Naam |
Clara Jansdr van Sparwoude |
Geboorte |
ca. 1530 |
Delft [1] |
Geslacht |
Vrouwelijk |
Feit |
Grafzerk in de Oude Kerk te Delft [2] |
- In het boek 'Grafmonumenten en grafzerken in de Oude Kerk te Delft' is de grafzerk omschreven als '234. (N 67) 260 x 146. Groote Zerk van het geslacht van der Meer, met twintig wapens, links tien wapens van der Meer (n°. 104), rechts telkens de wapens der echtgenooten: 1. Hodenpijl (vijf rechter schuin- balken); 2. Foreest (hoekige balk); 3. Pendrecht (drie boeien); 4. de Wilt van Bleyswyck (drie vogels met als hartschild van Bleyswyck drie bollen); 5. Alkemade (gekroonde leeuw); 6. Tetterode (drie plompe bladeren); 7. van Berendrecht (drie vogels); 8. van der Dussen (zie n°. 119); 9. van Sparwoude (zie n°. 67); 10. Sandeling (drie hanen).
Opschrift: „Hier leggen begraven deze anboren ende meer hunne nacomers Jan? Franck getr. met Catrijn van Foreest, oudste zoon van Lambert van Tol en Alijd van Hodenpijl zijn wijf zedert genaamt Van der Meer nu mede Van Berendrecht.
Arent Frankensz. schout deser stad, bailjeu en dijkgraeff van Delfland, die dit graf maken dede, starf ao. 1503 met Jacomijne Claesdr. ambagtsvr. in Pendrecht sijn wijff. st. 1509.
Pieter Arentsz. starf 1479 met Lidewije de Wilt van Bleiswijk Jacobsdr. sijn wijff.
Jacob Arentsz. starf op de jacht 1482 wiens wijff was Rus van Alkemade.
Lodewijk Arentsz. starf in den oorlog tot Overschie onder het gebied zijns vaders 1488 wiens wijve was Margaretha van Tetterode.
Franck Pieter Arendsz. schout en na burgemeester deser stad eerst bailjeu, dijkgr. en hoogheemraad van Delfland starf 1554 met Clara vn Berendrecht sijn wijf 1558.
Joost Franckensz. starf 1585; zijn wijff was Magteld van der Dussen Comelisdr. starf 1560.
Mr. Arend Frankensz. licentiaet in de regten, hoogheemraad van Delfland en secretaris deser stad, die het vernieuwe dede starf 1596. Zijn wijf was Clara van Sparwoude Jansdr.
Willem Frankensz. secretaris des Konings in den Hove van Holland starff 1594 zijn wijff was Anna Sandeling Arentsdr. starf 1568.”
Deze zerk is in het einde der 16e eeuw gemaakt door Mr. Arent van der Meer, den echtgenoot van de bekende Clara van Sparwoude, ter vernieuwing van de oude zerk, die zijn overgrootvader Arent, einde der 15e eeuw had laten maken, zijnde een zerk met wapen van der Meer en zijn 4 kwartieren in de hoeken, welke zerk Johan Dirksz. van Beest van Heemskerck in zijn M.S. op blz. 268 beschrijft en in 1626 nog heeft gezien, liggende „aende zuytzijde van den inganck uytten toom”. De zerk n°. 234 beschrijft v. d. L., als liggende „onder den orgel” dus Middenkerk, alwaar ook het monument, beschreven onder n°. X, van Clara van Sparwoude aan een der pijlers is opgehangen. Ik vermoed dat het graf later niet meer gebruikt is...'
|
Feit |
van 13 okt 1556 [3] |
Huwelijkse voorwaarden |
- (fol. 69v) 13-10-1556: Mr. Arent Vrancksz. van der Meer maakt huw.vw. met Clara Jansdr., vergeselschapt van haar moeder Willemge Willemsdr., wede van Jan Hendricxz. Aanwezig waren voorts aan de zijde van de bruidegom Joncfr Clara van Berendrecht, Joest van Berendrecht, Willem van Berendrecht, Cornelis Sandelijn, secretaris van den Hove van Holland en Reijer Hendricxz. van der Burch; aan de zijde van de bruid Mr. Willem Jansz., priester, Mr. Ariaen Willemsz., Oth Gerritsz., heer Floris Henricxz. en haar voogd Frans Duijst van Voorhout.
|
Feit |
van 5 feb 1597 [4] |
Testament |
- Op 5-2-1597 maakt Clara van Sparwoude als weduwe een testament op, waarin gerefereerd wordt aan:
- het codicil dat Arent en Clara opmaakten op 19-9-1585
- akte van 4-10-1595
- akte van 20-9-1595
- akte van 17-4-1595
- akte van 25-2-1558 (opgemaakt na het overlijden van Clara van Barendrecht. de moeder van Arent van der Meer)
- akte van dinsdag 4-6-1596 zes uur, opgemaakt 'ten sterffhuyse' van Mr. Arent van der Meer.
