top deco

Leentgen Huijgen Verboom

Vrouwelijk 1603 - 1666  (63 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Leentgen Huijgen Verboom is geboren op 4 aug 1603; is gestorven op 25 okt 1666.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 29 jan 1631; Vermeld in boeken weeskamer Rotterdam
    • vermelding: van 28 mei 1632; Machtiging
    • vermelding: van 13 sep 1634; Testament
    • vermelding: van 17 jun 1636; Arbitrage te Rotterdam
    • vermelding: van 2 okt 1648; Kwitantie
    • vermelding: van 24 dec 1653; Overeenkomst te Rotterdam
    • vermelding: van 6 apr 1656; Aanzegging bij notaris Jacobus Delphius te Rotterdam
    • vermelding: van 10 okt 1660; Testament
    • vermelding: van 22 jul 1664; Testament
    • vermelding: van 3 jun 1665; Verklaring over beëindiging voogdijschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Weeskamer Rotterdam: Vermelding van Huych Adriaensz. Verboom, cruydenier ln De Waschbodem, en zijn nakomelingen.
    Op 29-1-1631 wordt de eerste registratie gedaan door de weeskamer na het overlijden van Huijch Adriaensz. Ook zijn echtgenote Geertgen Jansdr. staat dan als overleden vermeld.
    Op 26-5-1631 wordt de winkelinventaris van de overleden Huijch verkocht.
    Op 3-6-1633 ook een registratie in het weesboek, waarbij ook is genoemd de erfenis door de 11 kinderen van Huych Adriaensz Verboom van oudoom Huych Hugez. onder restrictie van vruchtgebruik door Geertgen Jansdr. (testament van oudoom waarschijnlijk opgemaakt voor haar overlijden); Jan Huygenz. ontvangt legaat van nicht Barbara Cornelisdr. Verboom.
    Op 28-7-1634 wordt een akte voor de boedelscheiding opgemaakt. Verdeling wezenstaatboek op 19-10-1635. Afhandeling door de weeskamer op 20-12-1641.
    In 1633 wordt gesproken over 7 meerderjarige voorkinderen en 4 nakinderen.
    Testament van Geertgen Jansdr en Huych Adriaensz voor notaris Jacob Symonsz. 18-10-1616.
    Testament van weduwnaar Huych Adriaensz. Verboom voor nots. Jacob Symonsz. op 22-7-1619.
    Genoemde kinderen uit het eerste huwelijk met Geertgen Jansdr:
    - Neeltgen Huygendr. (overleden voor 28-5-1631, X Cornelis Cotermans te Dordrecht; acc. met de andere voor- en nakinderen, nots. Daniel Eelbo 28-5-1631 geen kinderen)
    - Adriaen Huijgenz. (ook voogd)
    - Leendert Huijgenz., geb. voor of in 1600 (“boven 30 jaar”, afrek. 29-1-1631), overleden voor 26-1-1635
    - Jan Huijgenz. de Oude, geb. voor of in 1600/01 (“boven 30 jaar”) (afrek. 29-1-1631), overleden voor 26-1-1635)
    - Geertruijt Huygen (X Jacob Paets, brouwer in De Druijf; uit voogdij 12-9-1642) Vermeld als dochter van Joostgen Dircxdr
    Kinderen uit het tweede huwelijk (met Joostje Diricx).
    - Jan Huygen de Jonge Verboom, geb. ca. 1611 (uit voogdij 9-6-1634) overleden voor 12-1-1637.
    - Barbara Huijgendr., geb. ca. 1612 (X Nicolaes van Hairwijck apothecaris, aanw. 3-6-1633, zij uit voogdij 9-6-1634)
    - Niesgen Huygendr.Verboom, geb. ca. 1613 (X Jacob Leendertsz. Verboom, uit voogdij 12-10-1635)
    - Huych Huygenz., geb. ca. 1618 (uit voogdij en afrek. 21-12-1641; voor 1/15 part erfgenaam van vader)

    Genoemde voogden: Adriaen Leendertsz. Besemer, raedt en vroetschap Rotterdam., burgemr. en cruydenier (1631); Jan Henricksz. Rotshouck (1633, 1641), zwager van de kinderen; Eevert Jansz. Santacker, oom van de kinderen (1631, 1633, 1641); Adriaen Huijgen cruydenier, broer van de kinderen (1631); Cornelis Fransz. van Dorsten (1641), zwager van de kinderen.

    vermelding:
    Rotterdam: Goris van der Heyde weduwnaar van Annitge Huygen, Cornelis Fransz van Dost man van Ermptgen Huygen, Jan Hendricx Rotshoeck man van Leentge Huygen voor zichzelf en met Adriaen Huygen tevens als voogden over de minderjarige Jan Huygen de Jonge, Niesge Huygen, Huych Huygen,Dirck Huygen, Geertge Huygen, en Cornelis Huygen, alsmede Abraham Crijnen man van Joosge Dircx die weduwe was van Huych Ariensz, Leendert Huygen, Jan Huygen den Oude allen erfgenamen van Huych Ariensz in de Wasboom, machtigen Adriaen Huygen Verboom alhier, te Delft, Den Briel en elders de eigendom van de verkochte huizen en erven over te dragen.

