top deco
Frans Adriaensen van Dorsten

Frans Adriaensen van Dorsten

Mannelijk vóór 1560 - vóór 1626  (< 66 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Frans Adriaensen van Dorsten 
  Roepnaam Francois 
  Geboorte vóór 1560 
  • Is op 17-4-1581 volwassen
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding van 27 mei 1580  [1
  Vermeld in schuldbekentenis 
  • Adriaen Franck Willemszn in den rade van Brabant, in naam van Frans, Jan, Cornelis, Cornelie ende Cathelijn zijn kinderen en kinderen van wijlen Lijsbeth van der Mijl Cornelisdr. zijn schuldig jaarlijks te goeden en uit te reiken Marten Frans Cornelis Beens en Geertruijden Adriaen Cheeuwsdr. weduwe van wijlen Jan Jan Jacobszns en consorten ...van wijlen Anthonie Cornelis Piggendr laatst weduwe van Gherit Cornelis Hubrechtszn. Met onderpand van onroerend goed.
  vermelding van 17 apr 1581  [1
  Verkoop onroerend goed te Breda 
  • Adriaen Franck Willemszn namens Frans en Cornelie, zijn zoon en dochter voor hen zelf en voor Frans als voogd van Jan, Cornelis en Kathelijn, kinderen van Adriaen Franck en broers en zuster van Frans met procuratie van de stad Dordrecht. Moeder van de kinderen was wijlen Lijsbeth Cornelis Henricx van der Mijl heeft verkocht Isacken Abrahm Mathijszn het huis, de mouterij, hove en erf met toebehoren, genaamd In Morijsen?
  vermelding van 13 jan 1596  [1
  Vermeld als schuldeiser 
  • Namens "Frans Adriaenssen ende Jacques Terwen, Coopmans van sijdenlaecken woonende tot Dordrecht" wordt te Breda verklaard dat een schuld is voldaan.
  vermelding van 7 mei 1598  [1
  Verkoop onroerend goed te Breda 
  • Jacques Herbert en Frans Adriaenssen verkopen Huijbrecht Pieter Huijbrechtszn van Roijsmit huis en erf met toehoren en van de hove daaarachter, gelegen te Breda op het Ghinneken. In de akte worden Jacoppen Jacop Cotermanszn en Dirck Otto van Eeuwijck als lasthebbers en gemachtigden van Jacques en Frans vermeld.
  vermelding van 29 mrt 1601  [1
  Huis Dexter te Breda (waarop hypotheek rust) wordt verkocht 
  • Jaspar Harmansz wonend te Ter Heijden als gemachtigde van Maeijken Anthonis Dingmansdr. weduwe van Jacop Cornelis S-Graeuwenszn;
   Dijrck Otto van Eeuwijck als gemachtigde van Frans Adriaens, zijdenlakenkoper binnen Dordrecht, welke Frans voor hemzelf als voor Cornelis Adriaens, zijdenlakenkoper, zijn broer, al voor Franchoijs van Houcke, wonend in Haarlem als man en voogt van Cathalina Adriaensdr en Frans Dyrcxzn Quint als man en voogd van Neeltken Adriaensdr, zijn zwagers, verkopen aan Jannen Aertszn van Ghilse, huis, erf en toebehoren genaamd Dexter, gelegen in Breda in de Eijndtpoortstrate. Deze zijn door Maeijken Anthonis Dingmansdr en Jacop Cornelis S Graewen? bij testament d.d. 10-10-1586 nagelaten.
  vermelding van 31 jul 1607  [1
  Erfgenaam in nalatenschap van Grietgen Jacob Cotermans (de jonge) 
  vermelding van 3 aug 1609  [1
  Vermeld in afhandeling nalatenschap Cathelijn Cornelis Piggen 
  • 3-8-1609: Boudewijn Ghijsbrechts alias Coninck wonend in Dordrecht, wiens moeder was Elisabeth Piggen, voor hem zelf als voor de kinderen van wijlen Anthonie Ghijsbrechts alias Coninck, zijn zusters voor het eerste vierdepaert:
   dezelfde Boudewijn voor de kinderen van wijlen Cornelis Boudewijn Wolferts van welke kinderen grootmoeder was Anthoinet? Piggen, voor tweede vierdepaert;
   Mr? Cornelis vande Mijl, wonend tot Brussel en Franchois Adriaens Koopman van sijdelaeckenen tot Dordrecht voor hem selven en voor zijn broeders en zusters kinderen van wijlen Elisabeth van der Mijl, den zus van de voorschr. Mr. Cornelis, tesamen nakomelingen van wijlen Cornelie Piggen voor het derde vierdepaert;
