top deco

Leenart Willemsen Verboom

Mannelijk 1581 - 1648  (~ 67 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Leenart Willemsen Verboom is geboren op 6 feb 1581 in Rotterdam; is begraven op 12 apr 1648 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 mei 1607; Attestatie bij notaris Jacob Duyfhuysen
    • vermelding: van 4 dec 1617; Testament
    • Beroep: van 16 mrt 1622; Sijdenlakenverkoper
    • vermelding: van 11 mei 1626; Machtiging
    • vermelding: van 12 mei 1629; Arbitrage
    • vermelding: van 12 apr 1630; Arbitrage
    • vermelding: van 2 mei 1630; Attestatie
    • vermelding: van 9 dec 1631; Verkoopakte
    • vermelding: van 10 feb 1633; Attestatie
    • vermelding: van 12 mei 1633; Overeenkomst
    • vermelding: van 15 dec 1634; Attestatie
    • vermelding: van 20 jul 1638; Goedkeuring
    • vermelding: van 2 jun 1639; Attestatie
    • vermelding: van 2 jan 1641; Verkoopakte
    • vermelding: van 23 mei 1642; Attestatie
    • vermelding: van 19 jan 1645; Verkoopakte
    • vermelding: van 4 apr 1645; Overeenkomst

    Aantekeningen:

    Zoon van Willem Crijnsz (Quirijnsz) Verboom, schutter

    vermelding:
    Jaques Merchijs coopman, Lenaert Willemsz Verboom, 26 jr, Jan Jobss, 22 jr cruyenier, huysken van de balanche (waag?). Betreft geschil over gewicht van vaten met 1Erveltsche linten

    vermelding:
    Leendert Willemsz Verboom en zijn vrouw Elsken Fransdr. Mutueel testament. Beiden vernietigen het testament op 12.10.1628 volgens aantekening in de marge

    Beroep:
    03-07-1630: Ghijsbert Willemsz Boom, clercq ter secretarie alhier, stelt zich borg voor het voldoen van twee leerjaren die Jacob Cornelisz de Roy, droochscheerdersgesel heeft besteed bij Leendert Willemsz Verboom, laeckenbereyder.
    Mede compareerde de broer van Jacob, Cornelis Cornelisz de Roy, die belooft Ghijsbert voor alle kosten te vrijwaren.

    vermelding:
    Leendert Willemsz Verboom, machtigt krachtens een procuratie van Maria van Sarangie of Sorangie, Quirijn van der Hoog uit Delft om de eigendomspapieren van een huis over te dragen aan Cornelis Jansz backer te Delft.

    vermelding:
    Lenaert Willemsz Verboom contra Peter Hemelscours. De redetreckers zijn Adriaen Lenaertsz van Noorden, Christiaen Henricxz Truweel. Bemiddeling in een geschil over een muur tussen twee huizen staande aan de Middeldam op de Hoochstraat

    vermelding:
    Lenaert Willemsz Verboom Hoochstraet op de Middeldam contra Egbert Cornelisz marctschuytvoerder op Utrecht, Steyger, Utrecht. Bemiddeling in een geschil over het bouwen van een trap in de achtergevel tussen twee huizen

    vermelding:
    Jacob Jacobsz, schrijenwercker, 28 jaar, verklaart op verzoek van Leendert Willemsz Verboom, lakencoper, dat hij op 20 april j.l. ten huize van de laatste is geweest aan de zuidzijde van de Hoochstraet op de Middeldam, genaamd het Vergulde Hooft, en aldaar gezien heeft, dat in de scheidmuur, staand tussen de huizen van de laatste en Egbert Cornelisz, marcktschipper op Utrecht, 2 gaten zijn gehouwen, wat volgens hem tegen de regels is. Claes Claesz, 22 jaar, cleermakersgesel, verklaart dat hij van 13-4 tot 20-04 de arbeiders dagelijks aan de scheidmuur heeft horen hakken, en dat er aan de kant van Egbert Cornelisz 3 gaten zaten. Door het gehak zijn er twee grote scheuren in de scheidmuur ontstaan.

