top deco

Crijntjen Joppe van der Meer

Mannelijk ca. 1642 - 1703  (61 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Crijntjen Joppe van der Meer is geboren circa 1642 (zoon van Job Gijsen van der Meer en Emerentia Crijnen); is gestorven in 1703 in Wateringen.

    Crijntjen is getrouwd met Gosewijn Cornelisz Verheul op 14 jan 1663 (civil) in Monster. Gosewijn (dochter van Cornelis Teunis Verheul en Leuntje Klaasse) is gestorven vóór 24 nov 1680. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    BG en BD woonachtig in Monster


Generatie: 2

  1. 2.  Job Gijsen van der MeerJob Gijsen van der Meer is geboren circa 1598 in Den Haag (zoon van Giijsbrecht Jacobsz van der Meer en Sebastiaantgen Cornelisdr van der Cleij); is gestorven vóór 13 dec 1677.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1621 tot 1660; Obligatie en de betaling daarvan
    • vermelding: van 18 mrt 1626; Boedelscheiding
    • vermelding: van 1652; Weerbare man te Eikenduinen
    • vermelding: van 27 nov 1654; Testament
    • vermelding: van 1658 tot 1660; Voogd voor zijn innocente zuster Geertje
    • vermelding: van 1660 tot 1690; Vermelding van de erfgenamen van Geertge Gijsberts van der Meer in dossier van de weeskamer Den Haag
    • vermelding: van 12 apr 1670; Testamentaire bepaling
    • vermelding: van 12 nov 1675; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 1677; Nalatenschap Job Gijsbertss van der Meer
    • vermelding: van 1677; Vermeld in de Legger van Den Haag 1677
    • vermelding: van 1 jan 1677; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 29 jun 1677; Huur van woning en land te Eikenduinen

    Aantekeningen:

    Job Gijsen van der Meer had een woning bij Eik en Duinen op de hoek van de Leywegh bij de Loosduinse Vaart. Zijn naam staat bij die locatie (waar nu de Thorbeckelaan begint) op diverse kaarten vermeld. Hij heeft diverse (duin)landen afgezand en geschikt gemaakt voor landbouw.

    vermelding:
    Uit dossier weeskamer Den Haag
    7-4-1621 Gerrit Gijsbrechts te Loosduinen verkoopt aan vrouwe Anna van Woerden van Vliet en den Rijn Bouckhorst een obligatie met een jaarlijkse losrente van 90 ponden. Borgen zijn vader Gijsbrecht en zijn broer Jacob.

    ONA Den Haag 29-1-1660: Gerrit Ghijsbrechtsz van der Meer, oudste zoon van Ghijsbrecht Jacobsz van der Meer ter eenre.
    Job Ghijsbrechtsz van der Meer voor hem zelf en als medevoogd van Geertge Ghijsbrechts van der Meer, innocente dochter van Ghijsbrecht Jacobsz, Adriaen Pietersz van der Beeck, getrouwd geweest met Maritgen Ghijsbrechts van der Meer, mede voogd van Geertgen, Ghijsbrecht Arijensz van der Beeck en Jacob Arijensz van der Beeck, geprocreert bij de voorn. Maritgen Ghijsbrechts, Claes Adrijaensz van der Voort, mede voogd van Geertgen en als vader en voogd van zijn minderjarige kinderen geprocreert bij wijlen Bastijaentge Ghijsbrechts, Ghijsbrecht Claesz van der Voort, Cornelis Claesz van der Voort, Jacob Dirxs van Borgonien, getrouwd met Neeltgen Claes van der Voort, Pieter Dircxs Swaenenburch, getrouwd met Helena Claes van der Voort, erfgenamen van de voorn. Bastijaentge Ghijsbrecht, die met haar broers en zus mede erfgenaam is geweest van Ghijsbrecht Jacobsz van der Meer en Jacob Ghijsbrechtsz van der Meer, hun overleden vader en broer ter andere zijde.
    Het gaat om (35 jaar!) uitgebleven betalingen op een obligatie (1800 car. gld) aan vrouwe Anna van Woerden. Partijen komen overeen dat e.e.a. betaald zal worden uit het jaarlijke inkomen van de innocente Geertgen. Bij overlijden van Geertgen zal Gerrit de rest betalen uit hetgeen hij van Geertgen zal erven. Getuigen zijn Bastijaentge Gerrits, Claes Phillips van der Voort, getrouwd met Annetgen Gerrits, Joris Leendertsz Suijtgeest getrouwd met Arijaentgen Gerrits, Claes Pouwelsz van Leeuwen, getrouwd met Willemtge Gerrits, Pieter Dircxs van Rijn getrouwd met Ghijsgen Gerrits, Maritgen Gerrits, jonge dochter, alle kinderen van Gerrit Ghijsbrecht van der Meer.

    vermelding:
    Boedelscheiding Gijsbrecht Jacobsz
    Transporten Monsterambacht-137 18-3-1626:
    Boedelscheiding door:
    Marritgen Jorisdr eerst weduwe van Gijsbrecht Jacobsz te Eikenduinen, later weduwe van Adam Pietersz te Monster, nu vrouw van Joris Maartensz van der Gaech te Maasland;
    Jacob Gijsbrechtsz, Gerrit Gijsbrechtsz, Jop Gijsbrechtsz, Adriaan Pietersz van der Beeck als man van Marritgen Gijsbrechtsdr, Arent Jans van der Hoorn vervangende Dirck Cornelisz Cleij als voogden van de innocente Geertgen Gijsbrechtsdr., kinderen van wijlen Gijsbrecht Jacobs en Sebastiaantgen Cornelisdr zijn 1e vrouw;
    De kinderen van gen. Gijsbrecht Jacobsz en Marritgen Jorisdr: Joost Giijsbrechtsz en Sebastiaantgen Gijsbrechtsdr.
    Verdeling:
    Marritgen Jorisdr: Diverse stukken land (>21 morgen) in Haagambacht in Escamp; 6 morgen land te Poeldijk.
    De voorkinderen: 2 hont kenniptuin, te W. Escamp; 24 roeden land; woning met ca. 22 morgen en 72 roeden land te Escamp

    vermelding:
    Jop Gijsz. Sergeant.

