Balten Adriaensz Boel

Mannelijk 1631 - vóór 1679  (< 48 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Balten Adriaensz Boel 
  Roepnaam Balthus 
  Geboren 1631  Teckop Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding van 22 nov 1653  [2
  Huwelijkse voorwaarden 
  • Woerden 22-11-1653: Balten Ariens Boell, jongezel wionend te Teccop, toekomstig bruidegom geassisteerd met Jan Jans van Roijen, zijn swager en Heijndrick Jacobs Verlaen, hoog heemraad van Groote Waterschap van Woerden, zijn oom en Aechgen Gijsberts Geestdorp, jongedochter wonend op Geestdorp , toekomstige bruid, geassisteerd met Gijsbert van Geestdorp, haar vader, Philips Jans Geestdorp, oud burgemeester van Woerden en Gerrit Jans Geestdorp, mitsg. Maerten Gerrits Verlaen, haar ooms van vaders en moederszijde maken de huwelijkse voorwaarden.
  vermelding van 27 mrt 1655  [2
  Afhandeling nalatenschap Jan Ariensz Boell 
  • Woerden: 27-3-1655: Heijndrick Ariens Boell voor hemzelf en als oom en voogd van de twee weeskinderen van Franck Ariens Boell, en voogd van de vijf weeskinderen van Cornelis Ariens Boell, beide zijn overleden broers, Joost Ariens Boell, voor hemzelf, Lijsbeth Ariens Boell, weduwe van Jan Jansz van Roijen, geassisteert met haar voogd Mathijs van Roijen, schout in Camerick mijzijde, Cornelis Dircks Maendach, man en voogt van Gerrichgen Ariensdr, en Tijs Tijs Bosch vander Grift getrouwd met Aechgen Ariens Boell allen ten ene zijde en Balthen Ariensz Boell wonend in Teccop en andere zijde, gezamenlijke erfgenamen van Jan Ariensz Boell, zonder 'blijckende geboorte deser werelt' overleden in Teccop in zijn leven broer, zwager en oom van de hierboven vermelde personen. De erfgenamen zijn naar genoegen uitgekocht door Balthen Ariens Boell aangaande de gehele erfenis, ieder voor een zevende deel van 150 car. guldens.
   In akte van zelfde datum wordt Baltus Ariensz Boel door de erfgenamen gemachtigd tot verkoop van een perceel land gelegen te Teckop
  vermelding van 28 mrt 1663  [2
  Vermeld in notariële akte 
  • Woerden 28-3-1663: Teunis Hendircks Verlaen, 54 jr, Cornelis Cornelis Boel, 53 jr, Marten Geritsen Verlaen, 67 jr, Gillis ? van Heusden, 35 jr en Balsen Ariens Boel, 32 jr allen wonen in Teccop onder Woerden leggen een verklaring af over een schuld
  vermelding van 4 okt 1666  [2
  Benoemd als voogd 
  • Kamerik 4-10-1666: Neeltje Hendricx Verlaen weduwe en Boedelhoudster van Zegrom Claesz van Bosch, benoemt haar neef Balten Adriaens Boel tot voogd
  vermelding van 4 dec 1666  [2
  Vermeld in testament 
  • Kamerik voor schout en schepenen, 4-12-1666: Neeltjen Hendrickx Verlaen, weduwe? van Segerum Claes van Bosch maakt haar testament. Zij herroept alle voorgaande testamenten. Zij vermaakt onder voorwaarden aan het Heilige Geest Huis Armen te Kamerik (1.000 car. gld), aan (haar neef) Balten Adriaens Boel en aan Jan Mathijs Bijstervelt (500 car. gld)
  vermelding van 2 jan 1668  [2
  Vermeld als oom van Sijmon Cornelis Boel 
  • 2-1-1668 voor Schout en schepenen: Sijmon Cornelisz Boell, waard en herbergier, wonend te Woerden buiten de Hofpoort in de Herberge alwaar de ‘Winthont? aldaer uithangt’ verklaart dat hij van Elbert Cornelis Spruijt het voorschreven huis met al zijn toebehoren heeft gekocht op welke hij enige weinige pen(nninge) had bet(aald). En dat hem alsnu ongelegen is om de rest volgens de voorschreven termijnen te betalen.
   In de overeenkomst tussen Sijmon Boell en Elbert Spruijt wordt Balsen Adriaens Boel, zijn oom, gemachtigd om voor het gerecht van de stad Woerden te compareren en aldaar het voorschreven huis te transporteren, cederen en in eigendom over te geven aan en ten behoeve van voornoemde Spruijt.
  vermelding van 30 apr 1671  [3
  Vermeld in testament Neeltjen Hendr. Verlaen 
