSCHVER / Capiteijn ordinarus Voort. Coelegie van / d’ Edelmogende Heren ter Admiraliteijt / in Amsterdam. / QUO FATA TRAHUNT / Verschuer, die stael noch vuer der vijanden ontzagh / Gewoon zijn lijf ten dienst vant vaderland te wagen / Daer Sweed en Brit en Turck getuijgenis af dragen / Stierf Roem Rijk gun den Held dat hij zoo Rusten magh / D.H.

    Beroep:
    Heeft een roemvolle loopbaan gehad

    Overleden:
    Na een roemvolle loopbaan in zeedienst gestorven


  6. 14.  Johannes Jacobsz Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1) is geboren in 1630.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 15 okt 1657; Schreef een brief uit Japan aan zijn neef Justus Noortdijck
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Doet verslag van zijn poging op in de hoofdstad Iedo (Tokio) geschenken aan de keizerlijke majesteit te overhandigen. Nadat hij weinig daten in de mooie, wereldberoemde stad was, brak er een afgrijselijke brand uit die 4 etmalen heeft geduurd en die de hele keizerlijke stad en paleis heeft verslonden. Er zouden honderd duizen menschen door het vuur verslonden zijn, waarvan Johan er zelf enige duizenden verbrande gezien heeft. Ook vier van zijn dienaren waren bij de brand omgekomen, want het wat ieder voor zicht en de straten waren vol kisten en pakken, zodat men over huizen en daken heen moest.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.

    Johannes is getrouwd met Cecilia de Matta (civil) in Batavia. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 15.  Petronella Jacobsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 21 apr 1634 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.


  8. 16.  Janneke Verschuren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 10 mei 1637 in Amsterdam.

  9. 17.  Helena Jacobusdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 17 feb 1639 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.


  10. 18.  Catharina Jacobsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Jacob2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 8 aug 1641 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1656; Testament
    • vermelding: van 7 apr 1661; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de oude, herroept het testament, gepasseerd op 28-07-1654 en legateert aan Joost, Margareta, Johannes, Maria, Petronella, Helena en Catharina Verschuer tesamen, allen kinderen van Jacob Verschuer, haar comparantes zoon, een bedrag van 8.400 gulden. Ook worden genoemd Elisabeth Verschuer, weduwe van Pieter Pelt en Maria Verschuer. De administratie zal worden gedaan door Pieter Verschuer en Jacob Verhaven, gehuwd met Maria Verschuer, dochter van wijlen Joost Verschuer de jonge.

    vermelding:
    Justus Verschuere (J. Verschuur), capiteijn ter zee in dienst van de Vereenichde Nederlanden, benoemt in verband met zijn reis naar De Straet ten dienste van den Lande, tot zijn enige erfgenamen zijn zusters Margareta Maria Peteronella Helena en Catharina. Zijn oma van moederszijde Margareta Borrits, zal een jaarlijkse toelage ontvangen.
    Tot administrateur wijst hij aan zijn vader Jacob Verschuer.


  11. 19.  Maria Poulus Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Poulus2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 10 feb 1632 in Rotterdam; is begraven op 21 sep 1678 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 jun 1650; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 3 jul 1655; Testament

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen: Jan Cornelisse, Annetghen van Berckel en Neeltghen Jacops

    vermelding:
    Eeuwout van der Borst, jongman, vergezeld door zijn schoonvader Gerard van Bergen, raet en vroetschap, thesaurier, zijn moeder Petronella van Spreeuwesteyn en zijn voogd Dirck Laeckens, coopman, gaat buiten gemeenschap van goederen trouwen met Maria Verschueren, j.d.. Zij wordt geassisteerd door haar vader Paulus Verschueren, burgemeester en ontvanger des gemeene lantsmiddelen, en Johan van Berckel, out-burgemeester en ontvanger des gemeene lantsmiddelen.
    Zij maken een bepaling voor het geval een van hen beiden komt te overlijden zonder kinderen na te laten.

    vermelding:
    Eeuwout van der Horst, raet, vroetschap en schepen, en Maria Verschueren, zijn vrouw, sluiten de weeskamer uit van hun nalatenschap.

