top deco

Pieter Arent Touwenz

Mannelijk - vóór 1520


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Pieter Arent Touwenz 
    Geslacht Mannelijk 
    Feit van 26 jan 1494 tot 20 apr 1520  [1
    Leen van land in Wateringen 
    • Lenen Hontshol:
      Wateringen - 1 morgen land, belend ten oosten: de vrouw van Jacob Ermgaertsz. (1494: het klooster van Lausduynen), ten zuiden: de banweg, ten westen: Alijt Vrancken te Delf (1494: Arlewijn Vrancken), ten noorden: het klooster te Lausduynen (1494: de Merendijck).
      26-1-1494: Floris Arntsz. en draagt het leen over aan Arlewijn Vranckenz. te versterven op zijn jongste zoon Symon.
      19-11-1502: Symon Arlewijnsz.
      20-3-1506: Jacob Arlewijnsz. en draagt het leen over aan zijn zuster Alijt Arlewijn Vranckenzoonsdochter, gehuwd met Pieter Arent Touwenz.
      20-4-1520: Arlewijn Pieter Touwenz., onmondige wonende op de hofstede van Pieter Touwenz. te Honshel, oom: Maertijn Aertsz., bij dode van zijn moeder Alijt Arlewijnsdochter.
    Feit van 14 jun 1512  [1
    Verklaring over schenking van land te Wateringen 
    • Regesten Delfland:
      14-6-1512: Jacob Arlewijnsz., Aleyt Arlewijnsdochter, gehuwd met Pieter Tou Arensz., Baerte Arlewijnsdochter, gehuwd met Maertijn Arensz. en Joest Gerrit Vossen verklaren dat wijlen hun moeder Natalie Symonsdochter, weduwe van Arlewijn Vranckenz., ten behoeve van haar zieleheil en dat van haar kinderen geschonken heeft aan het Onse Lieve Vrouwengilde te Wateringen op het heilig kruisaltaar 25 pond hollants, n.l. 2 percelen land: 5½ morgen te Wateringen, belend ten oosten en noorden: het Sint Ursulen zusterhuis te Delff, ten westen: Jan Vossen, ten zuiden: de heren van Sint Jan te Haerlem, en dat tegen 21 pond hollands verpacht is aan Dirck Willemsz. ande Noortwech; en 11 hond land aldaar in de woning van Jacob Arlewijnsz. in het voorweer gemeen met het Sint Aechtenklooster te Delff, met dat van Sint Agnieten in den Haghe en met de kinderen van Arlewijn Vranckenz., belend ten oosten: de regulieren van Leyderdorp en de heerlijkheid van Naeldwijck, ten westen: het klooster Reynsburch, ten noorden: de heerweg, ten zuiden: de Swet. Dit geschiedt ten overstaan van Willem Jansz. en Cornelis Jansz. van Veen, gildemeesters van genoemd gilde.
    Overlijden vóór 20 apr 1520  [2
    Feit van 6 apr 1596  [3
    Vermeld in geschil over patronaatschap 
    • Regesten Delfland:
      Geschil over uitoefening van het patronaatschap (Wateringen). Twee familieleden betwisten elkaar dit recht, terwijl ook de ontvanger van het geestelijk kantoor te Delft, Cornelis van Coolwijck, er ambtshalve aanspraak op maakt.
      De Hoge Raad van Holland doet uiteindelijk uitspraak:
      6-4-1596: De eerste partij is Annetge Pietersdochter, weduwe van Ghijsbrecht Pietersz., geassisteerd door haar zoon Pieter Ghijsbrechtsz. te Eyckenduynen. Zij verklaren dat Jacob Arlewijnsz., gehuwd met Catarina, de oudste zoon van de stichters, welke stichting op 1-10- 1512 door de bisschop van Utrecht is geapprobeerd, patroon was en o.a. een dochter Maritgen naliet, gehuwd met Pieter Claesz., die als patrones Jan Adriaensz. benoemde. Haar dochter Anna Pietersdochter stelde als patrones Cornelis Jansz. Boutesteyn aan, die in juni 1586 overleed, waarna zij op 27-6-1586 haar kleinzoon Gijsbert Pietersz. benoemde, welke benoeming op 16-7-1587 werd geconfirmeerd en voor wie, daar hij onmondig is, zijn vader Pieter Gijsbertsz. als voogd optreedt.
      De tweede partij is Machteld Adriaensdochter, weduwe van Adriaen Arlewijnsz. van der Made, brouwer te Delft, optredend namens haar minderjarige zoon Arlewijn Adriaensz. Een dochter van de stichters was Arent (lees Aleyt!) Arlewijnsdochter, gehuwd met Pieter Arent Touwenz. Uit dit huwelijk o.a. 3 kinderen: 1. Arlewijn Pietersz. Tou, schoonvader van de tweede partij, wiens zoon de prebende confereerde op Cornelis Jansz. Boutesteyn, schout van Wateringen, die in 1586 na genoemde patroon overleed. Hierna confereerde Machtelt Adriaensdochter de prebende op 4-4-1587 op Pieter Cornelisz. van der Burch, die van de bloede van de stichters was. 2. Jannetje Pietersdochter, die een zoon Pieter Cornelisz. naliet. 3. Marietge Pietersdochter, gehuwd met Jan Carstiaensz., die naliet Jan Jan Castiaensz. op ’t Wout en Crijntge Jansdochter.
      Beide partijen worden in het ongelijk gesteld en de prebende wordt aan de ontvanger
      toegewezen (een en ander aangevuld uit: Hoge Raad van Holland, inv. 689, d.d. 6-4-1596).
      29-3-1597: Gecommitteerde raden van de Staten van Hollandt en Westvrieslandt geven gezien het vonnis van de Hoge Raad van Hollandt d.d. 6-4-1596 omtrent de inkomsten uit 5½ morgen land, dat vroeger van het gilde van Onser Lieve Vrouwe te Wateringen was, op verzoek van Machtelt Adriaensdochter, weduwe van Adriaen Arlewijnsz. van der Made, deze aan haar over tegen betaling van 120 pond van 40 gr. aan Cornelis van Coolwijck, ontvanger van de geestelijke goederen, wegens de niet betaalde opbrengst over de jaren 1586 tot en met 1590 en de proceskosten.
    Persoon-ID I27311  Hennies genealogie | Alsemgeest, Bellekom
    Laatst gewijzigd op 1 sep 2021 

    Gezin Aleijt Arlewijnsdr   ovl. vóór 20 apr 1520 
    Huwelijk vóór 20 mrt 1506  [2
    Type: civil 
    Gezins-ID F1630500370  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Bronnen 
    1. [S16642] hogenda.nl -C Hoek

    2. [S15669] Lenen Hontshol

    3. [S16068] hogenda.nl - C Hoek




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.