top deco

Helena Cornelia Alsemgeest

Vrouwelijk 1903 - 1993  (90 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Helena Cornelia Alsemgeest is geboren op 23 feb 1903 in Vrijenban; is gestorven op 14 jun 1993.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1942; Gezin Alsemgeest-Emons woonde in voormalige herberg te Klein Delfgauw

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Geboren in het huis wijk 2 nr. 68

    vermelding:
    Het gezin van Wilhelmus Jacobus Alsemgeest en Petronella Emons woont in KLein Delfgauw in een voormalige herberg, in eigendom van de familie Lugtigheid. Dit huis is afgebeeld op een schilderij uit 1942. Een kleinkind herinnert zich nog dat "Opoe Delfgauw" (Petronella Emons) kippen had lopen achter haar huis; daar stond een grote boom die veel schaduw en verkoeling gaf in de zomer. Dat stukje grond grensde aan het weiland dat nu nog bestaat.

    Toen schoonzoon en zwager Wim van Niel was meegenomen tijdens een razzia in de tweede wereldoorlog is zijn zwangere vrouw Jans Alsemgeest ingetrokken bij haar moeder Petronella Emons. Een maand na de geboorte van Anneke is vader Wim weer thuis gekomen en zijn zij er blijven wonen, ook na de dood van "opoe Delfgauw".

    Vanaf het aangrenzende weiland loopt een openbaar voetpad richting Heempark (en Ikea). De oudste dochter, Anneke van Niel, vertelde dat ze als schoolmeisje altijd dat kerkepad afliep. Op het einde moest je twee smalle bruggetjes over (slootjes) en dan stond je aan Rijksweg 13, die stak je over en je was in de bebouwde kom van Delft waar de school stond. Zij zat op de Geertruida van Oostenschool, voor meisjes ingang op de Nassaulaan.
    Voor jongens had je de Cornelis Musiusschool, Prins Mauritsstraat.
    In de pauze ging ze vaak eten bij Tante Marie (Smits-Alsemgeest) zodat ze dat hele stuk niet terug hoefde te lopen.

    Wim van Niel, de zoon van Wim en Jans, heeft de boerderij later gekocht en wil het in de familie houden.

    De boerderij van Langeveld, die er naast staat, is omgebouwd tot vakantiehuizen en - appartementen onder de naam De Bieslandse Heerlijkheid.
    Deze boerderij is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd door Jacobus Alsemgeest (vader van Wilhelmus). Jacobus moest de boerderij verkopen aan boer van Leeuwen, waarna de Alsemgeesten in de hierboven beschreven herberg zijn gaan wonen.

    Vlakbij, in het open landschap toen, lag bij een groepje bomen, een kleine nederzetting met wat schuren, eigendom van slager Zinsmeester van het Oosteinde. Hij had zijn koeien op dat weiland lopen. Het groepje bomen staat er nog steeds (nu loopt er een fietspad langs), de schuren zijn weg.
    Een broer van Zinsmeester (Chris) was in de kost bij Opoe Delfgauw. Hij was blind en Anneke van Niel bracht hem er vaak heen, over het pad.
    Daar ging hij dan een beetje zitten ;-) zonder de drukte van een gezin om zich heen.
    Er is daar heel veel aangeplant in de loop der jaren, o.a. het Arboretum Heempark.

    Helena is getrouwd met Henricus Bodde op 14 apr 1926 (civil) in Delft. Henricus is geboren op 30 nov 1899 in Delft. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Levend  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven


Generatie: 2

  1. 2.  Levend Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Helena1)

    Levend is getrouwd met Levend [Gezinsblad] [Familiekaart]





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.