Jacobus Janse van Dorsten

Jacobus Janse van Dorsten

Mannelijk 1645 - 1678  (~ 33 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Jacobus Janse van Dorsten 
  Geboren 1645  Dordrecht Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Mannelijk 
  vermelding van ca. 1659  [2
  Schilder en leerling van Rembrandt 
  • In 1667 vermeld als 'konstschilder' en een jaar later als 'mr. schilder'.
   Dat Jacob een leerling is geweest bij Rembrandt is afgeleid uit verschillende gegevens:
   - Het schilderij van een bebaarde oude man in Rembrandts stijl dat ca. 1660 gemaakt is door JVDorste
   - De nalatenschap van deze ongehuwde kunstenaar die naar zijn broer Matthijs is gegaan. Na het overlijden van Matthijs bevonden zich in het sterfhuis vele kunstwerken en schildersbenodigdheden, zoals een leeman, twee ezels en een partij prenten en tekeningen, waarvan vermoed wordt dat die van zijn broer Jacobus zijn geweest. Onder de beschreven kunstwerken zijn genoemd 'Een tronie na Rembrant'; 'een tronie na des overledens broeder met een muts met vederbossen' (vermoedelijk een zelfportret van Jacobus met een rembrandtieke vedermuts op het hoofd); een schets van een naakte vrouw, die doet denken aan de studies van Rembrandt en zijn leerlingen aan het eind van de jaren vijftig.
   - Een door Jacobus van Dorsten gesigneerd studieblad waarop tweemaal een verstoting van Hagar is getekend. De schetsen gaan terug op getekende voorbeelden van Rembrandt en in de schetsen is de invloed van Samuel van Hoogstraten (een vroege leerling van Rembrandt) te zien.
   - Samuel van Hoogstraten en Jacobus stammen beide uit het Dordtse, doopsgezinde milieu.

   Opvallend is ook dat Jacobus op de Rozegracht is gestorven. Dezelfde gracht waar Rembrandt 9 jaar eerder is overleden.
  vermelding van 1667  [3
  Maakt een testament te Amsterdam 
  vermelding van 8 dec 1667  [4
  Meerderjarigheidsverklaring 
  • Staten van Holland: verleend op het rekest van Jacobus van Dorsten te A’dam, door hemzelf ondertekend, inhoudende dat hij 22 jaar oud is en in staat is zijn eigen affaires te regelen. Inliggende attestatie d.d. 1-12-1667 voor notaris Johannes d’Amour te Amsterdam door Sr. Isaack Pool koopman, Mr. Ambrosius van Dorsten advocaat en Sr. Matthijs van Dorsten, naaste bloedverwanten, resp. neef en broeders, dat hij van goed en bekwaam leven is en bekwaam is om zijn eigen goed naar behoren te regeren, gevende voor reden van wetenschap dat zij in de tijd van drie jaren (die de requirant hier ter stede gedurig gewoond heeft) met de requirant dagelijkse en gemeenzame omgang hebben gehad en bevonden dat hij niet alleen is van een goed, stil en eerlijk leven maar ook dat hij bekwaam is om zijn goederen zelf te regeren.
  vermelding van 21 mei 1669  [5
  Verkoop uit boedel van voorouder 
  • dheer en(de) mr. Hendrick van Gerven, Advocaet voorden hove van Hollant residerende tot Leijden voor hem selven en Sr. Isaac Pool als getrout hebbende Margreta van Gerven mede voor hem selven en(de) noch den voors. mr. Hendrick van Gerven als gemachticht van Sr. Dirck van Gerven mitsgaders van Jouffr. Anna van Gerven weduwe van za: Nicolaes van Rijnenburch vermogens procuratie gepasseert en verleden voor(de) Notaris Carel Outerman ende sekere getuijgen tot Leijden resideren(de) opden xviii Aprilis 1669 en noch als gemachtichde van Ambrosius Matthijs en Jacobus van Dorsten, soo voor hem selven als het recht becomen hebbende van Hugo Verboom als getrout hebbende Catarina van Dorsten, kinderen en erffgenamen van Jan Franssen van Dorsten en Geertruijt van Gerven, gewesene echte Luijden beijde za: volgens de procuratie verleden en gepasseert voor Borgemrs. en Reegerders der Stadt Amsterdam opden eersten deser maent Meij 1669 alle kinderen kints kindren ende gesamentlijck erffgenamen van za: Ambrosius van Gerven overleden binnen de Stadt Leijden beijde de voors. procuratien ons Schepenen verthoont, vendiderunt inde voors. qualiteijt
   Betreft verkoop aan Jouffr. Rosetta Belliaerts weduwe wijlen dheer Willem Oudeman van: Een huijs ende erve met zijnen toebehooren bestaende in twee wooningen ende eeniche stallingen van outs genaempt de Haen (alsmede met soodanich recht dat den Cooper de twee lichten inde sijdelmuijer vande wed. van Pieter de Lairesse iegenwoordich staende tot alle tijden mach betimmeren en daer toe maecken ende oock beletten den vuijtganck achter vande huijsinge vande voors. weduwe door den ganck van dese huijse alles volgens d'oude brieven...)
  Begraven 6 jan 1678  Amsterdam, Westerkerk Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [6
  • Op de Roosegraft 15,-
  Persoon-ID I21530  Hennies genealogie
  Laatst gewijzigd op 26 okt 2017 

  Vader Jan Fransz van Dorsten,   geb. ca. 1601, Dordrecht Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   begr. 12 aug 1667, Dordrecht Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 66 jaar) 
  Moeder Gertruijt van Gerwen,   geb. ca. 1603, Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 3 feb 1667, Dordrecht Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 64 jaar) 
  Getrouwd
  • Jan Franszn van Dost JM van Dordrecht met Isaac van Gerwen zijn toecomend oom met Geertruijt van Gerwen, JD van Leiden met Jannetgen Jansdr haer bekende.
  Huwelijkstoestemming 5 jul 1624  Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [7
  Getrouwd 28 jul 1624  Leiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [7
  Gezins-ID F1508219679  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 1645 - Dordrecht Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsBegraven - 6 jan 1678 - Amsterdam, Westerkerk Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Dorp/stad       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Foto's overig
  Studieblad gemaakt door Jacobus van Dorsten
  Studieblad gemaakt door Jacobus van Dorsten
  Een door Jacobus van Dorsten gesigneerd studieblad waarop tweemaal een verstoting van Hagar is getekend. De schetsen gaan terug op getekende voorbeelden van Rembrandt en in de schetsen is de invloed van Samuel van Hoogstraten (een vroege leerling van Rembrandt) te zien.

 • Bronnen 
  1. [S14168] Vermeld in de meerderjarigheidsverklaring

  2. [S14255] Rembrandts late leerlingen

  3. [S12372] RKD

  4. [S14167] RKD - Ruud Lamboer

  5. [S13821] Dordtenazoeker

  6. [S2512] VS Amsterdam

  7. [S13326] Erfgoed Leiden eo