   en de voorgen. van der Mijl namens Marijne en Magdaleene van Hom te Antwerpen, wiens moeder was Magdalene Piggen en voor het laatste vierdepart;
   Als erfgenamen van wijlen Cathelijne Cornelis Piggensdr, laatst weduwe van Geerijts Boon, te Brede overleden, verklaren
   de goeden naerbehaelt bij Cathelijn & Adrianen Leijten ... volgens testament van Cathelijn Cornelis Piggen, d.d. 5-9-1560, verdeeld te hebben. Verdeeld worden o.a. een stuk beemd groot ca. 5 vierendeel bunders gelegen onder Ghinneken tussen Dorst en Hensenhout (naar Boudewijn); en een renten op verschillende onderpanden zoals te Etten bij t Vossenhol gelegen etc.
  vermelding van 9 dec 1619  [1
  Transport van rente 
  • 9-12-1619: Jacob Jacobs van Wesel, pontgaerder in Dordrecht en zijn vrouw Jannette Jans, (Pieteren Pauwels de Cocx - haar oude vader) transporteren aan Franchois Adriaenszn, zijdenlakenverkoper te Dordrecht, de jaarlijkse rente van 13 sijns gulden en 4 stuivers, die aan de oude vader van Jannette was toegekomen
  vermelding van 18 jun 1620  [2
  Testament 
  • Franchoijs Adriaensen, zijdelaeckencooper en Grietgen Jacob Cotermans maken een langstlevende testament en benoemen elkaar tot voogden van de minderjarige kinderen.
   Als excecuteur van het testament wordt benoemd Cornelis Mathijs van Balen, zijdenlaeckencooper en Jeronimus, twijnder, hun zwagers (schoonzonen).
   Extract gemaakt op 12 oktober 1626.
  vermelding van 18 jun 1620  [2
  Testament bij notaris Anthoni Cloots te Dordrecht 
  • 18-6-1620: Testament van Franchoijs Adriaensen en Grietge Jacobsen Cotermans waarbij tot executeurs worden benoemd: 'Cornelis Mathijssen Balen, zijdenlaeckencooper ende Jeronimus, twijnder - haeren luijden Swagers'
   Uit extract gemaakt in oktober1626
  functie tot 1626  [3
  Dienaer int Woort van de doopsgezinde gemeente te Dordrecht 
  • Tot 1626 ook vermeld als leraar van de Doopsgezinde gemeente
  vermelding van 1626  [4
  Woont bij de Lombardbrug te Dordrecht 
  • In het kohier van de 1000e penning uit 1626 werd Frans Adriaensen van Dorsten met zijn zoon Jacob aangeslagen voor 20 ponden, dus een vermogen van 20.000 pond
  Overlijden vóór 12 okt 1626  Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [5
  • Frans Adriaensz., hier dienaer int Woort, sterf hier den 14en octob[er]. Het extract van het testament wordt op 12-10-1626 gemaakt. Dus Frans is waarschijnlijk voor die datum gestorven.
  Begraven 14 okt 1626  Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [3
  vermelding van 23 jan 1627  [1
  Machtiging 
  • Peeter vanden Broeck, schepen is gemachtigde van Thomas Jacops Cootermans, laeckencooper, van Geerit Janssen, Schoenmaecker te Dordrecht, en Jan Franssen, sijdenlakenvercooper voor hemzelf en voor de andere erfgenamen van Frans Adriaenssen, ook als gemachtigde van Willem van Bijlaer, koopman van Wijnen, van Boudewijn Segertssen Taenaert, coopman van graenen, en van Jan van Bijlaert te Dordrecht. Peeter is gemachtigd om financiële zaken af te handelen
  Beroep Zijdelakenkoper  [2
  Religie van 4 apr 1627  [3
  Doopsgezinde te Dordrecht 
  • Vermeld bij den bedieninghen des doopsels, ende des avontmaels: Jacop Franssz., Jan Fransz., en Ariaen Fransz., alle drie zonen van Frans Ariaensz.
  Getuige bij Gezin: Dirck Dirckse Thiemans / Catharina Jacob Jans van Wesel (Verwantschap: civil) 
  Getuige bij Gezin: Kornelis Mattijsz (de oude) van Balen / Elisabeth Fransen van Dorsten (Verwantschap: civil) 
  Getuige bij Gezin: Jeronimus Terwen / Maeijken Fransdr van Dorsten (Verwantschap: religious) 
  Persoon-ID I21260  Hennies genealogie | Laduk
  Laatst gewijzigd op 24 apr 2019 

