top deco
Sijmon Jan Philipsz

Sijmon Jan Philipsz

Mannelijk ca. 1500 - vóór 1559  (< 59 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Sijmon Jan PhilipszSijmon Jan Philipsz is geboren circa 1500; is gestorven vóór 24 jan 1559.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Eigenaar van Vrederust (bij de huidige Lozerlaan te Den Haag)
    • Beroep: Bouwman te Monster
    • vermelding: van 1543; Vermeld in de kohieren voor de 10e penning van Eikenduinen
    • vermelding: van 1544; Vermeld in de kohieren voor de 10e penning van Monster
    • vermelding: van 1544; Vermeld in de kohieren voor de 10e penning van Wateringen
    • vermelding: van 1559 tot 1561; Erfgenamen van Sijmon Jan Philipsz voeren proces voor het Hof van Holland

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Sijmen heeft Vrederust in eigendom, inclusief het perceel van 6 morgen waarop de boerderij is gelegen. In 1544 heeft hij ook nog ca. 67 morgen in huur. Sijmen huurt onder meer land van de Heilige Geest in Den Haag. Dit betreft land dat gelegen is in de polder Escamp. Deze Haagse polder grenst aan de noordoostzijde van de Lozerdijksepolder en ligt dus dicht bij Vrederust. De blaffaard (legger) van de Haagse Heilige Geest geeft aan dat Sijmen de huur in 1535 overneemt van de overleden Willem Oom (Oem) van Wijngaarden. Het gaat dan om drie percelen van 11, 14 en 20 hond (tezamen 7½ morgen).
    Vrederust met de omringende 6 morgen blijven tot 1632 in het bezit van nakomelingen van Sijmen Jan Philipsz. Daarna is nog 7 jaar sprake van huur
    De boerderij die later - in 1593 - daar werd gebouwd, is afgebroken in 1957

    vermelding:
    168. Symon Jan Philipsz.:
    a. Huur in Escamp 7½ morgen.
    b. Nog 6 morgen.
    c. Nog 16 hont.
    d. Nog 5 morgen, geen plaatsaanduidingen.

    vermelding:
    Sijmen Jan Philipsz beschikt in 1544 en 1553 over 3 M van Vrouwe van Loosduinen, 3 M van Convent te Warmond, 18 M van Vrouwe van Waalwijk, 2½ M van Bagijnen te Delft, 2½ M van Jan Jacobs te Leiden, 6 M eigen land en een huis.

    vermelding:
    Symon Jan Philpsz ende Pieter Jansz zijn bruijcwaer groot xi morgen voor
    xxxvi L compt den xe pen
    Symon Jan Philpsz zijn bruijcwaer groot vi morgen voor xviii L compt den xe pen

    vermelding:
    De erfgenamen van Sijmen krijgen te maken met een proces voor het Hof van Holland dat wordt aangespannen door Philip Philipsz. in Den Haag. Of laatstgenoemde een familielid van Sijmen is, komt niet uit de geziene stukken naar voren. Op 24/26 januari 1559 oordeelt het Hof, dat sprake is van elkaar tegensprekende feiten. Partijen wordt de gelegenheid geboden om nieuwe stukken aan te leveren. Krap een half jaar later, op 3 juni 1559, compareren Sijmens erfgenamen voor de griffie, waarbij zij aangeven het proces te accepteren en procureur Cornelis van Haaften te constitueren hun zaak te behartigen. Als erfgenamen worden door de griffie genoteerd: Cornelis, Jan en Sebastiaan Sijmonsz., zijnde gebroeders en vervangende hun moeder Lijsbeth Cornelisdr., Jan Dirksz. Vercroft als man en voogd van Maritgen Sijmonsdr., Cornelis Jacobsz. als man en voogd van Grietgen Sijmonsdr., Pieter Claasz. als man en voogd van Geertrui Sijmonsdr. en Wouter Damasz. als man en kerkelijk voogd van Aachtgen Sijmonsdr. Sijmen heeft ook nog een zoon Maarten. Merkwaardigerwijs wordt hij hier niet geregistreerd. Het verloop van het proces is nog niet achterhaald.
    Op 6 mei 1591 laten Sijmens erfgenamen opnieuw van zich horen bij de griffie van het Hof van Holland. Op die datum compareren Huijch Jansz. uit Naaldwijk en Arent Willemsz. Dom uit ’s-Gravenzande, mede namens de andere erfgenamen van Sijmen Jan Philipsz. te Monster. Zij constitueren dan procureur Gerrit van der Burch in hun proces tegen Claas Adriaansz. aan de Maasdijk. In dit geval noteert de griffie niet de namen van alle erfgenamen. Zoals onder Sijmens kinderen nog wordt toegelicht, zijn zowel Huijch Jansz. als Arent Willemsz. getrouwd met een kleindochter van Sijmen. Ook het verloop van het tweede proces is nog niet bekend.

    Gezin/Partner: Lijsbeth Cornelisdr. Lijsbeth is gestorven na 3 jun 1559. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Maritgen Sijmonsdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 4 feb 1568.
    2. 3. Geertgen Sijmonsdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 1566.
    3. 4. Aachtgen Sijmonsdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    4. 5. Grietgen Sijmonsdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 6. Jan Sijmonsz  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1525; is gestorven vóór 10 okt 1576.
    6. 7. Cornelis Sijmonsz  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1530; is gestorven vóór 16 okt 1599.
    7. 8. Sebastiaan Sijmonsz  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1535; is begraven op 3 okt 1615 in Delft, Oude kerk.
    8. 9. Maerten Sijmonsz  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1536; is gestorven vóór 1579.


Generatie: 2

  1. 2.  Maritgen Sijmonsdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1) is gestorven vóór 4 feb 1568.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1561; Vermeld in kohier 10e penning van Wateringen
    • vermelding: van 18 sep 1563; Gerechtelijke zaak over leengoed in Wateringen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Adriaan staat genoemd in het kohier voor de 10e Penning van Wateringen in 1561 met de vermelding, dat hij is getrouwd met Maritgen Sijmonsdr., weduwe van Jan Vercroft. Hij gebruikt dan in de Nieuwe Broekpolder 5 H teelland en 9 M 1 H weiland van Vrouwe van de Carthuijsers te Leiden, 1 M weiland van Willem Claasz., priester te Delft, 1½ M teelland van Convent van Rijnsburg, 8½ M teel- en weiland van Gerrit Jacob Hoeve te Delft, 8½ H teel- en weiland van Dirck Vranckz. als voogd van Katrijn Dircxdr. te Wateringen en 10 M teel- en weiland van Jan en Jacob de Heuijter te Delft, alsmede 16 M 4½ H teel- en weiland van hemzelf en 3 M ½ H teelland in leen en in kwestie met Dirk Jansz. Vercroft. Daarnaast beschikt hij in de Oude Broekpolder over 2 M teelland van de pastoor van Wateringen, 2 M teelland van Cornelis Jansz., schout van Wateringen, 3 M 3 H teelland van Claas van der Laan en Karel Jans, 2 M teelland van Vrouwe van der Lee en 2 M 3 H weiland van Vrouwe van Loosduinen. Verder in het Oude Wateringseveld nog 10 M teel- en weiland van de graven van Arenberg.

    vermelding:
    Te Honselersdijk wordt een kwestie behandeld waarbij betrokken zijn:
    - Dirck Jansz Vercrofft, zoon van Jan Dircxz Vercroft en Maritgen Sijmonsdr,
    - Adriaen Jorisz als man en voogd van Maritgen Sijmonsdr. zijn huisvrouw, voor hemzelf, als ook voor de voorkinderen van zijn huisvrouw gewonnen bij Jan Dircxz Vercroft, haar eerste man.
    Dirck Jansz Vercroft vindt dat het leen alleen aan hem toekomt na het overlijden van zijn vader, terwijl Adriaen Jorisz vindt dat hem als man en voogd van zijn huisvrouw de helft toekomt en dat Dirck Jansz gerechtigd is voor zijn kindsdeel in de andere helft

    Gezin/Partner: Jan Dirksz Vercroft. Jan is gestorven vóór 14 apr 1561. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. Dirck Jansz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 13 sep 1587 in Naaldwijk, Ger. kerk.
    2. 11. Cornelis Jansz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1545; is gestorven vóór 21 jun 1598.
    3. 12. Jacop Jansz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 25 dec 1556.
    4. 13. Neeltgen Jansdr Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1560 in De Lier; is gestorven vóór 1 jun 1615; is begraven in De Lier, NH kerk.

    Maritgen is getrouwd met Adriaan Jorisz circa 1561 (civil). Adriaan is geboren circa 1536; is gestorven vóór 18 feb 1572. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Geertgen Sijmonsdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1) is gestorven vóór 1566.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Diverse vermeldingen
    • vermelding: van okt 1577; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 20 mei 1592; Getuigenis te Naaldwijk

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In oktober 1577 verkopen de erfgenamen van Pieter Claasz. zijn woning in Rijswijkerhoek met ruim 26 morgen land aan Sebastiaan Sijmonsz. Daarbij treedt Arent Willemsz. Dom op als voogd en man van Geertgen Pietersdr. en is mr. Cornelis Sijmonsz. aanwezig als voogd van de kinderen Stijntgen Pietersdr. en Grietgen Pietersdr.
    Op 7 januari 1582 verkoopt Marijtgen Maartensdr., geassisteerd door haar zwager Jan Pouwels Vos, ca. 1 morgen aan Jan Heijnriksz. te Wateringen. Als waarborgen treden op Adriaan Pietersz. te Rijswijk, Arent Willems Dom te ’s-Gravenzande, Claas Pietersz. in De Lier en Huijch Jansz. aan de Naaldwijkerweg.
    Op 30 mei 1592 wordt te Naaldwijk een getuigenverklaring afgelegd op verzoek van Huijch Jansz. als man en voogd van Grietgen Pietersdr. en als vervanger van de mede-erfgenamen van Geertgen Sijmon Jan Philipsdr., die in Monster woonde.

    vermelding:
    ORA Rijswijk oktober 1577: Arijen Pietersz woonende tot Rijswijck, Arent Wilemsz als man ende voogd van Geertgen Pietersdr, Jacob Claes woonende tot Monster als voogd van vaderszijde van Stijntgen Pieters ende Grietgen Pieters, Claes Pietersz ende Diggenum Pieters ende Cornelis Simons als voogd van haers moederszijde van Stijntgen Pieters en Grietgen Pietersdr, verkopen aan Sebastiaen Sijmons woonende tot Delft een woning gelegen in den ambachte van Rijswijckerhoeck, te weten huis, schuur, bijschuren, geboomte waar Pieter Claesz gewoond heeft met nog 21 morgen en 4 hond eigen land en 1,5 morgen leenland. Aan de noordzijde de Vlietweg. Ook nog 3 morgen land in het ambacht van Wateringen. e.a.

    vermelding:
    ORA Naaldwijk [fol. 188v.] 20-5-1592: Maergen Pietersdr. oud ontrent LIII jaren rechtelicken geropen zijnde omme der waerheijd getuijchenisse te geven ter instantie en(de) versoucke van Huijch Jansz. als man en(de) voochd van Grietgen Pietersdr. als erffgen(aem) van Geertgen Sijmon Jan Ph(ilip)szdr. in haer leven wonende tot Monster voor hem selven en(de) vervangende zijne meede erffgen(amen) en(de) heeft bij eede haer affgenomen als recht was verclaert hoe waer is dat geleeden ontrent drie en(de) dertich jaren zij deposante met haer man Pouwels Jansz. lang deser werelt overleeden zijnde, gecomen is metterwoon in de huijsinge van Adriaen Claesz. op Honsholredijck welcke Adriaen Claesz. dijer tijt overleeden was en(de) dat zij deposante jegens den geenen die henluijden den boel van(den) selven onder wonden? (sonder zeecker als nu te weeten wije de selve waren) deelde ofte uijtscheijde den inboel die in de coop van t’selve huijs meede bedongen en(de) begreepen was en(de) dat ten selven dage als die deelinge geschede openbaer boulhuijs gehouden werde van(den) inboel die an den boel van den voors. Adriaen Claesz. bleeff. Verclaert wel te weeten dat t’voors. huijs nijet vercoft is bij decreete.

    Geertgen is getrouwd met Pieter Claasz van der Valk vóór 3 jun 1559 (civil). Pieter (zoon van Claes Jacobsz van der Valck en Stijntgen Pietersdr) is gestorven vóór okt 1577. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 14. Stijntgen Pietersdr van der Valk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1562; is gestorven vóór 1 feb 1650 in Monster; is begraven in 1652 in Monster.
    2. 15. Grietgen Pietersdr van der Valk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 16. Dingenom Pieters van der Valck  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven na 1 jun 1647.
    4. 17. Claes Pietersz van der Valk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  3. 4.  Aachtgen Sijmonsdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1)

    Gezin/Partner: Wouter Damasz. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 5.  Grietgen Sijmonsdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1)

    Gezin/Partner: Cornelis Jacobsz. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 6.  Jan Sijmonsz Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1) is geboren circa 1525; is gestorven vóór 10 okt 1576.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: woont te Kwintsheul
    • vermelding: van 1553 tot 1572; Vermeld in de kohieren voor de 10e en 12e penning in Monster en Wateringen
    • vermelding: van 4 dec 1563; Voogden van Pieter Jansz in proces bij het Hof vna Holland
    • functie: van 1571; Ambachtsbewaarder van Wateringen
    • vermelding: van 10 okt 1576; Gerechtelijke zaak te Honselersdijk
    • vermelding: van 12 apr 1583; Vermeld met zijn broers Cornelis en Sebastiaan
    • vermelding: van 27 sep 1584; Verkoop onroerend goed

    Aantekeningen:

    Er is nog een Jan Sijmonsz die gehuwd is met Trijntgen Maartensdr. Waarschijnlijk een andere dan de Jan Sijmonsz die gehuwd is met Marijtgen Cornelisdr.

    vermelding:
    Jan wordt vaak omschreven als ‘Jan Simonsz. aende Heul’. Dit geeft aan, dat Jan in Kwintsheul woont. Hij beschikt daar over een eigen huis. Dit huis wordt in 1584 verkocht aan zijn broer Sebastiaan

    vermelding:
    Pieter Claasz., de eerste echtgenoot van Jans vrouw, staat vermeld in het kohier voor de 10e penning van Monster in 1543 en 1544. In 1544 heeft hij de beschikking over 16 M, 4 M en 3½ M.
    In het kohier van 1553 wordt gesproken over ‘Jan Simonsz. ande Heul’ met 16 M van Vrouwe van der Lee, 3½ M van de Delftse priester Louwens Willemsz., ¼ deel van 7 M van Aachge Pietersdr. te Delft, ¼ deel van 7 M van Heilige Geest te Delft, een stuk land zonder omschreven oppervlakte van Vrouwe van Loosduinen, 2 M 5 H van Claas Jacobsz. en een huis.
    In de kohieren voor 1558 en 1562 staat dezelfde reeks, maar dan zonder 2 M 5 H van Claas Jacobsz.
    In het kohier voor 1562 wordt bovendien aangegeven, dat alle percelen ‘achter den dijck gelegen’ zijn.

    Jan gebruikt ook land in Wateringen. In het kohier voor de 10e Penning in 1553 staat hij vermeld als ‘Jan Simonsz. ande Quintsheul’ met 6 M van Willem Pietersz. wonende buiten Delft, 8 M van jonkvrouw Van der Duijn in Den Haag, 8 M van Lenard Grijp te Delft, 3 M van Convent van St. Aachten te Delft, 1½ M van Vrouwe van Koningsveld, 10 H van Heilige Geest te Wateringen, 1½ M van Claas Jansz. te Monster en 8 H van Convent van Rijnsburg.
    In 1561 beschikt hij in het Nieuwe Wateringse Veld over 6 M van Pieter Pietersz. te Delft en in de Oude Broekpolder over 1½ M van Convent van Rijnsburg, 8 M van Nicolaas van der Duijn, 9½ H van de erfgenamen Arent Jacobsz. te Naaldwijk, 8 M van Lenard Grijp, eertijds te Delft, 4 M 1½ H van Convent van St. Aachten te Delft, 3 M van Vrouwe van Koningsveld en 3 M van Heilige Geest van Wateringen.
    Het kohier voor de 12e Penning in 1572 bevat bijna dezelfde opsomming.

    vermelding:
    Op 4 december 1563 staat bij het Hof van Holland een zaak op de rol die door Cornelis Sijmonsz is aangespannen, samen met Cornelis Willemsz. Zij doen dit als voogden van Pieter Jansz. De gedaagden zijn Geertgen Joosten, Hillebrant Joosten, Vrank Joosten en Gerrit Adriaansz. als man van Crijntje Joosten. Dit zijn drie ooms en een tante van de echtgenote van Jan Sijmonsz., een broer van Cornelis Sijmonsz.

    functie:
    Op 1 december 1571 doen de hoogheemraden van Delfland uitspraak in een geschil tussen enerzijds Jan als ambachtsbewaarder van Wateringen en anderzijds Aarnt Buijs, ambachtsbewaarder van Haagambacht, en Claas Pietersz. Lubbe, ambachtsbewaarder van Segbroek. Het geschil gaat over de eis, dat Haagambacht en Segbroek zouden moeten bijdragen in de kosten van bepaalde dijkwerken. Deze eis wordt afgewezen

    vermelding:
    10-10-1576: Willem Cornelisz, 28 jr en zijn huisvrouw Annetgen Claisdr, 31 jr wonend in Naaldwijkerbroek getuigen op verzoek van Allert Cornelisz, Vries Cornelisz en Pouwels Jansz, voogden van moederszijde van het achtergebleven weeskind van Jan Sijmonsz te Kwintsheul:
    In de zomer van 1574 hebben zij gewoond op de woning van Jan Sijmons, gehuurd van Maerthen Sijmonszn en Cornelis Sijmonszn en zij namen de zorg waar voor de zuivel, vee en koren, waar zij geleverd hebben aan Cornelis Sijmonsz, administrateur voor die woning,: 50 zakken gerst, 13 zakken erwten, 11 (achtendelen) boters, 20 schapenkazen met 70 koeienkazen. Willem Cornelisz zegt ook geleverd te hebben: 10 zakken en een achtendeel tarwe.
    Cornelis Sijmonsz heeft in de winter gehaald ... een vet varken, twee vaarsen, vlees en huid van een os. Cornelis Korstiaens, bode te Wateringen, heeft namens Cornelis Sijmonsz een vet schaap met een achtendeel blauwe erwten gehaald. En Maritgen Leesten uit Wateringen heeft op bevel van Cornelis Sijmonsz een pot boter van 19 st. met 2 schapenkazen gehaald. Ariaen Willemsz heeft op bevel van Cornelis Sijmonsz een vet lam geleverd. De boden of knechten van Cornelis Sijmonsz toen uit de stad Delft komend om naar de woning de kijken hebben onderweg terug een stier van dezelfde woning naar Delft gebracht.

    vermelding:
    Op 12 april 1583 controleert Cornelis Sijmonsz als oud-kerkmeester de inkomsten van de kerk van Wateringen. Bij de inkomsten staat hijzelf genoemd vanwege een betaling voor een mis en vanwege betalingen van een landrente door zijn broers Jan Sijmonsz. en Sebastiaan Sijmonsz

    vermelding:
    Op 27 september 1584 transporteert Cornelis Sijmonsz als voogd voor een weeskind (Grietgen Jansdr) van zijn broer Jan, samen twee andere voogden, Jans woning met huis, schuur, barg en geboomte. De koper is Sebastiaan Sijmonsz. te Delft, een andere broer van Jan.

    Overleden:
    overl. tussen 2-7-1576 en 10-10-1576

    Jan is getrouwd met Marijtgen Cornelisdr vóór 4 dec 1563 (civil). Marijtgen is gestorven vóór 9 nov 1581. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 18. Pieter Jansz  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren vóór 4 dec 1563; is gestorven vóór 10 okt 1576.
    2. 19. Grietgen Jansdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren na 4 dec 1563; is gestorven vóór 23 sep 1593.

  6. 7.  Cornelis Sijmonsz Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1) is geboren in 1530; is gestorven vóór 16 okt 1599.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Vermeld in Lenen Hontshol
    • vermelding: Vermeld in verschillende processtukken
    • Beroep: Bouwman te Wateringen
    • vermelding: van 1553 tot 1561; Vermeld in kohieren van de 10e penning te Wateringen
    • functie: van 1561; Taxateur 10e penning van Wateringen
    • vermelding: van 11 mrt 1566; Vermeld als voogd van Pieter Pietersz
    • vermelding: van 1572; Vermeld in het kohier 12e penning van Wateringen
    • vermelding: van 1575; Vermeld in kohier 100e penning van Wateringen
    • vermelding: van 10 okt 1576; Gerechtelijke zaak te Honselersdijk
    • functie: van 1583; Kerkmeester

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Wateringen:
    28. 7 hond land in het weer, waarop Neel Cornelisz. woont, belend ten oosten: de weduwe van Wouter mitten Ossen, ten zuiden: Oxingen Dirck Heynricksz., ten westen: Maritgen van Groenevelt en ten noorden: Neel Cornelisz.:
    1-4-1555: Cornelis Zymonsz. te Wateringe na overdracht door Bartelmees Jansz.
    24-7-1579: Jan Jansz. Vercroft na overdracht door Cornelis Zymonsz.

    vermelding:
    Op 27 juni 1572 getuigen vier mannen voor de schepenen van Honselersdijk, dat Cornelis van hen een betaling heeft geëist voor het weiden van vee. Tot dan toe is het weiden van vee echter vergund door de rentmeester van de gravin van Arenberg als vrouwe van Honselersdijk.
    Op verzoek van Claas en Adriaan Huijgens wordt op 4 mei 1575 voor de schepenen van Honselersdijk verklaard, dat Cornelis is gevraagd voor het gerecht van Honselersdijk te compareren.
    Op 22 december 1575 oordeelt het Hof van Holland, dat Cornelis niet bezwaard is door een vonnis van de schepenen van Honselersdijk inzake een schuld van 114 schellingen. Deze schuld vloeide voort uit de koop van zes zakken tarwe bij Dirk Jansz. te Naaldwijkerbroek en was nog niet voldaan bij Adriaan Huijgens te Naaldwijk, boedelhouder voor de overleden Dirk Jansz. Op 12 januari 1576 doet het Hof van Holland nog twee soortgelijke uitspraken inzake een schuld van ca. 308 gld. die Cornelis nog niet heeft voldaan bij Claas Huijgens te Naaldwijk als voogd van de weeskinderen van Cornelis Cornelisz. te Naaldwijk.
    Op 18 januari 1578 verklaart Cornelis, dat zijn zwager Aam Huijbrechtsz. borg staat voor een schuld van 300 gld. van hem bij Lenert Cornelisz. in Maasland, alsmede borg voor enkele andere zaken die hun beiden bekend zijn. Vanwege deze borgstelling verklaart Aam Huijbrechtsz. kort daarna, dat hij 425 gld. schuldig is aan Lenert Jansz.
    Op 31 juli 1578 veroordeelt het Hof van Holland Cornelis tot het betalen van 20 ponden aan Cornelis Vlieland, eerste deurwaarder bij het Hof van Holland. Cornelis die het proces heeft aangespannen, krijgt de mogelijkheid om het bedrag in twee halfjaarlijkse termijnen te betalen.
    Op 23 maart 1578 krijgt Cornelis van het Hof van Holland uitstel voor het betalen van een aantal crediteuren. Het Hof geeft daarbij aan in welke stappen de betreffende schulden moeten worden afgelost.
    Op 14 augustus 1579 verklaart Cornelis namens zijn vrouw Catrijn Huijbrechtsdr. voldaan te zijn door zijn schoonmoeder Hillitgen Maartensdr. voor de nalatenschap van Catrijns vader Huijbrecht Aamsz. Cornelis zal zich niet hebben gehouden aan het betalingsregiem dat hem op 23 maart 1578 is geboden. Op 16 mei 1582 komt het Hof van Holland namelijk hierop terug. Het geeft dan aan hoe de opbrengst van de executie van Cornelis verdeeld wordt over de crediteuren.
    Op 19 juli 1583 nemen Aem Huijbrechtsz. en zijn moeder Hillitgen Maartensdr. een schuld van 207 gld. bij raadsheer Joost de Mennijn over. Deze schuld komt voort uit de lening die Cornelis en zijn zwager Aam Huijbrechtsz. eerder hebben afgesloten.
    Op 4 december 1563 staat bij het Hof van Holland een zaak op de rol die door Cornelis is aangespannen, samen met Cornelis Willemsz. Zij doen dit als voogden van Pieter Jansz. De gedaagden zijn Geertgen Joosten, Hillebrant Joosten, Vrank Joosten en Gerrit Adriaansz. als man van Crijntje Joosten. Dit zijn drie ooms en een tante van de echtgenote van Jan Sijmonsz., een broer van Cornelis.
    Cornelis wordt ook voogd voor een weeskind van zijn broer Jan. Op 27 september 1584 transporteert hij uit dien hoofde, samen twee andere voogden, Jans woning met huis, schuur, barg en geboomte. De koper is Sebastiaan Sijmonsz. te Delft, een andere broer van Cornelis.
    In oktober 1577 is Cornelis aanwezig bij de verkoop van de woning van Pieter Claasz. van der Valk in Rijswijkerhoek. Cornelis treedt hierbij op als voogd van twee weeskinderen van zijn zus Geertgen Sijmonsdr. Deze woning gaat eveneens naar zijn broer Sebastiaan.

    vermelding:
    Cornelis staat vermeld in het kohier voor de 10e Penning van Wateringen in 1553 met 19 M van mr. Jacob de Jonge en Trijntgen Jans Cornelisdr., 3½ M van St. Catharijnen Vrouwen te Warmond, 2½ M van Convent van St. Aachten te Delft, 9 M van Vrouwe van Loosduinen, 1½ M van pastorie van Wateringen en Trijntgen Jan Cornelisdr., 1 M, 3 M en 9½ M van Trijntgen Jan Cornelisdr., 5 M van Broeders te Wateringen, 1 M van St. Nicolaas Gasthuis, 3 M 3½ H in eigen bezit en een eigen huis. Verder pacht hij dan de tienden in het Laanblok.
    Cornelis wordt ook genoemd in het kohier voor de 10e Penning van Wateringen in 1561. Hij beschikt dan in het Oude Wateringse Veld over 13½ M van Trijntgen (Catharina) Dircksdr., weduwe Jacob Cornelisz. te Delft, 9 M van Convent van Loosduinen en 7½ H in eigen bezit, waarvan 7 H in leen. Daarnaast gebruikt hij in de Nieuwe Wippolder 11 M van Trijntgen Dirksdr., 10½ M van mr Cornelis en Jacob de Jonge namens hun moeder jonkvrouw Clementia Pijnsen, 4½ M van Thomas (Sools) te Utrecht, 5 M van Convent van Wateringen, 5½ H van pastoor van Wateringen, 1 M van St. Nicolaas Gasthuis in Den Haag, 4 M in eigen bezit en een eigen huis. Verder pacht hij dan nog steeds de tienden in het Laanblok, maar daarnaast ook de smaltienden in Wateringen en Monster.

    vermelding:
    Pieter Pietersz is een zoon van Pieter Huijbrechtsz, vermoedelijk de zwager van Cornelis

    vermelding:
    Cornelis Zijmonsz. van Catrijn Vrancken erfgenamen 16 mergen 3 hondt de mergen om 5 L. 6 sch. facit 87 L. 9 sch.
    Idem 8 mergen ejgen de mergen getaxeert op 3 L. facit 24 L.
    Idem van ‘t convent van Lausduijnen 9 mergen om 40 L.
    Nog 9,5 mergen van mr. Jacop de Jonge van 60 L. ende een paer capoenen off 10 sch. voir ‘t paer comt 60 L. 10 sch.
    Van ‘t convent van Wateringe 5 mergen om 26 L.
    Van Sint Aechten 14 hont om 12 L.
    Idem noch 2 mergen eijgens de margen getaxeert op 3 L. comt 6 L.
    Item noch 5 mergen min 1 hont eijgen de mergen getaxeert op 3 L. facit 14 L. 10 sch.
    Noch 1 mergen erffhuijer getaxeert op 3 L.
    Van de pastorij tot Wateringh 4,5 hont om 2 L. 5 sch. Somma 275 L. 14 sch.
    Comt den 12e penninck 22 gld. 19 sch. 8 d.
    Somma 58 mergen 5,5 hont

    vermelding:
    Nr. 18. Cornelis Zijmonsz. eijgen landen en huurlanden
    Nr. 53. Cornelis Zijmonsz. gebruijckt in eijgendom 6 morgen en 3 morgen met nog 6 morgen 3 hont huur
    Nr. 81. Cornelis Zijmonsz. van het convent Loosduijnen 9 morgen

    vermelding:
    10-10-1576: Willem Cornelisz, 28 jr en zijn huisvrouw Annetgen Claisdr, 31 jr wonend in Naaldwijkerbroek getuigen op verzoek van Allert Cornelisz, Vries Cornelisz en Pouwels Jansz, voogden van moederszijde van het achtergebleven weeskind van Jan Sijmonsz te Kwintsheul:
    In de zomer van 1574 hebben zij gewoond op de woning van Jan Sijmons, gehuurd van Maerthen Sijmonszn en Cornelis Sijmonszn en zij namen de zorg waar voor de zuivel, vee en koren, waar zij geleverd hebben aan Cornelis Sijmonsz, administrateur voor die woning,: 50 zakken gerst, 13 zakken erwten, 11 (achtendelen) boters, 20 schapenkazen met 70 koeienkazen. Willem Cornelisz zegt ook geleverd te hebben: 10 zakken en een achtendeel tarwe.
    Cornelis Sijmonsz heeft in de winter gehaald ... een vet varken, twee vaarsen, vlees en huid van een os. Cornelis Korstiaens, bode te Wateringen, heeft namens Cornelis Sijmonsz een vet schaap met een achtendeel blauwe erwten gehaald. En Maritgen Leesten uit Wateringen heeft op bevel van Cornelis Sijmonsz een pot boter van 19 st. met 2 schapenkazen gehaald. Ariaen Willemsz heeft op bevel van Cornelis Sijmonsz een vet lam geleverd. De boden of knechten van Cornelis Sijmonsz toen uit de stad Delft komend om naar de woning de kijken hebben onderweg terug een stier van dezelfde woning naar Delft gebracht.

    functie:
    Op 12 april 1583 controleert Cornelis als oud-kerkmeester de inkomsten van de kerk van Wateringen. Bij de inkomsten staat hijzelf genoemd vanwege een betaling voor een mis en vanwege betalingen van een landrente door zijn broers Jan Sijmonsz. en Sebastiaan Sijmonsz.

