top deco

Grietje Ariens

Vrouwelijk 1663 -


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Grietje Ariens is gedoopt op 26 aug 1663 in Dordrecht (dochter van Arien Pleunen Smits en Ariaentie Jans van der Linde).

Generatie: 2

  1. 2.  Arien Pleunen Smits is gedoopt op 1 okt 1634 in Dordrecht (zoon van Pleun Ariensen en Grietien Heijndricks); is begraven op 28 jul 1689 in Dordrecht, Grote Kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1659; Schipper
    • vermelding: van 24 jul 1659; Afhandeling nalatenschap Grietgen Hendricx
    • vermelding: van 8 mrt 1661; Verkoop schip
    • vermelding: van 25 feb 1662; Getuige bij verklaring over verkoop van partij hout en de afhandeling daarvan
    • vermelding: van 13 dec 1663; Getuige bij schuldverklaring in de boedel van Grietgen Hendricx
    • vermelding: van 24 feb 1676; Vermeld als 'sorchdrager' bij huur onroerend goed
    • vermelding: van 22 jul 1684; Langstlevende testament bij Notaris in Dordrecht

    Aantekeningen:

    Achternaam Smits is vermeld in testament

    Beroep:
    Ook in 1663 vermeld

    vermelding:
    Samenvatting:
    Op 24-7-1659 verschenen voor notaris Johannes Melanen te Dordrecht,
    - Lieven Isaacxs van Stichelen als in echten gehadt hebbende Grietgen Hendricx za.r eerst wedu.e van wijlen Pleun Arijens, schipper, geadsisteert met Arijen Isaacxs van Stichelen sijnen broeder, ter eenre
    - de heer Hugo Repelaer, schepen van Dordrecht en Gijsbert Jansz, wijncooper als testamentaire voochden over de onmondige kinderen met namen Gerrit Pleunen, out vijftien jaren, Berber PLeunen, out elf, ende Teunis Pleunen, out seven jaren; Bartholomeeus Pieters als getrout hebbende Stijntgen Pleunen; Arijen Pleunen ende Hendrick PLeunen elcx voor haer selven, t'samen kinderen ende erfgenamen vande voorn. Grietgen Hendricx za.r ter andere zijde.
    Naast het eigen deel van Lieven krijgen de onmondige kinderen o.a. 250 gulden, hetgeen de gehuwde kinderen genoten hebben, 400 gulden voor Theunis PLeunen omdat hij niet wel ter been is, als hij daar niet van geneest. De rest wordt verdeeld over de kinderen. De boedel wordt gescheiden.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 8-3-1661: Adriaen Pleunen, schipper en borger van Dordrecht verkoopt aan David Abramsse, mede schipper, tegenwoordig wonend in St. Anna Land, Tholen een smalschip met toebehoren, dat door de verkoper is gevoerd en gebruikt. Het schip was door de verkoper gekocht van zijn moeder. Koopsom 1.550 gld. Getuige en waarborg is Jan Reijnsz. van der Linde wonend buiten de Speuijpoort te Dordrecht. Joost Jacobsse van der Hoeck, borger van Dordrecht, en Dingeman Abrahamsz (broer), schipper wonend in Oude Tonge, zijn penningborg voor de koper.

    vermelding:
    25-2-1662: Catharina de Carpentier, vrouwe van Rijsoort, wed.e wijlen d'heer Arent Sonnemans, In sijnen leven ambachtsheer van Rijsoort... ten versoecke van Jan van Vijver, commijs van wercken van sijn hooch.t den heere Prince van Oranjie, tot Vlissingen, heeft ... verclaert ... dat sij ... aenden requirant verscheijde maelen eenige partijen hout in commissie heeft toegesonden, om voor haer reeckeninge te vercoopen... Ontrent drije jaeren geleden waer van het ... hout vercoft is aan Michiel Joosten, mr. schiptimmerman etc. Arijen Pleunen is getuige.

    vermelding:
    Op 13-12-1663 verschenen voor notaris Johannes Melanen te Dordrecht, Jan Reijmen vander Linden, die bekende schuldig te zijn aan notaris Johan Schoormans, administrateur van de boedel van Grietgen Hendricx, huisvr. van Lieven Isaaczs van Stichelen, de somme van 600 car. guld. etc.
    Arijen Pleunen en Hendrick Pleunen, schippers leggen hierover een verklaring af.

    vermelding:
    Uittreksel:
    Vrouwe Sophia van Beveren, vrouwe van Hardincxvelt, wed.e wijlen heer Pieter de Roovre, in sijn leven Heer van Hardincxvelt, Bailluw van ZuijtHollandt, heeft verhuurd aen Arijen Pleunen, sorchdrager ende Hendrick Hessels Reijnoy woonende op Sillershoeck, 3,5 morgen weijlandt, leggende aende Keijsersdijck onder Sillershoeck, voor vijff achtereenvolgende jaeren.

    Begraven:
    Een baer voor Arien Pleunen, Schipper, bij de Groote Kerck

    Arien is getrouwd met Ariaentie Jans van der Linde op 15 jul 1659 (religious) in Dordrecht. Ariaentie (dochter van Jan Reijnen van der Linde en Teuntjen Aerts) is gedoopt op 1 okt 1639 in Dordrecht; is begraven op 26 aug 1695 in Dordrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Ariaentie Jans van der Linde is gedoopt op 1 okt 1639 in Dordrecht (dochter van Jan Reijnen van der Linde en Teuntjen Aerts); is begraven op 26 aug 1695 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 24 nov 1665; Nalatenschap Teuntjen Aerts
    • vermelding: van 11 mei 1680; Erfgenamen van Jan Rijnen van der Linde verkopen onroerend goed te Dordrecht
    • vermelding: van 12 nov 1680; Nalatenschap Jan Reijnen v.d. Linde
    • vermelding: van 22 jul 1684; Langstlevende testament bij Notaris in Dordrecht
    • vermelding: van 10 feb 1693; Koopt huis en erf in de Grotekerksbuurt te Dordrecht