    vermelding:
    27-11-1654: Langstlevende-testament van het echtpaar Job Ghijsbrechtsz van der Meer en Emmerentie Crijnen. Job ligt ziekelijk te bedde en Emmerentie is gezond. De acht ongehuwde kinderen krijgen (bij huwelijk) van de langstlevende de som van 500 car. gld. plus een eerlijke bruidset gelijk aan de som en de uitzet die Ghijsbrecht Joppen van der Meer bij zijn huwelijk genoten heeft.

    vermelding:
    8-1-1683: opsomming van alle erfgenamen van Geertge Gijsberts van der Meer:
    - De kinderen en de kindskinderen van Job Gijsbertsz van der Meer: Marijtge Joppen, jonge Bastiaentge Joppen, Claes Jacobsz van Wou, Crijntge Joppen, ouwe Bastiaentge Joppen, de weduwe van Crijn Joppen, Gijsbert Joppen, Jannitge Joppen
    - De kinderen of zwagers (schoonzonen) van Gerrit Gijsbertsz van der Meer: Jan Pouwels van Leeuwen, Claes Philipsz van der Voort, Cornelis Maertens van der Speck, Joris Leendertsz Zuijtgeest, Pieter Dircksz van Rhijn
    - De kinderen of kindskinderen van Maertge Gijsberts van der Meer: Jacob Arents van der Beeck wonend te Overschie, Gijsbert Arentsz van der Beeck,
    - De kinderen of descendenten van Bastiaentge Gijsberts van der Meer: Gijsbert Claesz van der Voort (te Kwintsheul), Helena Claes van der Voort, Joris Claesz van der Voort (in de Maa onder Monster), de kinderen van Neeltge Claes van der Voort.

    vermelding:
    12-4-1670 Notariële akte. Het echtpaar Job Ghijsbrechts van der Meer en Emerentia Crijnen wonend te Eijckenduijnen, legt een aanvullende clausule vast op het testament van 27-11-1654 over erfgenamen als zij zonder kinderen achter te laten, komen te overlijden. Zij willen geen bemoeienis van de weeskamer met de achter te laten boedel

    vermelding:
    12-11-1675 Notaris Willem van Millert te Den Haag: Jop Gijsbrechts van der Meer, wonend te Eijckenduijnen verklaart 300 car. gld. schuldig te zijn aan de nagelaten weeskinderen van zijn overleden dochter Bastiaentgen Joppen van der Meer, geprocreeert bij Cornelis Louwen Oosthoorn ter zake van geleend geld. Voogden over de kinderen zijn zijn zonen Johan Joppen en Crijn Joppen van der Meer.

    vermelding:
    Het archief van de Weeskamer Den Haag bevat een dossier van 189 pagina's op naam van de overleden Job Gijsbertss van der Meer. Job had een omvangrijk bezit:
    Een welgelegen woning met huis, bijhuis, schuur, stallingen, borgen, boomgaard en geboomte met toebehoren. Staande en gelegen op de houck van de Leijwegh onder Eijckenduijnen te Den Haag met 23 mergen en 519 roeden hooi- als teelland, in verscheiden partijen volgens de kaart en meting van landmeter Johannes Dou d.d. 27-11-1655 met nog een kaart waarop de landen staan die sedert die datum afgegraven en tot wei- en teelland gemaakt zijn, strekkend voor een gedeelte langs de vaart naar Loosduijnen, belast met erfpacht.
    Percelen:
    A. Een stuk hooi- of weiland gelegen in de OostersCampspolder, groot 1 morgen 150 roeden
    B. Een stuk weiland gelegens in Westescampspolder 3 morgen 4 hont 42 roeden
    C. Als voren
    D. Een stuk weiland gelegen als voren, 2 mergen 2 hont 90 roeden
    E. Een partij geestland gelegen onder de Leewegh in Westescampspolder en deels afgegraven, 6 mergen 1 hont 74 roeden. Plus de partij waar de woning op staat gelegen in de Oostescampspolder, 1 mergen 5 hond, belast met erfpacht
    F. Een partij weiland gelegen in de Mient ten noorden over de Loosduijnse Vaert, 8 mergen 2 hont 13 roeden, op de kaart getekend met de letter P belast met erfpacht.
    Op een veiling van 4-11-1680 is de woning voor 4.200 gld. verkocht aan advocaat Francoijs Barret (ook vermeld als Parret). Tegenover een flinke totaalopbrengst van 4.410 pond stonden uitgaven voor schulden e.a. van 3.700 pond.
    Er is ook een eerdere veiling gehouden op 28-2-1678, waarbij het huis van de molenaar is geveild voor 860 pond aan Leendert Jansz Rotteveel. De veiling vond plaats op de Cloveniersdoelen in Den Haag op 28-2-1678 – 30.000 gld. geboden door Pieter Philipsz van der Voort; opgehangen op 20.000 gld.; afgeslagen tot op 18.500 gld en daar voor opgehouden.
    Er is ook nog een woning vermeld aan de Mechhelwech te Eikenduinen.
    De landen brachten op de veiling niet genoeg op en zijn verdeeld onder de erfgenamen.
    Jannitge Joppen heeft de woning van haar vader gehuurd. Over 1679, 1680 en 1681 betaalt zij 1500 ponden aan huur.
    Op 13-12-1677 worden diverse meubelen en goederen verdeeld onder de erfgenamen, waaronder goud, zilver, sieraden, lakens, servetten, kussenslopen, hemden, tafellakens, een muts, tinnen schotels, lepels, blakers, bekers, boeken, zoutvaten, koperen sporen, koperen beddepan, kleren, gestreepte gordijnen, bedden, voetenbank, eiken kist, aardewerk, stoven, schilderijtjes etc.

