top deco

Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr

Mannelijk - 1648


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr is geboren in Antwerpen; is gestorven op 16 dec 1648 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Lid van de Doopsgezinde gemeente Rotterdam
    • vermelding: van 3 nov 1602; Testament
    • Beroep: van 1603; Robijnsnijder
    • vermelding: van 6 nov 1603; Vermeld in weeskamer Rotterdam
    • vermelding: van 20 okt 1610; Machtiging
    • Beroep: van 1617; Goudsmid
    • vermelding: van 12 jan 1617; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 3 okt 1618; Testament
    • vermelding: van 2 jun 1625; Testament
    • vermelding: van 14 feb 1627; Machtiging bij notaris Nicolaas Vogel te Rotterdam
    • vermelding: van 4 jul 1635; Machtiging
    • vermelding: van 25 sep 1636; Attestatie
    • vermelding: van 22 dec 1637; Testament
    • vermelding: van 30 jun 1643; Machtiging
    • vermelding: van 3 jul 1643; Attestatie
    • Beroep: van 1644; Zilversmid
    • vermelding: van 28 okt 1644; Testament
    • functie: van 1645; Deken van het Goud- en Zilversmidsgilde
    • vermelding: van 3 dec 1645; Verkoopakte
    • vermelding: van 21 mrt 1646; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 23 jun 1647; Boedelscheiding
    • vermelding: van 24 nov 1647; Testament
    • vermelding: van 16 jul 1652; Boedelscheiding
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoopakte

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Lijsbet Palmaes, weduwe van Joost van der Schuyr, vermaakt haar goederen aan haar zonen Jaecques en Pieter van der Schuyre, en aan haar dochters Magdaleen en Lijsbet van der Schuyre, alsmede haar dochter Cathelyna van der Schuyre, gehuwd met Heyndrick van Heynsborch. Er worden ook bepalingen opgenomen ten aanzien van de kinderen van Jaecques en Cathelyna.

    Beroep:
    Ook vermeld in 1618

    vermelding:
    Pieter Verschueren robijnsnijder en Lysbeth van Immersele zijn hvr., won. bij de Beurse, zij ziek, MT. Hun kn. opvoeden en samen 50 kgld. Is er op tijdstip van overlijden van de eerststervende maar 1 kind, dan dat kind 100 gld. Alles boven de kosten van onderhoud. Bij hertrouwen de kn. nog 100 gld.

    vermelding:
    Pieter Verschuyeren, goutsmit, machtigt Franchois de Wit, procureur, om zijn zaken te behartigen.

    vermelding:
    Pieter Verschueren of Pieter van der Schueren sluit een contract van huwelijkse voorwaarden met Elisabeth van der Cloot geassisteerd door haar oom Henrick van der Cloot Westnyeuwelant

    vermelding:
    Pieter Verschuyren alias Pieter van der Schuren robijnsnijder Lombardstraet, benoemt tot erfgenamen zijn kinderen van zijn eerste vrouw en zijn dochter Lysbeth Pietersdr Verschuyre, dochter van zijn huidige vrouw met legaten aan zijn vrouw Lysbeth Jansdr van der Cloot; aan Catharina Verschuyren zijn zuster; aan Emmitgen Jansdr, Lysbeth Jansdr, Jannitgen Jansdr, kinderen van zijn zuster Magdalena Verschuyren vrouw van Jan Thonisz, scheepstimmerman. Verder legaten aan bloedverwanten van zijn overleden vrouw wonende in Turnhout, en aan de Martinistenkerck te Rotterdam.

    vermelding:
    Pieter Verschuyren gout- en silversmit. Onder nietig verklaring van de huw. voorwaarden benoemt hij tot zijn universele erfgenamen zijn vrouw Elysabet Jansdr van der Cloot, alsmede Abraham Pietersz Verschuyren, Catharina Verschuyren en Sara Verschuyren, zijnde de kinderen uit zijn eerste huw. met
    Elysabet van Immerseel. De weeskamer wordt uitgesloten van bemoeienis. De akte van huw. voorwaarden is opgemaakt en gepasseerd op 03.10.1618. Comparant ondertekent de akte met Pieter van der Schuren.

    vermelding:
    Pieter van der Schuyre of Schuren, machtigt zijn behoudtsoone Willem Hendricxs Rotshouck, wonende in Frerickstadt op de Eyder in Holsteyn om al zijn zaken daar te behartigen.

    vermelding:
    Pieter van der Schuere, silversmith, machtigt Willem Hendricxsz Rotshoeck, zijn schoonzoon, goederen te transporteren op de Heide in Oosterlant in het hertogdom Holsteyn.

    vermelding:
    Lijsbet Verschuyr, vrouw van Pieter Verschuyr, silversmit verklaart op verzoek van Anthonette Jaspersdr, weduwe van Jacob van de Hulst, dat haar man kort nadat zij getrouwd waren bij hen twee zilveren zoutvaatjes bestelde en betaalde.
    Uiteindelijk werden de vaatjes geschonken omdat twee andere vaatjes die reeds in hun bezit waren, maar niet mooi gevonden, werden teruggegeven.
    N.B.: Lijsbet tekent als Lijsbet van der Schueren.

    vermelding:
    Pieter Verschuijeren, zilversmit, herroept vorige testamenten d.d. 03-10-1618 en 02-06-1625. Benoemt zijn vrouw Elisabet van der Cloot en de voorkinderen Abraham -, Catharina -, en Sara Pieters -(waarvan moeder was Elisabet van Immerseel) en de nakinderen Elisabet, Lucretia, Jannetgen, Maria, Joost, Catrina, Pieter, en Johannes- en nog eventueel te komen-(van Elisabet van der Cloot). Prelegaten aan deze nakinderen van 200 gulden elk en 4.000 tesamen. Echtgenote Elisabet kan bij zijn overlijden het huis en erf met winkel, en alle inboedel tegen taxatie overnemen. De voorkinderen erven hetgeen hierna overblijft. Tot voogd en administratrice wordt echtgenote Elisabet benoemd.
    NB: Pieter tekent Pieter van der Schuren.

    vermelding:
    Pieter Verschuijr (van der Schuren), als man en voogd van Elisabeth Verschuijr, machtigt zijn zwager Niclaes Claesz de Jonge, om van Maria van der Cloot, weduwe en erfgename van Jan Jansz Verhaeven, haar eerste man, en nu de vrouw van Abram Barnaert, rekening en verantwoording te vragen over de pacht op de korenaccijns vanaf 1632. Jan Jansz Verhaeven had dit gepacht en geind, en Verschuijr was borg en medestander. Ook heeft hij nog 600 gulden van haar te goed. Ze had tegen zijn vrouw gezegd dat de pacht tegengevallen was en dat er daarom zoveel verlies op zijn derde deel was, zonder dit aan te tonen.