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ONA Dordrecht 24-11-1665: Jan Reijnenz. van der Linde, wonend buijten de Spuijoort verklaart dat hij volgens testamentaire dispositie van Teuntgen Aertsdr zijn overleden huijsvrouw gehouden was aan zijn vier kinderen een som van 2.500 gld. uit te betalen. Hij heeft beloofd aan zijn vier kinderen te laten 5 mergen land in de Zuijtpolder van Dubbeldam. Doch hij heeft het land naderhand verkocht aan Tielman Zeebergen. Zijn swagers met zijn soon Aert Jansz verklaren uit de moederlijke erfenis betaald te zijn. Hij is nog 1.312 gld schuldig van zijn zoon Aert Jans, waarvoor de afdoening geregeld wordt.

    vermelding:
    Aert Jans van(der) Linde, Hendrick Pleunen als getrout hebbende Theuntge Jans, Oth Dircs als getrout hebben Theuntge Jans [Arijen Pleunen als getrout hebbende Adriaentge Jans], Joris Cornelis als getrout hebbende Maeijken Jans ende den voors. voors. Aert Jans van(der) Linde ende Cornelis Bastiaens van(der) Graeff te samen voochden over de naergelaten kinderen Jan Rijnen mitsgrs hem sterckmaeckende en de rato caverende voor Arien Pleune als getrout hebbende Adriaentge Jans ende alsoo t samen Erffgenamen van(de) voors. Jan Rijnen de welcke verclaerde [..]
    Voor f 100 verkocht aan Jan Jans Pluijm: de melioratie van eenen thuijn staende en gelegen buijten de Spuijpoort op deser Stede grondt; tusschen de asijn plaets van(de) Erffgen. van Pr. de Haen aen(de) eene ende (de Tuijn(?) van) thuijs van Jan Rijnen aende andere sijde

    vermelding:
    ONA Dordrecht 12-11-1680: Inventaris van alle goederen nagelaten door Jan Reijnen van der Linden zal., overleden buijten de Spuijpoorte te Dordrecht op verzoek van: Aert Jans van der Linde, Hendrick Pleunen getrouwd met Teunien Jans, Arien Pleunen, getrouwd met Arijaentien Jans, voorkinderen; Oth Dircxs getrouwd met Teuntien Jans, nadochter; nog voorn. Aert Jans en Cornelis Bastiaens van der Graeff als voogden over Maijcken Jans en Arijaentie Jans, beide mede nakinderen van Jan Reijnen van der Linde; met nog de voorn. Aert Jans van der Linde en Cornelis Bastiaens van der Graeff als voogden over de vijf kinderen van Heijltien Jans zal. die mede een voordochter was van voorn. Jan Reijnen.

    In de inventaris o.a.:
    een heel huis en erf met boomgaard, schuur, berg, keet gelegen buiten de Spuipoort in de hoek van de Cruijswech tussen het huis van Johannis Kieboom en 's-Heerenwech; 4 morgen en 39 roeden zaailand gelegen in de Zuidpolder van Dubbeldam; contant geld; totaal 1571:17:0; linnengoed; herenkleding; huisraad, meubelen en inboedel van het voorhuis, voorkeuken, achterkeuken, zolder, schuur; 6 oude werkpaarden, 2 veulens, 7 melkkoeien, 2 vette koeien, 4 vette vaarzen, 2 2-jarige ossen, 7 hokkelingen; ongedorste koren (tarwe, haver, vlas, gerst; een schuld van 1800:0:1 aan de 3 nakinderen uit de moederlijke erfenis; pachtschulden e.a.; diverse ontvangsten en uitgaven vanaf 4-9-1679, waaronder geld voor de meid en knecht, loon voor omroepers.

    Het saldo van de boedel bedraagt 6.370:14:0. De 7 erfporties van 910:2:0 worden uitbetaald aan: Aert Jans van der Linde; Hendrick Pleunen getrouwd met Teuntie Jans; Arijen Pleunen getrouwd met Arijaentie Jans; Oth Dircxs Verruijt getrouwd met Teuntie Jans; Joris Cornelis Hoekseweg getrouwd met Maijcken Jans; Arijaentie Jans; de weeskinderen van Heijltien Jans van der Linde met namen Teuntie Willems, Geertruijt Wilems, Teunis Willems in de Oostiendien, Reijnier Willems en Jan Willems.
    Inventaris ondertekend op 19 november 1680.

    vermelding:
    Verkoper is Hendrick Meusel en Zijtge Pluijm; f 1200,-

    Begraven:
    Een baer voor de weduwe van Arie Pleunen in de groote Kerkckbeurt; NB aantekening is doorgehaald

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    JM woon. bij de Vuijlpoort, JD woon. buijten de Spuijpoort

    Kinderen:
    1. Pleun Ariens Smits is gedoopt op 2 mei 1660 in Dordrecht; is gestorven vóór 25 okt 1731.
    2. Trijntge Ariens is gedoopt op 19 okt 1661 in Dordrecht.
    3. 1. Grietje Ariens is gedoopt op 26 aug 1663 in Dordrecht.
    4. Jan Ariens is gedoopt op 5 okt 1665 in Dordrecht.
    5. Abraham Ariens Smits is gedoopt op 20 feb 1668 in Dordrecht.
    6. Heijltje Ariens Smits is gedoopt op 28 apr 1670 in Dordrecht; is begraven op 28 apr 1742 in Dordrecht.
    7. Anna Ariens Smits is gedoopt op 9 apr 1673 in Dordrecht; is begraven op 3 dec 1756 in Dordrecht.


