top deco

Poulus Joosten Verschuijren

Mannelijk 1605 - 1667  (~ 62 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Poulus Joosten Verschuijren is geboren in 1605; is begraven op 18 dec 1667 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1632; Lakenkoper
    • vermelding: van 14 feb 1632; Testament
    • vermelding: van 9 nov 1632; Attestatie
    • functie: van 1637; Diaken van de Gereformeerde Kerk te Rotterdam
    • Beroep: van 1637; Koopman
    • vermelding: van 3 jun 1638; Testament
    • vermelding: van 26 jul 1638; Machtiging
    • vermelding: van 27 okt 1639; Machtiging
    • vermelding: van 8 sep 1640; Testament
    • functie: van 1642; Vader van het Oudemannenhuys
    • functie: van 1644 tot 1652; Ontvanger van 's lands middelen
    • vermelding: van 8 apr 1644; Verkoopakte
    • vermelding: van 24 okt 1644; Machtiging
    • vermelding: van 8 mrt 1645; Testament
    • vermelding: van 7 mei 1646; Machtiging
    • vermelding: van 18 feb 1647; Akte van verhuur
    • vermelding: van 18 sep 1647; Akte van verhuur
    • vermelding: van 10 okt 1647; Attestatie
    • Beroep: van 1649 tot 1667; Burgemeester van Rotterdam, raad en vroedschap
    • vermelding: van 28 jul 1654; Testament
    • vermelding: van 23 apr 1655; Testament
    • vermelding: van 10 sep 1655; Verkoopakte
    • vermelding: van 27 aug 1658; Transportakte
    • vermelding: van 13 mrt 1659; Machtiging
    • vermelding: van 4 mrt 1664; Verhuur
    • vermelding: van 29 mei 1666; Verhuur

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pouwels Verschuyeren en zijn vrouw Maria van Berckel laeckencooper Nyeupoort, benoemen elkaar tot universeel erfgenaam met voorzieningen voor hun kinderen, zij benoemen de langstlevende tot voogd met uitsluiting van de Weeskamer van Rotterdam.

    vermelding:
    - Hendrick Dircx Appeldoorn, 39 jaar;
    - Johan van Berckel, 23 jaar en
    - Pauls Verschuyre, 27 jaar, allen laeckencoopers;
    leggen op verzoek van Lambrecht Hulsthout en Adriaen Rijsberch, laeckencoopers te Dordrecht, een verklaring af over het gebruik bij de betaling van de impost op wollelakens.
    Doorgestreept is de naam van Hendrick Blanckenburg, eertijds laeckencooper, pachter van de impost op de wollelakens.

    Beroep:
    grossier van wollelakenen

    vermelding:
    Pauwels Verschuyeren en zijn vrouw Maria van Berckel laeckencooper Nyeupoort, benoemen hun kinderen tot erfgenaam, en bij gebreke van dien hun bloedverwanten volgens heersend erfrecht. Dit testament vervangt het testament gemaakt op 14.02.1632 voor notaris Willem Jacobsz.

    vermelding:
    Paulus Verschuyre, coopman en grossier van wolle lakenen, machtigt Johan van Berckel, raidt en vroetschap alhier, om een kwart van twee kavels land, gelegen in de Schermer over te dragen aan Cornelia Jacobsdr, weduwe van Gerard van Berckel, in leven burgemeester.

    vermelding:
    Pauls Verschuyre, coopman en grossier van wolle lakenen, machtigt, mede namens zijn compagnon, raidt en vroetschap Johan van Berckel, zijn dienaer Johannes Vermuyden om namens hem het geld dat buiten de stad uitstaat te innen.

