top deco

Machteltie Weerts

Vrouwelijk vóór 1649 - 1684  (~ 34 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Machteltie Weerts is geboren vóór jun 1649 (dochter van Pieter Jaspersz Waerts en Dijna Jans Ketelaers); is begraven op 23 mrt 1684 in Rotterdam.

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Geboren tussen juni 1643 en juni 1649

    Begraven:
    Kerck; Lommerstraet; overledene werd begraven met haar kijndt in de armen

    Machteltie is getrouwd met Adriaen Mechielse van Koesvelt (Coesvelt) op 18 mrt 1674 (civil) in Rotterdam. Adriaen is geboren in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    JM en JD van Rotterdam; Na het overlijden van Machteltie is Adriaen op 12-11-1684 getrouwd met Helena Adriaens.

    Kinderen:
    1. Dijna van Koesvelt is gedoopt op 18 aug 1675 in Rotterdam.
    2. Pieter van Koesvelt is gedoopt op 6 feb 1678 in Rotterdam; is begraven op 26 jul 1679 in Rotterdam.
    3. Michiel van Koetsvelt is gedoopt op 27 aug 1679 in Rotterdam; is begraven op 29 apr 1750 in Delft, Oude kerk.
    4. Pieter van Koesvelt is gedoopt op 12 jan 1681 in Rotterdam; is begraven op 13 nov 1681 in Rotterdam.
    5. Pieter van Koesvelt is gedoopt op 12 apr 1682 in Rotterdam; is begraven op 1 jul 1683 in Rotterdam.

Generatie: 2

  1. 2.  Pieter Jaspersz Waerts is geboren circa 1613 in Rotterdam (zoon van Jaspar Weerts en Macheltgen Fransdr van Polanen); is begraven op 27 jun 1649 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: Vermeld in testament
    • Beroep: Goudsmid
    • vermelding: van 14 okt 1645; Legt een verklaring af

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Notaris Gerrit van der Hout
    Pieter Waerts, goutsmit en zijn vrouw Geertruyt Hendricx Bruyckhorst benoemen elkaar tot erfgenaam. (Geertruijt is 13 dagen na opmaak van het testament begraven).

    vermelding:
    Notaris Adriaan Kieboom
    Jan Corssen van Letou (Letho) oud deken van het Goud- en Zilversmidsgilde, Isaack Hartwech, keurmeester van dit gilde, Davit de Coninck, Abraham Gijsbertsz en Augustijn van der Heuvel, oudleden van het gilde, verklaren ten verzoeke van Pietertge Jans wed. van Thomas van Son en Pieter Weerts dat zij Franchois Bernarts hebben horen zeggen dat hij van Pietertge Jans 22 onsen en van Pieter Weerts 32 onsen Engels zilver had ontvangen om daar 2 bekers voor de weduwe en 3 bekers voor Weerts van te maken.
    Zij hebben deze kwestie besproken met Pieter Verschuyr, deken van het gilde die verklaart dat de bekers in zijn bezit zijn om in tegenwoordigheid van Franchois Bernarts gewogen en gekeurd te worden.

    Begraven:
    Overledene was zilversmid; Voogden over zijn kinderen zijn Musschert en Johan Waerts

    Pieter is getrouwd met Dijna Jans Ketelaers op 21 jun 1643 (civil) in Rotterdam. Dijna (dochter van Jan Jacobs Ketelaer en Maeijken Andriesz van der Burch) is geboren circa 1622 in Rotterdam; is begraven op 17 nov 1692 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Dijna Jans Ketelaers is geboren circa 1622 in Rotterdam (dochter van Jan Jacobs Ketelaer en Maeijken Andriesz van der Burch); is begraven op 17 nov 1692 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 5 sep 1647; Legt een verklaring af
    • vermelding: van 25 sep 1650; Bestolen?
    • vermelding: van 23 feb 1660; Attestatie bij notaris Jacobus Delphius

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Notaris Gerrit van der Hout
    Dijnae Ketelaers, vrouw van Pieter Waerts, goutsmit, en Machteltge Aerts, jongedochter, verklaren op verzoek van Willem van Son, mede goutsmit alhier, dat zij onlangs gehoord hebben dat de vrouw van de laatste, die met haar kraam op de markt stond, haar dienstmaecht vroeg hoeveel onderriemen en zilveren bekers zij aan haar had meegegeven om bij haar man thuis te brengen; volgens de dienstmaecht waren het 6 onderriemen met 5 zilveren bekers, terwijl zij volgens de vrouw van Van Son slechts 5 onderriemen en 5 zilveren bekers bij haar man heeft thuisgebracht, terwijl zij 6 zilveren bekers heeft meegekregen.

    vermelding:
    Emmitgen Jans Burchgraeff, jongedochter, wollenayster, wonende bij de weduwe Jannitgen Maertens bij de Spijkerbrugge in Middelburch in Zeelant,
    bekent t.w.v. 10 ponden vlaems aan sieraden te hebben gehaald uit de goud- en zilverwinkel van de weduwe van Pieter Waerts, op naam van Marytgen Jacobs weduwe van Jan Pietersz Nieuwpoort, en die voor zichzelf te hebben verkocht. Zij belooft naar Middelburg te gaan en aan Pieter van der Tombe schipper, kledingstukken mee te geven, die de weduwe van Pieter Waerts
    op waarde zal schatten en in mindering zal brengen op de 10 ponden vlaems

    vermelding:
    Abraham Verschueren, tegenwoordig deken, Gabriel de Molijn, oud-deken en Phillipus van den Heuvel, tegenwoordig keurmeester van het Gout- en Silversmitsgilde van Rotterdam, verklaren op verzoek van Andries Ketelaar en van de 7 mannen van het gilde, dat op 26 januari j.l. Abraham Bommersen was ontboden om boetes te voldoen die hij wegens scheldwoorden en anderszins schuldig was, ook zijn vrouw Dina Ketelaers verscheen. Zij verzocht haar man naar huis te gaan en heeft ter voldoening van zijn boete in plaats van van 1 rijcksdaalder 1 zilveren ducaton in de armbos gestort. Verder memoreerde zij dat Yda van Dijck, huisvrouw van Andries Ketelaers, 16 jaar geleden boeleerde met Jan Drappentier, die ook nog een dochter bij haar heeft. Ook noemt zij nog haar overleden vader Jan Jacobs Ketelaer en Pieter Waerts, overleden man van Yda van Dijck.

