top deco

Jan Jacobs Cotermans

Mannelijk ca. 1562 - 1637  (75 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jan Jacobs Cotermans is geboren circa 1562; is gestorven op 13 jun 1637 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 4 jul 1578; Bouden doet uitspraken over schietpartij
    • vermelding: van 29 dec 1603; Verdeling boedel Jacob Jacobs Cotermans
    • functie: van 1604 tot 26 feb 1634; Diaken bij de doopsgezinde gemeente
    • vermelding: van 6 sep 1604; Voogd van zijn nicht Aechtken, dochter van Anneken Jacop Cotermans
    • vermelding: van 10 mrt 1605; Verkoop huis, erf en hove 'Den Prins van Oranje" te Breda
    • vermelding: van 25 mrt 1605; Verklaring over de verhuur van land op de Teteringschen dijck te Breda
    • Beroep: van 1607; Brouwer in De Witte Haen te Dordrecht
    • vermelding: van 5 1607; Afhandeling nalatenschap van Isack Otten van Eeuwijck
    • vermelding: van 31 jul 1607; Erfgenaam in nalatenschap van Grietgen Jacob Cotermans (de jonge)
    • vermelding: van 9 mei 1613 tot 26 jul 1616; Vermeld als schuldeiser te Breda, wegens geleverde bieren
    • vermelding: van 17 apr 1617; Schuldeiser
    • vermelding: van 17 aug 1623; Afhandeling en verkoop uit de erfenis van Jacob Jacobs (de oude)
    • vermelding: van 1626; Betaalt bij de heffing van de 1000e penning 30 ponden aan de stad Dordrecht
    • vermelding: van 20 nov 1629; Testament bij Notaris Sijmen Muijs te Dordrecht

    Aantekeningen:

    vermelding:
    4-7-1578: Bouden Anthonis Adriaenszn van Loon geassisteert met Adrianen Adriaens Graeuwenszn, verklaarden dat een tijd geleden 'ter quader avontueren gebeurt is' dat door het schieten met een 'buijse', Jan Jacop Jacop Cotermanszn hem Bouden zijn eigen voet geschoten heeft. Jacop de vader van Jan heeft hem daarvoor naar genoegen gecompenseert. Bouden verklaart dat hij Jannen Jacop Jacop Cotermanszn noch bij hemzelf noch bij iemand anders 'ter oirsaecke voors. niet met molesteren en zal in eniger manieren zonder argelist'

    vermelding:
    29-12-1603: afhandeling nalatenschap van Jacob Cotermans en Anneken Jan Jacobsdr zijn huisvrouw;
    In de akte worden de volgende personen vermeld:
    Jan Jacobs Cotermans, Isaack Jacobs Cotermans, Jacob Jacobs Cotermans, Franchois Adrieansse sijdenlaeckencooper tot Dordrecht, als man ende borght van Margrietie Jacobs Cotermans, Dirck Otto van Eeuwijcksone als man ende borght van Marne Jacobs Cotermans; Jenneken Jacobs Cotermans, wettige huisfrouwe van Henrick Cornelis Dyrven geassisteert metten voorss. Dircken Heuren Swaeger als heuren gecoren vooght; De voorss. Jan Jacob Cotermans noch inden name van Michielen Jacobs Cotermans zijn broeder, ende de voorss. Jan inden naeme van Aechthen Adriaen Joosten van Bergen, omberade .. ende moeder aff van? Anneken Jacob Cotermans dr. De voorss. Franchois Adriaenss als tesaamente vooght inden naeme vande kinderen Geeraerts van Bijlaer daer moeder aff was wijlen Cathelijn Jacob Cotermansdr ende Dirck dirckss als behoude zoon ende borght inden name van Cornelie Jacobs Cotermans sijn huisfrouwen moeder,
    kinderen en aanverwanten van wijlen Jacob Cotermans en Anneken Jan Jacobsdr zijn huisfrouw;
    Gedeeld en als onderpand genoemd zijn de huijsinge ende erve twee wooningen met toebehoorte genaemt De Son, gestaen ende gelegen inde Veterstrate genaemt Sint Jansstrate. En op te helft van een huijs ende erve met sijn toebehoorte ende metten stal ende hove daer achter aen gelegen, genaemt den Prince van Oraenjen, gestaen ende gelegen opten Haechdijck alhier. Een huijs ende erve met zijn toebehoorte genaemt het Hamerken, gestaen ende gelegen opt Chinnekenseijnde alhier etc.

