top deco

Jannetje Jans Glaa

Vrouwelijk 1640 - 1700  (~ 60 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jannetje Jans Glaa is gedoopt op 1 jan 1640 in Amsterdam, Nieuwe kerk (dochter van Jan Harmensz Glaa en Heijltje Heere); is begraven op 13 feb 1700 in Utrecht, Jacobikerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1672 tot 1674; Huisvrouw van David Butler genoemd in stukken VOC
    • vermelding: van 26 mei 1694; Verkoop huis en erf te Amsterdam
    • vermelding: van 11 nov 1700; Verkoop uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Uit een journaal van de VOC blijkt dat de huisvrouw van luitenant David Butler heeft verzocht om overkomst naar Ceijlon, waar David 'seer goede dienst doet'. Niet gedateerd, waarschijnlijk rond 1672.

    14-11-1672:...Den Lieutenant Butler tot Trincquenemale groot devoir om de fortresse Oostenburgh in defentie te crijgen, daer van Ue(del)e de affbeelding hiernevens in een Caarte verthoont werd, doch het waterpas dat wel 't voornaamste was, en noodigst te volbouwen, conde sonder grooter assistentie van volcq niet opgemaeckt werden, soo dat wij van harten wensten Ue(del)e machtich waeren op den ontfang deser derwaerts noch 100: matroosen en 200: - militairen te bestellen, om aen die hoeck wat uijt de becommeringe en groote sorge te geraecken, dewijl wij doch van dese cant daer toe geheel onvermogens blijven, den opgem: luijtenant butler schrijfft hiernevens aen sijn huijsvrouw welcken brieff Ue(del)e sijnentwegen vrundelijk werden versocht, dat met haer vermogende voorschrijven na't vaderlandt mach voortgaan, om de Heeren meesters tot Consent te beweegen, dat gemelte sijne huijsvrouw mocht na herwaerts, overcomen.

    Uit verslag ondertekend op 12-2-1674...Davidt Butler luijtenant tot Trincquenemale versoeckt dat de helft van sijn gagie: aen sijn huijsvrouw gen.t ... Galaa tot Amsterdam mogt werden betaelt, sijnde tot dien Eijnde behoorlijcke notitie inde soldije boecken gedaen.

    15-9-1674:...het doode hooft vanden cloeckmoedigen Butler die seecker onder de helden mach gestelt worden te wenschen sijnde dat hij wat gehoorsamer aen sijn vrouw en kinderen was geweest, sall ons met groot respect in zyde Cleeden geworden en gewieroockt met trompnen en pijpen werden gerestitueert verclaerende gemelte bramine dat het alleen was affgehouwen om Cawetta te thoonen, het aensicht van och man die onder de Hollanders soo valjant was geweest & die het gesien hebbende, belasten t selve te wieroocken & te balsemen om weder tegeven...

    vermelding:
    ORA Amsterdam, 26-5-1694: Janneke Glaa, weduwe van David Butler, geassisteert met Philip van Halmaal als voogd, Fredrick Quelenburgh, Jan Dirck Dingens en de voorn. Philip van Halmaal, 'hare vierendeele'... met Jan Butler ende Pieter Becker als man en voogd van Geertruijt Groesbeeck, eerder weduwe van Heere Butler, de twee zonen van Janneke, verkopen aan Adriaen Westveen en Jan Westveen, een huis en achterhuis met erf op de Lauriergracht aan de noordzijde op de Westerhoek van de eerste Dwersstraet of Lavendelstraat, aan de westzijde een gemeene muur en loode goot en aan de noordzijde een gemene muur, vrij en onbelast.

    NB Frederick Quellenburgh was op 20-4-1691 te Amsterdam in ondertrouw gegaan met Helena Gla. Hij was 28 en zij 24 jaar oud. Helena kwam van Bengaalen, woonde in de Laurierstraet. Haar ouders waren dood en haar voogd was Corn. van der Beek. Deze Helena moet rond 1667 zijn geboren. Haar doop niet kunnen vinden.

