top deco

Meester Niclaes Henriccx van der Mijl

Mannelijk - na 1553


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Meester Niclaes Henriccx van der Mijl is gestorven na 2 jun 1553; is begraven in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 5 dec 1519; Machtiging tot het voeren van een procedure
    • vermelding: van 24 sep 1521; Vermeld in akte te Breda
    • vermelding: van 2 jun 1553; Vermeld bij verkoop land te Breda
    • vermelding: van 16 feb 1569; Testament Petere Anthonis Cornelis Verwers en Jan Jans van Mer
    • vermelding: van 27 dec 1569; Vermeld in verkoopakte te Breda

    Aantekeningen:

    vermelding:
    5-12-1519 Breda: Henric Claeussone van der Mijl heeft de lijfrente gegondt aen zijn zoon Meester Claeus, om te procederen totten priesterlicken state. Betreft een jaarlijkse lijfrente.

    vermelding:
    24-9-1521 Breda: Rombout en Jan, Gielis Peter Cheeuszone zonen en Lijsbeth Gielis Peter Cheeusdr met man Claeus Henric Claeussen van der Mijl, bekennen dat vanwege een som van 450 kgld. Gielis Peter Cheeuszone hen goede deylinge heeft gedaen, en zij zien af van alle aanspraken die zij op de goeden van vader Gielis Peter Cheeuszone mochten hebben.

    vermelding:
    4-10-1512: Breda: Peter Rombout Cheeuwszone en sijn soon Gielis, kenden dat Peter Rombout Cheeuwszone binnen sijn staende hijlic met Cornelia Jansdr van Meersel gecocht heeft onroerend goed te Breda, dat Gielis te leen ontfangen heeft, en dat Peter Rombout Cheeuwszone oic B. gelost heeft, wairvan de onderpant patrimonie van Peter Rombout Cheeuwszone is, en doir hem in hijlic met Cornelia Jansdr van Meersel is ingebracht, en dat beijde erven sullen succederen aen Gielis, en heeft Peter Rombout Cheeuwszone met consente van Gielis, om Cornelia Jansdr van Meersel te verlijcken, de erfchijns aen Cornelia Jansdr van Meersel bewijst.

    IN MARGE: partij Jaspar Petersz van Balen, woonend tot s-Hertogenbosch, als man van Lijsbeth Walravensdr van den Hanenberge, bekent dat Ghoris Buysen vanwege wedue en erfgenamen van Cornelis Beens, erfchijns heeft gelost. Zij hebben de weijde nu in handen, die wijlen Cornelis Beens voirtijts gecoft heeft van Gielis Peters, of van Claus Henricxz van de Mijl, en diens huysfrou deselfs Gielisdr. Actum 1553-06-02.

    vermelding:
    Petere Anthonis Cornelis Verwers wonende te Breda, getrouwd met Jan Jans van Mer maken hun testament.
    Als erfgenamen worden genoemd hun drie kinderen: Anthonis Jan Jans van Mer wonende te Breda, Anneken Jan Jans van Mer wonende te Breda, Adriaenken Jan Jans van Mer wonende te Breda
    Legaten voor de neven en nichten van Petere: Dijrck Henricx van der Mijl, Frans Henricx van der Mijl, de kinderen van wijlen Niclaes Henricx van der Mijl, ? van wijlen Adriaen Henricx van der Mijl, de kinderen van wijlen Jan Adriaen Henricx van der Mijl, de nakinderen van wijlen Cornelis Henricx van der Mijl uit zijn huwelijk met Anne Gabriels de Bijest, zijn laatste huisvrouw, de kinderen van wijlen Delia Henricx van der Mijl wettige huisvrouw van wijlen Cornelis Back, de kinderen van wijlen Heijlwich Henricx van der Mijl, die getrouwd was met Jacop van Hasselt; Adriaen Gielis Robbrecht IJsacx, Anneken Gielis Robbrecht IJsacx, de dochtyer van wijlen Jan Gielis Robbrecht Isacx: Hermienen, de kinderen van wijlen Mathijs Gielis Robbrecht IJsacx, Lucia Gielis Robbrecht IJsacx, de nakinderen van wijlen Robbrecht IJsacx, Grootvader van Petere Anthonis Cornelis Verwers, de voorkinderen van de voorgenoemde wijlen Cornelis Henricxsn van der Mijl uit de eerdere huwelijken met wijlen Cornelia Jans Piggen en met wijlen Lijsbeth Ockers, die men Moeijken Lijsen noemde en wonende te Dordrecht
    Getuigen Peter Jan Peters van Rijcke wonende te Breda en Henrick Jan Henrick Jan Jacop Adriaens wonende te Ulvenhout
    Op 28-3-1583 maken zij een nieuw testament waarin veel van de hierboven vermelde personen vermeld staan. Dijcrk Henricx van der Mijl, Frans Henricx van der Mijl zijn dan overleden. Nu worden ook genoemd: Boudewijn Adriaen Henricx van der Mijl

    vermelding:
    In een verkoopakte van Henrick Jan Corneliszn van Wijfliet, die zich Van Mer noemt, vermeld als schuldeiser: "Katelijnen wijlen mr. Niclaes Henricxzn van der Mijl, priesters natuerlicke dochter tot Antwerpen woonende"

