- John Riches en Anne de Gomme hadden een zeer bekende dochter die beroemd was vanwege haar filantropie en haar schoonheid. Catharina Riches werd op 1 mei 1670 gedoopt in All Hallows Lombard Street, Londen als dochter van John & Ann Riches. Thomas Daval (op 3-4-1644 te Amsterdam gedoopt) wordt vermeld als (stief)oom van Catherina Bovey en werd in 1713 tot ridder geslagen in Kensington Palace.
In 1684 huwde de 15-jarige Catharina Riches met de 17-jarige William Bovey. die het jaar daarvoor Glaxley Abbey had geërfd. 8 jaar later overleed William. Het huwelijk was niet gelukkig en bleef zonder nageslacht. Hierna had Catarina bijna 40 jaar een hechte vriendschap met haar nicht Mary Pope.
Wij vinden haar geschiedenis terug op 2 monumenten:
In het zuidelijke gangpad van het schip van Westminster Abbey staat een monument voor Katherine Bovey, filantroop. Het witte en gekleurde marmeren monument, met een wapenschild, werd ontworpen door James Gibbs en de beeldhouwer was JM Rysbrack. Een figuur van Faith, met een boek, en Prudence, die ooit een spiegel vasthield, worden getoond met een klein portretreliëf.
Ze stierf op 21 januari 1726 in het 57e jaar van haar leven in Flaxley, haar woonplaats in Glocestershire.
Op het monument in de Westminster Abbey wordt haar liefdadigheid uitgebreid beschreven. Dit monument werd opgericht door haar executeur-testamentair, mevrouw Mary Pope, die bijna 40 jaar met haar in perfecte vriendschap leefde, die nooit werd onderbroken tot aan haar veel betreurde dood.
In Flaxley, waar ze begraven ligt, werd nog een monument opgericht door Mary Pope, met als opschrift (vertaald): Bij deze kapel ligt het lichaam van mevrouw Catharina Bovey, dochter van John Riches, Esq. van Londen, koopman. Ze was getrouwd met William Bovey, Esq. Heer van deze hoeve van Flaxley, op 15-jarige leeftijd, werd op 22-jarige leeftijd weduwe zonder kinderen, en bleef dat de rest van haar leven. Ze ontving haar vrienden en buren met een zeer aangename gastvrijheid; maar zorgde er altijd voor dat ze een grote reserve voor liefdadigheid had, die ze niet alleen schonk bij zulke gelegenheden als die werden aangeboden, maar bestudeerde hoe ze die kon gebruiken om het nuttig en voordelig te maken. Haar neiging om goed te doen was zo bekend in het district om haar heen, dat ze gemakkelijk bekend raakte met de omstandigheden van degenen die het nodig hadden; en, zoals zij vele families voor de ondergang behoedde, door middel van tijdige leningen of geschenken, zo gaf zij haar hulp aan sommigen van hogere rang, op een manier die het dubbel acceptabel maakte. Hoe ver haar milddadigheid reikte, wist zij alleen; maar veel ervan bleek, tot haar eer en Gods glorie, in frequente uitkeringen aan de armen, en vooral aan de liefdadigheidsscholen rondom het land, in het bevrijden van degenen in de gevangenis en het bevrijden van velen daaruit, in het bijdragen aan de kerken van de Engelse vestiging in het buitenland, evenals het helpen van verschillende mensen thuis, in het kleden en voeden van haar behoeftige buren en het onderwijzen van hun kinderen, van wie sommigen elke zondag, om beurten, ze ontving in haar huis, en verwaardigde zich om ze zelf te onderzoeken; naast deze voortdurende, het zou gezegd kunnen worden deze dagelijkse, loop van vrijgevigheid tijdens haar leven. Zij vermaakte bij haar dood, voor het stichten van een college op het eiland Bermudas £500; aan het Grey Coat Hospital, in St. Margaret's, Westminster, £500; aan het Blue Coat Hospital in Westminster, £500; aan de Charity School of Christ Church, Parish of Southwark, £400; om de Living of this Place te vergroten, £1200; om arme kinderen als leerling aan te stellen, de rente van £400 voor altijd; waarvan de heer Clarke en de heer Bovey £160 hadden nagelaten; te verdelen, zoals haar executeur-testamentair passend zou achten, onder degenen die zij tijdens haar leven als leerling had aangesteld £400;...
In Flaxley ook een monument voor de andere dochter van Johan Riches en Anna de Gomme: Anne, overleden op 5-10-1689. Op haar monument de volgene tekst: in een religieuze naleving van haar plicht jegens God en haar ouders; in tedere genegenheid voor haar verwanten; in liefdadigheid en vriendelijkheid jegens iedereen; begiftigd met deze vroege gewoonte van deugd, verraste de dood, hoe plotseling ook, haar niet onvoorbereid"
|
- Op 23 november 1685 overlijdt Bernard de Gomme in Londen. Zijn tweede vrouw, Katherine Lucas, was een maand eerder overleden. De Gomme werd begraven in Tower Castle, zonder grafsteen of iets dergelijks.
Schoonzoon John Riches was de executeur. Hij was gehuwd met De Gommes enige dochter, geboren voor 1666, toen in Middelburg De Gommes eerste vrouw Catharina van Deynse overleed. Die dochter was kennelijk al overleden: ze komt in het testament niet voor. Wel erfde Anna Riches, geboren Davall, en gehuwd met John (een tweede vrouw dus) een paarlen halsband, die van Katherina Lucas was geweest.
|