    Begraven:
    Vrouijenhuijt

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Weduwnaar en jongedochter wonend Rotterdam

    Kinderen:
    1. 1. Machteltie Weerts is geboren vóór jun 1649; is begraven op 23 mrt 1684 in Rotterdam.


Generatie: 3

  1. 4.  Jaspar Weerts is geboren in Vlissingen (zoon van Jan Weerdts); is gestorven vóór 16 mrt 1640.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 26 nov 1626; Makelaar, pontgaerder en Bakker
    • vermelding: van 8 jul 1627; Verkoopakte bij Notaris Nicolaas v.d. Hagen
    • vermelding: van 8 sep 1628; Verkoopakte bij Notaris Adriaan Kieboom
    • vermelding: van 29 sep 1628; Verkoopakte bij Notaris Adriaan Kieboom
    • vermelding: van 17 jan 1640; Testament bij Notaris Vranck Jacobsz
    • vermelding: van 16 mrt 1640; Weeskamer Rotterdam na overlijden Jasper Weerts
    • vermelding: van 3 aug 1651; Vermeld in weeskamer Rotterdam
    • vermelding: van 20 apr 1656; Overeenkomst bij notaris Jacobus Delphius

    Aantekeningen:

    Beroep:
    Als bakker vermeld in akte van 9-3-1634, 23-3-1634
    Als pontgaerder vermeld in akte van 23-3-1634

    vermelding:
    Elant Adriaensz van der Helm verkoopt als gemachtigde van Margarita van Es, laatst weduwe van Pieter Kivits en mede namens Wijntgen van Es, zijn schoonmoeder, aan Jasper Waerts, bakker de helft van een muur met de grond, die gelegen is ten noorden van verkopers huis.
    N.B.: Jasper Waerts ondertekent als Jasper Weerts.

    vermelding:
    Cornelis Adriaenss van Beemden verkoopt aan Jasper Weerts een h.e.e. gelegen aan de noordzijde van het Steyger, genaamd 'de Drie Maeckelaers, voor 3400 gld.

    Het h.e.e. wordt aan de noordzijde begrensd door de Waechstraet en aan de westzijde door Abraham van Wou. Het strekt zich voor en achter uit tot het huis van Jan Janss Snaets de Jonge.
    In mindering op de koopsom zal de koper 2500 gld t.b.v. mr. Arent Kivit. advocaet, en 300 gld t.b.v. het Leprooshuys tot zijn last nemen.

    vermelding:
    Cornelis van Beemden, pontgaerder, verklaart dat hij 13-09-1628 aan Jasper Weerts zijn h.e.e. gelegen op het Steyger op het hoekje van de Waechstraet, verkocht heeft voor 3400 gld.

    vermelding:
    Jasper Weerts, pontgaerder, benoemt tot zijn erfgenamen zijn wettige kinderen met een bepaling t.a.v. zijn gehuwde zoon betreffende zijn huis aan de westzijde van de Oude Kerckstraet

    vermelding:
    Weeskamer Rotterdam: 606/417 31-1-1642 inv.wk.: 16-3-1640
    Jasper Weerts pontgaerder (ov) (X Rtd. ger. 14-10-1612) MacheItje Fransdr.
    (vgd.: Leendert Verboom)
    Genoemd Cornelis Weerts als medevennoot van Jasper in de makelaardij.
    Kinderen: Johannes Weerts, Pieter Weerts, Maria Weerts (X Govert Jacobsz. - ook geschr. Gerardt Jacobsz.)
    (3 oudste kinderen, aanwezig 31-1-1642)
    - nog 3 onmondige kinderen nn.

    vermelding:
    3321 615/265 3-8-1651
    Jasper Weerdts (ov)
    Machteltgen Fransdr. van Polanen (ov)
    (vgdn.: Leendert Willemsz. Verboom (ov, wed. Elsie Fransdr. van Polanen), vert. door mr. Franchoys Verboom, baljuw van Rtd. en Jacob Verboom capt. v.d. Schutterij). Genoemd rentebrief van Johannes Weerdts en Cornelis Weerdts, die een maatschap had met Jasper als makelaars.
    Kinderen: - Cornelis Weerdts backer (oudste zoon) - Maritgen Jaspersdr. (X Gerrit Jacobsz. Muschardt) - Annitgen Jaspersdr. (w.s. meerderjarig) - Grietgen Jaspersdr. - Frans Jaspersz. - Jasper Jaspersz. - Johannes Jaspersz.

    vermelding:
    Gerrit Jacobsz Musschert, man van Maria Weerts, Franchoys Weerts en Grietge Weerts, mede gemachtigden van Annetge Weerts, hun zuster, verlenen goedkeuring aan de verkoop van een huis door Johannes Weerts, hun broer. Het pand is gelegen aan de oostzijde van de Nieuwe Kerkstraat, belendende zuid: het huis van Maria Fransdr, brouwster in Vianen en noord: Cornelis Verdonck. Het huis wordt nagelaten door Jasper Weerts, hun vader.

