top deco

Franchois Verboom

Mannelijk - 1676


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Franchois Verboom (zoon van Leenart Willemsen Verboom en Elsken Frans van Polanen (Plain)); is begraven op 9 nov 1676 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • functie: Baljuw en schout
    • functie: van 24 nov 1635; Advocaet voor den Hove van Hollant
    • vermelding: van 5 jan 1638; Overeenkomst
    • vermelding: van 14 jan 1641; Akte van verhuur
    • vermelding: van 1 nov 1650; Testament
    • vermelding: van 18 nov 1651; Borgstelling
    • vermelding: van 10 feb 1653; Akte van verhuur
    • vermelding: van 10 jan 1654; Voogd over de weeskinderen van broer Pieter Verboom
    • vermelding: van 19 sep 1654; Verkoopakte
    • vermelding: van 19 sep 1654; Verkoopakte
    • vermelding: van 19 okt 1658; Assisteert bij het opmaken van huwelijkse voorwaarden

    Aantekeningen:

    functie:
    Was op 4-10-1644 president schepen van Rotterdam. Op 11-10-1649 vermeld als schout. Is in 1672 vermeld als muitemaker.
    Op het schutblad van het register van het Sint Agnieten Zusterhuis te Rotterdam staat vermeld: Dit register heeft voormaals bezeten François Verboom, Baillue van Rotterdam.

    vermelding:
    Franchoys Verboom en Willem Jansz Haen, beiden schepen van het Hof en gerecht te Schielant hebben een meningsverschil met Willem Pietersz en Jan Woutersz, beiden buren, en wonende in Moordrecht, over de prijs van turfland. Als arbiters treden op Claes Bontebal, pachter van de Graeffelijckheitsturffmaten, en Harmen van Wielijck, bailliu en dijckgraeff van Schielant. Besloten wordt dat Willem Pietersz voor 400 roeden 80 gulden moet betalen en Jan Woutersz voor 200 roeden 200 gulden, en ieder nog 10 gulden voor gemaakte kosten. Hiermee is de zaak afgedaan.

    vermelding:
    Franchois Verboom, oud-schepen, verhuurt aan Robbert Eduarts, cleermaker, een huis aan de Groenendael, voor 2 jaar en voor 166 gulden per jaar.

    vermelding:
    Mr Franchois Verboom, baljuw en schout, en echtgenote Barbara Verboom Huygendr stellen een nieuw testament voor Barbara. Barbara benoemt haar man tot enig erfgenaam en voogd. De kinderen krijgen een opvoeding en uitzet. Indien kind(eren) niet accoord zijn met het testament dan zal haar man zijn/hun legitieme portie korten met de opvoedingskosten en uitzet. Har man zal inventarisatie doen van haar goederen.
    De acte wordt gepasseerd bij Verboom thuis voor het ziekbed van zijn vrouw.

    vermelding:
    Gerritje van der Bilt, weduwe van Hendrik Panser, koopvrouw, stelt zich borg voor de schadevergoeding die Trustram Callowe, Engels stuurman op het voor haar huis aan het Haringvliet liggende schip, gevoerd door schipper George Ellington, na veroordeling zal moeten betalen aan Francois Verboom, baljuw, wiens arm hij met een handspaak aan stukken heeft geslagen, en voor de betaling van de boete.

    vermelding:
    Jan Jansz de Collonia verhuurt aan Frans Jansz te Crooswijck in het huis van Franchoys Verboom, balliu, een thuyn met huysken en loots aan de oostzijde van de tuin in Crooswijck om te zaaien en beplanten tegen 48 gulden per jaar.

