top deco

Hillichje Jacobs Schoemans

Vrouwelijk na 1584 - vóór 1661  (< 75 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Hillichje Jacobs Schoemans is geboren na 1584 (dochter van Jacob Cornelisz Schoemans en Marrigje Gerritsdr Elger); is gestorven vóór 29 mei 1661.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 19 apr 1598; Uitkoop in nalatenschap
    • vermelding: van 29 mei 1661; Verkoop uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Benschop 19-4-1598: Marrichgen, Jacob Cornelisz. weduwe heeft uitgekocht Hillichgen haar dochter geprocreert bij Jacob voors. van haar vaders erfenis voor de somme van 1.000 car. gulden, die zij Marrigje zal bevestigen op 4 mr. eigen land op de noordzijde van Benschop

    vermelding:
    ORA Benschop 29-5-1661: Compareerde Glaude Gijsen voor hem zelven en de rato caverende voor Gerrit Gijsen, erfgenamen voor een hand. Teunis Jansen Homburg mede voor hem zelven ende hem sterkmakende voor Gerrit en Harmen Janssen van Homburg zijn broeders mede-erfgenamen voor de tweede handen Glaude Willemsz voor hem zelven ende mede hem sterkmakende voor zijn broeder en zwagers en mede als voogd van de weeskinderen van za. Eechte Willemsdr echtelijk geprocreeerd bij Claes Gerrit Willemsz en den voors. Teunis Jansen van Homburg mede als voogd van Willem Lambertsz nagelaten zoon van Adriaentge Willems za. samen erfgenamen van Hillichje Jacobsdr hare meuij voor een derde hand, dewelken transporteerden t.b.v. Reijer Aardse zekere gerechte helft van een huis waarvan de wederhelft Reijer Aardse in eigendom competeert op het Benschopper Speelveld. [Hillichje Jacobs is de kinderloos overleden dochter van Marrigje Gerrits Elger uit haar tweede huwelijk].


Generatie: 2

  1. 2.  Jacob Cornelisz Schoemans is geboren circa 1546; is gestorven vóór 2 mei 1597.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1590 tot 1597; Gedingen te Benschop

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Benschop 17-2-1590: Jacob Cornelisz als man en voogd van Marichgen nagelaten weduwe van Glaude Hombourge eertijds schout tot Benschop klaagt op de boedel van Franck Aertsz.

    2-5-1597: Luijt van Zevender als gemachtigde van Weijntgen Folperts doet gerechtelijk opzeggen Marichgen Jacob Cornelisz. als Schoemans weduwe die somme van 422 gld. hoofdsom of daaromtrent na vermogen die rentebrief daar van zijnde.

    Jacob is getrouwd met Marrigje Gerritsdr Elger circa 1584 (civil) in Benschop. Marrigje (dochter van Gerrit Cornelisz Elger en Aaltje Screvels) is geboren circa 1548 in Benschop; is gestorven na 2 jan 1612 in Benschop. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Marrigje Gerritsdr Elger is geboren circa 1548 in Benschop (dochter van Gerrit Cornelisz Elger en Aaltje Screvels); is gestorven na 2 jan 1612 in Benschop.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Geding over nalatenschap
    • vermelding: Opvoeding door oom
    • vermelding: van 10 mrt 1570 tot 13 nov 1607; Leen van de hofstede IJsselstein
    • vermelding: van 1578; Geding te Benschop
    • vermelding: van 1585; Nalatenschap
    • vermelding: van 1590 tot 1597; Gedingen te Benschop
    • vermelding: van 11 nov 1597; Losrente
    • vermelding: van 30 apr 1604; Opzegging
    • vermelding: van 5 aug 1607; Overdracht uit nalatenschap

    Aantekeningen:

    Marrigje Gerrits Elger, komt uit de bovenlaag van de Benschopse bevolking en haar familieleden, in het bijzonder haar oom en voogd Hendrick Screvelsz, hebben invloed. Bovendien is Marrigje een erfdochter en brengt zij, naar tijd en regio gemeten, een aardig kapitaal aan. Zij is na het overlijden van haar volle broer het enig overblijvende kind uit het huwelijk van haar ouders. Van haar vader erft Marrigje verschillende percelen land in Benschop, waaronder leengoederen. Van haar moeders zijde erft zij, nadat haar halfzuster (zie schema) is uitgekocht, een hofstede met circa twaalf morgen land en haar oom heeft al het vrijkomende geld tegen rente uitgezet, mogelijk enkele duizenden guldens.

    vermelding:
    ORA Benschop: Jan Screvelsz. heeft na het overlijden van zijn zuster en zwager, Aaltje Screvels en Gerrit Cornelisz, de hofstede met ruim twaalf morgen land gepacht. De hofstede is dan eigendom van de drie kinderen van Aaltje Screvels: Adriana van Vueren, Jan en Marrigje Elger. Maar als Marrigjes halfzuster Adriana huwt, wil haar echtgenoot Adriana's deel verkopen aan Jan Screvelsz. Glaude Hombruge, schout en de man van Marrigje, weigert de transactie goed te keuren en koopt Marrigje haar halfzuster uit. Deze gang van zaken herhaalt zich, na het overlijden van Jan Gerritsz. Elger, Marrigjes broer, te Douai. Adriana is bereid het erfdeel van haar halfbroer te verkopen aan Jan Screvelsz., maar wederom wordt hier door Glaude een stokje voor gestoken. Deze beide weigeringen zullen Jan Screvelsz. zeker niet vriendelijk gestemd hebben, het valt echter niet te ontkennen, dat Marrigje in dit geval wel de meeste rechten heeft.

    vermelding:
    Nadat Marrigje en haar broer Jan wees waren geworden, werden zij verder opgevoed door hun oom Hendrik Screvelsz

    vermelding:
    Leen van de Hofstede IJsselstein
    1½ morgen en 1 morgen land in Benschop op de noordzijde boven de kerk in een weer van 6 morgen
    26-11-1546: Gerard Cornelisz. bij overdracht door Willem Arnoutsz. voor Klaasje, dochter van Hendrik Nikolaasz., omdat Hendrik van Vuren en Adriaan, diens zoon, beiden na de verkoop stierven, 3 fol. 234v-235 en fol. 238.
    2-5-1563: Jan Gerard Cornelisz., H fol. 60 en fol. 63.
    10-3-1570: Nikolaas van Helmond, schout van IJsselstein, voor Marijke Gerardsdr. bij dode van Jan Gerard Cornelisz., haar broer, D fol. 2-3, H fol. 60 en fol. 63.
    16-1-1572: Jan Screvelsz. bij overdracht door Glaude van Hombruge voor Marijke Gerardsdr., diens vrouw, D fol. 10v-12.
    24-9-1578: Jan van Vouderen voor Marijke Gerardsdr., weduwe van Glaude van Hombruge, bij overdracht door Jans Screvelsz., D fol. 90-91.
    13-11-1607: Willem Glaudenz. bij overdracht door Marietje Gerardsdr., weduwe van Jacob Cornelisz. Schoeman, zijn moeder, G fol. 1v-3.
    23-2-1626: Glaude Willemsz. bij dode van Willem Glaudenz., zijn vader, G fol. 153v-154v en fol. 174v-175v.

    vermelding:
    ORA Benschop 3-3-1578: Peter Lauwensz klaagt op Marichgen Glaude Hombruges weduwe voor 9 gld. 10 st. van arbeidsloon en geleverde waar.
    11-4-1578: Marichgen Glaude Hombruge weduwe als gedaagde contra Peter Laurensz. eiser.