  • 30-4-1671 Voor Hubert van Gorcum notaris te Kamerik en voor de schout en schepenen van Kamerik: Neeltjen Hendr. Verlaen, huisvrouw van Cornelis Cornelissen Gansevanger, wonend in de Houdijck legt haar laatste wil vast.
   Zij wil dat bij de christelijke begrafenis de rouwmaaltijd ten huize van Johan Freser, schout tot Kamerik, gehouden zal worden.
   Zij vernietigt het testament van 28-1-1667, de opene brieven met haar man bij het Hof van Utrecht op 17-1-1667?
   Zij verklaart te prelegateren aan Henderick Jacobs Verlaen, zoon van Jacob Jacobs Verlaen de som van 400 car. gld.. Zij legateert aan de kinderen van Balthuis Ariens Boel, aan de kinderen van Reijer Jansz Schoenmaker, aan de kinderen van Jan Mathijs Bijstervelt en aan de Kinderen van Jacob Jacobsz Verlaen voorschr. Ieder de som van 400 car. gld. Makende voor de 4 ‘staecken’ 1600 car. gld. mits dat de kinderen ouders leven lang gedurende of tot getrouwens toe de renten van de voorschr. kinderen ieders gelegateerde 400 gld. zullen genieten.
   Zij laat na de roerende en onroerende goederen aan de erfgenamen Balthus Ariensz Boel, Jacob Jacobs Verlaen, Jan Mathijs Bijstervelt en Reijer Jansz Schoenmaker, ieder voor een ‘staeck’ en de kinderen van Cornelis Hendricksz Verlaen mede voor een ‘staeck’ of bij vooroverlijden van één van de erfgenamen hun wettige nakomelingen. Onder voorwaarden voor de kinderen van Cornelis Hendricksz Verlaen.
  vermelding van 30 jan 1675  [4
  Vermeld in notariële akte 
  • Utrecht 30-1-1675: Elisabeth Willemsdochter, wed. Baudewyn van Cortehoeff in leven secretaris van Amsterdam, machtigt NN van Gorcum, advocaet ende procureur tot Woerden om te procederen, speciaal tegen Gerrit Janss Geesdorp en de erven van Baltus Arienss Boell en erven van Ghysbert Janss Geesdorp
  Overleden vóór 4 apr 1679  [5
  vermelding van 4 apr 1679  [2
  Vermeld in notariële akte 
  • Woerden 4-4-1679: Jan, Hendrick en Reijer Gijsbertsen Geestdorp, Elbert Baltens Spruijt als voogd van Aeghien Gijsbertsdr Geestdorp weduwe en boedelhoudster van Baltus Aerts Boel en Antoni Jansz vander Ceul? als in echte hebbende Meijntgen Gijsberts Geestdorp tesamen kinderen en erfgenamen van het overleden echtpaar Gijsbert Jansz Geestdorp en Marritgen Gerrits Verlaen, machtigen twee advocaten om namens hen zaken te doen.
  vermelding van 13 aug 1680  [2
  Vermeld in rechtspraak Teckop 
  • Rechtspraak Teckop: 13-8-1680: inzake kwestie met de crediteuren van de weduwe van Balten Ariense Boell. Eiseres is Neeltje Tijssen Bosch, meerderjarige dochter van zal. Tijs Tijssen Bosch. Betreft land in Teccop dat Balten Ariense Boell als voogd van Neeltje schuldig is gebleven.
  Getuige bij Gezin: Maerten Willemsz / Dievertgen Gijsbertsdr Geestdorp (Verwantschap: licence) 
  Getuige bij Gezin: Cors Cornelis van der Croef / Fuijsje Cornelis Boel (Verwantschap: licence) 
  Persoon-ID I22202  Hennies genealogie
  Laatst gewijzigd op 27 mei 2018 

  Vader Arien Boel,   geb. ca. 1600 
  Moeder N.N. Jacobs Verlaen 
  Gezins-ID F1527400031  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Aechgen Ghijsberts Geestdorp,   geb. Geestdorp Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. na 4 apr 1679 
  Huwelijkstoestemming 23 nov 1653  Woerden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
  Getrouwd 7 dec 1653  Woerden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [4
  Type: civil 
  • JM woonende in Teckop; JD woonende op Geestdorp onder Woerden
  Gezins-ID F1527063902  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsHuwelijkstoestemming - 23 nov 1653 - Woerden Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - Type: civil - 7 dec 1653 - Woerden Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Dorp/stad       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Bronnen 
  1. [S14417] Was in 1663 32 jaar

  2. [S14418] RHC Rijnstreek en Lopikerwaard

  3. [S14436] Gerrit Verwoerd

  4. [S12494] Het Utrechts Archief

  5. [S12527] Vermeld in notariële akte