    vermelding:
    Vermeld als Capiteijn van een compagnie burgers

    vermelding:
    Francois Verboom, bailliu, gehuwd met Barbara Verboom die eerder weduwe was van Niclaes Hairwijcq, zoon van Sarach Jansz Hairwijcq in zijn leven burgemeester, raedt en vroetschap, samen met Alida van Driel die weduwe was van Sarach Hairwijcq en nu gehuwd met Pieter Blanckert oud-schepen en nu vredemaker, en met Niclaes Baelde gehuwd met een dochter van burgemeester Hairwijcq, bevestigen te hebben gecedeerd aan Pieter Blanckert het recht op een graf in de St. Laurenskerck genummerd 106, alsmede op een dubbelgraf in dezelfde kerk genummerd 138.

    vermelding:
    Pieter Blanckert, oud-schepen, tegenwoordig vredemaker, als gemachtigde van Henderick Schenck en Willem de Wolf, samen met zijn vrouw Alida van Driel, voorheen weduwe van Sarach Jansz Hairwijcq in zijn leven burgemeester, raedt en vroetschap, en met Niclaes Baelde, bevestigen te hebben gecedeerd aan mr. François Verboom, bailliu, het recht op een graf in de St. Laurenskerck genummerd 177.

    vermelding:
    Dirck Ambuijren? of Ambueren?, jonckman uit Vianen, en Maria Wildemans, jongedochter uit Vianen, die geassisteerd wordt door haar neven (via de tak Polanen) en voogden Francois Verboom, hoofdofficier alhier, en Joannes Waerts, pontgaarder en makelaar alhier, maken huwelijkse voorwaarden op. Zij zullen elk een inventarislijst van hun goederen maken. Er zal geen gemeenschap van goederen zijn.

    Begraven:
    Oppert

    Franchois is getrouwd met Barbara Huijgen Verboom op 24 nov 1635 (civil) in Rotterdam. Barbara (dochter van Huijch Ariens Verboom en Joostje Diricx) is geboren op 3 dec 1610 in Rotterdam; is begraven op 9 feb 1688 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    JM; Weduwe van Niclaes Harwijck


Generatie: 2

  1. 2.  Leenart Willemsen Verboom is geboren op 6 feb 1581 in Rotterdam; is begraven op 12 apr 1648 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 15 mei 1607; Attestatie bij notaris Jacob Duyfhuysen
    • vermelding: van 4 dec 1617; Testament
    • Beroep: van 16 mrt 1622; Sijdenlakenverkoper
    • vermelding: van 11 mei 1626; Machtiging
    • vermelding: van 12 mei 1629; Arbitrage
    • vermelding: van 12 apr 1630; Arbitrage
    • vermelding: van 2 mei 1630; Attestatie
    • vermelding: van 9 dec 1631; Verkoopakte
    • vermelding: van 10 feb 1633; Attestatie
    • vermelding: van 12 mei 1633; Overeenkomst
    • vermelding: van 15 dec 1634; Attestatie
    • vermelding: van 20 jul 1638; Goedkeuring
    • vermelding: van 2 jun 1639; Attestatie
    • vermelding: van 2 jan 1641; Verkoopakte
    • vermelding: van 23 mei 1642; Attestatie
    • vermelding: van 19 jan 1645; Verkoopakte
    • vermelding: van 4 apr 1645; Overeenkomst

    Aantekeningen:

    Zoon van Willem Crijnsz (Quirijnsz) Verboom, schutter

    vermelding:
    Jaques Merchijs coopman, Lenaert Willemsz Verboom, 26 jr, Jan Jobss, 22 jr cruyenier, huysken van de balanche (waag?). Betreft geschil over gewicht van vaten met 1Erveltsche linten

    vermelding:
    Leendert Willemsz Verboom en zijn vrouw Elsken Fransdr. Mutueel testament. Beiden vernietigen het testament op 12.10.1628 volgens aantekening in de marge

    Beroep:
    03-07-1630: Ghijsbert Willemsz Boom, clercq ter secretarie alhier, stelt zich borg voor het voldoen van twee leerjaren die Jacob Cornelisz de Roy, droochscheerdersgesel heeft besteed bij Leendert Willemsz Verboom, laeckenbereyder.
    Mede compareerde de broer van Jacob, Cornelis Cornelisz de Roy, die belooft Ghijsbert voor alle kosten te vrijwaren.