    vermelding:
    1585: In het oudste boek van de weeskamer van Benschop bevindt zich een akte, waarin Marrigje Gerrits., weduwe van Glaude optreedt. Zij is inmiddels hertrouwd en maakt een boedelscheiding met haar drie voorkinderen. De akte geeft een summier overzicht van de laatste jaren van het leven van Glaude41. Allereerst wordt een inventaris van haar bezittingen en schulden gemaakt. Duidelijk is, dat haar welstand verminderd is. Veel percelen land blijken verkocht te zijn. Kort voor de akte wordt opgesteld, heeft zij nog vier morgen land moeten verkopen. Zij bezit dan nog ruim dertien morgen, hetgeen aanmerkelijk minder is dan voor 1568. Rentebrieven op haar naam zij n er niet meer. Zij heeft zelfs schulden aan verschillende personen tot meer dan duizend gulden. Ten dele zal dit te wijten zijn aan de moeilijke tijd die de baronie heeft doorgemaakt in de eerste jaren van de Tachtigjarige oorlog. Maar ook het ontslag van Glaude en zijn vertrek uit Benschop zullen hier mede debet aan zijn. De weduwe hoopt op uitbetaling van soldij en zij verwacht tevens nog bedragen uit Buren, die dan ten goede zullen komen aan haar en haar voorkinderen. Hoeveel dat is, weet zij niet en ik vrees dat er nooit bedragen zijn uitbetaald over de ruim drie jaar die Glaude buiten Benschop heeft doorgebracht. Ook verkeert Marrigje in onzekerheid of nog geld te verwachten is uit Wallonië, 'overmits d'oorlogen, sterfte ende verre wegen en weet Marrichgen niet wat goet haren man ende kynderen aen geene sijde in sijn vaders lant als in Walsbrabant ende elders aenbestorven is'. Dit laatste is overigens zeer belangrijk voor haar, want op het moment dat de akte van boedelscheiding wordt opgemaakt, weet Marrigje niet of zij nu twee of drie voorkinderen in leven heeft. Haar tweede zoon Willem is door 'de oudemoeder tanderen tijde' meegenomen naar Incourt in Waals Brabant 'ende men niet en weet oft leeft of doot is'. Ik vermoed, dat het kind in 1575, het sterfjaar van Glaude, is meegenomen en al tien jaar is niets meer vernomen, noch van Willem, noch van diens grootmoeder in Incourt. Marrigje zal zeker nog vele jaren, misschien wel vijftien moeten wachten voordat zij haar zoon weerziet. Pas na 1600 duikt Willem Glaude weer op in de archieven. Hoe en wanneer deze jongeman terug is gekomen naar Benschop, is onbekend.

    vermelding:
    ORA Benschop 17-2-1590: Jacob Cornelisz als man en voogd van Marichgen nagelaten weduwe van Glaude Hombourge eertijds schout tot Benschop klaagt op de boedel van Franck Aertsz.

    2-5-1597: Luijt van Zevender als gemachtigde van Weijntgen Folperts doet gerechtelijk opzeggen Marichgen Jacob Cornelisz. als Schoemans weduwe die somme van 422 gld. hoofdsom of daaromtrent na vermogen die rentebrief daar van zijnde.

    vermelding:
    ORA Benschop 11-11-1597: Marichgen Jacob Cornelisz. weduwe met Jan Glaude haar zoon en gecoren voogd als boedelhoudster verwillecoort Cornelis Jacob Neel Foppen de somme van 150 gld. op jaarlijkse losrente van 6,25%

    vermelding:
    30-4-1604: Willem Glaude in den name van Marichgen Jacob Cornelisz. weduwe zijn moeder en haar kinderen en voor hem zelven, doet gerechtelijk opzeggen Willem Aertsz. wonende boven de kerk de somme van 200 car. gulden

    vermelding:
    ORA Benschop 5-8-1607: Zijn gecompareerd Marichgen Gerritsdr. Jacob Cornelisz. weduwe met Jacob Thonisz. haar gecoren voogd Jan Glaudesz. en Gijsbert Aertsz. voor hem zelve en als man en voogd van Aeltgen Glaudesdr. daar hij blijkende geboorte bij heeft en hebben overgegeven Willem Glaudesz. de zoon van Marrichgen voorschreven, broeder van Jan en zwager van Gijsbert als Marrichgen voor de helft en de ander elk hun kindsdeel van 9I/2 mr. eigen land met huis, berg, daar Willem voorschreven als erfgenaam van zijn vader zijn deel in heeft. Liggende op de noordzijde van Benschop boven de kerk in een weer van 12 mr., daarvan 2I/2 mr. leengoed is van IJsselstein. Belend boven Gerrit Lauwensz. c.s. met 9 mr. eigen land en Marrichgen voorschreven] met 8 mr. beneden