Op 28-1-1598 maakt Clara Jansdr. van Sparwoude als weduwe een testament op waarin o.a. veel legaten worden toegekend aan de kinderen van haar familie.
Op 31-3-1602 maakt Clara een codicil waarin o.a. vrienden en famileden legaten toegekend krijgen.
Op 12-8-1610 wordt weer een codicil opgemaakt.
Testament en codillen werden op 10-8-1615 voorgelezen in het sterfhuis van Clara van Sparwoude.
|
Feit |
van 12 aug 1610 [5] |
Codicil |
- ONA Delft 12-8-1610: Codicil van Juffrouw Clara van Sparwoude, weduwe van Mr. Arent Franc van der Meer, in zijn leven hoogheemraad van Delfland en secretaris van Delft.
Vermeld is dat zij op 12-6-1598 een testament had gemaakt en later ook andere akten.
Zij benoemt als begunstigden:
- Franc Reijersz van der Bruch, burgemeester van Delft, zoon van de zus van haar man
- Jan Henricx, broeder van Adrianus Henricx en Willemptgen Henricx
- Adriaen Jans Groenlant
- Claes Jans van Thoornvlijet, Maritgen Jansdr zijn zuster (legaat van 600 car. gld.) en bij overlijden zijn wettelijke descendenten.
- Trijntgen Gerrits, Jannitgen Gerrits en Magdaleentgen Cornelis, dochters van Maritgen Jansdr
- Marigen Claesdr, dochter van Crijn Gerrits
- Mr Gillis de Glarges of bij overlijden zijn dochter Josijna de Glarges
- Nicolaes Lotsen
- haar dienstboden
|
Overlijden |
4 aug 1615 |
Delft [6] |
- Clara heeft een vermogen nagelaten, waaruit mijn oma, Marie Petronella Laduk, nog een gift kreeg t.g.v. haar eerste huwelijk.
Hoe is Clara aan het omvangrijke vermogen gekomen? Zij heeft van heer man en vermoedelijkook van haar ouders en haar broer, mr. Willem Jansz. (priester) een vermogen geërfd. Dat vermogen heeft ze goed belegd. In haar testament geeft zij ook aanwijzingen, hoe het kapitaal moet blijven groeien.
Naast inkomsten uit gronden en huizen in twintig ambachten, waaronder Spaarnwoude, had ze inkomsten uit losrenten (39 stuks), uit lijfrenten op personen (12 maal) en uit obligaties (20). Binnen deze onderdelen heeft zij aan verdere risicospreiding gedaan; de obligaties b.v, zijn niet van een instelling, maar van o.a. de Verenigde Oostindische Compagnie, het gewest Holland en de stad Delft.
Omdat het beheer van het Van Sparwoudefonds de overheid veel geld kostte is het fonds bij wet opgeheven.
|
Begraven |
8 aug 1615 |
Delft, Oude kerk [1] |
Feit |
van 13 dec 1630 tot 3 nov 1631 [7] |
Verkoop in de nalatenschap van Clara van Sparwou |
- Aarlanderveen 13-12-1630: Michiel van der Hoeff, Adriaen van Coolwijck en Dirck van Schilperoord, weesmeesters van Delft, bij testament van Clara van Sparwoude, weduwe van Arent van der Meer, hoogheemraad van Delfland, secretaris der stad Delft, aangesteld over het beheer van haar nagelaten goederen, verkopen aan Cornelis Dircxsz Jonge Neut 4 hond land, bezuiden de kerk, in een strekweer van 21 morgen 5 hond 75 roeden, strekkende uit de Rijn tot in 's-Graven Wildernis. Koopsom 256 gulden.
De comparanten van vorige akte verkopen aan Gerrit Pietersz Jonck 2 morgen 1 hond 80 roeden land, liggend als in de vorige akte, strekkende uit de Rijn tot in 's-Graven Wildernis. Koopsom 883 gulden 19 stuivers 1 penning, schuldbrief geroijeerd 01-05-1634.
De comparanten van vorige akte verkopen aan Machtelt Heijndrixsz 2 hond land, liggend als de 2 hond van vorige akte. Koopsom 137 gulden 10 stuivers.
De comparanten van vorige akte verkopen aan Evert Cornelisz Lantsheer tweederde deel van de 2 morgen genoemd in akte folio 42v. Koopsom 550 gulden, schuldbrief geroijeerd 11-05-1634.
etc.
