top deco
Joris Leendertsz. van Alsemgeest

Joris Leendertsz. van Alsemgeest

Mannelijk ca. 1605 - vóór 1664  (~ 59 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Joris Leendertsz. van Alsemgeest 
  Geboren ca. 1605  Haag Ambacht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding van 5 sep 1630  [2
  Koop zaailand in 's-Gravenzande 
  • De ridderschap etc. bekennen verkocht te hebben aan Joris Lenaertsz. [opdrachtbrief: in De Lier] een partij zaailand gelegen in het blok genaamd Costverloeren groot volgens de laatste meting 1 morgen 113 roeden gespecteerd hebbende tot zekere vicarie gefundeerd op het Lieve Vrouwen altaar in de Oude Kerk tot Delft gelegen in de jurisdictie van ’s Gravenzande.
  vermelding van 19 jun 1639  [3
  Koop land in Zandambacht 
  • Comp. [voor schepenen van Zandambacht] Arijen Lourisz. in de Wecht wonende in Zandambacht en bekende verkocht te hebben aan Joris Leendersz. zekere 5 hond land gelegen in Zandambacht.
  vermelding van 1652  [2
  Vermeld als weerbare man te Zandambacht 
  vermelding van 25 apr 1656  [3
  Koop woning, huis, schuur, land e.a. aan de Maasdijk 
  • Comp. [voor schout en schepenen van Zandambacht] Gillis Jansz. van der Sluijs als weduwnaar van Pietertje Thomisdr. die te voren weduwe en boedelhoudster was van Aries Lourisz., mitsgaders Laurits Ariensz. mondige en Arien Cornelisz. de Goede onze mede broeder in rechte als oom en naaste bloedvoogd van Thomis Ariensz. onmondige zonen van de voorsz. Arien Lourisz. en Pietertje Thomisdr. in haar leven echtelijk gewoond hebbende in Zandambacht, en verklaarden zij comparanten in voorsz. kwaliteit getransporteerd te hebben aan Joris Leendertsz. van Alsemgeest wonende in Zandambacht zekere woning, huis, schuur, barg en geboomte met 3 morgen land daar dezelve woning op staat staande en gelegen aan de Delftse Maasdijk. Mitsgaders nog 2 morgen eigen geestelijk land eertijds gekomen van St. Agnietenconvent binnen Delft.
  vermelding van 24 mei 1658  [2
  Verkoopakte 
  • Comp. [voor schout en schepenen van Zandambacht] Joris Leendertsz. van Alsemgeest en verklaarde verkocht te hebben aan Tomas Ariensz. Kleijwegh zekere zijn woning, huis, schuur, barg en geboomte met 3 morgen land daar dezelve woning op staat, staande en gelegen aan de Delflandse Maasdijk. Idem verkoop van meer land.
  vermelding van 1659  [4
  Betaalt pacht 
  • Betaalde pacht op zijn woning van de Heilige Geest (GA 's-Gravenzande). In 1659 betaalt hij 15 stuivers pacht op zijn woning in de 'Cleyne Geest thienden' in Zandambacht en 6 gulden op 3,5 hont land in de 'grooten geest thienden'.
  Overleden vóór 8 nov 1664 
  vermelding van 3 jul 1669  [2
  Oorsprong buitenplaats Alsemgeest 
  • Comp. Thomas Arentsz. Cleijwech wonende in Zandambacht en verklaarde verkocht te hebben aan de heer en mr. Johan Laurentius avocaat voor het Hof van Holland zekere 4 hond eigen land gelegen aan de Delflandse Maasdijk in Zandambacht (belend o.a. ten noorden de heer koper met zijn woning genaamd Den Alsemgeest), als breder blijkende is bij de opdrachtbrief van comparant voor deze gewezene woning en landen staande en gelegen aan de Maasdijk bij hem gekocht van Joris Leendertsz. van Alsemgeest zaliger op 24-5-1658 die geregistreerd is in het protocol met de letter A fol. 175.
  Beroep Bouwman te Zandambacht op den "Alsemgeest"  [5
  Religie RK 
  Aantekeningen 
  • Joris Leendertsz is de eerst bekende Alsemgeest. In de archieven van ’s-Gravenzande komt Joris meerdere malen voor en heet daar Van Alsemgeest.

   De naam Alsemgeest is voor 1656 ontstaan in het gebied langs de Maasdijk bij de Grote en Kleine Geest in Zandambacht: het gebied van de latere buitenplaats 'Alsemgeest' en rond de huidige Alsemgeestlaan in 's-Gravenzande. De naam staat voor 'met alsem begroeide geest(grond)'. Alsem is een plant (van de soort Artemisia), die goed gedijt in duingebieden en langs dijken.
   Deze elementen waren aanwezig in het gebied in de geestgronden van Zandambacht. Het gebied lag vroeger in de nabijheid van het klooster "Maria Magdelena in Bethanië". Vermoedelijk hebben kloosterlingen de alsem op de geest gekweekt in hun kruidentuin en de alsem gebruikt in de geneeskunde.

