top deco

Jan Fransz van Dorsten

Mannelijk ca. 1601 - 1667  (~ 66 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jan Fransz van Dorsten is geboren circa 1601 in Dordrecht; is begraven op 12 aug 1667 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1627; Zijdelakenverkoper
    • vermelding: van 23 jan 1627; Machtiging
    • Religie: van 4 apr 1627; Doopsgezinde te Dordrecht
    • vermelding: van 21 aug 1636; Vermeld als borg
    • vermelding: van 1638; Vermeld als schuldeiser
    • vermelding: van 15 okt 1641; Vermeld als voogd in het testament van zijn zus Maeijken Fransdr van Dorsten
    • vermelding: van 10 aug 1646; Genoemd als voogd in het testament van Cornelis Mathijsen, sijdenlaeckencooper
    • vermelding: van 1652; Vermeld in akte waarbij het gebruikt van een doorgang wordt geregeld
    • vermelding: van 8 jul 1656; Contraborg
    • vermelding: van 25 jan 1659; Overdracht
    • vermelding: van 5 aug 1659; Afhandeling boedel Grietgen Jacobs Cotermans
    • vermelding: van 20 okt 1663; Overdracht van gelden te Schiedam
    • vermelding: van 22 jul 1665; Schuldbekentenis te Rotterdam
    • vermelding: van 22 jul 1665; Verkoopt land in de Zuytpolder te Dubbeldam
    • vermelding: van 1 sep 1665; Vermeld in kwitantie in de administratie van Maria Ida van der Haven
    • vermelding: van 14 feb 1667; Onderhandse akte van verhuur door Jan Fransz van Dorsten aan Cornelis van der Spoor
    • vermelding: van 21 mei 1669; Verkoop uit boedel van voorouder
    • vermelding: van 25 mei 1669; Vermeld in boedel familie van Gerwen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Peeter vanden Broeck, schepen is gemachtigde van Thomas Jacops Cootermans, laeckencooper, van Geerit Janssen, Schoenmaecker te Dordrecht, en Jan Franssen, sijdenlakenvercooper voor hemzelf en voor de andere erfgenamen van Frans Adriaenssen, ook als gemachtigde van Willem van Bijlaer, koopman van Wijnen, van Boudewijn Segertssen Taenaert, coopman van graenen, en van Jan van Bijlaert te Dordrecht. Peeter is gemachtigd om financiële zaken af te handelen en verkoopt twee partijen renten

    Religie:
    Vermeld bij den bedieninghen des doopsels, ende des avontmaels: Jacop Franssz., Jan Fransz., en Ariaen Fransz., alle drie zonen van Frans Ariaensz.

    vermelding:
    Op verzoek van Mathijs van Gerven, coopman te Amsterdam, begeeft de notaris zich naar de woning van Dirck Jansz de Vrijer, en bij diens afwezigheid legt hij aan zijn echtgenote de insinuatie voor:
    op 08-06-1635 heeft hij voor Uw man voor 400 gulden een cromhout gekocht dat in zijn beijerschip lag, een rosenobel tot een verering, en een coenjacx oxhooft asijn, volgens de koopacte bij notaris Arent Cop te Dordrecht. Een en ander is behandeld via ene Geurt Verbedingh. Op het schip is op 25-07-1635 een arrest gelegd door commissarissen binnen Dordrecht. De zwager van Dirck Jansz, Jan Fransz van Dorsten, was borg voor de levering, maar daar kwam niets van terecht. Van Gerven eist nu levering of schadeloosstelling binnen 24 uur, tegen terugbetaling van reeds voldane kosten.
    De vrouw antwoordt dat zij haar man heeft horen zeggen dat hij zich niet meer met de zaak wil bemoeien, waarvan akte.

    vermelding:
    Op de staat van wijlen Jannegen Ambrosius weduwe van Jac. Bartholomeus Jansz, Caerdemaecker: Nog in de boedel schuldig aan Jan Fransz van Dorsten voor een paar kussens een som van 4:10:0

    vermelding:
    Op 30-6-1654 wordt door de weeskamer een extract gemaakt van het testament omdat Cornelis Matijsz op 8-5-1654 is overleden. Jan Frans zal in 1654 dus voogd geworden zijn.