Generatie: 3

  1. 4.  Pleun Ariensen is gedoopt op 1 feb 1608 in Dordrecht (zoon van Ariaen Janssz en Lintgen Toenisdr); is gestorven vóór 4 aug 1658.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Vermeld in afhandeling boedel weeskamer Dordrecht
    • Beroep: van 1630; Schipper
    • vermelding: van 7 okt 1657; Langstlevende testament bij Notaris Martinus Clievius te Dordrecht
    • vermelding: van 24 jul 1659; Afhandeling nalatenschap Grietgen Hendricx

    Aantekeningen:

    Misschien hebben de nakomelingen de naam 'Van Papendrecht' aangenomen omdat de schippers op Papendrecht hebben gevaren; Opvallend is dat andere nakomelingen de naam Smits/Smith hebben aangenomen.

    vermelding:
    Desen boedel is schuldich aen Pleun Arentsz, schipper ende Aert Dircxss, schipper op Papendrecht al hondert vande obligatien van Lijntken Thonis, weduwe van Aren Leendertsen inhoudende de somme van vijff hondert g etc

    vermelding:
    Tot voogden over de minderjarige kinderen worden benoemd Hugo Kepelaer en Gijsbert Jansen, wijncoopper

    vermelding:
    Samenvatting:
    Op 24-7-1659 verschenen voor notaris Johannes Melanen te Dordrecht,
    - Lieven Isaacxs van Stichelen als in echten gehadt hebbende Grietgen Hendricx za.r eerst wedu.e van wijlen Pleun Arijens, schipper, geadsisteert met Arijen Isaacxs van Stichelen sijnen broeder, ter eenre
    - de heer Hugo Repelaer, schepen van Dordrecht en Gijsbert Jansz, wijncooper als testamentaire voochden over de onmondige kinderen met namen Gerrit Pleunen, out vijftien jaren, Berber PLeunen, out elf, ende Teunis Pleunen, out seven jaren; Bartholomeeus Pieters als getrout hebbende Stijntgen Pleunen; Arijen Pleunen ende Hendrick PLeunen elcx voor haer selven, t'samen kinderen ende erfgenamen vande voorn. Grietgen Hendricx za.r ter andere zijde.
    Naast het eigen deel van Lieven krijgen de onmondige kinderen o.a. 250 gulden, hetgeen de gehuwde kinderen genoten hebben, 400 gulden voor Theunis PLeunen omdat hij niet wel ter been is, als hij daar niet van geneest. De rest wordt verdeeld over de kinderen. De boedel wordt gescheiden.

    Pleun + Grietien Heijndricks. Grietien (dochter van Heijndrick Gerrits) is gestorven vóór 16 mei 1659. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Grietien Heijndricks (dochter van Heijndrick Gerrits); is gestorven vóór 16 mei 1659.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1657; Langstlevende testament bij Notaris Martinus Clievius te Dordrecht
    • vermelding: van 30 jan 1659; Testament bij Notaris Gijsbert de Jager te Dordrecht
    • vermelding: van 24 jul 1659; Afhandeling nalatenschap Grietgen Hendricx
    • vermelding: van 13 dec 1663; Schuldbekentenissen in boedel van Grietgen Hendricx

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Tot voogden over de minderjarige kinderen worden benoemd Hugo Kepelaer en Gijsbert Jansen, wijncoopper

    vermelding:
    Samenvatting:
    Op 24-7-1659 verschenen voor notaris Johannes Melanen te Dordrecht,
    - Lieven Isaacxs van Stichelen als in echten gehadt hebbende Grietgen Hendricx za.r eerst wedu.e van wijlen Pleun Arijens, schipper, geadsisteert met Arijen Isaacxs van Stichelen sijnen broeder, ter eenre
    - de heer Hugo Repelaer, schepen van Dordrecht en Gijsbert Jansz, wijncooper als testamentaire voochden over de onmondige kinderen met namen Gerrit Pleunen, out vijftien jaren, Berber PLeunen, out elf, ende Teunis Pleunen, out seven jaren; Bartholomeeus Pieters als getrout hebbende Stijntgen Pleunen; Arijen Pleunen ende Hendrick PLeunen elcx voor haer selven, t'samen kinderen ende erfgenamen vande voorn. Grietgen Hendricx za.r ter andere zijde.
    Naast het eigen deel van Lieven krijgen de onmondige kinderen o.a. 250 gulden, hetgeen de gehuwde kinderen genoten hebben, 400 gulden voor Theunis PLeunen omdat hij niet wel ter been is, als hij daar niet van geneest. De rest wordt verdeeld over de kinderen. De boedel wordt gescheiden.

    vermelding:
    Op 13-12-1663 verschenen voor notaris Johannes Melanen te Dordrecht, Jan Reijnen vander Linden, die bekende schuldig te zijn aan notaris Johan Schoormans, administrateur van de boedel van Grietgen Hendricx, huisvr. van Lieven Isaaczs van Stichelen, de somme van 600 car. guld. etc.
    Arijen Pleunen en Hendrick Pleunen, schippers leggen hierover een verklaring af.

    Op 26-11-1664 wordt een verklaring opgemaakt bij notaris Johannes Melanen te Dordrecht.
    Bartholomeeus Pieterss de Ridder, schipper en burger van Dordrecht is schuldig aan Johan Schoormans, notaris en administrateur in de nalatenschap van wijlen Grietgen Hendricx dr, laetst huijsvr. van Lieven Isaacxz van Stichelen, de omme van seven hondert car. guld. etc.
    Stijntgen Pleunen wordt genoemd in de erfenis en als huisvrouw van de schuldenaar.

    Aantekeningen:

    Huwelijkstoestemming:
    JM van Dordrecht woont aen den Riedijck; Grietie Heijndricks Gerritsdr, JD van Dordr. woont in de Nieuwe Kerckstraet

    Kinderen:
    1. Stijntgen Pleunen is gedoopt op 1 apr 1631 in Dordrecht; is gestorven vóór 7 mrt 1676.
    2. 2. Arien Pleunen Smits is gedoopt op 1 okt 1634 in Dordrecht; is begraven op 28 jul 1689 in Dordrecht, Grote Kerk.
    3. Hendrik Pleunen is gedoopt op 1 nov 1636 in Dordrecht; is begraven op 5 feb 1707 in Dordrecht, Nieuwkerk.
    4. Teunis Pleunen is gedoopt op 1 feb 1639 in Dordrecht; is begraven op 4 mrt 1647 in Dordrecht.
    5. Gerrit Pleunen van Papendrecht (Smith) is gedoopt op 14 nov 1642 in Dordrecht.
    6. Jan Pleunen is gedoopt op 13 nov 1644 in Dordrecht; is begraven op 17 mei 1647 in Dordrecht.
    7. Lijntge Pleunen is gedoopt op 26 aug 1648 in Dordrecht; is gestorven vóór 1659.
    8. Berber Pleunen is gedoopt op 20 sep 1649 in Dordrecht; is begraven op 25 jan 1721 in Dordrecht.
    9. Theunis Pleunen is geboren in 1652 in Dordrecht; is gestorven op 9 dec 1695 in Dordrecht; is begraven op 11 dec 1695 in Dordrecht.