    Jaspar is getrouwd met Macheltgen Fransdr van Polanen op 4 nov 1612 (civil) in Rotterdam. Macheltgen (dochter van Frans Jansz en Marritgen Aertsdr) is gestorven vóór 3 aug 1651. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Macheltgen Fransdr van Polanen (dochter van Frans Jansz en Marritgen Aertsdr); is gestorven vóór 3 aug 1651.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 26 nov 1626; Testament bij Notaris Willem Jacobsz
    • vermelding: van 16 mrt 1640; Weeskamer Rotterdam na overlijden Jasper Weerts
    • vermelding: van 3 aug 1651; Vermeld in weeskamer Rotterdam

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Jasper Weerts maeckelaer, en zijn vrouw Machteltgen Fransdr, wonende in de
    Oude Kerckstraet benoemen elkaar over en weer tot universeel erfgenaam met een legaat aan hun kinderen.

    vermelding:
    Weeskamer Rotterdam: 606/417 31-1-1642 inv.wk.: 16-3-1640
    Jasper Weerts pontgaerder (ov) (X Rtd. ger. 14-10-1612) MacheItje Fransdr.
    (vgd.: Leendert Verboom)
    Genoemd Cornelis Weerts als medevennoot van Jasper in de makelaardij.
    Kinderen: Johannes Weerts, Pieter Weerts, Maria Weerts (X Govert Jacobsz. - ook geschr. Gerardt Jacobsz.)
    (3 oudste kinderen, aanwezig 31-1-1642)
    - nog 3 onmondige kinderen nn.

    vermelding:
    3321 615/265 3-8-1651
    Jasper Weerdts (ov)
    Machteltgen Fransdr. van Polanen (ov)
    (vgdn.: Leendert Willemsz. Verboom (ov, wed. Elsie Fransdr. van Polanen), vert. door mr. Franchoys Verboom, baljuw van Rtd. en Jacob Verboom capt. v.d. Schutterij). Genoemd rentebrief van Johannes Weerdts en Cornelis Weerdts, die een maatschap had met Jasper als makelaars.
    Kinderen: - Cornelis Weerdts backer (oudste zoon) - Maritgen Jaspersdr. (X Gerrit Jacobsz. Muschardt) - Annitgen Jaspersdr. (w.s. meerderjarig) - Grietgen Jaspersdr. - Frans Jaspersz. - Jasper Jaspersz. - Johannes Jaspersz.

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Jaspar Weerdts JG v. Vlissingen; Macheltgen Frans JD v. Rott. w. inde Kerkstrr.

    Kinderen:
    1. Cornelis Weerts is geboren circa 1613.
    2. Johannes Jaspers Weerts (Waerts) is geboren in 1614; is begraven op 27 nov 1675 in Rotterdam.
    3. Franchoijs Jaspersdr Weerts is begraven op 28 jun 1665 in Rotterdam.
    4. 2. Pieter Jaspersz Waerts is geboren circa 1613 in Rotterdam; is begraven op 27 jun 1649 in Rotterdam.
    5. Maertgen Jaspersdr Waerts is geboren circa 1619; is gestorven na 20 apr 1656.
    6. Grietgen Jaspersdr Waerts is gestorven na 20 apr 1656.
    7. Jasper Jaspersz Weerts
    8. Annetge Jaspersdr Waerts is gestorven op 30 nov 1688 in Rotterdam; is begraven op 2 dec 1688 in Rotterdam.

  3. 6.  Jan Jacobs Ketelaer (zoon van Jacob Ketelaer); is begraven op 15 jul 1668 in Rotterdam, Prinsenkerk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Koopman
    • vermelding: van 21 jul 1642; Overeenkomst bij notaris Balthasar Bazius
    • vermelding: van 28 sep 1646; Testament Notaris Jacob Duyfhuysen jr
    • vermelding: van 18 jun 1650; Testament bij Notaris Arent van der Graeff
    • vermelding: van 19 aug 1655; Vermeld als gemachtigde

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Hendrick Verdonck en Jan Jacobs Ketelaer, cooplieden, ter ene zijde, en Thomas Waerdenier, jonggesel, te Dordrecht, geassisteerd door Tijs Tijssen, schoenmaker, zijn couzijn, ter andere zijde, sluiten een overeenkomst. Waerdenier zal van Texel varen naar Brasilien of Parnambuco en daar in dienst treden bij Andries Ketelaer en David Verdonck, zoons van de comparanten, voor de tijd van 2 jaar en voor 100 gulden per jaar. Hij zal dienst doen als silversmid.

    vermelding:
    Jan Dircx van Ravesteyn, kousseverwer, en zijn vrouw Emmerensken Jans maken hun testament.
    Zij legateren aan zijn voorkinderen 5000 gld.
    Hij benoemt tot zijn erfgenamen zijn vrouw, zijn voor- en nakinderen.
    Zij benoemt haar man tot haar erfgenaam.
    Zij legateert aan haar ouders, Jan Jacobs Ketelaer en Marijken Andriesdr, 2500 gld.

    vermelding:
    Jan Jacobsz Ketelaer en zijn vrouw Mayken Andriesdr benoemen elkaar tot erfgenaam. Al hun kinderen zijn het huis al uit, behalve hun zoon Abraham Ketelaer; elk ontving of ontvangt daarbij 3000 gulden. De langstlevende schenkt aan elk 200 gulden voor een rouwkleed. Hertrouwt de langstlevende dan krijgt elk nog 600 gulden. Na overlijden van de langstlevende erven de kinderen, en die moeten aan elk kleinkind 5000 gulden uitkeren. De kinderen van wijlen hun dochter Annetje Jans en van hun zoon Andries Ketelaer mogen er pas na hun mondigheid over beschikken. Als Andries, die vaak langdurig op reis is, afwezig is als de langstlevende sterft krijgt zijn vrouw Ida van Dyck in mindering van zijn erfdeel desgewenst 1000 gulden om een winkeltje te beginnen. Hun zoon Abraham Ketelaer moet in mindering van zijn erfdeel 3000 gulden brengen, de hypotheek op het huis de Verkeerde Werelt op de Hooghstraet. Als voogden over de minderjarige erfgenamen benoemen zij hun zoon Andries Ketelaer, en hun zwagers Jan Dircxsz Ravesteyn en Jan van Beveren.