    Overleden:
    Ovverleden tussen 27-9-1584 en 16-10-1599

    Gezin/Partner: Catrijn Huijbrechtsdr. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 20. Elijsabeth Cornelisdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 15 okt 1624.
    2. 21. Maritgen Cornelisdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Wilsveen.
    3. 22. Jan Cornelisz Simonsz  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1555 in Wateringen; is gestorven na 27 feb 1628.

  7. 8.  Sebastiaan Sijmonsz Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1) is geboren circa 1535; is begraven op 3 okt 1615 in Delft, Oude kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • functie: Poorter van Delft
    • vermelding: Eigenaar onroerend goed
    • vermelding: Landgebruik en tiendenpacht door Sebastiaan Sijmonsz
    • vermelding: Voogd voor verschillende familieleden
    • vermelding: Woont te Delft
    • Beroep: Korenkoper
    • vermelding: van vóór 1618; Vermeld in de boeken van de weeskamer te Delft

    Aantekeningen:

    In de boeken van de weeskamer Delft vermeld als Sebastiaen Sijmonsz van Wateringe te Rijswijkerbroek, echtgenoot van Elisabeth Cornelisdr an Bleiswijk, met de kinderen Cornelis, Elisabeth en Sijmon

    vermelding:
    Op 5 maart 1576 spreekt het Hof van Holland uit dat de ambachtsbewaarders van Monster dienen af te zien van hun sommatie tegen Sebastiaan en tegen de burgemeesters en de regeerders van de stad Delft.
    Op 13 mei 1588 daarentegen verliest Sebastiaan een zaak tegen de ambachtsbewaarders van Monster.
    Op 27 februari 1612 is het weer andersom. Het Hof oordeelt dan dat Sebastiaan niet hoeft bij te dragen in de lasten van het ambacht van Monster. Ondanks het feit, dat hij daar al ca. 30 jaar een woning bezit en het bijbehorende land laat bebouwen door knechten en meiden die hij in de kost heeft. Ook onverlet het feit dat Sebastiaan daar de meeste tijd met zijn kinderen verblijft. De hoofdreden voor het Hof is, dat hij dergelijke lasten reeds betaalt als poorter van Delft.
    De woning waarover het Hof spreekt, is afkomstig van zijn broer Jan in Kwintsheul. Sebastiaan koopt deze op 27 september 1584. Sebastiaan heeft deze woning al in 1577 in gebruik. Het laatste is te lezen in een getuigenverklaring die op verzoek van Gerrit Vrancken, ambachtsbewaarder van Monster, wordt afgelegd. Sebastiaan verwerft ook land in Rijswijkerhoek (Hoekpolder in Rijswijk). In oktober 1577 koopt hij daar de woning van Pieter Claasz. met ruim 26 morgen.
    Op 5 maart 1608 koopt hij land in Rijswijkerhoek van Dirk Anthonis Schouten in de vorm van een derde part van 9½ morgen.
    Op 11 januari 1614 transporteert Sebastiaan de woning, dan genaamd Ockenburch, aan Cornelis Jansz. van Swieten. Het betreft op dat moment een huis, een bijhuis, schuren, bargen, een boomgaard en geboomte met ruim 28 morgen eigen land, waaronder ca. 8 morgen leenland. Hij ontvangt een schuldbrief ter waarde van 13.376 gld.
    Bij de woning hoort ook ca. 3 morgen in de Nieuwe Wateringveldsepolder in het ambacht Wateringen.
    Sebastiaan doet nog verschillende andere transacties. Zo koopt hij op 8 oktober 1577 de woning van Jan Cornelisz. in Kwintsheul. Hij draagt deze woning dezelfde dag en voor dezelfde prijs over aan Willem Cornelisz. aan de Heul.
    Op 16 november 1585 verkoopt hij enkele stukken land aan Joris Pietersz. in De Lier.
    Op 31 december 1598 transporteren Sebastiaan en zijn neefje Cornelis van Beest 22 hond pachtland aan Cornelis Willemsz. in De Lier

    vermelding:
    In 1579 heeft Sebastiaan ongeveer 40 morgen in Monster en Wateringen in gebruik. Dit duidt erop, dat hij niet alleen handelt in graan, maar ook graan teelt.
    Eerder heeft hij kortstondig ook zijn ouderlijke boerderij Vrederust op zijn naam staan, waarop dan zijn broer Maarten woont.
    In het kohier voor de 100e Penning van Wateringen in 1579 komt Sebastiaan voor met 1½ M van Convent van Rijnsburg, 7 H van Kapittel van Naaldwijk, 4 M 4 H van Convent van St. Aachten te Delft, 7 M van Convent van Koningsveld en Convent van St. Aachten tezamen en 4½ M in eigen bezit.
    In het Verpondingsregister van Monster voor het jaar 1583 staat Sebastiaan vermeld met 16 M van Convent van de Lee, ¾ van 7 M van Heilige Geest te Delft en ¼ van 7 M van Sasbout Cornelisz. te Delft.231 Deze stukken land zijn eerder in gebruik bij zijn broer Jan. Daarnaast beschikt hij over de tienden voor het Middenblok van Monster.
    Sebastiaan blijft tot 1614 voorkomen in de Maanboeken van de verponding in Monster. Bij het jaar 1616 staan zijn erfgenamen vermeld.

    vermelding:
    Op 9 mei 1591 is Sebastiaan als voogd van zijn kinderen partij bij een proces voor het Hof van Holland inzake de nalatenschap van zijn schoonzus Aaltgen Cornelisdr. van Bleijswijk. Het Hof oordeelt dat Aaltgens achtergebleven echtgenoot Maarten Doncker geen erfgenaam is.
    Op 28 januari 1593 volgt een transport van een stuk land uit de nalatenschap van Aaltgen, waarbij Sebastiaan niet alleen als voogd van zijn eigen kinderen, maar ook als voogd van de kinderen van zijn schoonzus Maartgen Cornelisdr. van Bleijswijk optreedt.
    Sebastiaan wordt ook voogd en borg voor nog andere leden van zijn vrouws familie.
    Op 18 mei 1602 is Sebastiaan als oom en voogd aanwezig bij het afsluiten van de huwelijkse voorwaarden tussen Gerard Ewoutsz. van der Velden en Christina (Stijntgen) Jorisdr. van der Houve, een dochter van zijn overleden schoonzus Maartgen Cornelisdr. van Bleijswijk.

    vermelding:
    In 1600 woont hij aan de oostzijde van de Oude Delft in een huis dat hij huurt van Frans Cornelisz. van Barrevelt. Bij zijn overlijden in 1615 woont hij aan de Voorstraat.

    Beroep:
    Op 4 april 1599 wordt Sebastiaan bij de beschrijving van een belending in Rijswijk betiteld als korenkoper. Het laatste gebeurt ook op 1 juli 1607.

    vermelding:
    Op 25 mei 1591 registreert Sebastiaan voor de Weeskamer van Delft zijn drie kinderen bij Elizabeth Cornelisdr. van Bleijswijk, zijnde Cornelis (16 jr.), Elisabeth (13 jr.) en Sijmon (8 jr.). Voor hen wordt 7200 gld. vastgelegd, alsmede zes zilveren zegels, de sieraden van hun moeder en een vordering bij Thielman Willemsz. van den Heuvel, brouwer in De Vis te Delft en zwager van Sebastiaan.

    Begraven:
    Bastiaen Sijmonss aende Voorstraat

    Gezin/Partner: Elisabeth Cornelisdr Bleijswijk. Elisabeth is gestorven vóór 25 mei 1591. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 23. Cornelis Sebastiaansz Heul  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1575; is gestorven na 11 apr 1631.
    2. 24. Elisabeth Sebastiaansdr Heul  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1578.
    3. 25. Sijmon Sebastiaansz Heul  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1583; is gestorven na 11 apr 1631.

  8. 9.  Maerten Sijmonsz Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Sijmon1) is geboren in 1536; is gestorven vóór 1579.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Landgebruik door Maarten Sijmonsz en Cornelis Jansz Vercroft
    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • vermelding: Zekerheidsstellingen op land bij boerderij Vrederust
    • Beroep: Bouwman te Monster
    • vermelding: van 1573 tot 1577; Belasting voor de opstand tegen de Spanjaarden
    • vermelding: van 10 okt 1576; Gerechtelijke zaak te Honselersdijk
    • vermelding: van 22 dec 1599; Overeekomst over land

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Maarten legt op 3 oktober 1576 een getuigenverklaring af. Hij is dan 40 jaar oud.

    vermelding:
    In het kohier voor de 10e Penning van Monster in 1558 staat Maarten vermeld met 3 M van vrouwe van Loosduinen, 3 M van Regulieren te Warmond, 18 M van heer van Assendelft, 2½ M van Bagijnhof te Delft, 2½ M van Jacob Jansz., 6 M van zijn vader Sijmon Jansz en een huis.
    Bij de 10e penning in 1562 is sprake van dezelfde opsomming. Hij gebruikt dan geen 6 M van zijn vader, maar van Sebastiaan Sijmonsz. in erfhuur. Daarnaast geen 2½ M van Jacob Jansz., maar van Pieter Cornelisz. te Haarlem. Verder wordt niet gesproken over de heer van Assendelft, maar de vrouwe van Waalwijk. Hierbij zal worden gedoeld op Beatrix van Assendelft die is getrouwd met Lambrecht Millink, heer van Waalwijk.
    De opsomming in het kohier voor de 100e penning in 1579 is vrijwel identiek. Gebruiker is dan Cornelis Jansz. als nazaat van Maarten Sijmonsz. in de Lozerdijksepolder. In het verpondingskohier van 1583 wordt eveneens Cornelis Jansz. als gebruiker genoemd. Hij heeft dezelfde 35 M in gebruik, waarvan 6 M in eigen bezit.
    In het kohier voor de 10e Penning van Eikenduinen in 1556 en 1561 is Maarten opgenomen met 3 M 2 H, 11 H en 14 H van Heilige Geest in Den Haag en 16 H van Dirk Claasz. te Nootdorp, alle gelegen in West-Escamp.
    Bij de 100e penning van Wateringen in 1579 is te lezen, dat Cornelis Jansz. is gehuwd met de weduwe van Maarten Sijmonsz. en 11 M van Convent van St. Aachten te Delft in gebruik heeft.

    In juli 1562 verkrijgt Maarten een hypotheek van de Heilige Geest van Den Haag voor de aankoop van 20 hond van Dirk Claasz. in Nootdorp. Dit stuk land is gelegen in Eikenduinen in de polder West-Escamp. Het ligt gemeen met een stuk van 16 hond, dat Maarten dan vermoedelijk al enige jaren in huur heeft van Dirk Claasz. Maartens opvolger Cornelis koopt het stuk van 16 hond op 18 januari 1589 van de erfgenamen van Schrevel Dirksz. van Diemen. Hierdoor neemt het bezit in Eikenduinen toe tot 6 morgen.

    In 1579 wordt Vrederust bewoond door Cornelis Jansz. Vercroft. Hij is een zoon van Maartens zus Maritgen. Het perceel van 6 morgen waarop Vrederust is gelegen, staat dan op naam van Cornelis

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    Het perceel eigen land van 6 morgen waarop ook boerderij Vrederust staat, wordt meerdere keren belast. Zo verschaft Maarten op basis van dit eigen land op 21 januari 1563 zekerheid voor het betalen van een jaarlijkse rente van ruim 34 gld.
    Op 26 oktober 1582 volgt een jaarlijkse rente van ruim 18 gulden. Dit gebeurt door Maartens opvolger Cornelis Jansz. Vercroft ten behoeve van Pietergen Fransdr., weeskind van Frans Maartensz.
    Op 15 maart 1584 verklaart Maritgen Gerritsdr. dat zij 2000 gulden schuldig is aan de vijf weeskinderen uit haar huwelijk met Maarten en daarnaast 50 gulden als bruidsstuk. Als waarborg stelt zij haar woning met 6 morgen eigen land, welke gemeen ligt met 18 morgen van de kinderen van de heer van Assendelft.
    Op 21 juni 1598 verstrekt zij, geassisteerd door gekoren voogd Cornelis Jorisz. van Honselersdijk, opnieuw haar woning met 6 morgen eigen land als zekerheid. Dit keer gaat het om een jaarlijkse rente van anderhalf pond en vijf schellingen aan Roelant Kantert Aalbrechtsz. te Den Haag. Deze rente wordt volgens het bijschrift op 23 september 1612 afgelost door haar zoon Gerrit Maartensz.
    Op 6 september 1598 geeft Maritgen nog een derde borgstelling af. Geassisteerd door voogd Cornelis Jorisz. verklaart zij dan 7300 gulden schuldig te zijn aan de erfgenamen van haar tweede echtgenoot Cornelis Jansz. Vercroft. Hieruit vloeit voort, dat Maritgen op 10 februari 1602 toezegt om ruim 1333 gld. te betalen aan de voogden van de weeskinderen van Alewijntgen Alewijnsdr. uit haar huwelijk met Willem Claasz. aan de Westgaag in Maasland.

    vermelding:
    Aan het begin van de opstand tegen de Spanjaarden (1573-1577) wordt belasting geheven in verband met de kosten van versterkingen en inkwartiering. Maarten behoort niet alleen tot de betalers, maar ook tot de opstellers van de rekeningen die gedateerd zijn 17 januari 1573, 25 oktober 1575 en 12 oktober 1576.

    vermelding:
    10-10-1576: Willem Cornelisz, 28 jr en zijn huisvrouw Annetgen Claisdr, 31 jr wonend in Naaldwijkerbroek getuigen op verzoek van Allert Cornelisz, Vries Cornelisz en Pouwels Jansz, voogden van moederszijde van het achtergebleven weeskind van Jan Sijmonsz te Kwintsheul:
    In de zomer van 1574 hebben zij gewoond op de woning van Jan Sijmons, gehuurd van Maerthen Sijmonszn en Cornelis Sijmonszn en zij namen de zorg waar voor de zuivel, vee en koren, waar zij geleverd hebben aan Cornelis Sijmonsz, administrateur voor die woning,: 50 zakken gerst, 13 zakken erwten, 11 (achtendelen) boters, 20 schapenkazen met 70 koeienkazen. Willem Cornelisz zegt ook geleverd te hebben: 10 zakken en een achtendeel tarwe.
    Cornelis Sijmonsz heeft in de winter gehaald ... een vet varken, twee vaarsen, vlees en huid van een os. Cornelis Korstiaens, bode te Wateringen, heeft namens Cornelis Sijmonsz een vet schaap met een achtendeel blauwe erwten gehaald. En Maritgen Leesten uit Wateringen heeft op bevel van Cornelis Sijmonsz een pot boter van 19 st. met 2 schapenkazen gehaald. Ariaen Willemsz heeft op bevel van Cornelis Sijmonsz een vet lam geleverd. De boden of knechten van Cornelis Sijmonsz toen uit de stad Delft komend om naar de woning de kijken hebben onderweg terug een stier van dezelfde woning naar Delft gebracht.

    vermelding:
    Regesten Delfland 178. 22-12-1599: Cornelis Cornelisz. smith te Wateringhe enerzijds, Marritge Gerritsdochter, laatst weduwe van Cornelis Jansz. Vercrocht, geassisteerd door haar zoon Gerrit Maertensz., anderzijds, komen overeen dat de 3 morgen land gekocht door de eerste partij van de Staten in de Hage, afkomstig van de abdij van Loosduynen en gelegen te Monster gemeen in de woning van de tweede partij, door deze wordt afgestaan aan de tweede partij en hiervoor terug ontvangt 3 morgen land, gelegen in 11 morgen 1½ hond te Wateringhe, n.l. 2 morgen weiland en de rest teelland, gekocht in 1595 door Cornelis Jansz. Vercrocht van de heren Staten en afkomstig van Sint Aechten, belend ten zuiden: de Kleyne Noortweg, ten noorden: genoemde Marritge Gerritsdochter, ten westen: Henrick Jansz., ten oosten: Jacob Hugensz. van der Dussen. Op elke partij blijft een losrente de penning 16, groot 27 karolus gulden, ten behoeve van de Staten rusten. Het land afkomstig van de eerste partij is bovendien belast ten behoeve van de rentmeester van Loosduynen met een jaarrente van 5 gulden, af te lossen met 410 karolus gulden in 3 termijnen. Hij zal het verkregen land met ingang van 1600 gebruiken. Getuigen: Claes Hugenz. en Cornelis Jorisz., beiden te Honsholredijck. In dorso: Cornelis Cornelisz. smith heeft afgelost op 25-2-1607 en 24-4-1611 (inv. 3).

    Maerten is getrouwd met Maritge Gerritsdr Vercroft vóór 1568 (civil). Maritge (dochter van Gerrit Jansz Vercroft en Trijntgen Jacobsdr) is geboren circa 1535; is gestorven vóór 18 mei 1626. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 26. Cornelis Maartensz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 27. Maritge Maertensdr  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1562; is begraven op 21 jul 1645 in Naaldwijk, NH Kerk.
    3. 28. Gerrit Maertensz Vercroft (van Bohemen)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1571 in Wateringen; is gestorven vóór 7 sep 1632.


Generatie: 3

  1. 10.  Dirck Jansz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Maritgen2, 1.Sijmon1) is begraven op 13 sep 1587 in Naaldwijk, Ger. kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 18 sep 1563; Gerechtelijke zaak over leengoed in Wateringen
    • functie: van 14 okt 1569; Welgeboren man van Naaldwijk
    • vermelding: van 19 okt 1585; Boedelscheiding Claes Jacobsz

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Te Honselersdijk wordt een kwestie behandeld waarbij betrokken zijn:
    - Dirck Jansz Vercrofft, zoon van Jan Dircxz Vercroft en Maritgen Sijmonsdr,
    - Adriaen Jorisz als man en voogd van Maritgen Sijmonsdr. zijn huisvrouw, voor hemzelf, als ook voor de voorkinderen van zijn huisvrouw gewonnen bij Jan Dircxz Vercroft, haar eerste man.
    Dirck Jansz Vercroft vindt dat het leen alleen aan hem toekomt na het overlijden van zijn vader, terwijl Adriaen Jorisz vindt dat hem als man en voogd van zijn huisvrouw de helft toekomt en dat Dirck Jansz gerechtigd is voor zijn kindsdeel in de andere helft

    vermelding:
    ORA Naaldwijk [fol. 113] 19-10-1585: Andries Claesz. wonende inden Hondertlande als man en(de) voocht van Maergen Maertensdr. wed(uw)e wijlen Willem Claesz. ter eenre en(de) Dirck Jansz. Vercroft wonende binnen desen ambachte als man en(de) voocht van Neelgen Claesdr. ter andere zijde en(de) bekenden metten anderen geaccordeert en(de) overcomen te weesen beroerende de grontcavelinge vande eijgen en(de) leenlanden bevonden inden boell van Claes Jacobsz. za:ge: die bedragende waren tot vijftijen mergen drie hont sulcx de selve dvoirs. Willem Claesz. en(de) Neelgen Claesdr. aengecomen waren voir deene helft bij dode en(de) overlijden van(den) voirs. Claes Jacobsz. heurluijder vader was en(de) volgende tbewijs en(de) wtcoop bij Joosgen Arentsdr. haere moeder dair van gedaen. Als dat dvoirs. Dirck Jansz. nomine uxoris als voren sall hebben en(de) behouden inde plaetsche van haer vijerde portie van(de) voirs. landen de vijftalff mergen lants gelegen binnen desen ban inden Brouck genaemt de Scaepweijde. Dair van dvoirn. Andrijes den voirn. Dirck vercoft cesse en(de) updracht dede mits desen den selven Andrijes Claesz. mede nomine uxoris als voren wederom behouden sall eerst de vijer mergen genaemt de Oudendijck wesende halff eijgen halff leenlandt sulcx en(de) inder vougen de selve bijden voirn. Claes Jacobsz. en(de) W(ille)m Claesz. bezeten en(de) gehouden zijn geweest en(de) noch seven mergen eijgen lants gelegen inden ban van Maeslandt.

    Begraven:
    7:3:0

    Dirck is getrouwd met Neeltge Claesdr vóór 1579 (civil). Neeltge (dochter van Claes Jacobsz en Joosgen Arentsdr Baken) is begraven in 1609 in Naaldwijk, Ger. kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 29. Jan Dircksz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 5 jul 1579 in Naaldwijk; is gestorven vóór 18 mei 1647 in Wateringen.

  2. 11.  Cornelis Jansz VercroftCornelis Jansz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Maritgen2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1545; is gestorven vóór 21 jun 1598.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Landgebruik door Maarten Sijmonsz en Cornelis Jansz Vercroft
    • functie: van 1588; Ambachtsbewaarder van Monster
    • vermelding: van 1596; Eigenaar land aan de Lozerlaan te Monster (bij boerderij Vrederust)

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In het kohier voor de 10e Penning van Monster in 1558 staat Maarten vermeld met 3 M van vrouwe van Loosduinen, 3 M van Regulieren te Warmond, 18 M van heer van Assendelft, 2½ M van Bagijnhof te Delft, 2½ M van Jacob Jansz., 6 M van zijn vader Sijmon Jansz en een huis.
    Bij de 10e penning in 1562 is sprake van dezelfde opsomming. Hij gebruikt dan geen 6 M van zijn vader, maar van Sebastiaan Sijmonsz. in erfhuur. Daarnaast geen 2½ M van Jacob Jansz., maar van Pieter Cornelisz. te Haarlem. Verder wordt niet gesproken over de heer van Assendelft, maar de vrouwe van Waalwijk. Hierbij zal worden gedoeld op Beatrix van Assendelft die is getrouwd met Lambrecht Millink, heer van Waalwijk.
    De opsomming in het kohier voor de 100e penning in 1579 is vrijwel identiek. Gebruiker is dan Cornelis Jansz. als nazaat van Maarten Sijmonsz. in de Lozerdijksepolder. In het verpondingskohier van 1583 wordt eveneens Cornelis Jansz. als gebruiker genoemd. Hij heeft dezelfde 35 M in gebruik, waarvan 6 M in eigen bezit.
    In het kohier voor de 10e Penning van Eikenduinen in 1556 en 1561 is Maarten opgenomen met 3 M 2 H, 11 H en 14 H van Heilige Geest in Den Haag en 16 H van Dirk Claasz. te Nootdorp, alle gelegen in West-Escamp.
    Bij de 100e penning van Wateringen in 1579 is te lezen, dat Cornelis Jansz. is gehuwd met de weduwe van Maarten Sijmonsz. en 11 M van Convent van St. Aachten te Delft in gebruik heeft.

    In juli 1562 verkrijgt Maarten een hypotheek van de Heilige Geest van Den Haag voor de aankoop van 20 hond van Dirk Claasz. in Nootdorp. Dit stuk land is gelegen in Eikenduinen in de polder West-Escamp. Het ligt gemeen met een stuk van 16 hond, dat Maarten dan vermoedelijk al enige jaren in huur heeft van Dirk Claasz. Maartens opvolger Cornelis koopt het stuk van 16 hond op 18 januari 1589 van de erfgenamen van Schrevel Dirksz. van Diemen. Hierdoor neemt het bezit in Eikenduinen toe tot 6 morgen.