    Kinderen:
    1. 1. Hillichje Jacobs Schoemans is geboren na 1584; is gestorven vóór 29 mei 1661.


Generatie: 3

  1. 6.  Gerrit Cornelisz Elger is gestorven vóór mei 1563.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 nov 1546 tot 2 mei 1563; Leen van de hofstede IJsselstein

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Leen van de Hofstede IJsselstein
    1½ morgen en 1 morgen land in Benschop op de noordzijde boven de kerk in een weer van 6 morgen
    26-11-1546: Gerard Cornelisz. bij overdracht door Willem Arnoutsz. voor Klaasje, dochter van Hendrik Nikolaasz., omdat Hendrik van Vuren en Adriaan, diens zoon, beiden na de verkoop stierven, 3 fol. 234v-235 en fol. 238.
    2-5-1563: Jan Gerard Cornelisz., H fol. 60 en fol. 63.

    Gerrit is getrouwd met Aaltje Screvels vóór 1548 (civil). Aaltje (dochter van Screvel Willemsz en Geertruij Andriesdr) is gestorven vóór 1561. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 7.  Aaltje Screvels (dochter van Screvel Willemsz en Geertruij Andriesdr); is gestorven vóór 1561.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Geding over nalatenschap

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Benschop: Jan Screvelsz. heeft na het overlijden van zijn zuster en zwager, Aaltje Screvels en Gerrit Cornelisz, de hofstede met ruim twaalf morgen land gepacht. De hofstede is dan eigendom van de drie kinderen van Aaltje Screvels: Adriana van Vueren, Jan en Marrigje Elger. Maar als Marrigjes halfzuster Adriana huwt, wil haar echtgenoot Adriana's deel verkopen aan Jan Screvelsz. Glaude Hombruge, schout en de man van Marrigje, weigert de transactie goed te keuren en koopt Marrigje haar halfzuster uit. Deze gang van zaken herhaalt zich, na het overlijden van Jan Gerritsz. Elger, Marrigjes broer, te Douai. Adriana is bereid het erfdeel van haar halfbroer te verkopen aan Jan Screvelsz., maar wederom wordt hier door Glaude een stokje voor gestoken. Deze beide weigeringen zullen Jan Screvelsz. zeker niet vriendelijk gestemd hebben, het valt echter niet te ontkennen, dat Marrigje in dit geval wel de meeste rechten heeft.

    Kinderen:
    1. Jan Gerritsz Elger is gestorven vóór feb 1570 in Douai, Frankrijk.
    2. 3. Marrigje Gerritsdr Elger is geboren circa 1548 in Benschop; is gestorven na 2 jan 1612 in Benschop.


Generatie: 4

  1. 14.  Screvel Willemsz is gestorven vóór 1555.

    Screvel + Geertruij Andriesdr. Geertruij is gestorven vóór 21 dec 1570. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 15.  Geertruij Andriesdr is gestorven vóór 21 dec 1570.

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Overleden tussen 19-11 en 21-12-1570

    Kinderen:
    1. 7. Aaltje Screvels is gestorven vóór 1561.
    2. Jacob Screvels is gestorven vóór 1559.
    3. Heijndrick Screvels is gestorven in 1586.
    4. Willem Screvels is gestorven vóór 3 mrt 1578.
    5. Joris Screvelsz is gestorven vóór 18 jan 1581.
    6. Geertruij Screvels
    7. Jan Screvelsz is geboren circa 1522; is begraven op 1 apr 1600 in Benschop.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.