    Begraven:
    Weduwe van Eewout van der Horst
    kerk; overledene liet na 4 minderjarige kinderen; Harijnchvlijet in Erassemuijts

    Maria is getrouwd met Ewout van der Horst op 2 aug 1650 (civil) in Rotterdam. Ewout is gestorven vóór 21 sep 1678. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  12. 20.  Geret Pouwels Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Poulus2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 26 sep 1633 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; doopgetuigen N.N. Berckel en Jan van Berckel


  13. 21.  Cornelija Pouwels Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Poulus2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 17 nov 1634 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 28 nov 1668; Verhuur

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen Jan Engelsman en Anna van Berckel

    vermelding:
    Cornelia en Elisabeth Verschueren, meerderjarige dochters, verhuren aan Rocus Vosburch hun huis in de Bagijnestraet, naast de lombert, voor de tijd van 2 jaar en voor 120 gulden per jaar.


  14. 22.  Elijsabeth Pouwels Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Poulus2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 23 mrt 1636 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 28 nov 1668; Verhuur

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen: Cornelija van Berckel, Ian van Berckel en Peternelle Quarles

    vermelding:
    Cornelia en Elisabeth Verschueren, meerderjarige dochters, verhuren aan Rocus Vosburch hun huis in de Bagijnestraet, naast de lombert, voor de tijd van 2 jaar en voor 120 gulden per jaar.


  15. 23.  Anna Poulus Verschuier Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Poulus2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 29 jul 1639 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen: Jan van Berkel, Cornelija Roos en Pieternelle van Berkel


  16. 24.  Caterijna Poulus Verschuijer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Poulus2, 1.Maritgen1) is gedoopt op 1 mrt 1643 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; doopgetuigen: Johannis van Berckel, burgemeester, Pietronelle van Berckel en Anna van Berckel


  17. 25.  Johan Pieters Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Pieter2, 1.Maritgen1) is geboren circa 1631; is gestorven vóór 15 okt 1657.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 21 jan 1648; Overeenkomst
    • vermelding: van 27 apr 1649; Attestatie
    • vermelding: van 16 mei 1649; Huwelijkstoestemming
    • vermelding: van 18 mei 1649; Testament
    • vermelding: van 21 mei 1649; Testament
    • vermelding: van 1 jun 1649; Attestatie
    • vermelding: van okt 1649; Attestatie
    • vermelding: van 27 jan 1651; Insinuatie of aanzegging
    • vermelding: van 14 dec 1651; Testament

    Aantekeningen:

    Volgens testament uit 1649 van zijn ouders zou Johan Pieters een vrouw zwanger hebben gemaakt in Nantes. In 1651 wordt vermeld dat de reden voor onterving is vervallen. Opvallend is dat zijn oom Johannes (zoon van Joost den Ouden) een vergelijkbare kwestie heeft gehad in 1642 te Nantes.

    vermelding:
    Pieter Verschuer, koopman, is met Maerten Dommer, koopman te Nantes, overeengekomen dat zijn zoon Johannes Verschuer voor de tijd van 3 jaar op het kantoor van Maerten Dommer te Nantes gaat werken om het vak van koopman te leren. Pieter betaalt hiervoor 250 gulden en staat voor 4000 gulden garant voor de eerlijkheid van zijn zoon.

    vermelding:
    Jan Sanders Harel, 49 jaar, Huich Claessen de Haes, 39 jaar, Hendrik Jansen Buiser, 38 jaar, Dirck Bastiaensen den Henghst, 31 jaar, en Cornelis Reijersen van Crimpen, allen schippers of kapiteins ter zee, leggen op verzoek van Pieter Verschuiren, koopman, een verklaring af over het gedrag van Annetje Gerrits, dochter van Cornelia Ruitevelt, zoals zij dat gezien hebben in de herberg van genoemde Cornelia Ruitevelt in de stad Nantes in Britaniën, waar zij in diverse jaren en op verschillende tijden gelogeerd hebben.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, out-regent en coopman en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet hebben, door een brief uit Nantes in Brittaignen, vernomen dat hun zoon Johan Verschuyr gemeenschap heeft gehad met Anna Ruytevelt. Johan Verschuyr is 18 jaar en in de leer in Nantes bij Maerten Donner, coopman en in de kost bij Cornelia Ruytevelt, moeder van voorn. Anna. Anna is 25 jaar en nu zwanger. Johan heeft beloofd met haar te trouwen. De ouders geloven dat deze belofte onder dwang is afgelegd en willen het huweliijk voorkomen. Cornelia Ruytevelt moest door haar slechte naam uit het land van Heusen vertrekken. Zij is naar Gottenburch in Sweden gegaan en vandaar naar Nantes. Pieter Verschuyr en zijn vrouw onterven hun zoon en kleinkinderen en zullen deze niet erkennen.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, oud-regent en coopman, en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet bevestigen hun testament op 15.01.1642 gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel en verklaren dat zij hun zoon Johan Verschuyr, nu te Nantes verblijvend, en zijn eventuele kinderen geheel onterven.
    Johan Verschuyr is destijds vertrokken uit het land van Heusden naar Gottenburch in Sweden en vandaar naar Nantes gereisd, waar hij onder toezicht van Marten Dammer de negotie zou leren. Hij is te Nantes in de kost gegaan bij Cornelia Ruytevelt, herbergierster, en heeft diens dochter Annetgen Ruytevelt, 25 jr., zwanger gemaakt en trouwbelofte gedaan.
    N.B.: Zij tekent als Cornelia Verschuer.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, oud - regent en coopman en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet bevestigen hun voorgaande testamenten gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel op 15.01.1642 en 18.05.1649, en verklaren dat zij de onterving van hun zoon Johan Verschuyr (voor zover hun bekend verblijvend te Nantes in Brittaengen) in zoverre ongedaan maken dat hij alleen zijn legitieme portie zal ontvangen.