    vermelding:
    Leendert Willemsz Verboom, machtigt krachtens een procuratie van Maria van Sarangie of Sorangie, Quirijn van der Hoog uit Delft om de eigendomspapieren van een huis over te dragen aan Cornelis Jansz backer te Delft.

    vermelding:
    Lenaert Willemsz Verboom contra Peter Hemelscours. De redetreckers zijn Adriaen Lenaertsz van Noorden, Christiaen Henricxz Truweel. Bemiddeling in een geschil over een muur tussen twee huizen staande aan de Middeldam op de Hoochstraat

    vermelding:
    Lenaert Willemsz Verboom Hoochstraet op de Middeldam contra Egbert Cornelisz marctschuytvoerder op Utrecht, Steyger, Utrecht. Bemiddeling in een geschil over het bouwen van een trap in de achtergevel tussen twee huizen

    vermelding:
    Jacob Jacobsz, schrijenwercker, 28 jaar, verklaart op verzoek van Leendert Willemsz Verboom, lakencoper, dat hij op 20 april j.l. ten huize van de laatste is geweest aan de zuidzijde van de Hoochstraet op de Middeldam, genaamd het Vergulde Hooft, en aldaar gezien heeft, dat in de scheidmuur, staand tussen de huizen van de laatste en Egbert Cornelisz, marcktschipper op Utrecht, 2 gaten zijn gehouwen, wat volgens hem tegen de regels is. Claes Claesz, 22 jaar, cleermakersgesel, verklaart dat hij van 13-4 tot 20-04 de arbeiders dagelijks aan de scheidmuur heeft horen hakken, en dat er aan de kant van Egbert Cornelisz 3 gaten zaten. Door het gehak zijn er twee grote scheuren in de scheidmuur ontstaan.

    vermelding:
    Willem Cooper en Jan Gerritsz Verbos verkopen namens Leentge Gerritsdr, weduwe van Arijen Cornelisz Block, het huis en erf genaamd Den Dorrenboom aan Leendert Willem Verboom voor een bedrag van 6.000 gulden.
    Het huis staat aan de zuidzijde van de Hoochstraet en wordt belend aan de oostzijde door Arent bisschop, brouwer in de Halve Maen, aan de westzijde door Ingetge Crijnen, weduwe van Jan Jansz Vermeij en strekt voor van de straat tot achter aan de brouwerij van Arent Bisschop.

    vermelding:
    Jorijn Sondach (38), pachter van de Convoyen, Leonart Verboom (52) en Lambert van Hemelscours (46), beiden cooplieden, verklaren op verzoek van Hendrick Baldero, Engels coopman, dat hij in het schip van Jan Vrancklyen, schipper van Londen, een pakket Engelse proeft karsayen heeft liggen dat nat geworden is. Zij hebben de karsayen bezichtigd en vonden 29 stukken nat, beslickt en vuil. Zij taxeerden de schade op drie gulden per stuk.

    vermelding:
    Jan Gerrits Verbos en Leendert Verboom, coopman, sluiten een overeenkomst. Verboom zal in plaats van de betaling van de helft van een rentebrief van 4500 gulden, die Verbos ten laste van Verboom bezit. over de koop van een huis aan de Hoochstraet, genaamd " Den Doorenboom", het geld onder zich houden tegen betaling van de interest

    vermelding:
    Leendert Verboom, laekencooper en hooftman van de laeckenhandel 54 jaar en Herckeles Jansz Pijl 27 jaar ook laeckencooper verklaren op verzoek van Crijntgen Aerts, vrouw van Jan Andriesz, laeckencooper te Schoonhoven, dat het hier gebruikelijk is dat de pachter bij controle aan de laeckencooper de ordonnantie van Staeten geeft aangaande de pacht van de lakens zodat hij weet waaraan hij zich te houden heeft. Als de stukken laken groter dan 10 el zijn, moet aan de pachter betaald worden. Verdere geven ze nog inlichtingen over buitenlandse stukken laken.