    vermelding:
    ORA Amsterdam 11-11-1700: Pieter Becker als man en voogd van Geertruijd van Groesbeek, eerder weduwe van Heere Butler die een zoon en mede-erfgenaam was van Janneke Gla in haar leven weduwe van David Butler; Petronella Verweij, weduwe van Jan Butler, een zoon en mede-erfgenaam van Janneke Gla, geassisteerd met haar voogd Pieter Wouterse, (tevens met Jan Pieterse, Hendrick Westervelt die vierendelen). Zij verkopen aan Jan van Halmaal een huis en erf in de Lavendelstraat aan de westzijde achter de loodgieterij van Adriaan en Jan Westveen,

    Begraven:
    Weduwe van David Buttelaer; mondige kinderen; bij de Visbrug 4-0-0

    Jannetje is getrouwd met David Jansz Butler op 22 sep 1658 (religious) in Amsterdam, Nieuwe kerk. David (zoon van Jan Bouteleur en Agneta Ruts) is gedoopt op 24 apr 1639 in Amsterdam, Oude kerk; is gestorven circa aug 1674 in Nagapattinam, India. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    David Jansz: varensgezel, oud 20 jaar, geasst met zijn moeder Agneta Rutgerts, wonend op de Prinsengracht; Joanna Glaa: 19 jaar, geasst met Jan Harmens Gla, haar vader, woont als voren,

    Kinderen:
    1. Johannis Butler is gedoopt op 29 jun 1659 in Amsterdam, Oude kerk; is begraven op 28 jan 1700 in Amsterdam, Karthuizer Kerkhof.
    2. Heere Buttelaer is gedoopt op 31 jul 1661 in Amsterdam, Oude kerk; is begraven op 16 jun 1690 in Amsterdam, Westerkerk.
    3. Jan Butler is gedoopt op 26 aug 1668 in Amsterdam, Westerkerk; is begraven op 19 okt 1678 in Amsterdam, begraafplaats kinderlijken.

Generatie: 2

  1. 2.  Jan Harmensz Glaa is gedoopt op 7 okt 1607 in Amsterdam, Oude kerk (zoon van Herman Jansz en Jannetje Willems); is begraven op 10 feb 1679 in Amsterdam, Westerkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Steegje van Jan Harmansz
    • Beroep: van 1629 tot na 1644; Huistimmerman
    • vermelding: van 30 sep 1642; Eigenaar huis en erf in de Haarlemmer houttuinen te Amsterdam
    • Beroep: van 30 sep 1642 tot 1679; Rooimeester van Amsterdam
    • vermelding: tot 6 mei 1648; Eigenaar huis en erf aan de Rozengracht te Amsterdam
    • vermelding: tot 20 mei 1658; Eigenaar huis en erf aan de Handboogstraat te Amsterdam
    • vermelding: tot 3 mrt 1661; Verkoop huis en erf op het Nieuwe Waals eiland te Amsterdam
    • vermelding: van 20 dec 1663; Eigenaar huis en tuin aan de Overtoomseweg te Amsterdam
    • vermelding: van 12 sep 1679; Verkoop huis en tuin aan de Overtoom in Amsterdam
    • vermelding: van 18 jun 1705 tot 8 jul 1801; Afhandeling nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In de Buiten Oranjestraat (vlakbij de Haarlemmer Houttuinen) was een steegje van Jan Harmansz. Omdat Jan Harmensz Glaa rooimeester was van Amsterdam - een functie die alles met bouw te maken had - en hij onroerend goed in de Haarlemmer Houttuinen, zou het kunnen dat dit steegje naar hem vernoemd is.

    vermelding:
    Jan Harmansz, gezworen rooijmeester van Amsterdam, koopt van Jan Vredricksz, scheepstimmerman te Edam, huis en erf Het Edammer Schuitje uithangend, buiten de Oude Haarlemmerpoort, in de Houttuinen, naast Jan Lucassen, houtkoper aan de oostzijde en Lenart Coen ...houtkoper aan de Westzjde

    Beroep:
    Zijn vader is in 1637 ook als rooimeester vermeld.
    Ook vermeld op 20-12-1663 en bij de afhandeling van zijn nalatenschap.
    Een rooimeester is een ambtenaar, die belast is met het aanwijzen van de rooilijn van gebouwen en straten of van wegen enz., met het toezicht op den bouw van nieuwe en de toestand van oude huizen, enz., bouwopzichter, ook: opzichter van wegen, en erfscheider.
    In de tijd van Jan Hermansz Glaa een belangrijke funcitie, vanwege de stadsuitbreidingen van Amsterdam. Amsterdam had in die tijd (tot 1660) maar twee rooimeesters. Na 1660 had Amsterdam vier rooimeesters.