    In 1579 wordt Vrederust bewoond door Cornelis Jansz. Vercroft. Hij is een zoon van Maartens zus Maritgen. Het perceel van 6 morgen waarop Vrederust is gelegen, staat dan op naam van Cornelis

    vermelding:
    Op 12-12-1595 en 21 maart 1596 transporteren de Staten van Holland de helft van bijna 6 morgen (5 morgen 5 hont 4 roeden) aan de Lozerlaan in Monsterambacht aan Cornelis Jansz. Vercroft. N Joost Jaconsz; O Lozerlaan; Z Adriaan Willemsz te Monster; W gen. Joost Jacobsz

    Het land is opgenomen in het kaartboek van de Abdij van Loosduinen uit 1569- 1597. Rechtsboven is boerderij Vrederust ingetekend met de naam Cornelis Jansz. Vercroft als onderschrift. Het kamp dat uit twee percelen bestaat, grenst aan de rechterzijde aan de Lozerlaan. In het tekstkader is te lezen, dat het groengekleurde weiland (rechter deel) en het grijsgekleurde teelland (linker deel) tezamen 5 morgen 596 roeden beslaan en worden gebruikt door Cornelis Jansz. Vercroft.

    Overleden:
    Overl. tussen 21-3-1596 en 6-9-1598

    Cornelis is getrouwd met Maritge Gerritsdr Vercroft vóór 1579 (civil). Maritge (dochter van Gerrit Jansz Vercroft en Trijntgen Jacobsdr) is geboren circa 1535; is gestorven vóór 18 mei 1626. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 12.  Jacop Jansz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Maritgen2, 1.Sijmon1) is geboren circa 25 dec 1556.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 13 mei 1575; Verklaring over de leeftijd van Jacop Jansz Vercroft

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Loentgen Jacopsdr, weduwe van Govert Jansz, 52 jr, verklaart dat Jacop Jansz Vercroft zoon van Jan Dircxz Vercroft op kerstavond laatstleden, 18 jaar oud was


  4. 13.  Neeltgen Jansdr Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Maritgen2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1560 in De Lier; is gestorven vóór 1 jun 1615; is begraven in De Lier, NH kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 11 aug 1598 tot 22 mrt 1598; Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 11 okt 1611; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).

    vermelding:
    Neeltgen Jansdr. Vercroft, huisvrouw van Cornelis Willemsz. in De Lier, laat op 11 oktober 1611 een testament opstellen. Zij benoemt dan haar ‘oom’ (= zwager) Sebastiaan tot voogd van haar kinderen, naast Jan Dirksz. Vercroft in Poeldijk en Gerrit Maartensz. Vercroft in Wateringen. Op 1 juni 1615 wordt dit drietal opgeroepen het voogdijschap te gaan uitoefenen. De twee laatstgenoemden weigeren dit, omdat zij hierover niet door de testatrice zijn geïnformeerd. Sebastiaan overlijdt korte tijd later en zal om die reden vermoedelijk niet tot het voogdijschap in staat zijn geweest.

    Overleden:
    00-00-1608/19 (geen exacte datum) Neeltgen Jansdr; huijsvrouw van Cornelis Willemsz;
    in 't Rietveld; van begravinge der dooden inde nieuwe kercke f 12-0-0

    Neeltgen is getrouwd met Cornelis Willemsz op 28 aug 1588 (religious) in De Lier. Cornelis is geboren circa 1565 in Poeldijk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 14.  Stijntgen Pietersdr van der Valk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1562; is gestorven vóór 1 feb 1650 in Monster; is begraven in 1652 in Monster.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1573; 12e penning Rijswijk
    • vermelding: van okt 1577; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 18 nov 1649; Testament Stijntgen Pietersdr van der Valck
    • vermelding: van 1 feb 1650; Openbare verkoop te Monster

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Claesz., Stijntgen Pietersdr., Geertgen Pietersdr., Grietgen Pietersdr. sijne weeskinderen, Pieter Pietersz. ende Maritgen Pietersdr. weeskinderen van Pieter Huijbrechtsz. ende Maritgen Maertensdr. sijn wijff tsamen getaxeert op £ 1.500. Comt volgende dordonnantie ter weecke 16 st.

    vermelding:
    ORA Rijswijk oktober 1577: Arijen Pietersz woonende tot Rijswijck, Arent Wilemsz als man ende voogd van Geertgen Pietersdr, Jacob Claes woonende tot Monster als voogd van vaderszijde van Stijntgen Pieters ende Grietgen Pieters, Claes Pietersz ende Diggenum Pieters ende Cornelis Simons als voogd van haers moederszijde van Stijntgen Pieters en Grietgen Pietersdr, verkopen aan Sebastiaen Sijmons woonende tot Delft een woning gelegen in den ambachte van Rijswijckerhoeck, te weten huis, schuur, bijschuren, geboomte waar Pieter Claesz gewoond heeft met nog 21 morgen en 4 hond eigen land en 1,5 morgen leenland. Aan de noordzijde de Vlietweg. Ook nog 3 morgen land in het ambacht van Wateringen. e.a.

    vermelding:
    ONA Monster 18-11-1649: Testament van Stijntgen Pietersdr van der Valck, weduwe van Eijngel Pietersz van der Hoeve wonend te Monster. Zij ligt ziek te bedde. Haar twee jongste dochters zijn Geertgen Eijngelen (krijgt extra voor veel diensten) en Trijntgen Eijngelen. Legaat van 50 gld.voor de Armen van de diaconie van Monster.

    vermelding:
    ORA Monster 174 afb. 474 1-2-1650: Openbare verkoop van meubelen en goederen door de kinderen en erfgenamen va wijlen Stijntge Pieterdr., weduwe van Engel Pieters Verhouff, beide gewoond hebbend en overleden in het dorp van Monster.

    Overleden:
    Stijntge Pijeters, het graf toegeleijdt

    Gezin/Partner: Engel Pietersz van der Hoeve. Engel is geboren circa 1560; is gestorven in 1637 in Monster. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 15.  Grietgen Pietersdr van der Valk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Geertgen2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1573; 12e penning Rijswijk
    • vermelding: van okt 1577; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 20 mei 1592; Getuigenis te Naaldwijk

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Claesz., Stijntgen Pietersdr., Geertgen Pietersdr., Grietgen Pietersdr. sijne weeskinderen, Pieter Pietersz. ende Maritgen Pietersdr. weeskinderen van Pieter Huijbrechtsz. ende Maritgen Maertensdr. sijn wijff tsamen getaxeert op £ 1.500. Comt volgende dordonnantie ter weecke 16 st.

    vermelding:
    ORA Rijswijk oktober 1577: Arijen Pietersz woonende tot Rijswijck, Arent Wilemsz als man ende voogd van Geertgen Pietersdr, Jacob Claes woonende tot Monster als voogd van vaderszijde van Stijntgen Pieters ende Grietgen Pieters, Claes Pietersz ende Diggenum Pieters ende Cornelis Simons als voogd van haers moederszijde van Stijntgen Pieters en Grietgen Pietersdr, verkopen aan Sebastiaen Sijmons woonende tot Delft een woning gelegen in den ambachte van Rijswijckerhoeck, te weten huis, schuur, bijschuren, geboomte waar Pieter Claesz gewoond heeft met nog 21 morgen en 4 hond eigen land en 1,5 morgen leenland. Aan de noordzijde de Vlietweg. Ook nog 3 morgen land in het ambacht van Wateringen. e.a.

    vermelding:
    ORA Naaldwijk [fol. 188v.] 20-5-1592: Maergen Pietersdr. oud ontrent LIII jaren rechtelicken geropen zijnde omme der waerheijd getuijchenisse te geven ter instantie en(de) versoucke van Huijch Jansz. als man en(de) voochd van Grietgen Pietersdr. als erffgen(aem) van Geertgen Sijmon Jan Ph(ilip)szdr. in haer leven wonende tot Monster voor hem selven en(de) vervangende zijne meede erffgen(amen) en(de) heeft bij eede haer affgenomen als recht was verclaert hoe waer is dat geleeden ontrent drie en(de) dertich jaren zij deposante met haer man Pouwels Jansz. lang deser werelt overleeden zijnde, gecomen is metterwoon in de huijsinge van Adriaen Claesz. op Honsholredijck welcke Adriaen Claesz. dijer tijt overleeden was en(de) dat zij deposante jegens den geenen die henluijden den boel van(den) selven onder wonden? (sonder zeecker als nu te weeten wije de selve waren) deelde ofte uijtscheijde den inboel die in de coop van t’selve huijs meede bedongen en(de) begreepen was en(de) dat ten selven dage als die deelinge geschede openbaer boulhuijs gehouden werde van(den) inboel die an den boel van den voors. Adriaen Claesz. bleeff. Verclaert wel te weeten dat t’voors. huijs nijet vercoft is bij decreete.

    Grietgen is getrouwd met Huijch Jansz vóór 1582 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 16.  Dingenom Pieters van der Valck Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is gestorven na 1 jun 1647.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van okt 1577; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 26 sep 1640; Testament
    • vermelding: van 10 aug 1641; Vermeld als belender te Wateringen
    • vermelding: van 1 jun 1647; Schuldeiser

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Rijswijk oktober 1577: Arijen Pietersz woonende tot Rijswijck, Arent Wilemsz als man ende voogd van Geertgen Pietersdr, Jacob Claes woonende tot Monster als voogd van vaderszijde van Stijntgen Pieters ende Grietgen Pieters, Claes Pietersz ende Diggenum Pieters ende Cornelis Simons als voogd van haers moederszijde van Stijntgen Pieters en Grietgen Pietersdr, verkopen aan Sebastiaen Sijmons woonende tot Delft een woning gelegen in den ambachte van Rijswijckerhoeck, te weten huis, schuur, bijschuren, geboomte waar Pieter Claesz gewoond heeft met nog 21 morgen en 4 hond eigen land en 1,5 morgen leenland. Aan de noordzijde de Vlietweg. Ook nog 3 morgen land in het ambacht van Wateringen. e.a.

    vermelding:
    ONA Monster notaris 26-9-1640: langstlevende testament van het echtpaar Vranck Arijensz van der Burch en Dingenom Pietersdr van der Valck, wonend in het ambacht van Wateringen. Als bezit wordt genoemd land, huis, levende have, gemunt en ongemunt goud en zilver etc. Er wordt een regeling getroffen voor de twee ongetrouwde kinderen: Trijntgen en Arend Vrancken.

    vermelding:
    ORA Wateringen 10-8-1641, belender van Pieter Doensz van Ockenburch: belend o.a. de weduwe en kinderen van Vranck Adriaensz. van der Burch

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 9v d.d. 1-6-1647: Arijen Pietersz. Valck onze buurman bekende schuldig te wezen aan Dignum Pietersdr. weduwe van Vranck Adrijaensz. van der Burch de som van 400 car gld.

    Dingenom is getrouwd met Vranck Adriaensz van der Burch circa 1600 (civil). Vranck (zoon van Adriaen van der Burch en Annetgen Vriesendr) is geboren circa 1575; is gestorven vóór 10 aug 1641. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 30. Engeltge Vrancken van der Burch  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 22 mei 1641.
    2. 31. Arend Vrancken van der Burch  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 4 jul 1684.
    3. 32. Maertge Vrancken van der Burch  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 7 aug 1685.
    4. 33. Trintie Vrancken van der Burch  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 4 okt 1678 in Delft, Oude kerk.
    5. 34. Pieter Vrancken van der Burch  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1609 in Wateringen; is gestorven vóór 8 apr 1660.

  8. 17.  Claes Pietersz van der Valk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Geertgen2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van okt 1577; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 7 jan 1582; Borg voor (stiefmoeder) Maertgen Maertensdr

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Rijswijk oktober 1577: Arijen Pietersz woonende tot Rijswijck, Arent Wilemsz als man ende voogd van Geertgen Pietersdr, Jacob Claes woonende tot Monster als voogd van vaderszijde van Stijntgen Pieters ende Grietgen Pieters, Claes Pietersz ende Diggenum Pieters ende Cornelis Simons als voogd van haers moederszijde van Stijntgen Pieters en Grietgen Pietersdr, verkopen aan Sebastiaen Sijmons woonende tot Delft een woning gelegen in den ambachte van Rijswijckerhoeck, te weten huis, schuur, bijschuren, geboomte waar Pieter Claesz gewoond heeft met nog 21 morgen en 4 hond eigen land en 1,5 morgen leenland. Aan de noordzijde de Vlietweg. Ook nog 3 morgen land in het ambacht van Wateringen. e.a.


  9. 18.  Pieter Jansz Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Jan2, 1.Sijmon1) is geboren vóór 4 dec 1563; is gestorven vóór 10 okt 1576.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 4 dec 1563; Voogden van Pieter Jansz in proces bij het Hof vna Holland

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Op 4 december 1563 staat bij het Hof van Holland een zaak op de rol die door Cornelis Sijmonsz is aangespannen, samen met Cornelis Willemsz. Zij doen dit als voogden van Pieter Jansz. De gedaagden zijn Geertgen Joosten, Hillebrant Joosten, Vrank Joosten en Gerrit Adriaansz. als man van Crijntje Joosten. Dit zijn drie ooms en een tante van de echtgenote van Jan Sijmonsz., een broer van Cornelis Sijmonsz.

    Overleden:
    Er is op 10-10-1576 nog één overgebleven weeskind en dat moet zijn zus Grietgen Jansdr zijn.


  10. 19.  Grietgen Jansdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Jan2, 1.Sijmon1) is geboren na 4 dec 1563; is gestorven vóór 23 sep 1593.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Afhandeling nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Op 9 november 1581 oordeelt het Hof van Holland in een proces dat is aangespannen door haar voogden. Dit proces gaat over het verlies van een os die Frans Gillisz. in 1574 in Beijerland weidt. De uitspraak luidt, dat Frans Giliisz. de os aan de voogden moet vergoeden, maar wel recht heeft op huur.
    (23-9-1593) Tot de nalatenschap van Grietgen behoort onder meer de ontvangst van de bovengenoemde losrente van 25 gld. per jaar. De helft daarvan gaat naar de erfgenamen van moederszijde die deze op 23 september 1593 overdragen aan de Heilige Geest Armen van Naaldwijk. De andere helft komt in het handen van de erfgenamen van vaderszijde, waarvoor Jans broer Sebastiaan (IVc) als vertegenwoordiger optreedt.


  11. 20.  Elijsabeth Cornelisdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is gestorven vóór 15 okt 1624.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 16 okt 1599; Huwelijkse voorwaarden te Naaldwijk
    • vermelding: van 25 okt 1624; Verkoop onroerend goed te Monster

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Nr. 29 folio 41 d.d. 16-10-1599.
    Adriaen Willemsz. wonende te Wateringen ter ene zijde en Elijsabeth Cornelisdr. geassisteerd met Bastiaen Sijmonsz., vervangende Aem Huijbrechtsz. haar omen en voogden, ter andere zijde. Zij maken huwelijks voorwaarden. Hij heeft voorkinderen. Gedaan ten huize van Bastiaen Sijmonsz. voorn. aan de Quintsheul te Wateringen ter presentie van Louris Cornelisz. mede aldaar wonende en Cornelis Doesz. wonende in Naaldwijkerbroek als getuigen.

    vermelding:
    ORA Monster-23 240/468 25-10-1624: Jan Dircxz Vercroft wonend te Wateringen en Willem Adriaens van der Zalm wonend te Monster voor hen zelf en zij samen als voogden van de nagelaten weeskinderen van Adriaen Willemsz van der Zalm gewonnen bij Lijsbeth Corn.dr. zijn huisvrouw. Zij verkopen voor 825 gld. aan Pouwels Maertens Kass? huis en erf te Quintsheul.

    Elijsabeth is getrouwd met Adriaen Willemsz van der Salm circa 16 okt 1599 (civil). Adriaen (zoon van Oude Willem Pietersz en Maritgen Jansdr) is geboren circa 1544; is gestorven vóór 25 okt 1624. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 35. Jan Aertsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 36. Willem Arentsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1600 in Monsterambacht; is begraven op 4 okt 1672 in Monster.
    3. 37. Leendert Arijensen van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 1 apr 1642.
    4. 38. Grietje Adriaensdr van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven na 12 jun 1666.
    5. 39. Cornelis Arentse van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 10 jun 1663 in Monster, ger. kerk.

  12. 21.  Maritgen Cornelisdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren in Wilsveen.

    Maritgen is getrouwd met Pieter Jans van Nierop op 18 mrt 1628 (civil) in Stompwijk. Pieter (zoon van Jan Jacobs van Nierop en Leuntgen Dircxdr) is geboren circa 1594 in Voorschoten. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  13. 22.  Jan Cornelisz Simonsz Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1555 in Wateringen; is gestorven na 27 feb 1628.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Gebruiker van onroerend goed in Eikenduinen en in Escamp
    • Beroep: Bouwman te Eikenduinen in polder Segbroek
    • vermelding: van 28 jan 1600; Vermeld in processtuk van het Hof van Holland
    • vermelding: van 25 sep 1601; Schuldbekentenis

    Aantekeningen:

    Ook wel Jan Cornelis t' Eikenduinen
    Er kan nog niet overtuigend bewezen worden, dat Jan Cornelisz. een zoon is van Cornelis De kinderen van Jan Cornelisz., zijn net als een aantal andere achterkleinkinderen van Sijmen Jan Philipsz., de familienaam Van Bohemen gaan voeren.

    vermelding:
    Jan Cornelisz. is gebruiker van een woning in Eikenduinen in de polder Segbroek. Op 7 juli 1592 wordt deze woning door de weduwe van de Leidse pensionaris Jacob de Milde getransporteerd aan Jan Purtick, secretaris van het Hof van Holland, en Jacob Starck, deurwaarder van het Hof van Holland. Bij de woning hoort dan een huis, schuur, barg en vogelkooi of drift, alsmede ca. 43 morgen omliggend wei- en teelland. Daarnaast is sprake van drie percelen van 13, 11 en 8 hond in de polder West-Escamp. De twee kopers sluiten een hypotheekovereenkomst met de verkoopster. In de hypotheekakte wordt Jan Cornelisz. als gebruiker van de woning genoemd. Het laatste is eveneens het geval op 16 augustus 1599 als Jacob Starck een nieuwe hypotheek op de helft van de woning met het bijbehorend land verleent.
    Jan Cornelisz. is al op 22 december 1589 gebruiker van het perceel van 13 hond in West-Escamp. Er wordt dan namelijk een hypotheek verstrekt voor een aangrenzend perceel van 3 morgen (17 hond), waarbij Jan wordt aangeduid als ‘Jan Cornelis Simonsz.’ Deze situatie maakt aannemelijk, dat Jan de woning in Segbroek en het andere bijbehorende land al in 1589 in gebruik heeft. Hiervoor pleit ook, dat de drie percelen in West-Escamp reeds in 1561 in het bezit zijn van Jacob de Milde en bovendien dan in gebruik zijn bij Philip Huijgensz., de voorganger en schoonvader van Jan op de Segbroekse woning.
    Jan Cornelisz. huurt ook land van de abdij van Leeuwenhorst. Het kaartboek van deze abdij uit 1596-1598 kent namelijk de vermelding ‘Jan Cornelis Simonsz. in Eijckenduijnen’. Het betreft een perceel hooiland in Oost-Escamp dat aan de oostzijde grenst aan de Moerweg. In het kaartboek uit 1631 is ‘Jan Cornelis Sijmonsz.’ ingetekend als gebruiker van een perceel in West-Escamp dat grenst aan de Lozerlaan.

    vermelding:
    Op 28 januari 1600 spreekt het Hof van Holland zich uit in een zaak tussen enerzijds Dirk Cornelisz. Vink, rentmeester van Jonge Arent van Duvenvoorde, en anderzijds Jan Cornelisz. tot Eikenduinen, Cornelis Dirksz. tot Scheveningen en Adriaan Cornelisz. tot Monsterambacht. Het Hof zegt niet in staat te zijn om een eindoordeel te vellen en verzoekt partijen opnieuw te compareren voor de gecommitteerden.

    vermelding:
    ORA Monster 182 afb. 127 25-9-1601: Willem Prs. Couck, Jasper Prs. Couck, zonen van Pr. Floris Couck zal. Vranck Gerrits getrouwd met Lijsbet Jansdr, de nagelaten dochter van Haesgen Prs., een dochter van Pr. Floris Couck, voor hen zelf en voor de weeskinderen van Zal. Adriaen Prs., alle erfgenamen van Pr. Floris Couck. Zij verklaren 1.000 car. gld. schuldig te zijn aan Jan Gerrits van Oosten als vader van zal. Marijtgen Jandr, in haar leven huisvrouw van de voorschr. Pr. Floris, met Luijcas Willemsz te Monster en Adriaen Jacobsz Sprong te Loosduijn, elk in de naam van hun huisvrouwen alsmede erfgenamen van voorn. Marijtgen Jansdr spruitende uit de huwelijkse voorwaarden d.d. 14-6-1594 tussen Pr. Floris en Marijtgen Jansdr. inzake verkoop van 3 morgen leenland

    Jan is getrouwd met Haasgen Pietersdr Couck na 1580 (civil). Haasgen is gestorven vóór 1582. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 40. Lijsbeth Jansdr van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1580; is begraven op 19 aug 1636 in Monster.

    Jan is getrouwd met Jannetge Philipsdr circa 1582 (civil). Jannetge is geboren circa 1558; is gestorven na 12 jun 1628. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 41. Heijltgen Jansdr van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1600; is gestorven na 2 feb 1638.
    2. 42. Willem Jansz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1587; is begraven op 15 jun 1634 in Monster.
    3. 43. Dirk Jansz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1585 in Eikenduinen; is gestorven na 7 apr 1666.
    4. 44. Philip Jansz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1583.
    5. 45. Jan Jansz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1584; is gestorven vóór 2 feb 1638.
    6. 46. Haasgen Jansdr van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1598.

  14. 23.  Cornelis Sebastiaansz Heul Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Sebastiaan2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1575; is gestorven na 11 apr 1631.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Vermeld in gerechtelijke procedures
    • Beroep: van 1625; Koopman te Delft

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Op 17 juli 1625 machtigen Cornelis en zijn broer Sijmon procureur Sebastiaan van der Putten om hun zaken te behartigen voor het Hof van Holland.

    Op 6 maart 1625 gaan de broers over tot een publieke verkoop van de woning in Kwintsheul die hun overleden vader in 1584 uit de nalatenschap van zijn broer Jan had overgenomen. Daarnaast veilen ze 6 morgen aan te velde staande tarwe. De woning in Kwintsheul komt dan in het bezit van Bancraas (Pancraas) Claasz. . Het gerecht in Monster veroordeelt de broers vervolgens tot het betalen van pondgeld (10e penning over de verkoopopbrengst), ondanks het feit dat de verkoop niet in Monster plaats vindt.
    Op 11 april 1631 stelt het Hof van Holland, dat de broers niet bezwaard zijn door het oordeel van het gerecht in Monster.


  15. 24.  Elisabeth Sebastiaansdr Heul Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Sebastiaan2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1578.

  16. 25.  Sijmon Sebastiaansz Heul Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (8.Sebastiaan2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1583; is gestorven na 11 apr 1631.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Eigenaar onroerend goed
    • vermelding: Vermeld in gerechtelijke procedures
    • Beroep: Koopman te Delft

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Op 13 mei 1621 transporteren de erfgenamen van Beatrix Adriaansdr. van der Made een stuk leenland van ruim 3 morgen in het ambacht van Wateringen aan Sijmon. Daarbij wordt hij geduid als koopman te Delft.
    Sijmon is in 1620-1625 eigenaar en bewoner van het huis op Koornmarkt 32 te Delft, hetgeen thans een rijksmonument is.

    vermelding:
    Op 17 juli 1625 machtigen Cornelis en zijn broer Sijmon procureur Sebastiaan van der Putten om hun zaken te behartigen voor het Hof van Holland.

    Op 6 maart 1625 gaan de broers over tot een publieke verkoop van de woning in Kwintsheul die hun overleden vader in 1584 uit de nalatenschap van zijn broer Jan had overgenomen. Daarnaast veilen ze 6 morgen aan te velde staande tarwe. De woning in Kwintsheul komt dan in het bezit van Bancraas (Pancraas) Claasz. . Het gerecht in Monster veroordeelt de broers vervolgens tot het betalen van pondgeld (10e penning over de verkoopopbrengst), ondanks het feit dat de verkoop niet in Monster plaats vindt.
    Op 11 april 1631 stelt het Hof van Holland, dat de broers niet bezwaard zijn door het oordeel van het gerecht in Monster.