    Reconstructie van het gezin/erfgenemen op basis van dit dossier:
    Job Gijsberts van der Meer overleden tussen 29-6-1677 en 13-12-1677
    gehuwd met Emerentia Crijnen overleden in mei 1676
    Kinderen:
    * Gijsbert Joppen van der Meer waarschijnlijk overleden op 12-12-1677 gehuwd met Gerritje Pietersdr Verheul (overleden na 24-1-1678). Het echtpaar had 7 kinderen: Neeltje, Maertge, Crinus, Pieter, Maertje Gijsen, Jop Gijsen en Aeltje Gijsen die gehuwd was met Cornelis Cornelis Hillenaar
    * Marijtge Joppen van der Meer (overleden na 13-8-1687) gehuwd met Arent Willemsz van Oudtshoorn (overleden tussen 28-2-1678 en 24-11-1680)
    * Johan (Jan) Joppen van der Meer (overleden na 1-1-1677 en voor 24-1-1678)
    * Crijn Joppen van der Meer (overleden tussen 28-2-1678 en 4-11-1680) gehuwd met Claesje Cornelis Verheul
    * Bastiaentge Joppen (de ouwe) van der Meer (overleden voor 13-12-1677) gehuwd met Cornelis Dircksz Roell (overleden na 24-1-1678 en voor 4-9-1683). Zij krijgen 2 kinderen: Dirck Cornelis Roell en Hubert Cornelisz Roell
    * Crijntjen Joppe van der Meer, gehuwd met Gosewijn Cornelisz Verheul (overleden tussen 28-2-1678 en 24-11-1680)
    * Jaepie Joppen van der Meer (overleden na 18-11-1681) gehuwd met Claes Jacobsz van Wouw
    * Jannitge Joppen van der Meer (overleden tussen 23-4-1680 en 4-11-1680) gehuwd met Cornelis Louwen van Outshoorn (overleden voor 29-06-1677)
    * Bastiaentge Joppen (de jonge) van der Meer (overleden voor 12-11-1675) gehuwd met Cornelis Louwen van Oosthoorn

    vermelding:
    De erfgenamen van Job Gijsbertsz van der Meer staan in de legger van den Haag 1677 vermeld met:
    - een woning en de henniptuin in de Oostecamp
    - land in de Mient, Westecamp en de Oostecamp

    vermelding:
    1-1-1677 Jop Ghijsen van der Meer, huijsman wonende onder Eijckenduijnen, is 1.000 gld. schuldig aan Willem Pietersz van Rijn, wonend te Den Haag. Borgen zijn zoon Crijn Joppen van der Meer, wonend te Eijckenduijnen en schoonzoon Cornelis Dircxz Roel, wonend te Den Haag. De akte wordt getekend in het bijzijn van Jan Joppen van der Meer, wonend onder Eijckenduijnen en Dirck Cornelisz Roel wonend te Den Haag. De akte is geroyeerd op 21-2-1681.

    vermelding:
    29-6-1677 Notaris Gabriel Valette, Den Haag Job Gijsen van der Meer geassisteert met zijn zoon Crijn Joppen van der Meer, beide wonende in Haech-Ambacht, verklaren voor 7 jaar verhuurd te hebben aan Jannetge Joppen van der Meer, weduwe van Cornelis Louwen Oosthoorn, een woning en landen gelegen onder Eijckenduinen in Haech-Ambacht, waar de huurster tegenwoordig woont. Betreft ca. 25 margen land, daarin begrepen de werf, het huis, boomgaard, bergen, schuur en geboomte.

    Overleden:
    Jannetge Joppen kreeg kostgeld uitbetaald voor Jop Gijsen en zijn huisvrouw tot mei 1676. Nog een half jaar kostgeld voor Jop Gijsen tot zijn overlijden
    Echter... op 29-6-1677 staat hij nog vermeld in een verhuurcontract. Op 13-12-1677 wordt de inboedel verdeeld onder de erfgenamen.

    Job + Emerentia Crijnen. Emerentia is geboren circa 1600 in Den Haag; is gestorven vóór mei 1676. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Emerentia Crijnen is geboren circa 1600 in Den Haag; is gestorven vóór mei 1676.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 27 nov 1654; Testament
    • vermelding: van 12 apr 1670; Testamentaire bepaling
    • vermelding: van 1677; Nalatenschap Job Gijsbertss van der Meer

    Aantekeningen:

    vermelding:
    27-11-1654: Langstlevende-testament van het echtpaar Job Ghijsbrechtsz van der Meer en Emmerentie Crijnen. Job ligt ziekelijk te bedde en Emmerentie is gezond. De acht ongehuwde kinderen krijgen (bij huwelijk) van de langstlevende de som van 500 car. gld. plus een eerlijke bruidset gelijk aan de som en de uitzet die Ghijsbrecht Joppen van der Meer bij zijn huwelijk genoten heeft.