  3. 6.  Jan Reijnen van der Linde is geboren circa 1601 in 's-Gravendeel (zoon van Reijn Ariens van der Linden); is gestorven circa 4 sep 1679 in Dordrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 jun 1630; Verklaring over huwelijksgift
    • vermelding: van 21 aug 1651; Voogd
    • vermelding: van 1652; Betaalt schaftgeld op een stuk land bij de Spuipoort te Dordrecht
    • vermelding: van 22 nov 1652; Extract van testament bij de weeskamer te Dordrecht
    • vermelding: van 8 mrt 1661; Borg voor schoonzoon Adriaen Pleunen
    • vermelding: van 10 dec 1661; Getuige
    • vermelding: van 16 dec 1661; Getuigenverklaring over koop van zomer- en wintergersten
    • vermelding: van 26 apr 1662; Begraven kind
    • vermelding: van 21 apr 1663; Testament
    • vermelding: van 13 dec 1663; Vermeld in schuldakte
    • vermelding: van 3 aug 1664; Invordering geld wegens levering vlas
    • vermelding: van 1 apr 1665; Huur van land te Dubbeldam
    • vermelding: van 24 nov 1665; Garantstelling
    • vermelding: van 24 nov 1665; Nalatenschap Teuntjen Aerts
    • vermelding: van 1667; Akten over vordering schuld
    • vermelding: van 14 feb 1667; Borg voor zijn zoon Aert Janssen vvan der Linde
    • vermelding: van 4 mrt 1669; Verklaring te Dordrecht
    • vermelding: van 18 dec 1669; Voogdijschap over Dirck Bastiaens Kerssenboom
    • vermelding: van 13 mrt 1670; Huur land te Dordrecht
    • vermelding: van 16 aug 1670; Verkoop schip
    • vermelding: van 16 jan 1671; Huur van land op de Mijl
    • vermelding: van 1674; Betaalt familiegeld in wijk 04 te Dordrecht
    • Beroep: van 1674; Bouwman
    • vermelding: van 17 okt 1679; Benoeming voogden
    • vermelding: van 27 okt 1679; Voorwaarden verkoop onroerend goed in nalatenschap Jan Reijnen
    • vermelding: van 11 mei 1680; Erfgenamen van Jan Rijnen van der Linde verkopen grond buiten de Spuipoort te Dordrecht
    • vermelding: van 12 nov 1680; Nalatenschap Jan Reijnen v.d. Linde
    • vermelding: van 1698; Vermeld als overleden bij de impost op koffie, thee, chocolade etc. te Dordrecht

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Is op 10-12-1661 60 jaar oud

    vermelding:
    17 juni 1630: compareren voor notaris G. de Jager te Dordrecht Jan Reijnen en Teuntgen Aertsdr., echtelieden wonende op Dubbeldam en verklaren, dat Dirck Foppen en Ariaentgen Lenertsdr., haar moeder en "schoonvader" [ = stiefvader], wonende in Barendrecht, hun, comparanten, boven het vaderlijk goed van Teuntgen nog gegeven hebben, tot onderstand van hun huwelijk, een somma van 300 gl., waarbij comparanten hebben toegestaan, dat, indien Teuntgen Aertsdr. kinderloos komt te overlijden, die 300 gl. wederom zullen toekomen aan de kinderen van haar moeder, zonder dat de kinderen van Aert Cornelisz., door hem verwekt bij Soetgen Jacobsdr., "in de selve drie hondert gls. mede sullen mogen comen erven." Akte ondertekend door Jan Reijnen, Teuntgen Aerts, Dirck Foppes en Aerijaenijen Lenaerts. (ONA Dordrecht inv. 33, f. 147 e.v.)

    vermelding:
    21 aug. 1651: Leentgen Dircxdr., weduwe van Bastiaen Arijensz. Karssenboom, wonende te Barendrecht, benoemt tot voogden over haar onmondige kinderen haar [schoon]vader Arijen Pietersz. Karssenboom en Jan Reijnen van der Linden, wonende te Dubbeldam en Pieter Dirck Clemen, wonende te IJsselmonde, haar zwagers. (ONA Dordrecht inv. 63, f. 542)

    vermelding:
    1652 en 1644: voor land gelegen aen(de) rustpath
    1656 en 1658: 6 L en 16 St. T'Vijffde Quartier. Van Lande gelegen ende beginnende aen(de) Rustwat bijde Speuijpoort.; Jan Reijnen huijsman no. 30 Een Stucxken Lant groot xxxii roeden sijnde een ledich Erff, ofte Coolthuijntjes a iiii st. d'roe, is alsvooren mette verpondinge

    vermelding:
    Weeskamer Dordrecht: extract van het testament d.d. 24-2-1641 van Theuntken Aerts en Jan Reijnen, waarin de langstlevende tot voogden worden benoemd. Het extract is gemaakt op 22-11-1652.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 10-12-1661: Henrijck Reijnen, oud 63 jaar, wonend op 's-Gravendeel, Lambert Bastiaensz, wonend op Dubbeldam, oud 35 jaar getuigen op verzoek van en Jan Reijnen van der Linde, wonende buiten de Spuipoort van Dordrecht.
    Jan Reijnen van der Linde getuigt zelf ook. Hij is dan 60 jaar oud.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 16-12-1661: verklaring door: Leendert Vinck, schout van de Grote Lint; Leendert Cornelisz, jongman?; Dirck Janssz Odijk, heemraedt van het voorschr. dorp, van competente ouderdom. Zij verklaren op verzoek van Jan Reijnen van der Linde wonend buiten de Speuijpoorte van Dordrecht. Zij waren op de Zwijndrechtse paardenmarkt in 1661 in de herberg van 't Witte Paert, waar mede present was Jan Reijnen (requirant), Henrijck Reijnen, Lambert Bastiaens en Govert van Aldenhoven, brouwer te Dordrecht. Jan Reijnen en Govert van Aldenhoven sloten daar een overeenkomst over de koop van zomer- en wintergersten. Aldenhove was met Henrijck Reijnen lange tijd in gesprek (discours) geweest, eer de requirant en Lambert Bastiaens in de herberg waren gekomen. De getuigen zijn van begin tot het eind bij de requirant en Govert van Aldenhoven geweest. Zij zaten bij hen aan dezelfde tafel.