    vermelding:
    Arien Dircx Codeus, 66 jaar en Leendert Pieters Cruyt, houtcooper 57 jaar, leggen een verklaring af op verzoek van Neeltge Henrickx van Wevelinchoven, weduwe van Gerrit Teunisz Ruysevelt wonende te Nantes in Vranckrijck.
    Zij zijn ten huize van Jacob Pieters alhier geweest die lid is van de Mennonyten gemeente alhier en hebben met hem een gesprek gehad over Pieter Joosten Verschuyr alhier en diens zoon te Nantes in Vranckrijck Johannes Peter Verschuyr die ook bij de Mennonyten zijn en over de doop en belijdenis in deze gemeente.

    vermelding:
    Twee niet bij name genoemde personen verklaren op verzoek van Pieter Verschuir, koopman, dat zij een dochter van Cornelia Ruitevelt, wonende te Nantes in Bretagne, verscheidene malen hebben horen zeggen dat haar moeder aan haar of aan haar zuster Annetge Ruitevelt bij een huwelijk geen stuiver zou geven.

    vermelding:
    Cornelia Ruytevelt, weduwe van Gerard van Ruytevelt in zijn leven coopman te Nantes, verzoekt de notaris aan Barent Hollaer en Huygh Teunisz te vragen of zij bereid zijn hun verklaring te herroepen afgelegd op 24-01-1650 en waarbij de eer en goede naam van requirante is aangetast.

    Bedoelde verklaring betreft een zaak tegen Pieter en Jan Verschure te Parijs en is afgelegd t.o.v. notaris Vitus Mustelius.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr, oud-regent en oud-coopman, en zijn vrouw Cornelia van Blenckvliet, wonende aan de oostzijde van de Leuvehaven, bevestigen hun testament op 15.01.1642 gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel, maar herroepen de akte op 18.05.1649 gepasseerd t.o.v. notaris Vogel en schepenen alsmede hun testament op 21.05.1649 t.o.v. notaris Vogel betreffende de onterving van hun zoon Johannes Verschuyr aangezien de reden van deze onterving intussen is achterhaald en vervallen.



Generatie: 4

  1. 26.  Jannetta Verhaven Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Maria3, 3.Joost2, 1.Maritgen1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 aug 1674; Huwelijksvoorwaarden

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Isaack de Riemer, meerderjarige jongeman, bedienaar van het goddelijk woord in de gereformeerde remonstrantse gemeente tot Noordtwijck, in deze geassisteerd door zijn vader Pieter de Riemer, doctor medicinae, en zijn moeder Maria Kienhoven te ener zijde en Jannetta Verhaven, weduwe van Johan Mavre, in deze geassisteerd door haar moeder Maria Verschueren, weduwe van Jacob Verhaven oud-schepen dezer stad, en haar zwager Isaack de Riemer allen wonende alhier ter andere zijde.
    Isaack en Jannetta zijn voornemens om een huwelijk te sluiten onder huwelijksvoorwaarden.

    Jannetta is getrouwd met Johan Maire op 3 jul 1669 (civil) in Rotterdam. Johan is geboren in Rotterdam; is begraven op 15 dec 1670 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Jannetta is getrouwd met Isaack Pieters de Riemer op 12 sep 1674 (civil) in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.