    vermelding:
    Joost Verschuijr den Ouden en zijn vrouw Maritge Jacobs benoemen elkaar tot erfgenaam. Na beider dood erven hun beider kinderen Elijsebeth Verschuijren, Joost Verschuijren de Jonge, JacobVerschuijren, Margareta Verschuijren, Pouwels Verschuijren en Pieter Verschuijren.
    Dezen moeten een legaat van 28.000 gulden geven aan hun jongste broer Johannes Verschuijren, plus linnengoed. Diens voogden na de dood van de langstlevende zullen zijn hun zoon Poulus Verschuijre en hun schoonzoon Pieter Wijnants.
    Verder een legaat voor de arme geloofsgenoten, plus de helft van de schuur waar zij met hun geloofsgenoten samenkomen in de Lombertstraat.
    Zoon Johannes Verschuijren erft het h.e.e. waarin Joost Verschuijren woont, genaamd St. Joris, aan de Hoochstraet, onder bepaalde voorwaarden, o.a. het betalen van rente aan de erfgenamen van Jan Gijsbrechsz Tromper, wier rentmeester is Gerrit Daemen van Nideck, rentmeester van het Weeshuis.
    Prelegaten aan testateurs zuster Catalina Verschuijren en aan het arme Vrouwenhuis.

    vermelding:
    Paulus Verschuyr (tekent Verschueren) verkoopt aan Dirck Diert voor 13.000 gulden
    een huis, werkhuis en erf staande en gelegen aan de oostzijde van de Nieupoort anders genaamd De Oppert.
    Belend aan de noordzijde de verkoper en aan de zuidzijde het huis met het Swaert.
    Tevens neemt de koper voor 1.250 gulden over een gouden leren stuk van een schilderij in de schoorsteen en nog andere roerende goederen.
    De koper is gehouden contant te betalen.

    vermelding:
    Paulus Verschuyr (Verschueren), ontvanger, weduwnaar van Maria van Berckel, voor 1/5 deel, Johan van Berckel, ontvanger-generaal van Holland en West Friesland uit 's Gravenhage, vanwie Paulus een machtiging heeft, voor 2/5 deel, vervolgens Johan Gael, man van Anna van Berckel, voor 1/5 deel en Catharina van Berckel, ongehuwd, voor 1/5 deel zijn kinderen en erfgenamen van wijlen Gerard van Berckel. Zij machtigen Cornelis de Haes, procureur voor het gerecht in Alkmaar, om namens hen van Ronge IJsbrantsz, wonende in de Schermer in de zevende kavel, een jaar pacht van een woning en landerijen gelegen in de Schermer in de 7e en 8e kavel te ontvangen. Verder schadevergoeding te innen i.v.m. het gebruik van het land.

    vermelding:
    Joost Verschueren den Ouden en zijn vrouw Maeritge Jacobsdr maken een aanvulling op hun testament, gepasseerd voor deze notaris, van 20-10-1643 waarbij hun zoon Poulus Verschuere na hun dood aan zijn vier kinderen uit zijn huwelijk met wijlen Maritgen van Berckel, genaamd Maria Verschueren, Cornelia Verschueren, Elisabeth Verschueren en Anna Verschueren, 10.000 gulden zal uitkeren.
    N.B. Maeritge ondertekent met Moeder Verschuer.

    vermelding:
    Hester de Meester, laatst weduwe van Heyndrick van der Goch, advocaet, raedt en vroetschap, machtigt Johannes van Oosterwijck om bij het gerecht de eigendom in ontvangst te nemen van een huis en erf, gekocht van Pouwels Verschuyr en Johan van Berckel, en aan Euwout Jansz Vlasvelt over te dragen een huis en erf, staande en gelegen aan de noordzijde van de Blaeck, volgens de koopvoorwaarden daarvan d.d. 11-11-1645.

    vermelding:
    Paulus Verschuyr (tekent: Verschuyren), ontvanger van de gemenelands middelen, verhuurt voor drie jaar voor 500 Car. gulden 's jaars aan Margarita Bours (tekent: Boursse), weduwe van Pieter Bours, een huis en erf staande en gelegen aan de zuidzijde van het Haringvliet.
    Belend ten oosten: Trijntge Dircx en ten westen: Andries van Aller, notaris.
    Borg: Adriaen van der Leck.

    vermelding:
    Paulus Verschuyren (Verschueren), raad en vroedschap en ontvanger van het comptoir, verhuurt aan Panckraes Wyringxsz Koyman, een bouhuis (boerderij), bergschuur, boomgaard en land aan de Rottekade, bij de Bleiswijkse meren (Rottemeren-GAR). Paulus heeft recht op vruchtgebruik van de boomgaard en -op te knappen-vogelkooi (eendenkooi); huurder heeft hiervoor wel onderhoudsplicht, in detail beschreven. Tevens bepaling over turf. De huurperiode bedraagt 1 jaar, tegen een huur van 200 gulden voor huis en land en 30 voor de eendenkooi.

