top deco

Gerrit Cornelisz Crieck

Mannelijk ca. 1565 - na 1650  (~ 86 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Gerrit Cornelisz Crieck 
  Geboren ca. 1565  Loenen aan de Vecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  • In een akte staat Loenen vermeld. Waarschijnlijk is dit Loenen aan de Vecht geweest.
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding van 30 apr 1594  [2
  Gratie door het Hof van Utrecht voor een steekpartij met dodelijke afloop 
  • Hof van Utrecht - Loenen 30-4-1594: Gerrit Cornelis Crieck eertijds wonend te Loenen en nu wonend te Nijcop is gedaagde in een proces over messentrekkerij en doodslag. Het slachtoffer is Aert Thonisz. Gerrit bekende ootmoedig dat hij altijd van goede naam en faam is geweest. Dat hij op de 1e januari 1584 in zijn jongheid 's-avonds is geweest in het huis van Johan van Renesse, waar ook Aert Thonis vergadert is geweest en die hij 'Godt betert' heeft neergeslagen. Er waren tussen elkaar enige twisten en geschillen over het colven (middeleeuws spel) en spellen. Aert wilde de colven niet restitueren. Hierop heeft Gerrit gevloekt. Daarna greep Aert naar zijn riem om zijn mes te trekken. Daarop heeft Gerrit ook zijn mes getrokken. In de hieropvolgende vechtpartij struikelde Aert en viel met zijn hoofd tegen Gerrit. Gerrit was bevreesd dat Aert hem hierop met zijn mes in zijn buik zou steken, waarop Gerrit Aert twee steken in zijn schouder heeft gegeven. Tot zijn groot leedwezen is Aert aan die steken overleden. Gerrit is 'vresende rigeur (strafheid, strengheid) van institutie' ca. 10 jaren afwezig geweest met zijn huisvrouw en vier kleine kinderen waarvan het jongste nog geen 1,5 jaar oud is. Hij werkte dagelijks als turftrekker. Hij ging uiteindelijk weer naar de landen van Utrecht om zich te verzoenen met de vrienden van neergeslagene en om zijn boete te betalen, wat hij al gedaan heeft.
   Gerrit die ook als soldaat het vaderland heeft gediend, verzoekt ootmoedig omwille van zijn kindertjes, om gratie.
   Het hof overweegt dat hij, ook als voorbeeld voor anderen, gestraft behoort te worden. Maar enige personen van kwaliteit hebben gepleit voor Gerrit, en ook om andere redenen heeft Gerrit gratie gekregen. Hij moet boete en onkosten betalen. Daarvoor kunnen goederen in beslag genomen worden.
   Op 29-4-1594 is Neeltgen, weduwe van Aert Thonis voor haarzelf en voor haar zoon Anthonis Aerts voor het hof verschenen. Er zijn diverse aanbevelingsbrieven ontvangen.
   Gerrit moet een som van 31? gulden betalen om uit de hechtenis te mogen gaan.
  vermelding van 1632 tot 1650  [3
  Vermeld als lidmaat van de gereformeerde kerk te Jaarsveld 
  vermelding van 30 nov 1641  [4
  Vermeld in RA Lexmond 
  • 30-11-1641 transport
   Compareerde Gerrit van Rietvelt drost tot Jaersvelt als procureur van Willem Janz Lammen en Gerrit Cornelisz Crieck kerkmr. van Jaersvelt transport aan Gijsbert Cornelisz Compeer
  vermelding van 28 feb 1647  [5
  Testament Gerrit Cornelisz Crieck en Barbara Arijensdr 
  • Dorpsgerecht Jaarsveld Fol.32v dd. 28-2-1647:
   De echtgenoten Gerrit Cornelisz Crieck ende Barbara Arijens dr. Echteluijden leggen hun laatste wil vast. Door de huwelijkse voorwaarden hebben zij het vruchtgebruik van elkaars roerende en onroerende goederen waarbij de langstlevende het vruchtgebruik houdt.
   Zij benoemden voor na het overlijden van beiden tot enige erfgenamen hun kindskinderen en nakomelingen:
   De kinderen van Trijntgen Gerrits gewonnen bij Jan Cornelisz, timmerman;
   De kinderen van Grietgen Gerrits verweckt aen Thonis Jansz timmerman;
   De kinderen van Maertgen Gerrits geprocreert aen Cornelis Reusen:
   Bovengenoemden krijgen ieder een derde deel in 4 morgen land bij de Driespant boven de kerk van Lopik
   De kinderen van Cornelia Gerrits verweckt aen Willem Roockens behouden de hofstede waar de testateuren op wonen groot 1,5 morgen land, op voorwaarde dat dezelfde kinderen aan de kinderen van Adriaentgen Gerrits gewonnen bij Pieter Sweren de som van 300 car. gul. betalen.
   De kinderen van Corsjen Gerrits en Hendrick Aertsz, schoenmaker krijgen voor hun erfdeel een huijsinge en erf staande tussen Graven bij de hofstede van Gerrit Vrancken waar de testateuren eerder gewoond hebben met erfpacht groot ontrent een hont land met de lasten van 2 gulden jaarlijks en daarboven de som van 400 car. gulden die zullen moeten komen uit de verkoop van een huijsinge in de stede IJsselsteijn dat is belast met 350 gulden waar voornoemde Jan Cornelisz timmerman aanspraak op heeft.
   Voorts krijgen de kinderen van Arijaentgen Gerrits dr. za: een kleine hofstede in de polder van de Graef voors. waar zij met Pieter Sweren hun vader op wonen groot ca. 3 hont land met uitkering van 300 car. guldens aan de kinderen van Cornelia Gerrits.
   De ouders van de kindskinderen als de kinderen van hen testateuren behouden hun leven lang het vruchtgebruik van de erfgoederen en de andere goederen uit de boedel: huisraad als "lijn- waet, wolle, beddens, deeckens, ijserwerck, houtwerck als aarde-werck" alsmede hetgeen de huijsinge tot IJsselsteijn boven de 750 car. guldens zal opbrengen. etc
  Overleden na 1650  [6
  vermelding van 17 jan 1661  [7
  Overeenkomst over nalatenschap 
  • Weeskamer Jaarsveld 391/473 17-1-1661: Overeenkomst tussen Jan Jansen Bode als vader over de kinderen verwekt bij Petergen Jans en tussen Cornelis Jansen van Sijll en Huijbert Strick als omen en voogden over de kinderen, betreffende de erfenis de kinderen aangekomen uit het overlijden van Gerrit Cornelisz Crieck en Barbara Adrijaens de overgrootouders als van Jan Cornelisz van Sijll en Trijntgen Gerrits Krieck