    vermelding:
    6-5-1648 Jan Hermansz Gla, Rooijmeester, verkoopt aan Michiel Copie, een huis en erf aan de Roosegracht belend door Dirk Outhuizen met een gemene muur aan de oostzijde en Aren Stockmans aan de westzijde, strekkende voor van de straat tot achteraan de Roosenstraat, Willem Hermansz, houtkoper, wordt als zijn broer vermeld.

    vermelding:
    Jan Harmensz Gla, roijmeester, verkoopt het onroerend goed aan Pieter Jacobs de Jongh. Huis en erf liggen aan de westzijde naast de weduwe van Gerrit Jansz, roijmeester met een gemene muur, loden goot en een geboorde waterput en bak van dezelfde put, aan de noordzijde van Jacob Pieters, alwaar de gallerij op de plaats staat ... aan de muur van Jacob Pieters aan de zuidzijde, strekkende voor van de straat tot achteraan de plaats of tuin van de Voetboogstraat waar de koper een blinde muur zal mmoeten optrekken. Willem Harmensz, houtkoper en Stoffels Jansz den den Bergh, Mr. metselaar staan borg.

    vermelding:
    Jan Harmens Gla, rooimeester, verkoopt aan kapitein Jacob Cornelis Swart een huis en erf op de buitenkant (aan de Prins Hendrikkade) van het nieuw Waels Eijlant, met de muur aan die van Dirck Duijkent, een schutting aan de noordzijde en kapitein Coert Theunisz an de zuidzijde.

    vermelding:
    Gekocht door Jan Harmansz Gla, Roijmeester en (zijn schoonzoon) Stoffel Jans van den Bergh, mr. metselaar
    f 975 door Jan Hermansz Gla voor tuin en getimmerte no. 6 en f 1350, door Stoffel Jans van den Bergh voor de tuin met getimmerte no. 5.
    Sijmon Jacobs Crammer, roijmeester is eigenaar van tuin no. 4
    Het onroerend goed wordt in 1679 verkocht door Heijltje Heere die dan weduwe is van Jan Harmsnz Gla.

    vermelding:
    12-9-1679: Heijltie Heere, weduwe van Jan Harmensz Gla, rooijmr., geassisteerd met haar voogd, Adriaen Jansz, mr. timmerman, Here Butler, zijdegrijnwerker en Claes Sijmonsz, kistemaker?, verkoopt aan Pieter Pietersz Pronk een huis en tuin, aan de Overtoomseweg (Overtoom), buiten de nieuwe rooiing en fortificatie no.6., vooraan de weg, tot achter de Hoornsgang

    vermelding:
    Jan van de Haar, voor 1/7, Adriaan van de Haar voor 1/7, Helena van de Haar en Jannetje van de Haar, beide meerderjarige dochters ieder voor 1/7, Rembart vanden Wijngaarde en Willemijntje van de Haar, echtelieden, ook voor 1/7, alle kinds kinderen en mede-erfgenamen van Jan Harmensz Glaa, in zijn leven rooimeester van Amsterdam, dragen over/verkopen aan Carel van de Haar, hun deel in het huis en erf, op de Keizersgracht aan de westzijde.
    Op 24-6-1732 verkoopt de familie Van der Haar, voor de helft erfgenaam in de nalatenschap van Jan Harmensz Gla een huis en erf, op de Egelantiersgracht aan de zuidzijde, het derde huis voorbij de laatste dwarsstraat. Het huis gaat naar Jan en Heijltje van der Haer. Overdracht door Adriaen van der Haer, voor 1/5 deel, Maria, Helena en Clara van der Haer - dochters van wijlen Carel van der Haer en samen voor 1/5 deel, het echtpaar Rombartus van Wijnaerden en Willemijntje van de Haer, voor 1/5 deel, en ook als erfgenamen van de inmiddels overleden Helena en Jannetje van de Haer
    Op 24-5-1752 wordt de helft van het huis op de Egelantiersgracht door Jan van der Haer verkocht aan Agatha Klijn, weduwe van Gerrit van Malsem. Uit de akte blijkt dat het huis en het achterhuis is gebouwd door Jan Harmensz Gla na 8 maart 1644, de dag waarop hij het erf heeft aangekocht.
    Op 2-11-1752 wordt nog een kwart verkocht aan de hierboven vermelde Agatha Klijn door Helena van Duijnhoven, een dochter van Heijltje van de Haer.
    Op 25-11-1778 verkoopt een kleindochter van Carel van de Haar, Clara van Lingen, aan Lukas Stulens 1/3 deel van het huis en erf op de Keizersgracht bij de gewezen schouwburg naast de poort van het Hofje Liefde is het Fondament.
    Op 8-7-1801 wordt een erfdeel van het huis op de Keizersgracht verkocht aan Claas Veldhuijs