    1-3-1652:
    Jan Jacobsz Ketelaer en zijn vrouw Mayken Andriesdr houden het testament d.d. 8-6-1650 bij deze notaris gemaakt in stand.
    Zij veranderen de uitkering van de langstlevende aan de kleinkinderen.

    8-7-1655 bij notaris Jacobus Delphius:
    Jan Jacobsz Ketelaer en zijn vrouw Maijcken Andries overhandigen aan deze notaris een gesloten papier waarin hun testament staat beschreven.

    24-02-1660 bij notaris Jacobus Delphius:
    Jan Jacobsz Ketelaer en zijn vrouw Maycken Andriesdr benoemen elkaar tot erfgenaam.
    Hun kinderen ontvangen elk 3000 gulden. Hun zoon Abraham, die blind is, mag zijn leven lang het vruchtgebruik genieten van de 3000 gulden die op het huis De Verkeerde Werelt, staande aan de Hoochstraet bij de Goote maerckt, is verzekerd.
    Het huis behoorde toe aan Gerrit Jansz Verschuer, die gehuwd was met hun dochter Anna Ketelaer. Zijn broer Johannes Verschuer was betrokken bij de verkoop van het huis aan Jan Jacobsz Ketelaer.
    Tot voogd over de kinderen van Anna is naast hun grootvader Jan Jacobsz Ketelaer door de Weesmeesters benoemd, Jan van Beveren de Jonge.
    Het huis De Verkeerde Werelt grenst aan Maria Stock, weduwe van Anthony Stock en aan Hendrick van Ravesteyn.

    13-7-1668 bij Notaris Philips Basteels:
    Jan Jacobsen Ketelaer wijzigt het testament dat hij met wijlen zijn vrouw Maeijken Andries op 24-02-1660 heeft laten passeren voor notaris Jacob Delphius. De executeurs van zijn testament zullen voor zijn zoon Abraham Ketelaer, die blind is, de kost moeten kopen in een of ander Godshuis. Dit moet worden betaald uit een bedrag van 3000 gulden, waarvan hij zijn zoon in het genoemde testament het vruchtgebruik had vermaakt. Het huis genaamd De Verkeerde Wereldt, staande aan de zuidzijde van de Hoochstraet, is daartoe verbonden als onderpand.

    Daarnaast maakt hij nog enige andere bepalingen, onder andere dat hij begraven wil worden in de Princekerk. Verder en vermaakt hij geld en/of goederen aan:
    - zijn dochter Appolonia Ketelaer, gehuwd met Jan van Beveren de jonge, wonende aan de westzijde van de Nieupoort.
    - zijn kleindochter Machteltje Waerts, kind van zijn dochter Dina Ketelaer
    - Appolonia Ketelaer en Catarina Ketelaer, de jongste kinderen van zijn overleden zoon Andries Ketelaer.

    In de plaats van Jan Dircksz Ravesteijn, en naast zijn schoonzoon Jan van Beveren de jonge, stelt hij zijn neef Huijbrecht Uijt ten Broeck aan tot executeur van zijn testament.

    vermelding:
    Catelijntge Francken, weduwe van Maerten Cabau, wonende in de Swanensteech, machtigt Jan Jacobsz Ketelaer, Abraham Verschuyre, Pieter Waerdeniers, en Gerard Muysers, om voor haar het huis en aflaat, staande in de Swanensteech, te verkopen onder voorwaarde dat zij haar levenlang erin mag blijven wonen, alsmede het koopbedrag en schuldbrief (als deze gemaakt mocht worden) te ontvangen. Daarnaast machtigt zij hen de schuldbrief en haar schuldbrief van 300 gulden ten laste van Jacob Bouwens, huystimmerman, waarvoor diens huis op de oosthoek van de Swaenensteech en de Kipstraet als onderpand dient, voor haar te verkopen, of de jaarlijkse rente ontvangen.

    Begraven:
    Woonde in De Blauwe Haan.
    Grafschrift (Noorderpand/Middelpand): Hier leggen begraven J.J. en M.A.
    Wapens: Rechts: een ketel tusschen de letters J.J.; Links: een burg tusschen de letters M.A.

    Jan is getrouwd met Maeijken Andriesz van der Burch circa 1606 (civil). Maeijken (dochter van Andries Stevensz en Emerentia Anthonisdr) is begraven op 1 mei 1661 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Maeijken Andriesz van der Burch (dochter van Andries Stevensz en Emerentia Anthonisdr); is begraven op 1 mei 1661 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 1 jul 1618; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 22 nov 1621; Testament
    • vermelding: van 15 aug 1626; Testament
    • vermelding: van 28 sep 1646; Testament Notaris Jacob Duyfhuysen jr

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Pieter Adriaensz Smout, den Haag, geassisteerd door zijn ouders Adriaen Henricxz Smout, en Emmetgen Pietersdr, Den Haag, sluit een contract van huw. voorwaarden met Anneken Andriesdr, jd. geassisteerd door Laurens Andriesz, haar broer alias Laurens Stevens goutsmit, Jan Jacobsz, haar zwager, goutsmit Hoochstraet, Pauwels de Schepper, haar swager Delft, Jacob Cornelisz van Hooghwegen, haar voogd backer

    vermelding:
    Jan Jacobsz, en zijn vrouw Mayken Andriesdr goutsmit, Mutueel testament

    vermelding:
    Catalina Andriesdr jongedochter, legateert gelden aan de armen, aan het pesthuis, aan Andries Scheppers, Margrite en Emerentia Scheppers en de nagelaten kinderen van Barber Andriesdr haar zuster, verwekt bij Paulus Scheppers en aan Emerentia Pietersdr en Maria Pietersdr, nagelaten kinderen van Annetgen Andriesdr haar zuster, verwekt door Pieter Adriaensz Smout. Jan Jacobsz, goutsmit, haar zwager, wordt tot voogd benoemd.

    vermelding:
    Jan Dircx van Ravesteyn, kousseverwer, en zijn vrouw Emmerensken Jans maken hun testament.
    Zij legateren aan zijn voorkinderen 5000 gld.
    Hij benoemt tot zijn erfgenamen zijn vrouw, zijn voor- en nakinderen.
    Zij benoemt haar man tot haar erfgenaam.
    Zij legateert aan haar ouders, Jan Jacobs Ketelaer en Marijken Andriesdr, 2500 gld.