    vermelding:
    12-4-1670 Notariële akte. Het echtpaar Job Ghijsbrechts van der Meer en Emerentia Crijnen wonend te Eijckenduijnen, legt een aanvullende clausule vast op het testament van 27-11-1654 over erfgenamen als zij zonder kinderen achter te laten, komen te overlijden. Zij willen geen bemoeienis van de weeskamer met de achter te laten boedel

    vermelding:
    Het archief van de Weeskamer Den Haag bevat een dossier van 189 pagina's op naam van de overleden Job Gijsbertss van der Meer. Job had een omvangrijk bezit:
    Een welgelegen woning met huis, bijhuis, schuur, stallingen, borgen, boomgaard en geboomte met toebehoren. Staande en gelegen op de houck van de Leijwegh onder Eijckenduijnen te Den Haag met 23 mergen en 519 roeden hooi- als teelland, in verscheiden partijen volgens de kaart en meting van landmeter Johannes Dou d.d. 27-11-1655 met nog een kaart waarop de landen staan die sedert die datum afgegraven en tot wei- en teelland gemaakt zijn, strekkend voor een gedeelte langs de vaart naar Loosduijnen, belast met erfpacht.
    Percelen:
    A. Een stuk hooi- of weiland gelegen in de OostersCampspolder, groot 1 morgen 150 roeden
    B. Een stuk weiland gelegens in Westescampspolder 3 morgen 4 hont 42 roeden
    C. Als voren
    D. Een stuk weiland gelegen als voren, 2 mergen 2 hont 90 roeden
    E. Een partij geestland gelegen onder de Leewegh in Westescampspolder en deels afgegraven, 6 mergen 1 hont 74 roeden. Plus de partij waar de woning op staat gelegen in de Oostescampspolder, 1 mergen 5 hond, belast met erfpacht
    F. Een partij weiland gelegen in de Mient ten noorden over de Loosduijnse Vaert, 8 mergen 2 hont 13 roeden, op de kaart getekend met de letter P belast met erfpacht.
    Op een veiling van 4-11-1680 is de woning voor 4.200 gld. verkocht aan advocaat Francoijs Barret (ook vermeld als Parret). Tegenover een flinke totaalopbrengst van 4.410 pond stonden uitgaven voor schulden e.a. van 3.700 pond.
    Er is ook een eerdere veiling gehouden op 28-2-1678, waarbij het huis van de molenaar is geveild voor 860 pond aan Leendert Jansz Rotteveel. De veiling vond plaats op de Cloveniersdoelen in Den Haag op 28-2-1678 – 30.000 gld. geboden door Pieter Philipsz van der Voort; opgehangen op 20.000 gld.; afgeslagen tot op 18.500 gld en daar voor opgehouden.
    Er is ook nog een woning vermeld aan de Mechhelwech te Eikenduinen.
    De landen brachten op de veiling niet genoeg op en zijn verdeeld onder de erfgenamen.
    Jannitge Joppen heeft de woning van haar vader gehuurd. Over 1679, 1680 en 1681 betaalt zij 1500 ponden aan huur.
    Op 13-12-1677 worden diverse meubelen en goederen verdeeld onder de erfgenamen, waaronder goud, zilver, sieraden, lakens, servetten, kussenslopen, hemden, tafellakens, een muts, tinnen schotels, lepels, blakers, bekers, boeken, zoutvaten, koperen sporen, koperen beddepan, kleren, gestreepte gordijnen, bedden, voetenbank, eiken kist, aardewerk, stoven, schilderijtjes etc.

    Reconstructie van het gezin/erfgenemen op basis van dit dossier:
    Job Gijsberts van der Meer overleden tussen 29-6-1677 en 13-12-1677
    gehuwd met Emerentia Crijnen overleden in mei 1676
    Kinderen:
    * Gijsbert Joppen van der Meer waarschijnlijk overleden op 12-12-1677 gehuwd met Gerritje Pietersdr Verheul (overleden na 24-1-1678). Het echtpaar had 7 kinderen: Neeltje, Maertge, Crinus, Pieter, Maertje Gijsen, Jop Gijsen en Aeltje Gijsen die gehuwd was met Cornelis Cornelis Hillenaar
    * Marijtge Joppen van der Meer (overleden na 13-8-1687) gehuwd met Arent Willemsz van Oudtshoorn (overleden tussen 28-2-1678 en 24-11-1680)
    * Johan (Jan) Joppen van der Meer (overleden na 1-1-1677 en voor 24-1-1678)
    * Crijn Joppen van der Meer (overleden tussen 28-2-1678 en 4-11-1680) gehuwd met Claesje Cornelis Verheul
    * Bastiaentge Joppen (de ouwe) van der Meer (overleden voor 13-12-1677) gehuwd met Cornelis Dircksz Roell (overleden na 24-1-1678 en voor 4-9-1683). Zij krijgen 2 kinderen: Dirck Cornelis Roell en Hubert Cornelisz Roell
    * Crijntjen Joppe van der Meer, gehuwd met Gosewijn Cornelisz Verheul (overleden tussen 28-2-1678 en 24-11-1680)
    * Jaepie Joppen van der Meer (overleden na 18-11-1681) gehuwd met Claes Jacobsz van Wouw
    * Jannitge Joppen van der Meer (overleden tussen 23-4-1680 en 4-11-1680) gehuwd met Cornelis Louwen van Outshoorn (overleden voor 29-06-1677)
    * Bastiaentge Joppen (de jonge) van der Meer (overleden voor 12-11-1675) gehuwd met Cornelis Louwen van Oosthoorn