    functie:
    Jan Jacopsz. Cotermans, diaken
    Met ‘goede eenicheyt’ van zijn dienst ontslagen ‘overmidts hij langher niet wel machtich was sijn huysghezyn gehoorsaem te regeren’.

    vermelding:
    10-3-1605
    Franchoijs van Veltwijck Aerts zone is gemachtigde van Mr. Geraert Bijlaer, ijsersnijder des Graeffelijckheijts munte van Hollant, als vader en voogd van sijn kinderen bij Lijntken Jacob Cotermans, die zijn huisvrouw was en van Jan Jacob Cotermans, beide wonend in Dordrecht.
    Ter uitvoering van de akte bij Willem van Brouck, notaris te Dordrecht, d.d. 31-1-1605, om het huis en erf aan de hoogstbiedende te verkopen. Jannen Geert Aerts de Wijke is koper van het huis en erf met toebehoren en stallen en hove genaamd "De Roose" en nu "Den Prins van Oraengien"

    vermelding:
    Gijsbrecht Wouter Wouter Stapels sone te Teteringen is de huurder. Jan Jacob Cotermans is partij als voogd van Adriaen Joosten van Bergens weeskind.

    vermelding:
    Jan Jacobsz Cotermans en Michiel Jacobsz Cotermans, brouwers, zijn genoemd als voogden van de weeskinderen van zaliger Mariken Jacop Cotermans, hun zus, geprocureert bij Dirck Otten van Eeuwijck bij de afhandeling van de nalatenschap, waarbij de weeskinderen 2/3 deel erven en Cornelis Pieterssz 1/3 deel. Het betreft onroerend goed in de Kerckstrate te Breda.

    vermelding:
    274v. 17-04-1617. Crijn Cornelisz. Coningh marktschuitvoerder hier ter stede is schuldig aan Jan Jacobsz. Cotermans brouwer in de witte haen te Dordrecht 435 gld 18 st wegens koop en levering van bier, te betalen alle zes maanden met 30 gld. Waarborg een huis en erf gelegen in de Gooistraat, belend W Benjamin Pietersz. Carpentier bakker en O Jan Harmansz. alias Jan Bruijn oog.

    vermelding:
    Geschat vermogen: 30.000 ponden

    vermelding:
    In het testament worden Michiel Jacobs Cotermans en Jan Mathijss backer als testateurs benoemd

    Overleden:
    Jan Jacopsz. Gotermans, sterf hier den 13en juny 1637;
    Overleden toen er een pestepidemie heerste in Dordrecht

    Gezin/Partner: Tanneken Carels van Bouckstaven. Tanneken is gestorven na 20 nov 1629. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Elisabet Jans Cotermans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven na 3 mei 1681.
    2. 3. Cornelia Jans Cotermans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven op 23 jul 1673 in Ravenstein.
    3. 4. Ploenge Jansdr Cotermans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven op 18 dec 1658 in Dordrecht.
    4. 5. Anneken Jans Cotermans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1610 in Dordrecht; is begraven op 31 jul 1662 in Dordrecht.
    5. 6. Maria Jans Cotermans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1615; is gestorven op 10 feb 1637 in Rotterdam; is begraven op 22 feb 1637 in Rotterdam, St. Pieterskerk.
    6. 7. Catarina Jans Cotermans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 4 apr 1627 in Dordrecht; is gestorven op 20 mei 1648 in Dordrecht.