    vermelding:
    Jan Jans Verhaeven de Jonge legt een verklaring af op verzoek van Pieter Verschuyr.
    Zijn moeder, Maria van der Cloot, weduwe van Jan Jans Verhaeven den Ouden, heeft meermalen gezegd, na het verlies op de coorenacchijns in 1632, gepacht door zijn vader voor 1/3 part, dat zij van haar zuster Elisabeth Verschuyr, vrouw van Pieter Verschuyr, 600 gulden heeft ontvangen.

    vermelding:
    Pieter Verschuyere, silversmit, vernietigt zijn testament d.d. 22-12-1637 voor notaris Jan Egberts van der Heul.
    Hij benoemt tot zijn erfgenamen zijn kinderen en zijn vrouw Elisabeth Jans van der Cloot. Hij bepaalt dat zijn vrouw het huis aan de westzijde van de Lombertstraet zal behouden met de winkel met bijbehorende waren voor een door vier neutrale personen vastgesteld bedrag.
    Hij benoemt tot voogden en executeurs testamentair zijn oudste zoon Abraham Verschuiere en zijn schoonzoon Hendrick Jans van der Plas.

    functie:
    Jan Corssen van Letou (Letho) oud deken van het Goud- en Zilversmidsgilde, Isaack Hartwech, keurmeester van dit gilde, Davit de Coninck, Abraham Gijsbertsz en Augustijn van der Heuvel, oudleden van het gilde, verklaren ten verzoeke van Pietertge Jans wed. van Thomas van Son en Pieter Weerts dat zij Franchois Bernarts hebben horen zeggen dat hij van Pietertge Jans 22 onsen en van Pieter Weerts 32 onsen Engels zilver had ontvangen om daar 2 bekers voor de weduwe en 3 bekers voor Weerts van te maken.
    Zij hebben deze kwestie besproken met Pieter Verschuyr, deken van het gilde die verklaart dat de bekers in zijn bezit zijn om in tegenwoordigheid van Franchois Bernarts gewogen en gekeurd te worden.

    vermelding:
    Pieter Verschuyr (van der Schuier), goudsmid, verkoopt aan Willem van Son (Zon), goudsmit zijn huis en erf, genaamd "Vlissingen", aan de westzijde van de Lombardstraat; het perceel strekt tot achter aan de Rotte en heeft als buren doctor Ghismus en Abraham Crijnen van der Meer. De koopsom bedraagt 8.500 gulden, incl. winkelinventaris ad 500 gulden. Er is een betalingsregeling overeengekomen.

    vermelding:
    Adam Andriesz de Swaen, silversmit, wonend te Schiedam, bekent 1.000 gulden schuldig te zijn aan Pieter Verschuyre, wonende alhier, wegens leverantie van gout,- en silverwerk, door hem van de laatste gekocht. Annetgen Dircx, vrouw van Andries Jacobsz Swaen, wonend te Delft, stelt zich borg voor de betaling t.b.v. haar zoon.

    vermelding:
    -Abraham van der Cloot te Turnhout en Isaacq van der Cloot te 's-Hertogenbosch zijn kinderen en erfgenamen voor 1/3 deel van Isaacq van der Cloot, de broer van de overleden Hendrick van de Cloot, koopman.
    -Catharina Theunemans, weduwe van Dominus Coenradus Mirquinius te Leijden, handelt mede voor haar broer Dominus Ambrosius Theunemans te Warmondt. Zij zijn kinderen en enige erfgenamen voor 1/3 deel van Maria van der Clooth, de zuster van de voornoemde Henrick van der Clooth.
    -Maria van der Clooth, het laatst weduwe van Joan Verhaven te Haerlem, Joan van der Clooth te 's-Gravenhage en Pieter Verschuijre/van der Schuijer, man en voogd van Elizabeth van der Cloot, zijn kinderen en erfgenamen voor 1/3 deel van Joan van der Clooth, de broer van de voornoemde Henrick van der Clooth.
    Zij zijn samen de erfgenamen van Henrick van der Cloot en verdelen zijn erfenis.
    De helft van het huis en erf op het Westnieuwelant, waar Henrick Jansz van der Plass tegenwoordig woont en waarvan hij de eigenaar is van de andere helft, geregistreerd op nr.4517, is toegevallen aan Verschuijer en door hem aangenomen voor 7500 gulden. Verschuijer heeft de andere erfgenamen volledig betaald.
    Aan Verschuijer is ook een schuld van 1450 gulden toegevallen, die Aerd Willemsz nog moet betalen als rest van kooppenningen voor een huis en erf op de Zijl bij 't Hang, dat door Henrick van der Cloot nagelaten is.
    Allen verklaren tevreden te zijn met de verdeling van de nalatenschap.

    vermelding:
    Pieter Verschuiere, wonend aan de Cingel, herroept de huwelijksvoorwaarden tussen hem en zijn vrouw Elisabet Jansdr van der Cloot gesloten, en het testament gepasseerd voor notaris Jan Egbertsz van der Heul op 22-12-1637.
    Hij benoemt nu tot universeel erfgenaam zijn vrouw Elisabeth van der Cloot, en Abraham, Catarina en Sara Pietersdr, zijn 3 voorkinderen verwekt bij wijlen zijn eerste vrouw Elisabeth van Immerseel.
    Ook benoemt hij tot erfgenaam Elisabet, Lucretia, Jannetje, Maria, Joost, Catrina, Pieter, Johannes en Jacobus, zijn nakinderen, verwekt bij Elisabeth van der Cloot.
    Ook vermaakt hij gelden aan zijn ongehuwde kinderen.
    tot voogd over zijn nakinderen benoemt hij Elisabeth van der Cloot.

    vermelding:
    De erven van wijlen Pieter Verschueren de Oude, komen met elkaar tot deling van de nagelaten boedel. Pieter is op 16-12-1648 alhier overleden. Er zijn over de deling al kwesties gerezen en hieruit voorlopige beslissingen genomen. Zie actes 1/1 en 18/37.