   27-6-1680: Jan & Cornelis Jans Boode; Leendert Arisz, getrouwd met Grietje Jans; Evert Claes, getrouwd met Catharijn Jans; Hermanus Hortensius, getrouwd met Maechje Jans de Boode: zij verklaarden betaald te zijn in de nalatenschap. Betreft de verdeling van een een som van 1220 car. gulden.
  Getuige bij Jan Thonissen (Verwantschap: doopgetuige) 
  Persoon-ID I18446  Hennies genealogie | Laduk
  Laatst gewijzigd op 14 mrt 2021 

  Vader Cornelis Crieck 
  Gezins-ID F1453377639  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Barbara Arijensdr,   ovl. na 1650 
  Getrouwd ca. 1587  [1
  Type: civil 
  • Vermeld als lidmaten van de gereformeerde kerk te Jaarsveld
  Kinderen 
  +1. Catharina Gerrits Crieck,   ovl. vóór 14 aug 1659
  +2. Grietgen Gerrits Crieck,   geb. Jaarsveld Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. vóór 8 jul 1659
  +3. Maritge Gerrits Crieck,   geb. ca. 1600, Jaarsveld Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. vóór 6 nov 1664  (Leeftijd ~ 64 jaar)
  +4. Cornelia Gerrits Crieck,   geb. Jaarsveld Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. vóór 8 mei 1660
   5. Adriaentge Gerrits Crieck,   ovl. vóór 13 apr 1645
   6. Corsjen Gerrits Crieck,   geb. na 1594
  Gezins-ID F1453377640  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - ca. 1565 - Loenen aan de Vecht Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Geschiedenis voor 1900
  Daders en slachtoffers
  Daders en slachtoffers
  Kleine en grote criminaliteit in de familiegeschiedenis.
  Verhalen uit de 16e en 17e eeuw.

 • Bronnen 
  1. [S3610] Geschat

  2. [S12494] Het Utrechts Archief

  3. [S12556] Zoekakten.nl

  4. [S16058] hogenda.nl

  5. [S14920] GH Verwoerd

  6. [S12900] Vermeld als lidmaat ger kerk Jaarsveld

  7. [S2522] FamilySearch
Contact

Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.