    NB: Leendert Verboom tekent met Leonaert Willems Verboom.

    vermelding:
    Leonart Verboom, coopman en Heijltge Maertens, weduwe van Fredrick van Ouwerschie die wonen aan de zuidzijde van de Hoochstraet hebben een gemeenschappelijke zijbetimmering van hun huizen. Heijltge Maertens is nu bezig in deze muur een schoorsteen te maken. Verboom staat dit toe, maar als er kwestie over ontstaat zal ze hem moeten afbreken, omdat de schoorsteen aan zijn winkel grenst.

    vermelding:
    Jacob Dircxs, 49 jaar oud, verklaart op verzoek van Leendert Willemss Verboom, laeckencooper, dat toen hij ongeveer 23 jaar geleden in het huis den Dorrenboom, dat nu van genoemde Verboom is, bij Jan Gerritss Verbos, backer, als backersknecht woonde, in de oostmuur van dat huis diverse cosijnen stonden, een bolcosijn, cruyscosijn, een cloostercosijn en op de zolder nog een cruyscosijn. In de keuken stond in de oostmuur een gootsteen, die uitwaterde in het huis tussen de Dorrenboom en de Halve Maen. Jacob heeft van Verbos gehoord, dat de Dorrenboom, de Halve Maen en het huis aan de oostzijde van de Halve Maen, nu genaamd de Dorrenboom met de Croon, eigendom zijn geweest van wijlen Pieter Willemss van Velsen, die burgemeester was, en na diens dood verdeeld zijn onder zijn kinderen en erfgenamen. De Dorrenboom is toen eigendom geworden van Claes Pieterss, zoon van genoemde Pieter Willemss.

    N.B. Jacob tekent met Jacob Diercksen.
    Zie ook de akten nrs. 97, 98, 100, 101, 102 en 108.

    vermelding:
    Isack Claesz verkoopt zijn huis en erf aan de westzijde van de Nieuwstraet aan Leonardt Willemsz Verboom voor een bedrag van 3.640 gulden.

    vermelding:
    Dirck Heijmansz, gerechtsbode, Roeloff van Rijcken, exploictier van de gemeenlants middelen, en Jan Gillisz van der Oot, loyer van de laeckenen, verklaren op verzoek van Pieter de Bricqueny, pachter van de impost op de wolle laeckenen over Rotterdam en Schielant, dat zij heden bij Leonart Verboom, laeckencooper, zijn geweest, die woont in het Vergulde Hooft, waar deze de peiling van zijn lakens heeft verhinderd.

    vermelding:
    Hendrick Jansz van Aecken verkoopt zijn huis en erf aan de oostzijde van de Oppert of Nieupoort aan Leonard Willemsz Verboom, laeckencooper.
    De koopsom bedraagt 1400 gulden.
    Het huis is belast met 1600 gulden op naam van Jacob en Wouter Woutersz.
    Belenders zijn Bonis Joachimsz ten zuiden, Jan Paulusz Molenaer ten noorden en achter de Rotte.

    vermelding:
    Leonard Verboom, lakencooper, en Paulus Janssz, molenaer, komen overeen dat Verboom eigenaar wordt van de drop tussen het huis, dat hij gekocht heeft van Hendrick Janssz van Aecken, en het huis van Paulus Janssz, aan de noordkant gelegen.
    Verboom zal de oude muur ten zuiden van het huis van Paulus afbreken en het huis stutten.
    Verboom moet een nieuwe muur maken op zijn kosten, die half eigendom wordt van Paulus en hem tevens 20 gulden betalen + 4 Franse kronen. Ook moet hij een houten goot maken in het huis van Paulus en een goot onder het dak, afwaterend tot in de Rotte.
    N.B. De akte is niet ondertekend door notaris Basius.