    vermelding:
    26-4-1662: Een kint onder den arm van Jan Reijne opde Cruijswegh van de Spuijspoort

    vermelding:
    Weeskamer Dordrecht kopie d.d. 21-4-1663: Langstlevende-testament van het echtpaar Jan Reijnen van der Linden en Maijken Jans van Eijndthoven, wonend buijten de Spuijpoort te Dordrecht. De weeskamer wordt uitgesloten.

    vermelding:
    Op 13-12-1663 verschenen voor notaris Johannes Melanen te Dordrecht, Jan Reijnen vander Linden, die bekende schuldig te zijn aan notaris Johan Schoormans, administrateur van de boedel van Grietgen Hendricx, huisvr. van Lieven Isaaczs van Stichelen, de somme van 600 car. guld. etc.
    Arijen Pleunen en Hendrick Pleunen, schippers leggen hierover een verklaring af.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 3-8-1664: Jan Reijne van der Linde en Willem Lodewijcks, beide wonend buiten de Spuijpoort te Dordrecht machtigen Herman Schouten, borger van dordrecht, om in hun naam 185 gld en 260 gld. te ontvangen van Jacob Dircksz wonend in het dorp van Lies. Betreft schuld wegens de levering van vlas.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 1-4-1665: Tielman van Zeebergen, koopman en borger te Dordrecht, verhuurt aan Jan Reijnen van der Linde wonend buiten de Spuijpoort, 5 morgen zaailand, gelegen in dde Zuijtpolder van Dubbeldam tussen de landerijen van de huurder en de landerijen van de erfgenamen van de heer Henrick Absouw. Huur; 32 gld. per morgen per jaar.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 24-11-1665: Jan Reijnen van der Linde, wonend buiten de Spuijspoort, belooft 3 mergen, 525 roeden land gelegen op de grond van de Mijl onder de dijckagie van de Zuijtpolder van Dubbeldam, 'ontrent den nadorst' gekocht door Johannes van den Schepper, koster van de Augustijne kerk, te garanderen van sententie (uitspraak) als op 23-5-1665 door de hoge raad in Holland is gedaan tegens wijle Cornelis van Mijle, Johan van Mijle en consorten en de erfgenamen van wijlen Arent heeren Cornelis, in zijn leven ambachtsheer van der Mijle.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 24-11-1665: Jan Reijnenz. van der Linde, wonend buijten de Spuijoort verklaart dat hij volgens testamentaire dispositie van Teuntgen Aertsdr zijn overleden huijsvrouw gehouden was aan zijn vier kinderen een som van 2.500 gld. uit te betalen. Hij heeft beloofd aan zijn vier kinderen te laten 5 mergen land in de Zuijtpolder van Dubbeldam. Doch hij heeft het land naderhand verkocht aan Tielman Zeebergen. Zijn swagers met zijn soon Aert Jansz verklaren uit de moederlijke erfenis betaald te zijn. Hij is nog 1.312 gld schuldig van zijn zoon Aert Jans, waarvoor de afdoening geregeld wordt.

    vermelding:
    ONA Dordrecht, 21-2-1667: Teuntie Cornelis huisvrouw van Jan Reijnen van der Linde wonend buiten de Spuijpoort machtigt Adriaen Blenckvliedt, secretaris van Swindrecht, om uit haar naam te vorderen van Cornelis Adriaensz. de Jonge met Henrik Hoppel, schout van de Cleijne Lindt beide wonend op Heerjansdam. Betreft schuld waaruit ook de kosten van advocaat Mr. Gerardt Pau, voldaan moet worden. Theuntie tekent met een merk.

