top deco

Anekdotes van de bakkersoon

Ik krijg veel reacties op de site. En onderstaande verhalen kreeg ik in verschillende mailtjes van Piet van der Meer, zoon van bakker Van der Meer, die ook gevestigd was op de Burgemeester Hovylaan te Loosduinen. Mijn moeder woont daar nu al 55 jaar en veel van mijn broers en zussen zijn op de Burg. Hovylaan geboren. Ook de familie Tousain (tante Truus was een zus van mijn vader) woonde op de Burg. Hovylaan.

Bekende van de familie

Ik heb nog niet veel tijd besteed aan je kwartierstaten, maar inzake de familie Alsemgeest zijn er veel gemeenschappelijke kwartieren met de kwartierstaat van mijn moeder (Peters Persoon), o.a. Harpert Jorisz. Alsemgeest is een gemeenschappelijke voorouder, de namen van de Brabander, Nederpel enz. komen ook voor.
Het ziet er allemaal professioneel uit. Veel bekenden tegengekomen (mijn vader was inderdaad bakker op de Burg. Hovylaan).
Wij bezorgden brood bij je moeder, elke dag 4 regeringsbroden. Dat was waarschijnlijk voor jouw tijd , eind jaren vijftig begin jaren zestig. Regeringsbrood was een vorm van wit brood, maar dan heel grauw van kleur. Ik vond het lekkerder dan wit brood en niet onbelangrijk het was 2 cent goedkoper.
Mijn vader betrok brood van bakker Veenman (daar werkten toen Jan Bellekom en Aad Bubbert). Echter Veenman stopte met regeringsbrood en mijn vader kon derhalve niet meer leveren. Jan Bellekom heeft toen zijn tante Riek proberen over te halen om voortaan wit of bruin brood te eten.
Van de Alsemgeesten staat me niet heel veel bij, behalve je ouders kende ik je zus Sjaan (Jeanne ?) en je broer Klaas. Het staat me wel bij dat je moeder op latere leeftijd een paar maanden naar een broer geweest is in Argentinië.
De familie Tousain kende ik beter, Nel heeft nog een tijd bij ons in de winkel gewerkt. 'Oom" Jan Tousain was groenteboer en reed met paard en wagen. Overigens wel grappig dat je met de achternaam Tousain op Allerheiligen geboren bent.
Van de Bellekommen heb ik er ook diversen gekend, Jan en Ton, Aad en Ria Bubbert en meer recentelijk Corry Jongelie en Ben Bellekom. Er zijn er teveel te vroeg overleden.

En in andere mailtjes schrijft Piet:
Ik kan me Wim vaag voor de geest halen. Volgens mij is hij de jongste jongen (nou ja jongen, hij zal inmiddels een jaar of 57 a 58 zijn) van de familie Tousain. Ik kan me Jan en Nico beter herinneren, daartussen zat meen ik Leo. Sjaan Tousain heeft vroeger vaak bij ons opgepast en zoals ik al eeder schreef heeft Nel een aantal jaren bij ons in de winkel gewerkt. Als vroeger een vrouw trouwde, stopte ze direct met werken. De man werkte uiteraard fulltime, kinderen waren er in het begin niet. Het lijkt me dat zo'n eerste huwelijksjaar voor een vrouw een beetje saai was. Mijn vader is menig winkelmeisje kwijtgeraakt vanwege het huwelijk. De eerste was Anny Peters, zij trouwde met Piet Planken. Een aantal jaren later trouwde Dora Hagen met Arie Planken. Toen kwam Nel bij ons werken. Mijn vader zei toen tegen Nel dat hij blij was dat er bij de familie Planken geen huwbare zonen meer waren. De familie Planken (toen wonend op het Francoisplein) nam een kostganger, Wim van Vilsteren uit Wijhe en Nel ging er vandoor met de kostganger en mijn vader kon weer op zoek.

Foto's van de Burgemeester Hovylaan

Bijgaand een aantal vijftigerjaren foto's van de Hovylaan en omgeving. Op een foto staan een broer en zus voor de winkel van Dirkzwager.

Op de hoek bij de Quarlesstraat zaten wij. We hadden 2 adressen t.w. Burg. Hovylaan 85 en Quarlesstraat 2. Mijn vader zei weleens dat hij de enige persoon in Nederland was, wiens naam met een Q (Quirinus) begon en die in een straat woonde welke met een Q begon.

Eén van de foto's is bij ons uit het raam genomen, over de veiling heen zie je (zag je) in de verte de molen en de abdijkerk. Als kind heb ik veel voor het raam gezeten kijkend naar de veilingschuiten, vrachtwagens en vooral de treinen.
Af en toe was het wel spektakel. Dan sprong een tuinder van de wal, zijn duwstok gebruikend als polsstok op zijn boot om de haven in te varen. Soms brak zo'n stok en dan zag je een spartelende tuinder. De loopbrug werd ook gebruikt om af te duwen, de tuinder liep dan over zijn boot duwend tegen de brug van voor naar achter en vergat soms te stoppen. Of hij had wel in de gaten dat het misging en kon dan nog net de brug grijpen, waar hij aan bleef hangen, wachtend op de volgende tuinder die hem weer oppikte (een soort bootvluchteling avant la lettre). De laatste foto is een luchtfoto van het GDA terrein en de kerk.

Bijgaand stuur ik een foto van de Sierkan, met jullie huis erop. Toen moest het 2e gedeelte van de vd Veldestraat, de Burg. Jansenstraat en de Burg. Hoofdstraat nog gebouwd worden (de bouw vond plaats ca 1957).

Piet heeft een uitgebreid stuk geschreven over de winkeliers in de Hovybuurt. Klik op deze link voor meer informatie over de bedrijven in de Hovybuurt.

Piet van der Meer, januari 2007

De 2 hierboven staande luchtfoto´s komen van de site van het Haags Gemeentearchief (Luchtfoto Nederland). De foto van de groentekar kreeg ik van Wim Tousain. De overige foto´s zijn van Piet van der Meer



Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.