Generatie: 2

  1. 2.  Elisabet Jans Cotermans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is gestorven na 3 mei 1681.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 9 okt 1644; Vermeld bij den bedieninghen des doopsels, ende des avontmaels van de doopsgezinde kerk te Dordrecht
    • vermelding: van 15 aug 1662; Vordering bij Hendrik van Heuven
    • vermelding: van 9 okt 1663; Vertrok in mei 1663 als bejaarde dochter zonder attestatie naar Ravenstein
    • vermelding: van 1678; Transportakte
    • vermelding: van 3 mei 1681; Nalatenschap Alexander Le Clair

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Lijsbet, Jan Jacops Kotermans dochter

    vermelding:
    15-8-1662 voor Notaris Johannes Melanen te Dordrecht: Anthonij van Broeck, getrouwd met joffr. Cornelia Cotermans; Joffr. Elisabeth Cotermans (Haarlem), minderjarige dochter te Dordrecht; Marije, naaste bloedverwanten over het weeskind van joffr. Catharijna Cotermans, haar zuster zaliger, genaamd Johannes van Heuven, de vader van Hendrick van Heuven, tegenwoording wonend in Harlingen in OostVrieslandt. Zij machtigen Dr Johan Schoormans, notaris in Dordrecht?Harlingen?, om uit hun naam 6000 car. gulden te vorderen bij Hendrick van Heuven voor zijn kind voor zijn moederlijke goederen en erfenis volgens het testament dat Hendrick en Catharijna hadden gemaakt op 30-10-1643. Verder verklaarden zij als mede-erfgenamen van Aechien Dircx van Eeeuwijck, hun nicht zaliger, om de nalatenschap van Aechien te aanvaarden.
    NB: Hendrick jansenzn van Heuven, koopman wonend te Dordrecht, is op 16-12-1658 (ondertrouw 14-11-1658) te Harlingen getrouwd met Ariaentie Langhryt wonend te Geertruidenberg

    vermelding:
    Grave 1678: Elisabeth Cotermans meerderjarige jongedochter met de scholtis als momboir transporteert aan Maria Florissen van Gemert weduwe van Willem de Decquere koopman te Grave haar recht, actie en pretentie op de obligatie inhoudende een som van zeshonderd gulden kapitaal ten laste van Anthoni vanden Broeck en Cornelia Cotermans tegen een rente van zes percent dd 22 juni 1665 met de achterstallige rente van dien sedert 22 juni 1668 en haar onderhandse recht ten laste van de voornoemde echtelieden op een som van eenhonderd eenenveertig gulden kapitaal tegen een rente van zes percent dd 19 december 1670 met het verloop van dien en het legaat van eenhonderd gulden per jaar aan comparante door de voornoemde echtelieden haar leven lang gemaakt, beginnende met de dood van voornoemde Anthoni vanden Broeck overleden 10 januari 1674 niet alleen voor zover reeds verschenen, maar ook voor wat nog moet worden betaald tot de sterfdag van comparante toe, onder aftrek van een som van eenhonderd acht gulden 13 stuivers daarop betaald. scholtis, schepenen Simon Bernts en dr Albert de Greve

    vermelding:
    Grave 3-5-1681: Anna Conincx dochter van Jacob Conincx en Maria Cotermans verklaart dat zij als enig nagelaten kind van Maria Cotermans voor een deel is gerechtigd in de erfenis van Alexander Le Clair en dat zij krachtens diens testament voor notaris Philip van Delden dd 14 maart 1680 mede erfgename is; zij weigert die erfenis ten voordele van haar moei Elisabet Cotermans en de kinderen en kindskinderen van haar andere moeien; comparant verklaart verder dat er geen andere broers of zusters van haar moeder in leven zijn dan Elisabeth Cotermans en geen andere kinderen of kindskinderen van haar ooms en tantes dan de kindskinderen van Jacob Cotermans verwekt bij haar moei Anna Cotermans zijnde de kinderen van Wolffganck Cloben en Cornelia Cotermans alsmede een zoon van wijlen Catarina Cotermans verwekt door Hendrick van Heuven wonende te Amsterdam genaamd Johan van Heuren. Getuigen Gerrit Hans en Ermert Peters