    Overleden:
    Jannetge Joppen kreeg kostgeld uitbetaald voor Jop Gijsen en zijn huisvrouw tot mei 1676

    Aantekeningen:

    Huwelijkstoestemming:
    JM en JD, beide wonend Eijckenduijnen

    Kinderen:
    1. Marijtge Joppen van der Meer is gestorven na 13 aug 1687.
    2. Johan Joppen van der Meer is gestorven vóór 21 sep 1677 in Loosduinen.
    3. Gijsbert Joppen van der Meer is geboren circa 1630 in Eikenduinen; is gestorven op 12 dec 1677 in Den Haag.
    4. Crijn Joppen van der Meer is geboren circa 1638 in Den Haag; is gestorven vóór 4 nov 1680.
    5. Bastiaentge Joppen (de ouwe) van der Meer is geboren circa 1638 in Haag Ambacht; is gestorven vóór 13 dec 1677.
    6. 1. Crijntjen Joppe van der Meer is geboren circa 1642; is gestorven in 1703 in Wateringen.
    7. Jaepie Joppen van der Meer is geboren circa 1643; is gestorven na 18 nov 1681.
    8. Jannitge Joppen van der Meer is geboren circa 1644 in Haag Ambacht; is gestorven vóór 4 nov 1680.
    9. Bastiaentge Joppen (de jonge) van der Meer is geboren in jan 1646 in Eijkenduinen; is gedoopt op 17 jan 1646 in Wassenaar; is gestorven vóór 12 nov 1675.


Generatie: 3

  1. 4.  Giijsbrecht Jacobsz van der Meer is geboren circa 1560 (zoon van Jacob Gerritsz van der Meer en Geertgen Heyndricksdr van Veen); is gestorven vóór 7 jun 1624.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • functie: Welgeboren man
    • vermelding: van 1584 tot 1689; Leen van de hofstad Polanen
    • vermelding: van 1621 tot 1660; Obligatie en de betaling daarvan
    • vermelding: van 18 mrt 1626; Boedelscheiding
    • vermelding: van 17 jul 1663; Obligatie

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Leen te Haagambacht:
    2 morgen land, belend ten oosten: het Godshuis van Reynsburch, ten zuiden: een banweg, genaamd de Houtweg, ten westen: het cruyslant en ten noorden: Pieter Ottenz. (1503: omtrent Loosduynen).
    31-7-1584: Ghysbrecht Jacobsz. na overdracht door Willem Aemsz. te Eyckenduynen.
    7-6-1624: Jacob Ghysbrechtsz. te Eyckenduynen bij dode van zijn vader Ghysbrecht Jacobsz.
    6-6-1631: Gerrit Gijsbrechtsz. bij dode van zijn broer Jacob Gijsbrechtsz.
    28-10-1689: Bastiaentje Gerrits van der Meer bij dode van haar vader Gerrit Gijsbrechtsz. en draagt het halve leen over aan Maria van der Does, weduwe van Gerard de Raad, wier man het in 1655 gekocht had.

    vermelding:
    Uit dossier weeskamer Den Haag
    7-4-1621 Gerrit Gijsbrechts te Loosduinen verkoopt aan vrouwe Anna van Woerden van Vliet en den Rijn Bouckhorst een obligatie met een jaarlijkse losrente van 90 ponden. Borgen zijn vader Gijsbrecht en zijn broer Jacob.

    ONA Den Haag 29-1-1660: Gerrit Ghijsbrechtsz van der Meer, oudste zoon van Ghijsbrecht Jacobsz van der Meer ter eenre.
    Job Ghijsbrechtsz van der Meer voor hem zelf en als medevoogd van Geertge Ghijsbrechts van der Meer, innocente dochter van Ghijsbrecht Jacobsz, Adriaen Pietersz van der Beeck, getrouwd geweest met Maritgen Ghijsbrechts van der Meer, mede voogd van Geertgen, Ghijsbrecht Arijensz van der Beeck en Jacob Arijensz van der Beeck, geprocreert bij de voorn. Maritgen Ghijsbrechts, Claes Adrijaensz van der Voort, mede voogd van Geertgen en als vader en voogd van zijn minderjarige kinderen geprocreert bij wijlen Bastijaentge Ghijsbrechts, Ghijsbrecht Claesz van der Voort, Cornelis Claesz van der Voort, Jacob Dirxs van Borgonien, getrouwd met Neeltgen Claes van der Voort, Pieter Dircxs Swaenenburch, getrouwd met Helena Claes van der Voort, erfgenamen van de voorn. Bastijaentge Ghijsbrecht, die met haar broers en zus mede erfgenaam is geweest van Ghijsbrecht Jacobsz van der Meer en Jacob Ghijsbrechtsz van der Meer, hun overleden vader en broer ter andere zijde.
    Het gaat om (35 jaar!) uitgebleven betalingen op een obligatie (1800 car. gld) aan vrouwe Anna van Woerden. Partijen komen overeen dat e.e.a. betaald zal worden uit het jaarlijke inkomen van de innocente Geertgen. Bij overlijden van Geertgen zal Gerrit de rest betalen uit hetgeen hij van Geertgen zal erven. Getuigen zijn Bastijaentge Gerrits, Claes Phillips van der Voort, getrouwd met Annetgen Gerrits, Joris Leendertsz Suijtgeest getrouwd met Arijaentgen Gerrits, Claes Pouwelsz van Leeuwen, getrouwd met Willemtge Gerrits, Pieter Dircxs van Rijn getrouwd met Ghijsgen Gerrits, Maritgen Gerrits, jonge dochter, alle kinderen van Gerrit Ghijsbrecht van der Meer.