    vermelding:
    Door Jan Fransz van Dorsten en Pieter de Lairesse wordt de doorgang geregeld op de Groenmarkt. Betreft: Huis en bierbrouwerij, gelegen op de Vogelmarkt en genaamd 'Den haen', 'Het haentje' of 'Den witten haen'; belend door het huis van Arijen Willemsz. Oudeman aan de ene en het huis van Nicolaes Schavart aan de andere zijde.

    vermelding:
    Johannes van Gerwen, brouwer in 'de Roode Leeuw', stelt zich borg voor een rentebrief die Hugo Verboom, koopman te Dordrecht, sprekend heeft ten laste van Andries Hendricx, croesmaker. De rentebrief is gehypothekeerd op het huis van Hendricx aan de oostzijde van de Glashaven en heeft een waarde van 800 gulden. Jan Frans van Dorsten te Dordrecht stelt zich contraborg voor Verboom ten behoeve van van Gerwen

    vermelding:
    Maeijken Frans van Dorsten, weduwe van Jeronimus Terwen, wonend te Dordrecht, als enige geïnstitueerde erfgenaam van Jenneken Nobelsdr, haar nicht zaliger, verklaart overgedragen te hebben ten behoeve van Francoijs Terwen, Jacob Terwen en Philps van Casele, haar zonen en zwager, het eigendom van een obligatie ter waarde van 2.000 gulden, verleden bij Jan Fransz van Dorsten ten behoeve van de voorschreven Jenneken, zaliger.

    vermelding:
    5-8-1659: akte bij notaris Johannes Melanen te Dordrecht
    De heer Dirck van Delen, oud burgemr. van Arnemuijden in Zeeland, als man en voogt van Johanna van Balen, eerst weduwe en boedelhoudster van wijlen Adriaen Fransz van Dorsten, zoon en erfgenaem van Grietgen Jacobs Cotermans, zaliger, zijn moeder, wil een compromis met Jan en Cornelis Fransz van Dorsten als excecuteurs over de boedel van Grietgen Jacobs Cotermans. De excecuteurs waren de dag daarvoor gedagvaard voorde commissarissen van het Gerecht Dordrecht. Cornelis Fransz was (moedwillig) niet verschenen. Jan Fransz van Dorsten wilde zijn broer Cornelis Fransz vervangen. Nu wordt Cornelis Fransz van Dorsten verzocht om een gemeld compromis voor de schepenen van Dordrecht te passeren, zoals bij de andere gezamelijke erfgenamen is gedaan. etc.

    vermelding:
    Jan Fransz van Dorsten, Koopman te Dordrecht, akte van transport van gelden aan en ten behoeve van Isbrant van Holten. Jacob Alewijnsz. koopman alhier, heeft van voorn. van Holten schriftelijk order ontvangen bedoelde overdracht te accepteren, zijnde het restant van een vordering op Karel Roosemeijers te Kopenhagen terzake van geleverde goederen.

    vermelding:
    Matthijs van Dorsten uit Amsterdam heeft 600 gld geleend van Johan van Gerwen, brouwer in de brouwerij van de Roode Leeu alhier.
    Jan Fransz van Dorsten uit Dordrecht staat borg voor zijn zoon.

    vermelding:
    Jan Franssen van Dorsten te Dordrecht heeft in juli 1664 aan Johan van Gerwen, brouwer in de brouwerie van de Roode Leeu, 3 morgen 333 roeden land verkocht, gelegen in de Zuytpolder van Dubbeldam. Gerwen heeft de koopsom voldaan.

    vermelding:
    Jan Fransz van Dorsten te Dordrecht

    vermelding:
    Betreft: Huis en bierbrouwerij, gelegen op de Vogelmarkt en genaamd 'Den haen', 'Het haentje' of 'Den witten haen'; belend door het huis van Arijen Willemsz. Oudeman aan de ene en het huis van Nicolaes Schavart aan de andere zijde.

