top deco
Hendrik (de oude) Hermansz

Hendrik (de oude) Hermansz

Mannelijk - vóór 1423

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Hendrik (de oude) Hermansz 
    Geslacht Mannelijk 
    vermelding van na 24 dec 1394  [1
    Willem Hermansz samen met Williem Heinenz betrokken bij de moord op Floris van Rijsoirde 
    • Floris werd 24 dec. 1394 opgeroepen om naar 's-Gravenhage te komen omdat hij in de grfl. duinen had gejaagd. Zijn familieleden eisten op 15-5-1396 genoegdoening bij de graaf voor zijn dood.
      3 jan. 1397 kwam een verzoening tot stand; de schuldigen Willem Heinenz. en Willem Hermansz. zouden resp. 400 en 200 Dordtse gld. aan Floris' magen uitkeren en verder 500 zielmissen laten lezen, kloosterwinning doen en een voetval in de Haagse kerk maken met 200 man. Hertog Albrecht zou een kapelanie stichten waarvan Jacob van Rijsoirde collator werd.
      Pas 26 mrt. 1415 kwam een definitieve verzoening tot stand, bewerkstelligd door arbitrage van Jan Hugenz. te Delft en Pieter Buytewech. Ter verzoening verbleven aan de graaf: heer Jacob van Rijsoirde c.s. enerzijds en anderzijds Dirk van Oestgeest, Albrecht van den Bosch, Buen Jansz. c.s. en Willem van Boschuysen c.s. Willem Hermansz.'s magen zouden 400 zielmissen houden voor Floris van Rijsoirde en kloosterwinning doen tussen Maas en Zijpe, 1000 Franse kronen betalen en bovendien 360 nieuwe Hollandse schilden t.b.v. de stichting van een kapelanie ter gedachtenis van Floris van Rijsoirde. Tenslotte dienden zij uitreikingen van geld te doen aan Floris' magen, o.w. diens bastaardzoon en -zuster. Daarnaast werd van hen boetedoening in de Leidse St. Pieterskerk verlangd. Voor de betalingen stonden borg: vanwege de magen van moederszijde van Willem Hermansz.: Willem van Boschuysen, IJsbrand van der Laen, Oude Hendrik Hermansz., Simon Frederik Gerrit Emmenz.z.; vanwege diens vader: Willem van Boschuysen, Bertelmeeus Jansz. die Brouwer, Jonge Hendrik Hermansz. en Willem Simonsz. Van volkomen verzoening zou pas sprake zijn als de maag tot achterzusterkind toe van Willem Heinenz. een bedevaart had gemaakt naar St. Jacob (Santiago de Compostella) en eveneens t.b.v. Floris' ziel naar Jeruzalem, behalve wanneer het geslacht Van Rijsoirde verlichting toestond. Tenslotte werd aan 4 magen uit 6 van Willem Hermansz. opgedragen ter bedevaart te gaan naar Soissons (het betrof Boudijn van Zwieten, Dirk van Oestgeest, Albrecht van den Bosch, IJsbrand Strevelant Jansz., Buen Jansz. en Willem Rondiel)
    functie van 1399 tot 1400  [1
    Schepen van Leiden 
    Beroep van 1415 tot 1420  [2
    Kastelein en rentmeester van Woerden 
    • Als rentmeester was hij betrokken bij de bouw van Kasteel Woerden en hij zou ook de eerste bewoner van dat kasteel geweest zijn.
      Uit het archief van de Graven van Holland blijkt dat de oudste vermeldingen van het kasteel stonden in de rekeningen van 1415-1416 van Heynric Hermans, de rentmeester voor Jan van Beieren voor Woerden.
    Beroep van 1417  [1
    Schout van Bodegraven 
    Beroep van 1420  [1
    Stadsklerk van Leiden 
    • stadsklerk van Leiden 21 aug. 1420 (GvH. 209 f. 12v); volgens een andere bron werd op 23 april 1421 Jan Henric Hermansz.z. door Jan van Beyeren tot clerc van Leiden benoemd
    Overlijden vóór 1423 
    vermelding van 1423 tot 1429  [3
    Schuldeiser bij hertog Jan van Beieren 
    • De stad Leiden stuurde in de jaren 1423-1424 veelvuldig IJsbrant van der Laen naar Den Haag om met Jan van Beieren te overleggen over ‘sulken sculde als men Heynric Harmanszoens kinder te hove sculdich is’. IJsbrand was net als Jan van Beieren een Kabeljauw en was eerder baljuw van Woerden geweest en daarmee een bekende van Jan van Beieren, die immers Woerden als apanage bezat. Hendrik Hermanszoon was vermoedelijk voor 1423 overleden, gezien het feit dat gesproken wordt over geld dat Jan van Beieren schuldig was aan de kinderen van Hendrik. Deze schulden waren wellicht tot stand gekomen toen Hendrik in de periode 1415-1420 rentmeester van Woerden was. De pressie op Jan van Beieren had op het oog geen direct effect. Pas in 1429, vier jaar na de dood van Jan van Beieren, kregen de dochters van Hendrik een rente uit de vorstelijke domeinen uit handen van Filips de Goede.
    Persoon-ID I30401  Hennies genealogie | van den Broek
    Laatst gewijzigd op 7 jan 2024 

    Vader Harman Willemszn   ovl. 1413 
    Moeder Lijsbeth van der Laen   ovl. vóór 1393 
    Huwelijk J  [4
    Gezins-ID F1702564581  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Overige plaatjes
    Kasteel Woerden in 1600
    Kasteel Woerden in 1600
    Hendrik Hermansz was als rentmeester betrokken bij de bouw van Kasteel Woerden en hij zou ook de eerste bewoner van dat kasteel geweest zijn.
    Uit het archief van de Graven van Holland blijkt dat de oudste vermeldingen van het kasteel stonden in de rekeningen van 1415-1416 van Heynric Hermans, de rentmeester voor Jan van Beieren voor Woerden.
    Het kasteel heeft de tand des tijds goed doorstaan.

  • Bronnen 
    1. [S18071] Oudleiden

    2. [S11003] Diverse

    3. [S18097] Ru Leiden - J Ligthart

    4. [S18083] CBG - dossier vd Laen / oudleiden




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.