    Overleden:
    woonde in De Vergulde Ketel
    Grafschrift (Noorderpand/Middelpand): Hier leggen begraven J.J. en M.A.
    Wapens: Rechts: een ketel tusschen de letters J.J.; Links: een burg tusschen de letters M.A.

    Kinderen:
    1. Annetie Jansdr Ketelaer is geboren in Rotterdam; is begraven op 7 nov 1649 in Rotterdam.
    2. Andries Jansz Ketelaer is geboren in Rotterdam; is begraven op 25 apr 1666 in Rotterdam.
    3. Appolonia Ketelaers is geboren in Rotterdam; is begraven op 20 dec 1683 in Rotterdam, Prinsenkerk.
    4. Emmerensken Jans Ketelaer is begraven op 5 okt 1664 in Rotterdam.
    5. Abraham Ketelaer
    6. 3. Dijna Jans Ketelaers is geboren circa 1622 in Rotterdam; is begraven op 17 nov 1692 in Rotterdam.


Generatie: 4

  1. 8.  Jan Weerdts
    Kinderen:
    1. Cornelis Weerts is geboren in 1585 in Antwerpen; is begraven op 30 sep 1646 in Rotterdam.
    2. 4. Jaspar Weerts is geboren in Vlissingen; is gestorven vóór 16 mrt 1640.
    3. Tanneken Jans Waerts is geboren circa 1571 in Antwerpen; is begraven op 27 apr 1653 in Rotterdam.

  2. 10.  Frans Jansz is gestorven vóór 25 okt 1601.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 12 apr 1581 tot 27 mrt 1584; Leen van 3 morgen land in Oud Goudriaan
    • vermelding: van 18 nov 1585; Transport van land te Goudriaan
    • vermelding: van 6 mrt 1588; Transport van land te Goudriaan
    • vermelding: van 25 okt 1601; Makelaar en pontgaerder
    • vermelding: van 2 jun 1610; Trasnportakte
    • vermelding: van 14 sep 1630; Uitkoop akte Notaris Gerrit van der Hout

    Aantekeningen:

    Hoewel 3 dochters niet met de achternaam 'Van Polanen' zijn genoemd blijkt de verwantschap uit diverse aktes

    vermelding:
    Leenkamer Arkel:
    12-4-1581: Cornelis Bastiaansz. bij dode van Bastiaan Corsz., zijn vader, waarna overdracht aan Frans Jansz., pondgaarder te Rotterdam, LRK 135 fol. 194.
    27-3-1584: Gerard Allardsz. te Goudriaan bij overdracht door Frans Jansz., LRK 135 fol. 382v.

    vermelding:
    ORA Goudriaan 1 fol 39 d.d. 18-11-1585: Jan Arien Huygen, Gerrit Cornelisz Stuijver en Neeltgen Cornelisdr, syn suster, met haer gec. voogt Joris Jansz, schout van Goudriaen, transp. aan Frans Jansz haer portie, wesende ¼ part in 3 m. ½ hont en ¼ hont lants, gelegen gemeen in Mr. Coossenweer, groot 6 m. 1½ hont lants, zoo de vsz. comparanten in dit lant bestorven zijn bij dode van za. Grietken Huygens, tselve weer lants leggende op te N.Z. van Goudriaen, bel. boven Ernst Willemsz en beneden Jan Daemen, str. van de Goudriaen totte landscheyding aen Langeraec toe.

    Op dezelfde dag transp. Jan Arien Huygen en Frans Jansz aan Gerrit Cornelisz Stuijver 2 hont lants, gelegen op te Z.Z. van Goudriaen, daer aff dat eene hont lants gelegen is in Ykenshoevew, daer die selve Gerrit Cornelisz jegenwoordich op woont, bel. boven Adriaen Pietersz Boon c.s. en beneden Claes Aertsz c.s., str. dezelve hoeve van de Goudriaen totte landscheyding an Slingelant toe, en dair dander hont lants gelegen is in Fy Huygens hoeve, daer vsz. Frans Jansz jegenwooridich op woont, bel. boven Adriaen Heymansz en beneden ’t gemeene lant van de Z.Z.

    vermelding:
    ORA Goudriaan 1 fol 55vo d.d. 6-3-1588: Frans Jansz als man en voecht van Maritgen Aert Pieterssoonsdr transp. aen Joris Jansz, schout in Goudriaen, 13 hont lants, en Thonis Reijersz transp. aen Joris Jansz vsz. ¾ hont lants, maeckende tsamen het rechte 1/4 part in een weer van 9 m. 1 hont op te Z.Z. van Goudriaen mitte tymeringe, boven tgasthuys tot Schoenhoven en beneden Dirck Pietersz Boon en Arien Henricxz Brouwer.

    vermelding:
    Maertgen Aertsdr weduwe van Frans Jansz pontgaerder
    pontgaertster
    Arent Fransz, haar zoon
    Swarte Leeuw, de 44 last
    Aelbert Reyndertsz
    machtiging tot waarneming van zaken, met name om het schip in de Maas te laten brengen

    vermelding:
    Marritgen Aerts, weduwe van Frans Jansz, maeckelaer, draagt over aan Cornelis Weerts, backer, haar schoonzoon, 2 jaar huishuur van de helft van hun huis in 't Oostvierendeel op de zuidzijde aan de Hoochstraet, in gebruik bij Lijsbet Claes en Geertgen Claes, beiden ongehuwd, en gelden uit de boedel van Jan Jansz, backer, in mindering van de borgtocht van 170 gulden, waarvoor Cornelis Weerts zich voor haar ten behoeve van Cornelis Opmeer borg had gesteld.

    vermelding:
    In deze akteworden de (schoon)kinderen van Frans samen vermeld. Verwantschap tussen één of meerder kinderen blijkt ook uit andere aktes.

