top deco
Davidt Jansz Butlaer

Davidt Jansz Butlaer

Mannelijk 1639 - na 1669  (~ 30 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Davidt Jansz Butlaer 
  Gedoopt 24 apr 1639  Amsterdam, Oude kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding Was betrokken bij de handel met Rusland  [2
  • "Johan van Sweeden diende den Czaar van raad en hulp. Er werd besloten om in het dorp Dedynof of Gedino eene scheepswerf aan te leggen ter plaatse waar de Moskwa in de Oka valt. David Butler, neef van van Sweeden vertrok naar Amsterdam, en bezorgde aldaar alles wat tot deze onderneming vereischt werd. Men vond goed, om te beginnen met het bouwen van een klein fregat en een jagt, en hiertoe vertrokken reeds in den jare 1667 verscheidene personen naar Rusland, waaronder waren Lambert Jacobsen Helt, Willem Barentszoon Klopper en Dirk Pieters, met verscheidene opper- en ondertimmerlieden. Deze werden in het jaar 1668 gevolgd door vele anderen, waaronder scheeps- en werklieden van allen aard, en vooral melding vordert Jan Jansen Struys, verhuurd als Opperzeilmaker. Deze laatsten vonden bij hunne aankomst in Moscow den Heer van Sweeden gestorven, doch de onderneming werd hierdoor niet gestaakt. zoodra de winter voorbij was, vertrokken allen naar Gedino en vonden hier het fregat de Arend genaamd en met des Czaren wapen pronkende, gelijk ook het jagt genoegzaam afgetimmerd en reeds in het want staande. Cornelis Bockhoven, die reeds lang in Rusland was geweest, voerde het opperbevel aan deze plaats en ontving hen met genoegen. Butler en Helt erlangden het bevel op de schepen. Weldra ging men onder zeil en zakte de Oka af, vervolgens de Wolga, voorzien met alles wat noodig was om nieuwe scheepswerven te Astracan aan te leggen. "
  vermelding van 9 sep 1652  [3
  Woont in het Wapen van Engeland in de Warmoesstraat te Amsterdam 
  • Johannes Bruijnings en Thomas Uetenbogaert wonend in Amsterdam verklaren dat zij op 31-8-1652 getuige waren ten huijse van David Buteler in de Warmoesstraet in 't Wapen van Engelant. Zij hebben daar gehoord en gezien dat Maria van Aspere en haar man (Martagaij Zieren?) gepraat hebben over de opdrachten en 't stellen van waarborgen voor de vrijwaring van t huis.
  Overleden na 31 aug 1669 
  vermelding van 26 mei 1694  [4
  Verkoop huis en erf te Amsterdam 
  • ORA Amsterdam, 26-5-1694: Janneke Glaa, weduwe van David Butler, geassisteert met Philip van Halmaal als voogd, Fredrick Quelenburgh, Jan Dirck Dingens en de voorn. Philip van Halmaal, 'hare vierendeele'... met Jan Butler ende Pieter Becker als man een voogd van Geertruijt Groesbeeck, eerder weduwe van Heere Butler, de twee zonen van Janneke, verkopen aan Adriaen Westveen en Jan Westveen, een huis en achterhuis met erf op de Lauriergracht aan de noordzijde op de Westerhoek van de eerste Dwersstraet of Lavendelstraat, aan de westzijde een gemeene muur en loode goot en aan de noordzijde een gemene muur, vrij en onbelast.
   NB Frederick Quellenburgh was op 20-4-1691 te Amsterdam in ondertrouw gegaan met Helena Gla. Hij was 28 en zij 24 jaar oud. Helena kwam van Bengaalen, woonde in de Laurierstraet. Haar ouders waren dood en haar voogd was Corn. van der Beek. Misschien is Helena een dochter van een broer van Janneke die in dienst van de VOC in Bengalen heeft gewerkt...
  Aantekeningen 
  • Medewerker scheepstimmerwerf en Kapitein David Butler was de jongste zoon van John Butler en Angneta Ruts. Zijn zwager Hendrik Louis Cravia of Loysen Gravia, die getrouwd was met zijn zuster Maria Butler, wordt in 1664 genoemd als één van de Hollandse kooplieden in Moskou.
   Ook David Butler is naar Rusland gegaan en wordt uitdrukkelijk een neef van Johan van Sweeden genoemd. Dit is echter niet helemaal waar want Johan was met een nicht van David getrouwd.
   In Rusland was David behulpzaam bij het maken van een scheepstimmerwerf, die Johan van Sweeden aan de samenvloeiing van de Moskwa en de Oka deed aanleggen, en kreeg het bevel over het grootste der daar gebouwde schepen. Met die schepen werd een tocht gedaan naar Astrakan waar de onderneming een jammerlijk einde nam; het fregat verbrandde er en David moest er een reeks van ellenden en rampspoeden doorstaan. (Zie: Scheltema O.C. I 290/1)
   De tsaar zocht ervaren zeelieden voor zijn in 1668 door Hollanders gebouwde oorlogsschip 'Orjol' (Arend), dat in de Kaspische Zee politiedienst moest doen.