  2. 3.  Cornelia Jans Cotermans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is gestorven op 23 jul 1673 in Ravenstein.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 4 mrt 1646; Kopen rente te Cuijk
    • vermelding: van 25 jun 1646; Rente met onderpand te Beers
    • vermelding: van 28 jun 1650; Rente met onderpand te Gassel
    • vermelding: van 15 aug 1662; Vordering bij Hendrik van Heuven

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Hermen Jans aent Hecken en Jenneken Jordens, echtgenoten verkopen aan Anthony vanden Broeck en Cornelia Cotermans een rente van 12 Car. guldens uit hun hofstad en erf, liggende naast Thijs Rutten, de Meent, Hoochgert den Smit

    vermelding:
    25.6.1646 Geeridt Lammerts en zijn echtgenote Geertijen Peeters verklaren elk jaar 21 gulden rente schuldig te zijn aan Anthonij van den Broeck en zijn vrouw Cornelia Cotermans. De schuld is aflosbaar met een kapitaal van 350 gld. Tot onderpand dient een huis met bijbehorend land grenzend aan Coolhoffs camp.

    vermelding:
    Gielis van Rijmsdijck en Alegonda van Osch, echtelieden, vestigen een rente bij Sr. Anthonij van den Broeck en Cornelia Cotermans, echtelieden, waarbij als onderpand wordt genoemd:

    “Huijs ende hoffstadt met ongeverlijck veerthien hollandtsche mergen lands, aen de cappelle gelegen ende Tegenwoordich bij Hendrick Broeren bewoontwordt, vrij erff vuijtgsondert Jaerlijcx ses vat rogge aent gasthuijs tot Grave, drie Philipes gulden aenden Armen tot Gassel ende darden halven Schilt aenden Waltgraeff van Osch”.

    vermelding:
    15-8-1662 voor Notaris Johannes Melanen te Dordrecht: Anthonij van Broeck, getrouwd met joffr. Cornelia Cotermans; Joffr. Elisabeth Cotermans (Haarlem), minderjarige dochter te Dordrecht; Marije, naaste bloedverwanten over het weeskind van joffr. Catharijna Cotermans, haar zuster zaliger, genaamd Johannes van Heuven, de vader van Hendrick van Heuven, tegenwoording wonend in Harlingen in OostVrieslandt. Zij machtigen Dr Johan Schoormans, notaris in Dordrecht?Harlingen?, om uit hun naam 6000 car. gulden te vorderen bij Hendrick van Heuven voor zijn kind voor zijn moederlijke goederen en erfenis volgens het testament dat Hendrick en Catharijna hadden gemaakt op 30-10-1643. Verder verklaarden zij als mede-erfgenamen van Aechien Dircx van Eeeuwijck, hun nicht zaliger, om de nalatenschap van Aechien te aanvaarden.
    NB: Hendrick jansenzn van Heuven, koopman wonend te Dordrecht, is op 16-12-1658 (ondertrouw 14-11-1658) te Harlingen getrouwd met Ariaentie Langhryt wonend te Geertruidenberg

    Overleden:
    Alias van d. Broick

    Cornelia is getrouwd met Gillis Stuwaert op 12 jun 1629 (religious) in Dordrecht. Gillis is gestorven vóór 1646. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Cornelia is getrouwd met Anthonij van den Broeck vóór 1646 (civil). Anthonij is gestorven op 10 jan 1674. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 4.  Ploenge Jansdr Cotermans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is gestorven op 18 dec 1658 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 30 mei 1630 tot mei 1631; Vertrekt van Dordrecht naar Amsterdam
    • vermelding: van 27 mrt 1633 tot 8 mei 1647; Afgezonderd van de doopsgezinde gemeente te Dordrecht

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In mei 1631 'wederom' van Amsterdam

    vermelding:
    Wegens buitenechtelijke gemeenschap met een jongeman buiten de gemeente; in mei 1647 weer opgenomen.

