top deco

Jan Dircx Ravesteijn

Mannelijk - na 1677


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jan Dircx Ravesteijn is gestorven na 3 nov 1677.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 28 sep 1646; Testament Notaris Jacob Duyfhuysen jr
    • Beroep: van 28 sep 1646; Kousenverwer
    • vermelding: van 11 feb 1649; Verkoopakte
    • vermelding: van 7 jan 1650; Verkoopakte
    • vermelding: van 14 okt 1652; Attestatie bij notaris Jacobus Delphius
    • vermelding: van 22 nov 1652; Verkoopakte
    • vermelding: van 1 feb 1658; Akte van verhuur
    • vermelding: van 20 nov 1664; Testament Notaris Jacobus Delphius
    • vermelding: van 1 nov 1668; Testament Notaris Philips Basteels

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Jan Dircx van Ravesteyn, kousseverwer, en zijn vrouw Emmerensken Jans maken hun testament.
    Zij legateren aan zijn voorkinderen 5000 gld.
    Hij benoemt tot zijn erfgenamen zijn vrouw, zijn voor- en nakinderen.
    Zij benoemt haar man tot haar erfgenaam.
    Zij legateert aan haar ouders, Jan Jacobs Ketelaer en Marijken Andriesdr, 2500 gld.

    vermelding:
    Elisabeth Dircx, weduwe van Jan Jans van Cleeff, verkoopt aan Jan Dircx van Ravesteyn voor 8150 gld een huis aan de westzijde van de Lombaertstraat, waar 'St. Pieter's Scheepgen' uithangt, met de halve steeg aan de zuidzijde daarvan.

    N.B. zie ook akte 177.

    Belendingen:
    - Jan Davids Volbloet, Adriaen Fransz Pieck en de Rotte.

    vermelding:
    Jan Dircxsz van Ravesteyn, verwer, Jan Cornelisz Dorrestam, compasmaker en Jan Waertsen, met last van Ariaentge Crijnendr, weduwe van Jan Cornelisz Barregast verkopen aan Anneken Stevensdr, weduwe van Pieter Maertensz, een huis en erf aan de oostzijde van de Schrijnwerckersstege, belendende noord: Gerrebrant Maertensz en strekkende tot aan het Sijl. Koopsom: 575 gulden.

    vermelding:
    Andries Schepper, keurmeester, Pieter Uijttenbrouck, Jan Jacobs, ketelaer, Augustijn van den Heuvel, overmannen of Sevenmannen van het Gout en siversmithsgilde, leggen een verklaring af op verzoek van Abraham Verschuijren, oud-deecken en overman van het voorn. gilde. Het betreft de kwestie tussen Macchelijn Mackelijns, goutsmith, en Jan Dircx Ravesteijn, over het leren van het vak door de zoon van Ravesteijn bij Mackelijn. Voor de vreedemakers werd Mackelijn geassisteerd door Cornelis Slaets en Lucas Stelder (of Stender) en Ravesteijn door Daniel Waesbergen en Hendrick Ravesteijn, alle vier gildebroeders.

    1-9-1653 bij Notaris Leonard van Zijl:
    Lucas Stender, 32 jaar en Cornelis Slaets, 31 jaar, beiden goud of zilversmeden, leggen een verklaring af op verzoek van Michiel Maqueleijn, goudsmid. Ze zijn op zijn verzoek op de Oostpoort geweest, bij de 7 mannen van het goud- en zilversmidsgilde wegens een geschil dat hij had met Jan Dircxsz van Ravesteijn. Eén van die 7 mannen was Abram Verschuijren, zilversmid. Deze greep, buiten de vergader zaal, Maquelijn bij de keel en schudde hem heen en weer, zeggende "mannetje, wat wil je nu eigenlijk". Maquelijn werd kwaad en noemde hem dief. Het verschil van mening is ontstaan, toen op 19/10/1652 voor notaris Jacob Delphius een verklaring werd afgelegd door Andries Schepper, keurmeester,
    Pieter Uijttenbrouck, Jan Jacobsz Ketelaer en Augustijn van den Heuvel, als overmannen of de 7 mannen van het goud- en zilversmidsgilde, op verzoek van Abram Verschuijren, als oud deken en overman. Ze zouden een uitspraak doen over de kwestie tussen Michiel Macquelijn, goudsmid, en Jan Dircksz Ravesteijn. De laatste had zijn zoon bij Macquelijn in de leer gedaan en daar was onenigheid over ontstaan, die was voorgelegd aan de vredemeesters. Deze hadden Macquelijn in het ongelijk gesteld en hem veroordeeld tot de kosten en een gift voor de armen.