    Overleden:
    Begraven onder een grote steen op het koor

    Niclaes is getrouwd met Lijsbeth Gielis Peter Cheeusdr vóór 24 sep 1521 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Kathelijnen Klaes van der Mijl  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 3. Sijmon Claesz van der Mijl  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 4. Jan Claesz van der Mijl  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 5 apr 1603.
    4. 5. Hendrik Claes van der Mijl  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven


Generatie: 2

  1. 2.  Kathelijnen Klaes van der Mijl Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Niclaes1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 27 dec 1569; Vermeld in verkoopakte te Breda
    • vermelding: van 31 dec 1579; Vermeld in schuldakte

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In een verkoopakte van Henrick Jan Corneliszn van Wijfliet, die zich Van Mer noemt, vermeld als schuldeiser: "Katelijnen wijlen mr. Niclaes Henricxzn van der Mijl, priesters natuerlicke dochter tot Antwerpen woonende"

    vermelding:
    Dijrcken Henricxzn van der Mijl in de naam van Kathelijn, natuurlijke dochter van wijlen priester Niclaes Henricx van der Mijl, zijn broer, vermeld in een vestbrief te Breda ter zake van een schuld van twee zestien rogs per jaar ten behoeve van Marie dochter van wijlen Willem Peterszn van Aerde met Cornelisen Romboutszn van Hijlaer haar voogd etc.


  2. 3.  Sijmon Claesz van der Mijl Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Niclaes1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1564; Vermeld in akte van het Sint-Lucasgilde of het Gilde van de vijf neringen

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Dordrecht: Door het gilde wordt aan Sijmon Claesz. van der Mijl toestemming verleend om onder bepaalde voorwaarden van de ophef en morgenspraken weg te blijven

    Gezin/Partner: Jenne Everds. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 4.  Jan Claesz van der Mijl Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Niclaes1) is gestorven vóór 5 apr 1603.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Rentmeester van Willem, Grave van den Berg, heer van Bylandt
    • Beroep: van 1578; Protestants predikant
    • vermelding: van 18 apr 1594; Vermeld in verkoopakte
    • vermelding: van 11 jun 1594; Legt voor zijn tante, neef en nicht verklaring af over aflossing schuld
    • vermelding: van 28 aug 1599; Vermeld in geschil te Breda
    • vermelding: van 5 jul 1600; Verkoopt onroerend goed te Breda
    • Beroep: van 1601; Bemiddelde in het huwelijk tussen Adriaen van Son en Maeyken van der Eycken te Amsterdam
    • vermelding: van 23 jan 1601; Vermeld bij huur in Breda

    Aantekeningen:

    Ook vermeld als Jan Claesz van der Myle of Johannis Milius

    Beroep:
    Vermeld als Calvinist
    1578: predikant te Appingedam
    1580-1581: te Breda
    1581-1591: te Delft
    1591-1601: te Breda - prins Maurits heeft bepaald, dat de salarissen van Johannes van der Mijlen en Isaac van den Corput, predikanten in Breda, bepaald zijn op 500 pond per jaar (1591-1592)

    vermelding:
    Akte i.v.m.verkoop huis: Kathelijn Klaes van der Mijl (wed.v. Cornelis Vervloet) en haar voogd Jan van der Mijl; Lijcken (?) Walravens (wed.v. Henrick Kl. v.d. Mijl) en haar voogd Hans v.d. Mijl; Jan van Levelde (?), gemachtigde v. Maeijken Wijgaers.

    vermelding:
    Maeyken Wijgans weduwe van Frans Henricx van der Mijl en namens Cathelijn Frans Henricx van der Mijl, weduwe van Cornelis Verwilt en namens Lijntken Walravens, weduwe van Henrick Frans Henricx van der Mijl machtigen Meester Jan van Beverloo, sieckenbesoecker te Breda, om na drie proclamatiën bij Franck van Ruijtenbroeck, Adriaen Dijrven, notarissen te Breda over te dragen aan Jacoppen mr. Adriaens van Woeringenszn een huis en erf met het ravet of caetspel, genaamd T Cleijn Ravet of Caetspel, te Breda voor de burcht of kasteel. Het verkochte was eigendom van Frans Henricx van der Mijl.
    6-11-1595: Mr. Jan van der Mijl, leeraer des godlijcken woorts binnen Breda, als lasthebber van de crediteuren heeft verklaard dat Jacob wijlen mer Adriaens van Woeringenzn betaald heeft de 50 kar. gld.
    28-1-1595 Breda: Frans Henricx Franszn van der Mijl, timmerman, oud 18 jr., geassisteert met mr. Jan van Beverloo, sieckenbesoecker deser stadt, als gemachtigde van zijn moeder Lijnken Walravens, weduwe van wijlen Henrick Franszn van der Mijl, voor hemzelf als voor zijn broers en zusters, legt een verklaring af met betrekking tot de eerdere verkoop jegens Maeijken, weduwe van Frans Henricxzn van der Mijl, en zijn moeder Lijntken, aan Jacoppen wijlen Mr. Adriaens vna Woeringenszn