    ONA Dordrecht 27-5-1667: Adriaen Blenckvliedt, secretaris van Swindrecht ter eenre; Cornelis Adriaensz. de Jonge wonend te Heeransdam ter andere zijde. Cornelis is voogd van de kinderen van zal. Willem Ariens. Cornelis had een schuld aan de kinderen d.d. 16-9-1664, alsmede ter zake van hetgeen hij Teuntie Cornelisdr, tegenwoordig huisvrouw van Jan Reijniersz van der Linde van hem tegoed had. Hij is schuldig een som van 87 gld., 13 st. plus een som van 60 gld. ter zake van salaris
    De schuld is doorgehaald op 22-11-1669.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 4 mrt. 1669: Cors Willemsz van den Biesbos, Adriaen Ariensz Boer, getrouwd met Teuntgen Willemsdr, voor zichzelf en voor Janneken Willemsdr, meerderjarige dochter en voor Heijltgen en Cornelia Willemsdr, beide minderjarige kinders van Machtelt Reijnen van der Linde. Zij verklaren toegestemd te hebben in "de uijtspraecke naer voorgaende submissie ten regarde van de voorsz. Machtelt Reijnen, haere moeder ende schoonmoeder respective, geassisteert met Jan Reijnen, haeren broeder, bij de heeren Adriaen van de Graeff, schepen in wette deser stede, Cornelis van Herwijnen, dijckgraeff van de Mijl etc., mrs. Cornelis Baes ende Hendrick Roosboom in plaetse van duijsent gl. aen de kinderen van de voorn. Machtelt Reijnen bij testament van Abraham Reijnen van der Linde voor Stadhouder ende Schepenen van Sgravendeel op [27 sept. 1667] opgericht ende gemaeckt", een somma van 745 gl., "waermede sij ingevolge van de voorsz. uijtspraecke bij sententie van preferentie van de Gerechte van St. Anthonispolder op de penningen bij vercoopinge van de goederen van Hendrick Gerrits geprocedeert op [21 febr. 1669] sijn gepresenteert." Betreft schuldbrief.
    Akte ondertekend door Cors Willemsz.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 18-12-1669: Seger Jans wonend op Alblasserdam en Jan Reijnen van der Linde wonend buiten de Speuijpoort, resp. oom en pater maternel en voogden over Dirck Bastiaenss Kerssenboom, de nagelaten zoon van Bastiaen Adriensz Kerssenboom en Leentgen Dirx, beide overleden in Barendregt. Dirck is omtrent 24 jaar oud en wil zich begeven in de bouweringe.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 13-3-1670: de heer auditeur mr. Andries van Persijn wonend te Den Haag verhuurt voor 91 gld. per jaar aan Jan Reijnderts van der Linde, wonend buiten de Spuipoorte 4 margen land gelegen aan de Marquettewegh buiten de Spuipoorte.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 16-8-1670: Jan Reijnen van der Linde wonend buijten de Spuijpoort verkoopt voor 650 gld. aan Mattheus Adriaens Mangelaer, schipper wonend te Rosendael, een lang smal karvee-schip met zijn lopende en staande want met ankers, touwen, zeilen en verdere toebehoren liggend in de Spuihaven van Dordrecht, die laatst door zijn swager (schoonzoon) Willem Teunisz van der Wael is gevoerd.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 16-1-1671: Ida Aerts, weduwe van Johannes van Schepper, in zijn leven koster van de Augustijnekerk verhuurt aan Jan Reijnen van der Linde, wonend buiten de Spuijpoorte, 3 mergen en 525 roeden wei- en zaailand gelegen op de grond van de heerlijkheid van de Mijl.

    Op 3-6-1677 wordt de huur verlengd.

    vermelding:
    Jan Reijnen vander Linden, bouman, bij doleantie (bezwaar)
    Buijten de Sluijspoort, langhs de Schiptimmerwerff: Oud kapitaal 2000; Nieuwe taxatie 10

    vermelding:
    Weeskamer Dordrecht kopie d.d. 10-10-1670: Regeling van voogdij door Jan Reijniersen van der Linde, wonend buiten de Spuipoorte, ziekelijk in een stoel zittend. Hij benoemt tot voogden over zijn minderjarige erfgenamen: Aert Janse, zijn zoon en Cornelis Bastiaense, zijn zwager.
    De kopie is gemaakt op 17-10-1679. Waarschijnlijk is Jan voor die datum overleden.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 27-10-1679: Voorwaarden door de kinderen en erfgenamen van Jan Reijnen van der Linden zaliger, voor de openbare verkoop van 5 mergen en 39 roeden zaailand gelegen in de zuidpolder van Dubbeldam strekkend van de ouden Dijck tot de Zuijdendijck. Belend Z de wed. van Tielman van Zeebergen; W de roe? van der Mijl; O de Ouden Dijck; N de Zuijdendijck. Nog een geheel huis en erve met de schuren, berch en keet met boomgaard, zijnde stadsgrond staand en gelegen buiten de Spuijpoorte van Dordrecht in den hoek van Kruijswech, waar Jan Reijnen van der Linden is overleden. Tussen het huis van Johannis Kieboom en de 's Heerenwech aan de andere zijde. Met gebruik van ca. 52 mergen wei- als zaailand gelegen in 't outland met Zuijtpolder van Dubbeldam, alsmede Wieldrecht.

    Op 1-3-1680 worden opnieuw voorwaarden vastgelegd voor de openbare verkoop van het bovenvermeld huis en erf, en landen

    Op 5 april worden weer voorwaarden vastgelegd voor de verkoop van het onroerend goed.

    vermelding:
    Aert Jans van(der) Linde, Hendrick Pleunen als getrout hebbende Theuntge Jans, Oth Dircs als getrout hebben Theuntge Jans [Arijen Pleunen als getrout hebbende Adriaentge Jans], Joris Cornelis als getrout hebbende Maeijken Jans ende den voors. voors. Aert Jans van(der) Linde ende Cornelis Bastiaens van(der) Graeff te samen voochden over de naergelaten kinderen Jan Rijnen mitsgrs hem sterckmaeckende en de rato caverende voor Arien Pleune als getrout hebbende Adriaentge Jans ende alsoo t samen Erffgenamen van(de) voors. Jan Rijnen de welcke verclaerde [..]
    Voor f 100 verkocht aan Jan Jans Pluijm: de melioratie van eenen thuijn staende en gelegen buijten de Spuijpoort op deser Stede grondt; tusschen de asijn plaets van(de) Erffgen. van Pr. de Haen aen(de) eene ende (de Tuijn(?) van) thuijs van Jan Rijnen aende andere sijde

    vermelding:
    ONA Dordrecht 12-11-1680: Inventaris van alle goederen nagelaten door Jan Reijnen van der Linden zal., overleden buijten de Spuijpoorte te Dordrecht op verzoek van: Aert Jans van der Linde, Hendrick Pleunen getrouwd met Teunien Jans, Arien Pleunen, getrouwd met Arijaentien Jans, voorkinderen; Oth Dircxs getrouwd met Teuntien Jans, nadochter; nog voorn. Aert Jans en Cornelis Bastiaens van der Graeff als voogden over Maijcken Jans en Arijaentie Jans, beide mede nakinderen van Jan Reijnen van der Linde; met nog de voorn. Aert Jans van der Linde en Cornelis Bastiaens van der Graeff als voogden over de vijf kinderen van Heijltien Jans zal. die mede een voordochter was van voorn. Jan Reijnen.