    vermelding:
    Boedelscheiding Gijsbrecht Jacobsz
    Transporten Monsterambacht-137 18-3-1626:
    Boedelscheiding door:
    Marritgen Jorisdr eerst weduwe van Gijsbrecht Jacobsz te Eikenduinen, later weduwe van Adam Pietersz te Monster, nu vrouw van Joris Maartensz van der Gaech te Maasland;
    Jacob Gijsbrechtsz, Gerrit Gijsbrechtsz, Jop Gijsbrechtsz, Adriaan Pietersz van der Beeck als man van Marritgen Gijsbrechtsdr, Arent Jans van der Hoorn vervangende Dirck Cornelisz Cleij als voogden van de innocente Geertgen Gijsbrechtsdr., kinderen van wijlen Gijsbrecht Jacobs en Sebastiaantgen Cornelisdr zijn 1e vrouw;
    De kinderen van gen. Gijsbrecht Jacobsz en Marritgen Jorisdr: Joost Giijsbrechtsz en Sebastiaantgen Gijsbrechtsdr.
    Verdeling:
    Marritgen Jorisdr: Diverse stukken land (>21 morgen) in Haagambacht in Escamp; 6 morgen land te Poeldijk.
    De voorkinderen: 2 hont kenniptuin, te W. Escamp; 24 roeden land; woning met ca. 22 morgen en 72 roeden land te Escamp

    vermelding:
    ORA Wateringen f. 13v d.d. 17-7-1663: Jacob Cornelisz. Groeneweegen en Dieuwertje Claesdr. zijn huisvrouw wonende in het ambacht van Monster aan Kwintsheul verklaardern tot meer zekerheid van de voldoening van een som van 900 car. gld. kapitaal en interest alreeds verschenen en nog te verschijnen zoals zij comparanten volgens de obligatie d.d. 23-5-1659 gepasseerd voor Pieter Bock notaris in ’s Gravenhage schuldig zijn aan Geertje Gijsbrechtsdr. van der Meer innocente dochter van wijlen Gijsbrecht Jacobsz. van der Meer of haar erfgenamen, daarvan de goederen tegenwoordig ter weeskamer van ’s Gravenhage berusten, speciaal te verbinden eerst een partij weiland groot omtrent 1 morgen 3 hond gelegen in het ambacht van Wateringen in de Oude Broekpolder gemeen in een kamp land groot 6 morgen, en nog een partij weiland groot 1 morgen 2 hond gelegen als voren.

    Giijsbrecht is getrouwd met Sebastiaantgen Cornelisdr van der Cleij circa 1584 (civil). Sebastiaantgen (dochter van Cornelis van der Cleij) is gestorven vóór 7 mrt 1621. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Sebastiaantgen Cornelisdr van der Cleij (dochter van Cornelis van der Cleij); is gestorven vóór 7 mrt 1621.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 18 mrt 1626; Boedelscheiding

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Boedelscheiding Gijsbrecht Jacobsz
    Transporten Monsterambacht-137 18-3-1626:
    Boedelscheiding door:
    Marritgen Jorisdr eerst weduwe van Gijsbrecht Jacobsz te Eikenduinen, later weduwe van Adam Pietersz te Monster, nu vrouw van Joris Maartensz van der Gaech te Maasland;
    Jacob Gijsbrechtsz, Gerrit Gijsbrechtsz, Jop Gijsbrechtsz, Adriaan Pietersz van der Beeck als man van Marritgen Gijsbrechtsdr, Arent Jans van der Hoorn vervangende Dirck Cornelisz Cleij als voogden van de innocente Geertgen Gijsbrechtsdr., kinderen van wijlen Gijsbrecht Jacobs en Sebastiaantgen Cornelisdr zijn 1e vrouw;
    De kinderen van gen. Gijsbrecht Jacobsz en Marritgen Jorisdr: Joost Giijsbrechtsz en Sebastiaantgen Gijsbrechtsdr.
    Verdeling:
    Marritgen Jorisdr: Diverse stukken land (>21 morgen) in Haagambacht in Escamp; 6 morgen land te Poeldijk.
    De voorkinderen: 2 hont kenniptuin, te W. Escamp; 24 roeden land; woning met ca. 22 morgen en 72 roeden land te Escamp

    Kinderen:
    1. Gerrit Gijsbrechtsz van der Meer is gestorven vóór 10 mei 1667.
    2. Geertje Gijsberts van der Meer is gestorven in mei 1675.
    3. Jacob Gijsbrechtsz van der Meer is gestorven vóór 6 jun 1631.
    4. Marritgen Gijsbrechtsdr van der Meer is gestorven vóór 22 mei 1676.
    5. 2. Job Gijsen van der Meer is geboren circa 1598 in Den Haag; is gestorven vóór 13 dec 1677.