  17. 26.  Cornelis Maartensz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Maerten2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • functie: van 1598; Weerbare man te Monster


  18. 27.  Maritge Maertensdr Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1562; is begraven op 21 jul 1645 in Naaldwijk, NH Kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Lenen te Naaldwijk en Monster
    • vermelding: van 9 feb 1583; Maritgen Maertensdr getuigt tegen Jan Adriaens Borstvuijt
    • vermelding: van 22 mrt 1599; Akte van belening van Cornelis Jorisz voor Maritgen Gerritsdr
    • vermelding: van 2 mrt 1603; Uitkoop van de kinderen uit huwelijk met Cornelis Jorisz
    • vermelding: van 9 dec 1631; Uitkoop in erfenis Cornelis Willemsz Oudendijk
    • vermelding: van 19 mei 1635; Overdracht van onroerend goed in Honselersdijk
    • vermelding: van 11 mei 1639; Koop huis te Monster
    • vermelding: van 10 aug 1641; Uitkoop van moederlijke erfenis te Wateringen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Maritgen verkrijgt verschillende lenen. Onder andere een leen van 1½ morgen in Naaldwijk dat haar eerste echtgenoot Cornelis Jorisz. op 30 maart 1572 in bezit krijgt. Vanwege haar overlijden eindigt dit op 16 april 1646. Cornelis Jorisz. ontvangt op 30 maart 1572 een tweede leen van 2 morgen in Monster. Dit leen gaat op 19 november 1603 naar een zoon. Op 28 april 1631 volgt een overdracht aan Maritgen, maar dit eindigt al op 16 juni 1631. Op 26 februari 1579 en 20 september 1579 komt Cornelis Jorisz. in het bezit van een derde leen, bestaande uit de beide helften van bijna 5 morgen in Naaldwijk. Maritgen heeft dit leen van 8 maart 1632 tot 16 april 1646 op haar naam staan.

    vermelding:
    ... Maritgen Maertensdr. huijsvr(ouw)e van Corn(elis) Jorisz. oudt o(n)tre(n)t XXI jae(re)n ...
    Maritgen Maertensdr. verclaert dat Jan Adriaensz. Jan Dircxz. wijff een vuijstslach gaff zij binnen shuijs weesen(de) en(de) Jan Adriaensz. buijtens huijs.

    vermelding:
    22-3-1599 - de Staten van Hollandt ende Westvrieslandt: Cornelis Willemsz. als man en voogd van Neeltgen Jans dochter wonende in de Lier ende heeft getransporteert 3 morgen, 1,5 hont land, gelegen in het ambacht van Wateringen in Barniers wooninghe. O de broeders van Wateringen; W, Z en N de zusters van Sinte Aechten te Delft.
    Aan: Marijtgen Gerrits dochter weduwe van wijlen Cornelis Jansz. Vercroft wonende in Monster.
    Met leen van het huis Wassenaer en Zuijdtwijck met hulde van 'Cornelis Jorijs zoon haeren zwaeger als getroudt hebbende desselffs Marijtgens dochter'

    vermelding:
    Op 2 juli 1603 doet Maritgen uitkoop van haar kinderen uit haar huwelijk met Cornelis Jorisz. Zij wordt daarbij geassisteerd door haar oom Sebastiaan Sijmonsz., haar broer Gerrit Maartensz. en haar zwagers Louris Willemsz. uit de Lier en Jacob Ariensz. uit Pijnacker.

    vermelding:
    f. 28v d.d. 9-12-1631 [ook te Naaldwijk]: Maritgen Maertensdr. wonende op Honselersdijk laatst weduwe van Cornelis Willemsz. Oudendijck geassisteerd met Cornelis Cornelisz. van den Molenwerff haar zoon, Pieter Doensz. van Ockenburch en Joost Jansz. Vos haar zwagers bekende dat zij de vrienden en erfgenamen van de voorn. Cornelis Willemsz. Oudendijck uitgekocht heeft ter zake van de erfenis de voorn. erfgenamen aanbestorven door het overlijden van dezelfde Cornelis Willemsz. Oudendijck, als volgt volgens de uitkoopcedulle luidende aldus:
    “Op 24-9-1631 compareerde voor Maritgen Mairtensdr. weduwe laatste van Cornelis Willemsz. Ouwendijck in deze geassisteerd met Cornelis Cornelisz. van den Molenwerff haar zoon, Pieter Doensz. van Ockenburch (gehuwd geweest met Gerritgen Cornelisdr), Dirck Lenertsz. Bogert, Joost Jansz. Vosch haar zwagers, Joris Cornelisz. van den Molenwerff en Adriaen Cornelisz. Hammerlaen haar behuwde zonen als haar gekoren voogden in deze ter eenre, idem Joris Willemsz. Ouwendijck wonende te ’s Gravenzande voor hem zelf voor een vierde part en nog als oom en bloedvoogd van de kinderen van Annitgen Willemsdr. zijn zuster verwekt aan Dirck Lenertsz. voorn. voor het tweede vierde part, nog Machtelt Willemsdr. Ouwendijck weduwe van Dirck Cornelisz. van den Velde en Jacobgen Willemsdr. weduwe van Jan Cornelisz. van der Valck elk voor een vierde part en in deze geassisteerd met de voorn. Joris Willemsz. Ouwendijck te samen als erfgenamen van wijlen de voorn. Cornelis Willemsz. Ouwendijck ter andere zijde verklaarden veraccordeeerd te wezen […]. “

    vermelding:
    f. 76v d.d. 19-5-1635 [ook te Monster]: Maritgen Maertensdr. weduwe van Cornelis Willemsz. Oudendijck geassisteerd met Dirck Lenertsz. Bogaert en Joost Jansz. Vos de Hogewerff (gehuwd geweest met Maritge Bladerisdr) haar gekoren voogden in deze bekende verkocht te hebben aan Cornelis Cornelisz. Molewerff haar zoon eerst een woning als huis, bijhuis, schuur, barg en geboomte met omtrent 2 hond erfpachtland daar de voorsz. goederen op staande zijn (belend o.a. Maritgen Adriaensdr. weduwe van Anthonis Adriaensz. met huis en erf), in Honselersijk, nog van 6 morgen eigen land gelegen op Honselersdijk, nog van 7 hond 50 roeden eigen land gelegen in Monster gemeen in 5 morgen land, nog van 4 hond eigen land gelegen in Monster, nog van 2 morgen kloosterland gelegen in Monster gemeen in 8 morgen toebehorende verscheidene eigenaren, nog van 2 morgen leenland gelegen in Monster met andere landen gemeen, idem nog de toegift van omtrent 31 morgen 5 honf bruikwaarland gelegen aan diverse percelen en toebehorende verscheidene eigenaren, nog het gewas van al de tarwe tegenwoordig te velde staande en nog verscheidende andere goederen.

    vermelding:
    ORA Monster 25-f 8v (21/395), 11-5-1639:
    Louris Arentsz van achter ’t Hoff, Huijbrecht Jansz Brebijll; vervangende en haer sterckmackende voor Cornelis Huibrechtsz van Bruinswijck ende Arent Arentsz achter ’t Hoff, haer comp. broeder ende swager resp., tsaemen erfgenamen ab intestato.van wijlen Arijen Jansz Achter ‘t hoff ende mede zal. Annetge Cornelis, hare vader ende moeder. Zij transporteren aan Marittge Maertensdr, te Naaldwijk weduwe van Cornelis Willemsz Oudendijck, geassisteert met Dirck Leendersz Bogaert, een huis en erve in het dorp van Monster.

    vermelding:
    f. 223 d.d. 10-8-1641: Pieter Doensz. van Ockenburch wonende in het baljuwschap van Naaldwijk bekende dat hij zijn drie kinderen in de echt geprocreerd bij Gerritgen Cornelisdr. zijn overleden huisvrouw uitgekocht heeft van haar moederlijke erfenis volgens de uitkoopcedulle: “Condities volgens dewelke Joris Cornelisz. van der Molenwerff, Cornelis Cornelisz. van der Molenwerff gebroeders van Gerritgen Cornelisdr. zaliger huisvrouw was vanPieter Doensz. van Ockenburch en dus omen en voogden van de nagelaten kinderen van de voorn. Gerritgen Cornelisdr. geteeld bij dezelfde Pieter Doensz. geassisteerd met Pieter Adamsz. van Dijck en Arijen Pietersz. van der Beeck ter eenre en voorsz. Pieter Doensz. Ockenburch als vader en mede voogd van zijn kinderen geassisteerd met Pieter Huijgensz. van der Valck, Blaeserus Joosten Vos de Hogewerff en Jeremias Lammes notaris ter andere zijde met elkaar zijn geaccordeerd vanwege de voorn. kinderen bewijs en moederlijke erfenis, te weten dat Pieter Doensz. zal blijven boedelhouder van al de goederen en schulden en zal zijn voorn. drie kinderen te weten Doen Pietersz. nu oud omtrent 14 jaar, Geertgen Pietersdr. nu oud omtrent 12 jaar en Joris Pietersz. nu oud omtrent 10 jaar opvoeden en elk bij mondigheid of huwelijk uitreiken de som van 7000 gld. Gedaan 20-3-1637.” Comparant verzekert het voorsz. op eerst een woning als huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte staande ten dele op 14 hond eigen land gelegen in het ambacht van Wateringen (belend o.a. de weduwe en kinderen van Vranck Adriaensz. van der Burch), nog 2 morgen 2 hond 70 roeden patrimoniaal land gelegen in het ambacht van Wateringen, nog op 13 hond eigen kloosterland gelegen in de OudeWateringveldsepolder, nog op 13 hond eigen kloosterland gelegen als voren, nog op 5 morgen 1 hond eigen land gelegen als voren waarin begrepen is 3 morgen leenland en 13 hond kloosterland, nog op een kamp eigen land gelegen als voren groot 12 morgen, nog op 3 morgen 3 hond eigen land gelegen als voren, nog op 9 morgen 2 hond eigen land gelegen in het ambacht van Wateringen in een kamp van 22 morgen., nog op een kamp eigen land groot 8 morgen gelegen in voorsz. ambacht, nog op 4 morgen 5 hond eigen land gelegen als voren waarin begrepen en gelegen is 1 morgen 5 hond kloosterland, nog op 1 morgen 4 hond eigen land gelegen als voren, nog op 2 morgen 84 roeden geestelijk land gekomen van de heer commies Johan Verhair gelegen in het ambacht van Wateringen.

    Begraven:
    op 't choor, een nieu graf beluijt 9 poosen f 14.10.0

    Maritge is getrouwd met Cornelis Jorisz van den Molenwerf vóór 9 feb 1583 (civil). Cornelis is geboren circa 1540; is gestorven na 6 sep 1598. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 47. Gerritgen Cornelisdr van den Molenwerf  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1596; is begraven op 19 jul 1636 in Naaldwijk, Ger. kerk.
    2. 48. Cornelis Cornelsz Molenwerf  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 20 dec 1598 in Naaldwijk, Ger. kerk; is begraven op 26 jan 1638 in Naaldwijk, NH Kerk.

    Maritge is getrouwd met Cornelis Willemsz Oudendijck op 24 aug 1603 (religious) in Naaldwijk, NH Kerk. Cornelis is begraven op 30 mrt 1631 in Naaldwijk, NH Kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  19. 28.  Gerrit Maertensz Vercroft (van Bohemen)Gerrit Maertensz Vercroft (van Bohemen) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1571 in Wateringen; is gestorven vóór 7 sep 1632.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Bouwman
    • functie: van 1598 tot 1629; Vermeld als weerbare man te Monster
    • vermelding: van 22 dec 1599; Overeekomst over land
    • vermelding: van 1602 tot 1626; Schatting vermogen
    • vermelding: van 23 mrt 1608; Getuige in transportakte
    • functie: van 1610 tot 1617; Welgeboren man en schepen, van Monster
    • vermelding: van 11 okt 1611; Genoemd in testament van Neeltgen Jansdr Vercroft
    • vermelding: van 1613 tot 1621; Arbiter bij opstellen huwelijkse voorwaarden
    • vermelding: van 24 apr 1613; Koop van land in Monsterambacht
    • vermelding: van 1626 tot 1632; Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 23 mei 1626; Verkoop van land te Wateringen
    • vermelding: van 11 okt 1629; Akte van toestemming aan Gerrit Maartensz Vercroft
    • vermelding: van 1631; Vermeld op landkaart als belender van land van de Abdij van Leeuwenhorst
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 1633; Verslag nalatenschap Gerrit Maertensz Vercroft
    • vermelding: van 11 jan 1642; Verklaring voor de weeskamer te Monster

    Aantekeningen:

    Zoon van Maerten Symonsz & Maritge Gerritsdr Vercroft

    Beroep:
    in Monster Ambacht bij Loosduinen

    vermelding:
    Regesten Delfland 178. 22-12-1599: Cornelis Cornelisz. smith te Wateringhe enerzijds, Marritge Gerritsdochter, laatst weduwe van Cornelis Jansz. Vercrocht, geassisteerd door haar zoon Gerrit Maertensz., anderzijds, komen overeen dat de 3 morgen land gekocht door de eerste partij van de Staten in de Hage, afkomstig van de abdij van Loosduynen en gelegen te Monster gemeen in de woning van de tweede partij, door deze wordt afgestaan aan de tweede partij en hiervoor terug ontvangt 3 morgen land, gelegen in 11 morgen 1½ hond te Wateringhe, n.l. 2 morgen weiland en de rest teelland, gekocht in 1595 door Cornelis Jansz. Vercrocht van de heren Staten en afkomstig van Sint Aechten, belend ten zuiden: de Kleyne Noortweg, ten noorden: genoemde Marritge Gerritsdochter, ten westen: Henrick Jansz., ten oosten: Jacob Hugensz. van der Dussen. Op elke partij blijft een losrente de penning 16, groot 27 karolus gulden, ten behoeve van de Staten rusten. Het land afkomstig van de eerste partij is bovendien belast ten behoeve van de rentmeester van Loosduynen met een jaarrente van 5 gulden, af te lossen met 410 karolus gulden in 3 termijnen. Hij zal het verkregen land met ingang van 1600 gebruiken. Getuigen: Claes Hugenz. en Cornelis Jorisz., beiden te Honsholredijck. In dorso: Cornelis Cornelisz. smith heeft afgelost op 25-2-1607 en 24-4-1611 (inv. 3).

    vermelding:
    Zijn vermogen wordt in 1602 getaxeerd op 3000-4000 gld. en in 1626 op ca. 11.000 gld

    vermelding:
    f. 32v d.d. 23-3-1608: Maritgen Gerritsdr. laatst weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft geassisteerd met Gerrit Maertensz. haar zoon en gekoren voogd in deze bekende dat zij op 22- 12-1599 volgens het akkoord aan deze gehecht ten behoeve van Cornelis Cornelisz. smid overgedragen heeft hetgeen zij alsnog overdraagt 3 morgen land wezende deels teelland

    vermelding:
    Neeltgen Jansdr. Vercroft, huisvrouw van Cornelis Willemsz. in De Lier, laat op 11 oktober 1611 een testament opstellen. Zij benoemt dan haar ‘oom’ (= zwager) Sebastiaan tot voogd van haar kinderen, naast Jan Dirksz. Vercroft in Poeldijk en Gerrit Maartensz. Vercroft in Wateringen. Op 1 juni 1615 wordt dit drietal opgeroepen het voogdijschap te gaan uitoefenen. De twee laatstgenoemden weigeren dit, omdat zij hierover niet door de testatrice zijn geïnformeerd. Sebastiaan overlijdt korte tijd later en zal om die reden vermoedelijk niet tot het voogdijschap in staat zijn geweest.

    vermelding:
    Gerrit is in de periode 1613-1621 drie keer arbiter bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden voor een dochter van zijn zus Maritgen Maartensdr

    vermelding:
    Gerrit Maertenszoen Vercroft, wonend te Monster koopt van de Burgemeesters van Delft, 2,5 morgen land (de helft van 5 morgen van het Bagijnhof te Delft), gelegen aan de Loosduinerlaan. O: Loosduinerlaan; Z: jhr Wernart van Batenburch; N en W: de abdij Leeuwenhorst.

    Zie ook ORA Monster-23 109/468

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    f. 26v d.d. 23-5-1626: Gerrit Maertensz. Vercroft wonende in de parochie van Wateringen bekende verkocht te hebben aan Willem Willemsz. Hoochwerff en Beijer Arentsz. van de Hoorn beide wonende in Wateringen 5 morgen 1 hond 8 roeden teelland eertijds gekomen van het convent van St. Aagten te Delft, gelegen in het ambacht van Wateringen in de Wippolder.

    vermelding:
    11-10-1629 Fredrick Heindrick prins van Oranje etc. etc. , als bezitter van de goederen, heerlijkheden a.a. van het huis van Wassenaar en Zuijdwijck, verleent toestemming aan Gerrit Maertensz. Vercroft wonende in Monsterambacht met zijn wettige kinderen geprocreert bij wijlen Maritgen Pietersdr zijn huisvrouw, om bij testament vrij over zijn lenen te beschikken.
    Betreft 3 morgen, 1,2 hont land gelegen in den ambachte van Waeteringe in Barniers wooninge.
    O die broederen van Waeteringe; W, Z en N die susteren van Sinte Aechten te Delft.

    vermelding:
    Op een kaart uit 1631 staat Gerrit Maertensz twee keer vermeld. Het is land waarop tot 1957 boerderij Vrederust heeft gelegen en waarvan zijn grootvader ook eigenaar was

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Over het beheer van Gerrits nalatenschap resteert een verslag uit 1633, dat is gemaakt door zijn zoon Cornelis. Hierin wordt onder meer gesproken over een schuld van 400 gld. bij zoon Pieter vanwege een lening, een schuld van 144 gld. bij zoon Maarten vanwege aangekocht vee en landhuur en een betaling van 500 gld. aan schoonzoon Lourens Joosten van Zuidgeest inzake huwelijksgoed.

    vermelding:
    Weeskamer Monster: regeling voor de weeskinderen van Gerrit Maertens Vercrocht geprocureert bij Maritgen Pieters.
    Er is een inventaris van de moederlijke goederen gemaakt. En er zijn ook rekeningen ingediend door Cornelis Gerrits Vercrocht.
    11 jan. 1642: Jacob Gerits Vercrocht geassisteert met Jan Dircxs Vercroght (tekent als Jan Dirckszn Vercroft), Louris Corn.sz ? voogden van Jacobs Gerrits; Corn. Gerrits., Gerrit en Marten Gerrits Vercrocht, broeders en bloedvoogden van voorn. Jacob Gerrits verklaren dat Jacob Gerrits zijn administratie zelf kon doen, hetgeen door de baljuw en weesmannen is toegestaan. Jacob Gerrits verklaart door de weeskamer voldaan te zijn.

    Overleden:
    Overleden tussen 11-10-1629 en 7 september 1632

    Gerrit is getrouwd met Maritgen Pietersdr vóór 1594 (civil). Maritgen is geboren circa 1573; is gestorven vóór 11 okt 1629. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 49. Gerritgen Gerritsdr Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 50. Pieter Gerritsz Vercroft (van Bohemen)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in De Lier; is gestorven vóór 27 jan 1685.
    3. 51. Aechtgen Gerritsdr Vercroft (van Bohemen)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    4. 52. Jan Gerritsz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 53. Maerten Gerritsz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1595; is gestorven circa 1653.
    6. 54. Cornelis Gerritsz Vercroft (van Bohemen)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1605; is gestorven vóór 22 okt 1674.
    7. 55. Trijntgen Gerrits Vercroft (van Bohemen)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren na 1611; is gestorven in 1673.
    8. 56. Grietgen Gerrits Vercroft (van Bohemen)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren na 1611.
    9. 57. Jacob Gerritsz Vercroft  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1621; is gestorven vóór 22 okt 1674.


Generatie: 4

  1. 29.  Jan Dircksz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (10.Dirck3, 2.Maritgen2, 1.Sijmon1) is gedoopt op 5 jul 1579 in Naaldwijk; is gestorven vóór 18 mei 1647 in Wateringen.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 25 mei 1615; Koop land te Monster
    • functie: van 1617; Schepen van Monster en van Wateringen
    • vermelding: van 19 sep 1617; Verkoop onroerend goed te Poeldijk
    • vermelding: van 17 mrt 1618; Verkoop onroerend goed te Wateringen
    • vermelding: van 4 apr 1618; Koop land te Monster
    • vermelding: van 2 aug 1624; Koop onroerend goed te Monster
    • vermelding: van 25 okt 1624; Verkoop onroerend goed te Monster
    • vermelding: van 31 mei 1631; Koop land te Monster
    • vermelding: van 30 sep 1637; Testament
    • vermelding: van 18 mei 1647; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 17 sep 1648; Openbare verkoop onroerend goed te Wateringen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Monster-23 135/468 25-5-1615: Adriaen Adriaensz van der Meer, timmerman wonend te Rotterdam verkoopt aan Jan Dircx Vercroft wonend te Poeldijck 3 morgen land bij den hoop, belast met 45 stuivers per jaar voor de pastoor van Castricum.

    vermelding:
    ORA Monster-23 162/468 19-9-1617: Jan Dircx Vercroft, mede schepen, als man en voogd van Jaepgen Ariensdr, eerder weduwe van Pouwels Janszn Vos, verkoopt aan Thijman van Volbergen, ontvanger generaal: zijn woning als huis, schuur, bargen en geboomte met toebehoren; mede de til en de tilbaerhaeff met 3 hont land waarop de woning etc. staat; nog 36 mergen 2 hont land. Alles eijgen.
    Nog een laan groot ca. 1 hont 33 roeden, strekkend van de Poeldijcxe wech jegens de Steene Heul tot onder den Gantel belast met een jaargeld aan de Heer van Monster en Polanen en met de plicht jaarlijk te bakken en te verdelen het brood van 2 zakken goede tarwe voor de armen te Naaldwijk of Poeldijk.
    Nog 3 morgen land gekocht van Adriaen Adraensz van der Meer (zoon van Adriaen Adriaensz timmerman) gelegen bij de Poelaensteech met een jaarlijkse belasting voor de pastoor van Castricum.
    Verkocht voor 32.000 gld.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 157 d.d. 17-3-1618: Adriaen Willemsz. van der Salm onze mede buurman bekende verkocht te hebben aan Jan Dircxsz. Vercroft zijn schoonzoon de navolgende woning en partijen van landen in het ambacht van Wateringen, als eerst huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte staande op omtrent 0,5 morgen eigen land. Idem nog diverse percelen land.

    vermelding:
    ORA Monster-23 166/468 4-4-1618: Adriaen Willemsz van der Zalm wonend te Wateringen verklaart dat hij naast te woning en landen gelegen te Wateringen mede voor 1481 gld. verkocht heeft aan Jan Dircx Vercroft zijn zwager (schoonzoon): landen te Monster.
    - 16 hont land, N het Capittel van Naeldwijck, O het Capittel ten Hogeland tot Leijden, Z Cornelis Adriaensz Keijser, W de St. Jans heeren tot Haerlem.
    - 3 hont land, N het Capittel ten Hogeland tot Leijden, O zijn woning en boomgaard verkocht aan Jan Dircxz Vercroft, Z de Heerwech, W Cornelis Adriaensz Keijser
    - 0,5 hond land te westeinde van de boomgaard voorschr. N Capittel ten Hogelande tot Leijden, O de voorschreven woning, Z de Heerwech, W de voorgaande 3 hond.
    Alles vrij zonder belastingen.

    vermelding:
    ORA Monster-23 238/468 2-8-1624: Jan Corneliszn van der Valck wonend te De Lier verkoopt voor 8050 gld. aan Jan Dircx Vercroft wonend te Wateringen de woning en landen te Monster

    vermelding:
    ORA Monster-23 240/468 25-10-1624: Jan Dircxz Vercroft wonend te Wateringen en Willem Adriaens van der Zalm wonend te Monster voor hen zelf en zij samen als voogden van de nagelaten weeskinderen van Adriaen Willemsz van der Zalm gewonnen bij Lijsbeth Corn.dr. zijn huisvrouw. Zij verkopen voor 825 gld. aan Pouwels Maertens Kass? huis en erf te Quintsheul.

    vermelding:
    ORA Monster-23 355/468 31-5-1631: Helena Thonis Bregmansdr weduwe van Henrick IJsenich te Delft, met Jan Jansz Düsseldorp haar behoude broeder en voogd, verkoopt voor 1200 gld. aan Jan Dircx Vercroft te Quintsheul in het ambacht van Wateringen ca. 8 hont land te Monster bij de Mient. De koper was huurder van dit land.

    vermelding:
    ONA Monster 30-9-1637: Testament van Jan Dircksz Vercroft en Jaepgen Arijensdr van der Salm, wonend te Wateringen. Hij benoemt tot voogd Jan Corn. int Rietvelt te De Lier en Louris Corn. wonend te Wateringen. Zij benoemt tot voogden Willen en Leenders Adrijensz van der Zalm, haar broers.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 11 d.d. 18-5-1647: Dirck Jansz. Vercroft, Vranck Jansz. van Geest als getrouwd hebbende Geertgen Jansdr. Vercroft, Cornelis Jansz. Valck als getrouwd hebbende Trijntgen Jansdr. Vercroft, Philps Pouwelsz., Willem Pouwelsz. en Abraham Jansz. als getrouwd hebbende Machtelt Pouwelsdr. alle voor haar zelf, mitsgaders de voorn. Philips Pouwelsz en Willem Pouwelsz. vervangende Willem Arijensz. van der Salm als bloedvoogden van de onmondige kinderen van Jacob Centen verwekt bij Trijntgen Pouwelsdr. zaliger, alle te samen kinderen respectievelijk en erfgenamen van zaliger Jan Dircksz. Vercroft en Jaepgen Arentsdr. beide overleden binnen het dorp van Wateringen, bekenden in de voorsz. kwaliteit verkocht te hebben aan Nathan Jansz. van der Marel wonende tot Wateringen een huising, erve, schuur en barg staande en gelegen binnen het dorp van Wateringen, met de toegift van de huur van 7 morgen 3 hond bruikwaar landen gelegen aan Kwintsheul in het ambacht van Wateringen toebehorende de heer van Rijswijk.

    vermelding:
    ORA Monster 174 afb. 466 17-9-1648: Affiche voor de openbare verkoop van een huis, schuur, bargen en geboomte met 46 margen, 51 roeden wei-, hooi-, en teelanden, gelegen te Wateringen gekomen van Jan Dircksz Verkroft, oud schepen van Wateringen.