    vermelding:
    Willem Cooper en Jan Gerritsz Verbos verkopen namens Leentge Gerritsdr, weduwe van Arijen Cornelisz Block, het huis en erf genaamd Den Dorrenboom aan Leendert Willem Verboom voor een bedrag van 6.000 gulden.
    Het huis staat aan de zuidzijde van de Hoochstraet en wordt belend aan de oostzijde door Arent bisschop, brouwer in de Halve Maen, aan de westzijde door Ingetge Crijnen, weduwe van Jan Jansz Vermeij en strekt voor van de straat tot achter aan de brouwerij van Arent Bisschop.

    vermelding:
    Jorijn Sondach (38), pachter van de Convoyen, Leonart Verboom (52) en Lambert van Hemelscours (46), beiden cooplieden, verklaren op verzoek van Hendrick Baldero, Engels coopman, dat hij in het schip van Jan Vrancklyen, schipper van Londen, een pakket Engelse proeft karsayen heeft liggen dat nat geworden is. Zij hebben de karsayen bezichtigd en vonden 29 stukken nat, beslickt en vuil. Zij taxeerden de schade op drie gulden per stuk.

    vermelding:
    Jan Gerrits Verbos en Leendert Verboom, coopman, sluiten een overeenkomst. Verboom zal in plaats van de betaling van de helft van een rentebrief van 4500 gulden, die Verbos ten laste van Verboom bezit. over de koop van een huis aan de Hoochstraet, genaamd " Den Doorenboom", het geld onder zich houden tegen betaling van de interest

    vermelding:
    Leendert Verboom, laekencooper en hooftman van de laeckenhandel 54 jaar en Herckeles Jansz Pijl 27 jaar ook laeckencooper verklaren op verzoek van Crijntgen Aerts, vrouw van Jan Andriesz, laeckencooper te Schoonhoven, dat het hier gebruikelijk is dat de pachter bij controle aan de laeckencooper de ordonnantie van Staeten geeft aangaande de pacht van de lakens zodat hij weet waaraan hij zich te houden heeft. Als de stukken laken groter dan 10 el zijn, moet aan de pachter betaald worden. Verdere geven ze nog inlichtingen over buitenlandse stukken laken.

    NB: Leendert Verboom tekent met Leonaert Willems Verboom.

    vermelding:
    Leonart Verboom, coopman en Heijltge Maertens, weduwe van Fredrick van Ouwerschie die wonen aan de zuidzijde van de Hoochstraet hebben een gemeenschappelijke zijbetimmering van hun huizen. Heijltge Maertens is nu bezig in deze muur een schoorsteen te maken. Verboom staat dit toe, maar als er kwestie over ontstaat zal ze hem moeten afbreken, omdat de schoorsteen aan zijn winkel grenst.

    vermelding:
    Jacob Dircxs, 49 jaar oud, verklaart op verzoek van Leendert Willemss Verboom, laeckencooper, dat toen hij ongeveer 23 jaar geleden in het huis den Dorrenboom, dat nu van genoemde Verboom is, bij Jan Gerritss Verbos, backer, als backersknecht woonde, in de oostmuur van dat huis diverse cosijnen stonden, een bolcosijn, cruyscosijn, een cloostercosijn en op de zolder nog een cruyscosijn. In de keuken stond in de oostmuur een gootsteen, die uitwaterde in het huis tussen de Dorrenboom en de Halve Maen. Jacob heeft van Verbos gehoord, dat de Dorrenboom, de Halve Maen en het huis aan de oostzijde van de Halve Maen, nu genaamd de Dorrenboom met de Croon, eigendom zijn geweest van wijlen Pieter Willemss van Velsen, die burgemeester was, en na diens dood verdeeld zijn onder zijn kinderen en erfgenamen. De Dorrenboom is toen eigendom geworden van Claes Pieterss, zoon van genoemde Pieter Willemss.

    N.B. Jacob tekent met Jacob Diercksen.
    Zie ook de akten nrs. 97, 98, 100, 101, 102 en 108.

    vermelding:
    Isack Claesz verkoopt zijn huis en erf aan de westzijde van de Nieuwstraet aan Leonardt Willemsz Verboom voor een bedrag van 3.640 gulden.

    vermelding:
    Dirck Heijmansz, gerechtsbode, Roeloff van Rijcken, exploictier van de gemeenlants middelen, en Jan Gillisz van der Oot, loyer van de laeckenen, verklaren op verzoek van Pieter de Bricqueny, pachter van de impost op de wolle laeckenen over Rotterdam en Schielant, dat zij heden bij Leonart Verboom, laeckencooper, zijn geweest, die woont in het Vergulde Hooft, waar deze de peiling van zijn lakens heeft verhinderd.