    vermelding:
    Steven Puckel, Engels coopman wonend in Engelant, verkoopt aan Jan Dircx van Ravestein, kousseverwer, een tuin met een tuinhuisje buiten de Goutse Poort aan de westzijde van de Rijwech voor 1.100 gulden.
    De koper moet een deel van de koopsom betalen aan Leendert Spaen.
    Belendingen: ten westen Job Jacobs, backer en Arien Willems, backer,
    ten oosten Lijsbet Crijnen strekkend tot de scheytsloot van het Gasthuis.

    vermelding:
    Jan Dircxsz van Ravesteyn, verhuurt aan zijn zoon Dirck Jansz van Ravesteyn, zijn huis en erf aan de westzijde van de Lombardstraat; het grenst tN aan Jan Adryaensz Besaen- met een gezamenlijke muur- en tZ aan Sybrant Suyrvelt en Claes Jorisz Antoni en strekt tot achter aan de Rotte. De huurperiode zal lopen zaolang de vader leeft, tegen een huur van 240 gulden p.j. Bij diens overlijden kan zoon Dirck het pand overnemen voor 6.000 gulden (eventueel met lening op rente), en dit in mindering op zijn erfdeel.
    Als teken van instemming tekenen de andere erfgenamen (kinderen van Jan): Leendert Poth, echtgenoot van Heindrickgen van Ravesteyn, en Cristiaen - en Adryaen van Ravesteyn.

    vermelding:
    Jan Dirxsz van Ravesteyn herroept het testament dat hij op 23 februari 1662 met zijn vrouw Emmerentia Ketelaers heeft gemaakt, met uitzondering van de bepalingen van zijn vrouw, in het bijzonder die ten aanzien van hun kinderen, dewelke moeten worden nagekomen. Tot erfgenamen benoemt hij zijn kinderen, genaamd Dirck, Cristiaen, Aryen, Claesge, Johannes, en Anna, ieder voor een zevende part. Zijn dochter Heindrickie, gehuwd met Leendert Jansz Poth, krijgt een legitieme portie, met bepalingen ten aanzien van haar kinderen. Tot executeurs van het testament en voogden over de minderjarige erfgenamen benoemt hij Jan Jacobsz Ketelaer en zijn zonen Dirck, Cristiaen en Adriaen Jansz Ravesteyn.

    13-10-1667:
    Jan Dircxsz Ravesteijn die ziek ligt, onderschrijft het testament dat hij op 20/11/1664 voor deze notaris heeft verleden, en wil het volgende toevoegen. Hij prelegateert aan zijn dochter Claesken Jans Ravesteijn 2 zilveren lepels met haar naam en nog 100 gulden, en aan zijn zoon Johannes Jansz Ravesteijn zijn kleding, een zilveren zoutvat met zijn naam en nadat hij begraven is de zarck en graffstede in de Princekerck, Nr.158, mits dat hij het graf tot 14 jaar na de begrafenis gesloten houdt. Verder prelegateert hij aan zijn jongste dochter Anna Jans Ravesteijn alle kleding die van haar moeder Emerentia Ketelaers geweest is en ook een zilveren kommetje met haar naam.
    N.B. Hij kon niet zelf tekenen omdat hij aan zijn rechter hand "geraeckt"is.

    15-10-1667:
    Jan Dircxsz van Ravesteijn die ziek ligt, herroept het testament dat hij op 20/11/1664 verleden heeft voor deze notaris, maar handhaaft de testamentaire dispositie gemaakt met zijn laatste vrouw Emmerentia Ketelaers op 23/02/1662, en de codicille van 13/10/1667. Hij prelegateert nog aan zijn oudste zoon Johannes van Ravesteijn de twee contrefeijtsels van hem en zijn vrouw, en bij diens vooroverlijden aan zijn dochter Anna van Ravesteijn, en na Anna's dood aan de oudste van zijn voorkinderen.N.B. Hij kan niet zelf ondertekenen omdat hij niet kan schrijven, daar zijn rechterzijde "geraeckt"is.