    Begraven:
    Op de Prinse graft 15:-

    Jan + Heijltje Heere. Heijltje is geboren in 1607 in Oldenburg; is begraven op 22 jul 1682 in Amsterdam, Westerkerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Heijltje Heere is geboren in 1607 in Oldenburg; is begraven op 22 jul 1682 in Amsterdam, Westerkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 12 sep 1679; Verkoop huis en tuin aan de Overoom in Amsterdam

    Aantekeningen:

    vermelding:
    12-9-1679: Heijltie Heere, weduwe van Jan Harmensz Gla, rooijmr., geassisteerd met haar voogd, Adriaen Jansz, mr. timmerman, Here Butler, zijdegrijnwerker en Claes Sijmonsz, kistemaker?, verkoopt aan Pieter Pietersz Pronk een huis en tuin, aan de Overtoomseweg (Overtoom), buiten de nieuwe rooiing en fortificatie no.6., vooraan de weg, tot achter de Hoornsgang

    Begraven:
    Op de Prinsegracht

    Aantekeningen:

    Huwelijkstoestemming:
    BG geass. met Harman Jansz zijn vader woont op de Blomgragt; BD geen ouders hebbend, geass. met haar mietie Helena de Haes; woont op de Conincgragt

    Kinderen:
    1. Haesje Jans Glaa is gedoopt op 5 mrt 1630 in Amsterdam, Nieuwe kerk; is begraven op 23 nov 1679 in Amsterdam, Westerkerk.
    2. Jan Glaa is gedoopt op 18 jan 1632 in Amsterdam, Nieuwe kerk.
    3. Giertje Jans Glaa is gedoopt op 23 jan 1633 in Amsterdam, Nieuwe kerk; is begraven op 19 jun 1664 in Amsterdam, Nieuwe Zijds Kapel.
    4. Jannetje Glaa is gedoopt op 12 jun 1635 in Amsterdam, Nieuwe kerk.
    5. Jan Jansen Glaa is gedoopt op 1 mrt 1637 in Amsterdam, Nieuwe kerk; is begraven op 12 nov 1666 in Amsterdam, Westerkerk.
    6. 1. Jannetje Jans Glaa is gedoopt op 1 jan 1640 in Amsterdam, Nieuwe kerk; is begraven op 13 feb 1700 in Utrecht, Jacobikerk.
    7. Helena Glaa is gedoopt op 3 aug 1642 in Amsterdam, Nieuwe kerk; is gestorven vóór 30 okt 1650.
    8. Harmen Jansz Glaa is gedoopt op 22 dec 1644 in Amsterdam, Oude kerk; is begraven op 19 jul 1673 in Amsterdam, Westerkerk.
    9. Helena Glaa is gedoopt op 30 okt 1650 in Amsterdam, Nieuwe kerk.


Generatie: 3

  1. 4.  Herman Jansz is geboren in 1581; is gestorven na 30 sep 1637.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Mogelijk een relatie met Jan Nanningsz
    • Beroep: van 1603; Huistimmerman
    • vermelding: van 20 jun 1617; Eigenaar erf op de Bloemgracht te Amsterdam
    • Beroep: van 1637; Rooimeester van Amsterdam