    Overleden:
    Plonya Cotermans, sterf hier den 18 desemb[er] 1658


  4. 5.  Anneken Jans Cotermans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren circa 1610 in Dordrecht; is begraven op 31 jul 1662 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 28 sep 1631; Afgezonderd van de doopsgezinde gemeente te Dordrecht
    • vermelding: van 8 nov 1655; Machtiging voor het voeren van zaak tegen Abraham Cotermans
    • vermelding: van 27 mrt 1668; Erfgenamen Anneken Jans Cotermans verkopen onroerend goed te Dordrecht
    • vermelding: van 3 mei 1681; Nalatenschap Alexander Le Clair

    Aantekeningen:

    vermelding:
    wegens buitentrouw (ander geloof) met Jacop Cotermans

    vermelding:
    8-11-1655 te Dordrecht:
    Juffr. Anna (Jans) Cotermans, als moeder en voogdes van haar minderjarige kinderen bij haar eerste man zaliger, Jacob Cotermans, en jonkheer Wolfgangh Cloben getrouwd met Cornelia Jacob (Michiel)s Cotermans, machtigen Geerit de Rooodre om bij de Hove van Hollandt een zaak te voeren tegen Abraham Cotermans.

    vermelding:
    27-3-1668: De hieronder genoemde erfgenamen verkopen voor f 966-13-0 aan Cornelis Vogel: Een huijs, lootse, beterschappe van eenen Schiptimmerwerff gelegen buijten de cleijne Sluijspoorte aen(de) Noorden dijck buijtens dijcx waer van de Stadt Dordrecht de gront is tusschen den Werff van Hendrick de Groot aen d'eene, en(de) het Erff, gecocht bij Dirck Stoop aen d'andere zijde, sulcx welke van(de) andere gesepareert en affgeheijnicht sal werden
    22-11-1672: Dr. Wolfgangh van Cloven als getrouwt hebbende Cornelia Cotermans Soo voor sijn selve als vervangende hem sterckmakende, ende de rato Caverende voor mr. Petrus ende Cornelis van Cuijckhoven, t'samen kindren van Anna Cotermans in echte gehadt hebbende eerst Jacob Cotermans ende laest Adam van Cuijckhoven, ende bekende indier qualiteijt voor f 515 vercocht te hebben aan Pieter van Slingelant de beterschap van Seecker Erve, lootse ende Thuijn met sijnen toebehooren staende ende gelegen buijten de Cleijne Sluijspoorte deser Stede, de voorsz. Zluijs aen d'eene ende de wegh langhs de Bleijckerije aen d'ander zijde, hebbende voor aende inganck den Noordendijck

    vermelding:
    Grave 3-5-1681: Anna Conincx dochter van Jacob Conincx en Maria Cotermans verklaart dat zij als enig nagelaten kind van Maria Cotermans voor een deel is gerechtigd in de erfenis van Alexander Le Clair en dat zij krachtens diens testament voor notaris Philip van Delden dd 14 maart 1680 mede erfgename is; zij weigert die erfenis ten voordele van haar moei Elisabet Cotermans en de kinderen en kindskinderen van haar andere moeien; comparant verklaart verder dat er geen andere broers of zusters van haar moeder in leven zijn dan Elisabeth Cotermans en geen andere kinderen of kindskinderen van haar ooms en tantes dan de kindskinderen van Jacob Cotermans verwekt bij haar moei Anna Cotermans zijnde de kinderen van Wolffganck Cloben en Cornelia Cotermans alsmede een zoon van wijlen Catarina Cotermans verwekt door Hendrick van Heuren [?] wonende te Amsterdam genaamd Johan van Heuren [?]. Getuigen Gerrit Hans en Ermert Peters

