top deco

Neeltgen Heijndricksdr Verlaan

Vrouwelijk


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Neeltgen Heijndricksdr Verlaan

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 31 dec 1650; Testament Heijndrick Jacobsz Verlaen en Merrichgen Cornelisdr
    • vermelding: van 26 mrt 1652; Protest - Aanvaarding vruchtgebruik
    • vermelding: van 31 mei 1663; Testament Hendrick Jacobsz Verlaan
    • vermelding: van 4 okt 1666; Benoeming van haar neef als voogd
    • vermelding: van 4 dec 1666; Testament
    • vermelding: van 28 jan 1667; Langstlevende testament
    • vermelding: van 7 mei 1667; Afhandeling nalatenschap
    • vermelding: van 30 apr 1671; Testament Neeltjen Hendr Verlaen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Woerden, notaris Albertus Costerus 31-12-1650: Heijndrick Jacobsz Verlaen, oud-hoogheemraad van de grote Waterschap Woerden, en zijn vrouw Merrichgen Cornelisdr, wonend te Teckop maken hun testament. Hij is gezond en zij zit ziekelijk op een stoel. Beiden zijn bij hun volle verstand. In het testament wordt nagelaten aan haar kinderen Anthonis en Jacob Heijndrickszns en Neeltgen Heijndricksdr, die al een bruidschat hebben gekregen. Hun oudste en enige ongetrouwde zoon Cornelis Heijndricks krijgt onder voorwaarden een legaat van acht mergen land (vrij eigen land, zijnde hennep-, wei en hooiland) gelegen in Teccop tegenover haar woning, strekkend voor uit de Swaensvelder landscheiding tot de gezwerscooper landscheiding toe. Belend: O Jacob Heijndricksz, hun zoon; W Jasper Claes. Voor deze 8 morgen land is dezelfde waarde begroot, als de uitzet van de andere kinderen.
    Na het overlijden van één van de testateuren doet de langstlevende een uitkering uit het vaderlijke of moederlijke goed: aan de drie zonen, Corn.s, Anthonis en Jacob Heijndricks ieder 1.700 gld. en aan Neeltgen Heijndricks, die getrouwd is met Zegrum Claes in den Hondijck, het vruchtgebruik en de jaarlijkse opkomsten van drie mergen en twee hond land met de cade, gelegen op 'Oucamerick' in den gestigchte van Utrecht. Z de kinderen van Claes Gerritsz; N Cornelis Meertens. Zij moeten dan wel de jaarlijkse schattingen betalen.
    De langstlevende blijft eigenaar van al de andere goederen.
    Na het overlijden van de langstlevende, zijn de vier kinderen de enige en universele erfgenamen, elk voor een gelijke portie. Er worden voorwaarden vastgelegd met betrekking tot vruchtgebruik van o.a. het goud door dochter Neeltgen Heijndricks en het vruchtgebruik door zoon Cornelis, voor het geval zij zonder kinderen komen te overlijden.
    Het testament is opgemaakt in het woonhuis te Teckop.

    vermelding:
    Protest - aanvaarding van het vruchtgebruik van een stuk land geschiedt zonder goedkeuring van het testament van Henrick Jacobss Verlaen en + Marigen Cornelis, ouders van comparante
    Datering: 26-03-1652; Aktenummer: 43, Notaris: G. VASTERT
    Personen: Protesteerder: Segerum Claess, Echtgenoot: x Neeltge Henricx Verlaen, Woonplaats: Houdyck
    Verwijzingen: testament d.d. 31-12-1650 nieuwe styl voor notaris A. Costerus te Woerden
    Toegangsnummer: 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905 Inventarisnummer: U021a019

    vermelding:
    Woerden 31-5-1663: Heijndrick Jacobs Verlaen, oud hoogheemraad van het waterschap Woerden, wonend te Teccop, maakt zijn testament. Tot zijn erfgenamen worden benoemd Jacob Heijndricks Verlaen, zijn zoon, Neeltge Heijndricks Verlaen, zijn dochter die is getrouwd met Zegrum Claes, alsmede de drie weeskinderen (Heijndrick Cornelis, Merrichgen en Geertgen Cornelis) van Cornelis Heijndricks Verlaen, zijn overleden oudste zoon.