    vermelding:
    dheer en(de) mr. Hendrick van Gerven, Advocaet voorden hove van Hollant residerende tot Leijden voor hem selven en Sr. Isaac Pool als getrout hebbende Margreta van Gerven mede voor hem selven en(de) noch den voors. mr. Hendrick van Gerven als gemachticht van Sr. Dirck van Gerven mitsgaders van Jouffr. Anna van Gerven weduwe van za: Nicolaes van Rijnenburch vermogens procuratie gepasseert en verleden voor(de) Notaris Carel Outerman ende sekere getuijgen tot Leijden resideren(de) opden xviii Aprilis 1669 en noch als gemachtichde van Ambrosius Matthijs en Jacobus van Dorsten, soo voor hem selven als het recht becomen hebbende van Hugo Verboom als getrout hebbende Catarina van Dorsten, kinderen en erffgenamen van Jan Franssen van Dorsten en Geertruijt van Gerven, gewesene echte Luijden beijde za: volgens de procuratie verleden en gepasseert voor Borgemrs. en Reegerders der Stadt Amsterdam opden eersten deser maent Meij 1669 alle kinderen kints kindren ende gesamentlijck erffgenamen van za: Ambrosius van Gerven overleden binnen de Stadt Leijden beijde de voors. procuratien ons Schepenen verthoont, vendiderunt inde voors. qualiteijt
    Betreft verkoop aan Jouffr. Rosetta Belliaerts weduwe wijlen dheer Willem Oudeman van: Een huijs ende erve met zijnen toebehooren bestaende in twee wooningen ende eeniche stallingen van outs genaempt de Haen (alsmede met soodanich recht dat den Cooper de twee lichten inde sijdelmuijer vande wed. van Pieter de Lairesse iegenwoordich staende tot alle tijden mach betimmeren en daer toe maecken ende oock beletten den vuijtganck achter vande huijsinge vande voors. weduwe door den ganck van dese huijse alles volgens d'oude brieven...)

    vermelding:
    Hazerswoude: een acte van de Hoge Raad in Holland. Adriaen Copmeyer procureur van Mr Hendrick van Gerwen advocaat te Leiden en Anna van Gerwen wede van Nicolaes van Rijnenburch beiden kinderen van Ambrosius van Gerwen ter eenre en Abraham van Hoochbrugge en Maerten Kemels als procureurs van Dirck van Gerwen, Ambrosius van Dorsten, nagelaten zoon van Geertruy van Gerwen verwekt aan Jan Franszn. van Dorsten, beiden voor hen zelve en uit de naam van zijn twee broers en zusters, mitsgaders Isaack Pool gehuwd met Machtelt van Gerwen, allen voorkinderen van Ambrosius van Gerwen ter andere zijde geven over zeker accoord op 17-4-1669 aangegaan voor notaris Carel Outerman te Leiden mitsgaders de uitspraak van arbiters daarop gevolgd. Volgt de opsomming van de boedel: Effecten een speeltuin met houttuin achter het grote Bolwerck tussen de Witte- en de Koepoort te Leiden onder Soeterwoude verkocht aan Pieter van Castele om 270 KG de woning en landen gelegen in Alphenhorn onder Hazerswoude groot 19 morgen 412 roe 15100 KG het huis genaamd de Bontekoe aan de noordzijde van de Breestraet te Leiden verkocht aan Jacob Heins boven 5 rozenobels 7800 KG een huis en erf bezijden het voorgaande 5500 KG een huis en erf genaamd de Haen te Dordrecht op de Vogelmarckt 5000 KG 3 campen weiland genaamd Geerde groot 3 morgen en Bijl en Wael tezamen 4 morgen 50 roe, alles gelegen in de grote en kleine lint buiten Dordrecht 2500 KG de erfgenamen van Jan Franszn. van Dorsten schuldig 4683 KG Isaack Pool 1462 KG 12 st alsmede een jaar interest over 1221 KG tezamen 1516 KG 12 st Anna van Gerwen 1490 KG 7 st Mr Hendrick van Gerwen van vermeerdering huwelijksgoed 1415 KG tezamen 46100 KG. Lasten Mr Hendrick van Gerwen 5026 KG 17 st Claes van Gerwen 2288 KG Dirck van Gerwen 204 KG 15 st Anna van Gerwen 3420 KG over haar moederlijke goederen 3990 KG Reynier van Gerwen 1100 KG voor hem betaald aan Mr Jan Brouwer 930 KG 12 jr rente tezamen 984 KG Op de Doelen te Dordrecht is Roelof schuldig 34 KG Dezelfde aan mons Chese 20 KG 27 200e penning 360 KG Verlopen verponding 200 KG Alles tezamen 17627 KG 7 st. Alles wordt toebedeeld aan Mr Hendrick van Gerwen en Anna van Gerwen die de anderen moeten uitkeren.