    vermelding:
    Hendrick Jansz van Aecken verkoopt zijn huis en erf aan de oostzijde van de Oppert of Nieupoort aan Leonard Willemsz Verboom, laeckencooper.
    De koopsom bedraagt 1400 gulden.
    Het huis is belast met 1600 gulden op naam van Jacob en Wouter Woutersz.
    Belenders zijn Bonis Joachimsz ten zuiden, Jan Paulusz Molenaer ten noorden en achter de Rotte.

    vermelding:
    Leonard Verboom, lakencooper, en Paulus Janssz, molenaer, komen overeen dat Verboom eigenaar wordt van de drop tussen het huis, dat hij gekocht heeft van Hendrick Janssz van Aecken, en het huis van Paulus Janssz, aan de noordkant gelegen.
    Verboom zal de oude muur ten zuiden van het huis van Paulus afbreken en het huis stutten.
    Verboom moet een nieuwe muur maken op zijn kosten, die half eigendom wordt van Paulus en hem tevens 20 gulden betalen + 4 Franse kronen. Ook moet hij een houten goot maken in het huis van Paulus en een goot onder het dak, afwaterend tot in de Rotte.
    N.B. De akte is niet ondertekend door notaris Basius.

    Leenart is getrouwd met Elsken Frans van Polanen (Plain) op 1 dec 1602 (civil) in Rotterdam. Elsken (dochter van Frans Jansz en Marritgen Aertsdr) is geboren in 1582 in Rotterdam; is begraven op 12 okt 1664 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Leendert Leendertsz Verboom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 3. Franchois Verboom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 9 nov 1676 in Rotterdam.
    3. 4. Pieter Verboom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 1 jan 1651 in Rotterdam.
    4. 5. Maria Verboom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 16 mrt 1664 in Rotterdam.
    5. 6. Catarina Verboom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 26 mei 1668.
    6. 7. Jacob Leenderts Verboom  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1610; is begraven op 25 okt 1678 in Rotterdam.


Generatie: 2

  1. 2.  Leendert Leendertsz Verboom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leenart1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 27 apr 1645; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 19 sep 1645; Testament
    • vermelding: van 31 mrt 1648; Schuldbekentenis
    • Beroep: van 30 apr 1650; Lakenverkoper
    • vermelding: van 8 feb 1662; Verkoopakte
    • vermelding: van 25 okt 1667; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 26 sep 1669; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 5 okt 1669; Testament
    • Beroep: van 1671; Kapitein

    Aantekeningen:

    Elsie Franse, de moeder, is vermeld als doopgetuige bij doop kind van Leendert

    vermelding:
    Leonard Verboom de jonge wordt bijgestaan door zijn vader Leonard Verboom de oude en zijn broers mr. Franchoys Verboom, baillui, en Jacob Verboom.
    Sijthge Adryaens Verhaeven, j.d., wordt bijgestaan door haar broer Jacob Verhaeven en haar zwagers Cornelis Blonck, Huyge Peltenburch en Crijn Aryeaens van der Linde, en verder met Abraham Besemer, Cornelis Verhaeven, schepen, en haar oom Jacob Sempel.
    Zij trouwen onder huwelijksvoorwaarden.

    vermelding:
    Leonard Verboom de Jonge en zijn vrouw Sijtgen Ariens Verhaven verklaren de huwelijksvoorwaarden van 20-04-1645, gepasseerd bij notaris Jacob Delphius, ongeldig. Zij benoemen elkaar tot wederzijds erfgenaam. Bij eerder overlijden van Sijtgen moet Leonard 1000 gulden aan haar bloedverwanten uitkeren.

    vermelding:
    Leonard Verboom de jonge, coopman, bekent 1.000 gulden schuldig te zijn aan Wiggert Eeuwoutsz, wonend te Craelingen, wegens geleende gelden. Abraham Besemer, cruydenier stelt zich borg voor Leonard Verboom de jonge.

    N.B.: in de marge wordt vermeld dat de obligatie is afgelost door kwitantie van Cornelis van Leeuwen en Pieter Jacobsz Post, voogden van de nagelaten kinderen van Wiggert Eeuwoutsz, d.d. 2-2-1655.