    vermelding:
    Johan van Berckel, ontfanger generael van Hollant en Westvrieslant, en Paulus Verschuijre, ontfanger van de gemeene landsmiddelen, verklaren dat zij bij testament van Cornelia Jacobs Roos, weduwe van Gerard van Berckel, burgemeester, raad en vroetschap, hun moeder en schoonmoeder, aangesteld zijn als curateurs over de goederen, die de kinderen van hun zuster en schoonzuster, Petronella van Berckel, erven, ook indien de man van Petronella, Johan van Quarles, voor zijn vrouw, overlijdt.
    Het testament is gepasseerd voor notaris Franck Jacobs op 06-09-1641.

    vermelding:
    Maria van der Zegen, weduwe van Joost Verschueren de Oude, benoemt tot haar erfgenamen: Elisabeth Verschueren, weduwe van Willem PieterNoortdijk te Amsterdam, Margaretha Verschueren, weduwe van PieterWijnants uit Haeren, Paulus Verschueren, raad, vroedschap en burgemeester, Pieter Verschueren, koopman, Joannes Verschueren, oud-schepen en schepen van Schieland, haar kinderen, en Elisabeth Verschueren, weduwe van Henrik Pelt en Maria Verschueren, kinderen van haar overleden zoon, en Jacob Verschueren, haar zoon.

    vermelding:
    Neeltje Maertensdr van der Zegen maakt haar testament op. Zij legateert aan de armen van de remonstrantse gemeente en aan Samuel Landtsbergen den Ouden, Samuel Landtsbergen de Jongen, Paulus Verschueren, burgemeester, haar neef, Maertjen Ariens Starreman, haar nicht, Catharina Spaen, haar nicht die zij ten doop hield, Pieter van der Zegen, haar broer, Martinus van der Zegen, haar neef, Martinus van der Zegen, zoon van Pieter van der Zegen, haar broer, Aeltje van der Zegen, haar zus, Evert van der Hoeven, Martin van der Hoeven en Aeltje van der Hoeven, haar neven en haar nicht.

    vermelding:
    Jan Pietersz Moliers, koopman, verkoopt aan Paulus Verschueren, oud-burgemeester, de opstal en "Melioratien en Beterschappen" van de Raem, gelegen aan de noordwestzijde van het Raempad, binnen de Raampoort. Het grenst tZ aan Jacob Jansz en Maertgen Harmans en tN Jan Denys Kelck, strekkend tot achter aan de Schiekade. Hij bekend volledig betaald te zijn.

    vermelding:
    Leendert Adriaensen Tasch en Theunis Adriaensen Tasch, beiden uit Zevenbergen, hebben met de andere erfgenamen van wijlen Pancras Cornelissen een perceel hooiland van 3 morgen in de Swanlasche polder in het Zuydeinde aldaar aan Paulus Verschuer, oud-burgemeester en raad en vroedschap, verkocht.

    vermelding:
    Boudewijn Wilhem van Muijlwijck machtigt Hartman de Custer, procureur, om aan Paulus Verschuijr, oud-burgemeester, de westerlijke helft van 3 erven over te dragen, waarvan de oosterlijke toebehoort aan de erfgenamen van dominee Adrianus Smoutius, gelegen aan de punt van de Wijn- en de Scheepmakershaven. Hij heeft de koopsom van 2500 gulden al ontvangen.
    Belendingen: ten oosten de voorn. erfgenamen en ten westen de erfgenamen van Crooswijck en de heer van der Wolff, strekkend van de Wijnhaven tot de Scheepmakershaven.

    vermelding:
    Paulus Verschueren, oud-burgemeester, raad en vroedschap, verhuurt een stuk land van 4 morgen, gelegen aan de Wieldrechtse polder aan de Middelweg, aan Corstiaen Ariaensen Ruijter, wonende aan de Pruimdijk.

