top deco
Jacques Joriszn Nauwincx

Jacques Joriszn Nauwincx

Mannelijk - vóór 1615

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Jacques Joriszn Nauwincx 
    Roepnaam Jacob 
    Geboorte Oudenaarde Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
    Geslacht Mannelijk 
    Feit Geschiedenis van Jacques Nauwincx  [2
    • De Vlamingen, die in onrustige tijden naar Nederland uitweken waren vaak zeer kundige lieden, die in hun nieuwe vaderland hun mannetje wel wisten te staan. Onder hen bevonden zich bijv. geleerden, dichr tens, schilders, boekdrukkers en wevers. Aan deze laatste categorie wijdde ons Assense lid, mr. dr. H.P. Schaap, een artikel in de laatste aflevering van ‘De Navorscher’, het Nederlands archief voor genealogie en heraldiek, heemkunde en geschiedenis, Hij schrijft daarin nl, over de Vlaamse stichters van het wandtapijtenbednijf NAUWINCX in Schoonhoven en voegt aan deze publikatie een stamboom toe, die tot de dag van vandaag is bijgewerkt.

      Jacques Nauwincx kreeg op 21 februari 1600 van de stadsregering van Schoonhoven een terrein bij de veerpoort, om daar zijn handel van tapisserie te bedrijven.
      Gegevens in het archief van de stad Gouda hebben uitgewezen, dat deze familie uit Oudenaarde, midden in Vlaanderen, stamt.
      Vermoedelijk is deze protestante Nauwincx na de verovering van Oudenaarde in april 1582 naar Antwerpen uitgeweken en na de val van die stad in 1585 naar de noordelijke Nederlanden gevlucht om via Gouda in Schoonhoven te belanden.

      De stad Oudenaarde stond in die tijden al bekend als een plaats waar de tapijtweverij een hoge vlucht had genomen. En de stad Schoonhoven was er veel aan gelegen die kundige tapijtwevers te lokken en te binden door het stellen van uiterst gemakkelijke voorwaarden voor de vestiging van hun bedrijf. Een in 1623 te Schoonhoven geboren Herman Nauwincx verwierf zich als schilder en etser een grote naam.
      Tijdens het bezoek van koningin Henriëtte Marie van Engeland aan Amsterdam in 1642 leverde het bedrijf Nauwincx grote hoeveelheden tapijten. En in 1639 werden kostbare wandtapijten geleverd aan de stadsregering van Leiden. Bij de Leidse stadhuisbrand in 1929 gingen deze prachtige tapijten verloren.
    Feit Vermeld in publicatie over tapijtweverij Ysselsteyn te Gouda  [3
    • "De Oudenaardsche tapijtnijverheid had van ouds gewerkt met plattelandsateliers, dus met werklieden-bazen, bijgestaan door een aantal arbeiders. De patroons woonden elders. De gewone toestand Was, dat zo'n baas werkte met minstens één getouw en ten minste twee of drie knechts. Een knecht kon 525 Brabantsche vierkante ellen (van 0,70 m2) per jaar vervaardigen, d.i. 1½ el per dag. Een meester als Jan van der Mate te Gouda, die aan zijn bedrijfschef Jacques Nauwincx 2000 tot 3000 ellen per jaar
      leverde, moet dus met vijf of zes knechts gewerkt hebben."
    Feit van 7 aug 1591  [4
    Poorter te Gouda 
    • Jaques Nauwinck van Ouwenaeren is poorter gemaect bij Ghijsbert Aelbertsz Burgermeester den 7den Augusti 1591.
    Feit van 3 aug 1600  [5
    Overdracht van erf om weverij te beginnen 
    • akte van transport waarbij burgemeester en schepenen aan Jacques Nauwynck een erf overdragen aan de westzijde van de Nieuwe Haven om daar een tapijtweverij te beginnen voor het symbolische bedrag van ƒ 1 per jaar, waarbij zij hem onder verband van dat erf ƒ 600 lenen en hem beloven het daar te bouwen huis vrij van verponding te zullen houden, 3 augustus 1600.
    Overlijden vóór 11 nov 1615  [6
    Feit van 11 nov 1615  [5
    Anna van der Meulen, weduwe van Jacques Nauwinck 
    • Met een akte van transport waarbij Anna van der Meulen, weduwe en boedelhoudster van Jacques Nauwinck, een huis en erf met winkel en werkhuis, met alle gereedschap en grondstoffen tot het verven en vervaardigen van tapijten, belast met een som van ƒ 750 en een jaarlijkse rente van ƒ 1.10.0 overdraagt, 11 november 1615
    Persoon-ID I18329  Hennies genealogie | Laduk
    Laatst gewijzigd op 22 jun 2022 

    Vader Joris Nauwinck,   geb. Oudenaarde Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. na 23 mrt 1582 
    Gezins-ID F1551425350  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Anna van der Meulen,   geb. 1543   ovl. na 11 nov 1615 (Leeftijd > 72 jaar) 
    Huwelijk Type: civil  [6
    Kinderen 
    +1. Joris Nauwinck,   geb. 1585, Antwerpen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. ca. 1645 (Leeftijd 60 jaar)
    +2. Jacobus Jacobsz Nauwincx,   geb. ca. 1589, Antwerpen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1651, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 62 jaar)
    +3. Anthonij Jacques Nauwincx,   geb. ca. 1591   ovl. ca. 1656 (Leeftijd 65 jaar)
    +4. Susanna Nauwincx,   geb. vóór 1593, Schoonhoven Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. vóór mei 1632 (Leeftijd < 39 jaar)
     5. Anna Nauwinxs,   geb. vóór 1593, Antwerpen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
    Gezins-ID F1451333389  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboorte - - Oudenaarde Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 

  • Overige plaatjes
    Atelier voor gobelins met basse-lisse weefgetouwen
    Atelier voor gobelins met basse-lisse weefgetouwen
    De familie Nauwincx (voorouders in de tak Laduk) produceerde gobelins, waarvan nog enkele prachtige afbeeldingen zijn te vinden. In hun ateliers (Oudenaarde, Schoonhoven, Amsterdam) werkten de arbeiders op weefgetouwen. In de zuidelijke Nederlanden en ook in Oudenaarde, werd vooral met liggende weefgetouwen gewerkt, de zogenaamde basse-lisse weefgetouwen. Deze afbeelding geeft een indruk van een atelier voor het maken van de wandtapijten.

    Historie <1900
    04 - Vakmanschap in de textiel
    04 - Vakmanschap in de textiel
    Informatie over de textielwerkers in onze familie en vooral over de verschillende, niet meer bestaande beroepen

  • Bronnen 
    1. [S14765] Vermeld in poorterboek van Gouda

    2. [S12828] Dbnl / Neerlandia

    3. [S17326] Historische Vereniging Die Goude

    4. [S14761] Verborgen verleden - uitzending Victor Mids

    5. [S16048] archiefman.nl

    6. [S12831] Vermeld in akte




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.