Generatie: 4

  1. 8.  Jacob Gerritsz van der Meer is geboren circa 1520 in Wassenaar (zoon van Gerrit Huijgensz. en Jannetgen Huygensdr); is gestorven na 1561.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Bouwman
    • vermelding: van 1543 tot 1553; Woont eerst in Wassenaar en later in Haagambacht
    • vermelding: van 1550 tot 1571; Verkoop losrente
    • vermelding: van 1553 tot 1561; 10e penning Eikenduinen

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Geboren te Zuidwijk-Wassenaar

    vermelding:
    1543: Jacob Gerritsz transporteert een camp land van 8 hont zonder woning aan Arent Cornelis de Hooch.
    1553: Jacob Gerritsz woont in de buurt van zijn moeder in het dorp Wassenaar
    4-9-1553: Jacob Gerritsz koopt van zijn broer Joris Gerritsz een woning met 59 morgen eigen en pachtland aan de Leyweg.

    vermelding:
    1-6-1550 [Regest 75 - Heilige Geest Schevenngen]:
    Bouwen Jansz, schout van Wassenaar en Zuidwijk, oorkondt dat Janneken Huygendr, weduwe van Gerryt Huygensz, en haar zoon en voogd Jacob Gerrytsz, hebben verkocht aan de Heilige Geest te Scheveningen een losrente van 3 pond groten Vlaams, gaande uit 6 morgen land in het ambacht van Zuidwijk, genaamd ‘de Bieswey’, belend ten oosten Janneken voornoemd, ten zuiden Aerien Gerrytsz en Griete Jeroenendr, ten westen Dirc van Heussen te Leiden, en ten noorden de Buurweg. Getuigen waren de buurlieden Jasper Gerritsz en Thielman Ghijsbrechtsz. Bezegeld door oorkonder.
    Aantekening 1571 Possesseur anno ’71 Adriaen Gerrit Huijgensz. van ijpoteecque.
    z.d. Nota van desen brijeff is gelost de helft ende is
    bij de helft gevoucht anno acht (?). Ende is beleijt up Salomon van der Houve bailliuw ende schout vanden Hage blijckende den brijeff staende hier vooren folio 20 verso.

    vermelding:
    10e penning Eikenduinen
    1553: Jacob Gerritsz Eyckenduynen heeft zijn wooninge mit huys barch ende geboomte aengebrocht toebehoirende hem eygen, groot omtrent 23 margen lants soe geest, wey ende hoylant ende is de margen getauxeert mitte huysinge op 3 Karolus gulden, compt voor den Xen penninck 6 pond 18 schelling.
    Dezelve noch 8 hont lants toebehoirende den voornoemden Jacop eygen getauxeert op 2 gulden de margen leggende in Escamp, compt voor den Xen penninck 5 schelling 4 denier.
    Dezelve noch 3½ marghen teelants leggende bij de kercklaen van Eyckenduynen ende behoirt hem eygen toe, de margen is getauxeert op 3 gulden ende 10 stuvers, compt voor den Xen penninck 24 schelling 6 denier.
    Dezelve noch vecr 10 hont ryetlants gelegen in Escamp ende behoirt hem eygen ende de margen is getauxeert alsoet licht lant is op 2 gulden, compt voor den Xen penninck 9 schelling 4 denier.
    Dezelve noch 8 hont lants ende is erfhuyer leggende in Escamp ende de margen is getauxeert op 2 gulden als voeren, compt voor den Xen penninck 5 schelling 4 denier.
    Dezelve noch 8 hont weylants gelegen aen de Westzijde van den Leywech toebehoirende den voornoemden Jacob Gerritsz, getauxeert de margen up 4 Carolus gulden, compt voor den Xen penninck 10 schelling 8 denier.
    Noch bruyct den voornoemden Jacop Gerritsz 9 margen min 2 hont lants ende leyt aen den Houtwech toebehoirende tOude gasthuys te Delft ende gelt siaers in huyer 48 Karolus gulden, bij afirmatie, compt voor derdendeel den Xen penninck 32 schelling.
    Dezelve noch 10 margen weylants leggende in Escamp toebehoirende den Heyligen Geest in den Hage ende gelt siaers in huyer 48 Karolus gulden bij affirmatie, compt voor den Xen penninck het derdendeel 32 schelling.
    Dezelve noch 2½margen weylants leggende bij de Eyckenduynsche kercklaen toebehoirende die Proestie in den Hage ende gelt siaers in huyere 9 Carolus gulden bij afirmatie, compt voor den Xen penninck 18 schelling.
    Dezelve noch 3½ margen lants leggende aen de Leywech ende is cappelryelant toecommende Coenraet Cornelisz in den Hage, ende gelt siaers in huyere 10 Karolus gulden ende 10 stuvers bij afirmatie, compt voor den Xen penninck 21 schelling.
    Dezelve noch 10 hont lants leggende aen de Leywech ende is cappelryelant toecommende heer Aernt Nachtegael in den Hage ende gelt siaers in huyere 4 Carolus gulden ende 10 stuvers bij afirmatie compt voor den Xen penninck 9 schelling.

    In 1556 vergelijkbare vermelding

    1561:
    Jacob Gerritsz woonende tEijckenduijnen opten wooninge van Pieter van Bronchorst bruijct 4½ margen hoijlants teijnden ande 5 margen voors. gelegen streckende totten Leijwech toebehoerende den Heijligen Geest in den Haege ende alsoe die voors. Jacob Gerritsz desen 4½ mergen huijert van Pieter van Bronchorst in den Haege mit die geheelen wooninge ende meer andere landen die hier nae in ordenen gestelt zijn folijs 10 verso 11 12 18 ende 19 dairomme hoer noch nijet

    Jacob Geritsz woonende tEijckenduijnen op Pieter van Bronchorst wooninge bruijct 7 hont hoijlants ende behoort den zelven Bronchorst gelegen teijnden tvoorn landt ende bruijct tzelve lant mit die voornoemde wooninge in eender huijere angebrocht folio 27 verso dus hier noch nijet [In marge] Bij eede verclaert
    Jacob Gerritsz woonende tEijckenduijnen opte wooninge van Pieter van Bronchorst bruijct 8 hont hoijlants toebehoerende den voorn. Bronchorst gelegen teijnden den voors. mr. Jacob Bols 8 hont ende strect tot den Leijwech ende huijert tvoorscreven lant mit met die wooninge hier nae fo 27 in eene huijere ergo hier nijet [In marge] Bij eede verclaert