    Begraven:
    Een baer voor Jan Franse van Dorsten bij de Spuijstraet

    Jan is getrouwd met Gertruijt van Gerwen op 28 jul 1624 (religious) in Leiden. Gertruijt is geboren circa 1603 in Leiden; is gestorven op 3 feb 1667 in Dordrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Matthijs van Dorsten  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 9 jan 1694 in Amsterdam, Zuiderkerk.
    2. 3. Ambrosius van Dorsten  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 27 dec 1692 in Amsterdam, Zuiderkerk.
    3. 4. Catharina Jans van Dorsten  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1633 in Dordrecht; is gestorven na 19 mei 1685.
    4. 5. Jacobus Janse van Dorsten  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1645 in Dordrecht; is begraven op 6 jan 1678 in Amsterdam, Westerkerk.


Generatie: 2

  1. 2.  Matthijs van Dorsten Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is begraven op 9 jan 1694 in Amsterdam, Zuiderkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 22 jul 1665; Schuldbekentenis te Rotterdam
    • vermelding: van 8 dec 1667; Jacobus, Ambrosius en Matthijs van Dorsten vermeld als broers in de meerderjarigheidsverklaring van Jacobus
    • vermelding: van 21 mei 1669; Verkoop uit boedel van voorouder
    • vermelding: van 13 mei 1676 tot 18 mrt 1687; Verkoop huis te Dordrecht
    • vermelding: van 20 dec 1687; Verkoop huis en erf te Dordrecht
    • Beroep: tot 1694; Schipper op Delft
    • vermelding: van na 1694; Beschrijving van inboedel na overlijden

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Matthijs van Dorsten uit Amsterdam heeft 600 gld geleend van Johan van Gerwen, brouwer in de brouwerij van de Roode Leeu alhier.
    Jan Fransz van Dorsten uit Dordrecht staat borg voor zijn zoon.

    vermelding:
    dheer en(de) mr. Hendrick van Gerven, Advocaet voorden hove van Hollant residerende tot Leijden voor hem selven en Sr. Isaac Pool als getrout hebbende Margreta van Gerven mede voor hem selven en(de) noch den voors. mr. Hendrick van Gerven als gemachticht van Sr. Dirck van Gerven mitsgaders van Jouffr. Anna van Gerven weduwe van za: Nicolaes van Rijnenburch vermogens procuratie gepasseert en verleden voor(de) Notaris Carel Outerman ende sekere getuijgen tot Leijden resideren(de) opden xviii Aprilis 1669 en noch als gemachtichde van Ambrosius Matthijs en Jacobus van Dorsten, soo voor hem selven als het recht becomen hebbende van Hugo Verboom als getrout hebbende Catarina van Dorsten, kinderen en erffgenamen van Jan Franssen van Dorsten en Geertruijt van Gerven, gewesene echte Luijden beijde za: volgens de procuratie verleden en gepasseert voor Borgemrs. en Reegerders der Stadt Amsterdam opden eersten deser maent Meij 1669 alle kinderen kints kindren ende gesamentlijck erffgenamen van za: Ambrosius van Gerven overleden binnen de Stadt Leijden beijde de voors. procuratien ons Schepenen verthoont, vendiderunt inde voors. qualiteijt
    Betreft verkoop aan Jouffr. Rosetta Belliaerts weduwe wijlen dheer Willem Oudeman van: Een huijs ende erve met zijnen toebehooren bestaende in twee wooningen ende eeniche stallingen van outs genaempt de Haen (alsmede met soodanich recht dat den Cooper de twee lichten inde sijdelmuijer vande wed. van Pieter de Lairesse iegenwoordich staende tot alle tijden mach betimmeren en daer toe maecken ende oock beletten den vuijtganck achter vande huijsinge vande voors. weduwe door den ganck van dese huijse alles volgens d'oude brieven...)