   Joris Leendertsz was van 1630 tot in 1658 eigenaar van onroerend goed in Zandambacht en 's-Gravenzande. In die periode is Joris de naam ‘van Alsemgeest’ gaan gebruiken. In 1659 betaalde Joris ook nog pacht voor een woning en land op de Kleine en Grote Geest in Zandambacht (bij ’s-Gravezande). Het land bij de woning waarvan Joris tot 1658 eigenaar was, werd in 1669 weer verkocht aan Johan Laurentius, een vermogende advocaat voor het Hof van Holland. De woning had toen de naam ‘Den Alsemgeest’. Jannetje, de weduwe van Joris en toen ook weduwe van Cornelis Theunis Verheul verkoopt in dezelfde periode en in hetzelfde gebied huis, bijhuis, schuren, hooibergen en land aan Johan Laurentius. Met deze (ver)kopen in 1669 startte de vorming van de grote buitenplaats ‘Alsemgeest’ die zo mooi te zien is op de kaart van Cruquius uit 1712.

   Bij de verkoop van in 1669 worden ook 2 duivenkassen verkocht. Het recht van duivenhouderij was in Holland in het algemeen voorbehouden aan de adel. Het is nog niet duidelijk hoe en via welke tak dit recht in de familie is gekomen...
  Persoon-ID I1168  Hennies genealogie | Alsemgeest, Bellekom, Neerscholten
  Laatst gewijzigd op 18 dec 2020 

  Vader Leendert van Alsemgeest 
  Verwantschap geboorte 
  Gezins-ID F1292281129  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Jannetje Harpertsdr. van der Helm,   geb. ca. 1613, 's-Gravenzande Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. vóór 12 mei 1683  (Leeftijd ~ 70 jaar) 
  Huwelijkstoestemming 1 mei 1633  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [6
  Getrouwd 18 mei 1633  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [6
  Type: civil 
  • Getrouwd in het "Stadthuijs: Joris Leenartsen Jongman woonen(de) in Haechambacht met Jannitge Harpers Jongedochter van 's-Gravesande woonen(de) in Wassenaer".
   Het is waarschijnlijk dat de twee elkaar in Loosduinen hebben leren kennen, omdat de vader van Jannetje nog in 1620 een huis en erf had in Loosduinen.
  Kinderen 
   1. Leendert Jorisz Alsemgeest,   geb. 1635, Zandambacht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. vóór 23 mrt 1667  (Leeftijd < 32 jaar)  [geboorte]
  +2. Crijntje Jorisdr van Alsemgeest,   geb. ca. 1641,   ovl. vóór 12 mei 1683  (Leeftijd ~ 42 jaar)  [geboorte]
  +3. Harpert Jorisse van Alsemgeest,   geb. 3 jun 1650, Monsterambacht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 2 jun 1727, Poeldijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 76 jaar)  [geboorte]
  Gezins-ID F1292279289  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - ca. 1605 - Haag Ambacht Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsHuwelijkstoestemming - 1 mei 1633 - Den Haag Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - Type: civil - 18 mei 1633 - Den Haag Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Dorp/stad       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Overige afbeeldingen
  Boerderij Alsemgeest in 1665
  Boerderij Alsemgeest in 1665
  Een afbeelding van de locatie waar Joris Leendertsz van Alsemgeest nog enkele jaren daarvoor heeft gewoond. Dit is ook de plek waar later de buitenplaats is gebouwd. Joris Leenderts is eigenaar geweest van een woning (vaak een boerderij) èn huis (woonhuis) met bijgebouwen en land in dat gebied. Of hij ook nog zelf gebouwd heeft is niet bekend.
  Het geheel van gebouwen lijkt volgens de beschrijving groter te zijn dan het ene gebouw dat de landmeter (heel klein) heeft afgebeeld

  Geschiedenis algemeen
  2. Buitenplaats Alsemgeest
  2. Buitenplaats Alsemgeest
  Informatie over de buitenplaats Alsemgeest en haar eigenaren
  1. Herkomst familienaam Alsemgeest
  1. Herkomst familienaam Alsemgeest
  Oorsprong van de familienaam Alsemgeest en informatie over de buitenplaats Alsemgeest

  Documenten voor 1900
  Detail van de buitenplaats Alsemgeest
  Detail van de buitenplaats Alsemgeest
  Detail van een kaart in 1712 gemaakt door Cruquis

 • Bronnen 
  1. [S12946] Vermeld bij huwelijk - geschat

  2. [S16058] hogenda.nl

  3. [S16130] hogenda.nl - ORA 's-Gravenzande

  4. [S13190] Ineke Alsemgeest

  5. [S15065] Diverse aktes

  6. [S14889] FamilySearch - 401
Contact

Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.