    Jan is getrouwd met Jobgen Ariensdr van der Salm op 11 mrt 1607 (religious) in Naaldwijk, Ger. kerk. Jobgen (dochter van Adriaen Willemsz van der Salm en Maritgen Pietersdr) is geboren circa 1570 in Wateringen; is gestorven vóór 18 mei 1647 in Wateringen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 30.  Engeltge Vrancken van der Burch Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Dingenom3, 3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is gestorven vóór 22 mei 1641.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 9 mei 1626; Koop onroerend goed te Naaldwijkerbroek
    • vermelding: van 22 mei 1641; Verkoop onroerend goed te Naaldwijkerbroek
    • vermelding: van 3 mei 1652; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 7 aug 1685; Verkoop uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 23v d.d. 9-5-1626: Jonge Jan Heindricxsz. Duijvesteijn wonende in Naaldwijkerbroek in het ambacht van Wateringen als principaal schuldenaar en Vranck Adriaensz. van der Burch mede wonende in hetzelfde ambacht als borg bekenden bij overwijzing van de erfgenamen van zaliger Arent Jansz. en Jannetgen Engelen in haar leven gewoond hebbende in Naaldwijkerbroek voorsz. schuldig te wezen aan Johan Sallengre als rentmeester van vrouwe Maria van Utrecht weduwe van heer Johan van Oldenbarnevelt in zijn leven heer van Berkel, Bakkum etc. advocaat van Holland en West-Friesland de som van 2000 car. gld. als rest van kooppenningen van een woning als huis, schuur, bargen en geboomte staande op bruiklanden in Naaldwijkerbroek met de actie van dezelfde landen door de voorn. erfgenamen aan voorsz. Jan Heindricxsz. Duijvesteijn heden getransporteerd.

    f. 24 d.d. 9-5-1626: Jan Engelsz. als oom en voogd van het nagelaten weeskind van zaliger Jannetgen Engelsdr. geweest zijnde huisvrouw van zaliger Arent Jansz. voor de ene helft, Adriaen Pietersz. van der Wol als getrouwd hebbende Aechgen Jansdr., Jan Maertsz. nagelaten zoon van Maritgen Jansdr., Cors Jorisz. als getrouwd gehad hebbende Hilletgen Jansdr. weduwe van Pieter Jansz., Doe van der Houff secretaris van Wateringen als transport hebbende Dit document is afkomstig van www.hogenda.nl Klik hier voor het totale register van Hogenda bronnen. van Claes Arensz. van der Hidde als getrouwd hebbende Annetgen Jansdr., alle in de voorsz. kwaliteit mede-erfgenamen van de voorsz. Arent Jansz., mitsgaders Adriaen Pietersz. van der Wol, Jan Maertsz. en Cors Jorisz. hen sterk makende voor de verdere erfgenamen van de voorsz. Arent Jansz. voor de andere helft, bekenden verkocht te hebben aan Jonge Jan Heinricxsz. Duijvesteijn zekere woning als huis, schuur, bargen en geboomte staande op zekere bruiklanden en dat met de toegift van dezelve bruiklanden, leggende in Naaldwijkerbroek in het ambacht van Wateringen strekkende van de Brouckweg zuidwaarts tot de Sweth toe.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 190 d.d. 22-5-1641: Vranck Adriaensz. van der Burch onze inwoner als grootvader en voogd van de nagelaten weeskinderen van zaliger Engeltgen Vrancken geprocreerd bij Jan Heijnricxsz. Duijvesteijn wonende omtrent Kwintsheul in het ambacht van Moster en de voorn. Vranck Adriaensz. van der Burch bekenden in voorsz. kwaliteit voor de ene helft en de voorsz. Duijvesteijn voor de wederhelft verkocht te hebben aan Phillips Claesz. van Rijn onze inwoner, eerst een woning als huis, schuur, bargen en geboomte staande op bruiklanden, nog de toegift van 29 morgen 3 hond bruiklanden toebehorende verschillende eigenaren gelegen in Naaldwijkerbroek in het ambacht van Wateringen strekkende van de Broekweg zuidwaarts op tot de Zwet toe, nog het gewas van 3,5 morgen tarwe op devoorsz. landen gestaan hebbende in het jaar 1640.

    f. 191 d.d. 22-5-1641: Phillips Claesz. van Rijn bekende schuldig te wezen Jan Heijnricxsz. Duijvesteijn voor de ene helft en de nagelaten weeskinderen van Engeltgen Vrancken geprocreerd bij de voorn. Jan Heijndricxsz. Duijvesteijn voor de wederhelft de som van 3100 car. gld. spruitende uit koop van een woning en bruiklanden

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 105v d.d. 3-5-1652: Arij en Pieter Vrancken van der Burch als omen en bloedvoogden van de onmondige kinderen van Engeltgen Vrancken van der Burch in haar leven huisvrouw van Jan Heijndricksz. Duijvesteijn, bekenden verkocht te hebben aan Arendt Vrancken van der Burch zekere 4 morgen 1 hond patrimoniaal weiland gelegen in de Wippolder in het ambacht van Wateringen.

    f. 111v (z.d.): Arij en Pieter Vrancken van der Burch als omen en bloedvoogden van de onmondige kinderen van Engeltgen Vrancken van der Burch in haar leven huisvrouw van Jan Heijndricksz. Duvesteijn, bekenden verkocht te hebben aan Joost Jansz. Outshooren 3 morgen patrimoniaal teelland.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 71 d.d. 7-8-1685: Pieter Jansz. Duijvesteijn, Maria Hendericksdr. van Noorden weduwe en boedelhoudster van Leendert Jansz. Duijvesteijn, Gerrit Jansz. Duijvesteijn, Arent Jansz. Duijvesteijn voor hem zelf en als transport hebbende van Vranck Jansz. Duijvesteijn in De Lier gepasseerd d.d. 21-8-1681 en Jan Benijer secretaris in De Lier als procuratie hebbende van Willem Jacobsz. Leelijezee als in huwelijk hebbende Jannetie Meesdr. dochter van Jannetie Jansdr. Duijvesteijn, zijnde deze procuratie gepasseerd voor schepenen van Maassluis op 31-7- 1685, alle kinderen en kindskind van Engeltie Vranckendr. van der Burgh die zuster was van zaliger Trintie Vranckendr. van der Burgh, nog Cornelis Ariensz. van der Burgh enige zoon van Arent Vrancken van der Burgh die broeder was van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en laatstelijk Leendert Jacobsz. Hoffsteede, Nicolaes Hoffsteede, Gijs Claesz. van der Voort als in huwelijk hebbende Trintie Jacobsdr. Hoffsteede en Dirck Cornelisz. van Dijck als in huwelijk hebbende Engeltie Jacobsdr. Hoffsteede, alle kinderen van Maertie Vranckendr. van der Burgh mede zuster van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en zulks gezamenlijk voor drie vierde parten collaterale erfgenamen van zaliger de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh haar comparanten gewezen moeie verklaarden verkocht te hebben aan de heer IJsbrant d’Overschije wonende in ’s Gravenhage een perceel land genaamd de Noortweij groot 4 morgen 5 hond 68 roeden vrij patrimoniaal goed uitgezonderd 3,5 hond wezende erfpacht te betalen aan de prins van Oranje, alles volgens de oude brief d.d. 28-6-1614, wezende het voorsz. perceel land gelegen in Wateringen in de Wippolder.

    Engeltge is getrouwd met Jan Heijndricksz (de jonge) Duijvestein vóór 9 mei 1626 (civil). Jan (zoon van Hendrick Jansz Duijvestein) is geboren circa 1589; is gestorven vóór 3 mei 1652. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 58. Engel Jansz Duijvestein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 1666.
    2. 59. Pieter Janse Duijvestein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1623 in Wateringen; is gestorven na 16 mei 1696.
    3. 60. Jannetge Jansdr Duijvestein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1628; is gestorven vóór 1 nov 1654.
    4. 61. Gerrit Janse Duijvestein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1630 in Naaldwijkerbroek; is gestorven na 7 feb 1721.
    5. 62. Leendert Jansz Duijvestein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1634 in Wateringen; is gestorven vóór 1 apr 1672.
    6. 63. Arent Janse Duijvesteijn  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1640; is begraven in jan 1695 in Berkel.
    7. 64. Vranck Janse Duijvestein  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren vóór 1644; is gestorven na 21 aug 1681.

  3. 31.  Arend Vrancken van der Burch Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Dingenom3, 3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is gestorven vóór 4 jul 1684.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 23 mrt 1629; Koop rentebrief
    • vermelding: van 3 mei 1652; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 27 dec 1662; Borg
    • vermelding: van 4 jul 1684; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 7 aug 1685; Verkoop uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 75 d.d. 23-3-1629: Henrick Lenartsz. van der Valck nagelaten zoon en mede-erfgenaam van zaliger Lenart Pietersz. van der Valck en Grietgen Adamsdr. in haar leven gewoond hebbende tot Wateringen voor hem zelf en Vranck Adriaensz. van der Burch mede wonende tot Wateringen als oom en voogd van Pieter en Adam Lenartszonen van der Valck, mitsgaders van Maritgen Lenartsdr. mede nagelaten onmondige kinderen en erfgenamen van de voorsz. Lenart Pietersz. van der Valck en Grietgen Adamsdr., bekenden in die kwaliteit verkocht te hebben aan Adriaen Vranckensz. van der Burch tegenwoordig wonende te Vlaardingen een rentebrief inhoudende de som van 1000 gld. kapitaal tot last van Willem Willemsz. Hoochwerff wonende op het oosteinde van het dorp van Wateringen, volgens de brief d.d. 17-5-1628 voor schepenen van Wateringen gepasseerd.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 105v d.d. 3-5-1652: Arij en Pieter Vrancken van der Burch als omen en bloedvoogden van de onmondige kinderen van Engeltgen Vrancken van der Burch in haar leven huisvrouw van Jan Heijndricksz. Duijvesteijn, bekenden verkocht te hebben aan Arendt Vrancken van der Burch zekere 4 morgen 1 hond patrimoniaal weiland gelegen in de Wippolder in het ambacht van Wateringen.

    f. 111v (z.d.): Arij en Pieter Vrancken van der Burch als omen en bloedvoogden van de onmondige kinderen van Engeltgen Vrancken van der Burch in haar leven huisvrouw van Jan Heijndricksz. Duvesteijn, bekenden verkocht te hebben aan Joost Jansz. Outshooren 3 morgen patrimoniaal teelland.

    vermelding:
    ONA Delft, 27-12-1662: Leendert Jansze Duijvesteijn met zijn borg Arent Vrancken van der Burch, beide wonend te Wateringen, bekent 200 gld. schuldig te zijn aan Evert Jansz van der Hoven te Wateringen.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 48v d.d. 4-7-1684: Trintie Pietersdr. Duijffhuijs weduwe en boedelhoudster van Arent Vrancken van der Burgh en Vranck Arentsz. van der Burgh zoon van de voorn. Arent Vrancken van der Burgh in echt verwekt bij voorn. Trintie Pietersdr. Duijffhuis als principaal en Gerrit Pietersz. Proot als in huwelijk hebbende Dingenom Arentsdr. van der Burgh als borg bekenden schuldig te wezen aan Nicolaes Moolemij de som van 1100 car. gld. ter zake van geleende penningen.

    f. 70 d.d. 1-8-1685: Trintie Pietersdr. Duijffhuis weduwe en boedelhoudster van Arent Vrancken van der Burgh en Vranck Arentsz. van der Burgh en Dingenom Arentsdr. van der Burgh weduwe en boedelhoudster van Gerrit Pietersz. Proot meerderjarige zoon en dochter van de voorn. Arent Vrancken van der Burgh in echt verwekt bij de voorsz. Trintie Pietersdr. Duijffhuis mede als principalen en Vranck Arentsz. en Arij Pietersz. Duijffhuis als voogden over de onmondige kinderen van Arent Vrancken van der Burgh en de kinderen bij Dingenom Arentsz. in echt verwekt bij Gerrit Pietersz. Proot bekenden schuldig te wezen aan de heer Nicolaes Moolemij de som van 1200 car. gld. ter zake van geleende penningen.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 71 d.d. 7-8-1685: Pieter Jansz. Duijvesteijn, Maria Hendericksdr. van Noorden weduwe en boedelhoudster van Leendert Jansz. Duijvesteijn, Gerrit Jansz. Duijvesteijn, Arent Jansz. Duijvesteijn voor hem zelf en als transport hebbende van Vranck Jansz. Duijvesteijn in De Lier gepasseerd d.d. 21-8-1681 en Jan Benijer secretaris in De Lier als procuratie hebbende van Willem Jacobsz. Leelijezee als in huwelijk hebbende Jannetie Meesdr. dochter van Jannetie Jansdr. Duijvesteijn, zijnde deze procuratie gepasseerd voor schepenen van Maassluis op 31-7- 1685, alle kinderen en kindskind van Engeltie Vranckendr. van der Burgh die zuster was van zaliger Trintie Vranckendr. van der Burgh, nog Cornelis Ariensz. van der Burgh enige zoon van Arent Vrancken van der Burgh die broeder was van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en laatstelijk Leendert Jacobsz. Hoffsteede, Nicolaes Hoffsteede, Gijs Claesz. van der Voort als in huwelijk hebbende Trintie Jacobsdr. Hoffsteede en Dirck Cornelisz. van Dijck als in huwelijk hebbende Engeltie Jacobsdr. Hoffsteede, alle kinderen van Maertie Vranckendr. van der Burgh mede zuster van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en zulks gezamenlijk voor drie vierde parten collaterale erfgenamen van zaliger de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh haar comparanten gewezen moeie verklaarden verkocht te hebben aan de heer IJsbrant d’Overschije wonende in ’s Gravenhage een perceel land genaamd de Noortweij groot 4 morgen 5 hond 68 roeden vrij patrimoniaal goed uitgezonderd 3,5 hond wezende erfpacht te betalen aan de prins van Oranje, alles volgens de oude brief d.d. 28-6-1614, wezende het voorsz. perceel land gelegen in Wateringen in de Wippolder.

    Gezin/Partner: Trintie Pieters Duijffhuis. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 32.  Maertge Vrancken van der Burch Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Dingenom3, 3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is gestorven vóór 7 aug 1685.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 3 jun 1628; Transport van land, huisje en vogelkooi te Wateringen
    • vermelding: van 5 mrt 1646; Testament
    • vermelding: van 4 mei 1652; Verkoop land te Wateringen
    • vermelding: van 27 apr 1671; Verklaring over inwonende zoon
    • vermelding: van 7 aug 1685; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 16 mrt 1689; Boedelscheiding
    • vermelding: van 16 mei 1696; Boedelscheiding

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 66 d.d. 3-6-1628: Vranck Adriaensz. van der Burch onze inwoner te kennen gevende dat op 10-4-1628 aan Arnouldt de Reeck doctor in de medicijnen wonende in Den Haag verkocht heeft gehad 4 morgen vrij eigen land daarin begrepen een vogelkooi en een huisje mede op hetzelfde land staande, al hetwelk Jacob Pietersz. Tou wonende in de Poeldijk zijn comparants schoonzoon op 13-5-1628 voor schepenen van Wateringen genaast heeft, zodat hij comparant daarom transporteert aan voornoemde Jacob Pietersz. Tou de voorn. 4 morgen land, vogelkooi en het huisje daarop staande.

    vermelding:
    ONA Monster 5-3-1646: Testament van Jacob Pietersz Touw, huijsman wonend omtrent den dorpe Poeldijck, en Maritgen Vranckendr van der Burch zijn huisvrouw. De langstlevende is naast 2 vrienden voogd voor de onmondige (klein)kinderen.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 107 4-5-1652: Maertgen Vranckendr. van der Burch weduwe van Jacob Pietersz. Touw wonende omtrent de Poeldijk geassisteerd met Pieter Jacobsz. van der Hoffstede haar overleden mans zoon wonende omtrent Naaldwijk haar gekoren voogd in deze, bekende verkocht te hebben aan Cornelis Borsman procureur voor het Hof van Holland omtrent 11 hond patrimoniaal weiland gelegen in het Wippoldertje in het ambacht Wateringen.

    vermelding:
    Monster, notaris Jan van Heijningen, 27-4-1671: Maartien Vrancken van (den) Burgh, weduwe van Jacob Pieterse Hofstede, wonend buiten het dorp van Poeldijk verklaard op verzoek van haar zoon Willem Jacobs Hofstede, dat haar zoon Willem al zijn leven lang in haar huis heeft gewoond, uitgezonderd een half jaar. Hij heeft haar woning en andere dingen waargenomen en heeft geen huurpenningen betaalt en hij heeft geen loon ontvangen. Wel heeft zij haar zoon onderhoud, kost en kleren gegeven.

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 71 d.d. 7-8-1685: Pieter Jansz. Duijvesteijn, Maria Hendericksdr. van Noorden weduwe en boedelhoudster van Leendert Jansz. Duijvesteijn, Gerrit Jansz. Duijvesteijn, Arent Jansz. Duijvesteijn voor hem zelf en als transport hebbende van Vranck Jansz. Duijvesteijn in De Lier gepasseerd d.d. 21-8-1681 en Jan Benijer secretaris in De Lier als procuratie hebbende van Willem Jacobsz. Leelijezee als in huwelijk hebbende Jannetie Meesdr. dochter van Jannetie Jansdr. Duijvesteijn, zijnde deze procuratie gepasseerd voor schepenen van Maassluis op 31-7- 1685, alle kinderen en kindskind van Engeltie Vranckendr. van der Burgh die zuster was van zaliger Trintie Vranckendr. van der Burgh, nog Cornelis Ariensz. van der Burgh enige zoon van Arent Vrancken van der Burgh die broeder was van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en laatstelijk Leendert Jacobsz. Hoffsteede, Nicolaes Hoffsteede, Gijs Claesz. van der Voort als in huwelijk hebbende Trintie Jacobsdr. Hoffsteede en Dirck Cornelisz. van Dijck als in huwelijk hebbende Engeltie Jacobsdr. Hoffsteede, alle kinderen van Maertie Vranckendr. van der Burgh mede zuster van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en zulks gezamenlijk voor drie vierde parten collaterale erfgenamen van zaliger de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh haar comparanten gewezen moeie verklaarden verkocht te hebben aan de heer IJsbrant d’Overschije wonende in ’s Gravenhage een perceel land genaamd de Noortweij groot 4 morgen 5 hond 68 roeden vrij patrimoniaal goed uitgezonderd 3,5 hond wezende erfpacht te betalen aan de prins van Oranje, alles volgens de oude brief d.d. 28-6-1614, wezende het voorsz. perceel land gelegen in Wateringen in de Wippolder.

    vermelding:
    Monster, Notaris Jan van Heijningen, 16-3-1689: Leendert Jacobs Hoffstede, Nicolaes Hoffstede, schout van Waerden ende Gijsbregt Claesen van(der) Voort, getrouwd met Trijntjen Jacobsz Hofstede, zijn alle kinderen en erfgenamen van zaliger Maertjen Vrancken van(der) Burgh die weduwe was van Jacob Pietersz Hofstede. Zij hebben de boedel verdeeld.
    - De woning genaamd Arckesteijn en de landerijen bij Poeldijk wordt tegenwoordig bewoond door Leendert Jacobze Hoffstede. Deze woning is te beurt gevallen aan Gijsbregt Clasen (met bijhuis, schuur, bargen, geboomte, ca. 12 morgen wei- en teelland)
    - Leendert Jacobsz Hofstede is toebedeeld ca. 13 mergen teelland
    - Nicolaes Hoefstede is mede te beurt gevallen 11 mergen en 5 hond weiland
    ...

    vermelding:
    ONA Berkel en Rodenrijs 16-5-1696: Boedelbeschrijving en -scheiding door de erfgenamen van zaliger Pieter Vrancken van der Burgh en de erfgenamen van zaliger Jannittie Leenderts ter andere zijde. Er was een testament gemaakt op 12-8-1655.
    In de boedel ter waarde van 6.408:6:4 gld. onder andere verschillende partijen land, huisraad, ongemunt goud en zilver. Bastiaentie Roelen, weduwe van Arent Jansz Duijvesteijn is 2.600 gld. schuldig voor 8 morgen land en voor 3 jaar landpacht.
    Volgens testament krijgt Bastiaentie Roelen, weduwe van Arent Jansz Duijvesteijn de som van 500 gld. Ook krijgt zij nog 310:10:10 voor de leverantie van boter en goederen.
    Per saldo wordt de helft van f 4726:16:4 verdeeld over de erfgenamen van Pieter Vrancken van der Burgh:
    1/4 deel naar Jaepje Arijens Slobbe, weduwe van Cornelis Arentsz van der Burgh;
    1/4 deel naar: Leendert Jacobsz Hoffsteede, wonend te Mondster; Trintie Jacobs Hoffsteede, weduwe van Za. Gijs Claes van der Voort wonend te Monster; de heer Nicolaes van Hoffsteede, schout van Waerder; Dirck Cornelisz van Dijck getrouwd met Engeltie Jacobs Hoffsteede;
    1/4 deel naar Vranck Arentsz van der Burgh wonend in Noord Keetel; Pieter Arents van der Burgh woned te Wateringen; Leendert Arentsz van der Burgh wonend te Hof van Delft; Bastiaen Jansz Swaenevelt getrouwd met Dingenom Arents van der Burgh; Engeltie Arents van der Burgh
    Overig naar Bastiaentie Roelen, weduwe van Arent Jansz Duijvesteijn voor 2 delen voor haar zelf en van zaliger Vranck Arents Duijvesteijn; 1/3 deel naar Gerrit Jansz Duijvesteijn te Maasland; Pieter Jansz Duijvesteijn te Naaldwijk 1/6; Heijndrick Leenderts Duijvesteijn, Joost Leendertsz Duijvesteijn en Arij Pietersz Valck, getrouwd met Engeltie Leenderts Duijvestein samen 1/6 en Willem ... getrouwd met Jannittie Meesz ... te Brielle het resterende 1/6 deel.
    De erfgenamen van Jannittie Leenderts zijn:
    1/5 deel Bastiaentie Roelen weduwe van Arent Jansze Duijvesteijn
    1/5 deel Cornelis Corn. Roorijs
    1/5 deel Leendert Arentsz Storm
    1/5 deel Leendert Pieters .. van der Lelij; Arent Pieters Pas; Arij Claesz Vermeer getrouwd met Leentie Pieters Pas
    1/5 deel Teunis Arijens Hoogeveen; Corn. Wijndert getrowd met Neeltie Arijens Hoogeveen; Arijaentie en Leentie Arijens Hoogeveen

    Gezin/Partner: Jacob Pietersz Tou Hofstede. Jacob is gestorven vóór 4 mei 1652. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 33.  Trintie Vrancken van der Burch Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Dingenom3, 3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is begraven op 4 okt 1678 in Delft, Oude kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 16 nov 1634 tot 14 mei 1676; Leen van de Hof te Wassenaar
    • vermelding: van 7 aug 1685; Verkoop uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    15 morgen (1473: 10 morgen) land in het ambacht van Hodenpijl (1676: met huis, berg en geboomte). Belend ten zuiden: (1583: Wigger Symonsz., 1676: de Achter Hodenpijlse molen, 1709: de heer van Ellemeet), ten noorden: (1583: het Heilige geestzusterhuis en het Oude gasthuis te Delft), ten oosten (1583: de Gaegh) en ten westen: (1583: de Zijde of de Lierwatering, 1676: - en Gerrit Leendertsz., 1709: de Krommesloot).
    16-11-1634: Cornelis Cornelisz. Rijdt na overdracht door Dirck Cornelisz. van den Brouck (K, fol. 100v).
    9-8-1649: Cornelis Cornelisz. Rijdt met ledige hand (K, fol. 100v).
    14-5-1676: Herman Arentsz. Delfsgauw na overdracht door Pieter Jansz. Duyvesteyn in de Lier, Gerrit Jansz. Duyvesteyn te Maeslant en Trijntje Vrancken van der Burch te Hodenpijl, als door het Hof van Hollandt op 22-3-1673 aangestelde curatoren over haar man Cornelis Cornelisz. van Rijdt, die al jaren in een beterhuis te Delft als krankzinnige wordt verpleegd, zij behoudt op het leen 6700 karolus gulden

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 71 d.d. 7-8-1685: Pieter Jansz. Duijvesteijn, Maria Hendericksdr. van Noorden weduwe en boedelhoudster van Leendert Jansz. Duijvesteijn, Gerrit Jansz. Duijvesteijn, Arent Jansz. Duijvesteijn voor hem zelf en als transport hebbende van Vranck Jansz. Duijvesteijn in De Lier gepasseerd d.d. 21-8-1681 en Jan Benijer secretaris in De Lier als procuratie hebbende van Willem Jacobsz. Leelijezee als in huwelijk hebbende Jannetie Meesdr. dochter van Jannetie Jansdr. Duijvesteijn, zijnde deze procuratie gepasseerd voor schepenen van Maassluis op 31-7- 1685, alle kinderen en kindskind van Engeltie Vranckendr. van der Burgh die zuster was van zaliger Trintie Vranckendr. van der Burgh, nog Cornelis Ariensz. van der Burgh enige zoon van Arent Vrancken van der Burgh die broeder was van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en laatstelijk Leendert Jacobsz. Hoffsteede, Nicolaes Hoffsteede, Gijs Claesz. van der Voort als in huwelijk hebbende Trintie Jacobsdr. Hoffsteede en Dirck Cornelisz. van Dijck als in huwelijk hebbende Engeltie Jacobsdr. Hoffsteede, alle kinderen van Maertie Vranckendr. van der Burgh mede zuster van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en zulks gezamenlijk voor drie vierde parten collaterale erfgenamen van zaliger de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh haar comparanten gewezen moeie verklaarden verkocht te hebben aan de heer IJsbrant d’Overschije wonende in ’s Gravenhage een perceel land genaamd de Noortweij groot 4 morgen 5 hond 68 roeden vrij patrimoniaal goed uitgezonderd 3,5 hond wezende erfpacht te betalen aan de prins van Oranje, alles volgens de oude brief d.d. 28-6-1614, wezende het voorsz. perceel land gelegen in Wateringen in de Wippolder.

    Begraven:
    Overleden buiten de Watersloot en gevoert na Watering

    Gezin/Partner: Cornelis Cornelisz van Rijt. Cornelis (zoon van Cornelis Vranckensz van Rijt en Trijntgen Claesdr van Tedingerbrouck) is geboren circa 1609; is gestorven na 14 mei 1676. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 34.  Pieter Vrancken van der Burch Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (16.Dingenom3, 3.Geertgen2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1609 in Wateringen; is gestorven vóór 8 apr 1660.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1637; Welgeboren man van Delfland
    • vermelding: van 3 mei 1652; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 8 apr 1660; Obligatie te Berkel en Rodenrijs
    • vermelding: van 1674; Familiegeld Berkel en Rodenrijs
    • vermelding: van 7 aug 1685; Verkoop uit nalatenschap
    • vermelding: van 16 mei 1696; Boedelscheiding

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Is in 1674 65 jaar

    vermelding:
    Pieter Vranckensz van der Burch, tot Berckel
    Ook vermeld in 1648, 1649 en in 1654

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 105v d.d. 3-5-1652: Arij en Pieter Vrancken van der Burch als omen en bloedvoogden van de onmondige kinderen van Engeltgen Vrancken van der Burch in haar leven huisvrouw van Jan Heijndricksz. Duijvesteijn, bekenden verkocht te hebben aan Arendt Vrancken van der Burch zekere 4 morgen 1 hond patrimoniaal weiland gelegen in de Wippolder in het ambacht van Wateringen.

    f. 111v (z.d.): Arij en Pieter Vrancken van der Burch als omen en bloedvoogden van de onmondige kinderen van Engeltgen Vrancken van der Burch in haar leven huisvrouw van Jan Heijndricksz. Duvesteijn, bekenden verkocht te hebben aan Joost Jansz. Outshooren 3 morgen patrimoniaal teelland.

    vermelding:
    ONA Berkel, notaris Vedastus Coornwinder, 8-4-1660: In de boedelbeschrijving door Bastiaen Leenerts weduwnaar van Jannitgen Leenerts, eerder weduwe van Hendrick Cornelis Valckoogh, wordt een obligatie vermeld van 300 car. gulden ten laste (een andere) Jannitgen Leenerts, weduwe van Pieter Vranckens van der Burgh uit Rooderijs van Berckel. De obligatie is op 11-5-1651 door Pieter Vranckens van der Burgh ondertekend.

    Op 18-5-1669 is de inventaris opgemaakt van Bastiaen Leenerts die dan is overleden. In de inventaris wordt Jannetge Leenderts als mede erfgename vermeld. Zij heeft f 44-16-0 boter e.a. geleverd. Zij erft 1/6 deel: f 1406-18-

    vermelding:
    Molenstock:
    De wed. van Pieter Vrancken van der Burch; leeft bij haer selven [0].
    [N] Pieter Vrancken van der Burgh wed. out 65 jaar.

    Deze aantekeningen komen uit verschillende registers. De vernelding met '(N)' komt uit een kladregister. Het lijkt daarom dat Pieter Vrancken voor 1674 is overleden, maar dat is niet zeker...