   Op 20-11-1668 arriveerden 14 man, inclusief David Butler uit Amsterdam en de schrijver en avonturier J. J. Struys, die aangenomen werd als zeilmaker, op de kanselarij van buitenlandse zaken in Moskou om zich te voegen bij het flottielje van de tsaar. Butler en zijn mannen brachten de winter in Moskou door. Op 7 mei 1669 - na problemen met transport en bevoorrading - zeilde het schip van de Dedinovo scheepswerf naar Astrakhan.
   Butler werd op 31-8-1669 ingeschakeld bij de verdediging van Astrakhan tegen de rebellen. Zijn nederlandse bemanning gaf het advies om de verdediging aan de Russen over te laten. Butler, de scheepsarts Termund, schuttersmaat Karsten Brandt en twee matrozen waren naar Astrakhan gegaan voor de bevoorrading en troffen bij terugkomst een leeg schip. De bemanning was met een sloep vertrokken. Daarna vertrokken Butler en Tremund naar de stad om zich bij de verdediging te voegen. Butler en Termund werden gevangen genomen maar slaagden erin om te ontsnappen.
   (bronnen: Nederlandse Genealogische Vereniging, The founding of Russia's navy).
  Persoon-ID I13881  Hennies genealogie | Laduk
  Laatst gewijzigd op 13 jul 2021 

  Vader Jan Bouteleur,   geb. 1596, Sandwich, Engeland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   begr. 2 okt 1664, Amsterdam, Oude kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 68 jaar) 
  Moeder Agneta Ruts,   ged. 23 jan 1600, Keulen, Nederlands ger. kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   begr. 27 dec 1685, Amsterdam, Nieuwe kerk en Engelse kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 85 jaar) 
  Huwelijkstoestemming 6 okt 1623  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [5
  • Jan woonde 5 jaar in de Nes; Agneta woont in de Warmoesstraat
  Gezins-ID F1292284059  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Jannetje Jans Glaa,   ged. 1 jan 1640, Amsterdam, Nieuwe kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   begr. 13 feb 1700, Utrecht, Jacobikerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 60 jaar) 
  Huwelijkstoestemming 7 sep 1658  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [4
  • David Jansz: varensgezel, oud 20 jaar, geasst met zijn moeder Agneta Rutgerts, wonend op de Prinsengracht; Joanna Glaa: 19 jaar, geasst met Jan Harmens Gla, haar vader, woont als voren,
  Kinderen 
   1. Johanna Butler
  +2. Johannis Butler,   ged. 29 jun 1659, Amsterdam, Oude kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   begr. 28 jan 1700, Amsterdam, Karthuizer Kerkhof Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 40 jaar)
  +3. Heere Buttelaer,   ged. 31 jul 1661, Amsterdam, Oude kerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   begr. 16 jun 1690, Amsterdam, Westerkerk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 28 jaar)
   4. NN Buttelur,   geb. na 1661,   begr. 19 okt 1678, Amsterdam, begraafplaats kinderlijken Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 15 jaar)
  Gezins-ID F1292284056  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGedoopt - 24 apr 1639 - Amsterdam, Oude kerk Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsHuwelijkstoestemming - 7 sep 1658 - Amsterdam Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Dorp/stad       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Overige afbeeldingen
  Achterkant van het huis in de Warmoesstraat 93 (aan het Oudekerksplein) te Amsterdam
  Astrakhan met het schip d'Adelaer in 1669

 • Bronnen 
  1. [S12378] VS Amsterdam 7 p 208

  2. [S11382] Google books 'Rusland en de Nederlanden beschouwd in derzelver....'

  3. [S13672] Notarieel archief Amsterdam

  4. [S14162] SA Amsterdam

  5. [S2512] VS Amsterdam
Contact

Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.