    Gijsbert Fransz, Leonart Verboom (Man van Elsken Frans van Polanen), Cornelis Waerts (man van Beatrix Frans) en Jasper Waerts (man van Macheltgen Frans), mede namens Robbert Aerts (Man van Geertje Franse) en Adriaen Dircx (Man van Maertge Frans van Polanen), en gemachtigd door Cornelis Huyberts, coorncoper te Vianen, op 26 augustus 1630 voor notaris Antony de Ridder hebben geprocedeerd met de kinderen en erfgenamen van Jan 't Hooft betreffende de uitkoop van de boedel van Huibertgen Willems. Volgens haar testament voor notaris Abcoude zal 156 gulden moeten worden uitgekeerd aan elk van de kinderen van Jan 't Hooft en hun vrouwen.
    De boedel van Lijsbeth Staet, vrouw van Cornelis Huyberts is ingevolge haar testament gescheiden en gedeeld. Andries Jans, Hendrik Jans en Willem Aryens verklaren hiermede bekend te zijn.

    Frans is getrouwd met Marritgen Aertsdr op 17 mrt 1576 (civil) in Rotterdam. Marritgen (dochter van Aert Pietersz en NN) is geboren in Goudriaan. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 11.  Marritgen Aertsdr is geboren in Goudriaan (dochter van Aert Pietersz en NN).

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Pontgaerster
    • vermelding: van 6 mrt 1588; Transport van land te Goudriaan
    • vermelding: van 18 jan 1602; Vermeld in transportaktes te Rotterdam
    • vermelding: van 28 aug 1607; Akte van goedkeuring
    • vermelding: van 2 jun 1610; Trasnportakte

    Aantekeningen:

    vermelding:
    ORA Goudriaan 1 fol 55vo d.d. 6-3-1588: Frans Jansz als man en voecht van Maritgen Aert Pieterssoonsdr transp. aen Joris Jansz, schout in Goudriaen, 13 hont lants, en Thonis Reijersz transp. aen Joris Jansz vsz. ¾ hont lants, maeckende tsamen het rechte 1/4 part in een weer van 9 m. 1 hont op te Z.Z. van Goudriaen mitte tymeringe, boven tgasthuys tot Schoenhoven en beneden Dirck Pietersz Boon en Arien Henricxz Brouwer.

    vermelding:
    18-01-1602: Aelbert Reynertz, Maertgen Aertsdr pontgaertster, Aert Fransz, Jan Olfertz overl schoonvader van Aelbert Reynertz, Hoorn, Jacob Meerhout notaris (1601) Hoorn.
    Betreft overdracht van rechten op een erfenis

    13-11-1602:
    Marijtgen Aerts, weduwe van Frans Jansz, maeckelaer, transporteert aan Cornelis Jansz Hertichvelt te Briele 1500 gulden wegens aan Maerten Arentsz Blomert geleverd graan door Anthonis Cornelisz uit Delft plus 612 gulden uit hoofde van borgtocht wegens leverantie van 5 last rogge aan Cornelis Jansz, mangelaer te Goude door Jan Jansz Schot, schipper.

    vermelding:
    Lenert Willemsz Verboom, die optreedt namens zijn stiefmoeder Marritgen Aerts, en Aelbert Reynertsz, wonend te Amsterdam stemmen erin toe dat het geschil over een obligatie van 200 gulden, die eerstgenoemden aan Aelbert Reynertsz hebben verstrekt, de eerstvolgende rechtsdag zal worden afgedaan, zonder hoger beroep.

    vermelding:
    Marritgen Aerts, weduwe van Frans Jansz, maeckelaer, draagt over aan Cornelis Weerts, backer, haar schoonzoon, 2 jaar huishuur van de helft van hun huis in 't Oostvierendeel op de zuidzijde aan de Hoochstraet, in gebruik bij Lijsbet Claes en Geertgen Claes, beiden ongehuwd, en gelden uit de boedel van Jan Jansz, backer, in mindering van de borgtocht van 170 gulden, waarvoor Cornelis Weerts zich voor haar ten behoeve van Cornelis Opmeer borg had gesteld.

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Den voorseijden dage compareerden voor Burgermeesteren deser Stede Frans Jansz pontgaerder ende Maritgen Aertsdr. huijsvrouw uijt Goudriaen ende verclaerden dat sij bij weten wille ende consent van haer vader moeder ten weerz. In den echte. state waren getreden ende dat sij dyen volgende ende naer vermogen ‘d ordonnantie ende publicatie bij den magistraten deser stede gemaeckt daer in begeerden te continueren ende over sulcx sijn sij volgens de selve ordonnerende heur voorscreven burgers daer inne bevestigt ende geconfirmeert actum als boven

    Dit is een bijzondere huwelijksakte. Het gaat hier om echtelieden die al eerder gehuwd waren en dit om de een of andere reden bij de heren burgenmeesters (Stadstrouw) in Rotterdam moesten bevestigen. Ze waren dus al eerder gehuwd, mogelijk was er dus al sprake van een kind of meerdere kinderen. De echte datum van de trouw is niet gegeven.