    vermelding:
    Ambrosius van Dorsten en Matthijs van Dorsten te Amsterdam verkopen via hun gemachtigde mr Pieter Jans van Klock, aan Capt. Ambrosius Wiggers te Dordrecht, het huis en toebehoren in de Groote Spuijstraet te Dordrecht

    vermelding:
    Ambrosius van Dorsten en Matthijs van Dorsten, broers te Amsterdam verkopen voor f 1800 via hun gemachtigde mr Pieter Jans van Klock, aan Jan van Son, het huis, erf en toebehoren in de Groote Spuijstraet te Dordrecht. Het huis ligt naast het (eerder verkochte huis) van Capt. Ambrosius Wiggers

    vermelding:
    De nalatenschap van de schilder Jacobus Janse van Dorsten is naar zijn broer Matthijs gegaan. Na het overlijden van Matthijs bevonden zich in het sterfhuis vele kunstwerken en schildersbenodigdheden, zoals een leeman, twee ezels en een partij prenten en tekeningen, waarvan vermoed wordt dat die van zijn broer Jacobus zijn geweest. Onder de beschreven kunstwerken zijn genoemd 'Een tronie na Rembrant'; 'een tronie na des overledens broeder met een muts met vederbossen' (vermoedelijk een zelfportret van Jacobus met een rembrandtieke vedermuts op het hoofd); een schets van een naakte vrouw, die doet denken aan de studies van Rembrandt en zijn leerlingen aan het eind van de jaren vijftig.

    Begraven:
    Op de Binnen Amstel tusschen de Keijsersgraft en de Kerkstraat, Kerkgraft onder de Schepensbanck


  2. 3.  Ambrosius van Dorsten Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is begraven op 27 dec 1692 in Amsterdam, Zuiderkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van na 1653; Advocaat te Dordrecht
    • vermelding: van 8 dec 1667; Jacobus, Ambrosius en Matthijs van Dorsten vermeld als broers in de meerderjarigheidsverklaring van Jacobus
    • vermelding: van 21 mei 1669; Verkoop uit boedel van voorouder
    • vermelding: van 25 mei 1669; Vermeld in boedel familie van Gerwen
    • vermelding: van 18 mrt 1687; Verkoop huis te Dordrecht
    • vermelding: van 20 dec 1687; Verkoop huis en erf te Dordrecht

    Aantekeningen:

    Beroep:
    20-2-1653 werd hij ingeschreven als student in de letteren te Leiden, 1-5-1663 als student in de rechten en 31-5-1686 als student zonder faculteit

    vermelding:
    dheer en(de) mr. Hendrick van Gerven, Advocaet voorden hove van Hollant residerende tot Leijden voor hem selven en Sr. Isaac Pool als getrout hebbende Margreta van Gerven mede voor hem selven en(de) noch den voors. mr. Hendrick van Gerven als gemachticht van Sr. Dirck van Gerven mitsgaders van Jouffr. Anna van Gerven weduwe van za: Nicolaes van Rijnenburch vermogens procuratie gepasseert en verleden voor(de) Notaris Carel Outerman ende sekere getuijgen tot Leijden resideren(de) opden xviii Aprilis 1669 en noch als gemachtichde van Ambrosius Matthijs en Jacobus van Dorsten, soo voor hem selven als het recht becomen hebbende van Hugo Verboom als getrout hebbende Catarina van Dorsten, kinderen en erffgenamen van Jan Franssen van Dorsten en Geertruijt van Gerven, gewesene echte Luijden beijde za: volgens de procuratie verleden en gepasseert voor Borgemrs. en Reegerders der Stadt Amsterdam opden eersten deser maent Meij 1669 alle kinderen kints kindren ende gesamentlijck erffgenamen van za: Ambrosius van Gerven overleden binnen de Stadt Leijden beijde de voors. procuratien ons Schepenen verthoont, vendiderunt inde voors. qualiteijt
    Betreft verkoop aan Jouffr. Rosetta Belliaerts weduwe wijlen dheer Willem Oudeman van: Een huijs ende erve met zijnen toebehooren bestaende in twee wooningen ende eeniche stallingen van outs genaempt de Haen (alsmede met soodanich recht dat den Cooper de twee lichten inde sijdelmuijer vande wed. van Pieter de Lairesse iegenwoordich staende tot alle tijden mach betimmeren en daer toe maecken ende oock beletten den vuijtganck achter vande huijsinge vande voors. weduwe door den ganck van dese huijse alles volgens d'oude brieven...)