    Leenart is getrouwd met Elsken Frans van Polanen (Plain) op 1 dec 1602 (civil) in Rotterdam. Elsken (dochter van Frans Jansz en Marritgen Aertsdr) is geboren in 1582 in Rotterdam; is begraven op 12 okt 1664 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Elsken Frans van Polanen (Plain) is geboren in 1582 in Rotterdam (dochter van Frans Jansz en Marritgen Aertsdr); is begraven op 12 okt 1664 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 4 dec 1617; Testament
    • vermelding: van 1639; Moeder van het Oude Vrouwenhuis
    • vermelding: van 12 mrt 1649; Akte van verhuur
    • vermelding: van 28 nov 1649; Machtiging
    • vermelding: van 7 dec 1649; Testament Notaris Leonard van Zijl
    • vermelding: van 19 feb 1650; Machtiging bij notaris Pieter van Leeuwen
    • vermelding: van 4 feb 1654; Akte van verhuur
    • vermelding: van 21 jan 1655; Akte van verhuur

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Leendert Willemsz Verboom en zijn vrouw Elsken Fransdr. Mutueel testament. Beiden vernietigen het testament op 12.10.1628 volgens aantekening in de marge

    vermelding:
    Francois Verboom, bailliu, gemachtigd door zijn moeder, Elsje Verboom, weduwe van Leendert Willems Verboom, verhuurt aan Lijsbet Lourens, weduwe van Cornelis Claesz, een huis op de Schiedamnschendijck, aan het Veer, voor 1 jaar en voor 186 gulden.

    vermelding:
    Elsge Fransdr. Verbon, weduwe van Leonard Verboon, laeckencooper, machtigt Leonard van Zijll, notaris en procureur, de koop te regelen met Robrechts Aerts te Charloos van twee huizen in Charloos bij het kerckhoff naast Aert Eeuwouts.
    Hiervan is uitgezonderd de boomgaard. Deze is geexecuteerd door Michiel Willems Verschoor als principaal bij Dingnum Bastiaens, out raet, als borg. De boomgaard grenst aan Jochum Jans' tuin en ligt naast het Godtshuys te Rotterdam en naast Jannitge Jans, weduwe van Lenert Jans.

    vermelding:
    Elsgen Franssen van Polanen, weduwe van Leonard Verboom, wonend in de Nieuwpoort, maakt haar testament. Als erfgenamen worden benoemd haar 4 zoons en haar dochter, elk voor 1/5e deel, t.w.: mr Franchois Verboom, baljuw, schout; Jacob -(kapitein van de Burgerij), Leonard -, Pieter -en Maria Verboom. De laatste is vrouw van Hubregt van Lockhorst, van haar deel zullen eerdere kosten -volgens opgave van Elsgen- afgetrokken worden. Er zijn bepalingen voor kinderen of kindskinderen (m.n. die van Maria) indien een van hen eerder is overleden; en ingeval Maria kinderloos overleden zal zijn . De 4 zonen worden benoemd tot voogden en administrateurs.

    vermelding:
    Elsje Fransdr van Polanen, weduwe van Leendert Willemsz Verboom, machtigt, wegens haar conditie, Pieter Jansz de Vos, om namens haar voor schepenen van Charlois te verschijnen en daar de gift te accepteren van een boomgaard, die door Robbert Aertsz, wonend aldaar, aan haar gedaan is.

    vermelding:
    Elsien Verboom, weduwe van Leonard Willems Verboom, verhuurt haar huis en erf, genaamd 'Het Gulden Hooft', staande en gelegen op de Middeldam van de Hoogstraat, aan Dirck Lambertsen Ovelingh.

    vermelding:
    Elsa van Planen, weduwe van Leonard Willems Verboom, verhuurt een huis en erf in de Nieuwstraat aan Jacob Cornelissen Eleman.

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    JG van Rotterdam woont op de hoochstrate; JD van Rotterdam woont op Steijghen

    Kinderen:
    1. Leendert Leendertsz Verboom
    2. 1. Franchois Verboom is begraven op 9 nov 1676 in Rotterdam.
    3. Pieter Verboom is begraven op 1 jan 1651 in Rotterdam.
    4. Maria Verboom is begraven op 16 mrt 1664 in Rotterdam.
    5. Catarina Verboom is gestorven vóór 26 mei 1668.
    6. Jacob Leenderts Verboom is geboren in 1610; is begraven op 25 okt 1678 in Rotterdam.