    Beroep:
    Schuldbekentenis bij notaris Jacob Duyfhuysen jr:
    Leendert Verboom, lakencooper, en zijn moeder Elsge Fransdr Polanen, weduwe van Leendert Willems Verboon als borg, verklaren schuldig te zijn aan Pieter Eewouts, grutter, de somma van 1000 gulden t.z.v. geldlening. Op 03-05-1653 is dit bedrag voldaan aan Emmitge Reymbrants, weduwe van Pieter Euwouts. De akte is doorgehaald.

    vermelding:
    Emanuel van Palesteyn, als echtgenoot van en geassisteerd door Maertgen Teunisdr, eerder weduwe van Willem Jansz Bronckhorst, verkoopt aan Leonard Verboom, out capiteyn van de Burgerie van de stad, haar huis en erf in hett oostelijk kwartier, buitendijks, op de Haven, voor 2300 gulden.
    Belendingen: mr. Cornelis Splinter, out secretaris van de Admiraliteiyt, Cornelis Brouwer.

    vermelding:
    Mr. Leonard Verboom, advocaet voor de Hove van Hollant, j.m., bijgestaan door zijn ouders Leonard Verboom en Sijtge Verhaeven, trouwt onder huwelijksvoorwaarden met Maria van der Haeven, j.d., bijgestaan door haar moeder Anna van der Wolff.

    vermelding:
    Petrus Douw, j.m., wordt bijgestaan door zijn oom Johannes Douw en zijn zwager Aelbert Lucasz van Stevemijn, allen wonende te Leyden.
    Jannette Verboom, j.d., wordt bijgestaan door haar vader Leonard Verboom, haar broer mr. Leonard Verboom en haar ooms aan vaderszijde mr Francois Verboom, baillui, en Jacobus Verboom.
    Zij trouwen onder huwelijksvoorwaarden.

    vermelding:
    Leonard Verboom, out-capiteijn van de burgerij, ziekelijk, en zijn vrouw Sijtgen Adriaensdr Verhaeven, wonend op de Hoochstraet, benoemen elkaar tot erfgenaam.
    Hun dochter Elsa Verboom mag het huis van haar grootouders kopen voor een bedrag van 5.000 gulden.

    Leendert is getrouwd met Cijntgen Adriaens Verhaven op 28 mei 1645 (civil) in Rotterdam. Cijntgen is begraven op 19 nov 1669 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Gezin/Partner: Elizabeth de Koningh. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Franchois Verboom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leenart1) is begraven op 9 nov 1676 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • functie: Baljuw en schout
    • functie: van 24 nov 1635; Advocaet voor den Hove van Hollant
    • vermelding: van 5 jan 1638; Overeenkomst
    • vermelding: van 14 jan 1641; Akte van verhuur
    • vermelding: van 1 nov 1650; Testament
    • vermelding: van 18 nov 1651; Borgstelling
    • vermelding: van 10 feb 1653; Akte van verhuur
    • vermelding: van 10 jan 1654; Voogd over de weeskinderen van broer Pieter Verboom
    • vermelding: van 19 sep 1654; Verkoopakte
    • vermelding: van 19 sep 1654; Verkoopakte
    • vermelding: van 19 okt 1658; Assisteert bij het opmaken van huwelijkse voorwaarden

    Aantekeningen:

    functie:
    Was op 4-10-1644 president schepen van Rotterdam. Op 11-10-1649 vermeld als schout. Is in 1672 vermeld als muitemaker.
    Op het schutblad van het register van het Sint Agnieten Zusterhuis te Rotterdam staat vermeld: Dit register heeft voormaals bezeten François Verboom, Baillue van Rotterdam.

    vermelding:
    Franchoys Verboom en Willem Jansz Haen, beiden schepen van het Hof en gerecht te Schielant hebben een meningsverschil met Willem Pietersz en Jan Woutersz, beiden buren, en wonende in Moordrecht, over de prijs van turfland. Als arbiters treden op Claes Bontebal, pachter van de Graeffelijckheitsturffmaten, en Harmen van Wielijck, bailliu en dijckgraeff van Schielant. Besloten wordt dat Willem Pietersz voor 400 roeden 80 gulden moet betalen en Jan Woutersz voor 200 roeden 200 gulden, en ieder nog 10 gulden voor gemaakte kosten. Hiermee is de zaak afgedaan.

    vermelding:
    Franchois Verboom, oud-schepen, verhuurt aan Robbert Eduarts, cleermaker, een huis aan de Groenendael, voor 2 jaar en voor 166 gulden per jaar.