    vermelding:
    Hazerswoude: een acte van de Hoge Raad in Holland. Adriaen Copmeyer procureur van Mr Hendrick van Gerwen advocaat te Leiden en Anna van Gerwen wede van Nicolaes van Rijnenburch beiden kinderen van Ambrosius van Gerwen ter eenre en Abraham van Hoochbrugge en Maerten Kemels als procureurs van Dirck van Gerwen, Ambrosius van Dorsten, nagelaten zoon van Geertruy van Gerwen verwekt aan Jan Franszn. van Dorsten, beiden voor hen zelve en uit de naam van zijn twee broers en zusters, mitsgaders Isaack Pool gehuwd met Machtelt van Gerwen, allen voorkinderen van Ambrosius van Gerwen ter andere zijde geven over zeker accoord op 17-4-1669 aangegaan voor notaris Carel Outerman te Leiden mitsgaders de uitspraak van arbiters daarop gevolgd. Volgt de opsomming van de boedel: Effecten een speeltuin met houttuin achter het grote Bolwerck tussen de Witte- en de Koepoort te Leiden onder Soeterwoude verkocht aan Pieter van Castele om 270 KG de woning en landen gelegen in Alphenhorn onder Hazerswoude groot 19 morgen 412 roe 15100 KG het huis genaamd de Bontekoe aan de noordzijde van de Breestraet te Leiden verkocht aan Jacob Heins boven 5 rozenobels 7800 KG een huis en erf bezijden het voorgaande 5500 KG een huis en erf genaamd de Haen te Dordrecht op de Vogelmarckt 5000 KG 3 campen weiland genaamd Geerde groot 3 morgen en Bijl en Wael tezamen 4 morgen 50 roe, alles gelegen in de grote en kleine lint buiten Dordrecht 2500 KG de erfgenamen van Jan Franszn. van Dorsten schuldig 4683 KG Isaack Pool 1462 KG 12 st alsmede een jaar interest over 1221 KG tezamen 1516 KG 12 st Anna van Gerwen 1490 KG 7 st Mr Hendrick van Gerwen van vermeerdering huwelijksgoed 1415 KG tezamen 46100 KG. Lasten Mr Hendrick van Gerwen 5026 KG 17 st Claes van Gerwen 2288 KG Dirck van Gerwen 204 KG 15 st Anna van Gerwen 3420 KG over haar moederlijke goederen 3990 KG Reynier van Gerwen 1100 KG voor hem betaald aan Mr Jan Brouwer 930 KG 12 jr rente tezamen 984 KG Op de Doelen te Dordrecht is Roelof schuldig 34 KG Dezelfde aan mons Chese 20 KG 27 200e penning 360 KG Verlopen verponding 200 KG Alles tezamen 17627 KG 7 st. Alles wordt toebedeeld aan Mr Hendrick van Gerwen en Anna van Gerwen die de anderen moeten uitkeren.

    vermelding:
    Ambrosius van Dorsten en Matthijs van Dorsten te Amsterdam verkopen via hun gemachtigde mr Pieter Jans van Klock, aan Capt. Ambrosius Wiggers te Dordrecht, het huis en toebehoren in de Groote Spuijstraet te Dordrecht

    vermelding:
    Ambrosius van Dorsten en Matthijs van Dorsten, broers te Amsterdam verkopen voor f 1800 via hun gemachtigde mr Pieter Jans van Klock, aan Jan van Son, het huis, erf en toebehoren in de Groote Spuijstraet te Dordrecht. Het huis ligt naast het (eerder verkochte huis) van Capt. Ambrosius Wiggers