Generatie: 3

  1. 6.  Frans Jansz is gestorven vóór 25 okt 1601.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 12 apr 1581 tot 27 mrt 1584; Leen van 3 morgen land in Oud Goudriaan
    • vermelding: van 18 nov 1585; Transport van land te Goudriaan
    • vermelding: van 6 mrt 1588; Transport van land te Goudriaan
    • vermelding: van 25 okt 1601; Makelaar en pontgaerder
    • vermelding: van 2 jun 1610; Trasnportakte
    • vermelding: van 14 sep 1630; Uitkoop akte Notaris Gerrit van der Hout

    Aantekeningen:

    Hoewel 3 dochters niet met de achternaam 'Van Polanen' zijn genoemd blijkt de verwantschap uit diverse aktes

    vermelding:
    Leenkamer Arkel:
    12-4-1581: Cornelis Bastiaansz. bij dode van Bastiaan Corsz., zijn vader, waarna overdracht aan Frans Jansz., pondgaarder te Rotterdam, LRK 135 fol. 194.
    27-3-1584: Gerard Allardsz. te Goudriaan bij overdracht door Frans Jansz., LRK 135 fol. 382v.

    vermelding:
    ORA Goudriaan 1 fol 39 d.d. 18-11-1585: Jan Arien Huygen, Gerrit Cornelisz Stuijver en Neeltgen Cornelisdr, syn suster, met haer gec. voogt Joris Jansz, schout van Goudriaen, transp. aan Frans Jansz haer portie, wesende ¼ part in 3 m. ½ hont en ¼ hont lants, gelegen gemeen in Mr. Coossenweer, groot 6 m. 1½ hont lants, zoo de vsz. comparanten in dit lant bestorven zijn bij dode van za. Grietken Huygens, tselve weer lants leggende op te N.Z. van Goudriaen, bel. boven Ernst Willemsz en beneden Jan Daemen, str. van de Goudriaen totte landscheyding aen Langeraec toe.

    Op dezelfde dag transp. Jan Arien Huygen en Frans Jansz aan Gerrit Cornelisz Stuijver 2 hont lants, gelegen op te Z.Z. van Goudriaen, daer aff dat eene hont lants gelegen is in Ykenshoevew, daer die selve Gerrit Cornelisz jegenwoordich op woont, bel. boven Adriaen Pietersz Boon c.s. en beneden Claes Aertsz c.s., str. dezelve hoeve van de Goudriaen totte landscheyding an Slingelant toe, en dair dander hont lants gelegen is in Fy Huygens hoeve, daer vsz. Frans Jansz jegenwooridich op woont, bel. boven Adriaen Heymansz en beneden ’t gemeene lant van de Z.Z.

    vermelding:
    ORA Goudriaan 1 fol 55vo d.d. 6-3-1588: Frans Jansz als man en voecht van Maritgen Aert Pieterssoonsdr transp. aen Joris Jansz, schout in Goudriaen, 13 hont lants, en Thonis Reijersz transp. aen Joris Jansz vsz. ¾ hont lants, maeckende tsamen het rechte 1/4 part in een weer van 9 m. 1 hont op te Z.Z. van Goudriaen mitte tymeringe, boven tgasthuys tot Schoenhoven en beneden Dirck Pietersz Boon en Arien Henricxz Brouwer.