    vermelding:
    Mr Franchois Verboom, baljuw en schout, en echtgenote Barbara Verboom Huygendr stellen een nieuw testament voor Barbara. Barbara benoemt haar man tot enig erfgenaam en voogd. De kinderen krijgen een opvoeding en uitzet. Indien kind(eren) niet accoord zijn met het testament dan zal haar man zijn/hun legitieme portie korten met de opvoedingskosten en uitzet. Har man zal inventarisatie doen van haar goederen.
    De acte wordt gepasseerd bij Verboom thuis voor het ziekbed van zijn vrouw.

    vermelding:
    Gerritje van der Bilt, weduwe van Hendrik Panser, koopvrouw, stelt zich borg voor de schadevergoeding die Trustram Callowe, Engels stuurman op het voor haar huis aan het Haringvliet liggende schip, gevoerd door schipper George Ellington, na veroordeling zal moeten betalen aan Francois Verboom, baljuw, wiens arm hij met een handspaak aan stukken heeft geslagen, en voor de betaling van de boete.

    vermelding:
    Jan Jansz de Collonia verhuurt aan Frans Jansz te Crooswijck in het huis van Franchoys Verboom, balliu, een thuyn met huysken en loots aan de oostzijde van de tuin in Crooswijck om te zaaien en beplanten tegen 48 gulden per jaar.

    vermelding:
    Vermeld als Capiteijn van een compagnie burgers

    vermelding:
    Francois Verboom, bailliu, gehuwd met Barbara Verboom die eerder weduwe was van Niclaes Hairwijcq, zoon van Sarach Jansz Hairwijcq in zijn leven burgemeester, raedt en vroetschap, samen met Alida van Driel die weduwe was van Sarach Hairwijcq en nu gehuwd met Pieter Blanckert oud-schepen en nu vredemaker, en met Niclaes Baelde gehuwd met een dochter van burgemeester Hairwijcq, bevestigen te hebben gecedeerd aan Pieter Blanckert het recht op een graf in de St. Laurenskerck genummerd 106, alsmede op een dubbelgraf in dezelfde kerk genummerd 138.

    vermelding:
    Pieter Blanckert, oud-schepen, tegenwoordig vredemaker, als gemachtigde van Henderick Schenck en Willem de Wolf, samen met zijn vrouw Alida van Driel, voorheen weduwe van Sarach Jansz Hairwijcq in zijn leven burgemeester, raedt en vroetschap, en met Niclaes Baelde, bevestigen te hebben gecedeerd aan mr. François Verboom, bailliu, het recht op een graf in de St. Laurenskerck genummerd 177.

    vermelding:
    Dirck Ambuijren? of Ambueren?, jonckman uit Vianen, en Maria Wildemans, jongedochter uit Vianen, die geassisteerd wordt door haar neven (via de tak Polanen) en voogden Francois Verboom, hoofdofficier alhier, en Joannes Waerts, pontgaarder en makelaar alhier, maken huwelijkse voorwaarden op. Zij zullen elk een inventarislijst van hun goederen maken. Er zal geen gemeenschap van goederen zijn.

    Begraven:
    Oppert

    Franchois is getrouwd met Barbara Huijgen Verboom op 24 nov 1635 (civil) in Rotterdam. Barbara (dochter van Huijch Ariens Verboom en Joostje Diricx) is geboren op 3 dec 1610 in Rotterdam; is begraven op 9 feb 1688 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 4.  Pieter Verboom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leenart1) is begraven op 1 jan 1651 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 10 jan 1654; Vermeld in de boeken van de weeskamer te Rotterdam
    • vermelding: van 20 mrt 1655; Kwitantie

    Aantekeningen:

    vermelding:
    fo. 314 5-4-1659 - betreft voogdij voor de kinderen en nalatenschap van Pieter Verboom, ovl. en Cornelia Pijl, ovl.
    inventaris is opgemaakt op 10-1-1654
    voogden: Jacob Verboom laeckencooper, mr. Fancois Verboom, hoofdofficier van Rotterdam en Leendert Verboom, capiteyn van een comp. burgers (broeder van Jacob).
    Vermeld grootmoeder van vaz. Elsegen Fransdr. van Polanen, wed. van Leonard Verboom.
    Kinderen: Leendert Pietersz., schoolgeld; Dirck Pietersz.; Pieter Pietersz.; Catharina Pietersdr.

    vermelding:
    François Verboom, baljuw, Jacob Verboom en Leonard Verboom, voogden van de nagelaten kinderen van wijlen Pieter Verboom en Cornelia Pijl, hun broer en schoonzuster, ontslaan Joan Matthijsen Bakx, zeilmaker, wonende te Dordrecht, van zijn borgstelling voor een geldbedrag dat is vermeld in een akte, gepasseerd te Dordrecht bij notaris Johan Henricxse Schoormans op 13-01-1651, en ontslaan hem uit een arrest.