    Allereerst wordt een uitvoerige inventarisatie gedaan, gevolgd door een opsomming van de verdeling. Hierbij te onderscheiden: de weduwe (=2e echtgenote Elisabet van der Cloot); de kinderen uit het 1e huwelijk (met Elisabet van Emmersael) en de kinderen uit 2e huwelijk met Elisabet van der Cloot.
    Uiteindelijk omvatten de baten een 54.892 gulden; na aftrek gaat er 19.928 gulden naar Elisabet van der Cloot en 30.302 gulden naar de 12 ervende kinderen.
    De boedel bestaat o.a. uit een woon-en pakhuis buiten de Goudsepoort,genaamd Chincgelhoek -deze gaat naar de Jong; de helft van een woonhuis op het Westnieuwland (nog afkomstig van Henrik van der Cloot, oom van Elisabet) -gaat naar van der Plasch; vele duizenden guldens aan obligaties en schuld/custingbrieven- de meeste gaan naar Elisabet van der Cloot.
    Naast de obligaties/schuldbrieven t.l.v het gemene Land en Admiraliteit zijn te noemen: die t.l.v.: Roelof Dircxsz, schipper; Niesie Pieters, viskoopvrouw, weduwe van Crijn Jasperse; Jan Verhave; Willem van Son; Harman Jansz en Aeltie Dircxs; Baltie Bolders, weduwe van Aert Willemsz; Otto Boeyers, op woonhuis te Oosterhevert (Holstein-Dld).
    Er zijn ook 2 graven, in de Laurens - en in de Prinsenkerk.

    De erven zijn: 1) Elisabet van der Cloot, de weduwe van P.Verschueren; 2) voorkinderen: Willem Henrixse Rotshoek, voogd over minderjarige kind Agneta met wijlen Catharina Verschueren; Abraham Verschueren, zilver-smid; 3a) kinderen uit huwelijk met van der Cloot: Nicolaes Claes de Jong, man van Sara Verschueren; Henrick Jansz van der Plasch, man van Elisabet Verschueren; Gillis van der Clancq, man van Lucretia Verschueren; Cornelis Bloncq, man van Jannettie Verschueren; Adriaen Meeusen de Haes, man van Maria Verschueren, uit den Briel; Joost Verschueren; Dirck Hamijs, man van Catharina Verschueren, uit Gouda; 3b) idem doch minderjarig en met moeder van der Cloot als voogdes: Pieter-, Joannes -, en Jacobus Verschueren.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    Pieter is getrouwd met Elisabeth van Immerseel op 22 sep 1602 (civil) in Rotterdam. Elisabeth is begraven vóór 17 okt 1615 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Catarina Verschuiere  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1606 in Rotterdam; is gestorven vóór 8 jun 1647.
    2. 3. Abraham Pieters Verschuiere  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 8 jun 1608 in Rotterdam; is begraven op 17 jun 1680 in Rotterdam.
    3. 4. Sara Pietersdr van der Schuren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 okt 1610 in Rotterdam.
    4. 5. Lijsbeth Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 7 okt 1612 in Rotterdam; is begraven vóór 7 sep 1613 in Rotterdam.

    Pieter is getrouwd met Elisabeth Jans van der Cloot op 19 jan 1617 (civil) in Rotterdam. Elisabeth is geboren in Turnhout. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 6. Joost Pietersz Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 7. Catharina Pietersdr Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Rotterdam.
    3. 8. Johannes Pietersz Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    4. 9. Elisabeth Pietersdr Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 26 dec 1617 in Rotterdam.
    5. 10. Lucretia Pieters Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 29 sep 1619 in Rotterdam.
    6. 11. Janneken Pietersdr Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 27 okt 1621 in Rotterdam.
    7. 12. Maria Pieters Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 1 okt 1623 in Rotterdam; is begraven op 21 mei 1704 in Rotterdam.
    8. 13. Pieter Pietersz Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 feb 1628 in Rotterdam; is gestorven op 28 sep 1664 in Rotterdam.
    9. 14. Jacobus Pietersz Verschuyr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1638.


Generatie: 2

  1. 2.  Catarina Verschuiere Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is geboren in 1606 in Rotterdam; is gestorven vóór 8 jun 1647.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 14 feb 1627; Machtiging bij notaris Nicolaas Vogel te Rotterdam
    • vermelding: van 25 mei 1633; Attestatie
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter van der Schuyre of Schuren, machtigt zijn behoudtsoone Willem Hendricxs Rotshouck, wonende in Frerickstadt op de Eyder in Holsteyn om al zijn zaken daar te behartigen.

    vermelding:
    Willem Hendricxsz Rotshoeck, cruijdenier, oud 31 jaar, en Catharijna Verschuijer, oud 27 jaar, echtelieden, verklaren op verzoek van Aerijaentge Claes te Delfshaven dat zij nooit boter voor haar gekocht, laat staan bij haar thuis gebracht hebben.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    Catarina is getrouwd met Willem Hendriksen Rotshoek op 29 okt 1623 (civil) in Rotterdam. Willem (zoon van Hendrick Rotshouck) is geboren in 1602; is begraven op 14 mrt 1655 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 15. Agnieta Willems Rotshoek  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  2. 3.  Abraham Pieters Verschuiere Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 8 jun 1608 in Rotterdam; is begraven op 17 jun 1680 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 jan 1638; Attestatie
    • vermelding: van 15 jan 1638; Attestatie
    • Beroep: van 1642; Goud- en zilversmid
    • vermelding: van 17 jan 1645; Overeenkomst
    • vermelding: van 26 jul 1645; Bestedingsovereenkomst
    • vermelding: van 13 aug 1646; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 9 nov 1649; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 29 aug 1650; Testament
    • vermelding: van 27 okt 1651; Attestatie
    • vermelding: van 16 mei 1652; Attestatie
    • vermelding: van 17 mei 1652; Machtiging
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 16 aug 1658; Attestatie
    • vermelding: van 19 mei 1659; Overeenkomst
    • vermelding: van 30 jul 1669; Testament

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers; doopgetuigen Francois Lodewijks en Sara Nesschers

    vermelding:
    Neeltge Daniels, 23 jaar oud, vrouw van Abraham Verschuyr, en Lambert van de Vaeck, 26 jaar oud, bode van de Admiraliteyt, verklaren op verzoek van Johan Verhaven, dat, toen 8 dagen geleden Pieter Carpentier en Eynout Jacobss, waechmeester, bij de Waech liepen, Carpentier Verhaven met "honsvot" aansprak en hem het briefje vroeg te geven, waarbij hij hem met zijn vuist bedreigde, zonder dat Verhaven enige aanleiding tot dit dreigement gaf.