    vermelding:
    Maertgen Aertsdr weduwe van Frans Jansz pontgaerder
    pontgaertster
    Arent Fransz, haar zoon
    Swarte Leeuw, de 44 last
    Aelbert Reyndertsz
    machtiging tot waarneming van zaken, met name om het schip in de Maas te laten brengen

    vermelding:
    Marritgen Aerts, weduwe van Frans Jansz, maeckelaer, draagt over aan Cornelis Weerts, backer, haar schoonzoon, 2 jaar huishuur van de helft van hun huis in 't Oostvierendeel op de zuidzijde aan de Hoochstraet, in gebruik bij Lijsbet Claes en Geertgen Claes, beiden ongehuwd, en gelden uit de boedel van Jan Jansz, backer, in mindering van de borgtocht van 170 gulden, waarvoor Cornelis Weerts zich voor haar ten behoeve van Cornelis Opmeer borg had gesteld.

    vermelding:
    In deze akteworden de (schoon)kinderen van Frans samen vermeld. Verwantschap tussen één of meerder kinderen blijkt ook uit andere aktes.

    Gijsbert Fransz, Leonart Verboom (Man van Elsken Frans van Polanen), Cornelis Waerts (man van Beatrix Frans) en Jasper Waerts (man van Macheltgen Frans), mede namens Robbert Aerts (Man van Geertje Franse) en Adriaen Dircx (Man van Maertge Frans van Polanen), en gemachtigd door Cornelis Huyberts, coorncoper te Vianen, op 26 augustus 1630 voor notaris Antony de Ridder hebben geprocedeerd met de kinderen en erfgenamen van Jan 't Hooft betreffende de uitkoop van de boedel van Huibertgen Willems. Volgens haar testament voor notaris Abcoude zal 156 gulden moeten worden uitgekeerd aan elk van de kinderen van Jan 't Hooft en hun vrouwen.
    De boedel van Lijsbeth Staet, vrouw van Cornelis Huyberts is ingevolge haar testament gescheiden en gedeeld. Andries Jans, Hendrik Jans en Willem Aryens verklaren hiermede bekend te zijn.

    Frans is getrouwd met Marritgen Aertsdr op 17 mrt 1576 (civil) in Rotterdam. Marritgen (dochter van Aert Pietersz en NN) is geboren in Goudriaan. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 7.  Marritgen Aertsdr is geboren in Goudriaan (dochter van Aert Pietersz en NN).

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Pontgaerster
    • vermelding: van 6 mrt 1588; Transport van land te Goudriaan
    • vermelding: van 18 jan 1602; Vermeld in transportaktes te Rotterdam
    • vermelding: van 28 aug 1607; Akte van goedkeuring
    • vermelding: van 2 jun 1610; Trasnportakte

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Goudriaan 1 fol 55vo d.d. 6-3-1588: Frans Jansz als man en voecht van Maritgen Aert Pieterssoonsdr transp. aen Joris Jansz, schout in Goudriaen, 13 hont lants, en Thonis Reijersz transp. aen Joris Jansz vsz. ¾ hont lants, maeckende tsamen het rechte 1/4 part in een weer van 9 m. 1 hont op te Z.Z. van Goudriaen mitte tymeringe, boven tgasthuys tot Schoenhoven en beneden Dirck Pietersz Boon en Arien Henricxz Brouwer.

    vermelding:
    18-01-1602: Aelbert Reynertz, Maertgen Aertsdr pontgaertster, Aert Fransz, Jan Olfertz overl schoonvader van Aelbert Reynertz, Hoorn, Jacob Meerhout notaris (1601) Hoorn.
    Betreft overdracht van rechten op een erfenis

    13-11-1602:
    Marijtgen Aerts, weduwe van Frans Jansz, maeckelaer, transporteert aan Cornelis Jansz Hertichvelt te Briele 1500 gulden wegens aan Maerten Arentsz Blomert geleverd graan door Anthonis Cornelisz uit Delft plus 612 gulden uit hoofde van borgtocht wegens leverantie van 5 last rogge aan Cornelis Jansz, mangelaer te Goude door Jan Jansz Schot, schipper.

    vermelding:
    Lenert Willemsz Verboom, die optreedt namens zijn stiefmoeder Marritgen Aerts, en Aelbert Reynertsz, wonend te Amsterdam stemmen erin toe dat het geschil over een obligatie van 200 gulden, die eerstgenoemden aan Aelbert Reynertsz hebben verstrekt, de eerstvolgende rechtsdag zal worden afgedaan, zonder hoger beroep.

