top deco

Willem Dircksz van der Kluijss

Mannelijk


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Willem Dircksz van der Kluijss 
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding van 1657  [1
  Benoemd als voogd 
  • Maassluis 6-10-1657 en 5-12-1657: Jan Arents den Aelman, jongman wonend te Maassluis, maakt zijn testament. Als erfgenamen worden genoemd: zijn zus Maertge Arients Aelman vrouw van Pieter Claes Berckhout; zijn zus Lijsbet Arents Aelman vrouw van Claes Willemsz van der Woert; de kinderen van Cornelis Arents Aelman zijn broer zaliger. Tot voogden worden benoemd zijn neven: Evert Maertens van Dorp en Willem Dircxsz van der Cluijs
  vermelding van ca. 1673  [2
  Betaalt familiegeld Delft 
  • Maasland: 30. Willem Dircx Cluys, bouwman dorp ƒ 20,00
  vermelding van 26 jan 1689  [3
  Verklaring over obligaties 
  • Maasland 26-1-1689: Comp. Dirk Dirksz. van der Kluijs onze inwoner te kennen gevende dat Willem Dirksz. van der Kluijs zijn broeder zichzelf, voor verscheidene obligaties en schulden kopende tot last van de comparant, borg en principaal had geconstitueerd, namelijk voor een obligatie die de kinderen van Dammis Sloof ter som van 500 gld. tot last van de comparant hebben, item (beneffens Maarten van der Kluijs) voor de obligatie die Jakob Sijmonsz. van der Meer ter som van 400 gld. tot zijn last heeft en nog voor zodanige obligatie ter som van 400 gld. als Klaas Jorisz. Valk en Evert Maartensz. van Dorp qualitate qua tot last van de comparant hebben voor welke obligatie Dirk Arentsz. Brouwer hem mede, beneffens Willem van der Kluijs, heeft geconstitueerd […]. Stelt hiervoor tot waarborg zijn huis en erve waarin hij tegenwoordig woont, staande en gelegen binnen het dorp van Maasland. Idem een vogelkooi […].
  vermelding van 27 mei 1689  [4
  Akte in nalatenschap van Maartie Maartensdr 
  • Maasland 27-5-1689: Comp. Willem Dirksz. van der Cluijs en Dirk Dirksz. van der Cluijs beide wonende binnen deze ambacht en Maarten Dirksz. van der Cluijs wonende in Vlaardingerambacht, te kennen gevende dat zijn als erfgenamen van haar moeder Maartie Maartensdr. wed. van Dirk Dirksz. van der Cluijs, schuldig zijn aan de kinderen van haar broeder (hun zwager) Arij Teunisz. Brouwer zal. eerstelijk drie vierde parten in een som van 3200 gld. kapitaal volgens obligatie onder de hand d.d. 1-5-1670, nog drie vierde parten in een som van 100 gld. kapitaal blijkende bij obligatie onder de hand sprekende ten laste van Willem Teunisz. Brouwer d.d. 15-5-1671, item […]. Diverse andere obligaties. Waarborg van de comparanten Maarten en Dirk Dirksz. van der Cluijs (tot zekerheid voor de comparant Willem Dirksz. van der Kluijs): haar twee vierde parten in een woning met 28 morgen land gelegen zowel in de Commandeurspolder als in de Dijkpolder van Maasland.
  vermelding van 19 mei 1691  [3
  Verkopen uit nalatenschap 
  • Maasland 29-5-1691: Comp. Willem Dircksz. van der Kluijs voor een vierde, Maarten en Dirck Dircksz. van der Kluijs ieder mede voor een vierde, mitsgaders Anthoni, Dirck, Cornelis en Maarten Arensz. Brouwer kinderen van Trintie Dircksdr. van der Kluijs voor het resterende vierde part, alle kinderen, kindskinderen en erfgenamen van Dirck Dircksz. van der Kluijs en Maartie Maartensdr. van Dorp beide zal., en hebben verkocht aan de heer Boudewijn van Leeuwe brouwer in de Drie Hoefijssers binnen de stad Delft zekere woning vanouds genaamd De Kluijs staande en gelegen in de Commandeurspolder van Maasland bestaande in huis, schuur, barg, boomgaard en geboomte met een stukje land, in het geheel groot volgens meting ruim 3 morgen. Verwijst naar de oude brieven, waarvan de jongste d.d. 15-12-1614. Voor 1900 gld. contant.