    vermelding:
    Kamerik 4-10-1666: Neeltje Hendricx Verlaen weduwe en Boedelhoudster van Zegrom Claesz van Bosch, benoemt haar neef Balten Adriaens Boel tot voogd

    vermelding:
    Kamerik voor schout en schepenen, 4-12-1666: Neeltjen Hendrickx Verlaen, weduwe? van Segerum Claes van Bosch maakt haar testament. Zij herroept alle voorgaande testamenten. Zij vermaakt onder voorwaarden aan het Heilige Geest Huis Armen te Kamerik (1.000 car. gld), aan (haar neef) Balten Adriaens Boel en aan Jan Mathijs Bijstervelt (500 car. gld)

    vermelding:
    Woerden 28-1-1667 bij notaris Albertus Costerus: Cornelis Cornelis Gansevanger en Neeltgen Heijndricks Verlaen, echtelieden wonende in de Houdijck in’t Gestichte van Utrecht, maken hun testament waarbij de voorgaande testamenten worden herroepen, behalve de legaten van Neeltgen Heijndricks Verlaen bij het sluiten van haar tegenwoordige huwelijk voor het gerecht van Kamerik gepasseert.
    …’doende de selve in crachte van opene brieven van octroij geobtineert van(de) ed: Hove van Uijtrecht in dato den 15e deser maent januarij 1667 ten twee uijre naer noens’…
    De langstlevende krijgt de lijftochten en het vruchtgebruik van alle roerende en onroerende goederen, ‘meubile? en(de) immeubile? actien, crediten en(de) gerechticheden.
    Hij benoemt tot zijn erfgenamen zijn vader of moeder of de langstlevende van dien, of bij hun overlijden, zijn broers en zusters of de nakomelingen.
    Zij benoemt tot erfgenamen Cornelis Tonis Gansevanger en Nellichgen Jans Thoor, de vader en moeder van haar man. Als dit strijdig is met de wettelijke bepalingen, dan benoemt zij tot erfgenamen de vrienden en ‘magen’ van haar voornoemde man.

    vermelding:
    Woerden 7-5-1667: Jacob Hendricks Verlaan, voor hemzelf, Cornelis Cornelis Gansevanger en Neeltgen Hendricxs Verlaen, echte(liede)n,Pieter van Liesvelt, schout van Cockengen als voogd over Hendrick, Merrichien en Geertgien, onmondige kinderen van Cornelis Verlaen en Jacobjen Romers treden allen op als erfgenamen van de overleden Hendrick Jacobs Verlaen uit Teckop. Zij dragen over aan Jan Claesz Poolen een perceel hooi- en hennepland, gelegen in Oudt Camerick, drie mergen en twee hont etc.

    vermelding:
    30-4-1671 Voor Hubert van Gorcum notaris te Kamerik en voor de schout en schepenen van Kamerik: Neeltjen Hendr. Verlaen, huisvrouw van Cornelis Cornelissen Gansevanger, wonend in de Houdijck legt haar laatste wil vast.
    Zij wil dat bij de christelijke begrafenis de rouwmaaltijd ten huize van Johan Freser, schout tot Kamerik, gehouden zal worden.
    Zij vernietigt het testament van 28-1-1667, de opene brieven met haar man bij het Hof van Utrecht op 17-1-1667?
    Zij verklaart te prelegateren aan Henderick Jacobs Verlaen, zoon van Jacob Jacobs Verlaen de som van 400 car. gld.. Zij legateert aan de kinderen van Balthuis Ariens Boel, aan de kinderen van Reijer Jansz Schoenmaker, aan de kinderen van Jan Mathijs Bijstervelt en aan de Kinderen van Jacob Jacobsz Verlaen voorschr. Ieder de som van 400 car. gld. Makende voor de 4 ‘staecken’ 1600 car. gld. mits dat de kinderen ouders leven lang gedurende of tot getrouwens toe de renten van de voorschr. kinderen ieders gelegateerde 400 gld. zullen genieten.
    Zij laat na de roerende en onroerende goederen aan de erfgenamen Balthus Ariensz Boel, Jacob Jacobs Verlaen, Jan Mathijs Bijstervelt en Reijer Jansz Schoenmaker, ieder voor een ‘staeck’ en de kinderen van Cornelis Hendricksz Verlaen mede voor een ‘staeck’ of bij vooroverlijden van één van de erfgenamen hun wettige nakomelingen. Onder voorwaarden voor de kinderen van Cornelis Hendricksz Verlaen.

    Gezin/Partner: Zegrum Claes van Bosch. Zegrum is gestorven vóór 4 dec 1666. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Neeltgen is getrouwd met Cornelis Cornelis Gansevanger circa 15 jan 1667 (civil) in Kamerik. [Gezinsblad] [Familiekaart]





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.