Michiel van der Hoeff, Adriaen van Coolwijck en Dirck van Schilperoord, weesmeesters van Delft, bij testament van Clara van Sparwoude, weduwe van Arent van der Meer, hoogheemraad van Delfland, secretaris der stad Delft, aangesteld over het beheer van haar nagelaten goederen, verkopen aan Cornelis Ghijs Roelen 1 morgen 3 hond land bezuiden de kerk, gelegen in een weer groot 26 morgen, strekkende uit de Rijn tot in 's Graven wildernis, belend ten noorden Cornelis Pietersz Cleijn c.s., ten zuiden Gerrit Reijers c.s. Koopsom 600 gulden.
De comparanten van vorige akte verkopen aan Jonge Cornelis Gijs Roelen 4 hond land aan de zuidkant van de kerk, als in vorige akte. Koopsom 266 gulden 18 stuivers.
De comparanten van vorige akte verkopen aan Bouwen Cornelisz Vermij 2 morgen 1 hond land, liggend als in akte folio 47. Koopsom 866 gulden.
Michiel van der Hoeff, Adriaen van Coolwijck en Dirck van Schilperoord, weesmeesters van Delft, bij testament van Clara van Sparwoude, weduwe van Arent van der Meer, hoogheemraad van Delfland, secretaris der stad Delft, aangesteld over het beheer van haar nagelaten goederen, verkopen aan Anthonis Willemsz Verhoeff 4 hond 60 roeden land, belend ten noorden de kinderen van wijlen Gerrit Oude Neel en ten zuiden Jacob Jacobsz Jonge Oom Jaap. Koopsom 600 gulden, schuldbrief geroijeerd 03-09-1634.
Voorschoten RA: 91. 03-11-1631. Michiel Willemszn. van der Hoeff, Pieter Anthoniszn. van den Heuvel en Johan Duyst van Voorhout weesmeesters van Delft als testamentairs van het testament van Clara van Sparwou weduwe Mr Arend van der Meer in zijn leven hoge heemraad van Delfland en secretaris van Delft verkopen Willem Claaszn. van Rijn 3 hond land gelegen onder Voorschoten, strekkende uit de Heerweg noordwaarts tot aan het land van Machteld Jansdr. weduwe Claas Louriszn van Rijn, belend O de koper en W de woning met 6 morgen land daarvan door Willem Claaszn. 2/3e in erfpacht wordt gehouden van de voorsz. boedel, voor 550 gld.
|
Feit |
van 7 jul 1657 [5] |
Verkoop uit nalatenschap |
- Rijswijk 7-7-1657: De weesmeesters van de stad Delft verkopen uit de nalatenschap van Clara van Spaerwoude, weduwe van Mr Arent van der Meer, in zijn leven hoogheemraad van Delfland, raad en secretaris van Delft. Zij dragen over aan Adriaen Lendert van Winden 2 mergen, 18 roeden teeland op de Noordhoornse Watering. De vorige eigenaren waren de heilige geestmeesters te Rijswijk en het klooster van Sion.
|
Aantekeningen |
- Clara's goedheid was lange tijd spreekwoordelijk. Zij wilde zoveel mogelijk medemensen in haar welstand laten delen, zowel tijdens haar leven als na haar dood.
Clara wijdde zich aan vele vormen van liefdadigheid. Zij was in 1578-1579 moeder van de Arme Fraters, in 1578 en van 1581 tot 1590 moeder van het Meisjeshuis. In 1578, vier jaar na haar man Arent, was ook Clara overgegaan naar de hervormden.
Oma Marie Laduk kreeg bij haar eerste huwelijk in 1919 nog een uitkering uit het Clara van Sparwoudefonds. Een fonds, uit de omvangrijke nalatenschap van Clara. Marie Laduk stamt af van voorouder Claes Jansz van Thorenvliet en hij was een halve neef van Clara Jansdr van Sparwoude (via zijn oma Pietertgen Adriaensdr).
Claes Jansz kreeg na het overlijden van Clara nog een behoorlijk legaat uit de nalatenschap van Clara en zijn nakomelingen kregen ieder bij een huwelijk een gift uit het fonds. Het aantal nakomelingen van de familieleden van Clara was na 3 eeuwen echter zo omvangrijk, dat het fonds in 1922 bij wet werd opgeheven.
Met behulp van de boekhouding van het fonds is de afstamming te herleiden van Claes Jansz van Thorenvliet tot en met Marie Laduk.
|
Persoon-ID |
I9421 |
Hennies genealogie | Alsemgeest, Bellekom, Laduk, Neerscholten |
Laatst gewijzigd op |
15 okt 2024 |