    Kinderen:
    1. 5. Macheltgen Fransdr van Polanen is gestorven vóór 3 aug 1651.
    2. Beatrix Fransdr is geboren in Rotterdam; is begraven op 2 mrt 1642 in Rotterdam.
    3. Elsken Frans van Polanen (Plain) is geboren in 1582 in Rotterdam; is begraven op 12 okt 1664 in Rotterdam.
    4. Geertje Franse van Polanen is gestorven na 22 feb 1664.
    5. Maertge Frans van Polanen is gestorven na 9 okt 1654.
    6. Cornelia Franszdr is gestorven vóór 7 sep 1625.
    7. Arent Fransz van Polanen

  4. 12.  Jacob Ketelaer
    Kinderen:
    1. 6. Jan Jacobs Ketelaer is begraven op 15 jul 1668 in Rotterdam, Prinsenkerk.

  5. 14.  Andries Stevensz is geboren circa 1552 (zoon van Steven N.N.); is begraven vóór 10 mrt 1618 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Goudsmid
    • vermelding: van 14 apr 1590; Borgstelling
    • vermelding: van 18 mrt 1595; Attestatie
    • vermelding: van 17 jun 1597; Attestatie
    • vermelding: van 6 nov 1604; Huwelijksvoorwaarden
    • vermelding: van 1 dec 1609; Attestatie
    • vermelding: van 28 aug 1610; Verkoopakte
    • vermelding: van 23 sep 1613; Testament
    • vermelding: van 15 feb 1619; Schuldbekentenis
    • vermelding: van 13 mrt 1620; Machtiging
    • vermelding: van 24 mrt 1621; Machtiging
    • vermelding: van 13 mrt 1630; Verkoopakte
    • vermelding: van 3 okt 1635; Machtiging
    • vermelding: van 3 okt 1635; Machtiging

    Aantekeningen:

    vermelding:
    IJsbrandt Adriaensz stelt zich borg voor de boete die Huijbrecht Leenaerts, schuijtvoerder, moet betalen aan Andries Stevensz, goutsmit.

    vermelding:
    Andries Stevensz, goutsmit, 42 jr, op verzoek van Arent Jansz, wonend te Utrecht. Betreft het feit dat hij nooit door een brief aan Henrick Craeijevanger, muntmeester bij Arent Jansz is aanbevolen.

    vermelding:
    Verklaring op verzoek van Claes Willemsz, goudsmid.
    Andries Stevensz, 47 jaar; Jacob Jansz, 30 jaar; en Pieter Jansz, 27 jaar, allen goudsmeden. Inzake een gebroken tandestoker. Genoemd wordt ook Gillis Marchandt, goudsmit, wonend naast de brouwerij de Oliphant.

    vermelding:
    Oluff Roelandtss, zeemvercooper, en Tanneken Anthonisdr Picquolet, weduwe van Jan Evertss, wonende in Sgravenhage, geassisteerd door haar zwager Andries Stevenss, goutsmit.
    Andries Stevenss woont in de Hoochstraet.

    N.B. Tanneken tekent met Tanneken Pycolet.

    vermelding:
    Andries Steevensz, goutsmit, verklaart op zijn verzoek en dat van Trijntgen Jansdr Meester, moeder van Pouwels Boudaen, goutsmit, dat
    Gijsbrecht Pijl laatstgenoemde uitstel van betaling heeft gegeven voor betaling van een bedrag van 600 gulden, waartoe Boudaen door het gerecht alhier is veroordeeld, mits hij hierover rente betaald.
    Hij stelt zich hiervoor borg en Pijl verstrekt als onderpand verschillende sieraden aan Andries Stevensz.

    vermelding:
    Andries Stevensz, goutsmit, draagt een obligatie van 50 gulden ten laste van Jan van Coulster, notaris, over aan zijn zoon Lourens Andriesz.

    vermelding:
    Andries Stevensz, goutsmit, en zijn vrouw Emerentia Anthonisdr benoemen elkaar tot erfgenaam.
    Zij nemen verschillende bepalingen op betreffende de gelden die hun kinderen Lijntgen Andries, Barbara Andries, Anneken Andries(ongehuwd), en Ploentgen Andries, Laurens Andries, en Marie Andries(gehuwd) van hen zullen krijgen en bij hun huwelijk al gekregen hebben.

    vermelding:
    Op verzoek van Laurens Andriesz, en Jan Jacobsz, man en voogd van Maritgen Andriesdr, beiden erfgenamen van Andries Stevensz goutsmit hun vader, resp. schoonvader wordt akte gemaakt van een obligatie groot 200 ponden vlaams ten gunste van genoemde Andries Stevensz en ondertekend door Gillis van Luffel de Jonghe

    vermelding:
    Laurens Andriesz zilversmit, Jan Jacobsz goutsmit, man van Maycken Andriesdr, en Henrick Huygen de Haen machtigen Pieter Adriaensz Smout, wonende te Gravenhage,'s, man van hun mede-erfgename Anneken Andriesdr om henzelf en hun mede-erfgenamen: Lijntgen Andriesdr en de kinderen van Ploentgen Andriesdr, vrouw van Jan Jansz van Berevelt te vertegenwoordigen voor het Hof van Holland in alle zaken betreffende de nalatenschap van Andries Stevensz goutsmit hun vader, resp. grootvader en schoonvader

    vermelding:
    Laurens Andriesz goutsmit machtigt Lowijs Jansz te Amsterdam om van de kamer van de Oost-Indische Compagnie te Amsterdam uit de gage, enz. verdiend door de in Oost-Indie overleden Abraham de Rosier, en bij testament toegevallen aan Laurens de Rosier het aan Abraham de Rosier geleende bedrag terug te vorderen. Comparant treedt op mede namens zijn zwager Jan Jacobsz goutsmit, gehuwd met Maritgen Andriesdr, ook namens zijn zuster Lijntgen Andriesdr en als voogd over de weeskinderen van zijn zuster Ploontgen Andriesdr, daarin tevens namens zijn mede-voogd Henrick Huygensz de Haen. Alle genoemde personen zijn erfgenamen van Andries Stevensz goutsmit hun vader, resp. grootvader, die bedoelde lening heeft verstrekt. Oost-Indische Compagnie Amsterdam