    vermelding:
    Pauls Verschueren verhuurt een stuk land van 16 morgen, gelegen in de polder van Wieldrecht, aan Henderick Ariense Pater, wonende te Dubbeldam

    Begraven:
    overleden weduwnaar was burgemeester; Zijn nalatenschap werd geschat op 225.000 gulden

    Poulus is getrouwd met Maria Gherrids van Berckel op 22 apr 1631 (civil) in Rotterdam. Maria is begraven op 8 mrt 1643 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Maria Poulus Verschuijren  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 feb 1632 in Rotterdam; is begraven op 21 sep 1678 in Rotterdam.
    2. 3. Geret Pouwels Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 26 sep 1633 in Rotterdam.
    3. 4. Cornelija Pouwels Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 nov 1634 in Rotterdam.
    4. 5. Elijsabeth Pouwels Verschuer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 23 mrt 1636 in Rotterdam.
    5. 6. Anna Poulus Verschuier  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 29 jul 1639 in Rotterdam.
    6. 7. Caterijna Poulus Verschuijer  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 1 mrt 1643 in Rotterdam.


Generatie: 2

  1. 2.  Maria Poulus Verschuijren Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Poulus1) is gedoopt op 10 feb 1632 in Rotterdam; is begraven op 21 sep 1678 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 jun 1650; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 3 jul 1655; Testament

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen: Jan Cornelisse, Annetghen van Berckel en Neeltghen Jacops

    vermelding:
    Eeuwout van der Borst, jongman, vergezeld door zijn schoonvader Gerard van Bergen, raet en vroetschap, thesaurier, zijn moeder Petronella van Spreeuwesteyn en zijn voogd Dirck Laeckens, coopman, gaat buiten gemeenschap van goederen trouwen met Maria Verschueren, j.d.. Zij wordt geassisteerd door haar vader Paulus Verschueren, burgemeester en ontvanger des gemeene lantsmiddelen, en Johan van Berckel, out-burgemeester en ontvanger des gemeene lantsmiddelen.
    Zij maken een bepaling voor het geval een van hen beiden komt te overlijden zonder kinderen na te laten.

    vermelding:
    Eeuwout van der Horst, raet, vroetschap en schepen, en Maria Verschueren, zijn vrouw, sluiten de weeskamer uit van hun nalatenschap.

    Begraven:
    Weduwe van Eewout van der Horst
    kerk; overledene liet na 4 minderjarige kinderen; Harijnchvlijet in Erassemuijts

    Maria is getrouwd met Ewout van der Horst op 2 aug 1650 (civil) in Rotterdam. Ewout is gestorven vóór 21 sep 1678. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Geret Pouwels Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Poulus1) is gedoopt op 26 sep 1633 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; doopgetuigen N.N. Berckel en Jan van Berckel


  3. 4.  Cornelija Pouwels Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Poulus1) is gedoopt op 17 nov 1634 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 28 nov 1668; Verhuur

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen Jan Engelsman en Anna van Berckel

    vermelding:
    Cornelia en Elisabeth Verschueren, meerderjarige dochters, verhuren aan Rocus Vosburch hun huis in de Bagijnestraet, naast de lombert, voor de tijd van 2 jaar en voor 120 gulden per jaar.


  4. 5.  Elijsabeth Pouwels Verschuer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Poulus1) is gedoopt op 23 mrt 1636 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 28 nov 1668; Verhuur

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen: Cornelija van Berckel, Ian van Berckel en Peternelle Quarles

    vermelding:
    Cornelia en Elisabeth Verschueren, meerderjarige dochters, verhuren aan Rocus Vosburch hun huis in de Bagijnestraet, naast de lombert, voor de tijd van 2 jaar en voor 120 gulden per jaar.


  5. 6.  Anna Poulus Verschuier Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Poulus1) is gedoopt op 29 jul 1639 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; Doopgetuigen: Jan van Berkel, Cornelija Roos en Pieternelle van Berkel


  6. 7.  Caterijna Poulus Verschuijer Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Poulus1) is gedoopt op 1 mrt 1643 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd; doopgetuigen: Johannis van Berckel, burgemeester, Pietronelle van Berckel en Anna van Berckel





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.