    vermelding:
    Neeltge Daniels, 23 jaar oud, vrouw van Abraham Verschuyr, en Lambert van de Vaeck, 26 jaar oud, bode van de Admiraliteyt, verklaren op verzoek van Johan Verhaven, dat, toen 8 dagen geleden Pieter Carpentier en Eynout Jacobss, waechmeester, bij de Waech liepen, Carpentier Verhaven met "honsvot" aansprak en hem het briefje vroeg te geven, waarbij hij hem met zijn vuist bedreigde, zonder dat Verhaven enige aanleiding tot dit dreigement gaf.

    vermelding:
    Abraham Verschuijr of Verschuer, silversmith, neemt Henrik Allertsen Clingenburg, jongman, aan voor 2 jaar.
    Hij zal hem het ambacht van het silversmeden leren.
    Het loon bedraagt het 1e jaar 8 stuivers per werkdag, het 2e jaar 10 stuivers per dag.
    Wijnant Allertsz Clingenburg, jongman, stelt zich borg voor Henrik.
    Getekend door Hendrijck Alarse Klingerborch.

    vermelding:
    Abraham Verschuijr en Jan Corssen van Letho, voogden over Crijn Harmansz van Berckhout, de nagelaten zoon van Harman van Berckhout, besteden Crijn voor 2 jaren uit bij Hans Glandi, silversmith, die hem zal onderwijzen in het silversmeeden.
    Crijns loon bedraagt het 1e jaar 9 stuivers en het 2e jaar 11 stuivers per werkdag.
    N.B. Hans Glandi tekent als Hans Glandon.

    vermelding:
    Jan van Soetendael, bosschieter op het oorlogsschip met kapitein Witte Cornelisz de Witte, vice-admiraal van Hollant, is 28 gulden schuldig aan Abraham Verschuijre, silversmit, voor geleverde waren.

    vermelding:
    Willem Mijs, stoofpannenbakker en tegelbakker te Delfshaven, alsmede Johan van Vliet, wonende alhier, en Gerrit Den Back, wonende te Delfshaven, beiden als borg en mede-principale schuldenaar, verklaren 1500 gulden schuldig te zijn aan Hendrik Bens, chirurgijn, en Cornelis Gorissen, kousenmaker, als voogden van moederszijde, en aan Abraham Verschuiren, zilversmid, en Hendrik van Heijnsbergen, als voogden van vaderszijde van Barbara Hendricx van Heijnsbergen, nagelaten kind van Hendrick van Heijnsbergen en Annetje Jacobs Bonsto.

    vermelding:
    Abraham van der Schuieren, gout- en silversmit, en zijn vrouw Neeltje Danielsdr benoemen elkaar tot erfgenaam. Eventuele kinderen krijgen samen, als zij volwassen zijn geworden, 7000 gulden.

    vermelding:
    Verklaring op verzoek van Pieter den Brabander, zilversmid te 'sGravenhage.
    David de Coning, deken; Abraham Verschueren, en Pieter Uitenbroeck, zevenmannen van het Goud-en Zilversmidsgilde verklaren dat vorig jaar op kermissen te Delft, Maassluis en Maasland in hun kramen enkele gildebroeders door hoofdlieden van het gilde te Delft, m.n. Daniel van den Berg, hun zilverwerk is gemolesteerd en hun een boete is opgelegd. Bij controle van deze voorwerpen werden deze goed bevonden en vekoopwaardig. Deze conrole werd door gildebroeders van Dordrecht, Leiden en 'sGravenhage en door Anthonie van der Beken, assajeur van de grafelijke munt, uitgevoerd.

    vermelding:
    Abraham Verschuer en Andries Schepper, beiden hoofdlieden van het goudt-en silversmitsgilde, en Davidt de Coninck, serenman van dit gilde, hebben op verzoek van hun collega's in Gouda een roofringh en een claeuringh bekeken en geconstateerd dat deze onder de stenen zijn opgevuld met een zware substantie (loodwit), hetgeen tegen de voorschriften is en als bedrog moet worden aangemerkt. Zij vinden dat de maker uit het gilde gezet dient te worden.

    vermelding:
    Abraham Verschueren (Verschuer), zilversmid, machtigt Bernhardt Swaerdecroon, advocaat, om namens hem te gaan naar
    - Elisabet van der Cloot, weduwe van zijn vader Pieter Verschueren en moeder/voogdes van Pieter, Johannes en Jacobus Verschueren, onmondige nakinderen van genoemde Pieter,
    - Willem Henrixsz Rotshoek, vader en voogd van zijn kinderen, vanwie de moeder wijlen Catharina Verschueren is,
    - Agneta Rotshoek, meerderjarige dochter van genoemde Catharina,
    - Nicolaes Claesen de Jong, man van Sara Verschueren,
    samen voorkinderen van genoemde Pieter Verschueren, vanwie de moeder Elisabet van Emmersael is,
    - Henrik Jansse van der Plasch, man van Elisabet,
    - Gillis van der Clanck, man van Lucretia,
    - Cornelis Blonck, man van Jannetie,
    - Adriaen Meeusen de Haes uit Brielle, man van Maria Verschueren,
    - Joost Verschueren, en
    - Dirk Amijs uit Gouda, man van Catharina Verschueren,
    allen meerderjarige gehuwde nakinderen en met comparant erfgenamen van genoemde Pieter verschueren ten einde zijn zaken betreffende de nalatenschap van Pieter waar te nemen en zijn deel uit de erfenis te ontvangen.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Andries Ketelaer, Augustijn van den Heuvel, en Abraham Verschuyr, hooftluyden van 't Silversmitsgilde alhier, verklaren op verzoek van de hooftluyden van 't Silversmitsgilde te Gouda, dat zij gedurende vele jaren de visite(inspectie) op 't gout en silver over de steden Schiedam en Vlaerdingen hebben gehad, en dat deze visite op de Kermissen, Jaarmarkten 3 tot 5 of meermaal in het jaar plaatshad, zonder enige tegenwerking van de Magistraten.
    Alleen in de jaren 1650 of 1651 hebben de hooftluyden van het Silversmitsgilde te Delft te Vlaerdingen getracht het werk van de hooftluyden van deze stad te beletten.
    De hooftluyden van Delft zijn echter zonder enige resultaat vertrokken.