    vermelding:
    Johan de Loecker legt een verklaring af. Het betreft een onbesliste onenigheid tussen hem en Jan van de Mijl (als man en voogd van de weduwe van Cornelis Wijnants van Medenblick) waarsch. over betaling van pachters van Niervaart.
    3-9-1599: Op verzoek van Johan de Loecker getuigt Lucas van de Hage over de onenigheid die was ontstaan tussen De Loecker en de weduwe van Cornelis Wijnantssen betreffende zijn hoeve.
    17-4-1600: Johan de Loecker machtigt Adriaen Dijrcx de Jonge om al zijn zaken af te handelen (i.v.m. vorderingen) tegen Jan van den Duijl (als voogd van zijn vrouw) en tegen Jan van der Mijl.
    6-9-1600: Jan Montens stelt zich borg voor de kosten die voortvloeien uit het vonnis tussen Thorn en Jan van der Mijl. De laatste als man/voogd van Agatha Ghijsbrechts, die weduwe was van Cornelis Wijnants van Medenblick.
    29-11-1600: Johan de Loecker legt een verklaring af over het proces dat loopt tussen hem en Jan van der Mijlen. Betreft de verkoop van boomgewas en schaarhout.
    7-12-1600: Jan van der Mijlen verklaart het niet eens te zijn met de absurde ideeën van Jan de Loecker en wil het vonnis afwachten.
    14-12-1600: Op verzoek van Johan (of Jan) de Loecker getuigen Aernout van Sonst en Andries de Cock over de beslissing na een protest en wat er daarna over gezegd is. Betreft Jan van der Mijl en de hoeve die hij van Jan de Loecker gekocht heeft.
    16-06-1601: Op verzoek van Jan de Loeker getuigt Jan Aertssen van Dommelroij (± 54) over het huis waar hij woont sinds de kampmeester van kapitein Andries uit Breda is vertrokken. Vanaf 13-06-1601 wordt het verhuurt aan Jacop Verplancken.
    Voor Jan de Loeker getuigen Cornelis G.J. Lambrechts, Jan G.v. Neten en Melis Janssen over verhuurd huis (niet op tijd voor betaald). Betrokkenen waren Dijrck van Meerlen, Jan van der Mijl, Elias Pilgrim (neef van Andries de Cock) en Ambrosius Martinij.
    Op verzoek van Jan de Loeker getuigt Elisabeth Adriaen Nobel (weduwe van Jan Buijckx) dat de vrouw van Jan van der Mijl haar gevraagd heeft of zij haar huis wilde verhuren aan Ambrosius Martinij.

    vermelding:
    5-7-1600 Breda: Agatha Ghijsbrechtsdr weduwe van Cornelis Wijnants van Medenblick geassisteert met haar man mr. Jannen van der Mijl, dienaer des godlijken woorts te Breda, en in de naam van Janne de Loeker, verkoopt voor 800 kar. gld. aan Mr. Ambrosis Martini, gebouw, erf met stallen, geheeten de huijsing van tHoren, te Breda op de hoek van de School- en de Craenstrate etc.
    9-12-1600: Andries de Cock legt een verklaring af over een eerder protest. Het betreft de ontruiming van het huis dat hij huurt en bewoont. Hij had hier bezwaar tegen en wil weten voor wie de kosten zijn.

    vermelding:
    23-1-1601 Breda: Peeter Jan Peeter Floriszn verklaarde van Mr. Jannen van der Mijlen, dienaer des goddelijcken woorst te Breda, als voogd van de nagelaten weeskinde van wijlen Cornelis Wijnants van Medenblick wettelijk gehuurd te hebben de hoeve, goederen en erfenissen, toebehoren met erf daaraan liggend, die het voorschr. weeskind van Jan de Loeker gekocht en verkregen heeft. Vastgelegd is wat betaald wordt in natura (boter, rogge e.d.) en in geld. etc.
    5-4-1603 Breda: Peeter Jan Floriszn, verklaarde schuldig te zijn aan Aechtken Gijsbrechtsdr, laatst weduwe van Mr. Jan van der Mijl, de som van 184 kar. gld. en 18 st. ter zake van huurpenningen van Johan de Loekers hoeve e.d. te Ghinneken Tulvenhout. Hij verbindt daaraan al zijn peerden, beesten en andere levende have op de hoeve. etc.
    Op 4-05-1608 verklaart Aechtken dat de schuld is voldaan.

    Gezin/Partner: Kristine van Winberg. Kristine is gestorven vóór 27 jun 1599. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Gezin/Partner: Aechje Gijsbertsdr Beijer. Aechje is gestorven vóór 15 apr 1632. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 5.  Hendrik Claes van der Mijl Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Niclaes1)

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1610; Kleermaker
    • vermelding: van 25 aug 1610; Schuld van 113 kgld aan Adriaen Adriaen Claesszn van der Vierstraten





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.