    vermelding:
    Marritgen Aerts, weduwe van Frans Jansz, maeckelaer, draagt over aan Cornelis Weerts, backer, haar schoonzoon, 2 jaar huishuur van de helft van hun huis in 't Oostvierendeel op de zuidzijde aan de Hoochstraet, in gebruik bij Lijsbet Claes en Geertgen Claes, beiden ongehuwd, en gelden uit de boedel van Jan Jansz, backer, in mindering van de borgtocht van 170 gulden, waarvoor Cornelis Weerts zich voor haar ten behoeve van Cornelis Opmeer borg had gesteld.

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Den voorseijden dage compareerden voor Burgermeesteren deser Stede Frans Jansz pontgaerder ende Maritgen Aertsdr. huijsvrouw uijt Goudriaen ende verclaerden dat sij bij weten wille ende consent van haer vader moeder ten weerz. In den echte. state waren getreden ende dat sij dyen volgende ende naer vermogen ‘d ordonnantie ende publicatie bij den magistraten deser stede gemaeckt daer in begeerden te continueren ende over sulcx sijn sij volgens de selve ordonnerende heur voorscreven burgers daer inne bevestigt ende geconfirmeert actum als boven

    Dit is een bijzondere huwelijksakte. Het gaat hier om echtelieden die al eerder gehuwd waren en dit om de een of andere reden bij de heren burgenmeesters (Stadstrouw) in Rotterdam moesten bevestigen. Ze waren dus al eerder gehuwd, mogelijk was er dus al sprake van een kind of meerdere kinderen. De echte datum van de trouw is niet gegeven.

    Kinderen:
    1. Macheltgen Fransdr van Polanen is gestorven vóór 3 aug 1651.
    2. Beatrix Fransdr is geboren in Rotterdam; is begraven op 2 mrt 1642 in Rotterdam.
    3. 3. Elsken Frans van Polanen (Plain) is geboren in 1582 in Rotterdam; is begraven op 12 okt 1664 in Rotterdam.
    4. Geertje Franse van Polanen is gestorven na 22 feb 1664.
    5. Maertge Frans van Polanen is gestorven na 9 okt 1654.
    6. Cornelia Franszdr is gestorven vóór 7 sep 1625.
    7. Arent Fransz van Polanen


Generatie: 4

  1. 14.  Aert Pietersz (zoon van Pieter); is gestorven vóór 7 jul 1600.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1553; Betaalt 10e penning te Goudriaan
    • vermelding: van vóór 7 jul 1600; Vermeld als buur in Goudriaan

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Aert Pietersz mit Pieter zyn broeder bruyct viii mergen i½ hont, getaxeert den mergen iii schilt ii st., facit xviii g. iii st.

    vermelding:
    In het leenregister van Langerak staat vóór een splitsing van land vermeld dat de weduwe van Adriaan Pietersz woont boven (ten noorden van) een stuk land in een weer van 17½ morgen, genaamd Geerte Wouters hoeve, opstrekkend van de halve Goudriaan tot de landscheiding van Slingeland

    Aert + NN. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 15.  NN

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van vóór 7 jul 1600; Vermeld als buur in Goudriaan

    Aantekeningen:

    vermelding:
    In het leenregister van Langerak staat vóór een splitsing van land vermeld dat de weduwe van Adriaan Pietersz woont boven (ten noorden van) een stuk land in een weer van 17½ morgen, genaamd Geerte Wouters hoeve, opstrekkend van de halve Goudriaan tot de landscheiding van Slingeland

    Kinderen:
    1. 7. Marritgen Aertsdr is geboren in Goudriaan.


Generatie: 5

  1. 28.  Pieter
    Kinderen:
    1. 14. Aert Pietersz is gestorven vóór 7 jul 1600.
    2. Pieter Pietersz




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.