    Begraven:
    Op de Binnen Amstel tusschen de Keijsersgraft en Kerkstraat;


  3. 4.  Catharina Jans van Dorsten Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren circa 1633 in Dordrecht; is gestorven na 19 mei 1685.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Religie: van 2 nov 1654; Vermeld bij den bedieninghen des doopsels, ende des avontmaels van de doopsgezinde kerk te Dordrecht
    • vermelding: van 21 mei 1669; Verkoop uit boedel van voorouder
    • vermelding: van 19 mei 1685; Overdracht schuldbrief

    Aantekeningen:

    Religie:
    Jongedochter

    vermelding:
    dheer en(de) mr. Hendrick van Gerven, Advocaet voorden hove van Hollant residerende tot Leijden voor hem selven en Sr. Isaac Pool als getrout hebbende Margreta van Gerven mede voor hem selven en(de) noch den voors. mr. Hendrick van Gerven als gemachticht van Sr. Dirck van Gerven mitsgaders van Jouffr. Anna van Gerven weduwe van za: Nicolaes van Rijnenburch vermogens procuratie gepasseert en verleden voor(de) Notaris Carel Outerman ende sekere getuijgen tot Leijden resideren(de) opden xviii Aprilis 1669 en noch als gemachtichde van Ambrosius Matthijs en Jacobus van Dorsten, soo voor hem selven als het recht becomen hebbende van Hugo Verboom als getrout hebbende Catarina van Dorsten, kinderen en erffgenamen van Jan Franssen van Dorsten en Geertruijt van Gerven, gewesene echte Luijden beijde za: volgens de procuratie verleden en gepasseert voor Borgemrs. en Reegerders der Stadt Amsterdam opden eersten deser maent Meij 1669 alle kinderen kints kindren ende gesamentlijck erffgenamen van za: Ambrosius van Gerven overleden binnen de Stadt Leijden beijde de voors. procuratien ons Schepenen verthoont, vendiderunt inde voors. qualiteijt
    Betreft verkoop aan Jouffr. Rosetta Belliaerts weduwe wijlen dheer Willem Oudeman van: Een huijs ende erve met zijnen toebehooren bestaende in twee wooningen ende eeniche stallingen van outs genaempt de Haen (alsmede met soodanich recht dat den Cooper de twee lichten inde sijdelmuijer vande wed. van Pieter de Lairesse iegenwoordich staende tot alle tijden mach betimmeren en daer toe maecken ende oock beletten den vuijtganck achter vande huijsinge vande voors. weduwe door den ganck van dese huijse alles volgens d'oude brieven...)

    vermelding:
    Lodewijck Terwe namens Catharina van Dorsten, weduwe van Hugo Verboom, draagt een schuldbrief (1.023,-) over aan de doopsgezinde diaconie van Dordrecht. Brief ten laste van Cornelis Frans van Dorsten.

    Catharina is getrouwd met Hugo Verboom op 20 dec 1654 (religious) in Dordrecht. Hugo is geboren in Rotterdam; is gestorven op 10 nov 1669 in Dordrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 5.  Jacobus Janse van DorstenJacobus Janse van Dorsten Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren in 1645 in Dordrecht; is begraven op 6 jan 1678 in Amsterdam, Westerkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van ca. 1659; Schilder en leerling van Rembrandt
    • vermelding: van 1667; Maakt een testament te Amsterdam
    • vermelding: van 8 dec 1667; Meerderjarigheidsverklaring
    • vermelding: van 21 mei 1669; Verkoop uit boedel van voorouder