    Jan Matthijsen Bacx verklaart in de betreffende akte 5166 gulden te hebben ontvangen van Aert Michielsen de Hulter, geïnstitueerde erfgenaam van wijlen Machtelt Fredricx van der Hoeven, weduwe van Hendrick van Naerden, ter voldoening van een legaat.

    Bacx was gemachtigde van:
    - Gijsbrecht Pijl, mede-testamentaire voogd van Dirck en Catherijna Pijl, diens onmondige broer en zuster. Dit blijkens een extract uit de wilsbeschikking van wijlen zijn vader Dirck Pijl, onder de hand gedaan op 29-01-1645, en voorbehouden bij testament gepasseerd te Dordrecht bij notaris Daniel Eelbo op 16-05-1639.
    - Geerit Claess Vollenhoven, man van Aefgen Pijl.
    - Nicolaes Pijl, volgens akte gepasseerd bij notaris Johan van der Hoeven te Amsterdam op 29-12-1650.

    Gezin/Partner: Cornelia Dircx Pijl. Cornelia is begraven op 14 dec 1653 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 5.  Maria Verboom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leenart1) is begraven op 16 mrt 1664 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 23 apr 1646; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 15 dec 1650; Boedelinventaris

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Huybrecht van Lockhorst, jongman, toekomstige bruidegom, geassisteerd door Boudewijn van Lockhorst, balliu en dijckgraeff van Amsterlandt, zijn vader, en Adriaen Dircxsz Coddeus, zijn oom, en Maria Verboom, jongedochter, toekomstige bruid, geassisteerd door Leendert Willemsz Verboom, haar vader, en Franchoys Verboom, balliu alhier, Jacob Verboom, en Pieter Verboom, haar broers, sluiten een contract van huwelijksvoorwaarden.

    N.B.: dezelfde akte als ONA 272, aktenr. 89.

    vermelding:
    Inventaris van de goederen die Huybert van Lockhorst in bewaring heeft gegeven bij Elsje Fransdr, weduw van Leendert Willemsz Verboom, (en schoonmoeder van Van Lockhorst) om alles weer terug te krijgen als hij zijn reis naar Oostindien volbracht heeft. Een lijst van 2 bladzijden. Verder zijn er schulden voor totaal 1364 gulden, en contant geld ca. 1400 pond.
    Elsje mag het bewaren of op rente uitlenen vanan 1 januari. De rente komt in mindering van het bedrag dat Elsje aanneemt voor het onderhoud van haar dochter Maria Verboom, de vrouw van van Lockhorst, en haar kinderen die onder toezicht van hun grootmoeder en Adriaen Dircxsz Kodeus, out..., en de oom van de kinderen, Jacob Verboom, zullen blijven tot van Lockhorst weer terug zal zijn. Elsje krijgt jaarlijks 200 gulden voor het onderhoud van haar dochter.

    Begraven:
    Overledene was weduwe

    Maria is getrouwd met Huijbregt van Lockhorst op 29 mei 1646 (civil) in Rotterdam. Huijbregt is geboren in Amsterdam; is gestorven vóór 16 mrt 1664. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 6.  Catarina Verboom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leenart1) is gestorven vóór 26 mei 1668.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 mei 1668; Machtiging bij notaris Jacobus Delphius

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Nicolaes van der Heijde,wonend te Amsterdam op de Keizersgracht bij de Hartestraat, erfgenaam van zijn overleden vrouw Catarina Verboom, en daardoor mede erfgenaam van Elsien Fransse van Polanen, die de weduwe was van Leonard Willemsz Verboom, machtigt Adriaen Paets als advocaat en Dirck Meesters als procureur, om van Francois Verboom, baljuw alhier, Jacob en Leonard Verboom, mede erfgenamen van Elsien Fransse van Polanen en voogden over de nagelaten kinderen van Maria Verboom, staat en inventaris te eisen van de boedel.

