top deco

Jan Aertsz van Polanen

Mannelijk ca. 1602 - 1664  (~ 62 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jan Aertsz van Polanen is geboren circa 1602; is begraven op 10 jun 1664 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Verkoopakte bij Notaris Hartman de Custer
    • Beroep: Scheepstimmerman
    • vermelding: van 23 mrt 1647; Kwitantie
    • vermelding: van 23 mrt 1647; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 14 sep 1651; Transportakte
    • vermelding: van 5 feb 1652; Verkoopakte bij Notaris Arnout Wagensvelt
    • vermelding: van 11 mrt 1652; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 31 aug 1652; Machtiging
    • vermelding: van 19 dec 1652; Kwitantie bij notaris Vitus Mustelius Woutersz
    • vermelding: van 25 aug 1655; Attestatie bij notaris Jacobus Delphius
    • vermelding: van 12 jan 1656; Verkoopakte
    • vermelding: van 11 mei 1656; Attestatie
    • vermelding: van 2 jun 1656; Insinuatie of aanzegging
    • vermelding: van 13 dec 1656; Attestatie bij notaris Isaac Dz Troost
    • vermelding: van 5 mei 1658; Huwelijksvoorwaarden

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Cornelis Barentsz Rees verklaart voor 3.100 gld. per 01/05/1649 aan Leonardt Benoijse van der Gesp een huis, gelegen aan de oostzijde van de Draeijstraet, verkocht te hebben. Belending: Cornelis Barentsz Rees, Pieter Joosten en de werf van Jan Adrijaensz van Polanen.
    1.500 gld. is contant te betalen, restant jaarlijks met 100 gld. af te lossen.Div. bepalingen worden opgenomen.

    vermelding:
    Jan Aertsz van Planen, meester-scheeptimmerman, namens zijn vrouw Lijntge Pieters van Bruinesteyn, en Pieter Pietersen van Bruinestein, bekennen hun legaat in de erfenis van Jan Maertensz van Vissennaken ontvangen te hebben van Matthijs van Lobbrecht, secretaris van Vreeswijck (alias de Vaert) als man van Aeltgen Adriaens Vredenrijck-erfgename van Jan Maertensz.
    Lijntge en Pieterij waren gelegateerd in het testament d.d. 11-05-1646 voor schout en schepenen te Vreeswijck voor resp. 300 en 100 gulden.
    N.B. zie ook aktes 278 en 279.

    vermelding:
    Jan Aertsz van Planen, meester-scheeptimmerman, bekent 100 gulden schuldig te zijn aan Matthijs van Lobbrecht, secretaris van Vreeswijck, wegens een handel in koopmanschappen met wijlen Jan Maertensz van Vissennaken. Hij betaalt 70 gulden middels een tegoed van 70 gulden van Machteltge Cornelis; voor het restant doet hij een betalingsbelofte.

    vermelding:
    Cornelis Joosten Roos, grofsmit, draagt de schuld van 420 gulden over aan Wouter Pietersz Kerf, koopman in iser.
    De schuld is op 28-8-1651 door Jan Aertsen van Planen, scheepmaker, als schuldenaar, en Jannes Waerts, makelaer, als zijn borg bij deze notaris verleden ten behoeve van Cornelis.
    Cornelis zegt volledig betaald te zijn, in mindering van de grotere schuld die Kerf aan hem heeft voor geleverd iserwerk.

    vermelding:
    Jan Aersse van Polanen, scheepstimmerman, verkoopt aan Cornelis Verhaven, houtcooper en out-schepen, zijn deel in de Pinas, liggende voor verkoper's werf, voor 914 gld.

    vermelding:
    Elisabet Lackers, weduwe van Anthoni van Middelhove, wonende te Dordrecht, verklaart 1200 gulden schuldig te zijn aan Matthijs van Rossum, pasteibakker. Tot onderpand stelt zij een obligatie die ten behoeve van haar op 11-11-1650 is verleden door Jan Aartse van Polanen, scheepmaker.

    vermelding:
    Niclaes Caller, coopman te Enchuijsen, machtigt Leonard van Zijl, notaris en procureur, om het vonnis uit te laten voeren tegen Jan Adriaens van Polanen, scheeptimmerman.