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 71 d.d. 7-8-1685: Pieter Jansz. Duijvesteijn, Maria Hendericksdr. van Noorden weduwe en boedelhoudster van Leendert Jansz. Duijvesteijn, Gerrit Jansz. Duijvesteijn, Arent Jansz. Duijvesteijn voor hem zelf en als transport hebbende van Vranck Jansz. Duijvesteijn in De Lier gepasseerd d.d. 21-8-1681 en Jan Benijer secretaris in De Lier als procuratie hebbende van Willem Jacobsz. Leelijezee als in huwelijk hebbende Jannetie Meesdr. dochter van Jannetie Jansdr. Duijvesteijn, zijnde deze procuratie gepasseerd voor schepenen van Maassluis op 31-7- 1685, alle kinderen en kindskind van Engeltie Vranckendr. van der Burgh die zuster was van zaliger Trintie Vranckendr. van der Burgh, nog Cornelis Ariensz. van der Burgh enige zoon van Arent Vrancken van der Burgh die broeder was van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en laatstelijk Leendert Jacobsz. Hoffsteede, Nicolaes Hoffsteede, Gijs Claesz. van der Voort als in huwelijk hebbende Trintie Jacobsdr. Hoffsteede en Dirck Cornelisz. van Dijck als in huwelijk hebbende Engeltie Jacobsdr. Hoffsteede, alle kinderen van Maertie Vranckendr. van der Burgh mede zuster van de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh en zulks gezamenlijk voor drie vierde parten collaterale erfgenamen van zaliger de voorn. Trintie Vranckendr. van der Burgh haar comparanten gewezen moeie verklaarden verkocht te hebben aan de heer IJsbrant d’Overschije wonende in ’s Gravenhage een perceel land genaamd de Noortweij groot 4 morgen 5 hond 68 roeden vrij patrimoniaal goed uitgezonderd 3,5 hond wezende erfpacht te betalen aan de prins van Oranje, alles volgens de oude brief d.d. 28-6-1614, wezende het voorsz. perceel land gelegen in Wateringen in de Wippolder.

    vermelding:
    ONA Berkel en Rodenrijs 16-5-1696: Boedelbeschrijving en -scheiding door de erfgenamen van zaliger Pieter Vrancken van der Burgh en de erfgenamen van zaliger Jannittie Leenderts ter andere zijde. Er was een testament gemaakt op 12-8-1655.
    In de boedel ter waarde van 6.408:6:4 gld. onder andere verschillende partijen land, huisraad, ongemunt goud en zilver. Bastiaentie Roelen, weduwe van Arent Jansz Duijvesteijn is 2.600 gld. schuldig voor 8 morgen land en voor 3 jaar landpacht.
    Volgens testament krijgt Bastiaentie Roelen, weduwe van Arent Jansz Duijvesteijn de som van 500 gld. Ook krijgt zij nog 310:10:10 voor de leverantie van boter en goederen.
    Per saldo wordt de helft van f 4726:16:4 verdeeld over de erfgenamen van Pieter Vrancken van der Burgh:
    1/4 deel naar Jaepje Arijens Slobbe, weduwe van Cornelis Arentsz van der Burgh;
    1/4 deel naar: Leendert Jacobsz Hoffsteede, wonend te Mondster; Trintie Jacobs Hoffsteede, weduwe van Za. Gijs Claes van der Voort wonend te Monster; de heer Nicolaes van Hoffsteede, schout van Waerder; Dirck Cornelisz van Dijck getrouwd met Engeltie Jacobs Hoffsteede;
    1/4 deel naar Vranck Arentsz van der Burgh wonend in Noord Keetel; Pieter Arents van der Burgh woned te Wateringen; Leendert Arentsz van der Burgh wonend te Hof van Delft; Bastiaen Jansz Swaenevelt getrouwd met Dingenom Arents van der Burgh; Engeltie Arents van der Burgh
    Overig naar Bastiaentie Roelen, weduwe van Arent Jansz Duijvesteijn voor 2 delen voor haar zelf en van zaliger Vranck Arents Duijvesteijn; 1/3 deel naar Gerrit Jansz Duijvesteijn te Maasland; Pieter Jansz Duijvesteijn te Naaldwijk 1/6; Heijndrick Leenderts Duijvesteijn, Joost Leendertsz Duijvesteijn en Arij Pietersz Valck, getrouwd met Engeltie Leenderts Duijvestein samen 1/6 en Willem ... getrouwd met Jannittie Meesz ... te Brielle het resterende 1/6 deel.
    De erfgenamen van Jannittie Leenderts zijn:
    1/5 deel Bastiaentie Roelen weduwe van Arent Jansze Duijvesteijn
    1/5 deel Cornelis Corn. Roorijs
    1/5 deel Leendert Arentsz Storm
    1/5 deel Leendert Pieters .. van der Lelij; Arent Pieters Pas; Arij Claesz Vermeer getrouwd met Leentie Pieters Pas
    1/5 deel Teunis Arijens Hoogeveen; Corn. Wijndert getrowd met Neeltie Arijens Hoogeveen; Arijaentie en Leentie Arijens Hoogeveen

    Pieter is getrouwd met Jannetge Leenderts op 27 jan 1634 (civil) in Berkel. Jannetge (dochter van Leendert en Leentgen Sijmons) is geboren circa 1609 in Berkel; is gestorven vóór 16 mei 1696. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 35.  Jan Aertsz van der Salm Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (20.Elijsabeth3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 20 dec 1628; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 7 jun 1630; Verklaring m.b.t. obligatie
    • vermelding: van 9 mrt 1632; Verkoop onroerend goed

    Aantekeningen:

    Alias Jan Bras

    vermelding:
    ORA Honselersdijk f. 4v d.d. 20-12-1628 [ook te Monster]: Jan Aertsz. van der Salm anders genaamd Jan Bras bekende schuldig te wezen aan monsr. Ewout Brant stadhouder van de lenen van Naaldwijk en Polanen wonende in ’s Gravenhage een losrente van 62 car. gld. 10 st. ’s jaars.

    vermelding:
    Wateringen f. 29v d.d. 7-6-1630: Jan Aertsz. van der Salm anders genaamd Jan Bras wonende op Honselersdijk te kennen gevende dat Jan Dircxsz. Vercrocht wonende in het ambacht van renten vandien toebehorende de weeskinderen van Gerrit Beuckelsz. van Santen en Abraham Maertensz. Hogenhouck, breder blijkende uit de obligatie daarvan gepasseerd.

    vermelding:
    Wateringen f. 62v-65v d.d. 9-3-1632 [ook te Honselersdijk en Monster]: Jan Aertsz. van der Salm [anders genaamd Jan Bras] wonende tegenwoordig binnen het dorp van Naaldwijk heeft op 9-3-1632 verkocht aan Blaserus Joosten Vos de Hogewerff wonende op Honselersdijk, ten eerste een woning als huis, bijhuis, schuur, bargen en geboome met een stuk land wezende erfpacht daar de voorsz. woning op staat, in de heerlijkheid van Honselersdijk. Nog 2 morgen eigen patrmoniaal land wezende ten dle boomgaard gelegen achter de voorsz. erfpacht. Nog 1 morgen eigen patrimoniaal land gelegen gemeen met de heiligeest van Naaldwijk in een kamp van 14 hond eigen land gelegen in de ban [van Wateringen?]. Nog 2 morgen geestelijk land gemeen met de erfgenamen van Jacob Huijgen van der Dussen in een kamp van 6 morgen in het ambacht van Monster. Nog de toegift van omtrent 44 morgen 2 hond bruikwaar toebehorende verschillende eigenaren. Deze woning en landen te leveren bij vrijwillig decreet van het gerecht van Honselersdijk […].


  8. 36.  Willem Arentsz van der Salm Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (20.Elijsabeth3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1600 in Monsterambacht; is begraven op 4 okt 1672 in Monster.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Bouwman
    • vermelding: van 25 okt 1624; Verkoop onroerend goed te Monster
    • functie: van 1632 tot 1635; Geëligeerde (gekozen) raad van Monster
    • vermelding: van 3 mei 1633 tot 27 mei 1671; Vermeld als voogd
    • vermelding: van 14 nov 1640 tot 7 dec 1680; Afhandeling nalatenschap
    • vermelding: van 3 okt 1646 tot 1672; Testament en vervanging overleden voogden
    • vermelding: van 12 jun 1649; Ambachtsbewaarder van Monster
    • vermelding: van 1652 tot 1653; Weerbare man te Monster
    • vermelding: van 18 okt 1661; Vermeld als gebruiker land te 's-Gravenzande
    • vermelding: van 23 feb 1664; Vermeld als gemachtigde
    • vermelding: van 12 jun 1666; Regeling voor weeskind Dirck Leendertsz
    • vermelding: van 1 sep 1670; getuige te Monster
    • vermelding: van 2 nov 1672; Afhandeling nalatenschap Willem Adriaensz van der Salm
    • vermelding: van 20 feb 1694; Inventaris boedel Annetje Huijbregts Ruijchrock, weduwe van Willem Adriaens van der Zalm
    • vermelding: van 27 feb 1694; Boedelscheiding
    • vermelding: van 1732; Stukken m.b.t. afhandeling nalatenschap

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Was op 1-9-1670 ca. 70 jaar

    vermelding:
    ORA Monster-23 240/468 25-10-1624: Jan Dircxz Vercroft wonend te Wateringen en Willem Adriaens van der Zalm wonend te Monster voor hen zelf en zij samen als voogden van de nagelaten weeskinderen van Adriaen Willemsz van der Zalm gewonnen bij Lijsbeth Corn.dr. zijn huisvrouw. Zij verkopen voor 825 gld. aan Pouwels Maertens Kass? huis en erf te Quintsheul.

    vermelding:
    Zandambacht 3-5-1633: Comp. Maertge Jansdr. weduwe Wigger Jacobsz. van Velden wonende in het Noorland van Zandambacht zijnde geassisteerd met Jan Harpersz. haar vader en Willem Ariensz. van der Salm residerende tot Monster haar zwager en gekoren voogden in deze zaak voor de helft, en Cornelis Jacobsz. van Velden wonende in het baljuwschap van Naaldwijk als oom en bestorven bloedvoogd van de nagelaten onmondige weeskinderen van wijlen de voorn. Wigger Jacobsz. van Velden in de echt geprocreerd bij de voorsz. Maertge Jansdr. voor de andere helft, dewelke te samen bekenden op 12-4-1633 in het openbaar ter presenteie van schout en schepenen van Zandambacht verkocht te hebben en nu te transporteren aan Frans Jansz. van Rijn tot ’s Gravenzande de nombre van 3 morgen 1 hond vrij eigen of erfhuurland genaamd ’t Colster gelegen in het voorsz. Noorland binnen Zandambacht.

    27-5-1671: te 's-Gravenzande vermeld als voogd over Jacob en Maertie Jans van de Velde, kinderen van Neeltie Cornelisdr

    vermelding:
    Weeskamer Monster 14-11-1640 : Betreft de weeskinderen van wijlen Maritge Jansdr gewonnen bij Willem Adriaensz van(der) Salm: voogd Jeremias Lammers.
    Op 3-6-1644 De voogd heeft rekening gedaan van de boedel en is schuldig aan de weeskamer een bedrag 221 gulden.
    Op dezelfde dag verklaart Willem Adriaensz van der Salm, vader van de weeskinderen 79 gulden schuldig te zijn.
    7-12-1680: Arij Willems van(der) Salm, Cornelis W(ille)ms van der Salm ook voor Jacob W(ille)ms van der Salm, Trijntjen Willems van(der) Zalm ende Huijbregt Hendricxxz van Boshuijsen getrouwd met Joosie W(ille)ms van(der) Salm te samen kinderen ende erffgenamen van Maertgen Jans van(der) Valck geprocreert bij W(ille)m Adriaens van(der) Salm bekennen voldaan de sijn van de somme van 300 gld met de intrest

    vermelding:
    Monster 3-10-1646: Testament van den eersamen Willem Adriaenszoon van der Zalm, huijsman, wonende bij de dorpe van Monster, ende Annetgen Huijbrechtsdochter Ruijgrok, sijn huijsvrouw, sijnde beijde door Godes genade clouck ende gesont zowel gaende ende staende, beijde hunne memorie ende redenen machtig ende wel gebruijckende , stellen voogden aan over de minderjarige kinderen.

    Monster, notaris Jan van Heijningen, 1672: Heijndickr Huijbrechts Ruijchrock en Willem Clasen van der Valck verklaarden dat zij bij testament van 3-10-1646 van het echtpaar Willem Adriaens van der Zalm zaliger en Annetie Huijbrechts zijn benoemd als voogden van de nagelaten onmondige kinderen en erfgenamen. De andere in het testament genoemde voogden, Abraham Jans Verhoorn en Ansem Huijbrechts zijn nu overleden. In hun plaats worden benoemd Huijbrecht Willems van der Salm en Cornelis Hendricxs van Rijn.

    vermelding:
    Muskettier

    vermelding:
    's-Gravenzande 18-10-1661: Comp. de heer Adriaen Copmoijer procureur voor het Hof van Holland dewelke uit kracht van procuratie van de heer Jacob Claesz. Haijman, bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie ter kamer van Zeeland, als hypothecaire crediteur op de nagenoemde percelen land […], verklaarde te transporteren aan de heer Staedts eerst een stuk teelland groot 1 morgen 2 hond 74 roeden, en ten laatste nog een stuk teelland gebruikt bij Willem Arensz. van der Salm groot 2 morgen 2 hond 62 roeden.

    vermelding:
    Bij de verkoop van lan d in de Uithofspolder is Willem Arentsz van der Salm mede-gemachtigde voor Madelena Jorisdr Molewerff

    vermelding:
    Weeskamer Naaldwijk: Nr. 9 d.d. 12-06-1666.
    Rekening door Willem Arentsz. van der Salm oom en voogd van Dirck Leendertsz., weeskind van Leendert Arijensen van der Salm en Jannetje Dircksdr. gewoond hebbende in Naaldwijkerbroek. Overgeleverd door de rendant in de weeskamer ter presentie van Willem Claesz. van der Valck gehuwd hebbende Grietje Adriaensdr. van der Salm en in die kwaliteit mede voogd.
    Bezittingen.
    Op 01-04-1642 heeft voorn.Jannetje Dircks haar kind uitgekocht van zijn vaderlijke erfenis, het geld is op intrest uitgezet. Voorn. Jannetje Dircks is hertrouwd geweest met Pieter Willemsz. Valck, waarbij zij geen andere goederen nalaat als, een huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte, met de grond waar alles opstaat, gelegen in Naaldwijkerbroek in de ambacht van Wateringen. De woning is bij executie verkocht voor f 1.000. Barbara Flemmingh gehuwd met ritmeester Eduard Bretaende disputeren met de voogden van de voorn. Dirck Leendertsz.voor het Hof van Holland over f 830-01-00 zijnde kooppenningen. Ontvangen over de verkoop van kleding f 110-25-00. Idem over intrest f 44-06-00. Idem over intrest f 27-13-10. Idem over intrest f 44-05-10. Op 17-06-1662 is de voorn. f 44-05-10 gezet op Gerrit Huijgensz. Ontvangen van Cornelis Dircksz. Swanenburch £ 30.
    Uitgaven.
    Betaald aan de rentmeester van de kerkelijke goederen te Naaldwijk, de somme van f 8 voor het openen van het graf waar de voorn. Jannetje Dircks in begraven is. Idem op 17-06-1662 op intrest gelegd op Gerrit Huijgensz. f 44-06-00. Meer ontvangen dan uitgegeven f 387-08-04.
    Aldus gedaan ter weeskamer op 12-06-1666.

    vermelding:
    ORA Monster 104 1-9-1670: Willem Arents van der Salm, bouwman wonend in het ambacht van Monster, oud ca. 70 jaar getuigt. In 1663 heeft hij een 'smaltiende van lammer saec ende wintergarst' gepacht van de heer van Piershil. Hij was getuige van verplaatsing van het schaapshok van Monster naar Zandambacht.

    vermelding:
    Monster, Notaris Jan van Heijningen, 2-11-1672:
    Enerzijds Annetie Huijbregts Boshuijsen (tekent als Annetgen Huijbrechts), weduwe van W(ille)m Adriaensz van der Salm geassisteert met de notaris Jan van Heijningen;
    Anderzijds: Adriaen, Cornelis en Jacob W(ille)ms van (der) Salm, Huijbregt Heijndrickse Boshuijsen gehuwd met Joosie W(ille)ms van (der) Salm, Cornelis Clasen van Rosendael, gehuwd met Trijntien W(ille)ms van (der) Salm, Huijbregt en Leendert W(ille)ms van (der) Salm, Floris Willemsz Bom gehuwd met Maertien W(ille)ms van (der) Salm, meerderjarigen;
    Heijndrick Huijbregts Ruijchrock, Willem Clasen van (der) Valck, de voorn. Huijbregt W(ille)ms van (der) Salm en Cornelis Hendricksen van Rijn (de laatste 2 benoemd in plaats van Amsun Huijbregts Boshuijsen en Abraham Jans Verhoorn), voogden over Claes en Magtelt Willems van (der) Salm, nog minderjarig;
    samen erfgenamen van de voorn. Willems Arents van der Salm, hun overleden vader.
    De partijen sluiten een akkoord over de nalatenschap. De weduwe behoudt de inboedel met de levende have (koeien, paarden e.a.), het hooi, koren en zaad op de zolder of in de bergen en al het bezaaide op de landen aan de woning, met de bruikwaren aan de woning en de landen, volgens de inventaris van de boedel d.d. 14-10-1672, uitgezonderd de effecten of obligaties, goud en zilver. Daartegenover zal Annetie de schulden en de lasten van de boedel voor haar rekening nemen.
    Onder de erfgenamen wordt onder andere gedeeld: een obligatie tot last van Cornelis Cornelisz van Rijn t.w.v. 1.100 gld plus intrest; een obligatie tot last van Jan Cornelis Sijdeman, t.w.v. 1.000 gld. plus intrest en nog andere obligaties.

    Op 6-11-1672 wordt de boedel gescheiden.

    vermelding:
    Monster, Notaris Jan van Heijningen, 20-2-1694: Staat en inventaris van de nagelaten boedel van Annetje Huijbregts Ruijchrock zaliger, die weduwe was van Willem Adriaens van (der) Zalm. Annetje heeft het laatst gewoond te Monster en is aldaar overleden op 2-12-1693.
    In de inventaris o.a.:
    - inboedel met 1 bed en toebehoren
    - wollen en linnen kleren
    - houtwerk
    - goud en zilver, sieraden en munten t.w.v. 287:9:0
    - obligaties en rentebrieven (meer dan 10.000 gld)
    - lasten van de boedel (ca. 50 gld. rente)
    De inventaris is opgemaakt door Huijbregt Willems van der Zalm, mede erfgenaam

    vermelding:
    ORA Monster 76 27-2-1694: Scheiding van de boedel van zal. Annetjen Huijbregts Ruijchrock, die weduwe was van Willem Adriaense van der Zalm, laatst gewoond hebbend in het Ambacht van Monster en daar op 2-12-1693 overleden. De erfdelen zijn groot 2311-8-12 en worden uitbetaald aan:
    - beide kinderen van Leendert Martien Claes en Magtelt Willems van der Zalm
    - Huijbregt Willems van der Zalm
    - De kinderen van Leendert Willems van der Zalm
    - De kinderen van Maartje Willems
    - De kinderen van Claes Willems van der Zalm

    vermelding:
    ORA Monster 178 afb. 314 12-6-1732: verklaring door: Arij Jacobse Ammerlaan en zijn vrouw Maritje Jans de Witte, enig kind en dochter van Claartje Huijbregts van der Salm en Jan de Witte; Willem Huijbretse van der Salm wonend te Monster; Jan Gouweleeuw met zijn vrouw Annetje Huijbregts van der Salm wonend te Rotterdam; Cornelis van Dijck met zijn vrouw Magtelt Huijbregts van der Salm, wonend in de Maa onder Monster. Zij zijn enig kindskind en kinderen met erfgenamen van wijlen Leuntje Jillis van der Meer, in haar leven weduwe en boedelhoudster van wijlen Huijbregt Willems van der Salm, hun (groot)vader. Leuntje is op 1 maart 1732 zonder testament in de Maa te Monster overleden.
    Op 2 december 1693 is Annetje Huijbregts Ruijgrock in de Maa te Monster overleden. Zij was weduwe van Willem Adriaense van der Salm. Haar boedel en nagelaten goederen zijn gescheiden tussen Huijbert Willemse van der Salm, de kinderen van Leendert, Maartjen, Claas en Magtelt Willems van der Salm. de kinderen van Leendert Willems is de som van f 2311-8-12 aanbedeeld. Na aftrek van obligaties resteerde een bedrag van f 1434-1-12. Huijbregt Willemse van der Salm van voogd van de kinderen van Leendert: Neeltje, Magtelt, Trntje, Willem, Jan, Maria en Arij Leendertse van der Salm. Hij heeft hun erfportie voldaan. Arij Leenderts was echter in het buitenland, onbekend waar en onbekend of hij nog in leven was. Het verzoek is om een weesman te laten representeren voor Arij Leendertse van der Salm bij de afhandeling van een obligatie.
    Als bijlagen:
    - een kopie van de boedelverdeling die is gemaakt door Notaris J v Heijningen op 12-3-1694 van de nalatenschap van Annetje Huijbrechts Ruijgrock.
    - kopieén van verklaringen van voldoening erfdeel door: het echtpaar Huijbregt Cornelis Roels en Neeltje Leenderts van der Salm; het echtpaar Hendrick Hillegers en Maghtelt Leenders van der Salm; het echtpaar Jan Pieterse van der Kraan en Trintje Leenders van der Salm; Willem Leendertse van der Salm; Jan Leendertsz van der Salm; Maria Leenderts van der Salm
    - een overzicht van het erfdeel van de kinderen van Leendert Willems van der Salm, waaruit blijkt dat de portie van de uitlandige Arij leenderse van der Salm 204:17:1 plus rente over 1701 tot en met 1732 160:18:3.

    Willem is getrouwd met Maritgen Jans van der Valck circa 1625 (civil). Maritgen is geboren circa 1605; is begraven op 8 feb 1639 in Monster, ger. kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 65. Adriaen Willemsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1628 in Monster; is gestorven na 7 dec 1680.
    2. 66. Cornelis Willemsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1629; is gestorven op 7 nov 1719 in Wateringen.
    3. 67. Jacob Willemsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1630; is gestorven op 28 feb 1696.
    4. 68. Joosje Willems van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1631 in Monster.
    5. 69. Trijntje Willems van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1636 in Monster; is begraven op 15 mei 1709 in Poeldijk.

    Gezin/Partner: Annetje Huijbrechts Ruijgrock (Boshuijsen). Annetje is gestorven op 2 dec 1693 in Monster; is begraven in 1693 in Monster, ger. kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 70. Huijbrecht Willemsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1641; is gestorven op 11 feb 1721 in Poeldijk.
    2. 71. Leendert Willems van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1643 in Monster; is begraven op 7 nov 1690 in Monster.
    3. 72. Maartje Willems van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1645; is gestorven vóór 27 feb 1694.
    4. 73. Claes Willemsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1648; is begraven op 6 mei 1692 in Monster.
    5. 74. Magtelt Willems van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1650; is gestorven vóór 27 feb 1694.

  9. 37.  Leendert Arijensen van der Salm Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (20.Elijsabeth3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is gestorven vóór 1 apr 1642.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 12 aug 1641; Koop onroerend goed te Wateringen
    • vermelding: van 12 jun 1666; Regeling voor weeskind Dirck Leendertsz

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 188v d.d. 12-8-1641: Cornelis Jansz. Hensbroeck wonende op Honselersdijk als man en voogd van Belitgen IJsbrantsdr. voormaals weduwe van Dirck Adriaensz. Berendrecht bekende verkocht te hebben aan Leenert Adriaensz. van der Salm wonende in Naaldwijkerbroek in de ban van Wateringen, eerst een woning als huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte met de grond daar dezelfde goederen op staat, alles gelegen in naaldwijkerbroek in het ambacht van Wateringen. Nog de toegift van omtrent 22 morgen bruiklanden. Compareerde mede voorn. Leenert Adriaensz. van der Salm en bekende in het kopen van de voorsz. goederen nog tot zijn last aangenomen te hebben Willem Dircxsz. nagelaten weeskind van Dirck Adriaensz. Berendrecht en Neeltgen Reijnen beide zaliger te onderhouden conform de uitkoop door voorn. Belitgen IJsbrantsdr. tegen de broeders van Dirck Adriaensz. Berendrecht en verscheidene vrienden van het weeskind gedaan d.d. 22-6-1634.

    vermelding:
    Weeskamer Naaldwijk: Nr. 9 d.d. 12-06-1666.
    Rekening door Willem Arentsz. van der Salm oom en voogd van Dirck Leendertsz., weeskind van Leendert Arijensen van der Salm en Jannetje Dircksdr. gewoond hebbende in Naaldwijkerbroek. Overgeleverd door de rendant in de weeskamer ter presentie van Willem Claesz. van der Valck gehuwd hebbende Grietje Adriaensdr. van der Salm en in die kwaliteit mede voogd.
    Bezittingen.
    Op 01-04-1642 heeft voorn.Jannetje Dircks haar kind uitgekocht van zijn vaderlijke erfenis, het geld is op intrest uitgezet. Voorn. Jannetje Dircks is hertrouwd geweest met Pieter Willemsz. Valck, waarbij zij geen andere goederen nalaat als, een huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte, met de grond waar alles opstaat, gelegen in Naaldwijkerbroek in de ambacht van Wateringen. De woning is bij executie verkocht voor f 1.000. Barbara Flemmingh gehuwd met ritmeester Eduard Bretaende disputeren met de voogden van de voorn. Dirck Leendertsz.voor het Hof van Holland over f 830-01-00 zijnde kooppenningen. Ontvangen over de verkoop van kleding f 110-25-00. Idem over intrest f 44-06-00. Idem over intrest f 27-13-10. Idem over intrest f 44-05-10. Op 17-06-1662 is de voorn. f 44-05-10 gezet op Gerrit Huijgensz. Ontvangen van Cornelis Dircksz. Swanenburch £ 30.
    Uitgaven.
    Betaald aan de rentmeester van de kerkelijke goederen te Naaldwijk, de somme van f 8 voor het openen van het graf waar de voorn. Jannetje Dircks in begraven is. Idem op 17-06-1662 op intrest gelegd op Gerrit Huijgensz. f 44-06-00. Meer ontvangen dan uitgegeven f 387-08-04.
    Aldus gedaan ter weeskamer op 12-06-1666.