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Bij zijn huwelijk woont Herman Jansz op de Oude Veste bij de Bethaniënstraat. Op 13-7-1587 koopt Jan Nanningsz een huis en erf aan de Oudezijds Veste op de noordhoek Bethaniënstraat. Dat huis heeft een gevelsteen "INT HUYS TE BENTEM". Gezocht op familierelatie, maar nog niet kunnen vinden.
    In de periode 1587 / 1595 krijgen Jan Nanningsz, timmerman en Machtelt Jansdr diverse kinderen, waaronder een dochter Haesgen. Herman Jansz heeft 2 dochters ook Haesje genoemd.
    Maar er is in 1597 ook een Pietertje Jans vermeld, weduwe van Jan Nannings, die in de Bethanienstraat woonde.

    vermelding:
    Harmen Jansz, timmerman, koopt een erf op de hoek van de Bloemgracht (westzijde) op de hoek van de eerste Leliedwarsstraat (Witte Leliestraat), Naast Hilbrant Minnes, kistemaker aan de oostzijde, strekkend voor van de brugwal tot achter aan het erf van Willem Coenen, timmerman.

    Beroep:
    Een rooimeester is een ambtenaar, die belast is met het aanwijzen van de rooilijn van gebouwen en straten of van wegen enz., met het toezicht op den bouw van nieuwe en de toestand van oude huizen, enz., bouwopzichter, ook: opzichter van wegen, en erfscheider.
    In de tijd van Herman Jansz een belangrijke functie, vanwege de stadsuitbreidingen van Amsterdam. Amsterdam had in die tijd (tot 1660) maar twee rooimeesters. Zijn zoon, Jan Harmensz Glaa heeft hem waarschijnlijk opgevolgd.
    Vermeld in het register van de rooimeester te Amsterdam: 22-3-1635 tot en met 13-1-1637
    In oudere aktes wordt ook een Herman Jansz Onrust als rooimeester vermeld. Deze is overleden in 1619. Niet bekend of deze verwant is.

    Herman + Jannetje Willems. Jannetje (dochter van Willem en Annetje Wiggerts) is geboren in 1581; is gestorven na 22 dec 1644. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Jannetje Willems is geboren in 1581 (dochter van Willem en Annetje Wiggerts); is gestorven na 22 dec 1644.

    Aantekeningen:

    Huwelijkstoestemming:
    "Compareerden als voren Herman Jansz huijstimmerman oudt 22 jaren, wonen(de) op de Oude Veste bij Betanien straet, verclaerende geen ouders te hebben ter eenre ende Jannetgen Willemsdr, oudt 22 jaren, wonende op de Heijlige wegh, geassisteerd met Annetgen Wiggertsdr haere moeder ter andre zijde ende gaven aen versoekende als voren ende naerdien zij op alles naer behooren geantwoordt hadden, zijn hun haere geboden verwilligdt."

    Kinderen:
    1. Haesje Harmens is gedoopt op 29 mrt 1605 in Amsterdam, Nieuwe kerk.
    2. Willem Hermansz is gedoopt op 22 okt 1606 in Amsterdam, Oude kerk.
    3. 2. Jan Harmensz Glaa is gedoopt op 7 okt 1607 in Amsterdam, Oude kerk; is begraven op 10 feb 1679 in Amsterdam, Westerkerk.
    4. Willem Hermansz Glaa is gedoopt op 25 okt 1609 in Amsterdam, Nieuwe kerk; is begraven op 16 mrt 1660 in Amsterdam, Nieuwezijdskapel.
    5. Haesje Hermans is gedoopt op 7 sep 1614 in Amsterdam, Nieuwe kerk.
    6. Barent Hermans is gedoopt op 29 nov 1615 in Amsterdam, Nieuwe kerk.


Generatie: 4

  1. 10.  Willem is gestorven vóór 28 sep 1624.

    Willem + Annetje Wiggerts. Annetje is geboren circa 1560. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 11.  Annetje Wiggerts is geboren circa 1560.

    Aantekeningen:

    Elders wordt Annetje Wiggerts, gekoppeld aan Dirck Eggen met een huwelijk in 1624. Deze Annetje was weduwe van Willem Heijndrixsz met wie zij in 1605 was getrouwd. Omdat deze Annetje in 1626 in weer een later huwelijk nog een kind krijgt, kan dit niet dezelfde zijn als Annetje Wiggertsdr die de moeder is van Jannetje Willems.

    Kinderen:
    1. Trijn Willems
    2. 5. Jannetje Willems is geboren in 1581; is gestorven na 22 dec 1644.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.