    vermelding:
    Abraham Verschueren, goudsmid, verhuurt een huis aan Jacobus Boor, bakker. Zij verklaren dat zij een geschil hebben over de huurpenningen van dat huis. Boor heeft op 01-05-1658 een huurovereenkomst getekend voor de duur van 6 jaar. Samuel de Bacq, brouwer in 'Het Zeeuwsche Wapen' zal voor de huur 200 Carolusguldens, betalen aan Verschueren.
    Bartjan Isaacsz, bewoner van de kelder van het huis, zal eind april nog eens 70 gulden bijdragen. Jacobus Boor belooft later nog eens 14 gulden, 60 gulden en jaarlijks 175 gulden te betalen.
    Marteijn Deijm zal namens Verschueren en Harman van Oole namens Boor toezien of alles volgens afspraak verloopt.

    vermelding:
    Abraham Verschueren, silversmit, en zijn vrouw Neeltge Daniels van der Heij benoemen elkaar tot universeel erfgenaam en voogd.
    De ongehuwde kinderen erven evenveel als de gehuwde kinderen bij meerderjarigheid of huwelijk als legitieme portie gehad hebben.
    De langstlevende benoemt de kinderen tot erfgenamen.
    In de portie van zoon Daniel Verschueren moet worden verrekend hetgeen hij zijn ouders schuldig is volgens een obligatie + hetgeen hij nog zal ontvangen volgens een specificatie, ondertekend door zijn ouders en één van de andere kinderen.

    Begraven:
    Man van Nelttije Daneijelts; kerk 2 uren luijen; overledene liet na 6 meerderjarige kinderen; bij 't Stadthuijts over de waech

    Abraham is getrouwd met Neeltge Daniels van der Heij op 22 okt 1634 (civil) in Rotterdam. Neeltge is geboren in 1615 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 16. Daniel Abrahams Verschueren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 27 nov 1685 in Rotterdam, Prinsenkerk.
    2. 17. Elisabeth Abrahamsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 18. Pieter Abrahamsz Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    4. 19. Justus Abrahamsz Verschueren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 20. Cornelia Abrahamsdr Verschuur  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    6. 21. Johanna Verschuere  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1650.
    7. 22. Neeltjen Abrahamsdr Verschuur  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 6 jan 1653 in Rotterdam.
    8. 23. Neeltgen Abrahamsdr Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 11 feb 1657 in Rotterdam.

  3. 4.  Sara Pietersdr van der Schuren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 17 okt 1610 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 19 mrt 1635; Testament
    • vermelding: van 31 mrt 1640; Testament
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 12 jan 1656; Verkoop
    • vermelding: van 23 feb 1656; Verkoop
    • vermelding: van 11 mrt 1656; Machtiging

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers; Getuigen: Josina van Dalen, Maeijke Cornelisz en Lambregt Comans

    vermelding:
    Nicolaes Nicolaesz de Jonge en zijn vrouw Sara Pietersdr van der Schuyren benoemen de langstlevende van hen beiden tot universeel erfgenaam.
    Hij benoemt Willem Hendricxz Rotshoeck, zijn zwager, en Jacob van der Hulst, zijn oom, tot voogden over de kinderen.
    Zij benoemt Pieter Verschuyren, haar vader, en Joost Verschuyren den Ouden, haar oom, en ingeval één van hen overlijdt haar oom Jaques Hertich, tot voogden.
    De testateuren wonen aan de zuidzijde van de Hoochstraet in 'Het Paradijs'.

    vermelding:
    Nicolaes Claesz de Jonge caescooper en zijn vrouw Sara Pietersdr Verschueren herroepen hun testament gepasseerd t.o.v. notaris Nicolaes Vogel d.d. 09-03-1635, en benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Sara Verschuijren, gehuwd met Claes Claesen de Jongh, commissaris en equipagemeester te Hellevoetsluis, geassisteerd door haar broer Pieter Verschuijren, maakt de koop ongedaan van een huis en erf, staande en gelegen op de hoek van de Kipstraat en de Lombardstraat. Het huis was door haar man gekocht van Antoinette Jaspersdr, weduwe van Jan Claesen Bruijningh.

    vermelding:
    Sara Verschuer, verkoopt namens echtgenoot Nicolaes Claesz de Jong, oudkapitein van een compagnie burgers, nu commissaris op Hellevoetsluis, aan Adriaen van der Knap, pontgaarder en makelaar, hun tuin met huisje ten oosten van de Schiekade in Blommersdijk. De koopsom bedraagt 1.950 gulden.
    De tuin grenst aan Wessel van der Heul, substituut-secretaris, en strekt achter tot Adriana van der Aa.
    Er is toestemming van de broer van Sara, Pieter Verschuer, advocaat.

    vermelding:
    Sara Verschuijr, vrouw van Nicolaes de Jongh, commissaris ter monsterie en recherge te Hellevoetsluijs, en meester Pieter Verschuijr, advocaet, beiden gemachtigd door de Jongh, machtigen in hun plaats Joannes van Weel, notaris en procureur, om aan Joan Noorwits een huis, genaamd 'de Huijsman', aan de Hoochstraet over te dragen, en een erf te ontvangen aan de Wijnstraet, op de hoek van de Coninghinnesteegh.

    Sara is getrouwd met Claes Claesz Jong vóór 7 dec 1636 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 5.  Lijsbeth Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 7 okt 1612 in Rotterdam; is begraven vóór 7 sep 1613 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop Luthers; Doopgetuige: Kresken Lodewijx

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    Begraven:
    Datum is fictief, de werkelijke datum ligt in de week daaraan voorafgaand


  5. 6.  Joost Pietersz Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr
    • functie: van 1676; Raad en vroedschap van Gouda

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.