    Gezin/Partner: Jannetje Dircksdr Berendrecht. Jannetje is gestorven vóór 12 jun 1666. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 75. Dirck Leendertsz van der Salm  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  10. 38.  Grietje Adriaensdr van der Salm Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (20.Elijsabeth3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is gestorven na 12 jun 1666.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 12 jun 1666; Regeling voor weeskind Dirck Leendertsz

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Weeskamer Naaldwijk: Nr. 9 d.d. 12-06-1666.
    Rekening door Willem Arentsz. van der Salm oom en voogd van Dirck Leendertsz., weeskind van Leendert Arijensen van der Salm en Jannetje Dircksdr. gewoond hebbende in Naaldwijkerbroek. Overgeleverd door de rendant in de weeskamer ter presentie van Willem Claesz. van der Valck gehuwd hebbende Grietje Adriaensdr. van der Salm en in die kwaliteit mede voogd.
    Bezittingen.
    Op 01-04-1642 heeft voorn.Jannetje Dircks haar kind uitgekocht van zijn vaderlijke erfenis, het geld is op intrest uitgezet. Voorn. Jannetje Dircks is hertrouwd geweest met Pieter Willemsz. Valck, waarbij zij geen andere goederen nalaat als, een huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte, met de grond waar alles opstaat, gelegen in Naaldwijkerbroek in de ambacht van Wateringen. De woning is bij executie verkocht voor f 1.000. Barbara Flemmingh gehuwd met ritmeester Eduard Bretaende disputeren met de voogden van de voorn. Dirck Leendertsz.voor het Hof van Holland over f 830-01-00 zijnde kooppenningen. Ontvangen over de verkoop van kleding f 110-25-00. Idem over intrest f 44-06-00. Idem over intrest f 27-13-10. Idem over intrest f 44-05-10. Op 17-06-1662 is de voorn. f 44-05-10 gezet op Gerrit Huijgensz. Ontvangen van Cornelis Dircksz. Swanenburch £ 30.
    Uitgaven.
    Betaald aan de rentmeester van de kerkelijke goederen te Naaldwijk, de somme van f 8 voor het openen van het graf waar de voorn. Jannetje Dircks in begraven is. Idem op 17-06-1662 op intrest gelegd op Gerrit Huijgensz. f 44-06-00. Meer ontvangen dan uitgegeven f 387-08-04.
    Aldus gedaan ter weeskamer op 12-06-1666.

    Grietje is getrouwd met Willem Claesz van der Valck circa 1660 (civil). Willem is gestorven na 1679. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 76. Claes Willemsz van der Valk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1661; is gestorven op 20 feb 1716 in Monster.

  11. 39.  Cornelis Arentse van der Salm Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (20.Elijsabeth3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is begraven op 10 jun 1663 in Monster, ger. kerk.

    Aantekeningen:

    Begraven:
    geluijt 5 poose 1-0-0, in de kerck begraven 6 gulde


  12. 40.  Lijsbeth Jansdr van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1580; is begraven op 19 aug 1636 in Monster.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 apr 1594; Na overlijden moeder benoeming van voogden
    • vermelding: van 25 sep 1601; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 3 sep 1603; Verkoop in de nalatenschap van Pieter Florisz Couck
    • vermelding: van 24 jan 1624; Verkoop land te Monster
    • vermelding: van 13 sep 1635; Testament

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Was minderjarig op 22-4-1594

    vermelding:
    Haar vader wordt toegewezen als curator en voogd en Cornelis Aamsz als toeziend voogd

    vermelding:
    ORA Monster 182 afb. 127 25-9-1601: Willem Prs. Couck, Jasper Prs. Couck, zonen van Pr. Floris Couck zal. Vranck Gerrits getrouwd met Lijsbet Jansdr, de nagelaten dochter van Haesgen Prs., een dochter van Pr. Floris Couck, voor hen zelf en voor de weeskinderen van Zal. Adriaen Prs., alle erfgenamen van Pr. Floris Couck. Zij verklaren 1.000 car. gld. schuldig te zijn aan Jan Gerrits van Oosten als vader van zal. Marijtgen Jandr, in haar leven huisvrouw van de voorschr. Pr. Floris, met Luijcas Willemsz te Monster en Adriaen Jacobsz Sprong te Loosduijn, elk in de naam van hun huisvrouwen alsmede erfgenamen van voorn. Marijtgen Jansdr spruitende uit de huwelijkse voorwaarden d.d. 14-6-1594 tussen Pr. Floris en Marijtgen Jansdr. inzake verkoop van 3 morgen leenland

    vermelding:
    Op 3 september 1603 transporteren de erfgenamen van Pieter Florisz. Couck, waaronder Vrank Gerritz. van Dijck als man van Lijsbeth Jansdr., een huis en erf in Loosduinen aan de Haagse timmerman Huibrecht Cornelisz.
    Op 14 november 1606 dragen de erfgenamen van Pieter Florisz. Couck ruim 14 morgen land over aan jonkheer Job van Teijlingen die op Te Werve te Rijswijk woont. Tot die erfgenamen behoort Vrank Gerritsz. van Dijck als man en voogd van Lijsbeth Jansdr. Hierbij wordt Haasgen Pietersdr. Couck aangeduid als moeder van Lijsbeth.
    Op 27 januari 1624 transporteert Vrank Gerrits van Dijck twee percelen van 8 en 11 hond aan Cornelis Jacobs in Den Haag. Daarbij wordt vermeld, dat deze percelen afkomstig zijn uit de nalatenschap van Pieter Florisz. Couck. Laatstgenoemde wordt daarbij als grootvader van zijn huisvrouw aangeduid.

    vermelding:
    ORA Monster-23 232/468 24-1-1624: Vranck Gerritsz van Dijck verkoopt aan Cornelis Jacobs van Wou, wonend in den Haege stukken land te Monster.
    11 hont land: N de Maewech, O en Z Jasper Pietersz Coucx.
    8 hont land: W Adriaen Maertens van der Voort
    8 hont lant: N de voorschr. 11 hont, O Jasper Pietersz Coucx, Z en W Adriaen Maertsz van der Voort.
    De stukken zijn hem aangekavelt van Pieter Floris Coucx de grootvader van zijn huisvrouw.

    vermelding:
    ONA Monster 13-9-1635: Testament van Corn. Arentsz van der Arent en zijn vrouw Elijsabeth Jansdr wonend te Monster. Genoemd worden zijn dochter Maertgen Cornelis huisvrouw van Dirck Augustijnen.

    Begraven:
    Lijsbeth Jans van Bohemen; tot Monster

    Gezin/Partner: Vranck Gerritsz van Dijck van Adrichem. Vranck is geboren circa 1562; is begraven op 23 apr 1633 in Monster. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Lijsbeth is getrouwd met Cornelis Aertsz van der Arent vóór 15 aug 1635 (civil). Cornelis is begraven op 26 sep 1635 in Monster. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  13. 41.  Heijltgen Jansdr van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1600; is gestorven na 2 feb 1638.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 2 feb 1638; Transport van het huis in de Geuzenstraat te Monster

    Aantekeningen:

    vermelding:
    De erfgenamen van Willem Jansz van Bohemen transporteren het huis in de Geuzenstraat te Monster. In de akte worden genoemd: Dirk Jansz. van Bohemen, wonende te Eikenduinen en vervangende de kinderen van Phillips Jansz. van Bohemen en Grietgen Cornelisdr. en de kinderen van Jan Jansz. van Bohemen en Marritgen Claesdr. Vervolgens worden genoemd: Cornelis Cornelisz. te Stompwijk als man van Heijltgen Jans, en Gerrit Vrancken van Dijck. Tezamen vormen zij het vijf achtste deel van de erfgenamen van Willem Jansz. van Bohemen. Zij transporteren hun aandeel in het huis en erf in de Geuzenstraat aan Gerrit Adriaansz. als man van Haasgen Jansdr

    Heijltgen is getrouwd met Cornelis Cornelisz van Eijk in nov 1623 (civil) in Wilsveen, ger. Kerk. Cornelis is geboren in Stompwijk; is gedoopt op 3 okt 1599 in Wilsveen; is gestorven na 1665. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  14. 42.  Willem Jansz van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1587; is begraven op 15 jun 1634 in Monster.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 2 feb 1638; Transport van het huis in de Geuzenstraat te Monster

    Aantekeningen:

    Willem overleeft zijn vrouw en kinderen. Zijn huis in de Geuzenstraat komt namelijk in het bezit van
    zijn broers en zussen zoals blijkt uit een transportakte van 2 februari 1638

    vermelding:
    De erfgenamen van Willem Jansz van Bohemen transporteren het huis in de Geuzenstraat te Monster. In de akte worden genoemd: Dirk Jansz. van Bohemen, wonende te Eikenduinen en vervangende de kinderen van Phillips Jansz. van Bohemen en Grietgen Cornelisdr. en de kinderen van Jan Jansz. van Bohemen en Marritgen Claesdr. Vervolgens worden genoemd: Cornelis Cornelisz. te Stompwijk als man van Heijltgen Jans, en Gerrit Vrancken van Dijck. Tezamen vormen zij het vijf achtste deel van de erfgenamen van Willem Jansz. van Bohemen. Zij transporteren hun aandeel in het huis en erf in de Geuzenstraat aan Gerrit Adriaansz. als man van Haasgen Jansdr

    Begraven:
    Willem Jansz; inde Geusestraet

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 77. N.N.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 18 aug 1611 in Monster.
    2. 78. N.N.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 24 feb 1625 in Monster.

  15. 43.  Dirk Jansz van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1585 in Eikenduinen; is gestorven na 7 apr 1666.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Ondertekening in notariële akten
    • vermelding: Woont op boerderij in Segbroek (Nu Meer en Bos)
    • Beroep: Bouwman te Eikenduinen
    • functie: van 1635; Ambachtsbewaarder van Segbroek
    • vermelding: van 2 feb 1638; Transport van het huis in de Geuzenstraat te Monster
    • functie: van 1652 tot 1653; Vaandrig bij weerbare mannen
    • vermelding: van 10 mrt 1659; Verklaring waaruit blijkt dat Dirk in Eikenduinen is geboren en daar woont
    • vermelding: van ca. 1664; Woont op woning Vinkenburg (Bouwlust) te Eikenduinen aan de Lozerlaan

    Aantekeningen:

    Dirk Jansz kreeg vermoedelijk 9 kinderen

    Geboorte:
    In drie notariële akten is Dirk met vermelding van zijn leeftijd aangetroffen. Deze stemmen niet volledig overeen, maar geven wel aan, dat hij omstreeks 1585 is geboren.

    vermelding:
    Dirk komt nog in diverse andere notariële akten over lokale aangelegenheden voor (1656,1660,1661,1665,1666). Hij plaatst altijd een handtekening, veelal als ‘Dirck Jansen van Bohemen’. Op latere leeftijd beperkt hij zich tot ‘Dirck Jansen’.

    vermelding:
    Dirk zet het boerenbedrijf van zijn vader in de polder Segbroek voort. Hij krijgt te maken met een verandering in het eigendom. De woning met ca. 53 morgen eigen land en een vogelkooi wordt namelijk op 5 januari 1635 door de toenmalige eigenaren overgedragen aan mr. Gasper van Kinschot, thesaurier en oud-burgemeester van Den Haag.
    Op 25 juni 1636 gaat Adriaan van den Ancker over tot de openbare verkoop van het hooi op de drie percelen land in de polder West-Escamp die Dirk tot dan toe in gebruik heeft. Ook het etgroen wordt openbaar verkocht.
    Op 1 oktober 1641 bekent Dirk dat hij aan Magdalena Purticq, weduwe van Adriaan van den Ancker, 810 gulden schuldig is vanwege twee jaar huur. Hij wordt daarbij omschreven als ‘huijsman woonende bij het meertje omtrent Loosduijnen in Haeghambacht’. Gedoeld wordt op het toenmalige Wijnendalermeer. Hiervan resteert het hedendaagse Segmeer in park Meer en Bos. Dirk geeft zijn vee en bouwgereedschap in onderpand.
    Na verschillende processen door de eigenaren wordt op 16 maart 1647 de gehele woning, maar dan voor 14.350 gld., opnieuw getransporteerd aan Gasper van Kinschot die dan inmiddels raadsheer bij het Hof van Holland is. Op 29 april en 12 mei 1647 worden de voorwaarden beschreven, waaronder Dirk de woning en het bijbehorende land huurt van Gaspar van Kinschot. De huurprijs wordt gesteld op 400 gld. per jaar. Als borg voor de huurovereenkomst treedt Dirks zwager Cornelis Cornelisz. van Eijck uit Stompwijk op.
    Op 3 september 1649 getuigt Dirk over de verkoop van korentienden door Louweris Willemsz. aan Jacob Jansz. Cocq. Daarbij is vermeld, dat Dirk nog ‘bijt meertgen’ woont.

    functie:
    Op 11 augustus 1647 verklaart Dirk, dat hij, tezamen met acht buren, 400 ponden schuldig is aan Claas Jansz. Lubbe vanwege het aflossen van twee obligaties. Bij een van die obligaties, die stamt uit 1635, is Dirk als ambachtsbewaarder van Segbroek betrokken. Op 12 oktober 1660 legt Dirk met Cornelis Jansz. Lubbe als gewezen ambachtsbewaarders van Segbroek een verklaring af op verzoek van de ambachtsbewaarders van West-Escamp.

    vermelding:
    De erfgenamen van Willem Jansz van Bohemen transporteren het huis in de Geuzenstraat te Monster. In de akte worden genoemd: Dirk Jansz. van Bohemen, wonende te Eikenduinen en vervangende de kinderen van Phillips Jansz. van Bohemen en Grietgen Cornelisdr. en de kinderen van Jan Jansz. van Bohemen en Marritgen Claesdr. Vervolgens worden genoemd: Cornelis Cornelisz. te Stompwijk als man van Heijltgen Jans, en Gerrit Vrancken van Dijck. Tezamen vormen zij het vijf achtste deel van de erfgenamen van Willem Jansz. van Bohemen. Zij transporteren hun aandeel in het huis en erf in de Geuzenstraat aan Gerrit Adriaansz. als man van Haasgen Jansdr

    vermelding:
    Op 10 maart 1659 legt een driemanschap, waaronder Dirk, een verklaring af over land dat bij de Molenijzerswoning in Eikenduinen heeft behoord. Hierbij wordt aangetekend, dat Dirk in het ambacht Eikenduinen is ‘gewonnen en geboren’ en daar altijd heeft gewoond.

    vermelding:
    In 1664 of mogelijk eerder woont Dirk Jansz van Bohemen op de woning Vinkenburg, gelegen te Eikenduinen aan de Lozerlaan in de polder West-Escamp. Deze woning, die later Bouwlust heet, wordt deels eigendom van Elisabeth Maas, vrouwe van Kijfhoek en weduwe van raadsheer Gualter de Raat, en deels eigendom van het Burgerweeshuis. Op 28 juli 1665 bekent Dirk, dat hij Elisabeth ruim 893 gulden schuldig is aan pacht voor de woning en 242 gulden aan pacht voor de korentienden van Eikenduinen.
    Op 7 april 1666 draagt Dirk zijn vee, zijn bouwgereedschap en een deel van zijn huisraad over aan Elisabeth Maas ter vermindering van de huurschuld. De veestapel bestaat dan uit 6 melkkoeien, 2 vaarzen, 2 kalveren, 16 schapen, 5 lammeren en twee paarden. Op 9 februari 1671 verkoopt Elisabeth Maas deze zaken aan Pieter Vrancken van Haasbroek die dan Pieter Dirksz. van Bohemen als huurder opvolgt. Bij Vinckenburg hoort op dat moment ca. 44 morgen, zowel land als klingen. Dirk is blijkbaar tussen 1666 en 1671 opgevolgd door zijn zoon Pieter.

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 79. Jan Dircksen (de jonge) van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1625 in Loosduinen.
    2. 80. Cornelis Dirksz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 10 mrt 1638 in Den Haag; is gestorven na 9 jun 1696.

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 81. Adriaentie Dircks van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1627 in Loosduinen.

  16. 44.  Philip Jansz van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1583.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 2 feb 1638; Transport van het huis in de Geuzenstraat te Monster

    Aantekeningen:

    vermelding:
    De erfgenamen van Willem Jansz van Bohemen transporteren het huis in de Geuzenstraat te Monster. In de akte worden genoemd: Dirk Jansz. van Bohemen, wonende te Eikenduinen en vervangende de kinderen van Phillips Jansz. van Bohemen en Grietgen Cornelisdr. en de kinderen van Jan Jansz. van Bohemen en Marritgen Claesdr. Vervolgens worden genoemd: Cornelis Cornelisz. te Stompwijk als man van Heijltgen Jans, en Gerrit Vrancken van Dijck. Tezamen vormen zij het vijf achtste deel van de erfgenamen van Willem Jansz. van Bohemen. Zij transporteren hun aandeel in het huis en erf in de Geuzenstraat aan Gerrit Adriaansz. als man van Haasgen Jansdr

    Philip is getrouwd met Grietgen Cornelisdr op 29 apr 1607 (civil) in Den Haag. Grietgen is geboren in Wateringen; is gestorven vóór 2 feb 1638. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  17. 45.  Jan Jansz van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1584; is gestorven vóór 2 feb 1638.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 2 feb 1638; Transport van het huis in de Geuzenstraat te Monster

    Aantekeningen:

    vermelding:
    De erfgenamen van Willem Jansz van Bohemen transporteren het huis in de Geuzenstraat te Monster. In de akte worden genoemd: Dirk Jansz. van Bohemen, wonende te Eikenduinen en vervangende de kinderen van Phillips Jansz. van Bohemen en Grietgen Cornelisdr. en de kinderen van Jan Jansz. van Bohemen en Marritgen Claesdr. Vervolgens worden genoemd: Cornelis Cornelisz. te Stompwijk als man van Heijltgen Jans, en Gerrit Vrancken van Dijck. Tezamen vormen zij het vijf achtste deel van de erfgenamen van Willem Jansz. van Bohemen. Zij transporteren hun aandeel in het huis en erf in de Geuzenstraat aan Gerrit Adriaansz. als man van Haasgen Jansdr

    Gezin/Partner: Marritgen Claasdr. Marritgen is gestorven vóór 2 feb 1638. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  18. 46.  Haasgen Jansdr van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (22.Jan3, 7.Cornelis2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1598.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 2 feb 1638; Transport van het huis in de Geuzenstraat te Monster

    Aantekeningen:

    vermelding:
    De erfgenamen van Willem Jansz van Bohemen transporteren het huis in de Geuzenstraat te Monster. In de akte worden genoemd: Dirk Jansz. van Bohemen, wonende te Eikenduinen en vervangende de kinderen van Phillips Jansz. van Bohemen en Grietgen Cornelisdr. en de kinderen van Jan Jansz. van Bohemen en Marritgen Claesdr. Vervolgens worden genoemd: Cornelis Cornelisz. te Stompwijk als man van Heijltgen Jans, en Gerrit Vrancken van Dijck. Tezamen vormen zij het vijf achtste deel van de erfgenamen van Willem Jansz. van Bohemen. Zij transporteren hun aandeel in het huis en erf in de Geuzenstraat aan Gerrit Adriaansz. als man van Haasgen Jansdr

    Gezin/Partner: Gerrit Adriaansz. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  19. 47.  Gerritgen Cornelisdr van den Molenwerf Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (27.Maritge3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1596; is begraven op 19 jul 1636 in Naaldwijk, Ger. kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 mrt 1599; Akte van belening van Cornelis Jorisz voor Maritgen Gerritsdr
    • vermelding: van 11 nov 1635; Testament
    • vermelding: van 20 mrt 1637; Overeenkomst over nagelaten kinderen
    • vermelding: van 10 aug 1641; Uitkoop van moederlijke erfenis te Wateringen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    22-3-1599 - de Staten van Hollandt ende Westvrieslandt: Cornelis Willemsz. als man en voogd van Neeltgen Jans dochter wonende in de Lier ende heeft getransporteert 3 morgen, 1,5 hont land, gelegen in het ambacht van Wateringen in Barniers wooninghe. O de broeders van Wateringen; W, Z en N de zusters van Sinte Aechten te Delft.
    Aan: Marijtgen Gerrits dochter weduwe van wijlen Cornelis Jansz. Vercroft wonende in Monster.
    Met leen van het huis Wassenaer en Zuijdtwijck met hulde van 'Cornelis Jorijs zoon haeren zwaeger als getroudt hebbende desselffs Marijtgens dochter'

    vermelding:
    ONA Monster 11-11-1635: Testament van Pieter Doensen van Ockenburch en zijn huisvrouw Gerritgen Cornelisdr, wonend aan de Merijendijck in Naaldwijk.

    vermelding:
    ONA Monster 20-3-1637: Overeenkomst tussen Joris Cornelisz van der Molenwerff, Cornelis Cornelisz van der Molenwerff, gebroeders van Gerritgen Cornelisdr za(liger) huisvrouw was van Pieter Doensz van Ockenburgh, als omen en voogden van de nagelaten kinderen van Gerritgen en tussen Pieter Doensz Ockenburch als vader van de kinderen. Het betreft de drie kinderen: Doen Pietersz, ca. 14 jaar; Geertgen Pieters ca. 12 jaar; Joris Pieters ca. 10 jaar.

    vermelding:
    f. 223 d.d. 10-8-1641: Pieter Doensz. van Ockenburch wonende in het baljuwschap van Naaldwijk bekende dat hij zijn drie kinderen in de echt geprocreerd bij Gerritgen Cornelisdr. zijn overleden huisvrouw uitgekocht heeft van haar moederlijke erfenis volgens de uitkoopcedulle: “Condities volgens dewelke Joris Cornelisz. van der Molenwerff, Cornelis Cornelisz. van der Molenwerff gebroeders van Gerritgen Cornelisdr. zaliger huisvrouw was vanPieter Doensz. van Ockenburch en dus omen en voogden van de nagelaten kinderen van de voorn. Gerritgen Cornelisdr. geteeld bij dezelfde Pieter Doensz. geassisteerd met Pieter Adamsz. van Dijck en Arijen Pietersz. van der Beeck ter eenre en voorsz. Pieter Doensz. Ockenburch als vader en mede voogd van zijn kinderen geassisteerd met Pieter Huijgensz. van der Valck, Blaeserus Joosten Vos de Hogewerff en Jeremias Lammes notaris ter andere zijde met elkaar zijn geaccordeerd vanwege de voorn. kinderen bewijs en moederlijke erfenis, te weten dat Pieter Doensz. zal blijven boedelhouder van al de goederen en schulden en zal zijn voorn. drie kinderen te weten Doen Pietersz. nu oud omtrent 14 jaar, Geertgen Pietersdr. nu oud omtrent 12 jaar en Joris Pietersz. nu oud omtrent 10 jaar opvoeden en elk bij mondigheid of huwelijk uitreiken de som van 7000 gld. Gedaan 20-3-1637.” Comparant verzekert het voorsz. op eerst een woning als huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte staande ten dele op 14 hond eigen land gelegen in het ambacht van Wateringen (belend o.a. de weduwe en kinderen van Vranck Adriaensz. van der Burch), nog 2 morgen 2 hond 70 roeden patrimoniaal land gelegen in het ambacht van Wateringen, nog op 13 hond eigen kloosterland gelegen in de OudeWateringveldsepolder, nog op 13 hond eigen kloosterland gelegen als voren, nog op 5 morgen 1 hond eigen land gelegen als voren waarin begrepen is 3 morgen leenland en 13 hond kloosterland, nog op een kamp eigen land gelegen als voren groot 12 morgen, nog op 3 morgen 3 hond eigen land gelegen als voren, nog op 9 morgen 2 hond eigen land gelegen in het ambacht van Wateringen in een kamp van 22 morgen., nog op een kamp eigen land groot 8 morgen gelegen in voorsz. ambacht, nog op 4 morgen 5 hond eigen land gelegen als voren waarin begrepen en gelegen is 1 morgen 5 hond kloosterland, nog op 1 morgen 4 hond eigen land gelegen als voren, nog op 2 morgen 84 roeden geestelijk land gekomen van de heer commies Johan Verhair gelegen in het ambacht van Wateringen.