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In 1667 vermeld als 'konstschilder' en een jaar later als 'mr. schilder'.
    Dat Jacob een leerling is geweest bij Rembrandt is afgeleid uit verschillende gegevens:
    - Het schilderij van een bebaarde oude man in Rembrandts stijl dat ca. 1660 gemaakt is door JVDorste
    - De nalatenschap van deze ongehuwde kunstenaar die naar zijn broer Matthijs is gegaan. Na het overlijden van Matthijs bevonden zich in het sterfhuis vele kunstwerken en schildersbenodigdheden, zoals een leeman, twee ezels en een partij prenten en tekeningen, waarvan vermoed wordt dat die van zijn broer Jacobus zijn geweest. Onder de beschreven kunstwerken zijn genoemd 'Een tronie na Rembrant'; 'een tronie na des overledens broeder met een muts met vederbossen' (vermoedelijk een zelfportret van Jacobus met een rembrandtieke vedermuts op het hoofd); een schets van een naakte vrouw, die doet denken aan de studies van Rembrandt en zijn leerlingen aan het eind van de jaren vijftig.
    - Een door Jacobus van Dorsten gesigneerd studieblad waarop tweemaal een verstoting van Hagar is getekend. De schetsen gaan terug op getekende voorbeelden van Rembrandt en in de schetsen is de invloed van Samuel van Hoogstraten (een vroege leerling van Rembrandt) te zien.
    - Samuel van Hoogstraten en Jacobus stammen beide uit het Dordtse, doopsgezinde milieu.

    Opvallend is ook dat Jacobus op de Rozegracht is gestorven. Dezelfde gracht waar Rembrandt 9 jaar eerder is overleden.

    vermelding:
    Staten van Holland: verleend op het rekest van Jacobus van Dorsten te A’dam, door hemzelf ondertekend, inhoudende dat hij 22 jaar oud is en in staat is zijn eigen affaires te regelen. Inliggende attestatie d.d. 1-12-1667 voor notaris Johannes d’Amour te Amsterdam door Sr. Isaack Pool koopman, Mr. Ambrosius van Dorsten advocaat en Sr. Matthijs van Dorsten, naaste bloedverwanten, resp. neef en broeders, dat hij van goed en bekwaam leven is en bekwaam is om zijn eigen goed naar behoren te regeren, gevende voor reden van wetenschap dat zij in de tijd van drie jaren (die de requirant hier ter stede gedurig gewoond heeft) met de requirant dagelijkse en gemeenzame omgang hebben gehad en bevonden dat hij niet alleen is van een goed, stil en eerlijk leven maar ook dat hij bekwaam is om zijn goederen zelf te regeren.

    vermelding:
    dheer en(de) mr. Hendrick van Gerven, Advocaet voorden hove van Hollant residerende tot Leijden voor hem selven en Sr. Isaac Pool als getrout hebbende Margreta van Gerven mede voor hem selven en(de) noch den voors. mr. Hendrick van Gerven als gemachticht van Sr. Dirck van Gerven mitsgaders van Jouffr. Anna van Gerven weduwe van za: Nicolaes van Rijnenburch vermogens procuratie gepasseert en verleden voor(de) Notaris Carel Outerman ende sekere getuijgen tot Leijden resideren(de) opden xviii Aprilis 1669 en noch als gemachtichde van Ambrosius Matthijs en Jacobus van Dorsten, soo voor hem selven als het recht becomen hebbende van Hugo Verboom als getrout hebbende Catarina van Dorsten, kinderen en erffgenamen van Jan Franssen van Dorsten en Geertruijt van Gerven, gewesene echte Luijden beijde za: volgens de procuratie verleden en gepasseert voor Borgemrs. en Reegerders der Stadt Amsterdam opden eersten deser maent Meij 1669 alle kinderen kints kindren ende gesamentlijck erffgenamen van za: Ambrosius van Gerven overleden binnen de Stadt Leijden beijde de voors. procuratien ons Schepenen verthoont, vendiderunt inde voors. qualiteijt
    Betreft verkoop aan Jouffr. Rosetta Belliaerts weduwe wijlen dheer Willem Oudeman van: Een huijs ende erve met zijnen toebehooren bestaende in twee wooningen ende eeniche stallingen van outs genaempt de Haen (alsmede met soodanich recht dat den Cooper de twee lichten inde sijdelmuijer vande wed. van Pieter de Lairesse iegenwoordich staende tot alle tijden mach betimmeren en daer toe maecken ende oock beletten den vuijtganck achter vande huijsinge vande voors. weduwe door den ganck van dese huijse alles volgens d'oude brieven...)

    Begraven:
    Op de Roosegraft 15,-





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.