    Begraven:
    Een baer voor de vrou van Adam van Kuijckhove omtrent de nije bruijgh viermaal luijens

    Gezin/Partner: Jacob Michiels Cotermans. Jacob (zoon van Michiel Jacobs Cotermans en Neelten Toonis Toonissen) is geboren circa 1608 in Dordrecht; is begraven op 14 feb 1638 in Dordrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Anneken is getrouwd met Adam van Cuijckhoven op 12 feb 1646 (civil) in Dordrecht. Adam is geboren circa 1604; is begraven op 4 apr 1668 in Dordrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  5. 6.  Maria Jans Cotermans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren circa 1615; is gestorven op 10 feb 1637 in Rotterdam; is begraven op 22 feb 1637 in Rotterdam, St. Pieterskerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 aug 1662; Vordering bij Hendrik van Heuven
    • vermelding: van 3 mei 1681; Nalatenschap Alexander Le Clair

    Aantekeningen:

    vermelding:
    15-8-1662 voor Notaris Johannes Melanen te Dordrecht: Anthonij van Broeck, getrouwd met joffr. Cornelia Cotermans; Joffr. Elisabeth Cotermans (Haarlem), minderjarige dochter te Dordrecht; Marije, naaste bloedverwanten over het weeskind van joffr. Catharijna Cotermans, haar zuster zaliger, genaamd Johannes van Heuven, de vader van Hendrick van Heuven, tegenwoording wonend in Harlingen in OostVrieslandt. Zij machtigen Dr Johan Schoormans, notaris in Dordrecht?Harlingen?, om uit hun naam 6000 car. gulden te vorderen bij Hendrick van Heuven voor zijn kind voor zijn moederlijke goederen en erfenis volgens het testament dat Hendrick en Catharijna hadden gemaakt op 30-10-1643. Verder verklaarden zij als mede-erfgenamen van Aechien Dircx van Eeeuwijck, hun nicht zaliger, om de nalatenschap van Aechien te aanvaarden.
    NB: Hendrick jansenzn van Heuven, koopman wonend te Dordrecht, is op 16-12-1658 (ondertrouw 14-11-1658) te Harlingen getrouwd met Ariaentie Langhryt wonend te Geertruidenberg

    vermelding:
    Grave 3-5-1681: Anna Conincx dochter van Jacob Conincx en Maria Cotermans verklaart dat zij als enig nagelaten kind van Maria Cotermans voor een deel is gerechtigd in de erfenis van Alexander Le Clair en dat zij krachtens diens testament voor notaris Philip van Delden dd 14 maart 1680 mede erfgename is; zij weigert die erfenis ten voordele van haar moei Elisabet Cotermans en de kinderen en kindskinderen van haar andere moeien; comparant verklaart verder dat er geen andere broers of zusters van haar moeder in leven zijn dan Elisabeth Cotermans en geen andere kinderen of kindskinderen van haar ooms en tantes dan de kindskinderen van Jacob Cotermans verwekt bij haar moei Anna Cotermans zijnde de kinderen van Wolffganck Cloben en Cornelia Cotermans alsmede een zoon van wijlen Catarina Cotermans verwekt door Hendrick van Heuren [?] wonende te Amsterdam genaamd Johan van Heuren [?]. Getuigen Gerrit Hans en Ermert Peters

    Overleden:
    Vrouw van Jacob Conincx; Overledene woonde in de Molesteech;
    Overleden toen er een pestepidemie heerste in Dordrecht

    Maria is getrouwd met Jacob Coninck op 13 dec 1636 (civil). Jacob is geboren in Amsterdam; is gestorven in Kopenhagen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 7.  Catarina Jans Cotermans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is gedoopt op 4 apr 1627 in Dordrecht; is gestorven op 20 mei 1648 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van mrt 1656; Uitgestoten uit de doopsgezinde gemeente
    • vermelding: van 15 aug 1662; Vordering bij Hendrik van Heuven