    Overleden:
    Gerritgen Cornelis huijsvrou van Pieter Doe van Ockenburch
    in de kerck in een out graff, iiii £

    Gerritgen is getrouwd met Pieter Doens van Ockenburch vóór 1627 (civil). Pieter is gedoopt op 8 jan 1595 in Naaldwijk, Ger. kerk; is begraven op 10 aug 1661 in Naaldwijk, Ger. kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  20. 48.  Cornelis Cornelsz Molenwerf Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (27.Maritge3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is gedoopt op 20 dec 1598 in Naaldwijk, Ger. kerk; is begraven op 26 jan 1638 in Naaldwijk, NH Kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 mrt 1599; Akte van belening van Cornelis Jorisz voor Maritgen Gerritsdr
    • vermelding: van 9 dec 1631; Uitkoop in erfenis Cornelis Willemsz Oudendijk
    • vermelding: van 19 mei 1635; Overdracht van onroerend goed in Honselersdijk
    • vermelding: van 18 aug 1636; Testament
    • vermelding: van 10 aug 1641; Uitkoop van moederlijke erfenis te Wateringen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    22-3-1599 - de Staten van Hollandt ende Westvrieslandt: Cornelis Willemsz. als man en voogd van Neeltgen Jans dochter wonende in de Lier ende heeft getransporteert 3 morgen, 1,5 hont land, gelegen in het ambacht van Wateringen in Barniers wooninghe. O de broeders van Wateringen; W, Z en N de zusters van Sinte Aechten te Delft.
    Aan: Marijtgen Gerrits dochter weduwe van wijlen Cornelis Jansz. Vercroft wonende in Monster.
    Met leen van het huis Wassenaer en Zuijdtwijck met hulde van 'Cornelis Jorijs zoon haeren zwaeger als getroudt hebbende desselffs Marijtgens dochter'

    vermelding:
    f. 28v d.d. 9-12-1631 [ook te Naaldwijk]: Maritgen Maertensdr. wonende op Honselersdijk laatst weduwe van Cornelis Willemsz. Oudendijck geassisteerd met Cornelis Cornelisz. van den Molenwerff haar zoon, Pieter Doensz. van Ockenburch en Joost Jansz. Vos haar zwagers bekende dat zij de vrienden en erfgenamen van de voorn. Cornelis Willemsz. Oudendijck uitgekocht heeft ter zake van de erfenis de voorn. erfgenamen aanbestorven door het overlijden van dezelfde Cornelis Willemsz. Oudendijck, als volgt volgens de uitkoopcedulle luidende aldus:
    “Op 24-9-1631 compareerde voor Maritgen Mairtensdr. weduwe laatste van Cornelis Willemsz. Ouwendijck in deze geassisteerd met Cornelis Cornelisz. van den Molenwerff haar zoon, Pieter Doensz. van Ockenburch, Dirck Lenertsz. Bogert, Joost Jansz. Vosch haar zwagers, Joris Cornelisz. van den Molenwerff en Adriaen Cornelisz. Hammerlaen haar behuwde zonen als haar gekoren voogden in deze ter eenre, idem Joris Willemsz. Ouwendijck wonende te ’s Gravenzande voor hem zelf voor een vierde part en nog als oom en bloedvoogd van de kinderen van Annitgen Willemsdr. zijn zuster verwekt aan Dirck Lenertsz. voorn. voor het tweede vierde part, nog Machtelt Willemsdr. Ouwendijck weduwe van Dirck Cornelisz. van den Velde en Jacobgen Willemsdr. weduwe van Jan Cornelisz. van der Valck elk voor een vierde part en in deze geassisteerd met de voorn. Joris Willemsz. Ouwendijck te samen als erfgenamen van wijlen de voorn. Cornelis Willemsz. Ouwendijck ter andere zijde verklaarden veraccordeeerd te wezen […]. “

    vermelding:
    f. 76v d.d. 19-5-1635 [ook te Monster]: Maritgen Maertensdr. weduwe van Cornelis Willemsz. Oudendijck geassisteerd met Dirck Lenertsz. Bogaert en Joost Jansz. Vos de Hogewerff haar gekoren voogden in deze bekende verkocht te hebben aan Cornelis Cornelisz. Molewerff haar zoon eerst een woning als huis, bijhuis, schuur, barg en geboomte met omtrent 2 hond erfpachtland daar de voorsz. goederen op staande zijn (belend o.a. Maritgen Adriaensdr. weduwe van Anthonis Adriaensz. met huis en erf), in Honselersijk, nog van 6 morgen eigen land gelegen op Honselersdijk, nog van 7 hond 50 roeden eigen land gelegen in Monster gemeen in 5 morgen land, nog van 4 hond eigen land gelegen in Monster, nog van 2 morgen kloosterland gelegen in Monster gemeen in 8 morgen toebehorende verscheidene eigenaren, nog van 2 morgen leenland gelegen in Monster met andere landen gemeen, idem nog de toegift van omtrent 31 morgen 5 honf bruikwaarland gelegen aan diverse percelen en toebehorende verscheidene eigenaren, nog het gewas van al de tarwe tegenwoordig te velde staande en nog verscheidende andere goederen.

    vermelding:
    ONA Monster 18-8-1636: Langstlevende testament van Cornelis Cornelis Molenwerff en zijn huisvrouw Maertgen Aemsdr Groen wonend te Honsholredijck. Hij is kloek en gezond en zij ligt ziekelijk te bedde. Zij hebben twee kinderen: Annetgen Corn., 8 jaar; Corn. Corn. tussen 4 en 5 jaar oud.

    vermelding:
    f. 223 d.d. 10-8-1641: Pieter Doensz. van Ockenburch wonende in het baljuwschap van Naaldwijk bekende dat hij zijn drie kinderen in de echt geprocreerd bij Gerritgen Cornelisdr. zijn overleden huisvrouw uitgekocht heeft van haar moederlijke erfenis volgens de uitkoopcedulle: “Condities volgens dewelke Joris Cornelisz. van der Molenwerff, Cornelis Cornelisz. van der Molenwerff gebroeders van Gerritgen Cornelisdr. zaliger huisvrouw was vanPieter Doensz. van Ockenburch en dus omen en voogden van de nagelaten kinderen van de voorn. Gerritgen Cornelisdr. geteeld bij dezelfde Pieter Doensz. geassisteerd met Pieter Adamsz. van Dijck en Arijen Pietersz. van der Beeck ter eenre en voorsz. Pieter Doensz. Ockenburch als vader en mede voogd van zijn kinderen geassisteerd met Pieter Huijgensz. van der Valck, Blaeserus Joosten Vos de Hogewerff en Jeremias Lammes notaris ter andere zijde met elkaar zijn geaccordeerd vanwege de voorn. kinderen bewijs en moederlijke erfenis, te weten dat Pieter Doensz. zal blijven boedelhouder van al de goederen en schulden en zal zijn voorn. drie kinderen te weten Doen Pietersz. nu oud omtrent 14 jaar, Geertgen Pietersdr. nu oud omtrent 12 jaar en Joris Pietersz. nu oud omtrent 10 jaar opvoeden en elk bij mondigheid of huwelijk uitreiken de som van 7000 gld. Gedaan 20-3-1637.” Comparant verzekert het voorsz. op eerst een woning als huis, bijhuis, schuur, bargen en geboomte staande ten dele op 14 hond eigen land gelegen in het ambacht van Wateringen (belend o.a. de weduwe en kinderen van Vranck Adriaensz. van der Burch), nog 2 morgen 2 hond 70 roeden patrimoniaal land gelegen in het ambacht van Wateringen, nog op 13 hond eigen kloosterland gelegen in de OudeWateringveldsepolder, nog op 13 hond eigen kloosterland gelegen als voren, nog op 5 morgen 1 hond eigen land gelegen als voren waarin begrepen is 3 morgen leenland en 13 hond kloosterland, nog op een kamp eigen land gelegen als voren groot 12 morgen, nog op 3 morgen 3 hond eigen land gelegen als voren, nog op 9 morgen 2 hond eigen land gelegen in het ambacht van Wateringen in een kamp van 22 morgen., nog op een kamp eigen land groot 8 morgen gelegen in voorsz. ambacht, nog op 4 morgen 5 hond eigen land gelegen als voren waarin begrepen en gelegen is 1 morgen 5 hond kloosterland, nog op 1 morgen 4 hond eigen land gelegen als voren, nog op 2 morgen 84 roeden geestelijk land gekomen van de heer commies Johan Verhair gelegen in het ambacht van Wateringen.

    Begraven:
    seevenmael beluijt, in de kerck begraven in een out graff, iiii L

    Cornelis is getrouwd met Maertgen Aemsdr Groen circa 1627 (civil). Maertgen is geboren circa 1600. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  21. 49.  Gerritgen Gerritsdr Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 1633; Verslag nalatenschap Gerrit Maertensz Vercroft

    Aantekeningen:

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Over het beheer van Gerrits nalatenschap resteert een verslag uit 1633, dat is gemaakt door zijn zoon Cornelis. Hierin wordt onder meer gesproken over een schuld van 400 gld. bij zoon Pieter vanwege een lening, een schuld van 144 gld. bij zoon Maarten vanwege aangekocht vee en landhuur en een betaling van 500 gld. aan schoonzoon Lourens Joosten van Zuidgeest inzake huwelijksgoed.

    Gerritgen is getrouwd met Lourens Joostensz van Suijtgeest vóór 7 sep 1632 (civil). Lourens (zoon van Joost Leendertsz van Suijtgeest en Geertge Lourensdr) is gedoopt op 2 feb 1587; is gestorven na 1656. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 82. Cornelis Louwerisz van Zuidgeest  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1640 in Monster; is gestorven na 1714.

  22. 50.  Pieter Gerritsz Vercroft (van Bohemen) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren in De Lier; is gestorven vóór 27 jan 1685.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • Beroep: Bouwman
    • vermelding: van 10 jun 1632; woont te Rijswijkerhoek
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 1633; Verslag nalatenschap Gerrit Maertensz Vercroft
    • vermelding: van 8 apr 1639; Eigenaar van woning en land bij Loosduinen en Oostmade
    • vermelding: van 1652; Neemt de zorg op zich voor zijn broer Maarten
    • vermelding: van 1652; Vermeld als weerbare man
    • vermelding: van 5 apr 1652; Verhuurt een tuin aan een hovenier in Den Haag
    • vermelding: van 25 apr 1663; Curator in boedel van Annetie Arendz, wed. Jacob Hendricxz Munnick
    • vermelding: van 22 okt 1674; Onenigheid over administratie nalatenschap Trijntgen Gerritsdr Vercroft
    • vermelding: van 27 aug 1677; Huur landen van de abdij van Rijnsburg en Leeuwenhorst
    • vermelding: van 13 sep 1679; Testament van Pieter en Maertgen
    • vermelding: van 1680; Namen van gezinshoofden met vermelding aantal gezinsleden te Delft
    • vermelding: van 7 mei 1682; Testament en nalatenschap van Pieter Gerritsz
    • vermelding: van 28 jun 1682; Aangifte boedel
    • vermelding: van 20 sep 1682; Taxatie boedel
    • vermelding: van 27 jan 1685; Taxatie boedel

    Aantekeningen:

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    Als Pieter op 10 juni 1632 een schuld van 200 gld bekent aan de Delftse koopman Johan van de Mierop, woont hij in Rijswijkerhoek.

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Over het beheer van Gerrits nalatenschap resteert een verslag uit 1633, dat is gemaakt door zijn zoon Cornelis. Hierin wordt onder meer gesproken over een schuld van 400 gld. bij zoon Pieter vanwege een lening, een schuld van 144 gld. bij zoon Maarten vanwege aangekocht vee en landhuur en een betaling van 500 gld. aan schoonzoon Lourens Joosten van Zuidgeest inzake huwelijksgoed.

    vermelding:
    Pieter Gerritsz Vercroft koopt voor 4.000 gld + 3.800 gld
    te Loosduinen: een woning op 4 hont land van de abdij van Rijnsburg + 5 hont gemeen met de abdij van Rijnsburg, 4 morgen land, 4 morgen land gekomen van de abdij van Loosduinen,
    te Oostmade: 3 morgen gekomen van de abdij van Rijnsburg, Rijstuin van 2 hont, bruikwaar - 30 morgen van de abdij van Rijnsburg en 6 morgen 3 hont van het klooster Ter Leede
    Verkoper is Pieter Doenszn van Ockenburgh als man van Trijntge Cornelisdr, wed. van Jan Jansz Vos de Hoofwerff, subst. baljuw
    Op 1-10-1642 wordt de rijstui van 2 hont, gelegen bij de Loosduinse vaart bij Loosduinen verkocht aan Johan van Noorenburch in Den Hage
    Op 14-1-1647 verkoopt hij voor 400 car. gld. aan Pouwels Maes te 's-Gravenhage 4 morgen geestland bij Loosduinen

    vermelding:
    Te Loosduinen: Pieter Gerritsz. Vercroft met sijn soon.

    vermelding:
    Trijntje heeft te kampen met een slechte gezondheid en krankzinnigheid. Zij woont bij haar broer Pieter. Na haar overlijden ontstaat onenigheid over de door Pieter gevoerde administratie. Hierover wordt op 22 oktober 1674 een compromis bereikt in de vorm van het benoemen van twee arbiters. Tegenover Pieter staan Gerrit Cornelisz. Vercroft te Delft, Maartgen Cornelisdr. van Theijlingen te Voorburg als moeder en voogdes van Gerrit Jacobsz. Vercroft, Jan Cornelisz. Witteman als man van Marijtgen Huijbrechtsdr. van Nierop wonende op de Binckhorst, en Peter Jansz. van der Marel als man van Annetgen Jacobs van Outshoorn te Wateringen.

    vermelding:
    ORA Monster 79 27-8-1677: Pieter Gerrits Vercrogt moet volgens een uitspraak van het Hof van Holland d.d. 26-7-1677 de waarde van de huurpenningen verantwoorden van de landen die hij huurt van de abdij van Rijnsburg en Leeuwenhorst. Hij huurt 12 landen bij de Made, de Molesloot, de Middelwateringe, de Geestwateringe, de Nieuwe sloot, Wennetjens sloot, de vaart naar Loosduinen, de Heerwegh. In totaal 36 morgen en 441 roeden.

    vermelding:
    Monster, Notaris Jan van Heijningen, 13-9-1679: Testament van echtpaar Pieter Gerrits Vercrogt ofte anders Bohemen en Maertjen Jacobs van(der) Marck, wonend te Monster. Hun Zoon Gerardus van Bohemen is enige erfgenaam. Bij overlijden van hun zoon gaat de erfenis naar de kinderen van Maarten Gerritsz Vercrogt, Gerritje Gerritsdr Vercrogt, Cornelis Gerritsz Vercrogt, Grietje Gerritsdr. Vercrogt, Aegien Gerrits Vercrogt en Jacob Gerrits Vercrogt, zijnde broers en zusters van Pieter.

    vermelding:
    Pieter Gerritsz Vercroft wordt vermeld als bouwman en kapitalist met 5 gezinsleden wonend te Monster
    (In 1671 was zijn vermogen geschat op 5000 gld)

    vermelding:
    Op 7 mei 1682 vernieuwt Pieter zijn testament. Zijn zoon Gerrit wordt dan niet meer genoemd. Trijntje Jansdr. van Velsen, een nicht van zijn overleden vrouw, wordt dan universeel erfgenaam vanwege de goede diensten die zij aan hem en zijn vrouw levert. Trijntje zou hierdoor de beschikking krijgen over Pieters woning en landerijen. Op 24 oktober 1683 verandert Pieter opnieuw zijn testament en wordt Jacob Jansz. van Velzen om dezelfde reden als Trijntje mede-erfgenaam.Tot de nalatenschap van Pieter behoort een obligatie van 1300 gld. die hem is toebedeeld door zijn broer Maarten. Hierop meent een groot aantal familieleden aanspraak te hebben. Voor deze kwestie worden op 15 december 1684 vier arbiters benoemd.

    vermelding:
    ORA Monster 28-6-1682: Pieter Gerritsz Vercrogt geeft aen de goederen naergelaten bij sijn soon Gerrit van Boheme sonder descendenten overleden. Als eerste de helft in een wooninge en agt mergen landt gelegen inde maade indesen ambagte nogh de helfte in een obligatie van 320 guld. tot laste van de ambagte van Monster.
    In de marge: Verantwoort in mijn staat ingegaen pr. april 1682

    vermelding:
    ORA Monster 79 20-9-1682: taxatie van de nagelaten goederen van Gerrit Pietersz van Bohemen zal. op verzoek van zijn vader Pieter Gerrits van Bohemen (Vercroght is doorgehaald). Het gaat hierbij om landerijen en opstal van een huijsinge te Monster Ambaght, bij Loosduinen.

    vermelding:
    ORA Monster 79 27-1-1685: taxatie van de nagelaten goederen van Pieter Gerrits Vercrogt zal. Betreft taxatie van landerijen, opstal en een huijsinge gelegen bij Loosduijnen in het Ambacht van Monster.

    Gezin/Partner: Maertgen Jacobsdr van der Marck. Maertgen is geboren in De Lier; is gestorven vóór 7 mei 1682. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 83. Gerrit Pietersz van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven op 23 apr 1682.

  23. 51.  Aechtgen Gerritsdr Vercroft (van Bohemen) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw

    Aantekeningen:

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    Aechtgen is getrouwd met Huijbrecht Cornelisz van Nierop op 10 jun 1636 (civil) in Rijswijk. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 84. Marijtgen Huijbrechtsdr van Nierop  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1641; is gestorven op 2 dec 1702 in Wassenaar.

  24. 52.  Jan Gerritsz van Bohemen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw

    Aantekeningen:

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    Gezin/Partner: Neeltje Cornelis van Velzen. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 85. Jannetje Jans van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1675; is gestorven op 7 aug 1738 in Monster.

  25. 53.  Maerten Gerritsz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1595; is gestorven circa 1653.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • Beroep: Bouwman in Monsterambacht (verm. Kwintsheul)
    • vermelding: van 18 dec 1630; Koop van onroerend goed te Kwintsheul
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 1633; Verslag nalatenschap Gerrit Maertensz Vercroft
    • functie: van 1635 tot 1652; Weerbare man te Monster wonend 'Aen Quinsheul'
    • vermelding: van 11 mrt 1638; Testament van Maarten en Maartgen
    • vermelding: van 1642; Voogd voor broer Jacob Gerrrits
    • vermelding: van 12 nov 1652; Regeling nalatenschap Maerten Gerritsz Vercroft

    Aantekeningen:

    Vercrocht ofte Bohemen

    Geboorte:
    Meerderjarig op 7-9-1632

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    ORA Monster-23 330/468 18-12-1630: Pancras Claes te Quintsheul verkoopt aan Maerten Gerrits Vercroft een huis en erf met toebehoren te Quintsheul, strekkend voor van de wech tot achter aan de schuijtsloot.
    Met gebruik van de landen die hij in huur heeft, gelegen aan de Holle Watering bij de schuijtsloot.

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Over het beheer van Gerrits nalatenschap resteert een verslag uit 1633, dat is gemaakt door zijn zoon Cornelis. Hierin wordt onder meer gesproken over een schuld van 400 gld. bij zoon Pieter vanwege een lening, een schuld van 144 gld. bij zoon Maarten vanwege aangekocht vee en landhuur en een betaling van 500 gld. aan schoonzoon Lourens Joosten van Zuidgeest inzake huwelijksgoed.

    functie:
    Vermeld als Maerten Gerritsz Vercroft. Niet meer vermeld op de lijst van 1653

    vermelding:
    Maarten en Maartgen testeren op 11 april 1638

    vermelding:
    Op 12 november 1652 laat Maarten in een testament opnemen, dat hij 500 gulden legateert aan iemand, waarvan hij de naam aan zijn broer heeft genoemd, of aan iemand die zijn broer verkiest. Daarnaast legateert hij 200 gulden aan zijn kleindochter Annetgen Jacobsdr. van Outshoorn. Verder benoemt hij zijn armste naaste tot erfgenaam.
    In een tweede akte wordt op 15 november 1652 vastgelegd, dat Maarten gedurende zijn verdere leven door zijn broer Pieter zal worden verzorgd. Mocht Pieter eerder dan Maarten overlijden, dan worden Pieters huisvrouw of erfgenamen gehouden de verzorging op zich te nemen. Daarvoor krijgt Pieter een obligatie van 1300 gulden ten laste van hemzelf en nog een obligatie van 200 gulden ten laste van zijn broer Jacob Gerritsz. Vercroft. Maarten overlijdt al binnen het daaropvolgende jaar.

    Overleden:
    Overleden tussen 12 november 1652 en 15 november 1653

    Gezin/Partner: Maertgen Jacobs van Velsen. Maertgen (dochter van Jacob Jansz van Velsen en Maritgen Jorisdr) is gestorven vóór 8 aug 1639. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 86. Maertge Maertensdr van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Monster; is gestorven vóór 15 nov 1653.

  26. 54.  Cornelis Gerritsz Vercroft (van Bohemen) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren in 1605; is gestorven vóór 22 okt 1674.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 10 jun 1632; Borg voor broer Pieter
    • vermelding: van 7 sep 1632 tot 17 okt 1633; Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 1633; Verslag nalatenschap Gerrit Maertensz Vercroft
    • vermelding: van 1635; Weerbare man te Loosduinen
    • vermelding: van 1 aug 1641; Huwelijkse voorwaarden
    • vermelding: van 11 jan 1642; Voogd voor broer Jacob Gerrrits

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Op 10 juni 1632 staat Cornelis borg voor een schuld van 200 gulden die zijn broer Pieter heeft bij Johan van de Mierop

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Over het beheer van Gerrits nalatenschap resteert een verslag uit 1633, dat is gemaakt door zijn zoon Cornelis. Hierin wordt onder meer gesproken over een schuld van 400 gld. bij zoon Pieter vanwege een lening, een schuld van 144 gld. bij zoon Maarten vanwege aangekocht vee en landhuur en een betaling van 500 gld. aan schoonzoon Lourens Joosten van Zuidgeest inzake huwelijksgoed.

    vermelding:
    Met zijn knecht
    Gezien zijn positie op de lijst van weerbare mannen woont hij dan vermoedelijk nog op Vrederust. Enkele jaren later woont hij echter (na)bij zijn broer Maarten in Kwintsheul.

    vermelding:
    Op 1 augustus 1641 worden de voorwaarden opgesteld voor het huwelijk van Cornelis en Marijtgen. Cornelis wordt daarbij geassisteerd door zijn broer Pieter en zijn oom Louris Cornelisz. van Velsen. Marijtgen die afkomstig is van Voorne, wordt ondersteund door haar moeder en vijf broers. Hierbij
    wordt vastgelegd, dat Cornelis onder bepaalde voorwaarden 3000 gld. inbrengt.

    Cornelis is getrouwd met Marijtge Cornelisdr Groenewegen circa 1 aug 1641 (civil) in Delft. Marijtge is geboren circa 1602 in Voorne; is gestorven vóór 22 mrt 1668. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 87. Gerrit Cornelissen van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1647; is gestorven op 25 sep 1682 in Delft; is begraven op 28 sep 1682 in Delft, Oude kerk.

  27. 55.  Trijntgen Gerrits Vercroft (van Bohemen) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren na 1611; is gestorven in 1673.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 22 okt 1674; Onenigheid over administratie nalatenschap Trijntgen Gerritsdr Vercroft

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Minderjarig op 7-9-1632

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Trijntje heeft te kampen met een slechte gezondheid en krankzinnigheid. Zij woont bij haar broer Pieter. Na haar overlijden ontstaat onenigheid over de door Pieter gevoerde administratie. Hierover wordt op 22 oktober 1674 een compromis bereikt in de vorm van het benoemen van twee arbiters. Tegenover Pieter staan Gerrit Cornelisz. Vercroft te Delft, Maartgen Cornelisdr. van Theijlingen te Voorburg als moeder en voogdes van Gerrit Jacobsz. Vercroft, Jan Cornelisz. Witteman als man van Marijtgen Huijbrechtsdr. van Nierop wonende op de Binckhorst, en Peter Jansz. van der Marel als man van Annetgen Jacobs van Outshoorn te Wateringen.

    Overleden:
    Ongehuwd


  28. 56.  Grietgen Gerrits Vercroft (van Bohemen) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren na 1611.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Minderjarig op 7-9-1632

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    Grietgen is getrouwd met Maerten Cornelisz van der Speck op 30 apr 1633 (civil) in Rijswijk. Maerten is geboren circa 1610; is gestorven vóór 1671. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  29. 57.  Jacob Gerritsz Vercroft Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (28.Gerrit3, 9.Maerten2, 1.Sijmon1) is geboren circa 1621; is gestorven vóór 22 okt 1674.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1632 tot 1633; Leen van land in Wateringen
    • vermelding: van 30 okt 1632; Verkoop uit de erfenis van Gerrit Maertszn Vercroft en diens vrouw
    • vermelding: van 11 jan 1642; Verklaring voor de weeskamer te Monster
    • vermelding: van 22 okt 1674; Onenigheid over administratie nalatenschap Trijntgen Gerritsdr Vercroft

    Aantekeningen:

    vermelding:
    WATERINGEN 209A. 2 morgen land (1403: 3 morgen 1½ hond land) in Barnierswoning, (1517: belend ten oosten: de broeders ter Wateringe, ten westen: zuiden en noorden: de zusters van Sint Aechten binnen Delff, 1546: ten zuiden: een ban of heerweg).

    21-5-1582: Cornelis Jansz. Vercroft te Monster na overdracht door Gerrijt Jansz. als stiefvader van Pietertgen Pietersdochter, onmondig (H, fol. 11).
    11-8-1598: Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer, bij dode van haar broer Cornelis Jansz. Vercroft (H, fol. 120v).
    22-3-1599: Marrijtgen Gerrits, weduwe van Cornelis Jansz. Vercroft, te Monster, zwager: Cornelis Jorisz., na overdracht door Neeltgen Jansdochter, gehuwd met Cornelis Willemsz., in de Lyer (H, fol. 123v).
    18-5-1626: Gerrit Maertens Vercroft bij dode van zijn moeder Maritgen Gerritsdochter Vercroft (K, fol. 50).
    7-9-1632: Cornelis Gerrits Vercroft bij dode van zijn vader Gerrit Vercroft (K, fol. 85;
    7-9-1632: Maerten Gerritsz. Vercroft en Pieter Gerritsz. Vercroft, broers te Wateringe, mede namens hun zuster Gerritgen Gerritsdochter Vercroft, gehuwd met Louris Joosten, en hun minderjarige broers en zusters Jacob, Trijntgen, Grietgen en Aechtgen, machtigen voor notaris Joachim Coop van Groen te ‘s-Gravenhage en meester Christiaen Queborn, kunstschilder, en Jan Wiericksz., kleermaker, hun broer Cornelis te Wateringen het leen te verheffen overeenkomstig het testament van hun vader op 15-10-1629 gepasseerd voor dezelfde notaris).
    17-10-1633: Machteld Aelbrechts van Leuningen, weduwe van Hillebrant Jacobsz. van Wou, zwager: Dirck Gool, griffier van de lenen van de grafelijkheid, na overdracht door Cornelis Gerritsz. Vercroft

    vermelding:
    30-10-1632: Pieter Gerritszn Vercroft, Maarten Gerritszn Vercroft, Cornelis Gerritszn Vercroft, Louris Joostenzn van Zuijtgeest als man van Gerrigen Gerritsdr Vercroft, Jan Dirkcxz Vercroft, Louris Cornelisz won. in Wateringen, Jacob Janszn van Velzen te Rijswijk als voogden van Trijntgen Gerritsdr Vercroft, Grietgen Gerritsdr Vercroft, Aechgen Gerritsdr Vercroft en Jacob Gerritszn Vercroft, allen erfgen. van Gerrit Maertenszn Vercroft en diens vrouw verkopen voor 23.000 car. gld aan Machtelt Aeilbrechtsdr (van Leuningen) wed. van Hillebrant Jacobszn van Wou te 's-Gravenhage:
    een woning, schuren, bergen, rosmolen, boomgaart en plantage + 26 morgen 57 roeden land =
    - 6 morgen 51 roeden (de woning) aan de Lozerlaan
    - 6 morgen 57 roeden gelegen in W. Escamp in Haagambacht
    - 6 morgen 2 roeden land gekomen van het klooster van Warmond en de abdij van Loosduinen gelegen aan de Lozerlaan
    - 2 morgen 18 roeden gekomen van St. Aachtenconvent te Delft gelegen in Wateringen
    - 3 morgen 326 roeden leenland
    - 2 morgen 2 hont 3 roeden gemeen met 4 morgen 4 hont 6 roeden gelegen aan de Lozerlaan

    vermelding:
    Weeskamer Monster: regeling voor de weeskinderen van Gerrit Maertens Vercrocht geprocureert bij Maritgen Pieters.
    Er is een inventaris van de moederlijke goederen gemaakt. En er zijn ook rekeningen ingediend door Cornelis Gerrits Vercrocht.
    11 jan. 1642: Jacob Gerits Vercrocht geassisteert met Jan Dircxs Vercroght (tekent als Jan Dirckszn Vercroft), Louris Corn.sz ? voogden van Jacobs Gerrits; Corn. Gerrits., Gerrit en Marten Gerrits Vercrocht, broeders en bloedvoogden van voorn. Jacob Gerrits verklaren dat Jacob Gerrits zijn administratie zelf kon doen, hetgeen door de baljuw en weesmannen is toegestaan. Jacob Gerrits verklaart door de weeskamer voldaan te zijn.

    vermelding:
    Trijntje heeft te kampen met een slechte gezondheid en krankzinnigheid. Zij woont bij haar broer Pieter. Na haar overlijden ontstaat onenigheid over de door Pieter gevoerde administratie. Hierover wordt op 22 oktober 1674 een compromis bereikt in de vorm van het benoemen van twee arbiters. Tegenover Pieter staan Gerrit Cornelisz. Vercroft te Delft, Maartgen Cornelisdr. van Theijlingen te Voorburg als moeder en voogdes van Gerrit Jacobsz. Vercroft, Jan Cornelisz. Witteman als man van Marijtgen Huijbrechtsdr. van Nierop wonende op de Binckhorst, en Peter Jansz. van der Marel als man van Annetgen Jacobs van Outshoorn te Wateringen.

    Gezin/Partner: Maertge Cornelis van Teilingen. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 88. Gerrit Jacobse van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in Voorburg; is gestorven vóór 9 apr 1688.
    2. 89. Jan Jacobse van Bohemen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.