    vermelding:
    Jan Heyndricxsz Rotshoeck en zijn vrouw Leentge Huygen Verboom van de Hoochstraet, hoek Oude Kerckstraet, maken een wederzijds testament.

    vermelding:
    Adryaen Huygen Verboom en Jan Heynricksz Rotshouck man van Leentgen Huygen Verboom, als testamentair voogden over de minderjarige kinderen van Huych Aryensz Verboom, mr. Franchoys Verboom man van Barbara Huygen Verboom advocaet, en Jacob Verboom man van Niesgen Huygen Verboom laeckencooper, hebben een geschil met Cornelis Franssen van Dosten man van Ermpgen Huyghen Verboom Dordrecht, over drie rentebrieven ten laste van Phillips Jansz scheepmaecker Berchsenhouck, Jan Engelen schipper, Meritgen Jans weduwe van Daniel Baerthoutsz, die in de boedel gevonden zijn van Leendert Huygen Verboom zoon van Huych Adriaensz Verboom, arbiters zijn mr. Niclaes van Sorgen advocaet, Cornelis Bosch advocaet, Andries Ruyl advocaet.

    vermelding:
    Wijnant Gillisz van Eyck, coopman te Schiedam, voor zichzelf, Jan Schouten, apotekaris te Enchuysen, man van Fennetje Claesdr, mede voor Emmetje Claesdr, weduwe van Wouter Heyndricx en voor Maertje Claesdr, de zuster van zijn vrouw, mede te Enchuysen, Jan Heyndricx Rotshouck, man van Leentjen Huygen Boon, meester Franchois Verboon, bailliu, man van Barbara Huygen Verboon, Jacob Verboon, man van Niesjen Huygen Verboon, gezamenlijk mede voor Cornelis Fransz van Dorsten, man van Ermtjen Huygen Verboon, en Hugo Huygens Verboon, allen erfgenamen van Huygh Leenderts, suyvelvercooper, hebben van Geertje Claesdr, weduwe van Evert Jans Santacker, 1200 gulden ontvangen. Dit in voldoening van de goederen die Santacker van voorn. Huygh Leenderts volgens het testament, gepasseerd op 19-06-1549 voor notaris Salomon Leenderts van der Wuert te Leyden, zijn leven lang mocht gebruiken

    vermelding:
    Jacob Verboom die 2 vierde delen van de brouwerij Van de Haen eerder genoemd De Bijl verkocht heeft aan Jan Henricxz Rotshouck en Franchois de Wildemans, belooft als er meer dan de 80e en 40e penningen geëist wordt, hij zal betalen.
    Verder is conditie dat 1/12e deel dat hij nog bezit in de brouwerij eerst aan Rotshouck en Wildemans aangeboden zal worden als hij het wil verkopen.

    vermelding:
    Op verzoek van Jacob Verboom, man van Angenieken Huygensdr Verboom, zuster en mede erfgename van Leendert Huygen Verboom en Jan Huygen Verboom den Ouden, haar broers, vervoegt de notaris zich bij Jan Heindericxsz Rotshouck, man van Leentgen Huygensdr Verboom, bij Franchoys Verboom, man van Barbara Huygensdr Verboom, bij Dirck Huygensz Verboom, bij Jacob Paets, man van Geertgen Huygensdr Verboom en bij Aeltge Steen, weduwe van Cornelis Huygensz Verboom, mede erfgenamen van Leendert Huygensz Verboom en Jan Huygensz Verboom den Ouden en hen te insinueren een custingbrief te betalen ten bate van Pieter Hoecklant, apotheker te Dordrecht. De geinsinueerden antwoorden in meerderheid dat zij deze last zullen dragen. Tussen de pagina' s van deze insinuatie is een uittreksel uit de boedeldeling gevoegd.

    vermelding:
    Dirck Huygen Verboom, wonende in de Nieupoort benoemt zijn zuster Geertruyt Huygen Verboom, die getrouwd is met Jacob Paats, capiteyn, tot zijn erfgename.
    Bij vooroverlijden van zijn zuster zijn er legaten voor de armen van de Remonstrantse gemeente, het Weeshuis, Aryen Huygen Verboom, Ermtgen Huygen Verboom, die getrouwd is met Cornelis Fransz van Dorsten, wonende te Dordrecht, zijn zusters Leentgen, Barbara en Niesgen, drie kinderen van zijn overleden broer Cornelis, zijn schoonvader Abram Crijnen Vermeer en Maritgen Cort, de dienstmaecht.
    Rosenobels zijn er voor Lijsbeth Pietersdr, vrouw van Jan de Jonge en Leuntgen Potter.