    Gezin/Partner: Nicolaes van der Heijden. Nicolaes is geboren in 1640 in Gorcum. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 7.  Jacob Leenderts Verboom Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leenart1) is geboren in 1610; is begraven op 25 okt 1678 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 20 aug 1635; Huwelijkse voorwaarden
    • vermelding: van 20 aug 1635; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 13 jun 1636; Testament
    • Beroep: van 10 jul 1636; Lakenkoper
    • vermelding: van 1 sep 1638; Attestatie
    • Beroep: van 7 dec 1649; Kapitein van de Burgerij
    • vermelding: van 2 apr 1650; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 4 nov 1650; Machtiging
    • vermelding: van 23 mrt 1653 tot 9 okt 1654; Verkoopakte
    • vermelding: van 10 jan 1654; Voogd over de weeskinderen van broer Pieter Verboom
    • vermelding: van 17 mei 1657; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 8 jan 1667; Aanzegging

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Rotterdam: Jacob Leendertsz Verboom, met assistentie van zijn vader Leonart Verboom, coopman alhier, en Niesgen Huijgen Verboom, met assistentie van Evert Jansz Santacker, haar oom en voogd, en Jan Hendricxsz Rotshoeck, haar zwager, sluiten een contract op huwelijkse voorwaarden. Zij brengen ieder hun goederen in. De bruidegom brengt bovendien 3000 gulden in.

    vermelding:
    Jacob Leendertsz Verboom, met assistentie van zijn vader Leonart Verboom, coopman alhier, en Niesgen Huijgen Verboom, met assistentie van Evert Jansz Santacker, haar oom en voogd, en Jan Hendricxsz Rotshoeck, haar zwager, sluiten een contract op huwelijkse voorwaarden. Zij brengen ieder hun goederen in. De bruidegom brengt bovendien 3000 gulden in.

    vermelding:
    Jacob Leendertsz Verboom en zijn vrouw Niesge Huygen Verboom maken een wederzijds testament, met legaten voor haar broer Adriaen Huygen Verboom en haar zus Barbar Huygen.

    Beroep:
    Jacob Leendertsz Verboom, laeckencooper, verkoopt aan Abraham Thomasz, laeckenbereyder, een raem met raemhuysken binnen de Raempoort. Den eersten streeck aan de westzijde gemeen mette raem van de weduwe van Henrick Jansz Rat. Koopsom: 700 gulden.

    vermelding:
    Door Antony Braessem 32 jaar en Jacob Leenderts Verboom luytenant van de burgerye 28 jaar worden op verzoek van Pieter Jansz Blanckert, gewezen capiteyn van de burgerye, verklaringen afgelegd. Deposanten waren in het huis van voornoemde Blanckert gelegen tegenover de Rustwat, waar de adelborsten van de burgerij zaten te eten. Na de maaltijd sprongen enkele adelborsten over de sloot in een weide van requirant waar een stier liep. Adelborst Henrick Jacobsz Mijnkoe heeft met een stok de stier geslagen waarop de stier hem aanviel. Hierbij is de kleding van voornoemde Henrick gescheurd. Volgens comparant Claes Aryensz wonende in het huis van requirant heeft Henrick verklaard dat het voorval zijn eigen schuld was.

    Beroep:
    Jacobus of zijn broer Franchois zijn waarschijnlijk de 'Officier Verboom', waarnaar bij het overlijden van zijn nicht Annetgen Waerts verwezen wordt.

    vermelding:
    Elisabeth Hendricks, weduwe van Claes Jans, kelderknecht in de brouwerij 'de Boot', bekent een schuld van 100 gulden te hebben aan Jacob Verboom, lakenkoper in 'de Eenhoorn', ter zake van geleend geld.