    Jacob Geritszoon woonende tEijckenduijnen opte wooninge van Pieter van Bronchorst bruijct 22 hont hoijlants toebehoerende tOude Gasthuijs tot Delft streckende totten Leijwech huijert tselve lant van Pieter van Bronchorst mette wooninge hier nae int XXIIIe weer fo.XXVIIo verso angebrocht dus hier noch nijet [In marge] Bij eede verclaert

    Jacob Gerritsz tEijckenduijnen woonende opte wooninge van Pieter van Bronchorst bruijct 16 hont hoijlants toebehoerende den Heijlige Geest in den Haege huijert tvoorscreven lant mit zijnen wooninge van Pieter van Bronchorst in eene huijere ende masse ende es hier nae int XXVIIe weer deser polder folio 27 verso angeborcht dairomme hier nijet [In marge] Bij eede verclaert

    Jacob Gerritsz woonende tEckenduijnen brengt aen zijn wooninge mit huijs berch schuijer mit 6 mergen geestlants off saeijlants leggende teijnden Pouwels Bollen gheest streckende tot den Leijwech toe mit noch 5 mergen weijelant leggende bezuijden de voornoemde geest oft saijlant al aen een gelegen streckende als voeren mit noch diversche parthijen vabn landen hier voeren in dese polder in oerdene gestelt folijs 10 11 12 beijde verso 15 18 19 met oick noch 5 partijen van landen die in de polder van Westcamp in oerdene gestelt zijn fo 38 39 ende 51 70 tsaemen 33 mergen 2 hont allen welcke landen die voorn. Jacob Gerritsz gehuijert heeft van Pieter van Bronchorst in den hage om die soom evan 316 Lb compt over den Xe penninck 31 Lb 12 sc [In marge] Bij eede verclaert ende naederhant gesien de huijerecedulle in date den [20-5- 1560]

    Jacob Gerritsz woonende tEijckenduijnen bruijt 3½ mergen hoijlant beginnende anden [Leijwech ontbreekt] totten Nueijwensloot toe toebehoerende meijster Coenraet Cornelisz in den Haege geeft ter huijere 10 Lb 10 sc compt den thienden penninck 21 sc [In marge] Bij eede verclaert

    tXXVe weer
    Jacob Geritszoon tEijckenduijnen upte wooninge van Pieter van der Bronchorst bruijct 4 mergens weijlant toebehoerende tOude Gasthuijs tot Delft beginnende aen de Leijwech es met een wooninge die hij bruijct van den voornoemde Bronchorst gehuijert in eene cedulle angebrocht hier voeren in Oost Escamp folio XXVIIo daeromme hier nijet [In marge] Bij eede verclaert
    Dzelve bruijct noch 2 mergens hoijlant dair teijnden an gelegen ende behoeren die voornoemde Bronchorst ende huijert tvoorn lant met die voorn. wooninge in een huijere angebrocht als voeren ergo hier nijet
    Dzelve bruijct nog 4 mergen weijlant daeraen gelegen streckende totten Nijeuwesloot toebehoerende den Heijligen Geest in den Haege ende huijert tzelve lant van den voors. Bronchorst in eene huijere mit die voors. wooninge folio XXVIIo angebrocht ergo hier nijet

    tXXIIIIe weer ande noortzijde van den Houtwech vuijten oosten west opgaende
    Jacob Geritsz woonende tEijckenduijen bruijct 3 mergen geest streckende vande Houtwech west op toebehoerende Pieter van Bronchorst ende huijert tselve lant met die wooninge dair hij op woonent hier voeren folio 27 angebrocht ergo hier nijet

    tVIe weer
    Jacob Gerritsz woonende tEijckenduijnen opten wooninge van Pieter van der Bronchorst in den Haege bruijct eene mergen weijlants toebehoerende die Proestije in den Haege ende huijert dselve mergen van den selven Pieter van Bronchorst mit zijnen wooninge angebrocht in Oostescamp fo. 27 verso ergo hier nijet

    Jacob is getrouwd met Geertgen Heyndricksdr van Veen circa 1550 (civil). Geertgen (dochter van Henrick Gijsbrechtsz van Veen en Maria Huijbrechtsdr Vermeer) is geboren circa 1525 in Wassenaar. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Geertgen Heyndricksdr van Veen is geboren circa 1525 in Wassenaar (dochter van Henrick Gijsbrechtsz van Veen en Maria Huijbrechtsdr Vermeer).

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Woonde en bezat land te Eikenduinen en verkoopt losrente

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Geboren te Voorenbroek-Wassenaar

    Kinderen:
    1. Annetgen Jacobsdr van der Meer is gestorven na 21 jan 1612.
    2. Hendrick Jacobsz van der Meer
    3. Joost Jacobsz van der Meer is gestorven na 1610.
    4. 4. Giijsbrecht Jacobsz van der Meer is geboren circa 1560; is gestorven vóór 7 jun 1624.

  3. 10.  Cornelis van der Cleij
    Kinderen:
    1. 5. Sebastiaantgen Cornelisdr van der Cleij is gestorven vóór 7 mrt 1621.
    2. Dirck Cornelisz van der Cleij is gestorven na 27 mrt 1621.
    3. Jan Cornelisz van der Cleij is gestorven na 27 mrt 1621.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.