  6. 7.  Catharina Pietersdr Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is geboren in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1651; Testament
    • vermelding: van 16 okt 1651; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 29 jun 1654; Testament
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 12 dec 1663; Machtiging
    • vermelding: van 10 sep 1664; Machtiging
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr
    • vermelding: van 2 jan 1669; Testament
    • vermelding: van 10 jan 1669; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Catrina Verschuier/Verschuren, jongedochter, benoemt haar moeder Elisabeth Verschuier, weduwe van Pieter Verschuier, tot universeel erfgenaam.

    vermelding:
    Dirck Isaacxsz Hamijs, jongman, wonend te Gouda, en Catrina Verschuier, jonge dochter, maken voorwaarden voor hun a.s. huwelijk.
    Als Catrina eerst overlijdt gaat haar kleding naar Dircks moeder Lijsbet Verschuier.

    vermelding:
    Dirk Hamijs en Catharina Verschuer, zijn vrouw, uit Gouda maken een testament op van eerststervende aan langstlevende.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Catharina de Carpentier, weduwe van Arnoult Sonnemans, in zijn leven heer van Rijsoort en schepen van Dordrecht, machtigt Balthasar Basius, advocaat, om van Catharina Verschuijre, weduwe van Dirck Anijs, 292 gulden te ontvangen, volgens de obligatie van 23-02-1662.

    vermelding:
    Catarina Verschuer of Verscheure,weduwe van Dirck Hamijs, machtigt mr. Harmans Colde, advocaat te Leeuwarden, om bij de weduwe van Hendrick Jeuriaens of bij haar huidige man aldaar 799 gld. te innen.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.

    vermelding:
    Elisabeth Hamijs, jongedochter, wonende in de Houttuijnen, ziekelijk, ongehuwd, benoemt als zij ongehuwd en kinderloos komt te sterven tot erfgenaam haar moeder Catarina Verschuijr, die tegenwoordig getrouwd is met Abraham Basel.

    vermelding:
    Abraham Basel en zijn vrouw Catharina Verschuijr wonend in de Houttuijn, benoemen elkaar tot erfgenaam.
    Er worden bepalingen genoemd betreffende haar voorkinderen Aechten en Elisabets Hamijs, verder wordt er bepaald dat alle kinderen 500 gld krijgen, zij beloven dat ze alle kinderen eerlijk zullen opvoeden en behandelen.
    Er is een legaat voor de nakomelingen van Jacob en Pieter Basel, zijn halfbroer Jan Basel en zijn broer Jacobus Pietersz Basel.
    Tot voogden over haar voorkinderen benoemt zij Hendrick Jansz van der Plas en capiteijn Cornelis Blonck, haar zwagers.

    Catharina is getrouwd met Dirck Hamijs op 14 nov 1651 (civil) in Rotterdam. Dirck is geboren in Gouda; is gestorven vóór 12 dec 1663. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Catharina is getrouwd met Abraham van Basel op 30 nov 1666 (civil) in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 8.  Johannes Pietersz Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1651; Testament
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Johannis Verschuier/Verschuer, jongman, benoemt zijn moeder Elisabeth Verschuier, weduwe van Pieter Verschuier, tot universeel erfgenaam.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.


  8. 9.  Elisabeth Pietersdr Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 26 dec 1617 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Lid van de Doopsgezinde gemeente Rotterdam
    • vermelding: van 14 okt 1636; Testament
    • vermelding: van 1 jun 1640; Testament
    • vermelding: van 20 apr 1650; Testament
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr
    • vermelding: van 23 mrt 1694; Attestatie

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers: Doopgetuigen Hendrik van de Kloten

    vermelding:
    Hendrick Jansz van der Plas en zijn vrouw Elisabeth Pieters Verschuijre benoemen elkaar tot universeel erfgenaam.

    vermelding:
    Hendrick Jansz van der Plas en zijn vrouw Elisabeth Pietersdr Verschuyre benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam.

    Comparanten herroepen hun testament op 14-10-1636 gepasseerd t.o.v. notaris Anthonij Hysman.

    vermelding:
    Henrik Janssen van der Plasch, coopman, en Elisabet Pieters Verschueren, benoemen elkaar tot erfgenaam en voogd.
    Bij vooroverlijden van de testateur zal zijn vrouw uit moeten keren als legaat, een bedrag van 6.000 gulden in geld of effecten, aan Geertgen Jans van der Plasch, zijn zuster, vrouw van Frans Jacobsen Trip, en de kinderen tesamen. En dat zijn vrouw er op mag inhouden hetgeen nog verschuldigd is. Van dit bedrag worden aan hen jaarlijks de vruchten uitgekeerd.
    Bij vooroverlijden van testatrice zal er een legaat uitgekeerd worden aan de kinderen van haar broers en zusters van vaders kant, mits Elisabeth van der Clooth, haar testatrices moeder, haar leven lang de vruchten en inkomsten zal genieten van het bedrag van 5.000 gulden.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.

    vermelding:
    Lijsbet Verschuijre, 76 jaar, weduwe van koopman Hendrick van der Plats
    en koopman Johannis Lagendael, 64 jaar, leggen verklaring af op verzoek van: Maria van Gorckum, gehuwd met Gerrit van den Bergh - Jan van Gorckum (in Oostindien verblijvend) - Hendrick van Gorckum (op zee a/b oorlogsschip) - Catharina van Gorckum, gehuwd met Walraven van der Hout - Elisabet van Gorckum, weduwe van Cornelis Winckelman - Cornelia van Gorckum, gehuwd met Willem van Deuijveren, chirurgijn te Dirxlant
    en Aletta van Gorckum. Allen zijn kinderen van wijlen Hendrick van Gorckum en Aeltje Bos. Beiden zijn reeds in 1673 overleden. Vader's broer was wijlen Pieter van Gorkum, in Oostindien overleden.
    Hendrick van der Plats is voogd over genoemde kinderen geweest.
    Lijsbet Verschuijre en Johannis Lagendael verklaren dat zij de kinderen zeer goed kennen.

    Elisabeth is getrouwd met Henrick Jans van der Plas op 6 mei 1636 (civil) in Rotterdam. Henrick is geboren in Rotterdam; is gestorven vóór 23 mrt 1694. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  9. 10.  Lucretia Pieters Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 29 sep 1619 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 30 dec 1653; Testament
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers; Andere doopgetuige: Evertie Ariaensz

    vermelding:
    Gillis van der Clancq en zijn vrouw Lucretia Verschuer, won. bij de Roode Brugge, maken een wederkerig testament.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.

    Gezin/Partner: Gillis van der Clanck. Gillis is gestorven vóór 7 jul 1668. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  10. 11.  Janneken Pietersdr Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 27 okt 1621 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 10 jul 1647; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 25 nov 1652; Voogdij
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • functie: van 18 mei 1656; Weesmoeder van het weeshuis
    • vermelding: van 17 mei 1657; Testament
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers

    vermelding:
    Cornelis Blonck, coopman alhier, weduwnaar van Heyltgen Aeryens Verhaven, sluit een contract van huwelijksvoorwaarden met Jannetgen Verschuyren, jongedochter, geassisteerd door Pieter Verschuyren, haar vader.

    vermelding:
    Cornelis Blonck, coopman, en zijn echtgenote Janneken Verschuyren, benoemen elkaar tot voogd van hun kinderen en beheerder van de nalatenschap; daarnaast benoemt Cornelis zijn naaste familieleden van vaderskant tot voogd van zijn kinderen uit de eerdere verbintenis met Heyltgen Aeryens Verhaven.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Cornelis Blonck, kruidenier, prelegateert aan de kinderen, verwekt bij Jannetje Verschuer, zijn vrouw, elk 2.000 gulden.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.

