top deco

Vooroudertochten - stadswandelingen

Al wandelend en puzzelend langs locaties die te maken hebben met de voorouders. Onderstaande vooroudertochten leiden je langs historische plekken en geven een beeld van de tijd waarin de voorouders hebben gewoond.

Een toeristisch en historisch aantrekkelijk uitje...

QRcode-Dordrecht

Voorouders Laduk in Dordrecht

Voorouders van Marie Laduk in Dordrecht. Tocht door het prachtige oude centrum van Dordrecht met een lengte van 3,7 km. Deze tocht is goed te lopen in een paar uur en is ook interessant gebleken voor mensen die niet van Marie Laduk afstammen.

Reactie van een deelnemer:
Deze tocht is een unieke manier om de stad te leren kennen. Weg van alle moderne wijken wordt je meegevoerd in de geschiedenis van het oude Dordrecht. Je leert zo veel over de ambachten van toen, de manier van leven en de ups en downs. Je waant je even in het leven van vroeger. Het is bijna tastbaar en dan zie je de inwoners van toen lopen en werken.

Download hier een pdf-versie van de tocht als je de tocht wilt doen zonder app. Of als je bijvoorbeeld de informatie onder de URL's nog eens wilt bekijken

QRcode-Amsterdam

Voorouders Laduk Amsterdam Oude Centrum

Deze vooroudertocht gaat door het oude centrum van Amsterdam en heeft een lengte van 5,6 km. Heel veel horeca onderweg.

Een tocht terug in de tijd naar de voorouders die leefden in de Gouden Eeuw met connecties naar beroemde personen...

Een reactie van een deelnemer:
Beginnend in het oude wachtlokaal van het station Amsterdam doe je al een stap terug in de tijd. Zodra de tocht start wordt je gezogen in de zestiende en zeventiende eeuw en het leven van toen. Wat een enorme historie er aan het licht komt over bijvoorbeeld de Warmoesstraat en haar bewoners, is bewonderenswaardig. Je leert Amsterdam zo op een geheel andere manier kennen maar vooral te zien. Plekken waar je normaal niet komt worden belicht door de ogen van onze voorouders. De prenten die getoond worden in de tocht maken dat je er met een beetje fantasie een goede voorstelling van kan maken hoe het toen was. Het was genieten, de tijd vloog voorbij. Ik ga zeker nog eens terug om de bijzondere gebouwen waar we langs zijn gelopen eens te bezoeken.

Download hier een pdf-versie van de tocht als je de tocht wilt doen zonder app. Of als je bijvoorbeeld de informatie onder de URL's nog eens wilt bekijken

QRcode-Leiden

Voorouders Alsemgeest-Zuidwijk in het centrum van Leiden

Met deze vooroudertocht door het oude centrum van Leiden ga je terug naar veel plekken, die een relatie hebben met de voorouders van Toon Alsemgeest en Riek Zuidwijk, zoals voorouders die er leefden in de late middeleeuwen. De tocht van 3,9 km gaat ook langs het St. Annahofje, dat door voorouders is gesticht.

Reacties van deelnemers:
"Geweldige leerzame, leuke en verrassende middag"

Download hier een pdf-versie van de tocht met URL's naar meer informatie over de desbetreffende voorouders.
En zie deze PDF met een oude kaart van Leiden uit 1660, met een verwantschapsoverzicht van de diverse voorouders

Dordrecht 2018
Vooroudertocht Dordrecht 2018

Amsterdam 2020
Vooroudertocht Amsterdam 2020

Leiden 2024
St. Annahofje Leiden 2024

Instructies algemeen

Gebruik voor deze tochten een android-phone waarop de app "izi.TRAVEL' is geïnstalleerd.

Als de QR-code bij de tour wordt gescand opent de tour vanzelf in de app izi.TRAVEL. Controleer of de tour inderdaad in de app en niet in de browser wordt geopend. Anders open je eerst de app en gebruik je de functie QR code lezer.

izi.TRAVEL is eigenlijk gemaakt voor luistertochten. Maar bij een eerste test van een vooroudertocht bleek dat de tocht beter werkt via het scherm dan als luistertocht. Wel zal je vaak een geluid horen als je van richting moet veranderen of als je in de buurt bent van een voorouder-bezienswaardigheid.

Lees, voordat je de tocht start, even de algemene toelichting op de tocht.

Per tocht kun je op verschillende punten quiz-vragen doen. Doe zo’n vraag nadat je de bijzonderheden van dat punt gelezen hebt. Soms heeft zo’n vraag daar betrekking op.

In iedere toelichting staan links naar meer gegevens over de voorouders. Soms zie je dan een pagina waarop je kunt zien hoe de verwantschap is van Oma Marie Zuidwijk-Laduk met de desbetreffende voorouder, maar de link kan ook andere informatie bevatten.
De links kun je tijdens de tocht gebruiken, maar je kunt ook achteraf nog eens wat informatie op te zoeken.

Iedere bezienswaardigheid heeft één of meer afbeeldingen. Je kunt die afbeelding aanklikken om een grotere versie te zien. Je kunt na aanklikken ook swipen om een volgende te zien.

Ten slotte

Graag ontvang ik een berichtje als er vragen zijn of er iets verbeterd moet worden!

Ik wens je heel veel plezier met de reizen in het verleden!

Henny van den Broek-AlsemgeestOver deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.