top deco

Adriaen Joosten (van) Suijdwijck

Mannelijk ca. 1597 -


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Adriaen Joosten (van) Suijdwijck is geboren circa 1597 in Rijswijk (zoon van Joost Adriaensz (van) Suijdwijck en Aechtge(n) Willemsdr); is gestorven in Rijswijk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: 1637; Molenmeester
    • vermelding: van 23 sep 1645; Verkoop onroerend goed te Voorburg
    • vermelding: van 1654; Voogd van zijn schoonzus Maertge Jansdr
    • vermelding: van 17 sep 1662; Vermeld in de boeken van de weeskamer te Voorburg

    Aantekeningen:

    Uit 'Stamboom Zuiderwijk Internet': Adriaen Joosten wordt als eerste bij de erfgenamen van zijn ouders genoemd en is dus waarschijnlijk de oudste zoon.
    In het rekeningenboek tekende Adrijaen Joosten van Suijtwijck in 1632 en 1636 als ingelande, ingezetene van de Noordpolder te Rijswijk. Vermoedelijk boerde hij, als oudste zoon, op de boerderij van zijn ouders. Zijn vader was in/voor 1622 overleden; zijn moeder leefde vermoedelijk toen nog en was circa 1638 overleden. Op 24-06-1639 was de boedelscheiding, nadat beide ouders waren overleden. Op deze datum werd de boerderij met land door de acht kinderen (erfgenamen) verkocht.
    Eind october 1636 deed Adrijaen Joosten van Suijtwijck als ingelande en buur ("buijer") van de Noordpolder onderzoek naar de toestand van een "sluijsgen in de Schuijtcade op de Haechvaert" en bracht daar verslag van uit. (Oud-Archief-Delfland nr. 3948/2)
    Uit het rekeningenboek van de Noordpolder te Rijswijk bleek verder, dat Adriaen Joostenz. van Suijdtwijck in 1637 molenmeester van deze polder was. Hiervoor ontving hij 3 ponden (40 schelling per pond).

    Beroep:
    Het bestuur van de polders onder Rijswijk lag sedert onheuglijke tijden in handen van molenmeesters. Deze werden jaarlijks benoemd uit één van de ingelanden van de betreffende polder bij het doen van de rekening in de maanden mei t/m augustus. Zodra de tijd was aangebroken, dat er niet meer werd gemalen, verzamelde de molenmeester de rekeningen van de onkosten onder zijn beheer gemaakt en overhandigde deze aan de schout.
    Deze zag de stukken na en bepaalde het totaal van de gemaakte kosten. Vervolgens stelde hij het gaarboek samen en maakte hij de omslagbiljetten gereed.
    De molenmeester inde vervolgens de omslag van de ingelanden en betaalde daaruit de leveranciers. De hierdoor verkregen kwitanties werden aan de schout ter hand gesteld, die de polderrekening opmaakte en de dag van het doen van de rekening deed afkondigen.
    Wanneer de rekening dan was afgehoord, werd deze, na door de aanwezige ingelanden te zijn getekend, in het gemeentehuis bij het archief van de polder gedeponeerd.

    vermelding:
    ORA Voorburg 23-9-1645: Adriaen Joosten van Zuijtwijck wonend te Rijswijck verkoopt voor 660 gulden aan Pouwels Havelaer, kleermaker, een woonhuisje en erf in Voorburg. Ten westen ligt de muur met Lenaert Joosten van Zuijtwijck, ten zuiden ligt de Heerwech.

    vermelding:
    Met Jacob Jacobszn Schipper te Rijwijk, wordt Adriaen Joosten Zuijtwijck vermeld als oom van Niesge Claesdr, 24 jr, nagelaten kind van Claes Breroe (broer van zijn vrouw?) en Leuntge Joosten, beiden overleden.

    Adriaen is getrouwd met Annetgen Hendricx van Brederode op 14 aug 1641 (civil) in Rijswijk. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Jongesel en jongedochter

    Kinderen:
    1. Joost Ariensz (van) Suijdwijck is geboren circa 1646 in Rijswijk?; is gestorven vóór 1675.

Generatie: 2

  1. 2.  Joost Adriaensz (van) Suijdwijck is geboren circa 1570 (zoon van Adriaen (van) Suijdwijck); is gestorven circa 1622 in Rijswijk?.

    Aantekeningen:

    Overleden:
    In 1622 werd Aechtgen Willemsdr., weduwe, genoemd als ingelande van de Noordpolder te Rijswijk.

    Joost + Aechtge(n) Willemsdr. Aechtge(n) is geboren in 1580; is gestorven circa 1635 in Rijswijk?. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Aechtge(n) Willemsdr is geboren in 1580; is gestorven circa 1635 in Rijswijk?.

    Aantekeningen:

    Uit de 'Stamboom Zuiderwijk op Internet': Onderzoek naar Joost Adriaansz. van Suijtwijck in de rekeningboeken van de Noordpolder te Rijswijk, die zich bevinden in het archief van het Hoogheemraadschap Delfland leverden niets op. Deze besloegen de perioden 1578-1604, 1607-1623 en 1627-1650. Hier ging het vooral om onkosten, die gemaakt zijn voor de polder, waarbij meestal de namen werden vermeld van de leveranciers e.d.. Verder stond er per jaar vermeld wie de molenmeester was en werd de eindrekening getekend door de aanwezige ingelanden.
    Toch geeft onderstaand stukje voldoende houvast.
    Op 24-11-1607 werd er door de landmeter Floris Jacobsz. een akte opgesteld, waarin de grens tussen het land met woning van de Heer Gouverneur Prijss en het land met woning van Joost Adrijaensz. in de Noordpolder te Rijswijk precies werd vastgelegd. Bij deze akte was ook een situatie-tekening gemaakt, waarop de stal en kamermuur van Joost Adrijaensz. waren aangegeven. Het land van Joost Adriaensz. lag aan de noord-oost-zijde van het land van Gouverneur Prijss. Tussen beide landen lag een wal en een sloot. Dwars door de landen van de voornoemde personen liep een voetpad van noordoost naar zuidwest. In het zuidoosten werd het land begrensd door de Heerweg
    Misschien dat in het oud-archief van Rijswijk via belendende personen nog wat aanvullende informatie kan worden gevonden. Deze zoektocht valt nog niet mee, mede door de slechte leesbaarheid van de akten.
    Er bleek ook nog een boek te bestaan, waarin alle eigenaren en gebruikers van de landen in de Noordpolder in 1622 werden genoemd (OAD-367-blz. 33). Hier stond, dat Joost Adriaens weduwe eigenaar was van 20 morgen en 4 hont land. Misschien is het ook zinvol om nog te bekijken, wie de buren van haar i n die polder waren in 1622. Als dit de juiste persoon is, en hierbij heb ik weinig twijfel, heeft deze weduwe tussen 1622 en 1639 10 morgen van haar land verkocht. Dit moet in het Oud-archief van Rijswijk terug te vinden zijn.
    Verder vond ik, dat op 07-11-1627 Aechtgen Willemsdr., weduwe van wijlen Joost Adriaensz., wonende te Rijswijk, verscheen voor Wijnandt van Elst, de schout aldaar. Zij gaf aan, dat zij 1025 gulden schuldig was aan Willem van Aelst uit Delft wegens de koop van 5 morgen 4 hont en 62 roeden land op deze datum. Dit land was gelegen in de Noordpolder te Rijswijk en liep van de Heerweg in het zuiden tot in de Hoofdsloot. Ten oosten werd het begrensd door de "Vicarije van Stenvoirde" en ten westen door haarzelf. Als borgen werden genoemd schout Wijnandt van Elst en Jan Jansz. Witteman, gezworene. Op 06-02-1631 was de schuld voldaan en werd de akte doorgestreept en geroyeerd.
    Deze laatste akte nam de twijfel weg. Het ging steeds over dezelfde Joost Adriaensz. (van Suijtwijck) en zijn vrouw Aechtgen Willemsdr..
    In het oud-rechterlijk-archief van Rijswijk werden op 24-06-1639 de erfgenamen (4 zonen en 4 dochters) van dit echtpaar genoemd. Achtereenvolgens stond er: Adriaen Joosten van Suijdwijck, Willem, Leendert en Ghijsbrecht Joost zonen van Suijdwijck, Maertgen Joostdr. van Suijdwijck, Jacob Joosten als man en voogd van Trijntgen Joostendr., Cornelis Joosten als getrouwd hebbende Leentgen Joostendr.; Jan Sijmonsz. en Willem Joris vanwege de onmondige kinderen van Sijmon Jorisz. geprocreeerd bij oude Maertgen Joostendr., kinderen, kindskinderen van bovengenoemd paar.
    Zij verkochten een "woninge als huijsinge schuijr, bergen ende geboomte" groot 10 morgen, 4 hond en 62 roeden wei-, hooi- en teelland gelegen in de Noordpolder te Rijswijk aan Cornelis Cornelisz. van Leeuwen, die woonde in Veur onder Voorschoten.

    Kinderen:
    1. Trijntgen Joostendr (van) Suijdwijck is geboren circa 1595 in Rijswijk?; is gestorven na 1639 in Rijswijk?.
    2. 1. Adriaen Joosten (van) Suijdwijck is geboren circa 1597 in Rijswijk; is gestorven in Rijswijk.
    3. Willem Joosten Zuijtwijck is geboren circa 1600 in Rijswijk; is gestorven na 1665 in Rijswijk?.
    4. Leendert Joostenz (van) Suijdwijck is geboren circa 1605 in Rijswijk?; is gestorven vóór 10 feb 1654 in Voorburg.
    5. Maertgen Joostensdr (oude) (van) Suijdwijck is geboren circa 1605 in Rijswijk?; is gestorven vóór 1639 in Rijswijk?.
    6. Leentgen Joostendr (van) Suijdwijck is geboren circa 1607 in Rijswijk?; is gestorven na 1639 in Rijswijk?.
    7. Ghijsbrecht Joosten (van) Suijdwijck is geboren circa 1610 in Rijswijk?; is gestorven vóór 16 feb 1656 in Rijswijk?.
    8. Joost (van) Suijdwijck is geboren circa 1610 in Rijswijk?; is gestorven na 1639 in Rijswijk?.
    9. Maertgen Joostdr (van) Suijdwijck is geboren circa 1610 in Rijswijk?; is gestorven vóór 1664 in Rijswijk.


Generatie: 3

  1. 4.  Adriaen (van) SuijdwijckAdriaen (van) Suijdwijck is geboren circa 1540.
    Kinderen:
    1. 2. Joost Adriaensz (van) Suijdwijck is geboren circa 1570; is gestorven circa 1622 in Rijswijk?.




Over deze website

Heb je aanvullingen, verbeteringen, vragen en/of foto's? Neem contact op. Wij horen graag van je!
Je kunt gegevens overnemen van de site als je de bron vermeldt.
Vanwege het auteursrecht op diverse documenten kun je afbeeldingen niet overnemen.