    Janneken is getrouwd met Cornelis Thonis Blonck op 7 aug 1647 (civil) in Rotterdam. Cornelis is geboren in Dordrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  11. 12.  Maria Pieters Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 1 okt 1623 in Rotterdam; is begraven op 21 mei 1704 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr
    • vermelding: van 28 jul 1702; Attestatie

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers; andere doopgetuige Kresje Lodewijx

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.

    vermelding:
    Op verzoek van nakomelingen van Elsje Hendriks, in haar leven gehuwd met Siere Cornelis van Banken, leggen Pieter Jans van (H)oldenburgh (85) wonend op de Singel, zijn vrouw Maria Verschuere (78) en Pieter van Elkenen (72) wonend op het Quakernaet verklaring af. Comparanten hebben Cornelis Hendriksen, genaamd Cees Cooper, vader van wijlen Nicolaes Cornelissen Verdoes goed gekend. De laatste is onlangs te Crooswijck overleden.

    Begraven:
    Weduwe van Pieter Jantsz van Oldenburgh, kerk sark; Nieuwehaven n/ Juffr. v. Lier

    Maria is getrouwd met Arien Meese de Haes op 11 jul 1646 (civil) in Rotterdam. Arien is geboren in Den Briel; is gestorven vóór 12 sep 1664. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Maria is getrouwd met Jacob van Heul vóór 12 sep 1664 (civil). Jacob is gestorven vóór 31 mrt 1669. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Maria is getrouwd met Pieter Jansz van Oldenburg op 31 mrt 1669 (civil) in Rotterdam. Pieter is geboren in 1617. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  12. 13.  Pieter Pietersz Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is gedoopt op 10 feb 1628 in Rotterdam; is gestorven op 28 sep 1664 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 jan 1651; Testament
    • Opleiding: van 1652; Student in Utrecht
    • Beroep: van 1655; Advocaat
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • Beroep: van 1658 tot 1664; Secretaris van de stad Rotterdam
    • vermelding: van 14 mei 1659; Boedelscheiding
    • vermelding: van 18 aug 1660; Testament
    • vermelding: van 2 feb 1663; Testament
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Doop Luthers:

    vermelding:
    Pieter Verschuier/Verschueren, jongman, benoemt zijn moeder Elisabeth Verschuier, weduwe van Pieter Verchuier, tot universeel erfgenaam.

    Opleiding:
    Henrick Jansse van der Plasch (Plas), koopman van haring en gezouten vis, machtigt zijn zwager Pieter Verschueren, studiosus (student) in Utrecht, om namens hem daar of elders van ieder het geld te innen dat hem nog schuldig is, in het bijzonder van Egbert Harberts, schipper te Rhenen, en zijn borg Jacob Jansse Knijff uit Wijk bij Duurstede. Het betreft geleverde haring en vis.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    Beroep:
    In 1662 ook vermeld bij doop

    vermelding:
    Govert van Muijen, Bartholomeus van Muijden, kapitein van een compagnie burgers, en Pieter Verschuer, stadssecretaris, als gehuwd zijnde met Maria van Muijden, tezamen kinderen en erfgenamen van de overleden Rijck Adriaensen van Muijden, koopman, verklaren dat hen bij provisionele verdeling onder andere een drietal rentebrieven zijn toegewezen.

    vermelding:
    Pieter Verschuer, secretaris alhier, en zijn vrouw Maria van Muyen benoemen elkaar tot hun erfgenaam.
    Bij overlijden van Maria is er een legaat van 500 gulden voor de Remonstrantse Gemeente alhier.

    vermelding:
    Pieter Verschuer, secretaris, en zijn vrouw Maria van Muijen keuren het testament d.d. 17-8-1660 bij notaris Jacobus Delphius goed.
    Maria verandert de periode van 6 weken na haar overlijden in een jaar en 6 weken waarin haar man de kinderen de legitieme portie moet uitkeren.
    Zij voegen toe dat de erfenis van de kinderen zal gaan volgens het landrecht van Haerlem, Leijden, Amsterdam en andere steden in Hollant en Westfrieslant volgens het plakkaat van 18-12-1599.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.

    Overleden:
    Man van Maritje van Meuyen, overledene was secretaris

    Pieter is getrouwd met Maria Rijcke van Muijden op 26 dec 1658 (civil) in Rotterdam. Maria is gestorven na 30 dec 1692. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 24. Richard Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 7 okt 1659 in Rotterdam.
    2. 25. Paulus Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 15 sep 1661 in Rotterdam.
    3. 26. Ewoutie Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 6 mei 1663 in Rotterdam; is begraven op 10 jun 1752 in Rotterdam, Franse kerk.

  13. 14.  Jacobus Pietersz Verschuyr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Pieter1) is geboren in 1638.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 6 aug 1652; Testament
    • vermelding: van 20 aug 1655; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 7 jul 1668; Testament bij Notaris Jacob Duyfhuysen jr

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Jacobus Verschueren, 14 jaar of ouder, benoemt zijn moeder, Elisabet van der Cloot, weduwe van Pieter Verschueren, tot zijn enige erfgenaam.

    vermelding:
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.

    vermelding:
    Elisabet van der Kloot, weduwe van Pieter Verschuyr den ouden, benoemt tot haar erfgenamen haar kinderen Elisabeth Pietersdr Verschuyr, Janneken Pietersdr Verschuyr, Joost Pietersz Verschuyr, Catrina Pietersdr Verschuyr, Johannes Pietersz Verschuyr, Jacobus Pietersz Verschuyr, de kinderen van haar overleden zoon Pieter Pietersz Verschuyr, advocaet en secretaris van de stad Rotterdam, de kinderen van Lucretia Verschuyr, weduwe van Gillis van der Clanck en Maria Verschuyr. Elisabet woont naast deze notaris op het Westnieuwlant.