    vermelding:
    Jan Dircks Ravesteijn, wonende aan de oostzijde van de Lombartstraat, breidt het testament uit dat hij op 23-02-1662 met zijn overleden tweede vrouw Emmerentia Ketelaers heeft gemaakt bij notaris Jacob Delphius, en herroept het codicille van 22-10-1668. De door hem gemaakte aanvulling houdt in dat zijn zoon Dirck Jansz Ravesteijn, uit hetgeen deze komt te erven, een legaat dient uit te keren aan diens voordochter Beatrix Dircks Ravesteijn, verwekt bij diens overleden eerste vrouw Ariana Sibrants van der Heij. Tot executeurs van zijn testament en tot voogden van zijn minderjarige nakomelingen benoemt hij zijn zonen Dirck Jansz Ravesteijn, Christiaen Jansz Ravesteijn en Adriaen Jansz Ravesteijn.

    22-10-1668:
    Jan Dircksen Ravesteijn, wonende aan de oostzijde van de Lombertstraet, vult het testament aan die hij met zijn 2e vrouw Emmerentia Ketelaers op 23-02-1662 heeft gemaakt ten overstaan van notaris Jacob Delphius. Hij bepaalt bij deze dat:
    - zijn zoon Dirck Jansz Ravesteijn uit de goederen die hij van hem zal erven, een legaat moet uitkeren aan diens voordochtertje Beatrix Dirx Ravesteijn, door hem verwekt bij diens overleden eerste vrouw Adriana Sibrants van der Heij.
    - zijn dochter Hendrickje Jans Ravesteijn, gehuwd met Leendert Jansz Pot, een legaat moet uitkeren aan haar kinderen.

    Tot executeurs van zijn testament en voogden van zijn minderjarige nakomelingen benoemt hij zijn zoons Dirck Jansz Ravesteijn, Christiaen Jansz Ravesteijn en Adriaen Jansz Ravesteijn.
    De akte is op 01-11-1668 herroepen.

    29-3-1669:
    Jan Dircksz Ravesteijn, wonende aan de oostzijde van de Lombardstraat, brengt een wijziging aan in het codicille dat hij op 01-11-1668 heeft laten passeren. De verandering houdt in dat hij zijn zoon Christiaen Jansz Ravesteijn ontslaat van het executeurschap van zijn testament, alsmede van het voogdijschap over zijn minderjarige nakomelingen. In zijn zoons plaats benoemt hij Willem Visch, rentmeester van het manshuis.

    16-7-1669:
    Jan Dircksz Ravesteijn, wonende aan de oostzijde van de Lombardstraat, brengt een wijziging aan in het codicil dat hij op 01-11-1668 heeft laten passeren. Hij verandert hierin dat zijn zoon Dirck Jansz Ravesteijn niet langer gehouden is om een legaat uit te keren aan zijn voordochter Beatrix Dirx Ravesteijn, maar dat hij het aan hem overlaat of hij het legaat al dan niet uitkeert.

    Jan is getrouwd met Annetge Arijens Cleyn op 2 sep 1628 (civil) in Hillegersberg. Annetge is geboren in Hillegersberg; is begraven op 13 aug 1645 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. Adriaen Jansz Ravesteijn is geboren in Rotterdam; is begraven op 9 aug 1698 in Rotterdam.
    2. Claesge Jans Ravesteijn is geboren in Rotterdam; is gestorven vóór 20 dec 1681.
    3. Heinderickgen Ravesteijn is gedoopt op 1 jan 1630 in Rotterdam; is begraven op 19 mei 1691 in Rotterdam, Nieuwe kerk.
    4. Christiaen Jans Ravesteijn is geboren in 1634 in Rotterdam; is begraven op 23 jun 1702 in Rotterdam.
    5. Dirck Janse Ravesteijn is gedoopt op 16 jan 1634 in Rotterdam; is begraven op 18 jun 1694 in Rotterdam, Prinsenkerk.

    Jan is getrouwd met Emmerensken Jans Ketelaer op 17 jun 1646 (civil) in Rotterdam. Emmerensken (dochter van Jan Jacobs Ketelaer en Maeijken Andriesz van der Burch) is begraven op 5 okt 1664 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Weduwnaar van Annetge Ariens; JD

    Kinderen:
    1. Johannes (de Oude) (van) Ravenstein is gestorven na 8 jun 1707.
    2. Anna Jans van Ravesteijn is gestorven na 23 sep 1704.

Generatie: 2




    Over deze website

    Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
    Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
    Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.