    vermelding:
    Jan Arentsz van Polanen, scheepstimmerman, heeft het nieuw gebouwde schip “De Roscam” overgedragen aan de eigenaar schipper Jan Leendertsz Roscam wonend te Zierikzee. De opdracht is gedaan op 16 april 1652, en is daarna volledig betaalt, Jan Arentsz van Polanen is daar voldaan over.

    vermelding:
    Verklaring op verzoek van Hendrick Jansz Vervoorn, schipper te Ravesteijn.
    Jan Aryensz van Polanen, en Frans Jansz, beiden scheeptimmerluyden waren vorig jaar april aanwezig op van Polanens werf voor aanbesteding van een nieuw kaagschip aan Cornelis Jansz en Harman Gerritsz, scheepmakers te IJselmonde. Ze waren getuige dat er voor het schip werd afgesproken dat deze dezelfde buitenafmetingen moest hebben als zijn huidige (o.a. lang 50 voet), echter met een groter ruim en roef.

    vermelding:
    Jan Adriaensen van Planen, scheepstimmerman, wonende aan de Boompjes, verkoopt een jacht aan Bartholomees Cornelisen van der Hoeck.

    vermelding:
    Verklaring voor de voogden en familieleden van Franchijne Jeronimus, dochter van wijlen Jeronimus van Rotshouck.
    Jacobmijntgen Cadus, oud 56 jaar, ongehuwd, verklaart de bovengenoemde Franchijne een 4 ½ jaar op kosten van requiranten in huis te hebben gehad. Ze moet constateren dat Franchyne onbekwaam is om voor zichzelf te zorgen; zij heeft minder verstand als kinderen van acht jaar, ter-wijl ze 27 jaar oud is; daarenboven is zij manziek. Onlangs zijn zij uitgenodigd bij Elsken Verboom, weduwe van Leonard Verboom. Onder het voorwendsel dat er 'mooi goed' voor haar te zien was, is Franchyne met Elsken, haar dienstmeid Brechgen en ene Jan Arentsz van Polaenen in een kamer apart gegaan. Jan is scheeptimmerman en weduwnaar. Toen zij er allen weer uitkwamen, zei de dienstmeid 'het is al beklonken', niet vermoedend wat er mee werd bedoeld. De volgende dag is de dochter van Jan van Polaenen Franchyne komen roepen en is Franchyne spoorslags verdwenen.

    vermelding:
    Notaris gaat in opdracht van Jan Ariensz van Planen, meester-scheepstimmerman, naar Jan Jacobsz Kooper, koperslager, om de woon-en verblijfplaats te achterhalen van Franchyntge Hieroniemus, bejaarde dochter. Van Planen was voogd over haar en heeft een officiele huwelijkstoezegging van haar.
    Kooper geeft als antwoord, dat Franchyntge weliswaar bij hem heeft "gelogeerd", doch bij hem is weggegaan en hij niet weet of ze nog terugkomt.

    vermelding:
    Jan Adriaensz van Polanen, scheeptimmerman van 54 jaar, verklaart op verzoek van Jan Engelbrechtsz Vijftigschil, dat Vijftichschil op 31 mei 1641 aan Adriaen Ernestus een huis en erf aan de Boomkens aan de Merwe heeft overgedragen, gelegen ten westen van Van Polanen en strekkende tot 18 voet in de loots van de scheepstimmerwerf van Van Polanen. Ernestus heeft het huis en erf verkocht aan Frederick Pietersz van Holst, die een muur gemaakt heeft. Van Polanen heeft hier niet voor betaald. Over de balken in de muur zijn afspraken gemaakt tussen Van Holst en Vijftigschil.

    vermelding:
    Jan Ariensz van Pilanen, weduwnaar van Lijntge Pieters, toekomstige bruidegom, sluit een contract van huwelijksvoorwaarden met Jannetge Dircxs, weduwe van Robbert Robbertsz.

    Begraven:
    Overledene was weduwnaar

    Jan is getrouwd met Lijntge Pieters van Bruinesteyn vóór 23 mrt 1647 (civil). Lijntge is begraven op 11 apr 1655 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Gezin/Partner: Jannetje Dirks. Jannetje is geboren circa 1623; is gestorven vóór 10 jun 1664. [Gezinsblad] [Familiekaart]





Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.