    vermelding:
    Jan Heindrixsz Rotshouck, oud capiteyn van de Burgerie, en zijn vrouw Helena Huygensdr Verboom herroepen hun testament van 13 september 1634, gepasseerd voor notaris Adriaen Kieboom, en maken bij deze een nieuw testament. Zij benoemen elkaar tot erfgenaam. De langstlevende van hun beiden zal hun nu nog onmodige dochter Helena Rotshouck verder moeten opvoeden. Hun nog ongehuwde zoon Heindrick en dochter Helena zullen een bedrag van 2500 gulden moeten ontvangen ter compensatie voor hetgeen zij als uitzet aan hun gehuwde dochters, genaamd Agnietge en Geertruyt Rotshouck, hebben gegeven. Zij maken een bepaling ten aan zien van Johan Maertensz Rotshouck, de enige nagelaten zoon van hun overleden dochter Geertruyt.

    vermelding:
    Maria van Rijck, wonende op het Westnieuwelant, weduwe en boedelhoudster van Jacob Roscam, in zijn leven drogist, verklaart op verzoek van Leentge Huijgen Verboom, weduwe van Jan Henricxs Rotshouk, dat haar man mede-voogd was over Josina Jacobsdr Roscam, dochter van genoemde Jacob Roscam en de nalatenschap van haar moeders- en vaderszijde. Deze voogdij is door zijn overlijden op 26/07/1664 beeindigd. Comparante Maria van Rijck verklaart verder van Leentge Huijgen te hebben ontvangen de inventaris en enige bijbehorende stukken van genoemde nalatenschap.

    Leentgen is getrouwd met Jan Hendricksz Rotshouck op 22 mrt 1626 (civil) in Rotterdam. Jan (zoon van Hendrick Rotshouck) is geboren in 1599; is begraven op 27 jul 1664 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Angenietge Rotshouck  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is begraven op 19 aug 1657 in Rotterdam.
    2. 3. Hugo Rotshouck  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 8 dec 1635 in Rotterdam.


Generatie: 2

  1. 2.  Angenietge Rotshouck Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leentgen1) is begraven op 19 aug 1657 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 24 dec 1653; Overeenkomst te Rotterdam
    • vermelding: van 12 dec 1657; Boedelinventaris van Franchoys Wildemans en zijn vrouw za. Angenietge Rotshouck

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Jacob Verboom die 2 vierde delen van de brouwerij Van de Haen eerder genoemd De Bijl verkocht heeft aan Jan Henricxz Rotshouck en Franchois de Wildemans, belooft als er meer dan de 80e en 40e penningen geëist wordt, hij zal betalen.
    Verder is conditie dat 1/12e deel dat hij nog bezit in de brouwerij eerst aan Rotshouck en Wildemans aangeboden zal worden als hij het wil verkopen.

    vermelding:
    gemaakt ten overstaan van haar ouders, Jan Hendrick Rotshouck en Leentgen Huygen Verboom.
    Uitstaande tegoeden van:
    -Jacob Paets, brouwer in "de Druyff"
    -Samuel de Back, voor mouten
    -van Stigt, brander
    -Joris Petrus, voor de huur van het huis aan de mouterij
    -Aert Jans Kelck, voor huishuur
    -Willem Hendricx Rotshouck, voor het huren van de caey
    -Adriaen van der Cnap, voor huur van de zolder
    -het deel van de erfenis van Mayken en Metgen Wildemans, halfzusters
    van Franchoys Wildemans voorn. van vaders zijde.
    Schulden aan:
    -Jan Hendrick Rotshouck,
    -Christiaen Bos, voor een paard
    -Coenraet Jans Coch, pachter ven de turf en de kolen
    -Floris Pieters, voor het weiden van een paard
    -Jan Jacob Cnugse
    -Pouwels van Poeters (of van 't Eeters)
    -Ghijsbert de Leeu
    -Sijmon van 't Eeters, voor en paar schoenen
    -Marcelis Hoefnaegel, cleermaeker
    -Jeronimus Rotshouck, over geleverd brood
    -de ontvanger Blanckert
    -Barent de cleermaeker
    -Anthony van Berkel, over de huur van de mouterij
    -Cathalijntge Tienen, over huishuur
    -van der Waerden, over de koop van een paard
    -Jacob Paets, voor de levering van moutkolen
    -Hendrick Rotshouck
    -Samuel de Back
    -de brouwer Piek
    Verdeling van de bovenstaande overschietende penningen tussen Franchoys de Wildemans en Jan Hendricx Rotshouck.
    Wildemans heeft aan Jacob Verboom al 62 gulden betaald.
    In een aanhangsel varklaren Franchoys de Wildemans en Jan Hendricx Rotshouck akkoord te zijn met de verdeling.

    Angenietge is getrouwd met Franchois de Wildemans op 2 nov 1653 (civil) in Rotterdam. Franchois (zoon van Adriaen Dircxs de Wildemans en Maertge Frans van Polanen) is geboren circa 1630 in Vianen. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 4. Johanna Maria Wildemans  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gedoopt op 17 jun 1656 in Rotterdam.

  2. 3.  Hugo Rotshouck Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Leentgen1) is gedoopt op 8 dec 1635 in Rotterdam.


Generatie: 3

  1. 4.  Johanna Maria Wildemans Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Angenietge2, 1.Leentgen1) is gedoopt op 17 jun 1656 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    Doop gereformeerd





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.