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Vermeld bij den bedieninghen des doopsels, ende des avontmaels

    vermelding:
    Doopsgezinde gemeente Dordrecht: In maart 1656 gaf goudsmid Hendrik van Heuven te kennen "dat onse Saligmaker voor zijn doot nooit en was onsterffelijck geweest, maar was na Sijn doot onsterffelijck geworden". Nu stond Van Heuven toch al in een slechte reuk bij de gemeente. Hoewel getrouwd met Katelijntje Cotermans, dochter van diaken Jan Cotermans, had hij in 1652 geslapen met zijn dienstmaagd Heiltie, die vervolgens zwanger was geworden. Dit alles bij elkaar was waarschijnlijk voldoende om hem van de gemeente af te zonderen.
    NB: Katelijntje was al gestorven in 1648...

    vermelding:
    15-8-1662 voor Notaris Johannes Melanen te Dordrecht: Anthonij van Broeck, getrouwd met joffr. Cornelia Cotermans; Joffr. Elisabeth Cotermans (Haarlem), minderjarige dochter te Dordrecht; Marije, naaste bloedverwanten over het weeskind van joffr. Catharijna Cotermans, haar zuster zaliger, genaamd Johannes van Heuven, de vader van Hendrick van Heuven, tegenwoording wonend in Harlingen in OostVrieslandt. Zij machtigen Dr Johan Schoormans, notaris in Dordrecht?Harlingen?, om uit hun naam 6000 car. gulden te vorderen bij Hendrick van Heuven voor zijn kind voor zijn moederlijke goederen en erfenis volgens het testament dat Hendrick en Catharijna hadden gemaakt op 30-10-1643. Verder verklaarden zij als mede-erfgenamen van Aechien Dircx van Eeeuwijck, hun nicht zaliger, om de nalatenschap van Aechien te aanvaarden.
    NB: Hendrick jansenzn van Heuven, koopman wonend te Dordrecht, is op 16-12-1658 (ondertrouw 14-11-1658) te Harlingen getrouwd met Ariaentie Langhryt wonend te Geertruidenberg

    Overleden:
    Katelijnge Jan Cotermans, Heindrick van Heuvens vrou, sterf hier 20ten meye.

    Catarina is getrouwd met Hendrik Jans van Heuven op 27 jan 1646 (civil) in Amsterdam. Hendrik is geboren in Utrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 8. Johannes van Heuven  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1647.


Generatie: 3

  1. 8.  Johannes van Heuven Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Catarina2, 1.Jan1) is geboren circa 1647.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 aug 1662; Vordering bij Hendrik van Heuven

    Aantekeningen:

    vermelding:
    15-8-1662 voor Notaris Johannes Melanen te Dordrecht: Anthonij van Broeck, getrouwd met joffr. Cornelia Cotermans; Joffr. Elisabeth Cotermans (Haarlem), minderjarige dochter te Dordrecht; Marije, naaste bloedverwanten over het weeskind van joffr. Catharijna Cotermans, haar zuster zaliger, genaamd Johannes van Heuven, de vader van Hendrick van Heuven, tegenwoording wonend in Harlingen in OostVrieslandt. Zij machtigen Dr Johan Schoormans, notaris in Dordrecht?Harlingen?, om uit hun naam 6000 car. gulden te vorderen bij Hendrick van Heuven voor zijn kind voor zijn moederlijke goederen en erfenis volgens het testament dat Hendrick en Catharijna hadden gemaakt op 30-10-1643. Verder verklaarden zij als mede-erfgenamen van Aechien Dircx van Eeeuwijck, hun nicht zaliger, om de nalatenschap van Aechien te aanvaarden.
    NB: Hendrick jansenzn van Heuven, koopman wonend te Dordrecht, is op 16-12-1658 (ondertrouw 14-11-1658) te Harlingen getrouwd met Ariaentie Langhryt wonend te Geertruidenberg





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.