    In de inventaris o.a.:
    een heel huis en erf met boomgaard, schuur, berg, keet gelegen buiten de Spuipoort in de hoek van de Cruijswech tussen het huis van Johannis Kieboom en 's-Heerenwech; 4 morgen en 39 roeden zaailand gelegen in de Zuidpolder van Dubbeldam; contant geld; totaal 1571:17:0; linnengoed; herenkleding; huisraad, meubelen en inboedel van het voorhuis, voorkeuken, achterkeuken, zolder, schuur; 6 oude werkpaarden, 2 veulens, 7 melkkoeien, 2 vette koeien, 4 vette vaarzen, 2 2-jarige ossen, 7 hokkelingen; ongedorste koren (tarwe, haver, vlas, gerst; een schuld van 1800:0:1 aan de 3 nakinderen uit de moederlijke erfenis; pachtschulden e.a.; diverse ontvangsten en uitgaven vanaf 4-9-1679, waaronder geld voor de meid en knecht, loon voor omroepers.

    Het saldo van de boedel bedraagt 6.370:14:0. De 7 erfporties van 910:2:0 worden uitbetaald aan: Aert Jans van der Linde; Hendrick Pleunen getrouwd met Teuntie Jans; Arijen Pleunen getrouwd met Arijaentie Jans; Oth Dircxs Verruijt getrouwd met Teuntie Jans; Joris Cornelis Hoekseweg getrouwd met Maijcken Jans; Arijaentie Jans; de weeskinderen van Heijltien Jans van der Linde met namen Teuntie Willems, Geertruijt Wilems, Teunis Willems in de Oostiendien, Reijnier Willems en Jan Willems.
    Inventaris ondertekend op 19 november 1680.

    Overleden:
    Overleden in zijn huis buiten de Spuijpoorte van Dordrecht in den hoek van Kruijswech

    Jan is getrouwd met Teuntjen Aerts op 25 nov 1629 (civil) in Barendrecht. Teuntjen (dochter van Aert Cornelisz en Ariaentgen Lenertsdr) is geboren circa 1605 in Barendrecht; is begraven op 9 sep 1652 in Dordrecht, Grote Kerk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Teuntjen Aerts is geboren circa 1605 in Barendrecht (dochter van Aert Cornelisz en Ariaentgen Lenertsdr); is begraven op 9 sep 1652 in Dordrecht, Grote Kerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 jun 1630; Verklaring over huwelijksgift
    • vermelding: van 22 nov 1652; Extract van testament bij de weeskamer te Dordrecht
    • vermelding: van 24 nov 1665; Nalatenschap Teuntjen Aerts

    Aantekeningen:

    vermelding:
    17 juni 1630: compareren voor notaris G. de Jager te Dordrecht Jan Reijnen en Teuntgen Aertsdr., echtelieden wonende op Dubbeldam en verklaren, dat Dirck Foppen en Ariaentgen Lenertsdr., haar moeder en "schoonvader" [ = stiefvader], wonende in Barendrecht, hun, comparanten, boven het vaderlijk goed van Teuntgen nog gegeven hebben, tot onderstand van hun huwelijk, een somma van 300 gl., waarbij comparanten hebben toegestaan, dat, indien Teuntgen Aertsdr. kinderloos komt te overlijden, die 300 gl. wederom zullen toekomen aan de kinderen van haar moeder, zonder dat de kinderen van Aert Cornelisz., door hem verwekt bij Soetgen Jacobsdr., "in de selve drie hondert gls. mede sullen mogen comen erven." Akte ondertekend door Jan Reijnen, Teuntgen Aerts, Dirck Foppes en Aerijaenijen Lenaerts. (ONA Dordrecht inv. 33, f. 147 e.v.)

    vermelding:
    Weeskamer Dordrecht: extract van het testament d.d. 24-2-1641 van Theuntken Aerts en Jan Reijnen, waarin de langstlevende tot voogden worden benoemd. Het extract is gemaakt op 22-11-1652.

    vermelding:
    ONA Dordrecht 24-11-1665: Jan Reijnenz. van der Linde, wonend buijten de Spuijoort verklaart dat hij volgens testamentaire dispositie van Teuntgen Aertsdr zijn overleden huijsvrouw gehouden was aan zijn vier kinderen een som van 2.500 gld. uit te betalen. Hij heeft beloofd aan zijn vier kinderen te laten 5 mergen land in de Zuijtpolder van Dubbeldam. Doch hij heeft het land naderhand verkocht aan Tielman Zeebergen. Zijn swagers met zijn soon Aert Jansz verklaren uit de moederlijke erfenis betaald te zijn. Hij is nog 1.312 gld schuldig van zijn zoon Aert Jans, waarvoor de afdoening geregeld wordt.

    Overleden:
    een baar voor de vrouw van Jan Reijnen bouwman buiten de Spuipoort op de hoek van de kruisweg

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Jan Reijniersz Jg van 's-Gravendeel en Teuntgen Aerts Jdr van Barendrecht

    Kinderen:
    1. Heijltie Jans van der Linde is geboren circa 1633 in Dordrecht; is begraven op 26 jul 1665 in Dordrecht.
    2. Aert Jans van der Linde is gedoopt op 28 mrt 1633 in Dubbeldam.
    3. Teuntje Jans van der Linde is geboren circa 1637 in Dordrecht; is begraven op 29 jan 1707 in Dordrecht, Nieuwkerk.
    4. 3. Ariaentie Jans van der Linde is gedoopt op 1 okt 1639 in Dordrecht; is begraven op 26 aug 1695 in Dordrecht.


Generatie: 4

  1. 8.  Ariaen Janssz

    Ariaen + Lintgen Toenisdr. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Lintgen Toenisdr
    Kinderen:
    1. 4. Pleun Ariensen is gedoopt op 1 feb 1608 in Dordrecht; is gestorven vóór 4 aug 1658.

  3. 10.  Heijndrick Gerrits
    Kinderen:
    1. 5. Grietien Heijndricks is gestorven vóór 16 mei 1659.