    vermelding:
    Gillis Wijnants van der Eijck, Bartholomeus van Neck, man van Hester van der Eijck, mede voor Anneken van der Eijck, weduwe van Jan Cornelisz Sgravenhaech, en de nagelaten kinderen van Niesge van der Eijck, Cornelis Hasius, man van Trijntge Salomons, Anneken Salomons, laatst weduwe van Sijmon Jans van der Wolf, mede voor de nagelaten kinderen van Cornelis Reijbrants, Louris, Neeltge en Sara Rijnbrants Verboom, Adriaen Huijgen Verboom, Johan Heijndricks Rotshoeck, man van Leentgen Huijgen Verboom, meester Francoijs Verboom, man van Barbara Huijgen Verboom, Jacob Verboom, man van Niesgen Huijgen Verboom, Dirck Huijgen Verboom, Jacob Paets, man van Geertruijt Huijgen Verboom, Cornelis Huijgen Verboom, mede voor Cornelis Frans van Dorsten, man van Ermptgen Huijgen Verboom, en voor Huijch Huijgens Verboom, en nog voorn. Gillis van der Eijck, Rotshoeck en Hasius, als gemachtigden van Joris Seijffel Verboom, Feijs Leenderts Verboom, Maertge Gerrits, weduwe van Abram Jans, en Johan Oom Daniels, allen erfgenamen van Johan Cornelisz Verboom voorn., machtigen meester Franchoijs Verboom, hoofdofficier der stad, Louwijs Heijnsius, secretaris van de weeskamer te Delft, Gillis van der Eijck, raad en vroedschap te Schiedam, Jan Heindricks Rotshoeck, oud-schepen van Schielant, Jan Oom Daniels, Cornelis Hasius, kapitein van de burgerij te Leiden, om de erfenis te aanvaarden van Elisabeth Cornelis van der Laen, weduwe van Cornelis Arents Verboom en van haar zoon, Johan Verboom, heer van Godtschalkoord, en staat en inventaris te vragen aan meester Mathijs Bercq, raadpensionaris en secretaris van Dordrecht, executeur van het testament van Johan Verboom (heer van Godschalkoord).

    vermelding:
    Abraham Crijnen Vermeer, zijn vrouw Joosgen Dircxdr, Dirck Huygensz Verboom en Jacob Paets eigenaren van de brouwerij van ouds genoemd Het Hart, naderhand De Bijl en nu Het Haentge of Den Haen, verkopen deze brouwerij aan Jacob Verboom capiteijn van de burgerije.
    De koop omvat de brouwerij, een woonhuis, de mouterij, meubilair, gereedschap, voorraden en de brouwnering.
    De koper moet 21.666 gulden contant betalen.
    24-12-1653: Jacob Verboom die 2 vierde delen van de brouwerij Van de Haen eerder genoemd De Bijl verkocht heeft aan Jan Henricxz Rotshouck en Franchois de Wildemans, belooft als er meer dan de 80e en 40e penningen geëist wordt, hij zal betalen.
    Verder is conditie dat 1/12e deel dat hij nog bezit in de brouwerij eerst aan Rotshouck en Wildemans aangeboden zal worden als hij het wil verkopen.
    9-10-1654:
    Jan Hendricxsz Rotshouck, voor 1/4e part, Franchoys Wildemans voor 1/4e part, Jacob Paets voor 4/12e part, namens Dirck Verboom voor 1/12e part, participanten in de brouwerije van De Haen, bekennen 12.000 gulden schuldig te zijn aan de nagelaten weeskinderen van Vincent Paets en Willemken Harmans van der Vult, wegens geleende gelden, van Jacob Paets, als voogd van de weeskinderen d.d. 6 oktober j.l. ontvangen.
    Jan Hendricxsz Rotshouck stelt zich borg voor Franchoys Wildemans, evenals Wildemans zelf, die machtiging heeft van Maertge Frans van Polanen, weduwe van Adriaen Dircxsz de Wildemans, gepasseerd voor notaris Gerrit Adriaensz van Leent te Vyaenen.

    vermelding:
    Symon Hendricxsz de Coning, garentwijnder, is 100 gulden schuldig aan Jacob Verboom, coopman en out-capiteyn van de burgerije alhier.
    Hij belooft terug te betalen met 5% rente.
    Annetge Symons, zijn muije, stelt zich borg.

    vermelding:
    Geertruijt Willems van der Eijcke, vrouw van Abraham Hondius, wonend in de Oppert in het huis van kapitein Verboom, laat een insinuatie overhandigen aan Verboom ter zake van de opzegging van de huur van een huis dat haar man van Verboom gehuurd heeft.

    Begraven:
    3 uren luijen; Oppert

    Jacob is getrouwd met Niesken Huijgen Verboom op 9 sep 1635 (civil) in Rotterdam. Niesken (dochter van Huijch Ariens Verboom en Joostje Diricx) is geboren circa 1613; is begraven op 21 nov 1679 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.