Generatie: 3

  1. 15.  Agnieta Willems Rotshoek Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Catarina2, 1.Pieter1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 29 jun 1663; Verkoop te Rotterdam
    • vermelding: van 23 dec 1663; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maritgen Pietersdr Houtom, weduwe van Willem Hendericxsz Rotshouck, en Agnietgen Rotshouck, Jeronimus Rotshouck en Catarina Rotshouck, in deze voor Elisabeth Rotshouck, allen kinderen en enige erfgenamen van Willem Hendericxsz Rotshouck, verkopen aan Johanns Hoogerwerff hun huis en erf aan de westzijde van de Lamsteech, voor 6500 gulden.
    Belendingen: Cornelis de Haen, de stadstrappen, de Turffmarct (nu de Caremelckmarct).

    vermelding:
    Agnieta Willems Rotshoeck, ziek, ongehuwd, wonend aan de noordzijde van de Hoogstraat genaamd Het Ontset van Leijden, benoemt haar broeder, Jeronimus Willems Rotshoeck, als legaat uit te keren aan haar zusters, Elisabeth en Catharina Willems, diverse goederen, en waardevolle sieraden. Verder een bedrag van 50 gulden.


  2. 16.  Daniel Abrahams Verschueren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1) is begraven op 27 nov 1685 in Rotterdam, Prinsenkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1666; Goudsmid
    • vermelding: van 11 sep 1666; Attestatie

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Hiob Cruijt, coopman, verklaart op verzoek van Daniel Verschuijr, goutsmit, dat hij van Clara Crijgers, weduwe van Willem Crijger, in zijn leven burgermeester alhier, gelden geeïst heeft voor het leveren van goud. Clara heeft hem in een kantoor een tafel met een grote hoeveelheid goudgelt laten zien.
    Enige dagen later heeft hij Jacob van Harsele verteld wat hij gezien had.

    Begraven:
    Prijnsse kerck; overledene liet na 2 minderjarige kinderen; Dijck over den Brantsteegh

    Gezin/Partner: Jannetjen Louwrens. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 27. Laurens Danielsz Verschuuren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 13 jun 1660 in Amsterdam, Nieuwe kerk.
    2. 28. Abram Danielsz Verschure  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 2 okt 1672 in Amsterdam, Nieuwe kerk.

  3. 17.  Elisabeth Abrahamsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 jun 1667; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Rees, groffsmith, en zijn vrouw Elisabeth Verschuer, die op de Nieuwe Haven wonen, en waarvan zij ziek in het kinderbed is leggende, benoemen elkaar tot erfgenaam. Als er geen kinderen in leven zijn, dan krijgt de familie van de eerstoverledene de kleding van de overledene, en bovendien 200 gulden. Zijn er wel kinderen, dan krijgen die hun opvoeding en 100 gulden.

    Elisabeth is getrouwd met Pieter Cornelisz Rees vóór 20 jul 1664 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 18.  Pieter Abrahamsz Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 25 okt 1677; Schuldbekentenis

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Verschuer, neurenbergier en burger alhier,leent 600 gld van Kapt. Christiaen Eldersz den Handel, burger alhier.
    Abraham Verschuere, zilversmid en burger alhier, stelt zich borg voor zijn zoon.

    Pieter is getrouwd met Martha Breggers vóór 31 jan 1666 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 19.  Justus Abrahamsz Verschueren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1)

    Justus is getrouwd met Cornelia Palmenboom vóór 15 nov 1671 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 20.  Cornelia Abrahamsdr Verschuur Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1)

    Cornelia is getrouwd met Cornelis Paap vóór 19 dec 1683 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 21.  Johanna Verschuere Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1) is geboren circa 1650.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 23 feb 1669; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Lodewijck van Schie en zijn vrouw Janneke Verschuere benoemen elkaar tot erfgenaam; als hij de eerststervende is, vermaakt hij gelden aan moeder Alewijntge Barents, als zij dan nog in leven is.

    Johanna is getrouwd met Lodewijck van Schie vóór 23 feb 1669 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 29. Neeltie van Schie  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 14 nov 1680 in Rotterdam.

  8. 22.  Neeltjen Abrahamsdr Verschuur Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1) is gedoopt op 6 jan 1653 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop remonstrants


  9. 23.  Neeltgen Abrahamsdr Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Abraham2, 1.Pieter1) is gedoopt op 11 feb 1657 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop remonstrants; andere doopgetuigen Dirck Amijs en Elizabeth Daniels


  10. 24.  Richard Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (13.Pieter2, 1.Pieter1) is gedoopt op 7 okt 1659 in Rotterdam.

  11. 25.  Paulus VerschuerPaulus Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (13.Pieter2, 1.Pieter1) is gedoopt op 15 sep 1661 in Rotterdam.

  12. 26.  Ewoutie Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (13.Pieter2, 1.Pieter1) is gedoopt op 6 mei 1663 in Rotterdam; is begraven op 10 jun 1752 in Rotterdam, Franse kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 10 apr 1709; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Eweta Verschuer, weduwe van mr. Abraham van Gherwen vertoont aan deze notaris brief met zegel, opgesteld door wijlen haar dochter Elisabeth van Gherwen. Aanwezig is ook Hendrik Selkert, weduwnaar van Elisabeth.
    15/03/1703 heeft Elisabeth aan notaris Johan van de Pavort alhier het verzegeld document, zijnde haar testament, overhandigd, waarin zij haar moeder tot universeel erfgename benoemt.

    Begraven:
    Franse kerk eigen; van Zuidwijk hier gebracht bij nacht bijgezet

    Ewoutie is getrouwd met Abraham van Gerven op 16 feb 1684 (civil) in Rotterdam. Abraham is gedoopt op 22 jun 1655 in Rotterdam; is gestorven vóór 10 apr 1709. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Ewoutie is getrouwd met Gualterus Hennequin op 6 feb 1713 (civil) in Rotterdam. Gualterus is geboren op 24 dec 1653 in Rotterdam; is gestorven op 15 jun 1738 in Rotterdam; is begraven op 21 jun 1738 in Rotterdam, Grote kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 4

  1. 27.  Laurens Danielsz Verschuuren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Daniel3, 3.Abraham2, 1.Pieter1) is gedoopt op 13 jun 1660 in Amsterdam, Nieuwe kerk.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Getuige doop: Willemtge Barents


  2. 28.  Abram Danielsz Verschure Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Daniel3, 3.Abraham2, 1.Pieter1) is gedoopt op 2 okt 1672 in Amsterdam, Nieuwe kerk.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Hervormd gedoopt


  3. 29.  Neeltie van Schie Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (21.Johanna3, 3.Abraham2, 1.Pieter1) is gedoopt op 14 nov 1680 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Getuige doop: Wilhelmina van Schie





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.