  4. 12.  Reijn Ariens van der Linden is gestorven vóór 27 mei 1637.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • functie: van 1597 tot 1633; Schepen van 's-Gravendeel
    • vermelding: van 1599 tot 1666; Vermeldingen in het oud rechterlijk archief van 's-Gravendeel

    Aantekeningen:

    functie:
    Vermeld van 1597 tot en 1602 en van 1632 tot en met 1633

    vermelding:
    ORA 's-Gravendeel
    2-1-1599 Schuldbekentenis Reijn Ariens aan Pieter van Beveren en Cornelis Jacobs van Beveren. Wegens koop van land belend ten oosten Dirk Aerts en Claes Barents, ten westen Herman Pieters Cuijp
    15-5-1599: Borg voor Huijbrecht Pieters
    30-10-1599: Reijn Ariens en Pleun Ariens stellen zich borg voor Harmen Pieters.
    2-7-1601: Reijn Ariens, Pleun Ariens en Arie Gerrits Timmerman voor de boedel van zijn vader machtigen Cornelis Ariens Spies tegen Cornelis Gijssen.
    24-7-1601: Reijn Ariens, Pleun Ariens en Arie Gerrits Timmerman vanwege de boedel van zijn vader zaliger Gerrit Anthonisse Schalckwijck verklaren dat Cornelis Gijssen geen recht heeft op zekere som geld.
    12-10-1601: Claes Baerens komt in beroep van een vonnis van schepenen, in zijn zaak tegen Reijn Ariens en Pleun Ariens
    5-11-1601: Cornelis Gijssen tegen Pleun Ariens, Reijn Ariens en de boedel van Gerrit Anthonisse Schalkwijk zaliger.
    7-5-1616: Harmen Hallingh te Dordrecht verkoopt aan Reijn Arens land in de Trekdam.
    Reijn Arensz., wonende op 's-Gravendeel, transporteert aan Arien Cornelis Roelen, wonende in de Mookhoek onder de jurisdictie van 's-Gravendeel, 1 morgen 487 roeden weiland, liggende in de Trekdam annex de landen van Bonaventura onder de jurisdictie van 's-Gravendeel, belend oost de dijk van de Trekdam, zuid de Schenkeldijk, west "die Groote Kreck", noord pensionaris Berck. (ORA 's-Gravendeel inv. 2, f. 17 e.v.)
    11-10-1617: Pieter Jacobs van Beveren te Dordrecht (procuratie) verkoopt aan Reijn Adriaens land in Nieuw Bonaventura belend ten westen Arie Joosten.
    11-5-1628: Reijn Ariens (procuratie) verkoopt aan zijn zoon Arie Reijnen en aan aan Ariaentje Reijnen land in de Trekdam.
    6-5-1666: Hendrik Reijnen van der Linden verkoopt aan Dirk Dirks Quartel land in de Strijensepolder toebehoord hebbende aan zijn vader zaliger Reijn Arens van der Linden.

    Overleden:
    27-5-1637 de erfgenamen van Reijn Arens worden vermeld als belender.

    Kinderen:
    1. Arie Reijnen van der Linde is gestorven vóór 29 jun 1665.
    2. Machtelt Reijnen van der Linde
    3. Abraham Reijnen van der Linde
    4. Paulus Reijnen van der Linde is gestorven vóór 25 aug 1659.
    5. Ariaentje Reijnen van der Linde is geboren circa 1593; is gestorven vóór 19 jun 1658.
    6. Hendrick Reijnen van der Linde is geboren circa 1598; is gestorven vóór 6 jun 1668.
    7. 6. Jan Reijnen van der Linde is geboren circa 1601 in 's-Gravendeel; is gestorven circa 4 sep 1679 in Dordrecht.

  5. 14.  Aert Cornelisz is gestorven vóór 17 jun 1630.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 jun 1630; Verklaring over huwelijksgift

    Aantekeningen:

    vermelding:
    17 juni 1630: compareren voor notaris G. de Jager te Dordrecht Jan Reijnen en Teuntgen Aertsdr., echtelieden wonende op Dubbeldam en verklaren, dat Dirck Foppen en Ariaentgen Lenertsdr., haar moeder en "schoonvader" [ = stiefvader], wonende in Barendrecht, hun, comparanten, boven het vaderlijk goed van Teuntgen nog gegeven hebben, tot onderstand van hun huwelijk, een somma van 300 gl., waarbij comparanten hebben toegestaan, dat, indien Teuntgen Aertsdr. kinderloos komt te overlijden, die 300 gl. wederom zullen toekomen aan de kinderen van haar moeder, zonder dat de kinderen van Aert Cornelisz., door hem verwekt bij Soetgen Jacobsdr., "in de selve drie hondert gls. mede sullen mogen comen erven." Akte ondertekend door Jan Reijnen, Teuntgen Aerts, Dirck Foppes en Aerijaenijen Lenaerts. (ONA Dordrecht inv. 33, f. 147 e.v.)

    Aert is getrouwd met Ariaentgen Lenertsdr circa 1606 (civil). [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 15.  Ariaentgen Lenertsdr

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 17 jun 1630; Verklaring over huwelijksgift

    Aantekeningen:

    vermelding:
    17 juni 1630: compareren voor notaris G. de Jager te Dordrecht Jan Reijnen en Teuntgen Aertsdr., echtelieden wonende op Dubbeldam en verklaren, dat Dirck Foppen en Ariaentgen Lenertsdr., haar moeder en "schoonvader" [ = stiefvader], wonende in Barendrecht, hun, comparanten, boven het vaderlijk goed van Teuntgen nog gegeven hebben, tot onderstand van hun huwelijk, een somma van 300 gl., waarbij comparanten hebben toegestaan, dat, indien Teuntgen Aertsdr. kinderloos komt te overlijden, die 300 gl. wederom zullen toekomen aan de kinderen van haar moeder, zonder dat de kinderen van Aert Cornelisz., door hem verwekt bij Soetgen Jacobsdr., "in de selve drie hondert gls. mede sullen mogen comen erven." Akte ondertekend door Jan Reijnen, Teuntgen Aerts, Dirck Foppes en Aerijaenijen Lenaerts. (ONA Dordrecht inv. 33, f. 147 e.v.)

    Kinderen:
    1. 7. Teuntjen Aerts is geboren circa 1605 in Barendrecht; is begraven op 9 sep 1652 in Dordrecht, Grote Kerk.
    2. Soetjen Aertsdr is geboren circa 1606 in Barendrecht; is gestorven vóór 3 mei 1669.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.