top deco

Aechje Gijsbertsdr Beijer

Vrouwelijk - vóór 1632


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Aechje Gijsbertsdr Beijer 
    Roepnaam Agatha 
    Geslacht Vrouwelijk 
    Feit van 28 aug 1599  [1
    Vermeld in geschil te Breda 
    • Johan de Loecker legt een verklaring af. Het betreft een onbesliste onenigheid tussen hem en Jan van de Mijl (als man en voogd van de weduwe van Cornelis Wijnants van Medenblick) waarsch. over betaling van pachters van Niervaart.
      3-9-1599: Op verzoek van Johan de Loecker getuigt Lucas van de Hage over de onenigheid die was ontstaan tussen De Loecker en de weduwe van Cornelis Wijnantssen betreffende zijn hoeve.
      17-4-1600: Johan de Loecker machtigt Adriaen Dijrcx de Jonge om al zijn zaken af te handelen (i.v.m. vorderingen) tegen Jan van den Duijl (als voogd van zijn vrouw) en tegen Jan van der Mijl.
      6-9-1600: Jan Montens stelt zich borg voor de kosten die voortvloeien uit het vonnis tussen Thorn en Jan van der Mijl. De laatste als man/voogd van Agatha Ghijsbrechts, die weduwe was van Cornelis Wijnants van Medenblick.
      29-11-1600: Johan de Loecker legt een verklaring af over het proces dat loopt tussen hem en Jan van der Mijlen. Betreft de verkoop van boomgewas en schaarhout.
      7-12-1600: Jan van der Mijlen verklaart het niet eens te zijn met de absurde ideeën van Jan de Loecker en wil het vonnis afwachten.
      14-12-1600: Op verzoek van Johan (of Jan) de Loecker getuigen Aernout van Sonst en Andries de Cock over de beslissing na een protest en wat er daarna over gezegd is. Betreft Jan van der Mijl en de hoeve die hij van Jan de Loecker gekocht heeft.
      16-06-1601: Op verzoek van Jan de Loeker getuigt Jan Aertssen van Dommelroij (± 54) over het huis waar hij woont sinds de kampmeester van kapitein Andries uit Breda is vertrokken. Vanaf 13-06-1601 wordt het verhuurt aan Jacop Verplancken.
      Voor Jan de Loeker getuigen Cornelis G.J. Lambrechts, Jan G.v. Neten en Melis Janssen over verhuurd huis (niet op tijd voor betaald). Betrokkenen waren Dijrck van Meerlen, Jan van der Mijl, Elias Pilgrim (neef van Andries de Cock) en Ambrosius Martinij.
      Op verzoek van Jan de Loeker getuigt Elisabeth Adriaen Nobel (weduwe van Jan Buijckx) dat de vrouw van Jan van der Mijl haar gevraagd heeft of zij haar huis wilde verhuren aan Ambrosius Martinij.
    Feit van 5 jul 1600  [1
    Verkoopt onroerend goed te Breda 
    • 5-7-1600 Breda: Agatha Ghijsbrechtsdr weduwe van Cornelis Wijnants van Medenblick geassisteert met haar man mr. Jannen van der Mijl, dienaer des godlijken woorts te Breda, en in de naam van Janne de Loeker, verkoopt voor 800 kar. gld. aan Mr. Ambrosis Martini, gebouw, erf met stallen, geheeten de huijsing van tHoren, te Breda op de hoek van de School- en de Craenstrate etc.
      9-12-1600: Andries de Cock legt een verklaring af over een eerder protest. Het betreft de ontruiming van het huis dat hij huurt en bewoont. Hij had hier bezwaar tegen en wil weten voor wie de kosten zijn.
    Feit van 23 jan 1601  [1
    Vermeld bij huur in Breda 
    • 23-1-1601 Breda: Peeter Jan Peeter Floriszn verklaarde van Mr. Jannen van der Mijlen, dienaer des goddelijcken woorst te Breda, als voogd van de nagelaten weeskinde van wijlen Cornelis Wijnants van Medenblick wettelijk gehuurd te hebben de hoeve, goederen en erfenissen, toebehoren met erf daaraan liggend, die het voorschr. weeskind van Jan de Loeker gekocht en verkregen heeft. Vastgelegd is wat betaald wordt in natura (boter, rogge e.d.) en in geld. etc.
      5-4-1603 Breda: Peeter Jan Floriszn, verklaarde schuldig te zijn aan Aechtken Gijsbrechtsdr, laatst weduwe van Mr. Jan van der Mijl, de som van 184 kar. gld. en 18 st. ter zake van huurpenningen van Johan de Loekers hoeve e.d. te Ghinneken Tulvenhout. Hij verbindt daaraan al zijn peerden, beesten en andere levende have op de hoeve. etc.
      Op 4-05-1608 verklaart Aechtken dat de schuld is voldaan.
    Overlijden vóór 15 apr 1632  [2
    Feit van 15 apr 1632  [3
    Boedelscheiding 
    • Rotterdam Notaris: Willem Jacobsz, 15-apr-1632
      Ghijsbert Jansz, caescooper, wonend te Rotterdam, verdeelt de boedel van zijn tante Agata Ghijsbertsdr weduwe van Johannes van der Mijle, predicant te Breda, volgens haar testament verleden voor notaris Claes Pietersz Bock te 's-Gravenhaege op 19.02.1625.
      Verdeling:
      1. de helft naar Ghijsbert Jansz, zoon van Jan Ghijsbertsz, de overleden broer van Agata
      2. de andere helft naar de nakomelingen van Adriaen Ghijsbertsz, de andere overleden broer van Agata:
      2.1. een derde deel naar Willem Ghijsbrechtsz Beijer, en Annetgen Ghijsbrechts, kinderen van Ghijsbrecht Adriaensz
      2.2. een derde deel naar (de kinderen van) Maijcken Adriaansdr
      2.3. een derde deel naar (de kinderen van) Adriaensche Adriaansdr.
      NB: Akte is moeilijk leesbaar, ook vanwege de vele doorhalingen.
    Aantekeningen 
    • Dochter van Gijsbert Jansz (Beijer)
    Persoon-ID I21693  Hennies genealogie | Laduk
    Laatst gewijzigd op 21 mei 2024 

    Gezin Jan Claesz van der Mijl   ovl. vóór 5 apr 1603 
    Huwelijkstoestemming 3 jul 1599  Den Haag, Grote kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [4
    • Jan van der Mijl, we(du)wenaer, dienaer des godlicken woorts, wonende tot Breda, met Aechgen Gijsbrecht, weduwe van Cornelis Wijnantsz van Medenblick wonende in den Haghe
    Gezins-ID F1511601867  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsHuwelijkstoestemming - 3 jul 1599 - Den Haag, Grote kerk Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 

  • Bronnen 
    1. [S14112] SA Breda

    2. [S15598] Boedelscheiding

    3. [S15902] ONA Rotterdam - Gerrit Verwoerd

    4. [S14252] Zoekakten - 15




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.