   Op dezelfde dag verkopen de hierboven vermelde erfgenamen aan de heer Antonij van Vollenhoven en Jan Jaspersz. van der Harg zekere 13 morgen 472 roeden land gelegen achter en aan de anderen in de Commandeurspolder van Maasland, waar onder mede begrepen is de oostkade strekkende neffens het voorsz. land. Verwijst naar de oude brieven, waarvan de jongste d.d. 17-12-1604. Met conditie van uitpad voor 7,5 morgen land van de verkopers. Voor 4825 gld. contant.

   Maasland 1-6-1691: De hierboven vermelde erfgenamen verkopen aan Cornelis Isselsteijn zekere stuk weiland gelegen in de Dijkpolder van Maasland groot omtrent 4 morgen 5 hond, daar bruiker van is Jan Dirksz. Mostert. Verwijst naar de oude brieven, waarvan de jongste d.d. 5-7-1625. Belovende de comparanten het voorsz. verkochte te vrijen en te waren van alle verdere lasten en zwarigheden gedurende de possessie van haar en haar voorn. vader en grootvader zal. Voor 2875 gld. contant.
  vermelding van 7 jul 1691  [3
  Overdracht in nalatenschap 
  • Maasland 7-7-1691: Comp. Willem en Dirk Dirksz. van der Kluijs ieder voor een vierde, mitsgaders Anthonij, Dirk en Cornelis Arentsz. Brouwer als mede Willem van der Woerdt wonende tot Delft in kwaliteit als mondelinge last en ordre hebbende van Maarten Brouwer te samen voor een vierde part, en transporteren aan Maarten van der Kluijs drie vierde parten in zeker stuk weiland gelegen in de Commandeurspolder van Maasland verongeld wordende voor 7,5 morgen daar de voorn. koper het resterende vierde part in is competerende, volgens de oude brieven, de jongste vandien d.d. 19-2-1632 en 7-7-1634 resectievelijk daarbij Dirk Dirksz. van der Kluijs vader van de comparanten het eigendom heeft verkregen.

   7-7-1691: Comp. Maarten van der Kluijs en is schuldig aan Anthonij, Dirk, Cornelis en Maarten Arensz. Brouwer een som van 500 gld. uit zaak en als rest van de kooppenningen van het voorgaande transport.
  vermelding van 2 jun 1693  [3
  Vermeld bij overdracht schuldbrief 
  • Maasland 2-6-1693: Comp. Mees Jorisz. Noordervliet onze inwoner als voor een zesde part van de helft van moederszijde erfgenaam geweest van Cornelis Leendertsz. Boogaart zal. en transporteert aan Mees van Dorp grofsmit tot Maassluis getrouwd met Willemtje Arensdr. Iselsteijn, Sara Iselsteijn en Neeltie Arensdr. Iselsteijn wed. en boedelhoudster van zal. Sijmon van der Wel, mede wonende tot Maassluis, zekere bezegelde schuldbrief staande tot last van de huising en erve en tuin van Willem van der Cluijs en bij de voorn. Van der Cluijs ten behoeve van Cornelis Leendertsz. Bogaart op 11-6-1683 voor schout en schepenen van Maasland gepasseerd, inhoudende alsnog als rest van meerder som de som van 138 gld. en een jaar interest vandien hetwelk nu van deze maand juni 1693 verschenen zal zijn.
  Getuige bij Derrick van Dorp (Verwantschap: doopgetuige) 
  Persoon-ID I24437  Hennies genealogie
  Laatst gewijzigd op 10 mei 2020 

  Vader Dirck Dircxz van der Kluijss,   geb. 1572,   ovl. vóór 29 mei 1691  (Leeftijd < 119 jaar) 
  Verwantschap geboorte 
  Moeder Maertgen Maertens van Dorp,   ovl. vóór 29 mei 1691 
  Verwantschap geboorte 
  Gezins-ID F1589094610  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Adriana Hendrix 
  Getrouwd 9 mei 1683  Maasland, RK kerk Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [5
  Type: religious 
  Gezins-ID F1589036638  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGetrouwd - Type: religious - 9 mei 1683 - Maasland, RK kerk Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Dorp/stad       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Bronnen 
  1. [S2522] FamilySearch

  2. [S15340] www.hogenda.nl - A Dijkshoorn

  3. [S15341] www.hogenda.nl - T van der Vorm

  4. [S15306] www.hogenda.nl - T. van der Vorm

  5. [S15317] www.hogenda.nl - C vd Zwaan
Contact

Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.