  Vader Adriaen Franck Willemszn.,   geb. ca. 1535, Dorst Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatiebegr. vóór 3 okt 1600 (Leeftijd < 65 jaar) 
  Moeder Elisabeth Cornelis Henricx van der Mijl   ovl. vóór 27 mei 1580 
  Huwelijk J  [6
  Gezins-ID F1507733228  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Grietgen Jacobs Cotermans,   geb. ca. 1562, Breda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatiebegr. 21 okt 1650, Dordrecht, Grote Kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 88 jaar) 
  Huwelijk vóór 1587  [7
  Type: civil 
  Kinderen 
  +1. Elisabeth Fransen van Dorsten,   geb. ca. 1587   ovl. 21 jun 1642, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 55 jaar)
  +2. Anneken Fransdr van Dorsten,   geb. 1594   ovl. vóór 8 jan 1669 (Leeftijd < 75 jaar)
  +3. Adriaen Franssen van Dorsten,   geb. ca. 1597   ovl. 1 mei 1656, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 59 jaar)
   4. Jacob Fransz van Dorsten,   geb. ca. 1598   ovl. 26 dec 1655, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 57 jaar)
  +5. Cornelis Fransz van Dorsten,   geb. ca. 1599, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatiebegr. 28 mei 1681, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 82 jaar)
  +6. Maeijken Fransdr van Dorsten,   geb. ca. 1600   ovl. 9 feb 1663, Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 63 jaar)
  +7. Jan Fransz van Dorsten,   geb. ca. 1601, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatiebegr. 12 aug 1667, Dordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 66 jaar)
  Gezins-ID F1501828510  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsOverlijden - vóór 12 okt 1626 - Dordrecht Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsBegraven - 14 okt 1626 - Dordrecht Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Dorp/stad       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Overige plaatjes
  De Lombardbrug te Dordrecht rond 1776
  De Lombardbrug te Dordrecht rond 1776
  Familieleden die in de omgeving van de Lombardbrug gewoond hebben:
  - Willem Vernock en Anna de Leeuw
  - Cornelis Greel en Hilligje Gerrits
  - Frans van Dorsten

  Historie <1900
  04 - Vakmanschap in de textiel
  04 - Vakmanschap in de textiel
  Informatie over de textielwerkers in onze familie en vooral over de verschillende, niet meer bestaande beroepen

 • Bronnen 
  1. [S14049] SA Breda - vestbrief

  2. [S13801] RA Dordrecht - weeskamer

  3. [S14158] Doopsgezinden in Dordrecht van Willem Stuve - Gert Jan van Dorsten

  4. [S14091] Doopsgezinde bijdragen Dordrecht

  5. [S14048] Vermeld in boeken weeskamer Dordrecht

  6. [S13523] Vermeld bij afhandeling nalatenschap

  7. [S14186] Leeftijd dochter bij huwelijk
Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.