    vermelding:
    Jan Jacobsz, man van Maritgen Andriesdr goutsmit verklaart te hebben verkocht aan mede-comparant Johan Franchoys Tortarolis of Johan Franchoys Tartarolis, cassier in de Bancke van Leeninge te Leyden een obligatie d.d. 12.02.1605 verleden door Jan Franchoys de Susio en Jan Kelffken, ten behoeve van Jan Vleynshooving of Jan Vleynshoorum, pro resto groot 960 gulden voor de som van 528 gulden. Jan Jacobsz handelt als erfgenaam van wijlen zijn schoonvader, Andries Stevensz, goutsmit en tevens namens zijn mede-erfgenamen.

    vermelding:
    Andries Willemsz Cantier en Evert Maertensz van den Bosch, schoonzoons en Baertgen Jansdr Pijck, weduwe van Abraham Joosten de Heer, allen kinderen van Jan Gijsbertsz Pijck, machtigen Adriaen Lievensz van Haemstede, coopman en Joris Lievensz van Haemstede, coopman te Amsterdam, om van de Oost-Indische Compagnie, als participant in de Magellanische Compagnie waar generael van is Olivier van Oort, 366 gld en 13 stuivers te eisen.
    Dit geld is geinvesteerd in de voorn. Magellanische Compagnie, evenals geld van Lieven Jopgen, van Heyndrick de Coningh van Hellemont en van Andries Stevensz za. Dit blijkt uit brieven van Huyge Gerritsz za., bewinthebber van voorn. compagnie. Zwager van voorn. Gerritsz is Pieter Eewoutsz van der Horst.

    vermelding:
    Jan Jacobsz, goudtsmit, man van Mayken Andriesdr, Pieter Uuttenbroeck, man van Geertgen Jansdr, dochter van Pleuntgen Andriesdr en Pieter Cornelisz, gaerntwijnder, man van Neeltgen Jansdr, ook een dochter van Pleuntgen Andriesdr, mede optredend voor Pieter Jorisz Balck, man van Jannetgen Jansdr, ook een dochter van Pleuntgen Andriesdr, die in het buitenland is, de voorn. Jacobsz is oom en voogd over Grietgen Laurensdr, kind van Laurens Andriesz za. en van de nagelaten kinderen van Barbara Andriesdr en van de kinderen van Annetgen Andriesdr za. allen erfgenamen van Andries Stevensz, goutsmit, machtigen Adriaen Lievensz van Haemstede, coopman en Joris Lievensz van Haemstede, coopman te Amsterdam, broers, om hun deel te krijgen van het kapitaal dat is ingelegd in de Magellanische Compagnie, waar generael van is Olivier van Oirt.
    Geld is verder ingelegd door voorn. Stevens, Jan Ghijsbrechtsz Pijck en Lieven Jobsz, vader van Adriaen en Joris Lievensz voorn. en door Hendrick de Coninck wonend te Helmont.
    Dit blijkt uit de brieven van Huich Gerritsz za., bewinthebber van voorn. compagnie.

    Begraven:
    Begraven in het graf dat in 1642 stond op naam van Gerrit Jansz Verschuyer; Datum is fictief, de werkelijke datum ligt in de week daaraan voorafgaand.

    Andries + Emerentia Anthonisdr. Emerentia (dochter van Anthonie Pycolet) is begraven vóór 25 jul 1614 in Rotterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 15.  Emerentia Anthonisdr (dochter van Anthonie Pycolet); is begraven vóór 25 jul 1614 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • vermelding: van 10 mei 1612; Borgstelling
    • vermelding: van 23 sep 1613; Testament

    Aantekeningen:

    vermelding:
    Rogier Lauwers, zoon van Joost Lauwers, verklaart dat de vrouw van Andries Stevensz, goutsmit, en Lodewijck de Pottere, cruydenier, die machtiging heeft van Jacob de Coning, hem en zijn goederen in hechtenis/beslag hebben genomen, om zo een bedrag van 398 gulden terug te krijgen die hij nodig had om naar Brabant te reizen.
    Hij geeft zijn arrestanten als onderpand een hoeveelheid goederen in handen, met de belofte zich voor aanstaande maandag voldoende borg te stellen, waarna hij de goederen weer terug zal krijgen.

    vermelding:
    Andries Stevensz, goutsmit, en zijn vrouw Emerentia Anthonisdr benoemen elkaar tot erfgenaam.
    Zij nemen verschillende bepalingen op betreffende de gelden die hun kinderen Lijntgen Andries, Barbara Andries, Anneken Andries(ongehuwd), en Ploentgen Andries, Laurens Andries, en Marie Andries(gehuwd) van hen zullen krijgen en bij hun huwelijk al gekregen hebben.

    Begraven:
    Huisvrouw van Andries Stevensz; Datum is fictief, de werkelijke datum ligt in de week daaraan voorafgaand

    Kinderen:
    1. 7. Maeijken Andriesz van der Burch is begraven op 1 mei 1661 in Rotterdam.
    2. Lourens Andriesz van der Burch is gestorven vóór 3 okt 1635.
    3. Annitgen Andriesdr is gestorven vóór 15 aug 1626.
    4. Barbara Andriesdr van der Burch is begraven op 18 jun 1625 in Delft, Oude kerk.
    5. Apolonia Andriesdr is begraven op 10 okt 1609 in Rotterdam.
    6. Catalina Andriesdr is gestorven na 15 aug 1626.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.